Regisztráció  Belépés
aranyag.blog.xfree.hu
A világ olyan körülötted, amilyenné magad alakítod. Klári mami
2010.11.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Kiszaggatott diós kifli
  2018-01-16 13:15:27, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
A beigli tészta titka
  2017-12-23 21:26:58, szombat
 
 
A bejgli titka a tészta és a töltelék 50-50 százalékos arányán áll vagy bukik - árulta el az MNO-nak Menyhárt Attila cukrászmester. - A cukrászdákban 50 dekás bejgliket sütünk, amiből 25 deka a töltelék és 27 deka a tészta. Azért több 2 dekával a tészta, mert bele kell számítani a sütési veszteséget (pontosan ennyi gőz és zsír fog kisülni a tésztából), így lesz meg a helyes arány - tette hozzá a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem cukrászvezetője.

Félúton a kalács és a pozsonyi kifli között

A bejgli tésztája valahol félúton van a kalács és a pozsonyi kifli között. Sok helyen a bejglit a pozsonyi kifli tésztájából sütik. A karácsony elmaradhatatlan süteményéhez élesztőre is szükségünk lesz, de nem szabad felfuttatni, nehogy hatalmasra kelt kaláccsá dagadjon a bejglink. A tradicionális ínyencség hozzávalói még: jó minőségű liszt, sertészsír, vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaniliáscukor és tej. A töltelék lényege, hogy a vizet cukorral vagy mézzel, citromhéjjal, mazsolával darált cukrozott narancshéjjal forraljuk fel, majd ebbe szórjuk a diót vagy a mákot.

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű, és eredeti, hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli a német beugen, vagyis meghajlít szóból származik, osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. ,,Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.

,,Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta" - írta Magyar Elek az 1932-ben megjelent Ínyesmester szakácskönyvében.

(Forrás: Wikipédia.hu)

Így nem reped meg

Vigyázzunk, ne tegyük túl meleg sütőbe a feltekert bejglit, mert az nagyon hamar megbarnul, és ne tegyük alacsony hőmérsékletűbe se, mert akkor viszont túlkelhet a tészta. A mákos vagy diós patkónk akkor nem reped szét, ha felül megszurkáljuk a kész süteményt, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezünk és türelmünk kemény munkáját. A legfontosabb szabály: akkor sem szabad elkeseredni, ha minden kritériumot töviről hegyire betartva reped meg a tésztánk. ,,Az nem is igazi bejgli, ami nem reped meg. Cukrász létemre ritkán találkozom repedésmentes bejglivel" - árulta el Menyhárt Attila.

A márvány titka

A bejgli tetejét botmixerrel egyneműre kevert egész tojással és két sárgájával kell lekenni, majd meg kell várni, míg megszárad. Miután megszáradt egy tojás felvert fehérjéjével újra meg kell kenni, csak az után tehetjük a sütőbe, így lesz márványos - mondta el Menyhárt.

A bejglit aranybarnára, karamell színűre kell sütni, ez általában azt jelenti, hogy körülbelül 190-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ne hagyjuk, hogy szőke maradjon, de ne is égessük meg.

Forrás: MNO
 
 
1 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Na ezt kipróbálom
  2017-12-05 20:11:15, kedd
 
  BÖGRÉS RAFFAELLO TORTA, EZ TÉNYLEG OLYAN FINOM, MINT A RAFFAELLO GOLYÓK!

Ma a Raffaello torta receptjét mutatjuk be nektek, rengeteg módon el lehet készíteni, de nekem ez a recept lett a kedvencem. A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók a tésztához:
2 db tojás,
1 bögre cukor,
200 g tehéntúró,
1 kiskanál szódabikarbóna,
1/2 kiskanál só,
2 bögre liszt,
kókuszreszelék (a díszítéshez).

Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája,
1 bögre cukor,
3 evőkanál liszt,
500 ml tej,
vaníliaaroma
200 g vaj.

Elkészítés:
Verjük fel a tojást a cukorral majd adjuk hozzá a tehéntúrót, a szódabikarbónát, a sót és egy bögre lisztet, keverjük össze habverővel vagy kézi robotgéppel. Adjunk hozzá még egy bögre lisztet és keverjük össze. Tegyük hűtőszekrénybe 60 percre a tésztát.

Készítsük el a krémet: Keverjük ki a tojássárgáját a cukorral majd tegyük bele a lisztet és a tejet, kavarjuk össze habverővel vagy robotgéppel, lassú tűzön kezdjük főzni. Közben folyamatosan kavargassuk, amikor elkezd főni vegyük le a tűzhelyről és ízesítsük vaníliaaromával, hagyjuk hűlni. A vajat alaposan habosítsuk fel és keverjük hozzá a krémet.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát és osszuk 6 egyenlő részre, nyújtsunk belőle 6 lapot. Előmelegített sütőben, vajjal kikent tepsi hátulján süssük mindegyik lapot pár percig, amíg egy kis színt kapnak. A tortalapokat kenjük meg a krémmel és tegyük őket egymásra, szórjuk meg kókuszreszelékkel. Hagyjuk állni pár órát, majd szeleteljük. Jó étvágyat!



 
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Almás süti
  2017-11-08 14:22:50, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Sült krumpli
  2017-10-12 14:06:42, csütörtök
 
 

Főodal Gasztro Így készül az isteni ropogós sült burgonya olaj nélkül!
Így készül az isteni ropogós sült burgonya olaj nélkül!


Meg fogsz lepődni: a tojás segít az olaj nélküli sütésben.

A sült burgonyát sokan szeretik, ezért ma mutatunk egy ínycsiklandó variációt, aminek az elkészítéséhez még olaj sem kell.

Hozzávalók:

7 nagyobb burgonya
2 tojásfehérje

pirospaprika
bors


A burgonyát hámozd meg és mosd meg, majd vágd vékony csíkokra. A tojásfehérjéből verj habot és keverd hozzá a fűszereket. A felszeletelt burgonyát tedd egy nagy tálba és öntsd rá a tojáshabot, keverd jól össze, hogy minden darabot érje. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, tedd bele a burgonyát és 200 fokos sütőben süsd amíg aranyszínűek lesznek. Közben forgasd meg, hogy egyenletesen átpiruljanak.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Krém készítése
  2017-10-08 15:40:23, vasárnap
 
  Ínycsiklandó süteménykrém, nagyon különleges recept, de egyszerűen tökéletes!


Bárrmilyen sütemény megtöltésére alkalmas!

Hozzávalók:

500 g magas zsírtartalmú tejföl,
180 g cukor,
reszelt citromhéj,
2 db tojás,
3 evőkanál liszt,
250 g vaj,
2 teáskanál vaníliaaroma, vagy 2 tasak vaníliás cukor.


Keverjük össze a tejfölt a tojással, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a liszttel és a vaníliával, majd vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Amikor sűrű krémet kapunk, tegyük félre és hagyjuk hűlni. Robotgéppel keverjük habosra a vajat, majd lassanként keverjük a vajhoz a főtt krémet. Homogén állagú krémet kell kapnunk.




 
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Tútós batyú
  2017-09-20 09:57:08, szerda
 
  Hozzávalók:
a tésztához: 25 dkg finom liszt, 25 dkg rétes liszt, kb. 1,5 dl langyos tej
1 tojás, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 8 dkg olvasztott margarin, 2 púpozott evőkanál cukor; a töltelékhez: 45 dkg tehéntúró, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál búzadara, kb. 5 evőkanál cukor (ízlés szerint), 1 csomag vaníliás cukor, 1 maréknyi mazsola, 1 tojás; a teteje lekenéséhez: 1 db tojássárgája, 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 evőkanál tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkat összekeverjük. A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg fel fut a kovászunk.
Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.
Mialatt kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet. Ehhez a túrót egy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást és az egészet jól összekeverjük




 
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Pizza recept
  2017-09-15 09:21:13, péntek
 
 

Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
4 dl tej
1 ek cukor
4 ek olívaolaj
ízlés szerint só
30 dkg sonka
30 dkg gomba
30 dkg trappista sajt
1 doboz kukorica
ízlés szerint olívabogyó
1 üveges paradicsomszósz
ízlés szerint szárított bazsalikom

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot, és langyos helyen hagyjuk felfutni.

A felfutott élesztőhöz adjuk a lisztet, a sót és az olajat. Kézzel alaposan összedolgozzuk, kidagasztjuk. Lefedve, meleg helyen legalább fél órát pihentetjük.

Közben a paradicsomszószt elkeverjük a bazsalikommal, a sonkát és a gombát apróra vágjuk, és lereszeljük a sajtot.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és még 15 percet pihentetjük. Pihenés után mindegyik tésztagolyót kinyújtjuk kerekre, és egy-egy 30 cm-es pizzasütő formába beleigazgatjuk.

A paradicsomszósszal megkenegetjük a pizzákat. Rászórjuk a felaprított sonkát és gombát, a konzerv kukoricát, és meghintjük a reszelt sajttal. Tetejére olívabogyókat teszünk.

A pizzákat előmelegített, 200 fokos sütőbe helyezzük, és kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

Ha a vékonyabb tésztát szeretjük, akkor a tésztát ne csak 3, hanem több részre osszuk el.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Omlós házi diós kifli
  2017-08-10 09:15:07, csütörtök
 
  Omlós házi diós kifli, és még keleszteni sem kell! Ráadásul nagyon egyszerű recept!

Ez lesz a kedvenc péksütid! Az egyik legjobb házi diós kifli recept, nagyon egyszerű elkészíteni, és még keleszteni sem kell!

Hozzávalók:

50 dkg sima liszt
30 dkg margarin
1 tojássárgája
tejföl

Töltelék:

25 dkg darált dió
12 dkg porcukor
pici fahéj
kevés tej
Elkészítése:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 1 tojássárgáját, pici sót és annyi tejfölt amennyit felvesz. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, dióval töltjük és kiflikké alakítjuk. Sütése: előmelegített sütőben 15-20 perc takarékláng. Porcukorba forgatva fogyasztjuk.



 
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
Bögrés lángos dagasztás nélkül
  2017-06-24 15:21:11, szombat
 
 
Bögrés lángos dagasztás nélkül - nem szívja meg magát olajjal!

És hogy mi az, ami bizonyítja, hogy ez a kívül finoman roppanós, belül pihe-puha lángos nem szívja meg magát olajjal? Hát az, hogy a nagyobbik lányom letette az övét a szobájában a laminált parkettára, és nyoma sem maradt, pedig jó néhány percig ott időzött, mielőtt ráleltem 🙂 A tésztáját pedig inkább összeállítjuk, és nem dagasztjuk, szóval nem nagy kunszt előállítani...
Ivett barátnőmé a titkos recept, köszönet és örök hála érte!!! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
- 5 bögre liszt (62 dkg)
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 3 pohár Danone joghurt, 140 g-os (összesen bő 3 dl joghurt), ha valami hígabb fajtával dolgozunk, akkor 4 pohár (összesen 4 dl)
- 2 tojás
- 2 teáskanál só
- fél deci langyos víz
- olaj a sütéshez

És a strandhangulatot idéző fokhagymás kencéhez 4 gerezd fokhagymát, 4 evőkanál olajat, 1 púpos mokkáskanál sót és három-négy evőkanál vizet keverünk össze. Ezzel kenjünk majd meg a kisült lángosokat 🙂
1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt.
2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd egy villával nagyjából összeállítjuk a tésztát. Ezután kézzel összegyúrjuk.
4. Hagyjuk meleg helyen megkelni.
5. Ezután kisebb, nem egészen öklömnyi bucikat szaggatunk belőle, kicsit meggömbölyítjük őket, majd hagyjuk őket ismét kelni, míg fel nem dagadnak (15-20 perc).
6. Egy fazékban olajat hevítünk.
7. Egy lapos tányért bekenünk étolajjal, majd beleteszünk egy bucit, széthúzgáljuk és már mehet is az első lángosunk a forró olajba, ahol mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Az olajos tányérra azért van szükség, hogy könnyen tudjuk nyújtani a tésztát.
Jó étvágyat! 🙂




 
 
0 komment , kategória:  Sütés-főzés  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 59 db bejegyzés
Összes: 9773 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 657
  • e Hét: 6204
  • e Hónap: 28762
  • e Év: 28762
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.