|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 39
|
|
|
|
2016-11-05 14:54:27, szombat
|
|
|
Hozzávalók 2-3 főre:
4 db nagyobb csirke felső comb, 1 ek zsiradék (én kókuszzsírt használtam), 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 5 dl paradicsomlé (dobozos, sűrűbb állagú, tartósítószer mentes), 1 dl vörösbor, só.
A vöröshagymát kockára vágjuk, majd a zsiradékon megdinszteljük.
A combokat átkenjük sóval, majd mindkét oldalukat hirtelen átsütjük.
Ezt követően ráöntjük a bort, és felforraljuk.
Gyakorlatilag egy pörkölt alapot készítünk.
Ráöntjük a paradicsomitalt, ráreszeljük a fokhagymát, és fedő alatt 15-20 percig főzzük.
A petrezselymet frissen, aprítva keverjük bele a kész ételbe.
forrás:ritakonyhaja.hu |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2016-03-17 12:43:07, csütörtök
|
|
|
A sütőtök sütéséhez
400 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
1 közepes fej vöröshagyma
1 közepes fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál akácméz
1 teáskanál só
3 csipet fehérbors (őrölt)
1 csapott mokkáskanál köménymag (őrölt)
1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt)
1 csipet chili pehely
A tésztához
200 g tészta - spagetti (száraz)
A mártáshoz
250 ml főzőtejszín (15-20%-os)
0.5 dl bor (fehér, száraz)
Teljes elkészülési idő
25 perc az előkészület, 30 perc a sütés, 10 perc a tészta összeállítása
65 perc
Leírás
Ez a pikáns sütőtökös spagetti recept az egyik kedvencem ilyenkor ősszel. Aránylag gyorsan elkészül, és nagyon finom. Ha valaki nem szereti a csípős ételeket, nyugodtan kihagyhatja belőle a chili-t, de szerintem egy csipetnyi nagyon jó ízt ad neki. Aki szereti a fűszeres, karakteres ízeket, annak feltétlenül ki kell próbálnia ezt a pikáns sütőtökös spagetti receptet. :)
Elkészítés
1
A vöröshagymát cikkekre vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait, majd falatnyi kockára vágjuk.
2
Az egészet összekeverjük az olíva olajjal, a mézzel, és a fűszerekkel. Sózzuk, majd egy sütőzacskóba tesszük, amit egy ollóval 4-5 helyen megcsipkedünk, hogy a gőz távozni tudjon. 180 C fokon puhára sütjük.
3
Amíg sül a tök, a szokásos módon megfőzzük a tésztát.
4
Az elkészült hagymás sütőtököt egy serpenyőbe tesszük, egy villával kb. A felét kissé összetörjük. Hozzáadjuk a fehérbort, és magas lángon elpárologtatjuk belőle az alkoholt.
5
Beleöntjük a főzőtejszínt, majd összeforraljuk. Hozzáadjuk a főtt tésztát és alaposan összekeverjük, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
|
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2016-03-06 21:39:31, vasárnap
|
|
|
Cukkinifasírt rizzsel
Hozzávalók
Hozzávalók:
1 db cukkini
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma
só
fehérbors
liszt
olaj a sütéshez
Elkészítés
Elkészítés: A cukkinit legyaluljuk, sózzuk, és körülbelül 1/4 óra elteltével kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a tojást, a tört fokhagymát, a fehérborsot és még egy csipetnyi sót. Azután annyi lisztet adunk hozzá, hogy hígabb galuskatészta állagú legyen.
Egy edényben ujjnyi magasságú forró olajba, kanállal adagolva mindkét oldalán kisütjük.
Magában, köretként vagy főzelékfeltétként is kiváló.
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-11-10 21:40:21, kedd
|
|
|
Dobjuk fel egy kicsit a talán unalmasnak tűnő fasírt receptjét!
Szereted a fasírtot, de már kissé unalmas a megszokott recept? Szeretnéd valamivel feldobni, de nem szeretnél órákat állni a konyhapult mellett? Ha ezekre igen a válasz, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a Provence-i francia fűszeres fasírtot!
Hozzávalók: 70 dkg darált pulykahús, 2 ek. vaj, 1 csomag (kb. 5-6 szál, ízlésünktől függően) nagyon apróra vágott újhagyma, 1 tk. só, 1 tk. őrölt bors, fél tk. Provence-i fűszerkeverék (ízléstől függően egy teljes teáskanállal is tehetünk bele), késhegynyi kakukkfű (legjobb a friss, de a szárított is jó), 1 egész tojás, 1,2 dl szitált liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 db húsleveskocka.
Elkészítés
A forró vajon pároljuk üvegesre a hagymát (vigyázva, hogy ne piruljon meg), majd tegyük a keverőtálba. Tegyük hozzá a darált húst, a fűszereket és a felvert tojást. Miután kézzel alaposan összedolgoztuk, formázzunk belőle kis, diónyi méretű golyókat. Ezeket forgassuk bele a pirospaprikával elkevert lisztbe, majd tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.
Olajozzunk ki egy tepsit, majd helyezzük el benne a golyókat úgy, hogy ne érjenek össze. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. (Az idő attól is függ, milyen fajtájú sütőnk van - gáz, villany, légkeveréses, etc. Úgy a legkönnyebb, ha a színét figyeljük: ha már aranybarna és a panírja ropogós, akkor készült el.)
A kiszáradás elkerülése érdekében, 3 dl forró vízben oldjunk fel egy húsleveskockát, és ezzel időnként locsoljuk meg egy kicsit a fasírtokat.
Köret, tálalás
A legideálisabb vajas, petrezselymes újkrumplival, de hagyományos krumplipürével, illetve főtt rizzsel és tartármártással is megállja a helyét. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-11-07 18:15:58, szombat
|
|
|
hozzávalók / 4 adag
2 nagy db padlizsán
2 db chili (zöld)
1 kk fűszerpaprika
1 kk füstölt pirospaprika
5 dkg vaj
1 közepes db vöröshagyma
4 közepes db paradicsom
só ízlés szerint
1 ek garam masala
2 ek koriander
5 dkg sajt (reszelve)
1 teáskanál gyömbér (frissen reszelve)
elkészítés
A padlizsánokat kettévágjuk, és grillen félpuhára sütjük.
Majd kivesszük a sütőből, és vékony (kb. 0,5 cm vastag) "keretet" hagyva neki, kanállal kivájjuk a belsejét.
A padlizsánt, a paradicsomot és a vöröshagymát felkockázzuk.
A vajat felforrósítjuk, és a vöröshagymát megpirítjuk benne. Mikor színesedni kezd, hozzáadjuk a gyömbért és a fűszereket, majd a felkockázott zöldségeket. Néhány perc alatt összepároljuk, és visszatöltjük a padlizsán csónakokba.
Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-10-27 21:00:03, kedd
|
|
|
Szecsuáni csirke
Hozzávalók
500 gramm csirkecombfilé
150 ml szójaszósz
1 dl sherry/fehérborecet (vagy Shao Hsing bor)
1 kávéskanál szecsuáni bors
1 hagyma
1 csilipaprika
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt gyömbér
2 evőkanál mogyoróolaj
1 kanál kukoricakeményítő
Elkészítés
1. A csirkecombfilét kockákra szeljük, majd a szójaszósz, a sherry (vagy bor/borecet), szecsuáni bors és gyömbér keverékébe áztatjuk fél órára.
2. Egy wokban füstölésig hevítünk 1 evőkanálnyi mogyoróolajat, és közben a csirkét leszűrjük, majd a forró olajba dobjuk, és 2-3 perc alatt magas hőmérsékleten körbe pirítjuk a húst.
3. Vegyük ki a húst a wokból, majd a visszamaradt zsiradékot hevítsük megint fel egy kanál mogyoróolajjal, és adjuk hozzá a négyzetekre szelt hagymát és csilipaprikát, és a centi vastagságú karikákra szelt újhagymát és pirítsuk 1-2 percig.
4. Adjuk a zöldségekhez a csirkét, és pirítsuk össze, majd öntsük fel a csirkéről leszűrt szójaszósz-sherry keverékkel.
5. Főzzük készre a csirkét (nagyjából 2-3 perc forralással).
6. Egy evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk ki simára hideg vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük a csirkéhez, forraljuk át egyszer, és már tálalhatjuk is.
Tippek
Érdemes a csirkét, és a zöldségeket azonos nagyságú négyzetekre, szelni esztétikai okokból, de aki nem szeretne nagy hagyma falatokra ráharapni, ők nyugodtan szeljék kisebbre: ízbéli különbség alig akad.
A kukoricakeményítőt mindig hideg vízben keverjük ki, mielőtt hozzáadnánk az ételhez. A legkönnyebb ha ezt kézzel végezzük el, mivel a kézhő segít feloldani a kukoricakeményítőt a vízben.
Tökéletes köret a szecsuáni csirkéhez egy tojásos rizs, vagy egy rizstészta.
A receptben nem szerepel só, mivel a szójaszósz magában már elég sósságot ad az ételnek. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-10-18 22:24:37, vasárnap
|
|
|
Csirkés alagút
Hozzávalók 1 rúdhoz:
3 nagyobb csirkemell filé
300-400 g szeletelt bacon
3 csapott evőkanál zabliszt (lehet sima liszt)
200 g tejföl
2 tojás
1 csokor petrezselyem vagy egy púpozott evőkanál szárított
3 jó marék (kb. 300-400 g) reszelt trappista sajt
só, bors
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal oldalon.
A csirkemelleket kis kockákra vágjuk és megsózzuk, borsozzuk. A tojásokat sózzuk, kicsit villával összekeverjük, majd belekeverjük a tejfölt, a petrezselymet, a lisztet, majd a reszelt sajtból egy marékkal. Végül a csirkét is beleforgatjuk.
A baconnal kibélelt formába tegyünk reszelt sajt réteget erre kanalazzuk a csirkés tölteléket, megint reszelt sajt jön rá, utolsó fázisként pedig a túllógó baconszeleteket szépen ráhajtogatjuk. (A hézagok eltüntetésére, még tehetünk rá bacont.)
Az őzgerincformát a nagy gáztepsibe helyezzük, hogyha sülés közben kifolyna a leve, akkor legyen mi felfogja.
Szép pirosra sütjük kb. 1 óra alatt, majd kivesszük, a gáztepsibe sütőpapírt helyezünk és a formából a csirkés rudat óvatosan ráfordítjuk, így toljuk vissza a sütőbe és a másik felét is pirosra sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-08-02 00:16:47, vasárnap
|
|
|
Ha gyorsan elkészíthető ételre vágysz, ami finom is, ez tetszeni fog!
Hozzávalók:
2 cukkini
1 nagy tojás
4-5 kanál zsemlemorzsa
10 dkg reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só, bors
olaj
Elkészítése:
A cukkinit megtisztítjuk és lereszeljük. Lesózzuk, kicsit hagyjuk állni, kinyomkodjuk a levét. A tojást, a zsemlemorzsát, a felaprított kaprot, a reszelt sajtot, a fűszereket és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Összegyúrjuk. Kisebb golyókat formálunk belőle és forró olajban kisütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-07-29 13:28:39, szerda
|
|
|
CUKKINI CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
tíz szelet bacon
egy cukkini héjastól ( kb. 30-35 dkg)
két közepes nagyságú csiperke gomba
egy fél csirkemell filé
5 dkg füstölt karaván sajt
két db tojás
kapor
3-4 csipetnyi szárított vargánya
só,bors
két evőkanál zabpehely
olaj a tepsi kikenéséhez
egy teáskanálnyi zsemlemorzsa
Elkészítés:
A megmosott cukkinit héjastól lereszeljük, úgyszintén a gombát is. Két csipetnyi sóval megszórjuk, néhány percig hagyjuk, majd kinyomjuk a folyadékot belőle. Ízesítjük borssal, kaporral, vargányával. Belereszeljük a sajtot, a zabpelyhet,majd hozzáadjuk a tojásokat és jól elkeverjük.
Egy tepsit kiolajazunk, majd meghintjük zsemlemorzsával,utána kibélelünk baconnel, úgy hogy fedjék egymást a szeletek, majd beleborítjuk a cukkinis masszát. Sorban a tetejére kis csirkemell kockákat rakunk, az ujjunkkal belenyomjuk a masszába. Ráhajtjuk a bacon szeleteket úgy hogy fedje a masszát.
Lefóliázva 180 fokon sütjük 40 percig ,utána még tetejét megpirítjuk.
FÜSTÖLTSAJTOS CUKKINI GOLYÓ
Hozzávalók:
1 közepes cukkini (reszelve mérve kb. 35-40 dkg)
1 kk só
1 nagy csipet bors
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
5 dkg dkg reszelt füstölt Trappista sajt + 1 teáskanál reszelt parmezán
3-4 ek zsemlemorzsa
Sütéshez:
3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk és héjastól megreszeljük( nem volt mag benne). Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, az apróra reszelt fokhagymát és 1 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.
Alaposan összedolgozzuk. Golyókat formázunk nedves kézzel,majd zsemlemorzsába hempergetjük
Olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat és közepes lángon világos barnára pirítjuk.
Nagyon finom paradicsomsalátával.
ZABPELYHES CUKKINIFASÍRT
Hozzávalók két személyre:
1 közepes cukkini (reszelve mérve kb. 35-40 dkg)
3 ek. zabpehely
só ízlés szerint (egy mokkáskanálnyit használtam)
1 db. tojás
3 ek. reszelt trappista sajt
3 ek. zabkorpa
egy csokor friss zöld kapor
Sütéshez:
3 ek. olaj
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk és héjastól megreszeljük( nem volt mag benne). Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, az apróra vágott kaprot, a 3 evőkanálnyi zabpelyhet.
Alaposan összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk nedves kézzel,majd zabkorpába forgatjuk.
Olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a pogácsákat és közepes lángon világos barnára pirítjuk. Nagyon finom paradicsomsalátával. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2015-07-29 13:02:11, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
2 db nagy krumpli( 30-40 dkg)
1 közepes cukkini fele (ugyanannyi , mint krumpli)
1-2 paradicsom
2 ek.mascarpone (maradék,de jó a tömlős krémsajt)
1 szelet ( kb.6-8 dkg) fetasajt
1 evőkanál reszelt parmezán
1,5 dl zsírszegény tejszín
kakukkfű,bazsalikom ízlés szerint
só,bors
vaj a tepsi kikenéséhez+zsemlemorzsa a szórásához
Elkészítés:
Megpucoljuk és felkarikázzuk a krumplit 2-2.5 és a cukkinit, 3 mm vastagra(fent a képen látható mennyire vastag :-)). Kicsit megsózzuk a krumplit és a cukkinit ( figyeljünk arra,hogy a feta sós), majd belerakjuk a a kivajazott és zsemlemorzsázott tepsibe , egy krumpli,egy cukkini szelet. Teszünk közé egy-egy összemorzsolt kakukkfű levelet (aki nem szereti az ízét,hagyja ki),csipetnyi borsot, a tepsi tetejére középre behelyezünk egy bazsalikom levelet. A tetejére tesszük a paradicsom karikákat, ráhalmozzuk a mascarponet, a feta sajtot( én a mascarponet a paradicsomra, a fetát a krumpli és cukkinire morzsoltam).
Ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt. Betesszük 180 fokos sütőbe a sütő középső rácsára, kb. 10 percnyi sütés után alufóliával befedtem ( ha mélyebb tepsiben sütjük korábban is lehet,de nekem elérte volna az alufóliát a mascarpone),további 30-35 percig sütjük. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljon. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 39
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 423
- e Hét: 518
- e Hónap: 1730
- e Év: 29953
|
|
|