Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Vaddisznó pörkölt
  2014-02-23 14:29:06, vasárnap
 
  Vaddisznó pörkölt

Hozzávalók:

1,5 kg vaddisznó hús
3 nagyobb fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
2 babérlevél
Pár szem boróka bogyó
Só, bors, piros arany
Vörös bor

Elkészítése: Az edényt, amiben készítjük vastagon, kikenjük disznózsírral, felforrósítjuk, belerakjuk a kockára megvágott vaddisznóhúst, többször átforgatjuk, és fehéredésig pörköljük, hozzátesszük a durvára megvágott hagymát, zöldpaprikát, babérlevelet, pár szem borókabogyót és saját levében lassú tűzön főni hagyjuk, ha elfövi a levét, mindig kevés vörösborral pótoljuk.
Mikor már majdnem puha a hús, fűszerezzük, több fűszert használunk, mint a megszokott húsoknál, hogy a vad ízeket a fűszerekkel kompenzáljuk. Végül erős Pistát és piros aranyat teszünk hozzá,összeforraljuk, petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Megjegyzés:Mivel most téli időszak van,a paprikát és paradicsomot Ételízesítővel helyettesítettem.Ez is paprikát és paradicsomot tartalmaz,még szép színt is ad a pörkölteknek.
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
Vörösboros szarvasragu petrezselymes nokedlivel
  2014-02-05 12:30:08, szerda
 
  Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg szarvashús, 3 evőkanál vörösborecet, 3 evőkanál balzsamecet, zsiradék, 1 nagy hagyma, 1 piros húsú paprika, 1 petrezselyemgyökér, só, bors, csípős paprika vagy csilipor, 2 babérlevél, 1 teáskanál borókabogyó, 1 üveg (7,5 dl) félszáraz vörösbor, 1,5 evőkanál liszt vagy keményítő; a nokedlihez: 2 tojás, 30-35 dkg liszt, só, víz, petrezselyemzöld, olaj.

Elkészítése:
A szarvashúst falatnyi kockákra vágjuk, rálocsoljuk a kétféle ecetet, összekavarjuk, és 1-2-3 napra a hűtőbe helyezzük. Néha átforgatjuk. Elkészítés előtt a húst szűrőbe tesszük, és jól lecsepegtetjük, majd kb. féldecinyi felforrósított zsiradékon, erős lángon hirtelen átpirítjuk. Ezután rádobjuk a félbe, majd szeletekre vágott hagymát, a négybe hasított, majd vékonyra szelt petrezselyemgyökeret, illetve a kisebb kockákra vágott paprikát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint csípős paprikával ízesítjük (de nem kötelező), beledobjuk a babérlevelet meg a mozsárban kissé szétnyomott borókabogyót, majd felöntjük a borral. Fedő alatt, nagyon lassú tűzön (jó ha van az edény alatt alátét is), 2-2,5 órán át főzzük, vagy amíg a hús teljesen meg nem puhul, illetve a zöldségek szét nem főnek. Sokat nem kell emelgetni a fedőt, kavarni is csak néha kell, inkább érdemes kicsit megrázogatni. Kuktában lerövidül a főzési idő, és azt hiszem, nem is szükséges az összes bort egyből ráönteni. Amikor a hús elkészült, a lisztet (bár a keményítő azt hiszem, jobb lenne, csak nekem nem volt) elkeverjük kevés vízzel, és ráöntjük a húsra. További vízzel hígítjuk tetszés szerint, majd jól kiforraljuk. A nokedlihez a tojást simára keverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, amennyitől a tésztánk amolyan szottyanós lesz, majd nokedliszaggatóval fővő vízbe szaggatjuk. Amikor feljöttek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük, és felforrósított olajon vagy vajon átforgatjuk. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel és kevés sóval, majd a raguval tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
Szarvaslábszár pirított zsemlekockákkal
  2014-02-05 12:18:49, szerda
 
  Pácolt szarvaslábszár zöldségágyon, pirított zsemlekockákkal

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet vastag csontos szarvaslábszár, vörösbor, só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, liszt, zsiradék; a zöldségágyhoz: 2 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5-6 zellerszár, 2 paradicsom, 1 dl olaj, 2-3 dl fehérbor, 2 babérlevél, só, bors; a zsemlekörethez: 4 közepes zsemle, só, bors, 1 csipetnyi szárított, morzsolt zsálya, kb.1,5 dl tej, olaj; a szóráshoz: 1 citrom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma.

Elkészítése:
A velőcsontos lábszárszeleteket enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd fölöntjük annyi vörösborral, amennyi jól ellepi őket. Beletesszük az összetört borókabogyót,
és lefedve 1-2 napig hagyjuk pácolódni hideg helyen.
Elkészítés előtt a húsokat kivesszük a pácból, és hagyjuk enyhén lecsepegni.
A zsemlét 1-2 napig hagyjuk szikkadni, vagy kockára vágjuk, tepsibe terítjük, és egyszer-kétszer átforgatva enyhén kiszárítjuk.
A lecsepegett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, majd félretesszük.
A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk; a hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kis hasábokra vágjuk, a szárzellert meg a paradicsomot felszeleteljük.
Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk az összes zöldséget a paradicsom kivételével, és gyakran kavargatva 5-10 perc alatt megdinszteljük.
A párolt zöldséget hőálló tálba terítjük, ráhelyezzük a megpirított hússzeleteket,
majd rászórjuk a paradicsomot.
Mellédobjuk a babérlevelet, aláöntjük a fehérbort, majd lefedjük, és 160 fokos sütőben, légkeverésen, 4 órán át hagyjuk készülni, majd 200 fokra emelve a hőt,
15-20 perc alatt rápirítunk. (A húst ekkor sem fedjük ki, különben kiszáradhat.)
Amikor a hús majdnem elkészült, a szikkadt vagy enyhén megpirított zsemlét tálba tesszük, megsózzuk és megborsozzuk, rászórjuk a morzsolt zsályát, majd rálocsoljuk a tejet.
Jól összeforgatjuk, és több részletben, 4-5 evőkanálnyi olajon (minden adag előtt pótolnunk kell az olajat) átpirítjuk.
A citrom sárga héját lereszeljük, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük, és tálaláskor a hússzeletekre szórjuk.
A hússzeleteket zsemlekockákkal és párolt zöldséggel kínáljuk.
Erdályi Konyha
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
Töltött vaddisznódagadó párolt lilakáposztával
  2014-02-05 11:47:16, szerda
 
  Hozzávalók 6 személyre:
1 vaddisznó dagadó(kb. 1-1,2 kg), 25 dkg vaddisznó lapocka, 20 dkg vaddisznó máj, 5 dkg szárított vargánya, 5 dkg zsír, 1 vöröshagyma, 2 zsemle, 2 dl tej, 2+2 tojás, 1 kötés petrezselyem;

a pácléhez: 2,5 dl vörösbor, 1 citrom, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma;

a zöldségágyhoz: 1 póréhagyma, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 25 dkg pasztinák, 1 zöld paprika, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, borecet;

a körethez: 1 fej lilakáposzta, 3 alma, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg aszalt szilva, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, cukor, almaecet

Elkészítése:
A páchoz a hagymákat megpucoljuk, felvágjuk és beletesszük a borba. Hozzáadjuk a karikára vágott citromot és a vaddisznó dagadóra töltjük, majd 12 óráig pácolódni hagyjuk benne.

A vaddisznó dagadót éles, vékony pengéjű késsel óvatosan felszúrjuk, úgy, hogy egy tölthető zsebet alakítsunk ki benne, vigyázva arra, hogy ne lyukasszuk ki. Kívül belül megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal.

A töltelékhez a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vaddisznó májat és az előzőleg beáztatott vargánya gombát és összesütjük. A végén sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

A tojásokat megfőzzük és kockára vágjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk és jól kicsavarjuk. A vaddisznó lapockát ledaráljuk, hozzáadjuk a hagymás májat, a kiszorított zsemlét, a tojást és összedolgozzuk.

Végül belekavarjuk a tojássárgáját és kemény habbá vert fehérjét.

A felszúrt dagadót megtöltjük a masszával és a nyílást hústűvel betűzzük.

A zöldségeket megpucoljuk, karikára vágjuk és egy tepsi aljára szórjuk.

Ráhelyezzük a megtöltött dagadót, meglocsoljuk az olajjal és vizet öntünk alája. Alufóliával lefedjük és forró sütőben puhára pároljuk. Félidőben a dagadót megfordítjuk a másik felére, az utolsó 15 percben pedig levesszük a fóliát és pirosra sütjük.

A megsült dagadót 15-20 percig pihenni hagyjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A zöldségeket leszűrjük, turmixal krémesre kavarjuk és a pecsenyelével tetszőleges állagúra hígítjuk. Borecettel ízesítjük és ha szükséges, megsózzuk.

A körethez a lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, lesózzuk és fél órát állni hagyjuk. Rádobjuk a sóból kicsavart káposztát, megkeverjük, borsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor majdnem puha, akkor hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát és 5 percig pároljuk. A végén beletesszük az elfelezett aszalt szilvákat. Ízlés szerint cukorral és almaecettel ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Vad ételek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 378 db bejegyzés
Összes: 6870 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 742
  • e Hét: 8692
  • e Hónap: 28012
  • e Év: 364388
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.