|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 29
|
|
|
|
2020-04-04 15:25:45, szombat
|
|
|
ozzávalók
20 dkg vaj (10+10)
5 csapott evőkanál liszt (5 dkg)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1/2 tk. só
1/8 tk. őrölt fehér bors
15 dkg ecetes torma
Tápérték
Elkészítés
A tormakrémhez első lépésben a besamelt készítsd el. Ehhez egy edényben kezdd el hevíteni a vaj felét (10 dkg) és a lisztet, egy másik edényben pedig forrósítsd fel a tejet és a tejszínt.
Hagyd, hogy a liszt piruljon 3-4 percig a vajban. Akkor jó, ha már habzik egy ideje.
Vedd le a tűzről, és egy hirtelen mozdulattal öntsd hozzá a forró tej és tejszín keverékét, majd gyorsan keverd el.
Tedd vissza a tűzre, vedd le takarékra a lángot, és folyamatos kevergetés mellett hagyd, hogy besűrűsödjön és a liszt megfőjön. Ha forró tejjel öntötted fel, akkor ez 2 perc.
Vedd le a besamelt a tűzről, tedd hideg helyre, hogy szobahőmérsékletűre lehűljön.
Ízesítsd sóval és fehér borssal.
Közben a vaj szobahőmérsékletű másik felét (10 dkg) habosítsd fel 2 perc alatt egy robotgép segítségével.
Add hozzá az ecetes tormát, és keverd ezzel is habosra.
Add hozzá a már kihűlt besamelt, és keverd jól össze. Ehhez már nem szükséges robotgép.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2019-04-24 13:45:30, szerda
|
|
|
Nos ez az a torta, ami mindenkit levesz a lábáról. Hideg, krémes és olyan ízek köszönnek vissza, amit nem lehet nem szeretni! Igazi ünnepi finomság!
HOZZÁVALÓK
Tésztához:
8 db tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk szerecsendió
1 tk citromlé
1 csipet só
A krémhez :
5 dl tejszín
50 dkg mascarpone
2 tk vanília aroma
Ízlés szerint porcukor
A karamellhez:
2 ek víz
6 ek cukor
4 ek vaj
4 ek tejszín
Bevonáshoz
10 dkg étcsoki
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a tojások fehérjét, a cukor 2/3- val, a csipet sóval, és a citromlével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a többi cukorral, a vaníliás cukorral fehéredésig, habosra kikeverjük, majd ehhez adjuk óvatosan a fehérjét. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és átszitáljuk, beleöntjük a tojásos masszába, és csomómentesre laza mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt formában két részben kisütjük. 180 fokon tűpróbáig kell sütni.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét, a porcukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a tejszínhabbal összekeverjük. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a karamellt. A vizet a cukorral feltesszük, és megvárjuk míg szép borostyán színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, majd még kb. 2 percig hagyjuk a tűzön, aztán hagyjuk teljesen kihűlni.
Legjobb a 26 cm tortaformával dolgozni, mert segít összeratani a tortánkat tálalásig. A kihűlt lappal kezdjük, visszatesszük a sütőformába megkenjük a fehérkrém egyik felével. Ekkor a közepébe mélyedést hagyva belecsorgatjuk a karamellt, majd ismét fehér, tejszínes krém következik, a lappal lezárjuk. A tetejére hagyunk a fehér krémből, vagy olvasszunk rá tejcsokoládét, ami ha megdermed, pont olyan lesz, mint a KONDER MAXI. Apróra vágott, pirított mogyorót tapasztunk az oldaláraés a tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe. A torta akkor jó, ha legalább egy éjszakát hagytuk kihűlni a hűtőszekrényben. Húsvétra ebéd után igazi méltó zárása az ünnepi menüsornak. Ha nekem nem hiszenk, próbálják ki!
a recept Paskó atyától való

|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2018-02-24 14:20:49, szombat
|
|
|
Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető , de mégis nagyon dekoratív és finom hidegtálra való étel. Persze elkészíthetjük csak egyszerűen reggelire vagy vacsorára is. A lényeg, hogy előre gondolkozzunk, mert kell neki pár óra / vagy még jobb egy éjszaka / a hűtőben, hogy szépen lehessen szeletelni.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 dkg krémsajt
25 dkg sonkás szalámi
4 főtt tojás
1 csapott evőkanál mustár
só, őrölt bors ízlés szerint
kb. 12-15 paprika, mérettől függően
A vajat és a sajtot egy mixerrel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott szalámit. A tojásokat nagylyukú reszelőn belereszeljük, ízesítjük sóval ,borssal és a mustárral. 2-3 paprikát is apró kockára vágunk, ezt is hozzáadjuk.
A paprikákat kicsumázzuk, és megtöltjük ezzel a töltelékkel. Pár órára hűtőbe rakjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
Tipp: elkészíthetjük csak zöldpaprikából is, de ha több színűt használunk, akkor mutatósabb lesz a végeredmény.
Csak a klasszikus teavaj jó hozzá, a margarin nem, mert az túl puha, és akkor nem lehet szeletelni.
Forrás: szemiramisz.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-16 10:28:17, szerda
|
|
|
Már csak pár nap és Húsvét!
Szerezzük be az alapanyagokat időben!
A recept hozzá:
20 dkg sonka
4 db paradicsom
4 db tojás
1 ek. mustár
3 ek. ecetes torma
só
őrölt fehér bors
5 dkg vaj
2 dl tej
2 ek. finom liszt
Díszítéshez:
saláta, újhagyma, retek stb...)
Előkészítés: A tojásokat megfőzzük, kihűtjük, kettévágjuk és a sárgájukat kivesszük. A sonkát apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A vajból, lisztből,tejből besamelt főzünk. Hagyjuk kihűlni majd belekeverünk két evőkanál ecetes tormát és a tojások áttört sárgáját, ízesítjük sóval, borssal. A sonkát elkeverjük egy kanál tormával, a mustárral, sózzuk, borsozzuk. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. Elkészítés: A paradicsomokat megtöltjük a sonkakrémmel, a kettévágott tojásokat pedig a tormakrémmel. A paradicsomok tetejét visszatesszük. Salátalevéllel kibélelt tálra tesszük és a zöldségekkel megdíszítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kautz József |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-13 16:40:04, vasárnap
|
|
|
Vegyes tál
Labdapecsenye - töltött paprika - töltött paradicsom
Labdapecsenye
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús,
1 kis fej hagyma,
1 tojás,
kevés zsír,
2-3 cikk fokhagyma,
1 kisebb burgonya,
só, bors, kevés pirospaprika
1 nagyobb zsemle, vagy fehér kenyér
Zsemlemorzsa, vagy liszt,
és zsiradék a sütéshez.
Elkészítés:
A zsemlét hideg tejben beáztatjuk, utána kicsavarjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsírban megpároljuk. Amikor levesszük a tűzről a még forró hagymába, az összezúzott fokhagymát és kissé hűlni hagyjuk. A húst egyszer ledaráljuk, aztán még egyszer áthajtjuk a zsemlével és a párolt hagymával együtt. Hozzáadjuk a tojást, az apróra reszelt nyers burgonyát, sót, borsot. Kevés pirospaprikát, vagy paprikakrémet is keverhetünk a húshoz. Amikor minden együtt van, a húst jó alaposan meggyúrjuk, és legalább egy fél órát pihenni hagyjuk. Serpenyőben ujjnyi zsírt forrósítunk, közben a húsból evőkanálnyi adagokat szaggatunk, ezeket vizes tenyereink között gömbölyűre formáljuk, aztán 2 ujjnyi vastag pogácsának ellapítjuk, majd lisztbe tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. A forró, de nem füstölgő, zsírt telerakjuk a pogácsákkal és a serpenyőt lefedjük. A lángot mérsékeljük és a pogácsákat addig sütjük, amíg az aljuk szépen megpirul. Akkor alányúlva megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük, amíg a másik oldaluk is megpirul.
A labdapecsenye nagyon praktikus étel, melegen, hidegen egyaránt jó, főzelékekre feltétnek, önállóan bármilyen burgonya vagy párolt zöldségkörettel adhatjuk asztalra.
Töltött paprika
Hozzávalók :
20 dkg krémsajt,
25 dkg juh, vagy tehéntúró,
10 dkg vaj,
1 kisebb fő hagyma,
különböző színű paprikák,
só, bors.
A hozzávalókat nagyon finomra kidolgozzuk, a paprikákat kockákra megvágjuk, hozzávegyítjük a túróhoz, szépen eldolgozzuk és beletöltjük a paprikákba.
Szeletekre vágva tálaljuk.
Töltött paradicsom
Hozzávalók :
2 főtt tojás ,
1 doboz májkrém,
20 dkg vaj,
1 kanál mustár, só, bors,
A tojásokat lereszeljük ,hozzátesszük a májkrémet, vajat, mustárt, borsot, sót és annyi tejfölt, hogy jó krémszerű pasztát kapjunk. Nyomózsák vagy tortadíszítő segítségével megtöltjük a paradicsomokat.
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-13 16:07:22, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
8 db kisebb paradicsom
10 dkg rokfort sajt
Fél fej kisebb vöröshagyma
1 kis csokor petrezselyem zöld
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
Só, bors.
Elkészítés:
A paradicsomokat mossunk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk le a tetejüket, ezek lesznek a kalapok. A felnyitott paradicsomokból karalábé vájóval kotorjuk ki a magvas belső részt.
A rokfort sajtot reszeljünk le, adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, egy kis csokor ugyancsak felaprított petrezselymet, a puha lágy vajat, 2 evőkanál tejfölt, egy csipet sót,
egy csipet őrölt borsot. Villával keverjük habosra a krémet, végül töltsük be a paradicsomok belsejébe.
A levágott darabokat kalapként illesszük vissza a púpozott töltelékre. Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy érlelődjön.
Gusztusosabb lesz, ha nyomózsákba töltött kevés krémmel díszítjük a tetejét.
Aki nem kedveli az érett rokfort sajt átható ízét, elkészítheti a krémet más sajttal is. |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-13 16:00:43, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg tehén vagy juh túró,
20 dkg krémsajt,
10 dkg vaj,
1 kisebb hagyma,
só, bors, petrezselyem zöld
Ezeket mixer segítségével jól kikavarni egy virslit beleállítani a paprikába és körberakni töltelékkel.
Szépen szeletelni és tálra rendezni.
Tölteléknek:
virsli,
főtt tojás,
de lehet többféle színű paprikákat apróra összevágni és a túróba belekavarni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-08 09:01:24, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
8 tojás, 12 dkg májkrém, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, űrölt fűszerpaprika;
a majonézhez:
1 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2,5 dl olaj, 3 dl tejföl, só, bors; a tálaláshoz: 1 tojás, metélőhagyma
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgájukat kikeverjük a májkrémmel, sóval, borssal és kevés őrölt fűszerpaprikával fűszerezzük, majd belekeverjük az apróka vágott metélőhagymát. Ha esetleg túl kemény, kevés mártást adunk hozzá. Egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és a fél tojásokat megtöltjük a krémmel. A mártáshoz a tojásból, mustárból és olajból majonézt keverünk, hozzáadjuk a tejfölt és sózzuk, borsozzuk. A mártást egy tál aljára szétterítjük és belehelyezzük a megtöltött tojásokat. Tálaláskor megszórjuk reszelt főtt tojással és metélőhagymával. |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:32:59, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 evőkanál olaj, só, bors;
a körethez:
1 fej brokkoli, 1 evőkanál ételízesítő, 2-3 evőkanál parmezán
Elkészítése:
A csirkemellet 3-4 cm-es kockákra daraboljuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és a csirkemellet megpirítjuk rajta. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a húshoz és együtt pirítjuk tovább. Közben a sárgarépát is megpucoljuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük és szintén hozzáadjuk a húshoz. Sózzuk, borsozzuk és körülbelül félig felöntjük vízzel. Fedővel lefedjük és addig pároljuk, míg a hús megpuhul és sűrű szaftja lesz. Közben a brokkolit rózsáira szedjük és megmossuk. Vizet forralunk, hozzáadjuk az ételízesítőt és a brokkolit roppanósra főzzük benne. Mikor megvan, leszűrjük és a csirkeragúval tálaljuk. Tetejére kevés reszelt parmezánt szórunk. |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
2014-04-08 08:30:35, kedd
|
|
|
Hozzávalók :
a csirkemelltekercshez:
2 csirkemell, 10 dkg zöldbab, 1 kaliforniai paprika, 5 dkg vaj, só, bors;
a vajas zöldbabhoz:
30 dkg zöldbab, 5 dkg vaj, só
a paradicsomszószhoz:
5 dl paradicsomlé, 2 dl húsleves, 1 kis hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 kiskanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, babérlevél, oregáno, só, bors, paprika
Elkészítése:
a csirkemellet kettévágjuk úgy, hogy nagyobb szeletet kapjunk, kiterítjük és nagyon kicsit kiklopfoljuk. Sóval borssal fűszerezzük és pihenni hagyjuk. Addig a zöldbabot megmossuk és enyhén sós vízben 8 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A paprikát megmossuk és csíkokra vágjuk. A csirkemell egyik végére 3-3 szál zöldbabot és paprikát teszünk, szorosan feltekerjük majd vajon megpároljuk. A körethez az előzőleg megfőzött zöldbabot forró vajon megforgatjuk, majd a szeletelt csirkemell tekercsel és a paradicsom szósszal tálaljuk.
A paradicsomszószhoz a hagymákat nagyon apróra vágjuk és a zsíron, kevés vízzel üvegesre pároljuk. Megszórjuk a liszttel, kissé megpirítjuk, majd félrehúzva beleszórjuk az fűszerpaprikát és a húslevessel csomómentesre kavarjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a csipet szárított oregánót, a babérlevelet, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. |
|
|
0 komment
, kategória: Húsvét |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 29
|
|
|
|
2021. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
9 db bejegyzés |
e év: |
47 db bejegyzés |
Összes: |
8290 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (463)
- Belső kör (67)
- Család (190)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (282)
- novellák, gondolatok, versek (72)
- 1-tál étel (55)
- A büki füves ember Szabó Györg (49)
- A lélek csendje (12)
- A lélek hangja Lélek Sándorné (55)
- A lélek húrja (15)
- A lélek húrja (22)
- A lélek utja (21)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (69)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (50)
- Baba receptek 5-7-8-10-12 kort (39)
- Barátoknak (29)
- Böjtös ételek (húsmente) (45)
- Bölcsességek (110)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrok -bonbonok (8)
- Diétásak (64)
- Dinus és Regi (14)
- Dr Lenkei Gábor tanácsai (7)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (460)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (21)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (69)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (38)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (167)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (135)
- gyors édesség (19)
- Gyümölcslevesek (20)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (29)
- Húsvét (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (109)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (591)
- Isten patikája. (42)
- Ital receptek (5)
- Jó éjszakát (21)
- Jó gyerek (6)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (26)
- Jó reggelt (129)
- Jó tippek (77)
- Jóhírek (268)
- Jótettek (66)
- Karácsony (48)
- Karácsonyi ételek (47)
- Kelt tészta édes és sós (103)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (6)
- konyhai tudnivalók (52)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (96)
- köretek (34)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélek kulcsa (11)
- Lélekemelő (245)
- Lelkipásztori elmélkedés (213)
- levesek (105)
- mások tollából (74)
- masszázs (10)
- Mesék (20)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- napi pozitív (26)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (8)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- REGENOR (16)
- Rózsafűzér (24)
- saláták (30)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (113)
- Spárgás ételek (5)
- sütemények ,édességek (464)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (2)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (35)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Sziporkák (24)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (6)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (209)
- Tésztafélék (44)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (261)
- Viccek (37)
- Világ konyhái (5)
|
|
|
|
- Ma: 120
- e Hét: 1044
- e Hónap: 3132
- e Év: 45713
|
|
|