|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2015-12-15 18:24:16, kedd
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
8 db kb. 60 g súlyú vékonyra szelt borjúcomb vagy karaj
8 szelet Fekete erdei sonka
2 tk. mustár
2 tk. frissen reszelt parmezán
2 tk. kapribogyó
2 gerezd fokhagyma
2 ek. liszt
egy rozmaring ágacska
1 ek. + 1 tk. vaj
120 g sült sütőtök
250 g burgonya
1 ek. tejföl
só
őrölt fehér bors
2 ek. tökmag
sutotok-burgonya krem sonkas borjutekercs
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, és a sült sütőtökkel, 1 tk. vajjal valamint a tejföllel késes aprítóban vagy botmixer segítségével sima krémmé dolgozzuk. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy keveset a burgonya főzővizéből.)
A karajszeletek mindkét oldalát sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd egyik oldalukat megkenjük egy kevés mustárral, és megszórjuk egy csipetnyi reszelt parmezánnal. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát fektetünk, szorosan feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A tekercseket ezután lisztbe forgatjuk.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. A fokhagymát kés pengéjével kissé szétnyomjuk, a kapribogyót finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 1 ek. vajat, hozzáadjuk a rozmaring ágacskát, a fokhagymát valamint a kapribogyót, és az így kapott fűszeres vajban a karajtekercseket körbepirítjuk. Ezután felöntjük kb. 100 ml vízzel, lefedjük, és az egészet kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
A tekercsekből a hústűt eltávolítjuk. A szaftot, ha szükséges, beforraljuk.
A sütőtökös burgonyakrémet tányérokra szedjük, ráhelyezzük a karajtekercseket, megszórjuk a pirított tökmaggal, meglocsoljuk 1-2 teáskanálnyi szafttal , és azonnal tálaljuk.
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Világ konyhái |
|
|
|
|
|
2015-12-15 18:10:37, kedd
|
|
|
Íme, néhány percek alatt összeállítható dresszing egy kb. 4 személyre elegendő salátatálhoz:
Csípősparikás-kakukkfüves majonéz ropogós, kemény levelű, de nem túl karakteres ízű, salátákhoz akár hideg sültekkel keverv. Összetevők: majonéz (1 db tojássárgája, kb. 150 ml napraforgó olaj, mustár, só, fehér bors, citromlé), cukor, csípőspaprika, kakukkfű.
Epres-balzsamecetes öntet spárgához, parajhoz, madársalátához, fiatal zöldsalátákhoz. Összetevők: 12 szem eper, 4 tk. frissen facsart citromlé, 1 tk. méz, 2 ek. balzsamecet, kb. 40 ml extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors.
Narancsos-fokhagymás vinaigrette fehér húsokkal, halakkal vagy tenger gyümölcseivel kevert nagyon zsenge vagy ropogós levelű salátákhoz. Összetevők: 1 narancs, 80 g extra szűz olívaolaj, mustár, 1 gerezd sült fokhagyma, só, fehér bors.
Petrezselymes citronette bármilyen salátához. Összetevők: 3 ek. frissen facsart citromlé, 9 ek. extra szűz olívaolaj, ½ gerezd szétpasszírozott fokhagyma, egy nagy csokor finomra aprított petrezselyemzöld.
Citromos-mentás joghurt uborkával, édesköménnyel, rukolával fekete olajbogyóval kevert nyári salátákhoz. Összetevők: 100 g zsíros natúr joghurt, 1 ek. citromlé, 1 db finomra aprított mogyoróhagyma, 40 g extra szűz olívaolaj, 4 mentalevél.
Aszalt paradicsom pesztó mozzarellával, rukolával, érlelt sajtokkal, padlizsánnal kevert salátákhoz. Összetevők: 10 db olajos aszalt paradicsom, 1 db közepes paradicsom (csak a húsa), 1 ek. fenyőmag, 5 db bazslikom levél, 50 g extra szűz olívaolaj, 1 tk. sózott kapribogyó (leöblítve), só.
Szardellás-kapribogyós öntet nyers gyökérzöldségekhez, articsókához. Összetevők: 5 db olajos szardellafilé, 1 ek. sózott kapribogyó (leöblítve), 1 ek. magozott zöld olajbogyó, 80 g extra szűz olívaolaj.
Ma már nagyon sokféle ecet és olaj kapható (köztük kiváló magyar termékek is!), érdemes ezekből kettőt-hármat a kamrapolcon tartani néhány marék olajos maggal együtt, hogy a salátáinkat nap mint nap minél változatosabban készíthessük el.
Befejezésül pedig álljon itt egy olasz közmondás, amely azt mondja, hogy ,,a tökéletes salátaöntet elkészítéséhez négy ember szükségeltetik: egy bölcs, aki a sót, egy fösvény, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, s végül kell egy őrült is, aki a fenti hozzávalókat összekeveri".
Salátaönteteink összeállítása során tehát mérlegeljünk a fenti bölcsesség szerint, így a siker garantált lesz!
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Világ konyhái |
|
|
|
|
|
2015-12-15 18:06:08, kedd
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
2 db mangó húsa meghámozva, kockára vágva, 300 g zsíros, natúr joghurt, 100 ml tej (vagy kókusztej), 4 kk. rózsavíz, 1 kk. őrölt kardamom mag, 3-4 citromfű levél, 1/2 citrom frissen facsart leve, 2 tk. méz,
4-5 db jégkocka
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, poharakba töltjük, és citromfű levelekkel díszítve lehetőleg azonnal “tálaljuk".
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Világ konyhái |
|
|
|
|
|
2015-12-15 18:02:51, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
2 alma, 2 nagyon érett datolyaszilva, 1 narancs frissen facsart leve, 2 tk. házi vaníliás cukor,
1 csillagánizs, 1 kk. fahéj, 8 db mézes puszedli, 1 dl tejföl, 2 tk. gesztenyeméz
Az almákat, és a datolyaszilvákat meghámozzuk, az elsőt felkockázzuk, a másodikat lehetőség szerint minél kisebb darabokra szedjük.
A gyümölcsöt egy fazékban a narancslével, a vaníliás cukorral, a csillagánizzsal, és a fahéjjal forrásponttól számítva 3-4 percig főzzük, majd poharakba töltjük.
A tejfölt a mézzel alaposan elkeverjük.
A puszedliket késes robotgéppel apróra daráljuk, a felhevített vajon megpirítjuk, és kb. háromnegyedét az almás-datolyaszilvás rétegre szórjuk. Erre egy-két evőkanálnyi mézes tejfölt csorgatunk, végül megszórjuk a maradék puszedlimorzsával (nekem ide már nem jutott).
Langyosan a legfinomabb.
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Világ konyhái |
|
|
|
|
|
2015-12-15 15:21:19, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
kb. 1 kg kicsontozott sertéskaraj, comb, esetleg tarja
100 g dióbél
150 g vékonyra szelt pármai sonka
kb. 150 g Valle d'aostai fontina
bors
kb. 200 g vékonyra szelt húsos szalonna
1 ág rozmaring
2 cikk fokhagyma
extraszűz olívaolaj
A sajtot vastag szeletekre vágtam, a diót durvára törtem. A húsba öt hosszú, mély zsebet vágtam, ügyelve arra, hogy sem a végeket, sem az alját ne vágjam át. A húst kívül-belül alaposan bedörzsöltem frissen őrölt borssal, a zsebekbe fektettem a sajtszeleteket, egy-egy evőkanálnyi durvára tört dióbelet, és mindegyik zsebet betömködtem sonkával. Az egészet beborítottam a pancettaszeletekkel, a tetejére egy rozmaringágat raktam, átkötöztem, a tetejére pedig két, kissé szétnyomott fokhagymagerezdet tettem. Egy kevés extraszűz olívaolajjal meglocsoltam, és 180 fokra előmelegített sütőben 2 órán keresztül sütöttem. Szeletelés előtt kb. 30 percig hagytam szobahőmérsékleten pihenni.
http://tavolainpiazza.cafeblog.hu/ |
|
|
0 komment
, kategória: Világ konyhái |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
9 db bejegyzés |
e év: |
47 db bejegyzés |
Összes: |
8290 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (463)
- Belső kör (67)
- Család (190)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (282)
- novellák, gondolatok, versek (72)
- 1-tál étel (55)
- A büki füves ember Szabó Györg (49)
- A lélek csendje (12)
- A lélek hangja Lélek Sándorné (55)
- A lélek húrja (15)
- A lélek húrja (22)
- A lélek utja (21)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (69)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (50)
- Baba receptek 5-7-8-10-12 kort (39)
- Barátoknak (29)
- Böjtös ételek (húsmente) (45)
- Bölcsességek (110)
- csibehúsos és más szárnyasok (247)
- Cukrok -bonbonok (8)
- Diétásak (64)
- Dinus és Regi (14)
- Dr Lenkei Gábor tanácsai (7)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (460)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (21)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (69)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (38)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (167)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (135)
- gyors édesség (19)
- Gyümölcslevesek (20)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (29)
- Húsvét (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (109)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (591)
- Isten patikája. (42)
- Ital receptek (5)
- Jó éjszakát (21)
- Jó gyerek (6)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (26)
- Jó reggelt (129)
- Jó tippek (77)
- Jóhírek (268)
- Jótettek (66)
- Karácsony (48)
- Karácsonyi ételek (47)
- Kelt tészta édes és sós (103)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (6)
- konyhai tudnivalók (52)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (96)
- köretek (34)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélek kulcsa (11)
- Lélekemelő (245)
- Lelkipásztori elmélkedés (213)
- levesek (105)
- mások tollából (74)
- masszázs (10)
- Mesék (20)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- napi pozitív (26)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (8)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- REGENOR (16)
- Rózsafűzér (24)
- saláták (30)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (113)
- Spárgás ételek (5)
- sütemények ,édességek (464)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (2)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (35)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Sziporkák (24)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (6)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (209)
- Tésztafélék (44)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (261)
- Viccek (37)
- Világ konyhái (5)
|
|
|
|
- Ma: 120
- e Hét: 1044
- e Hónap: 3132
- e Év: 45713
|
|
|