Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Az öröm ragadós, csakúgy, mint a bánat
  2016-12-12 09:16:48, hétfő
 
 
LinkAz öröm ragadós, csakúgy, mint a bánat.

Az egyik barátomról sugárzik az öröm, de nem azért, mintha az ő élete olyan könnyű volna, hanem mert mindig felismeri Isten jelenlétét az emberi szenvedés közepette - legyen az a sajátja vagy másoké. Bárhová megy, és bárkivel találkozik, meglát és meghall valami szépet, amiért hálás lehet. Nem tagadja az őt körülvevő nagy szomorúságot, s nem is süket vagy vak embertársai szenvedésének hangjaira és látható jeleire, ám lelkét a sötétben kigyúló fény s a kétségbeesett kiáltások között felhangzó ima vonzza. Tekintete kedves, hangja halk. Nincs benne semmi szentimentális. Realista, ám mély hitével tudja, hogy a remény valódibb a kétségbeesésnél, a hit igazibb a bizalmatlanságnál, a szeretet pedig igazabb a félelemnél. Ettől a spirituális realizmustól olyan örömteli ember.

Amikor csak találkozom vele, kísértést érzek rá, hogy figyelmét a nemzetek közötti háborúkra, az éhező gyermekekre, a politikai visszaélésekre és az emberek közötti csalásokra tereljem, s így bizonygassam előtte az emberi faj végső megtörtségét. Azonban minden alkalommal, amikor ilyesmivel próbálkozom, rám néz kedves és együttérző szemével, s így szól: ,,Láttam két gyermeket, akik megosztották egymással a kenyerüket, és láttam egy asszonyt, aki mosolygott és megköszönte, amikor betakarták. Ezek az egyszerű, szegény emberek bátorságot öntöttek belém az élethez."

A barátom öröme ragadós. Minél több időt töltök vele, annál gyakrabban pillantom meg a felhőkön keresztülragyogó napsugarakat. Tudom, hogy van nap, még akkor is, ha az eget felhők borítják. Mialatt barátom mindig a napról beszélt, én egyre csak a felhőket emlegettem, míg egy szép napon ráébredtem, hogy a felhőket is csak azért láthatom, mert a nap ezt lehetővé teszi.


 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Az öröm és a remény sosem jár külön utakon
  2016-12-12 09:09:38, hétfő
 
  Az öröm és a remény bensőséges kapcsolatban áll egymással. Míg az optimizmus hatására abban a hitben élünk, hogy a dolgaink egyszer, nemsokára, jobbra fordulnak, a remény megszabadít bennünket attól a szükséglettől, hogy jóslatokba bocsátkozzunk a jövőt illetően, s lehetővé teszi számunkra, hogy a jelenben éljünk, azzal a mély bizalommal, hogy Isten sohasem hagy magunkra bennünket, hanem beteljesíti szívünk leghőbb vágyát.
Az öröm ebből a szempontból a remény gyümölcse. Amikor szívből hiszem, hogy Isten ma valóban velem van, biztonságot adóan tart isteni ölelésében, és minden léptemet vezeti, elengedhetem azt a kínzó vágyamat, hogy tudjam, mit hoz a holnap, vagy mi fog történni a jövő hónapban vagy évben. Teljes mértékben ott lehetek, ahol vagyok, és odafigyelhetek az isteni szeretet ezernyi jelére bennem és körülöttem.

Az öröm és a remény sosem jár külön utakon. Még egyszer sem találkoztam depressziós reménykedővel vagy olyan reményvesztettel, aki nagyon örült. Ám az öröm nem azonos a boldogsággal, sem a remény a kívánságokkal. A boldogság és a kívánságok többnyire dolgokra vagy eseményekre vonatkoznak. Azt kívánjuk, bárcsak jobbra fordulna az idő, vagy véget érne a háború, jobb állást szeretnénk, magasabb fizetést vagy valamilyen jutalmat, s amikor beteljesül a kívánságunk, boldogok vagyunk. Ám a remény és az öröm lelki ajándékok, s abban a bensőséges viszonyban gyökereznek, mely ahhoz fűz minket, Aki örökké szeret bennünket, s Aki mindig hűséges marad hozzánk. Akkor is reménykedünk Istenben és örvendezünk az Ő jelenlétében, amikor kívánságaink nem teljesülnek, s az életkörülményeink nem igazán tesznek boldoggá bennünket.


Henri J. M. Nouwen Itt és most A Lélekben élni

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Az öröm a választásaink eredménye
  2016-12-12 09:08:14, hétfő
 
  LinkAz öröm nem azonos a boldogsággal. Számos dolog miatt érezhetünk boldogtalanságot, de közben örülhetünk, mert az öröm Isten irántunk mutatott szeretetének ismeretéből ered. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha szomorúak vagyunk, nem örülhetünk, ám az olyan ember számára, akinek életének középpontjában Isten áll, a bánat és az öröm egymás mellett is létezhet. Nem könnyű ezt megérteni, de ha a bennünket legmélyebben érintő élettapasztalatainkra gondolunk - például amikor tanúi voltunk egy gyermek születésének vagy egy barátunk halálának -, a nagy szomorúság és a nagy öröm gyakran kéz a kézben jár.

Furcsán hangozhat, hogy az öröm a választásaink eredménye. Gyakran azt képzeljük, hogy egyes emberek szerencsésebbek a többieknél, s örömük és bánatuk az életkörülményeiktől függ - amelyekre nincs befolyásuk.
Pedig van választásunk, nem is annyira az életkörülményeink, hanem az azokra adott reakcióink tekintetében. Például ha két ember ugyanannak a balesetnek lesz az áldozata, az egyik számára lehet ez a sérelem, a másik számára a hála forrása. A külső körülmények azonosak, a választott reakció azonban teljesen eltérő. Egyesek az öregedéssel megkeserednek, mások azonban örömmel viselik ezt az élethelyzetet. Ez nem jelenti azt, hogy azoknak az élete, akik megkeseredtek, nehezebb volt azokénál, akik örülni tudtak.

Belül, a szívükben más döntést hoztak.

A pénz és a siker nem boldogít. Sőt számos gazdag és sikeres ember aggódik, fél és komor a hangulata. Ezzel ellentétben sokan mások, akik nagyon szegények, könnyen nevetnek, és nagyon tudnak örülni.
Az öröm és a nevetés abból fakadó adományok, hogy Isten jelenlétében élünk, és bízunk abban, hogy a holnap miatt nem érdemes aggódnunk. Mindig az a benyomásom, hogy a gazdagoknak a pénze sok, a szegényeknek pedig az ideje. És amikor bőven van idő, megünnepelhetjük az életet. Nincs okom a szegénységet romantikus színben feltüntetni, de amikor látom azon sokak félelmeit és aggodalmait, akiknek mindenük megvan, amit a világ csak adhat, megértem Jézus szavait: ,,Milyen nehéz a gazdagoknak bejutni Isten országába!" Nem a pénz és a siker az igazi gond, hanem a szabadidő hiánya, amikor Istennel találkozhatunk a jelenben, és az élet felmagasztosulhat a maga egyszerű szépségében és jóságában.


Henri J. M. Nouwen Itt és most A Lélekben élni
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Öröm kell a szívekbe
  2015-06-01 09:46:34, hétfő
 
  Link
Öröm kell a szívekbe, melyekben a Szentlélek lakik!
Öröm kell a keresztet viselő lelkekbe, öröm a bánatos és sebzett lelkekbe, öröm a küszködő s harcot vívó lelkekbe; ahol Isten van, ott öröm is legyen. És pedig azért legyen, mert az öröm erő, s a lehangoltság gyöngeség.
Legtöbb erő a lelki élethez kell, mely kicsiben való hűség, s a reggeltől estig való apró szolgálatok láncolata. Itt nem szerepel a nyilvánosság ingere, nincsenek meg az ünnepélyes gyűlések villanyozó hatásai, sőt gyakran meg kell küzdenünk a szokás unalmával is; azért tehát az örömökre szorulunk, melyeket a Szentlélek ad nekünk.


Prohászka Ottokár
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
A gyógyulás öröme
  2014-12-27 21:49:30, szombat
 
  "Amikor két ember tényleg kapcsolatban van egymással, valami átárad egyikből a másikba, ami begyógyítja a másik mélyen lévő sebeit is. Az, aki kap, megtapasztalja a gyógyulás örömét. Az, aki ad, ismeri a gyógyításban való részvétel örömét."

(Larry Crabb: Kapcsolódás c. könyvéből)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Az öröm tízparancsa
  2014-05-24 01:13:09, szombat
 
 


Link


1. Minden reggel hűségesen kérd az örömöt Istentől.

2. Mosolyogj és tanúsíts nyugalmat kellemetlen helyzetbe is.

3. Szívedbe mindig ismételd: mindig jelen van Isten, aki szeret engem.

4. Szüntelen igyekezz meglátni mások jó oldalát.

5. Irgalmatlanul űzd el magadtól a szomorúságot.

6. Kerüld a panaszt és a bírálatot.

7. Végezd a munkádat örömmel és vidám szívvel.

8. A látogatókat mindig szívesen és jóindulattal fogadd.

9. Ha elfeledkezel magadról tökéletesen, a szenvedés is megerősít.

10. Ha mindenütt örömöt árasztasz, bizonyára te is mindig örülni fogsz!


-Gaston Courtois-
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Az Úr öröme
  2014-03-06 23:06:33, csütörtök
 
 

Link

Az örömöt Isten találta fel - Isten, nem Hollywood. A nevetés képességét Isten adta - Isten, nem komikus. A színeket, és a természet szépségét Isten adta - Isten, nem impresszionista festő.
A megtérés nem azt jelenti, hogy elegendő türelmet kapsz ahhoz, hogy egy unalmas istentiszteletet kibírj. Egyetlen istentisztelet sem lenne megpróbáltatás, ha Jézus vezetné.
Mi sem áll távolabb Istentől, mint az egyhangúság!
Valami nagyon elcsúszott, ha a dicsőítés ásítozásba fullad. Mintha úgy akarnánk előre haladni, hogy hátramenetbe kapcsolunk. A ,,megváltott" emberek SZERETNEK - szeretik Istent, szeretik az embereket, és szeretik Isten Igéjét, szeretik dicsérni Istenüket, és szeretik az életet...

,,Az Úr öröme a ti erősségetek" (Nehémiás 8:10).
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Örömöm mint a madarak röpte
  2013-10-28 10:28:49, hétfő
 
 
Örömöm hadd szálljon feléd Uram, mint a madarak röpte. Legyen tied ez a mai nap, minden fényével és minden borújával, minden bajával és minden örömével. Te adsz minden napot Uram. Alleluja.

 
 
1 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Az öröm vándorúton jár
  2013-10-28 07:54:18, hétfő
 
 

Link

A keresztény ember örömmel énekel és jár útján, magával hordozva ezt az örömet. Az útonlevés erénye ez. Több mint erény: ajándék, amely elvezet bennünket a nagylelkűséghez. A keresztény ember nagylelkű, nem lehet gyáva. Ez a nagylelkűség erénye visz mindig előre, a Szentlélek lelkiségével. Egy kegyelem, amelyet az Úrtól kell kérnünk.

Az Egyház arra hív, hogy kérjük az örömet és a vágyat, amely előre viszi a keresztény ember életét. Minél nagyobb ez a vágy, annál nagyobb lesz az öröm. A keresztények mindig egyre jobban vágynak erre az élet útján. Kérjük tehát az Úrtól ezt a kegyelmet, a Szentléleknek ezt az ajándékát: a keresztény örömöt. Ez távol áll a szomorúságtól, az egyszerű jókedvtől, egy teljesen más dolog.
Ferenc pápa
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
Az igazi öröm
  2013-09-30 21:26:58, hétfő
 
 

Link

Az igazi öröm nem a dolgokból, nem birtoklásból születik. A találkozásból, a másokkal való kapcsolatból születik, abból az élményből, hogy elfogadottnak, megértettnek, szeretettnek érezzük magunkat, és mi magunk is elfogadunk, megértünk, szeretünk másokat.

És ezt nem pillanatnyi érdekből tesszük, hanem a másikért, mert a másik személy.

Az öröm a találkozás ingyenességből fakad! Abból, amikor azt halljuk,
,,Fontos vagy nekem" - nem szükségszerűen szavakban kifejezve.
Ez szép! És épp ez az, amit Isten megértet velünk.
Mert amikor Isten hív, azt mondja nekünk: ,,Fontos vagy nekem, szeretlek és számítok rád!" Jézus mindnyájunknak ezt mondja. Ebből születik az öröm! Annak a pillanatnak az öröme ez, amikor Jézus rám nézett. Ezt hallani és megérteni a mi örömünk titka: az, hogy tudjuk, Isten szeret minket, hogy számára nem számok, hanem személyek vagyunk, és hogy tudjuk, ő az, aki minket hív.
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÖRÖM  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 152
  • e Hét: 3162
  • e Hónap: 10436
  • e Év: 276457
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.