Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Tormakrém sonkatekercsbe
  2022-05-09 15:02:06, hétfő
 
  HOZZÁVALÓK

20 dkg vaj (10+10)
5 csapott evőkanál liszt (5 dkg)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1/2 tk. só
1/8 tk. őrölt fehér bors
15 dkg ecetes torma

ELKÉSZÍTÉS

A tormakrémhez első lépésben a besamelt készítsd el.
Ehhez egy edényben kezdd el hevíteni a vaj felét (10 dkg) és a lisztet, egy másik edényben pedig forrósítsd fel a tejet és a tejszínt.
Hagyd, hogy a liszt piruljon 3-4 percig a vajban. Akkor jó, ha már habzik egy ideje.
Vedd le a tűzről, és egy hirtelen mozdulattal öntsd hozzá a forró tej és tejszín keverékét, majd gyorsan keverd el.
Tedd vissza a tűzre, vedd le takarékra a lángot, és folyamatos kevergetés mellett hagyd, hogy besűrűsödjön és a liszt megfőjön. Ha forró tejjel öntötted fel, akkor ez 2 perc.
Vedd le a besamelt a tűzről, tedd hideg helyre, hogy szoba hőmérsékletűre lehűljön.
Ízesítsd sóval és fehér borssal.
Közben a vaj szoba hőmérsékletű másik felét (10 dkg) habosítsd fel 2 perc alatt egy robotgép segítségével.
Add hozzá az ecetes tormát, és keverd ezzel is habosra.
Add hozzá a már kihűlt besamelt, és keverd jól össze. Ehhez már nem szükséges robotgép.
Ez a mennyiségű tormakrém kb. 15-20 darab sonkatekercshez elegendő, attól függően, hogy mennyire töltöd meg.


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Holnapi
  2022-04-16 21:28:16, szombat
 
  A 10 legszebb magyar locsolóvers
1.
E szép házba nyitottam,
Nefelejcset találtam,
Nem hagyhatom hervadni,
Meg szabad-e locsolni?
2.
Itt a húsvét, eljött végre,
A szép lányok örömére.
Mert a lányok szép virágok,
Illatos víz illik rájok.
Kit húsvétkor nem locsolnak,
Hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss el hát, szép virágom,
Locsolásért csók jár, három!
3.
Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya húzza a vállam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam.
Piros tojás, fehér nyuszi,
Locsolásért jár a puszi!
4.
Erdély közepében kinyílott a rózsa,
Az elhagyott magyar nemzet gyönyörű bimbója.
Megöntözném százszor is én, szálljon áldás rája.
Ne legyen a magyar nemzet szomorú és árva.
Locsoljuk és áldjuk ezt a szép virágot,
ez terem a magyar népnek édes szabadságot.
5.
Kelj föl párnáidról,
szép ibolyavirág!
Nézz ki az ablakon,
milyen szép a világ.
Megöntözlek szépen
az ég harmatával,
teljék a tarisznya
szép piros tojással!
6.
Rózsa, rózsa, szép virágszál,
szálló szélben hajladozzál,
napsütésben nyiladozzál,
meglocsollak: illatozzál!
7.
Mosolyog a napsugár,
mosolyog az ég is,
locsolkodok, tojást kapok,
s mosolygok majd én is.
8.
Jó reggelt, jó reggelt, kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!
Kerek erdon jártam, piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin mindjárt ide szálltam.
Nesze hát rózsavíz, gyöngyöm, gyöngyvirágom!
Hol a tojás, piros tojás, tarisznyámba várom!
9.
Azt hallottam, hogy van itt egy ékes virágszál,
Piros, mint a rózsa, karcsú, mint a nádszál.
Szépen kérem az apját, de még szebben az anyját,
Adja ki a lányát, hadd locsoljam orcáját.
Rózsafa tövéből rózsavizet hoztam,
Az lesz ma a legszebb kislány, akit meglocsoltam!
10.
Fakadó rügy, szellő hozta,
Madár szállt az ablakunkra,
Nagy vidáman azt dalolta,
Itt nyílik a legszebb rózsa.
Jó szagú a rózsavizem,
Eljöttem, hogy megöntözzem.
Nesze, nesze, rózsaszál,
Soha el ne hervadjál
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Tormakrém sonkatekercsbe
  2020-04-04 15:25:45, szombat
 
  ozzávalók
20 dkg vaj (10+10)
5 csapott evőkanál liszt (5 dkg)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1/2 tk. só
1/8 tk. őrölt fehér bors
15 dkg ecetes torma
Tápérték

Elkészítés
A tormakrémhez első lépésben a besamelt készítsd el. Ehhez egy edényben kezdd el hevíteni a vaj felét (10 dkg) és a lisztet, egy másik edényben pedig forrósítsd fel a tejet és a tejszínt.
Hagyd, hogy a liszt piruljon 3-4 percig a vajban. Akkor jó, ha már habzik egy ideje.
Vedd le a tűzről, és egy hirtelen mozdulattal öntsd hozzá a forró tej és tejszín keverékét, majd gyorsan keverd el.
Tedd vissza a tűzre, vedd le takarékra a lángot, és folyamatos kevergetés mellett hagyd, hogy besűrűsödjön és a liszt megfőjön. Ha forró tejjel öntötted fel, akkor ez 2 perc.
Vedd le a besamelt a tűzről, tedd hideg helyre, hogy szobahőmérsékletűre lehűljön.
Ízesítsd sóval és fehér borssal.
Közben a vaj szobahőmérsékletű másik felét (10 dkg) habosítsd fel 2 perc alatt egy robotgép segítségével.
Add hozzá az ecetes tormát, és keverd ezzel is habosra.
Add hozzá a már kihűlt besamelt, és keverd jól össze. Ehhez már nem szükséges robotgép.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvétra KINDER MAXI torta
  2019-04-24 13:45:30, szerda
 
  Nos ez az a torta, ami mindenkit levesz a lábáról. Hideg, krémes és olyan ízek köszönnek vissza, amit nem lehet nem szeretni! Igazi ünnepi finomság!

HOZZÁVALÓK
Tésztához:
8 db tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk szerecsendió
1 tk citromlé
1 csipet só

A krémhez :
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
2 tk vanília aroma
Ízlés szerint porcukor

A karamellhez:
2 ek víz
6 ek cukor
4 ek vaj
4 ek tejszín
Bevonáshoz
10 dkg étcsoki

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a tojások fehérjét, a cukor 2/3- val, a csipet sóval, és a citromlével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a többi cukorral, a vaníliás cukorral fehéredésig, habosra kikeverjük, majd ehhez adjuk óvatosan a fehérjét. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és átszitáljuk, beleöntjük a tojásos masszába, és csomómentesre laza mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt formában két részben kisütjük. 180 fokon tűpróbáig kell sütni.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét, a porcukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a tejszínhabbal összekeverjük. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a karamellt. A vizet a cukorral feltesszük, és megvárjuk míg szép borostyán színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, majd még kb. 2 percig hagyjuk a tűzön, aztán hagyjuk teljesen kihűlni.
Legjobb a 26 cm tortaformával dolgozni, mert segít összeratani a tortánkat tálalásig. A kihűlt lappal kezdjük, visszatesszük a sütőformába megkenjük a fehérkrém egyik felével. Ekkor a közepébe mélyedést hagyva belecsorgatjuk a karamellt, majd ismét fehér, tejszínes krém következik, a lappal lezárjuk. A tetejére hagyunk a fehér krémből, vagy olvasszunk rá tejcsokoládét, ami ha megdermed, pont olyan lesz, mint a KONDER MAXI. Apróra vágott, pirított mogyorót tapasztunk az oldaláraés a tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe. A torta akkor jó, ha legalább egy éjszakát hagytuk kihűlni a hűtőszekrényben. Húsvétra ebéd után igazi méltó zárása az ünnepi menüsornak. Ha nekem nem hiszenk, próbálják ki!

a recept Paskó atyától való



 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvéti töltött paprika
  2018-02-24 14:20:49, szombat
 
  Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető , de mégis nagyon dekoratív és finom hidegtálra való étel. Persze elkészíthetjük csak egyszerűen reggelire vagy vacsorára is. A lényeg, hogy előre gondolkozzunk, mert kell neki pár óra / vagy még jobb egy éjszaka / a hűtőben, hogy szépen lehessen szeletelni.

Hozzávalók:

25 dkg vaj
20 dkg krémsajt
25 dkg sonkás szalámi
4 főtt tojás
1 csapott evőkanál mustár
só, őrölt bors ízlés szerint
kb. 12-15 paprika, mérettől függően

A vajat és a sajtot egy mixerrel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott szalámit. A tojásokat nagylyukú reszelőn belereszeljük, ízesítjük sóval ,borssal és a mustárral. 2-3 paprikát is apró kockára vágunk, ezt is hozzáadjuk.
A paprikákat kicsumázzuk, és megtöltjük ezzel a töltelékkel. Pár órára hűtőbe rakjuk, majd vékonyan felszeleteljük.

Tipp: elkészíthetjük csak zöldpaprikából is, de ha több színűt használunk, akkor mutatósabb lesz a végeredmény.
Csak a klasszikus teavaj jó hozzá, a margarin nem, mert az túl puha, és akkor nem lehet szeletelni.

Forrás: szemiramisz.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvéti reggeli
  2014-04-16 10:28:17, szerda
 
  Már csak pár nap és Húsvét!
Szerezzük be az alapanyagokat időben!

A recept hozzá:
 20 dkg sonka
 4 db paradicsom
 4 db tojás
 1 ek. mustár
 3 ek. ecetes torma
 só
 őrölt fehér bors
 5 dkg vaj
 2 dl tej
 2 ek. finom liszt
 Díszítéshez:
 saláta, újhagyma, retek stb...)

Előkészítés: A tojásokat megfőzzük, kihűtjük, kettévágjuk és a sárgájukat kivesszük. A sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A vajból, lisztből,tejből besamelt főzünk. Hagyjuk kihűlni majd belekeverünk két evőkanál ecetes tormát és a tojások áttört sárgáját, ízesítjük sóval, borssal. A sonkát elkeverjük egy kanál tormával, a mustárral, sózzuk, borsozzuk. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. Elkészítés: A paradicsomokat megtöltjük a sonkakrémmel, a kettévágott tojásokat pedig a tormakrémmel. A paradicsomok tetejét visszatesszük. Salátalevéllel kibélelt tálra tesszük és a zöldségekkel megdíszítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kautz József
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Vegyes tál
  2014-04-13 16:40:04, vasárnap
 
  Vegyes tál
Labdapecsenye - töltött paprika - töltött paradicsom

Labdapecsenye

Hozzávalók:
0,5 kg darált hús,
1 kis fej hagyma,
1 tojás,
kevés zsír,
2-3 cikk fokhagyma,
1 kisebb burgonya,
só, bors, kevés pirospaprika
1 nagyobb zsemle, vagy fehér kenyér
Zsemlemorzsa, vagy liszt,
és zsiradék a sütéshez.

Elkészítés:
A zsemlét hideg tejben beáztatjuk, utána kicsavarjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsírban megpároljuk. Amikor levesszük a tűzről a még forró hagymába, az összezúzott fokhagymát és kissé hűlni hagyjuk. A húst egyszer ledaráljuk, aztán még egyszer áthajtjuk a zsemlével és a párolt hagymával együtt. Hozzáadjuk a tojást, az apróra reszelt nyers burgonyát, sót, borsot. Kevés pirospaprikát, vagy paprikakrémet is keverhetünk a húshoz. Amikor minden együtt van, a húst jó alaposan meggyúrjuk, és legalább egy fél órát pihenni hagyjuk. Serpenyőben ujjnyi zsírt forrósítunk, közben a húsból evőkanálnyi adagokat szaggatunk, ezeket vizes tenyereink között gömbölyűre formáljuk, aztán 2 ujjnyi vastag pogácsának ellapítjuk, majd lisztbe tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. A forró, de nem füstölgő, zsírt telerakjuk a pogácsákkal és a serpenyőt lefedjük. A lángot mérsékeljük és a pogácsákat addig sütjük, amíg az aljuk szépen megpirul. Akkor alányúlva megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük, amíg a másik oldaluk is megpirul.

A labdapecsenye nagyon praktikus étel, melegen, hidegen egyaránt jó, főzelékekre feltétnek, önállóan bármilyen burgonya vagy párolt zöldségkörettel adhatjuk asztalra.


Töltött paprika

Hozzávalók :
20 dkg krémsajt,
25 dkg juh, vagy tehéntúró,
10 dkg vaj,
1 kisebb fő hagyma,
különböző színű paprikák,
só, bors.

A hozzávalókat nagyon finomra kidolgozzuk, a paprikákat kockákra megvágjuk, hozzávegyítjük a túróhoz, szépen eldolgozzuk és beletöltjük a paprikákba.
Szeletekre vágva tálaljuk.


Töltött paradicsom

Hozzávalók :
2 főtt tojás ,
1 doboz májkrém,
20 dkg vaj,
1 kanál mustár, só, bors,

A tojásokat lereszeljük ,hozzátesszük a májkrémet, vajat, mustárt, borsot, sót és annyi tejfölt, hogy jó krémszerű pasztát kapjunk. Nyomózsák vagy tortadíszítő segítségével megtöltjük a paradicsomokat.

 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Töltött paradicsom
  2014-04-13 16:07:22, vasárnap
 
  Hozzávalók:
8 db kisebb paradicsom
10 dkg rokfort sajt
Fél fej kisebb vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem zöld
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
Só, bors.

Elkészítés:
A paradicsomokat mossunk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk le a tetejüket, ezek lesznek a kalapok. A felnyitott paradicsomokból karalábé vájóval kotorjuk ki a magvas belső részt.
A rokfort sajtot reszeljünk le, adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, egy kis csokor ugyancsak felaprított petrezselymet, a puha lágy vajat, 2 evőkanál tejfölt, egy csipet sót,
egy csipet őrölt borsot. Villával keverjük habosra a krémet, végül töltsük be a paradicsomok belsejébe.
A levágott darabokat kalapként illesszük vissza a púpozott töltelékre. Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy érlelődjön.
Gusztusosabb lesz, ha nyomózsákba töltött kevés krémmel díszítjük a tetejét.
Aki nem kedveli az érett rokfort sajt átható ízét, elkészítheti a krémet más sajttal is.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Töltött paprika hidegen
  2014-04-13 16:00:43, vasárnap
 
  Hozzávalók:
25 dkg tehén vagy juh túró,
20 dkg krémsajt,
10 dkg vaj,
1 kisebb hagyma,
só, bors, petrezselyem zöld

Ezeket mixer segítségével jól kikavarni egy virslit beleállítani a paprikába és körberakni töltelékkel.
Szépen szeletelni és tálra rendezni.
Tölteléknek:
virsli,
főtt tojás,
de lehet többféle színű paprikákat apróra összevágni és a túróba belekavarni.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Töltött tojás másként
  2014-04-08 09:01:24, kedd
 
  Hozzávalók:
8 tojás, 12 dkg májkrém, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, űrölt fűszerpaprika;

a majonézhez:
1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2,5 dl olaj, 3 dl tejföl, só, bors; a tálaláshoz: 1 tojás, metélőhagyma

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgájukat kikeverjük a májkrémmel, sóval, borssal és kevés őrölt fűszerpaprikával fűszerezzük, majd belekeverjük az apróka vágott metélőhagymát. Ha esetleg túl kemény, kevés mártást adunk hozzá. Egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és a fél tojásokat megtöltjük a krémmel. A mártáshoz a tojásból, mustárból és olajból majonézt keverünk, hozzáadjuk a tejfölt és sózzuk, borsozzuk. A mártást egy tál aljára szétterítjük és belehelyezzük a megtöltött tojásokat. Tálaláskor megszórjuk reszelt főtt tojással és metélőhagymával.
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 120 db bejegyzés
Összes: 8494 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 577
  • e Hónap: 7436
  • e Év: 188415
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.