Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Káposztás pogácsa
  2014-08-22 22:30:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Csirkés quiche görögösen
  2014-04-02 19:58:41, szerda
 
  Csirkés quiche görögösen

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (40 dkg)
1 kis pohár (175 g) tejföl (20%)
10 dkg tömlős krémsajt (natúr)
1 db tojás
2 kávéskanál gyros fűszerkeverék
25 dkg csirkemellfilé
1 dl tej
6 db koktélparadicsom
1 közepes fej lilahagyma

Elkészítés:

Egy piteformát vajazzunk, lisztezzünk ki. Béleljük ki a kinyújtott tésztával, a felesleget vágjuk le, a hiányokat foltozzuk velük. Egy kis tojásfehérjével megkenhetjük a tésztát, de nem muszáj. Tehetünk rá sütőpapírt és lesúlyozhatjuk, hogy ne emelkedjen meg, vagy később lenyomhatjuk majd a töltelék belehelyezése előtt. Tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe, amíg egy kis színe nem lesz.

Közben a kockára vágott csirkemellet olajon pirítsuk meg a fűszerkeverékkel. A tésztára pakoljuk rá a félbevágott paradicsomokat, a felcsíkozott lilahagymát. Utána a hús is mehet közé. A tejfölt keverjük össze a sajttal, a tojással, a tejjel hígítsuk. Öntsük a tésztára a többi hozzávaló között eloszlatva.

Toljuk vissza a sütőbe, és süssük készre.





Megjegyzés:

Imádom a quiche-t, de az omlós tészta mindig kifog rajtam, és így finomabb és gyorsabb is. A gyros ízvilágát céloztam meg egy magányos estémen, azóta ez nagy kedvenc, érdemes kipróbálni. Langyosan jönnek elő igazán az ízei.

A receptet és a fotót Aantee küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Cukkinis paleo bagett
  2014-03-23 22:01:42, vasárnap
 
  Cukkinis paleo bagett

Már több paleo kenyeret kipróbáltam (őrölt mandulás, lenmagkenyér, diós-lenmagos-szezámos kenyér, tökmagos mediterrán kenyér). Igaziból egyik sem tudja pótolni a frissen kisült kenyér ízét, de nem is azzal van a gond, hanem azzal, hogy nemigen tudom, mihez egyek kenyeret :) A legfinomabb párosítás nekem a paleo kenyér valamilyen kencefincével, de mivel eddig még nem sok ilyen kence-fincét készítettem, ezért az avokádós tojáskrém és a zakuszka viszi a pálmát eddig. A főételekhez nem kívánom a kenyeret, mert már úgy érzem, a kenyér elnyomja az étel ízét. Legutóbb kipróbáltam a cukkinis paleo kenyeret.






Hozzávalók:

* 4 tojás
* kb 15 dkgr finomra darált cukkini
* 100 gr magliszt (én a saját mandula maradékomat használtam, amelyik a mandulatej készítése után visszamaradt)
* 1 ek chia mag
* 4 púpozott ek szezámpehely
* 3 ek napraforgómag a tetejére
* 1/2 mk só
* kevés sütőpor
* 1 ek zsír
* csipet menta

A tojások fehérjét külön kemény habbá felvertem, majd óvatosan hozzájuk kevertem minden más összetevőt. 180 előmelegített sütőben kötőtűpróbáig sütöttem (kb. 50 perc).





Finom és puha állagú kenyérke lett belőle.





Forrás:http://www.gorogkonyha.com - Ágni görög konyhája

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Briami (görög zöldséges egytálétel)
  2013-08-12 23:04:52, hétfő
 
  Briami (görög zöldséges egytálétel)

Hozzávalók:
2 nagyobb cukkini kockára vágva
1 közepes padlizsán kockára vágva
2 nagy krumpli kisebb kockákra vágva
3 nagyobb paradicsom kockára vágva (hámozva vagy anélkül) vagy 1 doboz darabolt paradicsom
1 kis csokor petrezselyemzöld
5 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 nagy hagyma felszeletelve
1,5 dl olívaolaj

bors
kevés oregano
10 dkg morzsolt feta sajt

Elkészítés:
Egy széles, laposabb lábosban felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát. Beletesszük a cukkinit, megkavarjuk, majd hozzáadjuk a padlizsánt, és 3-4 percen át kavargatjuk. Ezután beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az oregánót, megkavarjuk, és kb. 15 percig lefedve főzzük.

Ezután a krumplit is hozzáadjuk, és jól, de vigyázva megkavarjuk.





Befedjük és még 20 percig főzzük. Ha szükséges, közben meleg vízzel pótolhatjuk a levét.





A végén megszórjuk petrezselyemzölddel. A morzsolt fetát is belekavarhatjuk, de tehetjük csak a tányérunkba is.

Megjegyzés:
A receptet és a fotót Pnildiko küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Szűzpecsenye leveles tésztában retek tzatzikivel
  2013-08-04 19:55:45, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Szűzpecsenye leveles tésztában retek tzatzikivel

Hozzávalók:
A tekercshez:
50 dkg (1 csomag) leveles tészta
1 szűzpecsenye
3 evőkanál dijoni magos mustár
5 szelet bacon
só, bors (ízlés szerint)
A retek tzatikihez:
5 db retek (kb. 20 dkg)
1 pohár joghurt
2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
só, bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
A szűzpecsenyét párolóedényben megpárolom, (ha nincs ilyen, akkor kevés olajon elősütöm, egy kicsit be is vagdosható), közben sóval és borssal ízesítem ízlés szerint. Ha elkészült, kicsit hagyom hűlni, majd mindenhol bekenem a dijoni mustárral, ezt követően rátekerem a baconszeleteket, s végül a leveles tésztát is.

Sütőbe teszem, és szép aranybarnára sütöm. Nekem régi, hagyományos gáztűzhelyem van, így fokot nem tudok írni. Én úgy szoktam, hogy először alacsony lángon (kb. 15-20 percet), majd közepes lángon (kb. 15 percet) sütöm.

A retkeket megmosom, megtisztítom és kis kockákra vágom. A joghurtot sóval és borssal ízesítem, majd belereszelem a fokhagymagerezdeket. Az így ízesített joghurtba beleforgatom a retket. Azonnal is fogyasztható, de ha van rá lehetőség, inkább 1-2 órát hagyjuk állni, úgy jobban összeérnek az ízek, s a fokhagyma is jobban érvényesül.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót LukiKrisz küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Grillezett kacsamell és mediterrán zöldségek tzatziki salátá
  2013-08-04 19:50:59, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Grillezett kacsamell és mediterrán zöldségek tzatziki salátával

Hozzávalók:
személyenként 1 db hízott kacsamell, ha túl nagy, a fele is elég
A páchoz:
olívaolaj
reszelt fokhagyma
durvára darált borskeverék
bazsalikom
rozmaring
Valamint:
1-2 db karcsú padlizsán
1-2 db cukkini

A salátához:
1-2 db kígyóuborka
4-5 gerezd fokhagyma
4 dl joghurt

kapor
cukor
1 citrom leve vagy almaecet
őrölt fehérbors

Elkészítés:
Először a pácot készítem el egy fedeles üvegtálban, bőven, mert a zöldségeket is ebben az olajban forgatom meg, majd ebbe teszem a felszeletelt és a zsíros résznél kockára bevagdalt kacsamelldarabokat. Lefedem, és másnapig a hűtőbe teszem.





A cukkinit és a padlizsánt megmosom, ezt is felszeletelem 7-8 mm-es darabokra, majd besózom, és egy tálcán szintén a hűtőbe teszem, felhasználásig. (Elég sütés előtt 1-2 órával előkészíteni.)

A kontakt grill sütőlapjait vékonyan beolajozom, majd amikor jó forró, ráteszem először a kacsamelleket, pár perc alatt rozéra sül, ekkor kiveszem, tálra szedem (itt a levét elereszti), majd visszateszem pár percre újra a grillbe, mert nem szeretem, csak átsülve. A végén megsózom.





Ez idő alatt a zöldségeket a pácolajban megforgatom, borskeverékkel meghintem, a hőmérsékletet közepesre állítom, és a grillen pár perc alatt megsütöm.





A salátához az uborkát megmosom, a héját levágom, majd nagyobb lyukú reszelőn, lereszelem egy üvegtálba. Sózom, reszelt fokhagymával ízesítem, kaprot keverek hozzá, és állni hagyom, hogy levet eresszen.





20 perc után a kezemmel kinyomkodom a levét, és hozzáadom a joghurtot, a cukrot, a borsot, a citrom levét, és összekeverem. A kacsamellel és a zöldségekkel tálalom.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Tzatziki görög joghurtból
  2013-08-04 19:42:09, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Tzatziki görög joghurtból

Hozzávalók:
2 nagy pohár natúr joghurt
1 kis pohár tejföl
3 nagyobb gerezd fokhagyma
30-40 dkg uborka
bors

ételízesítő
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a tejföllel, majd ezt egy sűrű szövésű konyharuhába öntjük, batyuvá kötözzük, és egy tál fölé kötjük (fakanál segítségével). 1 óra alatt lecsöpög a savó, így kapjuk a görög krémjoghurtot.

Az uborkát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, besózzuk. Picit állni hagyjuk, majd a sós levét kinyomkodjuk.

A joghurtot sóval, ételízesítővel, zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük. Összekeverjük az uborkával, és picit állni hagyjuk.

Tálaláskor olívaolajjal locsoljuk meg, lehet rá kaprot szórni, olajbogyóval díszíteni.

Megjegyzés:
Gyros hús mellé, szendvicsekhez, vagy salátaként pitával tálaljuk.

A receptet -Marcipán- küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
2 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Tzatziki
  2013-08-04 19:37:45, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Tzatziki

Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj

bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.

Megjegyzés:
Krétai nyaralásom során kóstolhattam meg az igazi, hagyományos tzatzikit, azóta nem tudok szabadulni tőle!

A receptet Tóth Anita küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Görög serpenyős burgonya
  2013-08-04 19:26:17, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Görög serpenyős burgonya

Hozzávalók:
2 paprika (lehet különböző színű)
1 nagy szál póréhagyma
80 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fetasajt
kakukkfű
10 dkg vaj
bors
kb. 0,5 dl víz

Elkészítés:
A vaj felét a serpenyőben felforrósítjuk, ebben a karikára vágott burgonyát forgatgatva 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kész, borssal fűszerezzük, és kivesszük a serpenyőből. A vaj másik felét a serpenyőbe tesszük, ebben a felszeletelt fokhagymát és a karikára vágott póréthagymát egy picit dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát és a vizet, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, közben időnként átkeverjük. Amikor a paprika is megpuhult, levesszük a fedőt, és a felesleges vizet elfőzzük róla. Majd hozzáadjuk a burgonyát, a fetasajtot, a kakukkfüvet, óvatosan összekeverjük, felforrósítjuk, és tálaljuk.

Megjegyzés:
A sózni nem kell, mert a fetasajt is sós. Akár köretként, akár egytálételként is finom.

A receptet Mirmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Galaktobureko (görög tejkrémes édesség)
  2013-08-04 19:24:27, vasárnap
 
  A görög konyha kedvelőinek:

Galaktobureko (görög tejkrémes édesség)

Hozzávalók:
egy 20x30-as tepsihez:
2 csomag réteslap (2 x 150 vagy 200 gr-os)
A kenéshez:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
4 dl tej
10 dkg vaj
5 db egész tojás
10 dkg cukor
7,5 dkg búzadara
1 rúd vanília
A sziruphoz:
2 dl víz
30 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el úgy, hogy a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vanílía kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni, és állandóan kavargatva lassan hozzáadagoljuk a búzadarát, krémes állagúvá főzzük, ügyelve arra, hogy le ne kozmáljon. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 10 dkg vajat.

Ezután kikent, lisztezett tepsibe beletesszük az egyik csomag kihajtogatott réteslapot úgy, hogy kb. kettébe hajtjuk a lapokat, és keresztbe tesszük bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi rövidebb oldalán is lógjon ki kissé a tészta. Majd az egészet meglocsoljuk, megkenjük bőven olvasztott vajjal. Ezután elterítjük rajta a még meleg vagy forró krémet, lefedjük a másik csomag réteslappal, immár egy rétegben az egészet, és a széleket visszahajtjuk a telsibe. Olvasztott vajjal bőven megkenjük. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felkockázzuk a sütit, 15 egyforma kockára. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig, majd 160 fokon 30 percig sütjük.

Ezalatt felfőzzük a szirupot, és a sütőből kivett sütire azon forrón ráöntjük a szintén forró szirupot.

Megjegyzés:
A galaktobureko rendkívül különleges, ízletes, de nagyon kalóriadús süti. Forrón és hidegen egyaránt mennyei.

A receptet Besenyi László küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 851
  • e Hét: 1626
  • e Hónap: 6664
  • e Év: 136371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.