Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Egészséges mártogatósok
  2018-07-06 16:57:10, péntek
 
  A legjobb mártogatós receptek egy helyen! Egészségesek, és könnyel elkészítheted őket te is otthon! Nem tartalmaznak felesleges, káros adalékanyagokat sem!

Forrás: http://www.vitalzone.hu/egeszseges-martogatosok.html#ixzz5KUEeInQZ
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Csokoládés meggymártás
  2017-07-04 18:58:48, kedd
 
  50 dkg magozott meggy
15 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
0,5 dl víz
1 db fehér Milka csokoládé


A meggyet szórjuk meg a kétféle cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.

Ezután öntsük hozzá a vizet, majd kisebb lángon főzzük pár percig, hogy kissé elfője a levét.

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, majd addig keverjük, míg a csokoládé teljesen elolvad.

Tálaláskor szedjük a tésztát tányérba, majd ízlés szerint kanalazzunk rá a csokoládés meggymártásból, és úgy kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Ecetes barackmártás sültekhez
  2017-06-28 11:53:27, szerda
 
 

Hozzávalók:
30 dkg sárgabarack, 4 evőkanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál erős mustár, 2 evőkanál szőlőmag olaj, 1 evőkanál méz, só
A pépesített barackot a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük - tálalás előtt a mártást alaposan lehűtjük.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Petrezselyempüré
  2015-12-07 13:15:52, hétfő
 
 

H.: 1 kg fehérrépa, zöldség-alaplé, 1 nagy csokor petrezselyem, só, diónyi vaj, szerecsendió

A megtisztított, karikára vágott fehérrépát a zöldség alaplében puhára főzzük. Botmixerrel összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vajat, a sót, és a szerecsendiót. Sült és párolt húsokhoz nagyon finom.
forrás:baratno.com
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Zöld fűszeres szósz házilag – húsok és tészták mellé,
  2014-12-03 13:15:26, szerda
 
  A legegyszerűbb étel is feldobható ezzel a finomsággal.

A legegyszerűbb ételt is ínycsiklandóvá teszi.

Hozzávalók:

2 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy bögre friss bazsalikom
1 csokor petrezselyem petrezselyem
1 csokor mentalevél
1 csésze pörkölt dió
2 dl extra szűz olívaolaj
12 dkg sótlan vaj
7 dkg reszelt parmezán

Elkészítése:

A zöld fűszereket megmossuk és turmixgépbe tesszük, a fokhagymával együtt. Az olajat és a diót is hozzákeverjük, majd összedolgozzuk. Ezt követően a vajat és a reszelt sajtot is belekeverjük és újra összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk, majd egy zárható edénybe tesszük és lehűtjük. Tészták és húsok mellé is kínálhatjuk, de a saláták mellé is fantasztikus!
http://ketkes.com/
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá
  2014-12-03 10:09:58, szerda
 
  Fincsibb pizza szószt még az olasz éttermekben sem kóstoltál.

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 hagyma, felaprítva
1 zeller, apróra vágott
1 gerezd fokhagyma
8 evőkanál paradicsomszósz
5 dkg paradicsom
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított oregánó
fél teáskanál só
fél teáskanál cukor
negyed teáskanál fekete bors
1 babérlevél
1 teáskanálnyi édeskömény
Elkészítése:

Egy serpenyőben felolvasszuk a vajat és hozzákeverjük az olajat is, majd megdinszteljük benne a hagymát, a zellert és a fokhagymát. Az apróra vagdosott paradicsomot s a paradicsompürét is belekeverjük, majd a többi hozzávalót is és összekeverjük. 30 percen át főzzük lefedve, kis lángon, de időnként megkavarjuk, hogy ne égjen oda. Mikor elkészült még fél órán át hagyjuk állni, majd a babérlevelet kivesszük és már készíthetjük is a házi pizzát.

Ketkes .com
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Fokhagymaszósz sültek mellé, különleges recept!
  2014-09-07 20:57:44, vasárnap
 
  Jobbat még nem ettél!


Szeretnéd feldobni a húsos ételeket? Ez a recept neked szól! Nem túl fokhagymás, lágy és krémes, ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
8 nagy gerezd fokhagyma
2 burgonya
2 teáskanálnyi vaj
0,5 dl tejföl
só, bors
friss rozmaring
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Majd leszűrjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a vajat és a tejfölt és robotgéppel összedolgozzuk. Fűszerezzük, majd újra összekeverjük és friss rozmaringgal ízesítjük. Húsok mellé kínáljuk!
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
4 hajmeresztően finom spenótos recept
  2014-04-30 19:39:36, szerda
 
  Friss, izgalmas recepteket ajánlunk ahhoz a zöldséghez, amelytől valóban annyira életerős lehetsz, mint Popeye!

A spenót nagyon egészséges: kevés kalóriát tartalmaz, viszont rengeteg vasat, A-, C-, K-vitamint, és kalciumot, segíti a bélműködést, tisztítja a vastagbelet, ugyanakkor könnyen emészthető. Próbáld ki nyersen is!

Spenótsaláta tojással, sósan

Hozzávalók 2 személyre:

500 gramm friss spenótlevél
pár szem koktélparadicsom
4 tojás
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
pár csepp citromlé
só, bors

Elkészítése: a spenótleveleket többször alaposan mosd át hideg vízben, míg teljesen homokmentes nem lesz. Szedd le a szárait, majd tépkedd apró darabokra. A tojásokat főzd keményre kb. 10 perc alatt, hagyd kihűlni, pucold meg, majd vágd apró kockákra. Egy tálban keverd el a két hozzávalót. A koktélparadicsomokat vágd félbe, és szórd a salátára. Az öntethez helyezd az olajat, az ecetet és a citromlevet egy befőttesüvegbe, enyhén sózd-borsozd, majd rázd össze. Ezzel az öntettel tálald a salátát. Fél kg spenótban mindössze 100 kalória van!

Spenótsaláta körtével, édesen

Hozzávalók 2 személyre:

500 gramm friss spenótlevél
4 friss, kemény körte
5 dkg dió
5 dkg feta sajt
2 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet

Elkészítése: a spenótleveleket készítsd elő a fent leírt módon. A körtét pucold meg és kockázd fel. A diót törd durvára. A feta sajtot vagdosd apró darabokra, és keverd el a körtével, majd add hozzá a spenótleveleket is. A mézet rázd össze a balzsamecettel, majd keverd a salátához. A tetejét szórd meg a dióval.

Spenótkrémleves

Hozzávalók:

500 gramm spenót (lehet mélyhűtött is)
1 csokor újhagyma
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál margarin
só, bors, szerecsendió

Elkészítése: a spenótleveleket dobd forrásban lévő vízbe, várj, amíg összeesnek, majd szűrd le őket úgy, hogy megtartod a főzővizet, és öblítsd le hideg vízzel. A lábos aljában a margarinon párold meg az apró karikákra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát. Öntsd fel a spenót főzővizével, forrald fel, add hozzá a spenótleveleket, majd botmixerrel dolgozd el simára. Öntsd fel a tejszínnel, forrald fel újra, közben pedig ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Spenóttal, aszalt paradicsommal és sajttal töltött pulykamell

Hozzávalók 4 személyre:

1 + 1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
6 db felkockázott aszalt paradicsom
fél kg mélyhűtött/friss spenót
fél teáskanál só
fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
negyed teáskanál szárított kakukkfű
5 dkg kecskesajt
5 dkg krémsajt
kb 1 kg pulykamell
4 dl húsleves (leveskockából is jó)
fél citrom héja
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál dijoni mustár

Elkészítése: melegíts fel 1 evőkanál olívaolajat egy közepes méretű serpenyőben. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd kb. 1 percig. Add hozzá az aszalt paradicsomot, a spenótot, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Pár perc alatt melegíts össze őket. Tedd át a keveréket egy közepes méretű tálba. Keverd hozzá a kecskesajtot és a krémsajtot. Tedd félre a tálat.

Vágj vastagabb, kb. kétujjnyi szeleteket a pulykamellből, és mindegyikbe vágj egy kis helyet a tölteléknek. Sózd és borsozd meg mindegyik darab húst kívülről. A vágás mentén töltsd meg őket egyenként a spenótos, aszalt paradicsomos keverékkel.

Egy tálkában keverd össze a citromhéjat és a mustárt a húslevessel és a citromlével.
Egy nagy serpenyőben melegíts fel kb. 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a hússzeletek mindkét oldalát közepes lángon. Süsd középmagas hőfokon addig, az oldalait váltogatva, amíg szép aranyszínű nem lesz. Szedd ki őket egy tálba, és tartsd melegen.

A serpenyőbe öntsd bele a húsleveses keveréket, forrald fel, és kb. 8 perc főzéssel sűrítsd be a felére. Tálaláskor minden húsdarabra önts egy kanállal a mártásból.

 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Pikáns, egyszerű, egészséges: 4 mennyei sóskarecept
  2014-04-30 19:34:44, szerda
 
  Ideje, hogy a sóska ismét megtalálja helyét a konyhádban, elvégre a friss, zöld levelek tele vannak fontos vitaminokkal.

Próbáld ki salátának, levesnek, köretnek, egytálételnek, kombináld gyümölccsel, tojással, sajttal, tejszínnel. Meríts ötletet receptjeinkből!

Sóskasaláta almával

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg friss sóskalevél
2 nagy, kemény zöld vagy Golden alma
só, frissen őrölt bors
Az öntethez:
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál citromlé
Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Az almát ne pucold meg, csak a belsejét távolítsd el, és vágd apró kockákra, majd forgasd össze a sóskával. Az öntethez a hozzávalókat keverd el, majd öntsd a salátára, és sózd, borsozd. Tálald egyszerű sültek mellé, vagy akár egy szendvicshez.

Sűrű sóskamártás - sültekhez, tört krumplihoz

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sóskalevél
1 csomag újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma
1 evőkanál méz
1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt
2 evőkanál joghurt
tej/tejszín
Elkészítése: a sóskaleveleket mosd meg alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd őket kisebb darabokra. Egy lábos aljában hevíts olajat, dobd rá a felkarikázott hagymát, majd kissé párold meg. Csorgass rá mézet, majd dobáld rá a sóskaleveleket - lehet kisebb adagokban is: amikor egy része összeesett, jöhet a többi. Picit sózd, majd gyorsan párold meg, de csak annyira, hogy mind összeessen. A joghurtban keverd csomómentesre a lisztet, és add a sóskához. Forrald fel, és botmixerrel dolgozd össze. Ízlés szerint igazítsd a mártás állagát tejjel vagy tejszínnel.

Sóskás-mozzarellás frittata

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg sóskalevél
6 tojás
200 gramm mozzarella
olívaolaj
só, bors
Elkészítése: a sóskaleveleket egyenként mosd át alaposan, majd szabadítsd meg a száruktól. Tépkedd kisebb darabokra. Egy serpenyőben pár perc alatt párold össze őket annyira, hogy összeessenek. Szedd ki, hagyd kihűlni, majd egy nagy késsel vagdosd apróra. Egy tálkában habard el a tojásokat kevés sóval és borssal, és keverd bele a sóskát. A mozzarellát reszeld le, és keverd a sóskához. Serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, és öntsd bele a keveréket. Süsd az egyik oldalát 3 percig nagy, és további 3 percig kis lángon, majd ha összeállt, óvatosan fordítsd meg, és a másikat is süsd át.

Sóskás-póréhagyma krémleves

(a híres francia vichyssoise különleges változata)

Hozzávalók 4-6 személyre:

30 dkg póréhagyma
25 dkg sóska
egy kisebb vöröshagyma
fél kg burgonya
2 evőkanál margarin
1 liter húsleves
1 dl tejszín
metélőhagyma
Elkészítése: egy lábos aljában a felolvasztott margarinon párold meg a felkarikázott póréhagymát és az apróra vágott hagymát. Közben sózd, borsozd. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, add a hagymához, és öntsd fel a húslevessel. Adj hozzá egy kevés vizet is, majd lefedve főzd 10-15 percig, míg a krumpli meg nem puhul. A sóskát a szokásos módon tisztítsd meg, majd add a már puha krumplihoz. Egy percig főzd őket együtt, majd vedd le a tűzről, és pürésítsd botmixerrel. Öntsd fel a tejszínnel, és kóstolgatva sózd-borsozd, ha szükséges. Metélőhagymával díszítve tálald!

 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
Kicsit a mártásokról...
  2014-02-16 17:49:43, vasárnap
 
 

A francia konyha szabályai alapján 4 alapmártás különböztetünk meg. Azért alapmártások, mert számos további mártás készíthető belőlük.
Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk.

Tehát a négy alapmártás:

Bechamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel, besamel mártás
Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt.
Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, lasagnéba használjuk.

Mártásvariációk besamel alapmártásból:
Gratin mártás: legírozva (tojássárgájával), sajt hozzáadásával
Mornay mártás: gratin mártás, vaj és szerecsendió
Sajtmártás: sajttal
Rákmártás: rákvajjal

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Fehér mártás

Névváltozatai: fényes mártás, bársonyos mártás, velouté mártás (ejtsd: völuté)
Vajas fehér rántás alaplével felöntve. Az alaplé az étel jellegének megfelelően lehet szárnyas, hal vagy borjú, a lényeg, hogy a csontokat nem kell pirítani, mint a barna mártásnál.
Csirke és halételek kiegészítője.

Mártásvariációk fehérmártásból:
Velencei mártás: halapléből tojással, borral, spenóttal
Auróra szósz: paradicsommal
Supreme (ejtsd:szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével

Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz
Tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül vízgőz fölött.

Mártásvariációk hollandi alapmártásból:
Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors
Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz
Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül, elkészítése igen időigényes, kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll.
Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Mártásvariációk barna alapmártásból:
Madeira mártás: Madeira borral
Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal - libamájhoz
Barna gombamártás: gombával

Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír


Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
 
 
0 komment , kategória:  Szószok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 239
  • e Hónap: 2988
  • e Év: 40736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.