Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Ezt nem lehet megunni!
  2017-10-09 11:28:01, hétfő
 
  A rántott hús 10 titka - gondolnád, hogy a legtöbben ezt nem ismerik?

A rántott húst elkészíteni nem nehéz feladat, mégis létezik 10 olyan titok, amit a háziasszonyok 95%-a nem ismer!



Vastagság
A rántani való húst célszerű nagyon vékonyra, 2-3 mm-esre klopfolni, mert így sokkal ízletesebb lesz, mintha vastag szelet húsból készítenénk!

Fűszerezés
Panírozás előtt sót és fekete borsot használjunk! Sokan bevetik a különböző hús fűszereket, ami nagy hiba!

Liszt
Igyekezzünk nullás liszttel panírozni.

Tojás
A tojásokhoz adjunk egy kevés ásványvizet vagy tejet és csak utána verjük fel őket. Van aki egy kis olajat is tesz bele, mert úgy egyenletesebben, szebben megmarad rajta a panír.

Panírmorzsa
Az igazi rántott hús finomra őrölt zsemlemorzsából áll, tehát kerüljük a durva, ropogós morzsát a panírozás során!

Sütés
Soha ne süssük vajban, csakis olajat, vagy forró disznózsírt használjunk!

Olajhoz
A felmelegített olajhoz viszont adhatunk egy kevés vajat, ami egy különleges, nagyon finom ízt ad neki.

Sütés
Gyakran forgassuk a hús szeleteket és a zsiradék csak éppen lepje el a hús szeletet!

Sütés után
Sütés után mindig hagyjuk lecsepegni a húst a felesleges zsiradéktól!

Trükk
Ha a húst olajjal megkened panírozás előtt, nem szárad ki a rántott hús!

Link
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Lisztem, lisztem, mondd meg nékem, mit készítsek én belőled?
  2017-08-20 19:19:42, vasárnap
 
 
2017. augusztus 20.

Valamikor volt a finomliszt, a darás vagy fogós liszt és a rozsliszt, majd jött a durum, a tönköly, a teljes kiőrlésű, bővült a sor a kenyérliszttel, süteményliszttel, ma pedig már se szeri, se száma a különféle gabonaliszteknek - és a gluténérzékenység elterjedésével a nem gabonából készülő finom lisztőrleményeknek. Csakhogy ezek nem egyformán működnek - érdemes őket megismerni, kitapasztalni.

Rizs, tápióka, kukorica, zabpehely, köles, hajdina, kókusz, csicseriborsó, gesztenye - a közös bennük, hogy mindből készül liszt, csakhogy ezekben nincs sikér, glutént nem tartalmaznak, és bár sok ételben nagyszerűen kiváltják a klasszikus liszteket, bizonyos esetekben - például kelt tészták, kenyérfélék, péksütemények esetén - ezekkel nagyon nehéz a dolgunk.

Ha piskótát, linzert vagy palacsintát készítünk, tökéletesen helyettesíthetik az alternatív lisztek, de akár a finomra őrölt olajos magok is a lisztet, az állagot és ízeket is könnyedén beállíthatjuk még a sütés előtt. Ugyanígy sűrítésre is alkalmasak a magas keményítőtartalmú lisztek, mint amilyen a rizs- vagy tápiókaliszt, a kukoricából vagy burgonyából kivont keményítő, így főzelékféléknél, pudingoknál remekül beválnak egészségesebb és gluténmentes alternatívaként.

Finomra darált mákkal vagy mandulával, kókuszreszelékkel vagy dióval, pörkölt mogyoróval például nagyon könnyed és finom piskóta süthető, linzertésztába is kellemesen kombinálhatóak ezek az aromás magőrlemények például zabliszttel, de élesztővel nem működnek: a kelt tésztának kell a sikér, sőt sokszor a gabonalisztekhez még külön sikért is adnak, hogy még tökéletesebb legyen a kenyér, a péksütemények állaga.

Tudod, mit jelentenek a rövidítések a liszten?
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson az első betű jelentése:
búza (B)
rozs (R)
durumbúza (D)
graham (G)
tönkölybúza (TB)
A második betű a szemcseméretet jelöli:
L (liszt - apró szemcséjű finomliszt)
F (fogós)
FF (kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt)
D (dara)
A szám pedig a hamutartalmat, vagyis a korpa, rost mennyiségét jelzi a lisztben:
BL-55 - búzafinomliszt
BL-80 - búzakenyérliszt, fehér
BL-112 - búzakenyérliszt, félfehér
BF - félfogós búzaliszt
BFF-55 - búzarétesliszt
RL-60 - fehér rozsliszt (rozsláng)
RL-90 - világos rozsliszt
RL-125 - sötét rozsliszt
RL-190 - teljes kiőrlésű rozsliszt
TL-50 - tönkölybúzaliszt
GL - Graham búzaliszt
A szakember szerint lehet kísérletezni, de ha biztosra akarunk menni, akkor kelt tésztához mindenképpen búzaliszt az alap, és ha szempont a mentesség, akkor ebből a gluténmentes változatot érdemes választani. De persze lehet élesztő nélkül is kenyeret sütni, például ír szódás kenyeret, és a mindenmentes zsemle sem lehetetlen, de ezekhez kísérletezni kell!
Cookta
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Te tudod, mikor kell sütőpor és mikor szódabikarbóna a sütib
  2017-07-20 15:40:29, csütörtök
 
  Te tudod, mikor kell sütőpor és mikor szódabikarbóna a sütibe? Íme a magyarázat, amit neked is ismerned kell!

Legtöbbször akkor jön elő ez a probléma, ha fejből sütünk, de sokszor még a profi receptek sem mindig helytállóak. Eláruljuk, mikor, melyiket és hogyan alkalmazd, hogy magas legyen a sütid.

Mindkét szer csodás térfogatnövelő, e nem mindegy, mikor és mibe keverjük.

A szódabikarbónától szép magasra nő a sütemény - lúgos kémhatású vegyület, a meleg hatására szén-dioxid (légbuborékok) keletkezik, ezáltal a süti magasabbra nő.

Mihez adjuk? Olyan recepteknél használjuk, ahol adott a savas kémhatás, azaz citrom, tejföl, ecet, méz vagy egyéb más savas anyag van még a tésztában.

De a szódabikarbónával készült sütiket soha ne tároljuk szabadon a hűtőben, mert magába szívja a kellemetlen szagokat.

Sütőpor

A legfontosabb, hogy a sütőporral készített sütik tésztáját mindig csak közvetlenül a sütőbe tevés előtt készítsük el.

Ha ezt nem tartjuk be, akkor gyorsan összeesik a süti és szalonnásra sül.

Ne tegyünk bele többet, mint amennyit a recept ír, mert ez esetben túlságosan felfújódik a sütemény (és utána összeesik).

(twice.hu)
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
7 trükk, amit minden konyhatündér ismer:
  2016-09-30 17:53:25, péntek
 
  1. A fehérhúsú zöldségek és gyümölcsök nem barnulnak be, ha feldarabolás után egy kis citromlével megpermetezzük őket.
2. Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik belőle a nedvesség és kiszárad.
3. A megkeményedett sajtot áztassuk tejbe, így másnapra újra fogyasztható lesz.
4. Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, és a vizet leöntve, 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek.
5. Ha túl erő a zöldpaprika, tegyük lobogó forró vízbe. Az ereje zöme 1 perc alatt elillan.
6. A sótartóba tett néhány szem rizs megakadályozza, hogy a só összeálljon
7. Ha odaégett a sült hús, tegyünk a levébe néhány szelet nyers burgonyát, ami felveszi a kozmás ízt.
/forrás: vital.hu/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
15 meglepő dolog-avagy hogyan könnyíti meg a fogkrém az élet
  2016-01-28 08:36:15, csütörtök
 
  Fogkrém. Egyike azoknak a higiéniai termékeknek, amit (remélhetően) mindannyian naponta használunk... Reggel és este, fogaink ápolására, tisztítására, de miért csak a fogainkra? Miért is ne használnánk egyéb, hasznos dologra a háztartásunkban? Tudtad, mi mindenre alkalmas még az "alapfunkciói" mellett?



Nagyon sokan esküsznek a fogrémre, mint univerzális tisztítószerre, ugyanis bizonyos speciális ,,oldhatatlan" alkotóelemeinek köszönhetően, ugyanazzal a mechanizmussal távolítja el a szennyeződéseket egyéb felületekről is, mint ahogyan a fogakról a lepedéket.

Lássuk hát, mire is jó még:

1.Kávé -, és tea foltok eltávolítására


Ugye milyen zavaró egy idő után a kávés, vagy teás csészénk belsejében megjelenő, barna lerakódás, és bármennyire is súrolja az ember lánya, nincs az a mosogatószer, ami maradéktalanul eltávolítaná. De aggodalomra egy percig sincs okunk, tökéletesen eltüntetethetjük a szennyeződést fogkrémmel, a végeredményben hiba nem lesz;), s bögrénk az eredeti állapotában pompázik majd.

2.Ezüst tisztítása


Szomorúan szemléled az elszíneződött ezüst ékszereid vagy evőeszközeid? Jó hírem van: egyáltalán nem kell költened drága ezüsttisztítókra, csak tégy egy kevéske fogkrémet egy puha szövetrongyra, és dörzsöld át őket alaposan. Meglásd, újra a régi fényében ragyog majd minden J

3.Eltávolítja a zsírkréta okozta foltokat


Minden szülő tudja és érti, miről beszélek. Tudják, mekkora örömet jelent, a tiszta, fehér, frissen festett fal. A tiszta fehér fal. És azt is tudja rengeteg szülő, hogyan is fest ugyanez a fal, zsírkrétával rajzolt virágokkal, egyebekkel tarkítva, vagy élénkzöld krikszkrakszokkal gazdagítva. Hogyan is távolíthatod el mindezt? Egyszerűen-fogkrémmel! Meglátod, olyan lesz, mint újkorában.

4.Eltünteti a CD karcolásait


Roppant bosszantó tud lenni egy ugráló CD lemez. Finoman dörzsöld meg a lemez felületén lévő karcolásokat fogkrémmel, s már hallgathatod is!


5.Szagtalanítja a cumisüveget


Szülőként ismerős a helyzet: megvesszük a méregdrága cumisüvegeket, majd szomorúan konstatáljuk, pár hetes használat után, a tejtől igen kellemetlen szagot áraszt. Ne vásárolj újat, anélkül hogy tényleg szükséged lenne rá. Tegyél egy kis fogkrémet az üvegbe, adj hozzá forró vizet, rázd jól össze, és töltsd ki, meglátod, az üveged tiszta és friss illatú lesz.


6.Igen kiváló tömítő anyag


Éppen költözködsz. A hófehér falról lekerültek a képek, óra, stb., és a függesztés helyén lyukak tátongnak. (Nekem legtöbbször a rossz helyre beütött szögek helyének eltüntetése okozza a legnagyobb gondot J.)

Bátran próbáld ki: tegyél egy kisebb mennyiséget a lyuk köré, és a lyukba, igaz, nem vetekszik egy falfestéssel, de tűzoltásnak több, mint tökéletes.

7.Zongorabillentyűk fehérítésére is kiváló


Perceken belül hófehérré varázsolhatod kevéske fogkrémmel a besárgult zongorabillentyűket is.

8.Cipőink tisztítása


Egy-egy új pár cipőnk sajnos nem néz ki túl bizalom gerjesztően akár pár használatot követően... Főleg, ha a fehér, gumi ,,része" szürkül el, és koszolódik be. Azonban egy régi fogkefe, és a fogkrém segítségével már meg is szabadítjuk ettől, és szebb lesz, mint új korában!


9.Eltávolítja a pohár nyomait


Nincs is attól kellemetlenebb, amikor az vadiúj, tiszta asztal felületén egy ,,kör" alakú kávé, teafolt éktelenkedik. Igen, előfordul, hogy poháralátét nélkül sikerül letenni a csészét az asztalra, majd egy nemkívánatosa folt éktelenkedik a helyén. Csak semmi pánik. J Elő a fogkrémmel, és a folt csak volt...

10.Vasaló tisztítására is alkalmas


Emlékszem, egyszer rohantam egy fontos találkozóra, és kissé ,,túlvasaltam" a fekete nadrágom. A vasaló talpán természetesen egy pompás szürkés folt éktelenkedett, amit másnap, fogkrémmel maradéktalanul el tudtam távolítani.

11.Krómacél tárgyak tisztítása


Vegyünk csak néhány példát: vízcsap, törölközőtartók, evőeszközök, stb. tisztítása is könnyen megoldható fogkrémmel. Nem kell puccos, méregdrága tisztítószert használni, itt a csodaszer J. Dörzsöld be picit a tárgyak felületét vele, és rövid időn belül látható a változás!


Mindamellett, hogy a fogkrém multi funkciós tisztítószer a háztartásban, a kozmetikai célokra is kitűnő... gondoltad volna?


12.Segít a pattanások ,,visszahúzódásában"


Ez már egy igen régi, bevált szokás, hogy egy pöttynyi fogkrémet helyezve a nem kívánt pattanásra-segít leszárítani azt. A legjobb egyébként a legegyszerűbb, fehér, mentolos fogkrém, főleg ha érzékeny bőrrel rendelkezünk.

13.Erősíti a körmöket

Tekintettel arra, hogy a köröm és a haj alapjaiban ugyanolyan építőelemekből áll, miért is ne lehetne jótékony hatással körmeinkre is? Kevéske bőrradírral, majd fogkrémmel, egy puha fogkefével átdörzsölve a körmünket- nemcsak erősíti, de fényesíti is azt!

14.Megnyugtatja a sérüléseket, különösen az égési sérülésekre jó


Elég egy aprócska sérülés, vagy égés, a fájdalom mégis nagy lehet, a patika pedig éppen zárva van. Kétségtelenül fogkrém azonban fellelhető a környezetünkben. Tegyél csak egy aprócska pöttyöt a sajgó felületre, és meglátod, milyen nyugtató hatással bír!

15.Hajfesték maradványok eltávolítására is alkalmazhatjuk


Köztudottan nehéz megszabadulnunk a hajfesték okozta makacs foltoktól, de fogkrém segítségével ez is könnyebbé válik.


Ezen hasznos ismeretek birtokában, remélem, legközelebb már nem okoz problémát egy-egy háztartási eszköz gondos tisztítása, a koszos tornacipő újjávarázslása, vagy egy makacs szépséghiba korrigálása anélkül, hogy méregdrága csodaszerek használatán törnéd a fejed.



Fordította: Lázár Judit

Forrás: http://www.lifehack.org/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Nagyanyáink, dédnagyanyáink ma is aranyat érő praktikái
  2016-01-17 13:07:54, vasárnap
 
  A régi asszonyok, nagyanyáink és dédanyáink mindent másképp csináltak, és valahogy minden más volt az ő idejükben. Ismertek ugyanis olyan régi praktikákat, amelyek nem csak akkor, de ma is aranyat érnének, ha ismernénk őket!



Nagymosás régen

A hajdani asszonyok ezeket a régi praktikákat osztották meg leányaikkal, unokáikkal, hogy megmaradjanak, ha netán úgy hozná a világ forgása, hogy össze kell majd gyűjteni a fahamut, le kell hozni a padlásról a régi ,,fatekenőt", sőt a nagymama szappanfőző receptjét is elő kell majd keríteni a ládafiából.

Mert voltak idők ezen a világon, amikor az elfelejtett dolgoknak igencsak megnőtt az ázsiójuk.

A lúg és a kékítő

A hagyományos fehér fal, a gerendás mennyezet, az agyonsikált padozat minden jómódú parasztház jellegzetessége volt a múlt századelőn.

Fehér fahamu, amiből a lúg készült

Szegényebb helyeken lincselt föld biztosította a tisztaszoba aljzatát, ám néha még a konyhát - amelyet egyben ebédlőnek és nappalinak is használt a család - is fellincselték.

Ez a művelet egy vékony sármassza ronggyal való elsimításaként zajlott.

Majd mikor megszáradt, érmelléki szép sárga homokkal fel is szórták.

Tehetősebb falusi házakban azonban dukált a deszkapadozat, amelyet lúggal sikáltak fehérre, azaz faszínűre.

A huszadik század közepétől a vegyipar kiszorította a fahamut, amelyből a lúg készült, helyét drága szintetikus termékek vették át, amelyek nehezen bomló vegyületekkel terhelik azóta is a környezetet, az emberi szervezetet sem kímélve.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz.

A termőföldre kiszórva féregtelenítésre is alkalmas.

Használták is eleink gyakran, ugyanis az Érmelléken úgy tartották, a ,,lúfíreg" és egyéb földben megbúvó növényi kártevők ellen igen hasznos.

Mivel tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.

A gyümölcsfáknál erősebb nyerhető a bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa és a kukoricaszár hamujából nyert tisztító és fertőtlenítő folyadék.

Mivel zsíroldó hatású is egyben, alkalmazható volt általános tisztító- és áztatószerként vagy mosószerként is.

A faházak, kerítések elszürkülését szintén hamulúggal akadályozták meg.

A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták, így a több évszázados faépítmények is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat.

Mi több, az általános nagytakarítás idején a pácolatlan bútordarabokat is átsikálták vele. Visszaadta a fa mintázatát, eredeti fényét, sőt a szú ellen is védte a deszkát.

Ehhez a hamut és a vizet egyharmad arányban kellett felfőzni, majd egy vékony vászondarabon átszűrni.

Ezzel mosták patyolatfehérre a fateknőben a vászonneműt, ágybélit, ruhabélit.

A kissé megsárgultaknak öblítéskor kékítő oldattal próbálták visszaadni fehéres színét, mely oldatot kis üvegcsékben lehetett kapni még a múlt század közepén is.

A kékítők indigóvegyületeket, berlini kéket, ultramarin festékeket tartalmaztak.

Lúggal suvickolták ki a konyhai edényeket és kellékeket is.

Mi több, az elbarnult zománcon is segített, illetve a leégett fazék- vagy üstaljat is tisztára marta, ha koncentráltabbra készítették.

A háziszappan

A nagymamák mosókonyháiban, a padlásokon még a hatvanas-hetvenes években is volt néhány nagyobb darab barna vagy fehérebb színű házi készítésű szappan.

A háború alatt, de még utána se igen lehetett mosószerhez jutni - főleg faluhelyen -, így házaknál főzték az asszonyok.

Az udvaron egy nagy üstbe belerakták az összegyűjtött zsiradékokat, ehetetlen avas szalonnát, a disznóvágás idején megmaradt és fel nem használt hájat, faggyút.

Ebbe aztán esővizet meg zsírszódát raktak.

De utóbbit sem lehetett mindig kapni, olyankor oltott mésszel meg sóval helyettesítették.

Aztán a nagy üstben órákig főzték, kavarták, mivelhogy hamar kifuthatott.

Mikor már látták, hogy kész lesz, ládákat, azaz öntőformákat tettek ki, azokba meg egy darab vizes vásznat terítettek.

Az üstben szétvált a jó szappan (a fehérebb) a barnábbiktól, majd legalul a szennyeződés maradt.

Egy nagy szappanfőző kanállal leszedték a javát, ezt öntötték a ládákba.

Volt, hogy az ,,asztalfiát" használták erre a műveletre, ha nem volt kéznél egyéb formázó. Két-három nap múltával megkeményedett, akkor lehetett darabolni.

Legtöbbször egy vékony dróttal ejtették ezt meg.

Csak néhány hét múlva szikkadt ki teljesen, akkor vált használhatóvá is.

Szappant csak egyszer főztek évente, olyankor annyit, hogy eltartson a következő esztendőig.

A mész

Manapság már szinte hihetetlen, hogy a meszet az építkezésen túl tartósításra is használták.

Az Érmelléken csak a módosabb gazdák használtak meszet, a szegény ember földből, fából, nádból építkezett, és a falakat is sárral vakolta, majd budaifölddel (falfestéshez használt iszapolt, sárgás agyag) mázolta be.

Tartósításra a tojás esetében használták.

Sokáig elállt, ha oltott mész levébe rakták, olyan lébe, amellyel a házak falát is meszelték.

Miután kiszedték a kifehéredett tojásokat és megszáradt rajtuk a vékony mészréteg, búzába rakták, ahol akár karácsonyig is friss maradt.

Csak a Nagyboldogasszony (augusztus 15.) és Kis boldog asszony (szeptember 8.) között megszedett tojások voltak erre alkalmasak.

Igaz, a dédnagy mamák se igen tudtak erre magyarázatot adni, de ez így maradt fenn századokon keresztül, és be is igazolódott.

Mésszel a gyümölcsfák törzsét is fertőtlenítették.

Az apró oltatlan mésznek volt még egy elengedhetetlen jó tulajdonsága.

A kertekre, konyhakertekre kiszórva féregtelenítették a talajt.

Ha ősszel beleszántották a földbe, a következő esztendőben kevesebb kártevő pusztította a veteményest.

Ecet, szódabikarbóna és levendula

A szódabikarbóna, vagy ahogyan az Érmelléken nevezik, a pezsgő, a népi gyógyászaton túl (évtizedes tapasztalatokra építve gyomorégésre, gyulladásokra, rovarcsípésekre alkalmas) szagtalanításra, mosásra, fertőtlenítésre, mindemellett tűzhelyek, edények, evőeszközök, ezüstneműk tisztítására is jól bevált.

A Kárpát-medencében 1860 óta ismerik.

Felhasználhatósága szinte határtalan.

Még a tésztareceptekben is sokszor előfordul.

Az Érmelléken oly kedvelt csörögéhez és egyéb, fujtatott tésztafélékhez is ajánlatos.

Sokoldalúságát tán csak az ecet múlja felül.

Nemcsak a népi gyógyászatban, de a takarításban is kész csodaszernek számított - és számítana még ma is, ha ismernék tulajdonságait.

Az ablaküveg száz esztendővel ezelőtt az ecettől csillogott, a poharakkal, üvegkancsókkal egyetemben, mi több, a lámpaüveget is ecettel átitatott törlőkendővel tisztították.

Az ecetet az élelmiszerek tartósításán kívül ruha bélik öblítésére is használták, mellyel nemcsak lágyabbá tették a vászonneműt, de fertőtlenítették is azt.

Az ecetes vízzel való öblítés fényes csillogást kölcsönzött a hajnak is, és nem kellett a korpásodástól sem tartania annak, aki folyamatosan alkalmazta a módszert.

Nekik levendulacsokor szolgált a molylepke ellen a sifonban, illetve a szúnyogokat is ez tartotta távol, a függönyökre, vagy ahogyan itt nevezték, a firhangokra tűzve.

Ettől volt illatos az ünnepi ruha is, amelyet a nagy karos láda aljáról vettek elő a templomozás idejére.

Az Úristen mindent lehelyezett a földre, csak le kellett hajolni érte!

Forrás: http://www.tudasfaja.com/
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Leves nélkül nincs élet...
  2016-01-13 09:18:29, szerda
 
  Leves nélkül nálunk nincs élet...

Gyermekkorom óta leves-mániás vagyok, a déli maradékot minden este elfogyasztom. Megosztom veletek, hogyan főzök pikk-pakk gyorsan leveseket. Az előkészületek nálam nem okozhatnak gondot. Előre készülök.
Házi ételízesítő, amiből 10 perc alatt sokféle leves készíthető.
Saját recept:
70 deka gyökér, (lehet benne 1-2 paszternák) 1 nagyobb zeller, 1 kg sárgarépa, 1 karalábé, 1 kis öklömnyi karfiol, 1 férfi ökölnyi káposzta fele, 2-3 makói hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 2-3 kápia paprika, 1 pritamin paprika, 2 szál (5.10 cm-es) friss rozmaringág levele, 5-6 szál friss lestyán, 2 csomó zeller-zöldje, 3 csomó zöldség-zöldje. Lemérjük, ledaráljuk, minden kilóhoz 20 dkg tengeri sót adunk, jól elkeverjük és üvegbe tesszük. Amennyiben kg/15 dkg sóval készítjük, úgy a tetejére csurgassunk étolajat. Bármilyen leveshez kiváló, egész évben készen áll. Egyre kell figyelnünk, soha nem sózunk előre. 1 evőkanál vegyes zöldséggel 2 liter leves készíthető.
Készítettem vele húslevest is, a fazékba leves szűrőt tettem, abba ment a ,,vegetám". Nagy sikere volt, talán nem túlzás, ha azt mondom tökéletesen helyettesítette a friss zöldséget.
Megkönnyíti az előkészületeimet, hogy mindig van a hűtő ajtóban, kapor, medvehagyma, fokhagyma, zöldség zöld, zeller zöldje, vegyes zöldek, darabolva kis üvegekben, nyáron snidling is. Az anyagot jól megmosom, leszikkasztom, felaprítom, ízlés szerint sózom, majd bő olajjal elkeverem. Vigyázat nem mindegyik bírja el az olíva-olajat. Jó minőségű napraforgó azonban mindenbe mehet.
Füstölt hús ízt úgy varázsolok a fazékba, amikor sonkát, csülköt főzök, a levét jó sűrűre visszaforralom, hűtöm, majd jégkocka tartóban kifagyasztom, ha kész megmozgatom a tartót, a kipotyogott kockákat nejlonzacskóban tárolom felhasználásig.
Talán valaki kedvet a fentiekhez.
Legközelebb a házi fűszervarázsaimmal jelentkezek.
drága barátnőm receptje:Lélek Sándorné Epkafat
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Kenyeret a húslevesbe
  2015-08-05 18:11:56, szerda
 
  Ezért dobj kenyeret a húslevesbe! Erről még biztos nem hallottál!

Nagyon sok olyan házi praktika létezik, amely segít abban, hogy a háztartásbeli dolgaink könnyebben és egyszerűbben történjenek.

A kenyér is ebbe a kategóriába sorolható, vannak ugyanis olyan trükkök, amellyel amellett, hogy sokat spórolhatunk, egyszerűbbé is tehetjük a dolgainkat.

Kenyeret a húslevesbe
A cím hallatán biztosan mindenki felkapja a fejét, hogy mi keresni valója van a kenyérnek a húslevesben! Nos igen, sokszor nagy segítségünkre lehet a kenyér a húsleves elkészítése során. Az egyik hibának nem mondható dolog, ami a húslevest érinti az az, hogy mire megfő, kicsit zsírosabbá válik és így az egészségre, az emésztésre nincs túl jó hatással. Ha szeretnénk a zsírjától egy kicsit megszabadulni, akkor egy kenyér szeletet dobjunk a levesbe pár másodperce, majd vegyük ki. Ez segít felszívni a fölösleges zsírt és igazából annyi marad csak benne, amennyi szükséges. Tovább soha ne hagyjuk benne, mert elázik és kenyeres húslevest ehetünk majd. A legjobb választás egy száradtabb, nem túl friss kenyér.

Kíváncsi vagy még más kenyér trükkökre?

a fehér kenyerek 3 napig, a teljes kiőrlésűek pedig
4 napig ehetőek, a kovász alapúak akár egy hétig is fogyaszthatóak
a szárazabb, mélyhűtött kenyeret a legjobb pirítani, sokkal ropogósabb lesz és nem megy a kukába
a fagyasztóba tett kenyér tovább tárolható, főleg, ha meleg van (vegyük ki a fagyóból, tegyük tányérra zárt műanyag zacskóban és olyan lesz, mintha friss lenne
vannak üzletek, ahol az előző napi kenyér olcsóbb ezért ha spórolni szeretnénk érdemes szétnézni
a száraz kenyeret nem kell kidobni, kiváló panírmorzsa lesz belőle, ha egy sajtreszelőn lereszeljük
Szerző: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
tojás héja
  2015-05-06 10:33:31, szerda
 
  Elképesztő hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a tojás héja, mennyire nagy hatással van az egészségünkre. Ha Ön is kidobta idáig a kukába a héját. akkor érdemes ezt elolvasnia.
A legtöbb ember nem tudja azt, hogy a tojás héja valójában 90% -ban tiszta Kalcium, ami kémiailag szinte teljesen azonos a fogak, és csontok felépüléséért felelős Kalciummal.

Ennek az egyezésnek köszönhető az is, hogy a tojás héja nagyon könnyedén szívódik fel a testünkben, és sokat segít egészségügyi szempontból. Továbbá számos ásványi anyagot is tartalmaz többek között vas, cink , réz, mangán , fluor .

Hogyan hat az egészségünkre a tojás héja? A kalcium tartalma nem csak a csontok megerősítésében játszik szerepet, de segít a csontvelő vérellátásaban is. Segít megelőzni a csontritkulást és bizonyítottan jó hatással van a koleszterin szintre, és a magas vérnyomást is csökkenti.

Elkészítési mód : 5 főtt tojás héját törd apró porrá. Adj hozzá 3 liter vizet, és tedd egy hétre a hűtőben. Ez idő alatt feloldódik a héj, így könnyedén fogyaszthatóvá válik. Egy kevés citrom levével ízesítve minden nap fogyassz belőle 2 pohárral.
Ez a keverék nem csak a csontjainkra lesz jó hatással, hanem az emésztésre is.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
A só ereje
  2015-03-29 22:08:32, vasárnap
 
  Sót öntött az égett serpenyő aljára, a következő lépést minden háziasszonynak ismernie kell

A só az egyik legkedveltebb és legismertebb fűszer a világon. Egy jó ideje már a tévében is felhívják az emberek figyelmét, hogy a túl sok só káros lehet az egészségre, növeli a vérnyomást, stroke-ot okozhat, de akár felelős lehet a bélrák kialakulásáért is.

A só ugyanakkor rendkívül szükséges a szervezetnek, szabályozza a test folyadékegyensúlyát, szükséges az izmok és az idegek megfelelő működéséhez. Ezek mellett elősegíti bizonyos tápanyagok felszívódását a szervezetben.

A só azonban nemcsak egészségügyileg hatékony, de a háztartásban is felhasználhatjuk, mégpedig számos esetben. Az alábbi technikák közül jó párat ismertem, de van köztük olyan is, ami eddig ismeretlen volt számomra.

1. Piszkos lett a vasaló lapja? Egyszerűen egy sütőpapírra önt sót és kapcsold be a vasalót, majd addig dörzsöld a sóra, amíg szép tiszta nem lesz.

2. Kiesett a tojás a kezedből? A só segítségével könnyedén összeszedheted. Önt sót a tojásra, majd várj pár percet. A só összefogja a tojásmolekulákat, így könnyebb lesz feltakarítani.

3. Kigyulladt a serpenyő? Pánikra semmi ok, önts hamar sót a serpenyőbe.

4. Odaégett az étel? Nehéz kipucolni az odaégett lábos aljáról az ételeket. Legalábbis eddig azt hitted. Önts sót az edény aljára, majd töltsd fel vízzel. Pár perc múlva... voilá.

5. Mocskos lett a szivacs a mosogatás közben? Itt is bevetheted a só erejét.

6. Elsárgult a kád? Itt is bevetheted a sót. Keverj azonos mennyiségű sót és terpentint, majd egy szivacs segítségével sikált jól le a piszkot. A hatás elképesztő lesz! - Ehhez a művelethez mindig használj kesztyűt.

7. Ha eldugult a lefolyó használj só, szódabikarbóna keveréket, amire ecetet öntesz. Pár perc múlva önts rá forró vizet, a lefolyó pedig olyan lesz, mint újkorában.
filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 379 db bejegyzés
Összes: 6871 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1466
  • e Hét: 1466
  • e Hónap: 32124
  • e Év: 368500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.