Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Néhány tudnivaló háztartási gépek vásárlása előtt
  2013-05-30 13:50:07, csütörtök
 
  -Sütők:

Elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen típusú sütőt szeretne. Gáz illetve elekromos sütők közül lehet választani. A hazai piacon 99%-ban az elektromos sütők vannak forgalomban, de egy pár márkában még megtalálhatóak a gázsütők is. Az elekromos sütőknek 2 fajája létezik: statikus, illetve multifunkciós sütők.
A statikus sütőkben nincs légkeverés, ezek a legolcsóbb sütők közé tartoznak. Általában nincs digitális kijelzés a sütőn, csak percbeállítás forgógomb segítségével. A sütőfunkció is ugyanígy állítható be. Alsó- felső sütés, illetve grill funkciók közül lehet választani.
A multifunkciós sütőkben már megtalálható a légkeverés. Itt a sütőfunkciók eltérőek lehetnek. Mindegyikben van alsó sütés, felső sütés, grill (enyhe vagy intenzív grill), illetve ezek kombinációi. Különböző sütőkben különböző funkciók találhatók. Pl: infragrill, kiolvasztás, melegen tartás, turbó plus (pizzákhoz), kenyérbarnító funkció, forgónyárs, 3D
Tisztítás szempontjából a sütő lehet hagyományos zománc bevonatú, katalitikus falu vagy pirolitikus. Természetesen ez is árkülönbözetet jelent.
-Katalitikus sütő: A katalítikus tisztítású sütők belső falainak speciális zománcozása katalizátorokat tartalmaz, melyek 200°C-300°C-os hőmérsékleten oxigén hatására megváltoztatják a zsírszennyeződések kémiai szerkezetét. Normál sütési hőmérsékleten, használat közben is mûködik ez a katalítikus folyamat, melynek során a rácsapódó zsírok oxidációval gáz halmazállapotúvá változnak. A speciális zománcozás felülete érdes, így a rácsapódó zsírokat itatós papírhoz hasonlóan magába szívja, megnövelve ezzel a felvevő felületet és lehetővé téve a katalizátornak a tisztítást. A speciális zománcozás nagyon sérülékeny, mechanikai hatásokkal szemben nem ellenálló. Éppen ezért nem tisztítható olyan eszközökkel és anyagokkal (súrolókefe, tisztítószerek és sütőtisztító spay-k) melyek a felület károsodását okozhatják Bizonyos idő elteltével a katalítikus betéteket cserélni kell.

-Pirolitikus tisztítás: Ez a funkció lehetővé teszi a sütő sütés utáni öntisztulását, használójának semmit se kell tennie. A sütő nagyon magas hőmérsékleten egyszerűen leégeti a szennyeződést, amiből hamu lesz, ami aztán egy nedves ronggyal könnyen eltávolítható.
A sütő árát befolyásolják még a kényelmi illetve biztonsági funkciók.
-Ilyen az automata szakács, kihúzható teleszópos sütősín, a sütőajtó üvegének rétegszáma, recept, oldalra nyíló ajtó, memória funkció.
-Automata szakács: Csak a sütés idejét és az étek típusát kell beállítani, és a sütő kiválasztja a legoptimálisabb sütési funkciót.
-Kihúzható sütősín: A tepsi teljesen, 100 százalékosan kihúzható a sütőből a teljes hozzáférés érdekében. És ami a legfontosabb: a tepsi teljesen stabil, a sütés a lehető legbiztonságosabb. A teljesen kihúzható tepsik a sütő négy szintje közül bármelyikre elhelyezhetők. Mélyebb tepsik is használhatók.
A sütőajtó lehet 2, 3 vagy 4 rétegű. Ez a sütő külső hőmérseklét befolyásolja. A 4 rétegű sütőajtó a pirolitikus sütőknél található meg.
-ISOFRONT: A kutatások és fejlesztések során a tervezők mindig is arra törekednek, hogy sütéskor a sütő ajtaját a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten próbálják tartani. A sütők különböző ajtókkal készülnek. Az Isofront top ajtók külső hőmérséklete maximum 40 °C, míg az Isofront plus ajtók maximum 50 °C, a sima Isofront ajtók pedig maximum 70 °C-ot érnek el. Ezek az értékek 1 óra sütőhasználat után és 200 °C-os
belső hőmérsékletnél mérhetők. Alsó-felső sütés programon ezek az értékek még alacsonyabbak. Az ajtófelület pirolitikus tisztításakor is hűvös marad, hiszen amíg a belső hőmérséklet 500 °C, addig a külső felület maximum 70 °C-ig melegszik fel.

-BACKTRONIC: Az AEG-Electrolux sütők legmagasabb szintű elektronikus programozása a BACKTRONIC-TOP. Ezzel az érintőkapcsolós vezérléssel a legegyszerűbb módon állíthatja be a sütés paramétereit. Segítségével előreprogramozott recepteket, saját recepteket, hőmérsékletet, és sütési funkciókat egyaránt be tud állítani. A BACKTRONIC-PLUS típusú készülékek vezérlése nyomógombokkal történik. A sütőprogram beállítása a BACKTRONIC vezérlőn történik, mely nagyon egyszerű, hiszen alig kell hozzáérni a süllyeszthető gombokhoz.

-Recept: A sütőbe programozott funkció. Elég kijelölni a receptet, a többi már a sütő dolga. A recept kiválasztása után a sütő tájékoztat a sütés időtartamáról, a sütési idő végéről, a hőmérsékletről, a programról és a tepsi megfelelő szintjéről.
-Memória funkció: Ha a felhasználónak ízlik egy kézzel elkészített étel, ezt beprogramozhatja a sütő
memóriájába. Valamennyi lépést megőrízheti, és alkalomadtán újra megismételheti. A beprogramozott recept
előhívásához elég a memória gombot lenyomni és a kívánt receptet kiválasztani.

-Főzőlapok:

A főzőlap lehet gáz, illetve elekromos.
Gázfőzőlap: Minden gázfőzőlap biztonsági termosztáttal rendelkezik a teljes biztonság érdekében.
A gázfőzőlap anyaga lehet rozsdamentes acél, vagy üvegkerámia.
Rendelkezhet WOK- égővel is, ami lehet 2 vagy 3 koronás égő.
A főzőlap rácsa lehet zomácozott vagy öntöttvas. Az öntöttvas rácsos főzőlapok drágábbak.
Elektromos főzőlap: Ma már kerámialapokat lehet találni az üzletekben. A legolcsóbb kerámialapok tekerőgombosak, kicsivel drágább az érintőgombos főzőlap.
Kerámilapok közül megkülönböztethetünk hagyományos, félindukciós, illetve indukciós főzőlapokat.
-Indukció: Csak akkor működika főzőlap, ha van rajta edény. Ez a legenergiatakarékosabb megoldás.
A főzőzónák csak ferromagnetikus edénnyel közvetlenül érintkezve fogyasztanak energiát, hiszent a főzőlap és az edény között mágneses tér alakul ki, ez melegíti az edény alját. A fogyasztás az edény átmérőjétől függ, így a befektetés gyorsan megtérül.
A félindukciós főzőlapokon 2 főzózóna indukciós zóna, 2 pedig hagyományos.
-A kerámialapok többségén megtalálható a gyermekzár funkció, hogy a gyermek ne tudja elnyomkodni a főzőlapot.
-A főzőlapok teljesítményszabályozasa is eltérő lehet. legtöbb esetben a főzőlapoknak. 9 teljesítményszabályozása van, de a drágább modelleknél talákozhatunk akár 17 fokozattal is, így a legpontosabban lehet beállítani a hőmérsékletet.
Találkozhatunk gyorsmelegítés vagy high-light megfogalmazással: Ezt a funkciót választva a főzőlap pár percig maximális teljesítményen működik, majd beáll a kiválasztott főzési hőmérsékletre.
Az árat befolyásolhatja még az is, hogy be lehet-e állítani a főzési időt. A főzőlapok többségében már megtalálható ez a funkció. Ilyenkor a főzési idő lejártakor a főzőlap automatikusan kikapcsol egy hangjelzés kíséretében.

-Maradékhő-kijelzés: Ennek köszönhetően mindig tudni fogja, hogy a főzőfelület meleg-e még.
-Stop & go funkció: Ha megnyomja a stop & go funkciót, minden használatban lévő főzőzónát
visszakapcsol melegítési szintre, így ha szükséges, kis időre magára is hagyhatja a főzőlapot. A főzőzónák hőmérséklete visszaáll a korábban beállított hőfokra, amint újra megérinti az érzékelőt.
-A főzőlap lehet keretes vagy keret nélküli kivitelű. A design ízlés dolga. Ezért kínálják a főzőlapok széles választékát. Az elegáns inox kerettel a főzőlap még tökéletesebben illeszthető bele a munkalapba. Továbbá gondoltak azokra is, akik határok nélkül szeretnek főzni. Ebben az esetben a keret nélküli főzőlap a munkalapba van beépítve, mely fiatalosságot, és szép látványt kölcsönöz. A teljesen beépíthető főzőlapok a beépítés egyedi módját tükrözik, követve az új designvonalat. A főzőlapok teljesen be vannak építve a munkalapba, így szinte láthatatlanok.

Páraelszívó:

Lehet hagyományos, teleszkópos (beépíthető) vagy másnéven kihúzható, lehet kürtős, kürtőbe építhető vagy szigetelszívó.
Hagyományos elszívó: Egyre ritkábban találkozhatunk már ezzel a típussal. Szabadonálló elszívók. Ezek a legolcsóbb fajták, általában a teljesítményük sem túl nagy.
Teleszkópos elszívó: A felső konyhaszekrénybe lehet beépíteni. Csak az előlapja látszik ki. Vásárláskor tájékozódni kell arról, hogy az előlap jár-e az elszívóhoz, mert egyes túpusokhoz külön kell rendelni. Az előlap általában lecserélhető a bútorlap anyagára.
Kürtős elszívó: Az egyik legelterjedtebb elszívó. Falra szerelhető, a kürtő magassága állítható.
Kürtőbe építhető elszívó: Már meglévő kürtőbe (általában egyedi kürtőről van szó) építhető be. Teljesítménye nem túl nagy.

Szigetelszívó: Nem falra szerelhető, hanem a plafonra.

Az elszívó kiválasztásakor nagyon fontos megfelelően kiválasztani a teljesítményt. Az adott légköbmétert óránként legalább 7-szer el kell tudnia szívni az elszívónak. Kisebb teljesítményű elszívó vásárlásakor az elszívó nem tud megfelelően működni. Túl nagy teljesítményű elszívót sem szabad választani, hiszen a levegőt kiszívja az elszívó, a levegő pótlásáról gondoskodni kell.
Minden elszívót ki lehet vezetni a szabadba, vagy a kéménybe. Ha erre nincs lehetőség, akkor az elszívóhoz szénszűrőt kell vásárolni, hogy ne csak a zsírt szívja el, hanem a párát is. Az elszívónak kisebb a teljesítménye, ha nincs szabadba kivezetve, illetve teljesítménycsökkentő, ha a légkivezető csőben több, mint 2 db derékszügű görbület található.

Mosogatógép:

Lehet szabadonálló vagy konyhaszekrénybe építhető. Lehet 45 vagy 60 cm széles, illetve beépíthető (integrált) mosogatógép esetén lehet kezelőpaneles, vagy teljesen integrált. Teljesen integrált mosogatógép esetén a kezelőpanel a mosogatógép felső élén található.
Amit a mosogatógép tulajdonságairól tudni kell:
Nagyon jól hangzik, hogy egyes mosogatógépeknél akár 10 program is megtalálható, de gondoljuk végig, hogy ki fogjuk-e használni! Saját tapasztalat, illetve vásárlói visszajelzésekből levonva a következtetést, az átlag ember 3-4 mosogatóprogramnál többet nem használ. Természetesen ez egyénileg változhat, kinek mekkorák az igényei. A legtöbbet használt programok közé tartozik a rövid program, az intenzív mosogatás és az előöblítés.

-Rövid program: Ez a speciális program 30 perc alatt tisztává varázsolja a szennyes edényeket 60 ˚C-on. A gyors program nagyon hasznos akkor, ha például meghívja barátait vendégségbe, és hirtelen szüksége van poharakra és tányérokra. Ez a legrövidebb program a legjobb ,,A" energiaosztályú mosási hatékonysággal.

-Intenzív mosogatás: Az intenzív program nem csak alaposan megtisztítja az edényeket, de higiénikussá is teszi őket. A mosogatási program alatt a hőmérsélet 68 ˚C-on marad 10 percig, így tökéletesítve a higiénikus szárítást. Ez a higiénia főleg az evőeszközök tisztításánál vagy a babaeszközöknél fontos.

-Automatikus program: A program érzékeli a mosatlan szennyezettségi szintjét és ennek megfelelően automatikusan betölti a vizet és kiválasztja a megfelelő hőmérsékletet is. A mosogatási paramétereket egy speciális érzékelő számként határozza meg, melyet a Fuzzy Logic, vagy 6. Érzék mosogatógép ,,elektronikus agyába" továbbít. Az adatoknak megfelelően a mosogatógép kiválasztja a hőmérsékletet, a mosogatási ciklus időtartamát és intenzitását, valamint a víz- és energiafogyasztást. A megfelelő hőfokot - az edények szennyezettségétől függően - a 45-70 °C közötti automata programon belül tudja kiválasztani a következők közül: 45 °C, 50 °C, 55 °C, 65 °C, 70 °C. Az automata programmal különböző hőmérsékleteket használhat a mosogatáshoz és biztonsággal mosogathatja el edényeit.

-Egyre több mosogatógépben megtalálható az üvegprogram. A 45 ˚C-os üvegprogrammal tökéletesen tisztává és szárazzá teheti az üvegpoharakat már alacsony hőmérsékleten, a vizet lépésről lépésre hűti le, így nem éri hőhatás az üveget. Csillogó és korróziómentes eredményt hoz.Ez nagyon hasznos program, hiszen egy intenzív mosogatásnál az üveg idő után korrodizálódhat. De kihasználjuk ezt a programot? Van annyi mosogatni való pohár, hogy a mosogatógép megteljen?

-Éjszakai üzemmód: A környezeti zajoktól függően az emberek különböző módon érzékelik a hangokat. Például éjszaka a háttérzaj sokkal alacsonyabb, viszont más zajokra jobban felfigyelünk. Ezért az emberi fül egyszerűen vagy izoláltan szűri meg a hangokat azok alapján, hogy melyek zavaróak vagy idegesítőek számunkra. Ezért ajánlják az éjszakai programot, ami a lehető legalacsonyabb zajszinten működik. Annyira halk, amennyire egy mosogatógép csak halk lehet. A mindössze 39 dB-es zajszint mellett nyugodtan tud aludni, vagy komolyzenét is hallgathat anélkül, hogy a mosogatógépe zavarná. Természetesen az éjszakai programot nappal is használhatja.
-A magasabb árkategóriájú gépekben megtalálható a vízszenzor, vagy ecoszenzor funkció. A mosogatógép vízleeresztő csövénél található infraérzékelő érzékeli a víz tisztasáságát. Öblítés után, ha az érzékelő szennyezettnek találja a vízet, akkor leengedi, és tiszta vízet szivattyúz a gépbe. Ha tisztának találja a vizet, akkor a következő mosogatást ezzel a vizzel végzi el, így kb25%-os vízmegtakarítás érhető el.

-Fontos tulajdonsága a mosogatógépeknek az Aqua-Control, vagy víz-stop funkció: Ha bármiféle vízszivárgást észlel a mosogatógép, akkor elzárja a vízbemenetet, és meggátolja a vízszivárgást.
-Fénypont a padlón: A beépített mosogatógépek annyira halkak, hogy néha a hang alapján nehéz megállapítani, hogy éppen használatban vannak-e vagy sem, ezért egy piros fény vetül a padlóra, jelezve, hogy a mosogatás folyamatban van

-Állítható kosarak: Felső és alsó kosarak állítható rekeszekkel. Az edényeket vagy kedvenc, nagy méretű bögréjét is gond nélkül bele tudja tenni a mosogatógépbe.
-Állítható csészetartó polc: Ön a kávét szereti, a legjobb barátja pedig a capucchinot. Valószínűleg sosem
fog egyszerre két egyforma csészét használni. Erre van az állítható csészetartó polc, melyet egy vagy két sorba tud rendezni, így elférnek a különböző csészék.
-Állítható magasságú kosarak: A felső kosár elhelyezkedését könnyedén tudja állítani, hogy a mosogatógépbe többféle edényt kényelmesen tudjon bepakolni. Ezzel a lehetőséggel helyet nyerhet a felső és az alsó kosárban egyaránt.
-Evőeszköztartó kosár: Minden mosogatógépben megtalálható tartozék.
-Multitab funkció: Az új mosogatószerek új mosogatási technológiát kívánnak. A multitab program igazodik a többfunkciós tablettákhoz, mind az időtartam, mind a mosogatási hőmérséklet tekintetében. A mosogatószer
teljesítményének, a kívánt vízkeménységnek és az optimális mosási ciklusnak a kombinációja biztosítja a legjobb és legköltséghatékonyabb eredményt.

Mosógép, szárítógép:

Szintén lehet beépíthető vagy szabadonálló.
A mosógépeknél is fontos szerepet játszik a zajszint.
-A Silence System Plus rendszer (kifinomult zajszigetelés) a hatékony rezgéscsillapítással és dobfelfüggesztéssel, valamint a rendkívül csendes, új invertermotorral még halkabb mosást és centrifugálást eredményez. A jelenlegi modellek feleakkora zajt keltenek, mint tíz évvel ezelőtti elődeik. Mosás közben is élvezheti a csendet. Nem csak az Ön, de szomszédai nyugalmáról is gondoskodik, legyen szó akár nappali, akár éjszakai mosásról.
-Elektronikus vízszintszabályozó: Optimális teljesítmény bármilyen ruhatöltetnél az elektronikus szintszabályozónak köszönhetően - az elektronika érzékeli a vízszintet bármely adott pillanatban és bármilyen mennyiségű szint beprogramozható minden programhoz, minden mosáshoz és minden
öblítéshez. Ez a mosási folyamat sokkal jobb irányítását biztosítja, jobb mosási és öblítési teljesítménnyel és alacsonyabb fogyasztással, amennyiben a ruhatöltet mennyisége és típusa változik.

Ma már nagyon sok mosógép rendelkezik LCD kijelzővel.
-Nagy, grafikus LCD-kijelző: A nagy, folyadékkristályos LCD-kijelző nem csak a programokról és a mosási időről tájékoztat, hanem a választott nyelven szövegesen kiír minden fontos adatot és tudnivalót. Az interaktív használatot nyomógombok is megkönnyítik, ennél egyszerűbben már nem is lehetne programozni, használni a gépet.
-Súlyérzékelő: A gépbe helyezett ruha súlyát a készülék pakolás közben folyamatosan méri, és fél
kilogrammonként kiírja. Ezzel pontosan meg lehet állapítani, mennyi ruhát lehet még a gépbe rakni. A kijelzőn megjelenik a maximális töltetmennyiség, a már bepakolt szennyes súlya és a telítettség. Ennek segítségével pontosan ki lehet használni a gép kapacitását, és a mosóport sem adagolhatjuk túl.

Ön dönti el, mikor mosson a mosógép: késleltetett indítás

-A késleltetett indítás funkció segítségével beállíthatja, hány óra múlva kezdje a mosógép a mosást. A program indulásáig hátralévő idő leolvasható a kijelzőről.
-Maradékidő-kijelzés: A maradékidő-kijelzés a program végéig hátralévő időt mutatja percnyi pontossággal. Már a mosóprogram kiválasztásánál megjelenik a kijelzőn, hogy milyen hosszú a program. Ily módon Ön az első perctől tudja, mikor ér véget a mosás, és ennek megfelelően tervezhet, szabadon oszthatja be idejét.
-Vasaláskönnyítés: Már mosás közben a vasalás van szem előtt. 1 kg ruhát (pl. 5-6 inget vagy blúzt)
olyan levegősen mos ki a gép, hogy szinte nem is látszanak rajtuk a gyűrődések, fogasra rakva könnyen megszáradnak.
-SPORT program: Ez a 40 °C-os program tökéletesen tisztává varázsolja a ruháját a szabadban eltöltött
focizás után vagy az erdőben való futást, gyalogtúrázást, hegymászást követően. A program tartalmaz egy előmosást a sár és a homok kimosásához, valamint a nagyon makacs piszkok hatékony eltávolításához.
-Fehérnemű program: kényeztetés a finom anyagoknak. A finom anyagok különleges kezelést igényelnek.
Ez a speciális fehérnemű program finoman, óvatosan bánik még a legdrágább csipkével is, hogy Ön sokáig élvezhesse fehérneműje szépségét.
-Extra öblítés: Külön választható egy kiegészítő öblítés is a mosóprogram végén, ha a felhasználó érzékeny a mosószermaradványokra. Az öblítővíz mennyiségét természetesen automatikusan a szennyezettségnek
megfelelően adagolja a gép.
-Mosószer-túladagolás kijelző: A készülék mosószer-túladagolást jelez ki, ha túl sok vagy nem megfelelő mosóport tettek a gépbe. Ezt jó tudni, mert a következő mosásnál már megfelelően lehet adagolni, így a szükséges minimális mennyiségre lehet csökkenteni a mosószer-felhasználást.
-A SZENZITÍV program előnyei: Két kiegészítő öblítési lehetőség, a ruhát kíméli a csökkentett dobmozgás, teljesen minimális mosószer marad a textilen, ideális allergiások, asztmások és érzékeny bőrűek számára.
-Gyűrődésmentesítő ÖBLÍTÉSTARTÁS: a vasalás megkönnyítéséért. Öblítés után a dobban maradó ruha nagyon összegyűrődhet. Ha az öblítéstartás funkciót kiválasztjuk, ez nem történhet meg. A gyűrődésmentes öblítéstartás azt jelenti, hogy sokkal több vizet használunk az utolsó öblítésnél és hagyjuk, hogy a dob percenként egyszer forduljon meg, akár az azt követő 18 órán keresztül, az újabb gyűrődések és redők kialakulásának megelőzésére.
-Farmerprogram: sötét ruhák tökéletes mosása és öblítése. A finomabb mozgásnak és a hatékony öblítésnek köszönhetően elkerülheti a mosószerben található zeolit fehéres vagy szürkés maradványait, amelyek nyomot hagyhatnak, különösen a sötét ruhadarabok felületén.
-TAKARÓMOSÁS: megmenti Önt a tisztítóban töltött időtől. Ezzel a programmal a 7 kg és 8 kg töltetű gépek rendelkeznek. Hatékonyan és biztonságosan moshat paplanokat, steppelt anyagokat és takarókat. Nagyon magas vízszinttel mos és egy különleges öblítési programot használ középerős centrifugálással, hogy biztosítsa ezeknek az igen problémás anyagoknak a hatékony öblítését.
-FERTŐTLENÍTŐ PROGRAM: baktériummentes mosás alig 60 °C fölött. Ez a pamutprogram nem csak
megsemmisíti és eltávolítja az atkákat, de kiváló munkát végez a baktériumok elpusztításában is (az európai
EN1174-1 és EN1632-2 szabványnak megfelelően). Névlegesen 67 °C-on mos és a hőmérsékletet 60 °C fölött tartja egészen a mosási fázis végéig (és négy öblítés gondoskodik a kitűnő öblítési eredményekről).

Forrás: http://konyhagep.blogspot.hu/ Link
 
 
0 komment , kategória:  Házimunka könnyítés  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 3798
  • e Hónap: 11072
  • e Év: 277093
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.