Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
A mi Istenük nem elvont fogalom
  2016-05-22 22:26:08, vasárnap
 
  A mi Istenük nem elvont fogalom. Ő az élet, a szeretet, a bölcsesség, a jelenlét. Fiában, Jézusban megmutatkozott nekünk. Lelkét adja, hogy megismerjük, mert a magunk erejéből nem juthatunk el Istenhez. Köszönjük meg keresztény voltunkat, éljünk méltón az Atyához, a Fiúhoz, a Szentlélekhez.  
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Krisztus a megtestesült Ige
  2016-01-03 22:52:22, vasárnap
 
  Volt egy fiatalember, aki egyszer egy idős, tiszteletre méltó lelkész jelenlétében prédikált. Miután befejezte, odament ehhez az idős szolgálattevőhöz, és azt kérdezte: “Mi a véleménye az igehirdetésemről?"

"Nos, elég szegényes volt." - válaszolta az idős lelkész.

"Hogy-hogy szegényes volt?!" - kérdezte a fiatalember. - "Elég sok időmbe került, amíg megtanultam!"

"Igen, efelől semmi kétségem sincs." - volt a válasz.

"De miért? Nem gondolja azt, hogy a szövegmagyarázásom kitűnő volt?"

"Ó, igen," - mondta az idős lelkész - "az valóban kiváló volt."

"Nos, akkor meg miért mondja azt, hogy szegényes volt az igehirdetésem? Nem gondolja azt, hogy az általam használt metaforák és érvek meggyőzőek voltak?"

"Igen, alapjában véve azok nagyon jók voltak, de ez mégis egy szegényes prédikáció volt."

"Elmondaná, miért gondolja azt, hogy ez egy szegényes prédikáció volt?"

"Azért, " - válaszolta a férfi -"mert nem volt benne Krisztus."

"Nos," - felelte a fiatalember -"Krisztus ebben az igeszakaszban pont nem volt benne; és nekünk nem kell mindig Krisztust prédikálnunk - azt kell prédikálnunk, ami abban az adott bibliai szakaszban van."
De az idős lelkész így válaszolt: "Nem tudja, maga fiatalember, hogy Anglia minden városában, minden falujában, és minden kis községében, legyen az bárhol is, van egy út, amely Londonba vezet?"

"Dehogynem" - felelt a fiatalember.

"Hát ez az!" - mondta az idős lelkész. - "És így van ez minden szentírásbeli igeszakasszal is: mindenhonnan vezet egy út a Szentírás nagy fővárosába, amely Krisztus. És kedves testvérem, a te dolgod az, hogy amikor egy adott részhez érsz, akkor feltedd ezt a kérdést: "Nos, mi innen a Krisztushoz vezető út?", és csak azután szolgálj igehirdetéssel, úgy, hogy közben azon az úton haladsz, amely a nagy fővárosba vezet - Krisztushoz! És," - tette hozzá - "én még soha nem találtam egyetlen olyan igeszakaszt sem, amelyben ne lett volna Krisztushoz vezető út, és még ha találnék is egyet, amelyben nincs ilyen út, én akkor is csinálnék egyet; ha kell, árkon-bokron is átmászok, de igenis elérek az én Mesteremhez, mert a prédikációnak semmi haszna sincs, ha egy csipetnyi Krisztus sincsen benne!"

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Az ember alapvető méltósága
  2015-11-22 01:27:45, vasárnap
 
  AZ EMBER ,,FOGÉKONY" ISTENRE

LinkMiért él az emberben az Isten utáni vágy?

Mert Isten azzal, hogy a maga képmására teremtette az embert, a szívébe írta a vágyat, hogy az ember látni akarja Istent. Jóllehet e vágyat sokszor nem ismeri föl az ember, Isten mégis szüntelenül magához vonzza őt, hogy Őbenne éljen és találja meg az igazságnak és a boldogságnak azt a teljességét, amit állandóan keres. Éppen ezért az ember természete és hivatása szerint vallásos lény, aki képes közösségbe kerülni Istennel. Ez az Istenhez kapcsoló, bensőséges és eleven kötelék ajándékozza az embernek alapvető méltóságát.

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Az Istennek adott időt nem másoktól vesszük el
  2015-07-19 22:15:07, vasárnap
 
 
LinkAhhoz, hogy kitartsunk az imában, abban a meggyőződésben kell élnünk (leleplezve a szeretet hamis felfogásán alapuló kísértéseket), hogy az Istennek adott időt soha nem másoktól vesszük el, nem raboljuk el azoktól, akiknek szükségük van a szeretetünkre és a jelenlétünkre. Éppen ellenkezőleg: az Istenhez való hűség a garanciája annak a képességnek, hogy jelen legyünk mások számára és igazságban szeressük őket.

P. Jacques Philippe - Idő Istennek 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Isten, itt van most
  2015-07-16 22:15:04, csütörtök
 
  Link"A keresztény világkép az életben, a gyakorlatban, a keresztény magatartásban mutatkozik meg. Jelenti azt a tudatot, hogy az Isten, aki egészen-más, akit meg nem érthetek, aki fölötte áll mindennek; de akitől mindenestől minden függ, az itt van. Itt, most, velem, bennem, itt a szobámban, itt a műhelyemben, az utcán, a villamoson, az erdőben, a viharban. Bennem van: nem mehetek előle sehova. Itt van bennem! - milyen nagyszerű! Itt van bennem! - milyen félelmetes! Ebben az Isten-atmoszférában él a keresztény ember. Ebben él a nem keresztény is, csak nem tud róla."

Sík Sándor - Keresztény egyetemesség

Forrás: Piarista TartományfőnökségLink
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Jézus megismerésének legnagyobb akadálya
  2015-05-16 14:37:04, szombat
 
  "Ekkor az anyja és a testvérei odajöttek, és kint megállva üzentek neki, és hívták őt. A körülötte ülő tömegből szóltak is neki: "Íme, anyád és testvéreid keresnek téged odakinn!"

Mk 3,31-32

Jézus anyja és a testvérei kívül álltak meg. Más evangélium szerint a sokaság miatt nem tudtak bemenni hozzá. Valóban, a sokaság is lehet akadály a Jézushoz-jutásban.

Miért van ennyi akadály? Miért van ennyi miért? Miért van a sokaság, miért van annyi gond, miért botránkozunk meg annyiszor, miért vagyunk csalódottak, miért vagyunk boldogtalanok?

Azért, hogy legyőzzük mindezt! Azért, hogy ezeken keresztül jussunk el Őhozzá.

A vak Bartimeust is sokaság vette körül. Őt Jézustól nemcsak a koldussága választotta el, nemcsak a vaksága, hanem ez a tömeg is. S Bartimeus a tengernyi sokaságon is győztes lehetett.

Jézushoz akadályokon át lehet eljutni; és a legnagyobb akadály én magam vagyok. Nem az apám, nem az anyám, nem a környezetem, nem a világ - nem, én magam vagyok Jézus megismerésének legnagyobb akadálya. Mennyire szeretném legyőzni ezt az akadályt - magamat, továbbmenni, átlépni, átgázolni rajta, túlkiáltani önmagamat, ahogy Bartimeus tette, gonosz szívemet, vágyakkal teli véremet, túlkiabálni azt, ami visszafog engem attól, hogy elérkezzem Őhozzá!

A tömeg visszahúzó erejére van még egy erőteljesebb példa is a Szentírásban: amikor egy paralitikus beteget, egy bénultat hoznak Jézushoz négyen egy lepedőben - és ott van a sokaság. Nem tudnak tőle bemenni Jézushoz. Ebben a helyzetben valamelyik okos azt mondhatná, hogy "megpróbáltuk, nem megy - bocsásd meg, szegény béna testvérünk; mi mindent megtettünk a magunk részéről, s ugye felmentesz bennünket!- De akik kibontották a tetőt, azok a hit értelme szerint voltak okosak - azok bátrak voltak! Okosodhattak volna, hogy "tiszteljük a magántulajdont, hát mennyit dolgozott ez a testvér, míg felépítette ezt a házat, mit zavarjuk itt a család nyugalmát...!" Nem! Ők azt mondták, hogy inkább a ház teteje vesszen, mint az ember! Ez az a bátorság, ami legyőzi az akadályt.

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Isten jelenlétének gyakorlása
  2015-05-07 09:23:49, csütörtök
 
  Isten jelenlétének gyakorlása című könyvében Lőrinc testvér, francia kármelita szerzetes azt javasolja, hogy napközben inkább rövid beszélgetésszerű imákat mondjuk, semmint hosszú fogalmazványokat. Segítségül ahhoz, hogy összpontosítani tudjunk, és meggátoljuk gondolataink elkalandozását, ezt írja: ,,nem tanácsolom, hogy sok szót használjatok imádságban, mert a hosszú előadás gyakran alkalmat ad az elkalandozásra". Micsoda nagyszerű meglátás! Korunkban, amikor oly jellemző probléma a figyelemösszpontosítás nehézsége, ez a több évszázados egyszerű javaslat még mindig működik. Pál azt írja: ,,szüntelenül imádkozzatok" (1Thesszalonika 5:17).

,,De hát azt meg hogy kell?" - kérdezed.
Az egyik módja, hogy ,,lélegzetvétel imádságokat" mondasz, ahogyan sok nagy szent és író tette az évszázadok során. Válassz valamilyen egyszerű mondatot, amit egyetlen lélegzetvétellel ki lehet mondani:

,,Uram, velem vagy."

,,Rád bízom magam, Uram."

,,Szeretnélek, jobban megismerni."

,,Segíts, hogy jobban tudjak bízni benned!".


Vagy elmondhatsz rövid igeverseket: ,,Nekem az élet Krisztus";

,,Te sohasem hagysz el engem";

,,Te gondoskodsz minden szükségemről".


Ismételd őket, míg mélyen belegyökereznek szívedbe, és elkezdenek láthatóvá válni viselkedésedben és tetteidben. Ez egy képesség, egy szokás, amit ki tudsz fejleszteni magadban. Épp úgy, ahogy a zenészek minden nap skáláznak gyakorlásul azért, hogy jól tudjanak játszani, te is ránevelheted magad arra, hogy Istenre gondolj a nap különböző időszakaiban. ,,De van, hogy nem érzem Isten jelenlétét" - mondod. Ha egy érzést keresel, nem érted a lényeget. A cél nem egy érzés, hanem annak folyamatos tudata, hogy Isten mindig veled van!

Link
 
 
1 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Isten jelenléte
  2015-05-05 08:59:07, kedd
 
 
Link
Éjjel-nappal, bármikor fordulhatunk Jézushoz.
Ő mindig készen áll, és figyel a hívásunkra.
Mekkora áldás, hogy sem telefon, sem e-mail nem szükséges, elég ha suttogva megszólítjuk.

Jézusom, Te mindig szeretettel voltál a gyermekekhez, mikor a földön közöttünk jártál.
Taníts meg, hogy gyermeki bizalommal forduljak Feléd.
Abban a biztos tudatban akarok élni, hogy sohasem hagysz el engem.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Az Isten ismerete
  2015-01-20 08:45:14, kedd
 
  ,,Ez pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged: egyedül igaz Istent, és akit küldöttél, Jézus Krisztust." (Jn 17,3.)

Link,,Az Isten ismerete a mi saját üdvösségünk; Istent megismerni annyi, mint magunkat megmenteni. Istent meg nem ismerni pedig, mint magunkat kárhozatba taszítani." /Szent Ágoston/

Boruljunk tehát térdre és imádkozzunk először önmagunkért, hogy Isten ismerete utáni vágyunk ne lankadjon soha szívünkben; imádkozzunk másodszor azokért, kik eddig nem törekedtek ez ismeret után, s kérjük Istent, ömlessze ki reájuk Szentlelkét, hogy felismerjék azt, mi üdvükre szükséges és felismerve keressék minden tehetségükkel. Ámen.

,,Az Isten ismerete iskola, melyben az emberi természet az erényt tanulta." /Aranyszájú Szent János /

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
Örök élet = Istent ismerni
  2015-01-16 20:58:31, péntek
 
  Amikor megismerjük Istent, hajlandók vagyunk lemondani mindenről, ami esetleg elválaszthatna Tőle, annak érdekében, hogy Vele egyek lehessünk (Jn 17:21).

LinkAmint egy ilyen, mindent hátrahagyó kapcsolatba (vö. Fil 3:7-8) kerül az ember Istennel, és elkezdi őt megismerni, ez hatással lesz az életére. Isten úgy tekint ránk, mint a barátaira (Jn 15:14, Jak 2:23). A barátságban pedig a felek elkezdenek egymáshoz hasonulni. Jézus már kellőképpen hasonult hozzánk, amikor emberré lett. Most a mi dolgunk, hogy engedjük, hogy a vele való kapcsolat, az ő megismerése hatással legyen az életünkre, és elkezdjünk hozzá hasonlóvá formálódni. Megváltozik az értékrendünk, a gondolkodásunk, a céljaink stb. Pál apostol ezt így fogalmazta meg: "Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre" (2Kor 3:18).

Ezt követően rádöbbenünk arra, hogy az örök élet valóban nem mennyiségileg értendő, ami a halálunk után kezdődik. Egy minőségi változásról van szó, mely itt és most van hatással az életünkre. Isten megismerésén keresztül hozzá hasonlóvá válunk, mert a vele való kapcsolat ránk nyomja a bélyegét. Többé már nem azok leszünk, akik valaha voltunk, hanem akivé Isten ismerete formál bennünket - azzá az emberré, aki nem csak 70-80 évig él, hanem egy örökkévalóságon keresztül Isten jelenlétében. És megértjük azt is, hogy az örök élet nem valami, hanem valaki, nevezetesen Jézus: "De tudjuk, hogy eljött az Isten Fia, és képességet adott nekünk arra, hogy felismerjük az Igazat; és ezért vagyunk az Igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet" (1Jn 5:20). Ha a keresztények az örök életükről így gondolkodnak, akkor sokkal látványosabb és szembetűnőbb lenne a különbség egy istenfélő és istentagadó ember között, és valóban Istenre irányítanánk a világ figyelmét a puszta létezésünkkel is (Mt 5:14-16).

Forrás: infaustus Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Isten  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 152
  • e Hét: 3162
  • e Hónap: 10436
  • e Év: 276457
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.