Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
túrós bukta
  2019-02-28 13:19:22, csütörtök
 
 



HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt
fél kk só
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj + a kenéshez
Töltelék:
25 dkg túró
2 ek cukor
1 cs van.cukor
1 egész tojás

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a sót és a cukor kétharmadát összekeverjük. A maradék cukorral a tejben felfuttatjuk az élesztőt hozzákeverjük a tojást, a liszthez adjuk az olvasztott langyos vajjal együtt.

Jól kidagaszjuk. Duplájára kelesztjük.

Kb fél cm vastagra nyújtjuk, köröket szaggatunk, közepére tesszük a tölteléket és gombócokat formázunk belőle. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) formába tesszük úgy, hogy az oldalát is lekenjük olvasztott vajjal, hogy ne süljenek össze, majd a tetejét is lekenjük. A formában kelesztjük még kb 30 percig. 180 fokon sütni kb 25 percig Kb 19 db lesz.

forrás.egyszerugyorsreceptek.com
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
dióhabos sütemény
  2019-02-08 18:31:55, péntek
 
 



Hozzávalók:

35 dkg liszt
15 dkg vaj / margarin
10 dkg porcukor
fél cs. sütőpor
4 tojássárgája

1 evőkanál kakaópor

tetszés szerinti lekvár (nálam áfonya)

Hab:

4 tojásfehérje habbá verve
15 dkg porcukor
15 dkg dió

A tésztához a kakaópor kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha szükséges pici tejet tehetünk hozzá. Ha kész a tésztánk elfelezzük, az egyik részéhez hozzágyúrjuk a kakaóport.
20x30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kinyújtjuk a barna tésztát, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral majd a világos tészta következik.
A fehérjét habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a diót. Ezt a masszát a tésztára kenjük és előmelegített 160 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Rácsra téve hűtjük, majd szeleteljük.

https://www.facebook.com/TraRitaSutodeje
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Mákos réteges torta
  2018-12-11 22:11:30, kedd
 
 



Hozzávalók a tésztához:

1 tojás
100 g vaj
50 g cukor
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:

2 tojás
500 g tehéntúró
100 ml tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
150 g cukor
130 g darált mák
vaníliaaroma
A tojást keverjük össze 50 g cukorral, adjuk hozzá a kihűtött, olvasztott vajat. A lisztet keverjük össze a sütőporral és szitáljuk a tojásos keverékhez, a masszát gyúrjuk össze. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, majd tegyük hűtőbe 30 percre.

Közben elkészítjük a tölteléket: a mákot egy tálba tesszük és forró vizet öntünk rá, annyit amennyi ellepi. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük. A túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A kisebb adaghoz keverjük a mákot. A tésztát kivesszük a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet teszünk, majd erre egy kanál mákkrémet. A krémek elég folyékonyak, ezért gyönyörűen el fognak terülni, ettől lesz mintás a torta. Addig kanalazzuk a krémeket, amíg el nem fogynak. Majd egy fogpiszkálóval a torta közepétől kiindulva csíkokat húzunk, egészen a széléig. 180 fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt megsütjük, amikor kihűlt lekapcsoljuk a sütőforma oldalát és szeleteljük.

A videóban egy hasonló torta elkészítési módját láthatjátok, 1:30 másodperchez tekerve láthatod, hogyan kell a krémeket rétegezni. Ez csak egy kis segítség, mivel mi több túrókrémet használunk és kevesebb mákosat, ezért sokkal szebb mintázatú lesz a tortánk.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Karamell krémes almatorta
  2018-12-11 22:04:58, kedd
 
 



Hozzávalók:
A karamellhez: 10 evőkanál kristálycukor.
A krémhez: 8 tojás, 1 liter tej, 200 gramm kristálycukor, 20 gramm vaníliás cukor.
A töltelékhez: 6-8 alma, 50 gramm vaj, fahéj.
A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál liszt + kakaó ízlés szerint.

lkészítés: egy nagyjából 4 literes hőálló tálban vagy tortaformában olvaszd meg a cukrot. Gyakorlatilag fogd az edényt, tedd a tűzre, és addig keverd benne a cukrot, míg elolvad és barnás árnyalatú lesz. Ekkor oltsd el a lángot, majd forgasd úgy az edényt, hogy a karamell teljesen betapétázza annak falait. Ha megvagy, hagyd az edényt kihűlni.

Hámozd meg az almákat, vágd őket félbe, és távolítsd el a magházakat. Helyezd a darabokat a megszilárdult karamellre, a gödrökkel felfelé, ezekbe ugyanis egy-egy kocka vaj jár, aztán szórd meg fahéjjal. Told be a forró sütőbe kb 20 percig. Vagy, a másik módszer az, hogy az almákat egy kocka vajjal a tűzhelyen párolod puhára, kis lángon, de vigyáznod kell a kevergetéssel, nehogy széttörd azokat.

20 perc múlva vedd ki az edényt a sütőből, és öntsd rá a cukorkrémet, amit a hozzávalók alapos elkeverésével kapsz. Told vissza a sütőbe újabb 30 percig.

Ez idő alatt készítsd el a piskótamasszát. A hozzávalókat keverd össze, a kapott krémes, enyhén folyós tésztát pedig öntsd a megdermedt égetett cukorkrémre. Jöhet ismét a sütő, még 15-20 percig, míg a piskóta szép aranyszínűre sül. Ha kész, hagyd langyosra hűlni, aztán fejjel lefelé helyezd rá egy tortatálalóra. Fontos, hogy csak félóra múlva távolítsd el róla az edényt. A piskóta ugyanis így szívja majd magába a tepsiben összegyűlt szirupot. A legjobb, ha este készíted el, és reggelig hagyod pihenni a hűtőben. Nem fogod megbánni. Egyszerűen isteni!
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
almás pite
  2018-10-05 08:14:05, péntek
 
 



Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg zsír
2 tojás
10 dkg cukor
rum és kb. 2 dl tejföl.

Elkészítés

A fenti anyagokat összegyúrjuk és 2 lapot nyújtunk ki belőle. Az egyik lapot a sütőlapra helyezzük és megtöltjük almával. A másik lapot ráhelyezzük, a tetejét megkenjük és megsütjük. Töltelék: 2 kg alma, meghámozva, lereszelve, vagy darabolva, 12 dkg darált dió, 30 dkg cukor, fahéj és citromhéj. Sütése: előmelegített sütőben 30-35 perc takarék-láng.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
kanonok lepény
  2018-09-13 22:41:16, csütörtök
 
 



HOZZÁVALÓK
1/2 kg liszt
2 evőkanál fagyos zsír
1 csomag sütőpor
25 deka cukor
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
tej
mogyoró, vagy dió
barackíz

ELKÉSZÍTÉSE

1/2 kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen dolgozható legyen, jól összegyúrunk.

A tészta egyik felét tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval (dióval)beszórjuk. Másik felét ráhelyezve tojással kenjük meg s szintén mogyoróval hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
szilvás süti
  2018-07-19 22:57:45, csütörtök
 
 



A tejes pite könnyen elkészíthető és nagyon finom. Mindenféle gyümölccsel ínycsiklandó.

Hozzávalók:

500 g szilva,
4 tojás
360 ml tej
60 g cukor
60 g liszt
1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagvaljuk és felszeleteljük. Egy kivajazott sütőformába, vagy tepsibe tesszük. Ne használjunk lekapcsolható oldalú sütőformát, mert a tészta nagyon híg lesz és kifolyna belőle. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összekeverjük, majd a szilvára öntjük.




180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, fogpiszkálóval megnézzük, hogy átsült. A sütési idő, a sütőtől függ. Ha a tészta még nem sült meg eléggé, süssük tovább.Hidegen és melegen is nagyon ízletes, porcukorral meghintve kínáljuk




 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
meggyes csigatekercs
  2018-03-04 12:48:38, vasárnap
 
 







A por hozzávalókat kimértem, és összekevertem, majd hozzáadtam a vajat és a joghurtot. (Joghurtból én az eredeti recepttől eltérően a Lidl Pilos márkájú, 150 g-os joghurtját használtam, és ezzel is tökéletes lett a tészta. ) Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Jól dolgozzuk össze.

Egy kellemesen lágy tésztát kaptam, amit szépen lehetett nyújtani. És igen, nincs benne tojás, és cukor sem. Én megkóstoltam, imádom nyersen is a tésztákat, és nagyon finom volt az egy vaníliáscukorral is.





A tésztát nyújtsuk 3 mm vastagságúra és vágjuk fel 20-30 cm hosszú 8 cm széles csíkokra. A csíkok szélességénél vegyük figyelembe a gyümölcs méretét, olyan széles legyen, hogy a gyümölcsöt jól be lehessen bugyolálni.
A csíkok közepébe mehet a meggy, majd ezt szórjuk meg cukorral, és fedjük be a tésztával. A tésztarudakat tekerjük fel csiga alakban, én csak simán tepsibe tettem, de mehet egy kerek sütőformába is (kb. 28-as).




Süssük kb. 200 fokon, 30-40 percig, míg aranyszínű nem lesz.

forrás:anapfenyillata.cafeblog.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
mézes krémes
  2017-12-21 18:16:52, csütörtök
 
 



Hozzávalók: 30x30 cm-es tepsi

A tésztához:
500 g finomliszt
100 g rétesliszt
2 tojás
80 g zsír
180 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz (nem szűkösen mérve)
4 púpos evőkanál tejföl

A krémhez:
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
vanília (vagy 1 vaníliáscukor)
4 evőkanál finomliszt
8 dl tej
250 g vaj
250 g porcukor
3-4 evőkanál sütőrum

A mázhoz:
100 g étcsoki (50%-os)
1 teáskanál napraforgóolaj

Elkészítés:
A liszteket összeszitálom, elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáadom a porcukrot, a mézet, a tojást és a tejfölt. Összegyúrom. Ne legyen kemény. A tészta elég ragadós, ezért egy villával dolgozom. Ezután hűtőszekrényben 1 órát pihentetem. 4 részre osztom, pontosan kimérem egyformára. A tepsinél 2-2 cm-rel nagyobbra nyújtom a részeket, és egyenként olajjal vékonyan megkent sütőlapon kb. 7 perc alatt megsütöm. Óvatosan, késsel alányúlva és meglazítva lecsúsztatom, és hagyom őket kihűlni. A kihűlt lapokat pontosan méretre szabom (a hulladékot lefagyasztom, mert felhasználom később).
Elkészítem a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a lisztet, és a tejjel csomómentesen elkeverem. Ezután óvatosan, folytonos keverés mellett felmelegítem forráspont közelébe, míg sűrű krémet kapok. Hideg vízfürdőben, kevergetve kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, és a vajas keverékhez adagonként hozzámixelem a kihűlt krémet. Mindig a vajhoz adagoljuk a krémet és nem fordítva. Végül belekeverem a rumot is.
Ezzel a krémmel megkenem a lapokat, a legfelső lap tetejét felmelegített baracklekvárral szilikonecset segítségével vékonyan megkenem. A tepsit folpackkal lefedem, és a süteményt hideg helyen 1 napig pihentetem, hogy megpuhuljon.
Másnap a csokoládét összetördelem egy bögrébe, hozzáadom az olajat, és mikróban, késsel meg-megkevergetve felmelegítem kb. 50 fokra. Ezt a süteményre locsolom, habkártyával elterítem egyenletesen, és egy sütifésűvel megcsíkozom a tetejét. Egy órát hideg helyen dermedni hagyom, majd recés késsel, folytonosan törölgetve, bevágom a csokimázat a szeletelés helyén. Folpack alatt tovább puhulhat még egy napot. A jelek mentén felszeletelem.

forrás: wiselady.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
tökéletes linzer
  2017-12-12 23:48:23, kedd
 
 



Hozzávalók
75 dkg liszt
30 dkg zsír
25 dkg porcukor
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 narancs és citrom reszelt héja
2 dl tejföl
lekvár

Elkészítés
Összekeverjük a hozzávalókat, a tejet kis részletekben adagoljuk hozza amíg elérjük a kellő állagú tésztát. Lehet kevesebb tej is elég de lehet hogy több kel. Nyújtjuk szaggatjuk 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt arany barnára sütjük. Lekvárral össze ragasztjuk a linzereket megszórjuk porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 226 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 658
  • e Hét: 2333
  • e Hónap: 3325
  • e Év: 35054
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.