Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Petrezselyempüré
  2015-12-07 13:15:52, hétfő
 
 

H.: 1 kg fehérrépa, zöldség-alaplé, 1 nagy csokor petrezselyem, só, diónyi vaj, szerecsendió

A megtisztított, karikára vágott fehérrépát a zöldség alaplében puhára főzzük. Botmixerrel összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vajat, a sót, és a szerecsendiót. Sült és párolt húsokhoz nagyon finom.
forrás:baratno.com
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Zöld fűszeres szósz házilag – húsok és tészták mellé,
  2014-12-03 13:15:26, szerda
 
  A legegyszerűbb étel is feldobható ezzel a finomsággal.

A legegyszerűbb ételt is ínycsiklandóvá teszi.

Hozzávalók:

2 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy bögre friss bazsalikom
1 csokor petrezselyem petrezselyem
1 csokor mentalevél
1 csésze pörkölt dió
2 dl extra szűz olívaolaj
12 dkg sótlan vaj
7 dkg reszelt parmezán

Elkészítése:

A zöld fűszereket megmossuk és turmixgépbe tesszük, a fokhagymával együtt. Az olajat és a diót is hozzákeverjük, majd összedolgozzuk. Ezt követően a vajat és a reszelt sajtot is belekeverjük és újra összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, majd egy zárható edénybe tesszük és lehűtjük. Tészták és húsok mellé is kínálhatjuk, de a saláták mellé is fantasztikus!
http://ketkes.com/
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá
  2014-12-03 10:09:58, szerda
 
  Fincsibb pizza szószt még az olasz éttermekben sem kóstoltál.

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 hagyma, felaprítva
1 zeller, apróra vágott
1 gerezd fokhagyma
8 evőkanál paradicsomszósz
5 dkg paradicsom
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított oregánó
fél teáskanál só
fél teáskanál cukor
negyed teáskanál fekete bors
1 babérlevél
1 teáskanálnyi édeskömény
Elkészítése:

Egy serpenyőben felolvasszuk a vajat és hozzákeverjük az olajat is, majd megdinszteljük benne a hagymát, a zellert és a fokhagymát. Az apróra vagdosott paradicsomot s a paradicsompürét is belekeverjük, majd a többi hozzávalót is és összekeverjük. 30 percen át főzzük lefedve, kis lángon, de időnként megkavarjuk, hogy ne égjen oda. Mikor elkészült még fél órán át hagyjuk állni, majd a babérlevelet kivesszük és már készíthetjük is a házi pizzát.

Ketkes .com
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Fokhagymaszósz sültek mellé, különleges recept!
  2014-09-07 20:57:44, vasárnap
 
  Jobbat még nem ettél!


Szeretnéd feldobni a húsos ételeket? Ez a recept neked szól! Nem túl fokhagymás, lágy és krémes, ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
8 nagy gerezd fokhagyma
2 burgonya
2 teáskanálnyi vaj
0,5 dl tejföl
só, bors
friss rozmaring
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Majd leszűrjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a vajat és a tejfölt és robotgéppel összedolgozzuk. Fűszerezzük, majd újra összekeverjük és friss rozmaringgal ízesítjük. Húsok mellé kínáljuk!
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
4 hajmeresztően finom spenótos recept
  2014-04-30 19:39:36, szerda
 
  Friss, izgalmas recepteket ajánlunk ahhoz a zöldséghez, amelytől valóban annyira életerős lehetsz, mint Popeye!

A spenót nagyon egészséges: kevés kalóriát tartalmaz, viszont rengeteg vasat, A-, C-, K-vitamint, és kalciumot, segíti a bélműködést, tisztítja a vastagbelet, ugyanakkor könnyen emészthető. Próbáld ki nyersen is!

Spenótsaláta tojással, sósan

Hozzávalók 2 személyre:

500 gramm friss spenótlevél
pár szem koktélparadicsom
4 tojás
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
pár csepp citromlé
só, bors

Elkészítése: a spenótleveleket többször alaposan mosd át hideg vízben, míg teljesen homokmentes nem lesz. Szedd le a szárait, majd tépkedd apró darabokra. A tojásokat főzd keményre kb. 10 perc alatt, hagyd kihűlni, pucold meg, majd vágd apró kockákra. Egy tálban keverd el a két hozzávalót. A koktélparadicsomokat vágd félbe, és szórd a salátára. Az öntethez helyezd az olajat, az ecetet és a citromlevet egy befőttesüvegbe, enyhén sózd-borsozd, majd rázd össze. Ezzel az öntettel tálald a salátát. Fél kg spenótban mindössze 100 kalória van!

Spenótsaláta körtével, édesen

Hozzávalók 2 személyre:

500 gramm friss spenótlevél
4 friss, kemény körte
5 dkg dió
5 dkg feta sajt
2 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet

Elkészítése: a spenótleveleket készítsd elő a fent leírt módon. A körtét pucold meg és kockázd fel. A diót törd durvára. A feta sajtot vagdosd apró darabokra, és keverd el a körtével, majd add hozzá a spenótleveleket is. A mézet rázd össze a balzsamecettel, majd keverd a salátához. A tetejét szórd meg a dióval.

Spenótkrémleves

Hozzávalók:

500 gramm spenót (lehet mélyhűtött is)
1 csokor újhagyma
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál margarin
só, bors, szerecsendió

Elkészítése: a spenótleveleket dobd forrásban lévő vízbe, várj, amíg összeesnek, majd szűrd le őket úgy, hogy megtartod a főzővizet, és öblítsd le hideg vízzel. A lábos aljában a margarinon párold meg az apró karikákra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát. Öntsd fel a spenót főzővizével, forrald fel, add hozzá a spenótleveleket, majd botmixerrel dolgozd el simára. Öntsd fel a tejszínnel, forrald fel újra, közben pedig ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Spenóttal, aszalt paradicsommal és sajttal töltött pulykamell

Hozzávalók 4 személyre:

1 + 1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
6 db felkockázott aszalt paradicsom
fél kg mélyhűtött/friss spenót
fél teáskanál só
fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
negyed teáskanál szárított kakukkfű
5 dkg kecskesajt
5 dkg krémsajt
kb 1 kg pulykamell
4 dl húsleves (leveskockából is jó)
fél citrom héja
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál dijoni mustár

Elkészítése: melegíts fel 1 evőkanál olívaolajat egy közepes méretű serpenyőben. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd kb. 1 percig. Add hozzá az aszalt paradicsomot, a spenótot, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Pár perc alatt melegíts össze őket. Tedd át a keveréket egy közepes méretű tálba. Keverd hozzá a kecskesajtot és a krémsajtot. Tedd félre a tálat.

Vágj vastagabb, kb. kétujjnyi szeleteket a pulykamellből, és mindegyikbe vágj egy kis helyet a tölteléknek. Sózd és borsozd meg mindegyik darab húst kívülről. A vágás mentén töltsd meg őket egyenként a spenótos, aszalt paradicsomos keverékkel.

Egy tálkában keverd össze a citromhéjat és a mustárt a húslevessel és a citromlével.
Egy nagy serpenyőben melegíts fel kb. 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a hússzeletek mindkét oldalát közepes lángon. Süsd középmagas hőfokon addig, az oldalait váltogatva, amíg szép aranyszínű nem lesz. Szedd ki őket egy tálba, és tartsd melegen.

A serpenyőbe öntsd bele a húsleveses keveréket, forrald fel, és kb. 8 perc főzéssel sűrítsd be a felére. Tálaláskor minden húsdarabra önts egy kanállal a mártásból.

 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Pikáns, egyszerű, egészséges: 4 mennyei sóskarecept
  2014-04-30 19:34:44, szerda
 
  Ideje, hogy a sóska ismét megtalálja helyét a konyhádban, elvégre a friss, zöld levelek tele vannak fontos vitaminokkal.

Próbáld ki salátának, levesnek, köretnek, egytálételnek, kombináld gyümölccsel, tojással, sajttal, tejszínnel. Meríts ötletet receptjeinkből!

Sóskasaláta almával

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg friss sóskalevél
2 nagy, kemény zöld vagy Golden alma
só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál citromlé
Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Az almát ne pucold meg, csak a belsejét távolítsd el, és vágd apró kockákra, majd forgasd össze a sóskával. Az öntethez a hozzávalókat keverd el, majd öntsd a salátára, és sózd, borsozd. Tálald egyszerű sültek mellé, vagy akár egy szendvicshez.

Sűrű sóskamártás - sültekhez, tört krumplihoz

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sóskalevél
1 csomag újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
tej/tejszín
Elkészítése: a sóskaleveleket mosd meg alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd őket kisebb darabokra. Egy lábos aljában hevíts olajat, dobd rá a felkarikázott hagymát, majd kissé párold meg. Csorgass rá mézet, majd dobáld rá a sóskaleveleket - lehet kisebb adagokban is: amikor egy része összeesett, jöhet a többi. Picit sózd, majd gyorsan párold meg, de csak annyira, hogy mind összeessen. A joghurtban keverd csomómentesre a lisztet, és add a sóskához. Forrald fel, és botmixerrel dolgozd össze. Ízlés szerint igazítsd a mártás állagát tejjel vagy tejszínnel.

Sóskás-mozzarellás frittata

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg sóskalevél
6 tojás
200 gramm mozzarella
olívaolaj
só, bors
Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Egy serpenyőben pár perc alatt párold össze őket annyira, hogy összeessenek. Szedd ki, hagyd kihűlni, majd egy nagy késsel vagdosd apróra. Egy tálkában habard el a tojásokat kevés sóval és borssal, és keverd bele a sóskát. A mozzarellát reszeld le, és keverd a sóskához. Serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, és öntsd bele a keveréket. Süsd az egyik oldalát 3 percig nagy, és további 3 percig kis lángon, majd ha összeállt, óvatosan fordítsd meg, és a másikat is süsd át.

Sóskás-póréhagyma krémleves

(a híres francia vichyssoise különleges változata)

Hozzávalók 4-6 személyre:

30 dkg póréhagyma
25 dkg sóska
egy kisebb vöröshagyma
fél kg burgonya
2 evőkanál margarin
1 liter húsleves
1 dl tejszín
metélőhagyma
Elkészítése: egy lábos aljában a felolvasztott margarinon párold meg a felkarikázott póréhagymát és az apróra vágott hagymát. Közben sózd, borsozd. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, add a hagymához, és öntsd fel a húslevessel. Adj hozzá egy kevés vizet is, majd lefedve főzd 10-15 percig, míg a krumpli meg nem puhul. A sóskát a szokásos módon tisztítsd meg, majd add a már puha krumplihoz. Egy percig főzd őket együtt, majd vedd le a tűzről, és pürésítsd botmixerrel. Öntsd fel a tejszínnel, és kóstolgatva sózd-borsozd, ha szükséges. Metélőhagymával díszítve tálald!

 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Kicsit a mártásokról...
  2014-02-16 17:49:43, vasárnap
 
 

A francia konyha szabályai alapján 4 alapmártás különböztetünk meg. Azért alapmártások, mert számos további mártás készíthető belőlük.
Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Tehát a négy alapmártás:

Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Fehér mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Majonéz, tartár mártás...
  2014-02-16 17:19:38, vasárnap
 
  Majonéz, tartár mártás...

Szeretnélek arra ösztönözni benneteket, hogy inkább otthon készítsétek el és ne a bolti változatot részesítsétek előnyben.
Ez a mártás nagyjából 5 perc alatt elkészíthető és sokkal olcsóbb és finomabb és egészségesebb!!!! mint a bolti változat!!!!

Íme:

Készíthetjük robotgéppel (ami egyszerűbb) és kézzel (ami kiváló edzés a karnak)
2 tojás sárgáját tegyük egy tálba és adjunk hozzá 1 evőkanálnyi mustárt. Keverjük simára, majd nagyon nagyon lassan vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat. Azért fontos,hogy lassan és apránként adjuk, mert egyrészt a mustáros tojásos anyagnak is idő kell amíg felveszi az olajat, másrészt, ha hirtelen nagy mennyiséget öntünk, akkor az egész kicsapódhat, kipelyhesedhet.

(Ha ez megtörténik, akkor úgy tudjuk korrigálni,hogy egy tojás sárgáját habosra verjük, és cseppenként hozzákeverjük az összement majonézt.)

Szóval, nagyjából 1,5-2 dl olajat vesz fel a két tojás. Ha nem kézi mixerrel keverjük, akkor szakasosan adjuk hozzá az olajat, kicsi olaj és keverés amíg fel nem vette, majd újra olaj...
Keverés közben látni fogjuk,hogy egyre sűrűbb masszát kapunk, a majonéz akkor jó, ha már önmagában is megáll és nem folyik.

Tehát ügyesek voltunk és megvan a majonéz! Ahhoz,hogy finom tartármártást, vagy majonéz mártást kapjunk, hozzá kell adnunk 1/2 l tejfölt, 1-2 csipet sót, ízlés szerint fehér borsot, 1-2 evőkanál cukrot, citromlevet és esetleg mustárt és persze az igazi tartár mártás tartalmaz némi fehérbort igény szerint. Itt mennyiségeket nem nagyon lehet meghatározni, mivel mindenki másképpen szereti. Egyszerre mindig csak piciket ízesítsünk, mert hozzá adni még lehet, de elvenni már nem tudunk a fűszerekből!
Arra is figyeljünk, hogy ha kristálycukorral és nem porcukorral édesítjük, akkor idő kell a cukornak, míg feloldódik!

Az elkészült mártásból készülhet kukorica saláta, krumpli saláta, tészta saláta, majonézes alma,tojás saláta stb.stb... vagy egyszerűen csak tartár mártásként adhatjuk az étel mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Mennyire változatosak is a mártások????
  2014-02-16 17:08:48, vasárnap
 
  Mennyire változatosak is a mártások????
Azt hiszem lehet válogatni:)))) és a lentiek még csak az ismertebb változatok...

ALAPMÁRTÁSOK

Besamel mártás:
(tejmártás, fehérmártás) Vaj, liszt, tej, só, alapanyagokból készülő alapmártás.

Veloutée mártás:
(fehér-, vagy bársonyos mártás) Vaj és lisztből világos rántás készítése, és alaplével való felöntését jelenti. Az alaplé lehet: csont-alaplé, szárnyas-alaplé, hal-alaplé. Ez utóbbi esetén Velencei mártást kapunk. Főleg behúzásokhoz használják.

Hollandi mártás:
(Felvert mártás) Tojássárgájából, tejszínből és vajból vízgőz fölött készített alapmártás.

Barnamártás:
(spanyol mártás) Lepirított csontokból, alaplével, zöldségekkel készül, spanyol mártásnak is szokták nevezni.

FEHÉR MÁRTÁSOK:

Gratin mártás:
Besamel alapból, legírozva*, reszelt sajttal.

Mornay mártás:
Besamel alapból, a gratin mártáshoz még vajat és szerecsendiót adunk.

Sajtmártás:
Besamel alapból különböző sajtokkal.

Supreme mártás
Veloutée alapból, legírozva, montírozva, sóval, Cayenne borssal, citromlével ízesítve fehérhúsú szárnyas és borjúhúsból készült ételekhez, tojásokhoz, zöldségekhez adjuk.

Béarni mártás:
Hollandi alapból, tárkony, tárkonyecet hozzáadásával.

Firenzei mártás:
Hollandi alapból parajpüré hozzáadásával.

Máltai mártás:
Hollandi alapból narancslé a blansírozott narancshéj hozzáadásával.

Velencei mártás: Veloutée mártást készítünk hal alaplével, legírozva*, montírozva**, sóval, fehér borral, kevés citromlével és parajpürével ízesítjük. Fehér húsú halételek, illetve tojásételek mellé tálaljuk. Az eredeti francia recept a legírozáshoz un. ,,creme"-t használ. Háromféle ,,creme" van náluk forgalomban:
- créme - sűrűbb, mint a magyar tejföl íze, a tejföl és a habtejszín közötti állományú.
- créme aigre: a mi tejfölünkhöz hasonló ízű, csak szárazabb állományú.
-créme á foutler - habtejszín.
Tejszín helyett a legírozáshoz tejfölt használjunk, mert az eredeti ízhatásokhoz tejsavra van szükség, ami nálunk csak a tejfölben van.



BARNA MÁRTÁSOK

Egri mártás:
Barna alapmártásból Egri bikavérrel, tetejére vajat morzsolva.

Madeira mártás:
Barna alapmártás Madeira borral

Ördögmártás:
Barna alapmártáshoz fűszerkivonatot adunk.

Choron mártás:
Béarni mártáshoz kevés ketchupot kell keverni.

HIDEG MÁRTÁSOK

Barna zománcmártás:
(chaudfroid): Barna alapmártásból étkezési zselatinpor és aszpik hozzáadásával.

Bársonyos mártás:
Vaj, liszt, csontlé, vagy hallé egész bors, só alapanyagokból készül.

Besamelmártás (hidegkészítményekhez):
teavaj, liszt, tej, só felhasználáséval, alapmártás.

Bormártás:
Majonéz alapból fehérbor, só, bors, porcukor, petrezselyemzölddel.

Chantilly mártás:
Majonézmártás cukorral, citromlével.

Cumberland-mártás:
Ribiszkezselé, vörösbor, madeirabor, konyak, narancs, citrom, bors, mustár hozzáadásával készül. Vadhúsokhoz, szárnyasokhoz adjuk.

Csiki mártás:
Majonéz alaphoz gomba, cékla, alma, hagyma, citrom, só hozzáadásával. Budázott vagy roston sült halakhoz adjuk.

Csontlé:
Vegyes csont, vegyes zöldség, vöröshagyma, bors, só hozzáadásával készül.

Ecetes mártás:
Hideg húsokhoz adjuk.

Ecetes torma:
Torma, ecet, só, porcukor felhasználásával készül. Főtt húsokhoz, nyelv és sonkakészítményekhez.

Fehér zománcmártás:
(chaudfroid):Veloutée mártás alaphoz zselatin, aszpik, habtejszín hozzáadásával készül. Szárnyasok, halak stb. áthúzására.

Finom mártás:
Tartármártás alap, szardínia, ajókagyűrű, kapribogyó, csemegeuborka, tojás, kaviár hozzáadásával készül. Tojásételek, halak, stb.

Fűszeres mártás:
Majonéz mártás alaphoz többféle fűszer hozzáadásával készül. Sült angolos hideghúsokhoz adjuk.

Gribiche-mártás:
Majonéz alaphoz tojás, habtejszín, csemegeuborka, kapribogyó fűszerekkel készül. Halakhoz, tojásételekhez, húsételekhez adjuk.



Ketchupos

Majonézmártás:
Majonéz alapmártáshoz habtejszín és ketchup hozzáadásával.

Magyaros mártás:
Majonéz alaphoz pritamin, mustár, fehérbors, citromlé, habtejszín, tejföl, zöldpaprika hozzáadásával.

Majonéz:
(olaj-, vagy alapmártás): tojássárgája, olaj, citromlé, só.

Majonézmártás:
Habtejszín, citrom, bors felhasználásával készül.

Mandulás mártás:
Mandula, főtt tojássárgája, almabefőtt, citrom, porcukor, almaecet, só, habtejszín hozzáadásával. Töltött halakhoz, szárnyas-, malac-, borjúgratinhoz adjuk.

Manselle mártás:
Libamáj, zsír, vöröshagyma, só, törött fehérbors, pástétomfűszer, konyak, habtejszín felhasználásával készül. Libamájhoz, hideg pástétomokhoz adjuk.

Metélőhagyma-mártás:
Majonéz alapmártás, tojás, tejföl, metélőhagyma, só, porcukor, citrom, szemle felhasználásával készül.

Narancsmártás 1:
Narancs, só, citrom, majonéz, habtejszín, porcukor alapanyagokból. Pikáns mártás, spárgához, articsókához, egyéb zöldségfélékhez adhatjuk.

Narancsmártás 2:
Narancs, porcukor, angol mustár, száraz vörös bor, citrom, málnaszörp alapanyagokból. Vadhúsokhoz, pástétomokhoz adjuk.

Norvég mártás:
Szardellapaszta, főtt tojás, étolaj, metélőhagyma, borecet, tejföl, porcukor hozzáadásával készül. Hideg tengeri halakhoz kínáljuk.

Olasz mártás 1:
Majonéz alapmártáshoz borjúvelő, citrom, só hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Olasz mártás 2:
Majonéz alaphoz tejföl, habtejszín, metélőhagyma, citrom, Cayenne bors, fehér bor, kaviár hozzáadásával készül. Hideg halakhoz, töltött tojásokhoz adhatjuk.

Paradicsomos tartármártás:
Majonézmártás, paradicsompüré, ketchup, citrom, porcukor, só felhasználásával készül. Hideg angolos húsfélékhez adjuk.

Ravigot mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, metélőhagyma, petrezselyemzöld, tárkonylevél, só, törött fehérbors. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz, zöldségekhez adjuk.

Rákmártás:
Majonéz alaphoz konyak, habtejszín, rákredukció, Cayenne bors, céklalé. Rákmajonézhez, ráksalátához, egyéb rákféleségekhez adjuk.

Rákvaj:
Rákhéj (kárász), teavaj, fűszerpaprika felhasználásával készül.

Remoulade-mártás:
Majonéz alap, metélőhagyma, habtejszín, petrezselyem zöldje, citrom, tárkonylevél, csemegeuborka, Cayenne bors, mustár felhasználásával készül. Hideg halakhoz kínáljuk.

Rózsaszín zománcmártás:
Majonéz alaphoz aszpik, paradicsompüré hozzáadásával készül. Tojásételek, rákételek áthúzásához használjuk.

Sárga zománcmártás:
Majonéz, aszpik, citrom, porcukor alapanyagokból.

Svéd mártás:
Majonéz alap, habtejszín, alma, torma, Cayenne bors, fehér bor, citrom, porcukor. Sertés- vagy libasülthez adjuk.

Tejfölmártás:
Tejföl, liszt, mustár, porcukor, tojás, só alapanyagokból készül.

Tiroli mártás:
Majonéz alaphoz habtejszín, ketchup, só, fehér bor, porcukor, Cayenne bors.

Tormamártás: Ecetes torma, angol mustár, borecet, szemle, tej, tejföl, porcukor felhasználásával készül.

Tartármártás:
Majonéz alaphoz tejföl, mustár, bors, citromlé, cukor hozzáadásával.

Remuládmártás:
majonéz alapból mustárral, törött borssal, finomra vágott ecetes uborkával, vöröshagymával, kapribogyóval, petrezselyemzölddel és tárkonylevéllel.

Valentin mártás:
Majonézmártás alaphoz torma, mustár, tárkonylevél hozzáadásával készül. Hidegsültekhez adjuk.

Vigagrette-mártás:
Citrom, étolaj, csemegeuborka, vöröshagyma, kapribogyó, petrezselyem zöldje, metélőhagyma, tárkonylevél, só, őrölt fehérbors hozzávalókból készül. Salátákhoz, sültekhez, halételekhez.

Worcesteres majonézmártás:
Majonézmártás alaphoz Worcester, angol mustár, mustár, citromé, porcukor felhasználásával készül. Hideg angolos húsokhoz, hátszín, bélszín stb. mellé adjuk.

Worcesteres majonézmártás 2.
Majonézmártás, Worcester, tejföl, citrom, olajbogyó, fehér bor hozzávalókból készül. Hidegsültekhez kínáljuk.

Zöldmártás:
Majonéz, habtejszín, paraj, tárkonylevél, petrezselyem zöldje, citrom, fehér bor, Cayenne bors, porcukor, só felhasználásával készül. Halak, tojásételek, töltött paradicsom kísérője.


EGYSZERŰ MELEG MÁRTÁS
Nincs alapmártásuk. Készülhetnek zöldségekből, - gomba, paradicsom, cékla, zeller, sóska, stb. - vagy fűszernövényekből - vöröshagyma, fokhagyma, kapor, stb. Rántással, vagy habarással készítjük el a mártást. Pld. főtt húsok mellé tormamártás, sóskamártás, vagy a töltött paprika paradicsom-mártás nélkül elképzelhetetlen.


MELEG GYÜMÖLCSMÁRTÁS
Gyümölcstől függetlenül azonos módon készül mindegyik. Aromás főzés után finomhabarással sűrítjük (liszt és tej, vagy tejföl, vagy tejszín, tojássárgája, pudingpor). Vannak megszokott mártások, meggymártás,
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Hollandi mártás
  2014-01-04 16:43:50, szombat
 
  Hozzávalók:
3 tojássárgája, 1 tk citromlé, 1 tk langyos víz, 20 dkg vaj, só, fehérbors, cayenne, bors, citromlé
A tojássárgáját az 1 teáskanál citromlével, és a langyos vízzel összekeverjük, és vízfürdőben addig verjük, míg fehér habos lesz.
A vajat megolvasztjuk és teáskanalanként, majd evőkanalanként a tojássárgájába keverjük.
A kész mártást sózzuk, borsozzuk, cayenne borssal és citromlével ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 148 db bejegyzés
Összes: 6640 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 570
  • e Hét: 570
  • e Hónap: 33113
  • e Év: 119917
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.