Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Kolompár védelme
  2010-10-24 04:01:21, vasárnap
 
  Újabb gátat építenek Kolontárnál a vasút védelmére
MTI

|2010. 10. 26., 20:13|Utolsó módosítás: 2010. 10. 26., 20:15|Címkék:Kolontár, Devecser, vörösiszap
eszközök:Új gátszakasz építéséről döntött a vörösiszap-katasztrófa utáni kárelhárítást irányító megyei védelmi bizottság. A gát az iszap által fenyegetett vasúti töltést védi majd. Közben elkezdték a Magyar Kármentő Alap felhasználásának szervezését, amiből a katasztrófa károsultjait is segíteni fogják.
Ajánlat
Minden cikk a vörösiszap-katasztrófáról
Az [origo] tematikus címkeoldalán

Vörösiszap-tragédia
A kormány hivatalos weblapja a katasztrófáról

Ajánlat
A katasztrófa képekben
Az [origo] galériái a vörösiszapról

Újabb védőgát megépítéséről döntött kedden a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a vörösiszappal elöntött Kolontár határában. A gát a vasúti forgalom újraindításához szükséges, az úgynevezett kettes gát a vasutat fogja védeni - mondta Lasztovicza Jenő, a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy a gát alapozása szerdán kezdődhet el.

A tervek szerint a munkát november 15-ig folytatják. A védelmi bizottság közben felszólította a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, hogy jelöljön ki új tározót, ahová a vörösiszappal szennyezett földet és a bontásra váró házak törmelékét szállítani lehet, mert a VI-os kazetta a hét végéig telítődik.

Lasztovicza Jenő arról is beszámolt, hogy hét taggal megalakították a Magyar Kármentő Alap forrásainak felhasználását felügyelő kármentő bizottságot. A Magyar Kármentő Alapba eddig 710 millió forint folyt be, aminek a hét százalékát azonnali támogatásra használhatják fel. A pénzből az érintett településeken lakók életfeltételeit fogják biztosítani.

A Devecserben ülésező védelmi bizottság arról is döntött, hogy a katasztrófa sújtotta településeken mindenszentek napja alkalmából október 29-én 16 órától - fokozott rendőri jelenlét mellett - feloldják a közlekedési tilalmat, hogy az emberek megközelíthessék a temetőket, illetve a szükséges munkálatokat a jelenleginél visszafogottabban végzik majd.
 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
Petőfi:Itt van az ősz
  2010-10-20 22:13:46, szerda
 
  Petőfi Sándor -

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN UJRA===========én szerintem ma 2010. novemberében:

Itt van az ősz, itt van ujra, = (szerintem: sajnos itt van az ősz
S szép, mint mindig, énnekem. = nekem nem szép, soha nem szerettem
Tudja isten, hogy mi okból = (emiatt a hideg , esős napok miatt
Szeretem? de szeretem. = (most már nem szeretem)

Kiülök a dombtetőre, = (nem ülök már ki a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét, = sajnos fázom, de nagyon!
S hallgatom a fák lehulló = ebbe az esős időben már a fákról lehulló
Levelének lágy neszét. = falevelek lágy neszét sem hallani)

Mosolyogva néz a földre = (Már nem mosolyog a nap a földre,
A szelíd nap sugara, = sok szomoruságot hozott földünkre!
Mint elalvó gyermekére

Néz a szerető anya.

És valóban ősszel a föld = (s mintha most a föld már elaludt volna végleg
Csak elalszik, nem hal meg; = sok helyen, jönnek a tragédiák, veszélyek mindenhonnan.
Szeméből is látszik, hogy csak = s látszik a föld szeme hogy nem álmos, hanem nagyon
Álmos ő, de nem beteg. = beteg.

Levetette szép ruháit, = (elszennyezték szép földünket, Kolontáron, Devecseren,
Csendesen levetkezett; = a vörösiszap áradatai,
Majd felöltözik, ha virrad = nehezen lesz uj élet már itt se reggelre, se jövőre.
Reggelre, a kikelet.

Aludjál hát, szép természet, = (Nem fog tudni aludni már a természet,
Csak aludjál reggelig, = s az emberek,
S álmodj olyakat, amikben = álmuk ha van az embereknek, visszavágynak
Legnagyobb kedved telik. = a vörösziszap mosta régi otthonukba, amibe már nem
= mehetnek.


Én ujjam hegyével halkan =
Lantomat megpenditem, = sajnos ujjaim hegyével a billentyün
Altató dalod gyanánt zeng = számitógépemen hiába irom altató dalomat,
Méla csendes énekem. - = sok embernek, családnak, oda vannak álmai.

Kedvesem, te űlj le mellém,=
Űlj itt addig szótlanúl, = sajnos ez a szép Petőfi vers 2010. okbóberre
Míg dalom, mint tó fölött a = már nem hozza el vig dalunk.
Suttogó szél, elvonúl.

Ha megcsókolsz, ajkaimra =
Ajkadat szép lassan tedd, =
Föl ne keltsük álmából a = sajnos nagyon felébredt álmából a szendergő
Szendergő természetet. = Ajkai, vörösiszaptározóból kifolyt iszap, mely embereket
= tett hajléktalanná. 2010.10.05.(Kolontár,Devecser)
(Erdőd, 1848. november 17-30.)

 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
Kolontár,krizishelyzet
  2010-10-13 23:33:30, szerda
 
  "Megengedte magának, hogy elsírja magát"

- pszichológusok KolontáronVorák Anita|

2010. 10. 20., 15:31|Utolsó módosítás: 2010. 10. 20., 16:17|eszközök:Banálisnak tűnő, hétköznapi dolgok miatt bosszankodik a kolontári iszapkatasztrófa több áldozata a velük dolgozó krízishelyzet kezelő pszichológusok szerint. Az emberek bizonytalanok, egyik nap még végleg maguk mögött hagynák a települést, másnap viszont már megint visszavágynak oda. Bár a pszichológusok szerint a közösségben könnyebb lesz feldolgozniuk a tragédiát "nagy hullámokat vethet, ha leesik nekik a tantusz".


"Az árvíz más, annak van egy forgatókönyve, többször volt már, lehet rá számítani, bármennyire is traumatikus, az emberek is tudják mi fog történni. Az iszapkatasztrófához hasonló még soha nem történt, és az a legnagyobb baj, hogy nagyon sok a kérdőjel. Senki nem tudja, mi fog történni" - mondta az [origo]-nak Lénárt Ágota pszichológus, aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság krízisintervenciós csoportjának vezetőjeként munkatársaival a gátszakadás óta segíti a kolontári és devecseri áldozatokat.

A katasztrófavédelem 2007-ben képezte ki a kríziskezelő csapatot, hogy legyen, aki az ilyen nehéz helyzetekben tehermentesíti a katasztrófavédelmi szakembereket, hogy ők csak a mentésre és a munkájukra koncentrálhassanak. "Nem tudjuk meg nem történtté tenni a tragédiákat, csak segíteni, hogy minél könnyebb legyen feldolgozni. Ez az ellátás ma már uniós előírás" - mondta Lénárt. A pszichológusok a tavaszi árvíz idején is folyamatosan segítették a kitelepített embereket és a nehéz körülmények között dolgozó mentőcsapatokat (munkájukról ebben és ebben a cikkünkben olvashat részletesen).

Az iszapkatasztrófa helyszínére vezényelt emberek tapasztalt kríziskelezők, de a katasztrófa őket is új feladatok elé állította. Dolguk volt bőven: a halálos áldozatok rokonaiknak segítettek feldolgozni a gyászt, a mindenüket elvesztő embereknek megnyugvást és célt találni, kezelni a rémhíreket, és felkészíteni a pedagógusokat arra, hogyan bánjanak a gyerekkel, mit és mit ne várjanak tőlük.

Újrakeretezik a történetet

Míg egy árvíznél egyszerre sok ember keres átmenteti szállást a közös befogadóhelyeken, az iszapkatasztrófa után az emberek nagy része a családjához, barátaihoz menekült, itt csak azok kerültek a szállásokra, akiknek nem volt hova menniük. "Elvitte az iszap a múltjukat és a jelenüket, teljesen kiszolgáltatott helyzetben voltak, ráadásul teljesen magányosan bekerültek egy idegen helyre" - mesélte Horváth László, aki a katasztrófa utáni első hetet töltötte a térségben.

Akármilyen nehéz helyzetbe is kerülnek, a pszichológusok mindenkin hasonlóan próbálnak segíteni: próbálnak biztonságot nyújtani, visszavezetni az embereket a normális életükhöz, kezelni a dühöt és próbálják elérni, hogy az áldozatok elfogadják a megváltoztathatlant.

"Mindenki másként éli meg a traumát. Volt, aki eddig elfojtotta az élményt, büszke volt arra, hogy milyen kemény ember. Csak most engedte meg magának először, hogy elsírja magát, de rögtön el is szégyellte magát, hogy milyen gyenge. Elmondtam neki, hogy ez pont fordítva van, mint gondolja, az érzelmek segítik a jövőt. Újrakereteztem neki a történetet, megnyugodott, mert egyből feloldást kapott, és a lelki terhei is csökkentek végre" - mondta Lénárt.

Krízishelyzetben mindenkinél máshol van a jéghegy csúcsa. Van, aki azt hajtogatta, milyen sok hús volt a mélyhűtőjében, más azon bukott ki, hogy összesen három baromfija maradt életben, egy kakas meg két tyúk - mesélte Horváth. Ő már a 2006-os kőröszugi árvíz idején megtanulta, hogy a falusi emberek addig nem akarnak kitelepülni, amíg az állataik a háznál vannak. Ez most is előjött, amikor a kolontáriak a katasztrófa közepén azért akartak visszamenni a házakhoz, hogy megetessék az állatokat. Ahogy korábban az árvíznél dolgozó pszichológusok, Horváth is lélekemelőnek nevezte, hogy gyorsan megjelent sok segíteni kész szervezet, mindenki tenni akart, "megszűntek az ellentétek az emberek között".

Lelket ápolnak és téli ruhát szereznek

A gyerekek sokkal egyszerűbb dolgokhoz kötik a katasztrófát, mint a felnőttek. Azzal foglalkoznak, hogy nincs meg a németfüzetük, azon gondolkoznak, hogy mi van kedvenc kutyájukkal. Horváth szerint nekik kifejezetten jó, hogy másik iskolákban fogadták be őket, mert az a fontos, hogy természetes légkörben legyenek, ne a kolontári, devecseri feszültséget lássák.

Miután a tragédiát követő első feladatokat a helyszínen ellátták, Lénárt most az egyik kórház égési osztályán fekvő négy sebesültnek segít. Mindegyiküknek nehéz volt az élete a tragédia nélkül is, sok csapás érte őket, az áradást sem csak messziről látták: egyiküket falhoz csapta a víz, másikukat elsodorta egy autó. A kríziscsoport nem csak a lelküket ápolja, segítenek nekik az ügyeiket is intézni. Lénárt szerint "egy szál pendelyben hozta be őket a helikopter, ruhájuk sincs, úgyhogy most a téli ruháról kell gondoskodnunk nekik".

Most beszéltem a devecseriekkel, nincs se pánik, se bénultság, végzik a dolgukat, zajlik az élet - mondta Lénárt. A kríziscsoport azért további segítségre készül, a szakemberek csütörötökön beszélik meg, mit tudnak még tenni az ott élőkért.

Nagy hullámokat vethet, ha leesik a tantusz

Míg a tragédia után a kolontáriak és a devecseriek is azt mondták, nem akarnak visszatérni az elöntött falvakba, a héten nyilvánosságra hozott felmérések szerint a többség mégis inkább maradna. "Elég traumatikus volt az esemény ahhoz, hogy akikkel találkoztam, azt mondták, el akarnak menni. Most talán azért mondják, hogy maradnak, mert nem akarnak vadidegen helyre költözni. De kérdés még most is ott van: mi van, ha két év múlva tüdőrákot kapnak?" - kérdezte Lénárt, aki szerint még mindig nem világos, mennyire veszélyes a levegőt szennyező vörösiszap.

"Mint amikor kavicsot bedobják a vízbe, hullámszerűen terjedhet egy új ötlet, megoldás a falvakban" - mondta Horváth, aki szerint az emberek nagyon ragaszkodnak a gyökereikhez, és most, hogy a nagy sokk elmúlt, akár az újtól való félelem, vagy egy maradás mellett döntő barát is elég lehet ahhoz, hogy valaki úgy gondolja, nem költözik.

A pszichológus szerint azzal mindenképpen számolni kell, hogy a tragédia áldozatai utólag fogják igazán átlátni, hogy mi történt velük. "Nagy hullámokat vethet, ha leesik nekik a tantusz, beindulhat a bűnbakképzés" - mondta Horváth. A katasztrófa olyan, mint a gyász, amit egészséges embereknek is eltart egy évig feldolgozni. A pszichológus szerint az, hogy itt egy egész kollektívát ért veszteség, elnyújthatja a folyamatot, de közösségben könnyebb is feldolgozni a tragédiát.
 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
por lesz az iszapból
  2010-10-10 19:30:48, vasárnap
 
  Egyre több veszélyes por képződik a vörösiszapból2010. 10. 10., 16:07 | ICI
Címkék:Devecser, Kolontár, katasztrófa, vörösiszap, veszélyes por, környezetszennyezésFokozatosan veszít nedvességtartalmából a vörösiszap a tartósan csapadékmentes időjárás miatt a katasztrófa sújtotta területeken. Ezáltal könnyebben kerül a levegőbe, és belélegezve komoly egészségkárosodást okozhat.

Több órás napsütésre lehet számítani a devecseri vörösiszap-katasztrófa környékén a következő napokban, miután a reggeli pára- és ködfoltok feloszlottak. Ennek oka az az anticiklon, ami most a Kárpát-medence időjárását is tartósan meghatározza. Ilyen időjárási körülmények mellett általában mérsékelt a légmozgás, és csapadék nem várható. Hajnalban erősen lehűl a levegő, talajmenti fagy is előfordul.

A felvázolt időjárási helyzet több szempontból is befolyásolhatja a szennyezőanyag elleni védekezést.

Egyrészt csapadék nem gyengíti tovább a megsérült tározók gátjait, és ezáltal kisebb az újabb gátszakadás bekövetkezésének esélye. Másrészt megváltozik az iszapréteg állaga, mert az iszapból fokozatosan elpárolog a nedvesség. Eleinte a szennyezés felszínén jelenik meg vékony porréteg, amely a száraz időszak alatt fokozatosan megvastagszik.


Erős légmozgás sem kell a porszennyezés kialakulásához

A vörösiszapból képződött porréteget azután a szél a talajról bejuttatja a levegőbe. Ha ez nagyobb koncentrációban történik, rendkívül veszélyes is lehet, mert erősen mérgező hatású vegyületekről (alumínium-, szilícium-, kalcium- és a vas oxidjai, nehézfémek) van szó. A mérgező por levegőbe jutásához nem szükséges nagyon erős légmozgás, bár ez utóbbi erősen meggyorsíthatná a folyamatot. A talajmenti fagy szintén erősíti a por bekeveredését a levegőbe, mert elősegíti a iszap aprózódását.

Bár a levegőbe kerülő szennyezőanyagok elsősorban a forrás helyén lehetnek jelen olyan koncentrációban, hogy egészségkárosító hatásuk lehet, a levegőben történő elszállítás miatt kisebb részarányban a környező településeken is megjelenhetnek. Ezért (is) rendkívül fontos a szennyezett terület mielőbbi megtisztítása.

Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettségi mértéke a térségben helyenként már meghaladja az egészségügyi határértéket, ezért a védekezést végzők már csak védőszemüvegben, porálarcban tevékenykedhetnek.

ICI Interaktív Meteorológia
 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
vadászgép Kolontár felett
  2010-10-10 17:58:28, vasárnap
 
  Ismét vadászgépek vezettek ki egy repülőt az ajkai térségből


MTI|2010. 10. 10., 16:46|Utolsó módosítás: 2010. 10. 10., 16:48|Címkék:Kolontár, Veszprém megye, légtérzár, vörösiszap, vadászgépek
eszközök:Vasárnap délután ismét légtérsértő kisrepülőgépet kísért ki Magyarországról a légierő - tudta meg az MTI. A kisrepülőről osztrák újságírók próbáltak felvételeket készíteni az iszapkatasztrófa által sújtott területekről.

Zárva van a légtér

Egy katonai vadászgép és egy helikopter vezetett ki a vörösiszap sújtotta ajkai térségből egy osztrák magángépet, amely sajtófelderítést végzett a Veszprém megyében kiürített Kolontár és a megsérült zagytározó felett - tudta meg az MTI tudósítója magas rangú katonai vezetőktől vasárnap délután.

A szombat kora reggel kiürített Kolontár vasárnap délutáni sajtóbejárásán az MTI tudósítója látta, hogy egy fehér színű kisrepülőgép köröz a térség felett, majd alig 10 perc múlva megjelent egy helikopter és egy vadászgép, amelyek "kikísérték" a térségből a repülőt. Az MTI úgy tudja, egy osztrák sajtóorgánum fotósa és operatőre próbált felvételeket készíteni a légtérzár alatt lévő területről.

A légügyi hatóság már csütörtökön légtérzárat rendelt el a térség felett, és csak a légirendészet és a katonaság gépei repülhetnek be a területre. Éjszaka a rendőrség hőkamerával felszerelt gépei is ellenőrzik a lakosságtól kiürített Kolontárt, hogy illetéktelenek ne léphessenek a lezárt területre.

A héten ez már nem az első hasonló incidens a magyar légtérben. Legutóbb csütörtök délután sértette meg a magyar légteret egy kisrepülő és egy helikopter, amelyeket a magyar légierő gépei akkor is kivezettek az országból
 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
Devecser lakossági fórum
  2010-10-09 20:35:31, szombat
 
  "Az idővel futunk versenyt" - lakossági fórumot tartottak Devecserben


[origo]|2010. 10. 09., 21:44|Utolsó módosítás: 2010. 10. 09., 21:45|Címkék:Toldi Tamás, Devecser, Kolontár, vörösiszap, lakossági fórum
eszközök:Elképzelhető, hogy ledózerolják a vörösiszap által elöntött devecseri házakat, ebben az esetben a kormány segítségével lakóparkokat építenek a lakhelyüket elvesztőknek a devecseri polgármester szerint. Toldi Tamás lakossági fórumon azt mondta, ha elkészül a kolontári gát, egy újbóli gátszakadás után sem öntené el az iszap Devecsert.

"Érthető, hogy mindenki ideges és pánikhangulat van" - mondta szombat este hétkor kezdődő lakossági fórumon Toldi Tamás devecseri polgármester. A művelődési ház körülbelül ötszáz férőhelyes termében tartott fórumon a helyek egyharmada maradt szabad az [origo] tudósítója szerint. Toldi szerint a Kolontáron épülő gátak meg tudják gátolni, hogy egy esetleges újbóli gátszakadás után az iszap újra elöntse Devecser egyes részeit, de hozzátette, "az idővel futunk versenyt". A polgármester szerint néhány nap kell még, hogy a Kolontáron épülő kőgát elég erős legyen. A gát tervezése szombat hajnalban kezdődött, miután kiürítették Kolontár lakosságát, mert repedéseket észleltek a falu közelében lévő zagytározó északi oldalán.

A lakossági fórumon Toldi Tamás azt mondta, állandó ellenőrzés van a gátaknál. "Az a tározó, amelyik még nem szakadt át, az nagyobb, mint amelyik szétnyílt hétfőn, viszont régebb óra van benne az iszap, úgyhogy sokkal sűrűbb" - mondta a polgármester az átszakadt tározóval szomszédos tározóról, amelyből összesen 100 köbméter iszapot szivattyúznak ki, hogy kiegyenlítsék a két tározót elválasztó gátra nehezedő nyomást. Egy, a lakossági fórumon jelenlevő tűzoltó szerint úgy kell elképzelni a két tározóban lévő anyag közötti különbséget, mintha egy pohár vizet öntenénk ki és egy pohár mézet.


Maradtak üres helyek a művelődési házban tartott lakossági fórumon.
A polgármester szerint nem lesz szükség arra, hogy mindenki elhagyja Devecsert, akkor sem, ha újabb gátszakadás történik. Azt mondta, a magasabban fekvő városrészeken élőket semmi nem fenyegeti, és szombaton is csak azért rendelték el a készültséget, hogy a lehető legkisebb legyen a kockázata annak, hogy valaki valamiért ne meneküljön meg, ha megint gátszakadás van.

Toldi szerint Devecser kiürítésére csináltak egy tervet, amelyben meg van határozva, hogy kinek hova kell mennie. Szirénázó autók járnak körbe a településen, és ha egy újabb iszapömlés miatt el kell hagynia várost, akkor a szirénázással figyelmeztetnek. "Ha menni, kell, akkor szépen nyugodtan össze lehet csomagolni" - mondta. A tűzoltó annyit mondott, hogy a lehető legrosszabb helyzetre készültek fel.


Szombaton is folytatódott a kármentesítés Devecserben

"Devecsernek van lehetősége túlélni" - mondta Toldi arról, hogy mi vár a városra, majd elérzékenyült, és emiatt rövid szünetet tartott. Azt mondta, hogy több lehetőség is elképzelhető az helyreállítással kapcsolatban, az is, hogy az elöntött részeket teljesen ledózerolják, és kivonják az élelmiszertermelésből is. Amennyiben emellett döntenek, az itt lakók máshol a város más részén kapnak lakást újonnan épített lakóparkokban, ehhez Toldi szerint a kormány segítséget ígért.

Toldi azt mondta, hogy nem csak a lakástulajdonosok kapnak kártérítést, hanem a tönkre ment földek tulajdonosai is lehetőséget kapnak arra, hogy állami földekre cseréljék le az iszappal elöntött területeiket, ha a kormány ezt hétfőn elfogadja. "5-10 év múlva itt semmi nyoma nem lesz az egésznek" - mondta Toldi. Ezt követően a hallgatóság egyik tagjának kérésére egyperces néma felállás volt a katasztrófában elhunytak emlékére, utána lehetett kérdezni.Volt, aki kifejezetten felindulva, káromkodva faggatta a polgármestert arról, hogy mennyire veszélyes az iszap, mennyi káros anyag van benne. Egy másik ember arra panaszkodott, hogy hiába maradt ép a háza teteje, mert így már csak úgy lehetne helyrerakni a házat, mint a Mekk mester. "Faszszopók, így megdögölhetünk" - mondta távozása közben egy ideges ember, de a fórum résztvevői nem nagyon hangoskodtak, inkább magukban mérgelődtek tudósítónk szerint.

A Kolontár közelében lévő vörösiszap-tározónak hétfőn szakadt át a gátja. A kiömlő vörösiszap Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen is komoly károkat okozott. A szerencsétlenségben hét ember életét vesztette, és több mint százötvenen megsérültek. A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket ezen a linken megtalálja, itt pedig percről percre követheti a szombati eseményeket 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
Kolontár , vörösiszap
  2010-10-09 20:34:24, szombat
 
  Orbán: Az egész világból várjuk a segítséget

[origo]|2010. 10. 09., 14:47|Utolsó módosítás: 2010. 10. 09., 16:10|16 kommentCímkék:Orbán Viktor, Kolontár, Devecser, katasztrófa, vörösiszap
eszközök:Még nem dőlt ki a gát, de a helyzet továbbra is súlyos - mondta Orbán Viktor kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök azt mondta, "nem ijedős ember", de nem mert túl közel menni az egyre növekvő repedéshez az ajkai vörösiszap-tározó gátjánál. Arra nincs eszközük a szakembereknek, hogy megállítsák a gát tovább repedését, csak a kármentésre koncentrálhatnak. A kormány létrehozott egy Magyar Kármentő Alapot, a két számlaszámra az egész világról várják a segítséget. A szervezésben New York állam volt kormányzója, a magyar származású George Pataki is segít.

Orbán segítséget vár

Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájával kell szembenéznünk; cselekvő összefogás állt össze, ennek köszönhetjük, hogy uralni tudjuk a helyzetet - mondta Orbán rendkívüli tájékoztatóján. "Egy egész térség veszítette el addigi életét, életlehetőségeit. (...) A térség gyakorlatilag elpusztult" - fogalmazott. A nemzetközi sajtótájékoztatón Orbánt bemutató Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az [origo] nézőit is köszöntötte.

Orbán elmondta, külön pénzalapot állít fel a kormány, amelyet Magyar Kármentő Alapnak neveztek el. Orbán azt kérte, hogy mindenki ide küldje a pénzadományait. "Így talán gyorsabban tudunk életet lehelni az elpusztult térségbe" - fogalmazott. Orbán a világ és a világban élő magyarok segítségét is kérte, mondván, "mindannyiunknak meg kell mozdulni, és össze kell fognunk". Orbán kiemelte Soros György magyar származású amerikai üzletember egymillió dolláros segítségét, és elmondta: az amerikai adományok szervezésében George Pataki, New York állam egykori kormányzója lesz a kormány segítségére.

A veszély még nem hárult el, a küzdelem jelenleg is tart - fogalmazott Orbán a gát esetleges újabb szakadására utalva. Szerinte a gát tovább gyengül. "Jelenleg az emberek biztonságban vannak, de várjuk a fejleményeket és szükség esetén Devecsert is ki tudjuk üríteni" - fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy a kormány senkit nem hagy magára. Orbán megköszönte az EU eddigi segítségét is, és kijelentette, a továbbiakban is igényt tartunk az elérhető EU-s forrásokra.

"A por is baj, meg a sár is baj" - mondta Orbán. Szerinte esőzés a következő napokban nem várható, de ha mégis, akkor a gát nagyobb veszélybe került. Ahol porosodik a terület, ott locsolnunk kell, és a tározókban úgy kell maradnia az anyagnak, hogy por se képződjön, de ne is szakadjon át a gát - tette hozzá.

"A fal még nem dőlt ki, a helyzet továbbra is súlyos" - fogalmazott. A szakadás bármelyik pillanatban bekövetkezhet, de az is lehet, hogy úgy marad a gát - vélte. "Nincs olyan eszközünk, amellyel meg tudnánk állítani a folyamatot, csa a kárelhárításra készülhetünk." "Nem vagyok különösebben ijedős ember, de csak egy bizonyos távolságig mertem a szélére menni" - fogalmazott.

Orbán a felelősökre vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta: olyan megoldást kell találni, hogy háromezer ember munkahelye is megmaradjon, de meg is védjük a területet. Ezért bonyolult a helyzet, keresik a megoldást. Valakinek felelnie kell, a felelősség és a kimért büntetés arányban kell álljon az okozott károkkal - mondta.
miniszterelnök délelőtt Ajkán tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, amikor részletesen elmondta, hogy mit tesznek a települések védelme érdekében, ezt itt olvashatja el. A gát megerősítéséről szóló cikkünket itt olvashatja el. Az eseményeket percről percre követheti ebben a cikkünkben.

Hétfő délután mintegy negyven perc alatt öntötte el a három települést a vörös sárfolyam, és magával ragadott szinte mindent, hét ember halálát okozta, egy eltűnt személyt pedig még mindig keresnek. A katasztrófában csaknem százötven ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól. A hétfői katasztrófáról szóló, és azóta született összes cikkünket itt olvashatja el.

A Magyar Kármentő Alap számlaszámai a következők:
belföldről - 11794022-22222222
külföldről - HU 28117940-2222222222-00000000
Ezen kívül hamarosan közzéteszik három-négy amerikai segélyszervezet nevét, amelyek majd gyűjtik az adományokat.

Lévay Katalin a helyszinen:
a falu vörösiszapban:
holdbéli táj:

szomoru helyszin: ez hihetetlen, mindenük odaveszett.

Devecser falu halott:


 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
vörös iszap Ajka katasztrófa
  2010-10-05 23:59:20, kedd
 
  2010. október 4-én soha nem tapasztalt katasztrófa érte Kolontár és Devecser környékét.


Az Ajkai Timföldgyár Zrt. vörös iszap tározójának gátszakadása következtében több mint 1 millió m³ mérgező anyag öntötte el a területet, teremtve ezzel egész Európában egyedülálló ,,ökokatasztrófát".

Ferenczi Gábor a Jobbik országgyűlési képviselője még aznap a helyszínre sietett Budapestről. Elmondása alapján szörnyű látvány tárul elénk. Az emberek kétségbeesettek, reményvesztettek, félnek egy újabb gátszakadástól és sokkal több áldozatról beszélnek, mint ami a híradásokban hallható. A hatóságok nem nyújtottak megfelelő felvilágosítást a helyieknek az ivóvíz minőségéről és a lezúduló anyag hatásairól sem. Azt mindenki tapasztalhatta, hogy égési sérülést, fulladást okoz a lúgos iszap, de hosszú távú egészségügyi hatásait nem tisztázták.

Eddigi információink szerint öt halálos áldozata van a katasztrófának, több mint 100 ember szenvedett könnyebb vagy súlyosabb sérülést, 400 embernek kellett elhagynia lakhatatlanná vált otthonát, 7 embert nem találnak a katasztrófa óta.

Ferenczi Gábor elmondása alapján a Jobbik országgyűlési és önkormányzati kampányában állandóan hangsúlyozta, hogy a helyeik egy időzített bomba árnyékában élnek. Valakinek vagy valakiknek azonban a nagyobb profit és a mutyizások ismételten fontosabbak voltak az embereknél. Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetője szerint az eső áztatta át a gátat. Az iszaptározó gátját azonban a helyeik szerint folyamatosan emelték, hogy több és több iszapot tudjon befogadni, egészen addig, mígnem megbomlott az egyensúly és bekövetkezett a tragédia. Biztosak vagyunk abban, hogy felelőtlenség és gondatlanság áll a katasztrófa hátterében, ezért kérjük a kormányt és az illetékes hatóságokat, hogy a lehető leggyorsabb ütemben vizsgálják ki a történteket és a felelősökön statuáljanak példát. Az esetleges elhallgatás, elsimítás helyett hozzák nyilvánosságra a felelősök nevét, a valódi károkat és emberáldozatok számát.


 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
Ajka vörösiszap katasztrófa
  2010-10-05 23:52:29, kedd
 
  Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek[


origo]|2010. 10. 04., 22:51|Utolsó módosítás: 2010. 10. 05., 12:36|6 kommentCímkék

:Kolontár, Ajka, Devecser, katasztrófa, kékfény, vörösiszap, katasztrófahelyzet, környezetszennyezés


eszközök:Egy három év körüli kisgyerek a harmadik halálos áldozata az iszapömlésnek, amely miatt hétfőn több száz embert kellett kitelepíteni több Veszprém megyei településen. Hét eltűnt embert még keresnek, a mentés közben több tűzoltó és egy rendőr is megsérült az ajkai timföldgyár tározójából kiömlő, maró iszap miatt. A rendőrség nyomozást indított, és a tározó tulajdonosának felelősségét is vizsgálják. Az [origo] helyszíni tudósítója Devecserből azt jelentette, hogy mindent beborít a vörös iszap.

Iszappal borított autó


Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek,

amely hétfőn azt követően árasztotta el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet, hogy átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójánál az egyik gát. A rendőrök

Kolontáron hétfőn késő este egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban,

ő az iszapömlés harmadik áldozata - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese.

Az iszap első áldozata egy 30 év körüli kolontári férfi volt, aki kocsijával feltehetően menteni indult, amikor az iszapáradat elsodorta a kocsit. A másik áldozat egy idős asszony, akinek a holtteste egy összedőlt ház romjai alól került elő Kolontáron.

A timföldgyár tározójából az erősen maró hatású veszélyes anyag, barna- vagy vörösiszap Devecser irányába folyt, a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki (a vörösiszapról itt olvashat). A helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter, aki késő délután két eltűnt emberről beszélt, de tíz óra tájban a katasztrófavédelem már azt közölte, hogy az eltűntek száma hétre emelkedett. A mentési munkák közben nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült, a mentésben segítő tűzoltók valamennyien elsőfokú égési sérüléseket szenvedtek.Devecser le van zárva a forgalom elől, az [origo] tudósítója is csak gyalog tudta elérni a település központját, ahol az utcákat még mindig 10-20 centiméter vastagon belepi a nedves, vörös iszap. Tűzoltók próbálják lapátokkal és erős vízsugárral tisztítani az utcákat, a főutcán végig katonai járművek, munkagépek, rendőrségi autók sorakoznak. Egy mentésben résztvevő ember azt mondta, a kitelepített embereket a helyi iskolában szállásolták el, a többségük szerinte szeretne visszatérni otthonaikba, de ezt valószínűleg nem fogják megengedni a hatóságok. A katasztrófavédelem adatai szerint 260 embert kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

Egy-két devecseri házból nem költöztek ki a lakók, ők tudósítónknak azt mondták, az iszaphullám minden figyelmeztetés nélkül érkezett. Egy középkorú férfi azt állította, egyből tudta, hogy a tározóból kifolyt vörösiszap öntötte el a települést, egy fiatal lány pedig arról beszélt, hogy a szomszédjából menekülő emberek "nyakig vörösek voltak".

Az esti órákban megérkezett Devecserre Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki elmondta, már 140 katona segít a mentésben. A Székesfehérvárról, Veszprémből és Pápáról érkező katonák elsősorban az utak megtisztításával foglalkoznak.


Mindent iszap borít (Kattintson a képre további fotókért!)

A katasztrófavédelem délutáni információi szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint: ezek Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorna, Devecser és Somlójenő. Az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, katasztrófavédelem szerint a következő lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése lesz. Kolontáron már nincs iszap a házak között, takarítják az utcákat, de így is ezen a településen a legsúlyosabb a helyzet. Egy másik érintett település, Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Múlt héten ellenőrizték a gátat

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják - mondta Pintér Sándor. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.

Pintér kártérítést ígért az iszapömlés károsultjainak, de mint mondta, ennek a mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg. A károsultak elhelyezése megtörtént, az otthonaikat hátrahagyó emberek számára ruha- és élelmiszer felajánlást várnak a segélyszervezetektől. A belügyminiszter hétfő este Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után arról is beszélt, hogy a vízügyi hatóság szakemberei a múlt héten tartottak ellenőrzést a gátnál. A védelmi bizottság ülésén megjelent egy vízügyi szakértő, aki az MTI-nek névtelenséget kérve azt nyilatkozta: a katasztrófát a talajvíz okozta, a múlt heti ellenőrzésnél még csak szivárgást észleltek a tározó 10. kazettájából.

Több városba szállították a sérülteket

Az iszapömlésben megsérült emberek számáról és állapotáról eltérő információk érkeztek. A katasztrófavédelem este közzétette adatai szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.

Pintér Sándort korábban még 62 sérültről beszélt, akik közül 42-en könnyeben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérülésekkel kórházba vinni. A Honvédelmi Minisztérium ezzel szemben azt közölte, hogy a honvédség helikopterei összesen 23 sérültet szállítottak kórházba az iszapömlés által érintett településekről. A katasztrófavédelem esti adatai szerint a sérültek közül ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak, míg negyvenhatan szenvedtek könnyű sérüléseket.

A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. Nem sokkal 21 óra előtt megérkezett a budaörsi repülőtérre egy katonai helikopter, amely 17 sérültet szállított - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről. A sérülteket - többségében idős embereket - hét mentőautó fogadta; sorra kísérik a sérülteket az autókhoz és viszik őket különböző fővárosi kórházakba. Budapestre már délután is érkeztek a katasztrófa sújtotta területekről sebesültek. Pácserné Bozi Judit, az Állami Egészségügyi Központ (Honvédkórház) kommunikációs osztályvezetője azt mondta, hogy a Honvédkórházba már érkeztek sérültek, de még szállítanak hozzájuk.


Viszik a sérülteket (Kattintson a képre további fotókért!)

A veszprém megyei kórházba eddig 10 sérültet szállítottak be a baleset miatt, de a kórháznak már jelezték egy újabb, súlyos, életveszélyes sérült érkezését - mondta el az [origo]-nak Rácz Jenő, a kórház főorvosa. A sérültek kétharmada súlyos, egyharmada pedig könnyű sérült, többségüknek égésnek megfelelő sérüléseik vannak a maró anyaggal való érintkezéstől, de a főorvos tájékoztatása szerint vannak "mechanikus" sérülések is, például eséstől származóak. A kórhá dolgozóinak bent kell maradniuk, a sürgősségi osztályra pedig behívták az összes elérhető dolgozót, így a kórház akár 100 sérült fogadására is alkalmas - mondta az igazgató, aki hozzátette, egyelőre nem jeleztek nekik ennyi sérültet. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Győrbe két súlyos sérültet szállítottak, akiknek testfelülete 40 illetve 60 százalékban égett meg.

Vizsgálják a tulajdonos felelősségét

A rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, illetve mindkét haláleset körülményeit kivizsgálják. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt rendelt el nyomozást annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki menteni indult, de az áradás elsodorta.

Vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. (Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.) felelősségét is, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be. A rendőrség lefoglalta azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták.

Több száz embert telepítettek ki

A katasztrófavédelem szóvivője, Bakos György szerint Kolontáron 300-400, Devecseren pedig mintegy 500 embernek kell elhagynia az otthonát. Késő este 250 fekvőhelyet szállított Devecser térségébe a katasztrófavédelem az otthonaikat elhagyni kényszerült emberek számára.

A környéken leállt a vasúti forgalom; az anyagi kár jelentős. Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása így megengedett. A területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak, a katasztrófavédelem azt kérte a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, hanem értesítsék a hatóságokat.

Szlovákiai mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az emberek mentésében. A Lévához közeli Ágónyírből a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak, hogy segítsenek többek közt az eltűntek keresésében.

A gát átszakadásáról, és az iszapömlésről itt olvashat további részleteket és helyi beszámolókat, a kedd hajnali eseményekről pedig itt talál friss információkat.

a vörösiszaptározó betonfala szétrobbant, beboritva a környéket vörösiszappal:


 
 
0 komment , kategória:   vörösiszap,Kolontár,Devecser  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 1508
  • e Hónap: 2317
  • e Év: 2317
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.