Regisztráció  Belépés
madlen23.blog.xfree.hu
Az élet legyen bármilyen mostoha, szeretni megtanit, de feledni soha....... CSIZA JÓZSEFNÉ
1955.09.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Hideg meggyleves
  2011-08-20 16:00:02, szombat
 
 



A mi hideg levesünk. Persze nem csak meggyből, mindenféle gyümölcsből készítünk gyümölcslevest, az eljárás általában ugyanaz. A gyümölcsöt megfőzzük, tejfölös habarást készítünk és besűrítjük vele a levest. Jéghidegen tálaljuk. Akármit is próbálnak velünk elhitetni az éttermek, a gyümölcsleves szezonális étel és akkor jó, ha friss gyümölcsből készítik. Amit télen, befőttből kapunk, az csak halvány másolata az eredetinek.

 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Hideg koreai uborka leves.
  2011-08-20 15:58:25, szombat
 
 



Koreában a hideg levesbe jégkockát is tesznek, hogy biztosan hűsítsen. Az uborkát hajszálvékonyra szelik - erre a zöldséghámozó a legalkalmasabb - újhagymával és száraz serpenyőben pirított szezámaggal együtt teszik a lehűtött csirkehúslevesbe. Mivel ázsiai országról van szó, kerül a levesbe szójaszósz és ecet is, bátrabbak csilivel is felturbózhatják. Érdemes otthon kipróbálni, igazi különlegesség.
Hideg koreai uborkaleves

2 fürtös uborka
1/2 l csirkealaplé
2,5 dl hideg víz
1 dl almaecet
1/2 dl szójaszósz
1 ek szezámolaj
1 tk cukor
1 tk őrölt fehérbors
4 szál újhagyma
2 ek pirított szezámmag
jégkocka

Az uborkákat hámozd meg és vágd vékony, gyufaszál méretű csíkokra. Az újhagymákat vágd karikára, a kést 45 fokban tartva. A jégkockák és a szezámmag kivételével mindent keverj össze egy nagy tálban vagy lábosban és hűtsd be a levest. Tálalás előtt tedd bele a jégkockákat és a pirított szezámmagot, ha kell, ízesítsd utána.


Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Virágok
  2011-02-19 12:35:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Sajtos-brokkoli krémleves.
  2011-01-24 11:56:20, hétfő
 
 



Sajtos brokkoli- krémleves
Elkészítés 35 perc

4 adaghoz

Leves
50 dkg brokkoli
30 dkg burgonya
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma
1 ek napraforgóolaj
1 húsleves-
kocka
2 dl tejszín
só, őrölt bors
15 dkg cheddar vagy gouda sajt

És még
néhány kis brokkolilevél

Jó tudni!

A cheddar kemény sajtfajta, amely nevét az angliai Somerset grófságban található Cheddar-völgyről kapta. Chester sajtként is ismeretes, és az európai országokban tehéntejből készítik. Ha se cheddar, se gouda sajtunk nincs, a sajtos brokkoli-krémlevest edámi sajjtal is készíthetjük.





1. A brokkoli rózsáit leszedjük és megmossuk. Ha kell, a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.

2. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk.

3. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük.

4. Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát beledobjuk, és a tejszínt hozzáöntve, lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhult.

5. A sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel pépesítjük, utána megsózzuk, megborsozzuk. 10 dkg sajtot hozzáadunk, és olvadni hagyjuk.

6. A levest előmelegített tányérokba merjük, a maradék sajttal megszórjuk. Brokkolilevelekkel díszítjük.

Tálalás
Ropogós búzakenyeret adunk hozzá.


 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Káposztás-babos korhely.
  2010-12-19 19:05:58, vasárnap
 
  Káposztás-babos korhelyleves

Hozzávalók: 800 g füstölt sertéshús (oldalas, tarja és csülök), 400 g tarkabab, 500 g
savanyú káposzta, 2 db babérlevél, 200 g paprikás kolbász, 100 g vöröshagyma, 20 g
fokhagyma, 10 g borsikafő, 60 g liszt, 6 dl tejföl, 1 kis csokor kapor.
A füstölt húst és a babot külön-külön tálban, egy éjszakára hideg vízben áztatjuk.
Másnap leöblítjük a füstölt húst, 2 liter vízben puhára fözzük, levéből kiemeljük. A
füstölt léhez adjuk a leszürt babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a
kolbászt és a hagymákat egészben, 2 db babérlevelet, a fokhagymát és a
borsikafüvet, az egészet puhára fözzük. A hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet
eltávolítjuk, a levesből kiemelt kolbászt karikára, a füstölt húst kisebb kockákra
vágjuk. A lisztet simára keverjük 4 dl tejföllel, behabarjuk vele a levest, 5 percig
szelíden forraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, ha szükséges, citromlével
vagy a káposzta levével savanyítjuk. Visszatesszük a levesbe a kolbászt és a füstölt
húst, éppen csak összeforraljuk. Néhány kaporszállal díszítjük, és a maradék tejföllel
tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Káposzta leves-csülökkel.
  2010-12-19 18:56:58, vasárnap
 
  Káposztaleves csülökkel

Hozzávalók: 400 g füstölt csülök, 400 g savanyú káposzta, 200 g vöröshagyma, 10 g
fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 db cseresznyepaprika, 50 g zsír, 2 dl tejföl, 100 g
füstölt kolbász, 40 g liszt, 20 g só, 1 g egész bors, 1 g köménymag, 10 g
főszerpaprika.
Az elikészített füstölt csülköt a kissé kimosott káposztával és a főszerekkel együtt
hideg vízben feltesszük főni. Lassú forralással addig fözzük, amíg a csülök könnyen
kicsontozható lesz. Ekkor a léből kivéve kicsontozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olvasztott zsírban
megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt és a feldarabolt
csülökhúst, majd együtt tovább pirítjuk. Liszttel megszórva átforgatjuk, és
hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát. A tüzről levéve, elkeverjük benne a
főszerpaprikát, majd hozzáadjuk a káposztás fözőlevet. Kiforraljuk. Forrón tálaljuk.
Tetejét tejföllel díszítjük.

Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Zöldborsós csirkeszárny leves.
  2010-10-13 19:25:10, szerda
 
 


Hozzávalók:

5 db csirkeszárny

2 db sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 db közepes karalábé

20 dkg friss zöldborsó (vagy fagyasztott)

2 evőkanál olaj

1 evőkanál liszt

Húsleves alaplé.



Az olajon az előkészített (tisztított, félbevágott, megmosott) csirkeszárnyakat kissé megpirítom. A fehérrépát, sárgarépát, karalábét kockákra vágom, és a csirkéhez adva tovább pirítom. Meghintem 1 evőkanál liszttel, 1-2 percig pirítom még, majd a húslével felöntöm.

Ha már a hús és zöldség is majdnem puha, hozzáadom a zöldborsót, és készre főzöm. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintem, ezzel már nem főzöm tovább.



Levesbetétnek külön főzöm ki a száraztésztát, csak a tálaláskor teszem a levesbe
Jó étvágyat hozzá!
 
 
1 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Korhely leves.
  2010-10-13 19:22:46, szerda
 
 


Hozzávalók:

80 dkg savanyú káposzta

10 dkg kolozsvári szalonna

2 db közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 pár Debreceni kolbász

10 dkg parasztkolbász

25 dkg nyers füstölt comb

1 evőkanál zsír

1,5 evőkanál liszt

Só, őrölt köménymag, őrölt pirospaprika.

Tálaláshoz tejföl.



Elkészítés:

A kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Megdinszteljük rajta a kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a savanyú káposztát, és a kockára vágott füstölt húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. (Ha a káposzta túl savanyú lenne, öblítsük át, de nem szabad áztatni, ezzel a C vitamint mosnánk ki belőle. Párszor átvágjuk, hogy ne legyenek méteres szálak benne, könnyen fogyasztható legyen majd.)

Hozzáadjuk a Debreceni kolbászkákat, a karikára vágott parasztkolbászt. 10 percig főzzük, majd a Debreceni kolbászokat kivesszük, félretesszük. Ízesítsük őrölt köménymaggal, sóval (csak óvatosan, a füstölt húsok sósak). Főzzük puhára, de a káposzta azért maradjon picit roppanós.

Rántást készítünk a zsírból, lisztből, pirospaprikából, és berántjuk a levest. A Debreceni kolbászkákat karikára vágjuk, és visszatéve a levesbe jól kiforraljuk.



Minél többször melegítjük fel a levesünket, annál finomabb. Tálalásnál tejfölt, puha kenyeret kínáljunk mellé. Kiváló leves másnaposságra, gyomornyugtató, nem véletlenül készítik Újévkor.



A füstölt comb helyett használhatunk füstölt nyers csülköt is, de ekkor a csülköt praktikus előre félig megfőzni, hosszabb a puhulási ideje.

Van, aki vörösbort is önt a levesbe az utolsó 10 percben - biztos finom lehet úgy is!
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Jókai bableves.
  2010-10-13 19:20:38, szerda
 
 


Hozzávalók:

20 dkg szárazbab (friss bab esetén 30 dkg)

1 db füstölt csülök (40 dkg)

15 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

5 dkg zeller

4 dkg zsír, vagy olaj

2 evőkanál liszt

1 babérlevél

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál pirospaprika

2 pár Debreceni kolbász (parasztkolbász)

1,5 dl tejföl

Csipetke.



Elkészítés:

A babot átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk egy éjszakára. (Friss bab esetén nem kell áztatni.) A csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd lehűtjük, hűtőbe tesszük.

Másnap a csülök tetején képződött zsírt lekanalazzuk, és egy fazékba tesszük. Adunk még hozzá 1 evőkanál zsírt, ezen pirítjuk meg a kockákra vágott zöldségeket (fehérrépa, sárgarépa, zeller). Hozzáöntjük a babot az áztató lével együtt és a csülök főzőlevét is. Babérlevelet teszünk bele, és attól függően, milyen sós a főzőlé, sózzuk, és lassan puhára főzzük. Ha már majdnem puha a bab, a csülköt kicsontozzuk, kockára vágva a leveshez adjuk.

Közben a kolbászt, karikára vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben zsírral, finomra vágott vöröshagymával, reszelt fokhagymával és a pirospaprikával zsemleszínű rántást készítünk. Kevés levessel hőkiegyenlítést végzünk, majd berántjuk a levest és lassan készre forraljuk. Kevés ecettel ízesítjük. Végül csipetkét is főzhetünk bele.



A forró levest levesestálba merjük, belerakjuk a debreceni karikákat, a tetejére tejfölt locsolunk. Friss kenyeret is tálaljunk mellé. Nagyon kiadós, finom, laktató leves!



Ha kuktában főzzük, a főzési idő lényegesen lerövidül.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
Zöldséges májgombóc leves.
  2010-10-13 19:18:29, szerda
 
 


Hozzávalók:

1 szép nagy szál sárgarépa

1 kisebb szál petrezselyemgyökér

1 db közepes méretű zsenge karalábé

15 dkg tisztított zsenge zöldborsó

1 evőkanál vaj

1 evőkanál olaj

1 púpozott evőkanál liszt

1 csomag petrezselyemzöld

1,5 liter hús alaplé (2 db marhahúsleves kockából is készíthető)

Só, egy csipet cukor.



Levesbetét:

Májgombóc (fagyasztott is lehet)

Rizstészta.





Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A vaj és olaj keverékén megpirítjuk kissé a sárgarépa és petrezselyemgyökér kockákat. Hozzáadjuk a karalábé kockákat is, enyhén sózzuk. Meghintjük a liszttel, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a húslével. Belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöld felét és egy csipet cukrot. Ha félpuhák a zöldségek, hozzáadjuk a zöldborsót és a májgombócokat is. Kb. 8-10 perc alatt ezek is megfőnek, ekkor szórjuk rá a maradék petrezselyemzöldet. (ha a zöldborsó öregebb, számoljunk rá több időt - a májgombócnak csak 5-6 perc kell.)

A rizstésztát külön edényben, húslében főzzük ki.





Nagyon finom, igazi júniusi leves, amikor frissek, újak a zöldségek!





Májgombóc:

Hozzávalók:

1 kis doboz marha májkrém (62 gramm)

1 db egész tojás

2-3 evőkanál zsemlemorzsa (amennyit felvesz, ne legyen se túl lágy, se túl kemény)

Petrezselyemzöld, só, Vegeta fűszerkeverék, frissen őrölt bors.

(kb. 20 gombóc lesz belőle)



Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük villával, kis gombócokat formázunk, és a forró levesben kifőzzük.

Fagyasztani is lehet, ekkor húslében főzzük meg a gombócokat (forrástól számítva 5-6 perc), kiszedve hagyjuk kihűlni. Tálcára téve fagyasszuk le. Ha már megfagyott, nylon zacskóba téve tárolhatjuk 5-6 hónapig. Felhasználáskor a forró levesbe dobjuk, átforraljuk pár perc alatt.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  25. RECEPTEK-LEVESEK.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2017.03 2017. Március 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 24995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 4923
  • e Hónap: 31143
  • e Év: 79517
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.