Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Sonkás borjútekercs sütőtökös burgonyakrémmel
  2015-12-15 18:24:16, kedd
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
8 db kb. 60 g súlyú vékonyra szelt borjúcomb vagy karaj
8 szelet Fekete erdei sonka
2 tk. mustár
2 tk. frissen reszelt parmezán
2 tk. kapribogyó
2 gerezd fokhagyma
2 ek. liszt
egy rozmaring ágacska
1 ek. + 1 tk. vaj
120 g sült sütőtök
250 g burgonya
1 ek. tejföl

őrölt fehér bors
2 ek. tökmag
sutotok-burgonya krem sonkas borjutekercs
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, és a sült sütőtökkel, 1 tk. vajjal valamint a tejföllel késes aprítóban vagy botmixer segítségével sima krémmé dolgozzuk. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy keveset a burgonya főzővizéből.)
A karajszeletek mindkét oldalát sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd egyik oldalukat megkenjük egy kevés mustárral, és megszórjuk egy csipetnyi reszelt parmezánnal. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát fektetünk, szorosan feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A tekercseket ezután lisztbe forgatjuk.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. A fokhagymát kés pengéjével kissé szétnyomjuk, a kapribogyót finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 1 ek. vajat, hozzáadjuk a rozmaring ágacskát, a fokhagymát valamint a kapribogyót, és az így kapott fűszeres vajban a karajtekercseket körbepirítjuk. Ezután felöntjük kb. 100 ml vízzel, lefedjük, és az egészet kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
A tekercsekből a hústűt eltávolítjuk. A szaftot, ha szükséges, beforraljuk.
A sütőtökös burgonyakrémet tányérokra szedjük, ráhelyezzük a karajtekercseket, megszórjuk a pirított tökmaggal, meglocsoljuk 1-2 teáskanálnyi szafttal , és azonnal tálaljuk.
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Világ konyhái  
Salátaöntetek
  2015-12-15 18:10:37, kedd
 
  Íme, néhány percek alatt összeállítható dresszing egy kb. 4 személyre elegendő salátatálhoz:

Csípősparikás-kakukkfüves majonéz ropogós, kemény levelű, de nem túl karakteres ízű, salátákhoz akár hideg sültekkel keverv. Összetevők: majonéz (1 db tojássárgája, kb. 150 ml napraforgó olaj, mustár, só, fehér bors, citromlé), cukor, csípőspaprika, kakukkfű.

Epres-balzsamecetes öntet spárgához, parajhoz, madársalátához, fiatal zöldsalátákhoz. Összetevők: 12 szem eper, 4 tk. frissen facsart citromlé, 1 tk. méz, 2 ek. balzsamecet, kb. 40 ml extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors.

Narancsos-fokhagymás vinaigrette fehér húsokkal, halakkal vagy tenger gyümölcseivel kevert nagyon zsenge vagy ropogós levelű salátákhoz. Összetevők: 1 narancs, 80 g extra szűz olívaolaj, mustár, 1 gerezd sült fokhagyma, só, fehér bors.

Petrezselymes citronette bármilyen salátához. Összetevők: 3 ek. frissen facsart citromlé, 9 ek. extra szűz olívaolaj, ½ gerezd szétpasszírozott fokhagyma, egy nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld.

Citromos-mentás joghurt uborkával, édesköménnyel, rukolával fekete olajbogyóval kevert nyári salátákhoz. Összetevők: 100 g zsíros natúr joghurt, 1 ek. citromlé, 1 db finomra aprított mogyoróhagyma, 40 g extra szűz olívaolaj, 4 mentalevél.

Aszalt paradicsom pesztó mozzarellával, rukolával, érlelt sajtokkal, padlizsánnal kevert salátákhoz. Összetevők: 10 db olajos aszalt paradicsom, 1 db közepes paradicsom (csak a húsa), 1 ek. fenyőmag, 5 db bazslikom levél, 50 g extra szűz olívaolaj, 1 tk. sózott kapribogyó (leöblítve), só.

Szardellás-kapribogyós öntet nyers gyökérzöldségekhez, articsókához. Összetevők: 5 db olajos szardellafilé, 1 ek. sózott kapribogyó (leöblítve), 1 ek. magozott zöld olajbogyó, 80 g extra szűz olívaolaj.

Ma már nagyon sokféle ecet és olaj kapható (köztük kiváló magyar termékek is!), érdemes ezekből kettőt-hármat a kamrapolcon tartani néhány marék olajos maggal együtt, hogy a salátáinkat nap mint nap minél változatosabban készíthessük el.

Befejezésül pedig álljon itt egy olasz közmondás, amely azt mondja, hogy ,,a tökéletes salátaöntet elkészítéséhez négy ember szükségeltetik: egy bölcs, aki a sót, egy fösvény, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, s végül kell egy őrült is, aki a fenti hozzávalókat összekeveri".

Salátaönteteink összeállítása során tehát mérlegeljünk a fenti bölcsesség szerint, így a siker garantált lesz!
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Világ konyhái  
Mangó lassi
  2015-12-15 18:06:08, kedd
 
  Hozzávalók 4 személyre:
2 db mangó húsa meghámozva, kockára vágva, 300 g zsíros, natúr joghurt, 100 ml tej (vagy kókusztej), 4 kk. rózsavíz, 1 kk. őrölt kardamom mag, 3-4 citromfű levél, 1/2 citrom frissen facsart leve, 2 tk. méz,
4-5 db jégkocka
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, poharakba töltjük, és citromfű levelekkel díszítve lehetőleg azonnal “tálaljuk".
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Világ konyhái  
Datolyaszilvás almakompót pirított puszedlimorzsával és méze
  2015-12-15 18:02:51, kedd
 
  Hozzávalók:
2 alma, 2 nagyon érett datolyaszilva, 1 narancs frissen facsart leve, 2 tk. házi vaníliás cukor,
1 csillagánizs, 1 kk. fahéj, 8 db mézes puszedli, 1 dl tejföl, 2 tk. gesztenyeméz

Az almákat, és a datolyaszilvákat meghámozzuk, az elsőt felkockázzuk, a másodikat lehetőség szerint minél kisebb darabokra szedjük.
A gyümölcsöt egy fazékban a narancslével, a vaníliás cukorral, a csillagánizzsal, és a fahéjjal forrásponttól számítva 3-4 percig főzzük, majd poharakba töltjük.
A tejfölt a mézzel alaposan elkeverjük.
A puszedliket késes robotgéppel apróra daráljuk, a felhevített vajon megpirítjuk, és kb. háromnegyedét az almás-datolyaszilvás rétegre szórjuk. Erre egy-két evőkanálnyi mézes tejfölt csorgatunk, végül megszórjuk a maradék puszedlimorzsával (nekem ide már nem jutott).
Langyosan a legfinomabb.
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Világ konyhái  
Fontinával, dióval és pármai sonkával töltött sertéskaraj
  2015-12-15 15:21:19, kedd
 
  Hozzávalók:

kb. 1 kg kicsontozott sertéskaraj, comb, esetleg tarja
100 g dióbél
150 g vékonyra szelt pármai sonka
kb. 150 g Valle d'aostai fontina
bors
kb. 200 g vékonyra szelt húsos szalonna
1 ág rozmaring
2 cikk fokhagyma
extraszűz olívaolaj
A sajtot vastag szeletekre vágtam, a diót durvára törtem. A húsba öt hosszú, mély zsebet vágtam, ügyelve arra, hogy sem a végeket, sem az alját ne vágjam át. A húst kívül-belül alaposan bedörzsöltem frissen őrölt borssal, a zsebekbe fektettem a sajtszeleteket, egy-egy evőkanálnyi durvára tört dióbelet, és mindegyik zsebet betömködtem sonkával. Az egészet beborítottam a pancettaszeletekkel, a tetejére egy rozmaringágat raktam, átkötöztem, a tetejére pedig két, kissé szétnyomott fokhagymagerezdet tettem. Egy kevés extraszűz olívaolajjal meglocsoltam, és 180 fokra előmelegített sütőben 2 órán keresztül sütöttem. Szeletelés előtt kb. 30 percig hagytam szobahőmérsékleten pihenni.
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Világ konyhái  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 225 db bejegyzés
Összes: 6717 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 247
  • e Hét: 247
  • e Hónap: 37220
  • e Év: 195340
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.