Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Vagyis mindig meg kell bocsátani
  2016-03-17 21:17:31, csütörtök
 
  Nem mondom: hétszer, hanem hetvenszer hétszer

Jézus ezekkel a szavakkal válaszolt Péternek, aki miután csodálatos dolgokat hallott, ezt kérdezte tőle: ,,Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell megbocsátanom? Talán hétszer?" Mire Jézus: ,,Nem mondom: hétszer, hanem hetvenszer hétszer" (Mt 18,22).
Pétert, akinek természetes jóságát és nagylelkűségét ismerjük, valószínűleg fellelkesítette a Mester beszéde, ezért elhatározta, hogy valami újat, valami egészen rendkívülit fog tenni: akár hétszer is megbocsát. [...]

Jézus azonban így felelt: ,,hetvenszer hétszer". Szerinte tehát nincs határ: mindig meg kell bocsátani.

Link,,Nem mondom: hétszer, hanem hetvenszer hétszer."

Ez az ige Ábrahám egyik leszármazottjának, Lámechnek a szavait idézi emlékezetünkbe: ,,Ha Káint hétszer bosszulták meg, Lámechet hetvenhétszer" (Ter 4,24). A világ fiainak elhatalmasodó gyűlölete olyan a kapcsolatokban, mint a medréből kilépni készülő folyó. Jézus ezzel szemben a szüntelen, a feltétlen megbocsátást hirdeti, mely képes megszakítani az erőszak ördögi körét.
A megbocsátás az egyetlen út, ami gátat vet a rossz terjedésének, nehogy elpusztítsa önmagát az emberiség a jövőben.

,,Nem mondom: hétszer, hanem hetvenszer hétszer."

Bocsássunk meg! Mindig bocsássunk meg! A megbocsátás nem egyenlő a felejtéssel, ami gyakran azt jelenti, hogy nem akarunk szembenézni a valósággal. Nem gyengeség, ami félelemből nem vesz tudomást a hibáról, ha nála erősebb követi el. Nem is abban áll, hogy jelentéktelen apróságnak tekintünk súlyos vétkeket, vagy jónak ismerjük el azt, ami rossz. A megbocsátás nem közömbösség, hanem tudatos, szabad, akarati cselekvés: bár testvérünk rosszat tett velünk, elfogadjuk őt olyannak, amilyen, ahogy Isten hibáink ellenére elfogad minket is, bűnösöket. A megbocsátás abban áll, hogy a sértésre nem sértéssel válaszolunk, hanem aszerint cselekszünk, amit Pál mond: ,,Ne győzzön rajtad a rossz, te győzd le jóval a rosszat" (Róm 12,21).
Ha megbocsátasz, lehetőséget adsz annak, aki megbántott, hogy új kapcsolatba kerüljön veled. Ezáltal ő is, te is új életet kezdhettek, és olyan jövőt remélhettek, melyben nem a rosszé az utolsó szó.

,,Nem mondom: hétszer, hanem hetvenszer hétszer."

Hogyan éljük tehát ezt az igét? Péter azt kérdezte Jézustól: ,,Hányszor kell megbocsátanom testvéremnek?" Jézus válaszában leginkább a keresztényekhez szólt, vagyis egyazon közösség tagjaihoz, a köztük levő kapcsolatokról. Elsősorban tehát ott kell így viselkednünk, ahol összeköt a hit: családban, munkahelyen, iskolában vagy a közösségben, ahová tartozunk. Hányszor előfordul, hogy egy mozdulattal, egy szúrós megjegyzéssel viszonozni akarjuk a sértéseket.

Tudjuk jól, akik együtt élnek, gyakran szeretetlenek egymással eltérő természetük folytán, ingerültségükben vagy egyéb okok miatt. Jusson eszünkbe: a béke és az egység csakis úgy tartható fenn a testvérek között, ha újra meg újra megbocsátunk.

Mindig hajlamosak leszünk arra, hogy testvéreink hibáira, múltjára gondoljunk, és másnak akarjuk őket, mint amilyenek igazán... Váljon szokásunkká, hogy új szemmel nézzük, újnak lássuk őket, mindig azonnali és teljes elfogadással, akkor is, ha nem bánják meg, amit tettek!
Mondhatjuk, hogy ,,ez nehéz". Bizony így van! De éppen ezért szép a kereszténység. Hiszen Krisztust követjük, és ő a kereszten az Atya bocsánatát kérte azok számára, akik a halálát okozták, és aztán feltámadt.

Bátorság. Kezdjünk el így élni! Biztos, hogy soha nem tapasztalt béke és túlcsorduló öröm fog eltölteni bennünket, új, még ismeretlen öröm.

(Az Élet Igéje, 1999. szeptember. Megjelent: Új Város, 1999. 9. szám)
Chiara Lubich

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
A megbocsátás lépcsőfokai
  2015-10-27 09:04:36, kedd
 
 
Link1. Én megbocsátok

Uram, Jézus Krisztus, megbocsátok ...... ......... testvéremnek.
Megbocsátom bűneit, amelyekkel megsebzett engem és fájdalmat okozott nekem.

2. Bocsánatot kérek

Úr Jézus, bocsásd meg nekem azokat a vétkeket, amelyeket ...... ....... testvérem ellen elkövettem. Gyógyítsd sebeit és enyhítsd fájdalmait, amelyeket én okoztam.

3. Elfogadom úgy, ahogy van

Jézusom, elfogadom ...... ...... testvéremet úgy, ahogy van. Hálát adok létéért. Köszönöm, hogy ő van, és szereted őt.

4. Áldást mondok

Jézus Krisztus! Irgalmas szívedbe helyezem ........ testvéremet, magamat és kapcsolatunkat.
Áldd meg ......... testvéremet irgalmas szereteteddel!

5. Hálát adok a kiengesztelődésért

Hálát adok, Uram, hogy kiárasztottad ránk a kiengesztelődés Lelkét. Hálát adok neked, Jézusom sebeidért! Köszönöm, hogy a te sebeid által gyógyultunk meg. Áldott légy Uram. Ámen.

(Cseh Péter Mihály atya összeállítása és ajánlása: 40 napon keresztül, minden nap más embert vegyünk a szívünkbe, aki valaha megbántott és akit én is ugyanúgy bántottam)

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
Ha gyűlöljük ellenségeinket
  2015-05-07 08:40:31, csütörtök
 
  "Ha gyűlöljük ellenségeinket, hatalmat adunk nekik - hatalmat álmunk, étvágyunk és boldogságunk felett. Táncra perdülnének örömükben, ha tudnák, mennyire nyomasztanak minket. Gyűlöletünk csöppet sem árt nekik, de saját nappalainkat és éjjeleinket pokollá teszi."

(Dale Carnegie)

Link 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
Gyógyító megbocsátás
  2015-02-11 02:05:53, szerda
 
  LinkTársadalmunk semmitől sem szenved jobban,mint a tönkrement emberi kapcsolatoktól és az engesztelhetetlenségtől. A meg nem vallott bűn, a soha el nem rendezett kapcsolatok súlyosan megterhelhetik az embert. Ez közismert tény.Ennek következtében pedig lelki, sőt testi betegségek léphetnek fel. De ha mindezt tudjuk, vajon ennek ellenére miért nem vagyunk képesek megbirkózni a bűn kérdésével? Miért nem vagyunk képesek megbocsátani egymásnak? Mert a megbocsátás többet jelent egy négyszemközti, meghitt beszélgetésnél. Az emberek ellen elkövetett bűn egyúttal az ember Teremtője, Isten ellen is irányul. Ez a dolog lényege. A megbocsátás több, mint egyszerű felejtés vagy gyáva beletörődés, Amire szükség van, az a gyógyító megbocsátás, ahogyan azt Isten érti.

Lapozható könyv:
Link

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
Megbocsátani?
  2014-11-12 09:13:23, szerda
 
  Megbocsátani? Hetvenszer hétszer? No nem! Azt nem! Az nekem nem megy. Van fogalmad Uram, mit tett velem ez a mocskos alak? Elárult, cserben hagyott, megtagadott, elfutott, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá...nem. Ez nekem nem megy, ne is akard.
- Nem kényszerítelek semmire, te kérdeztél és én válaszoltam. Sebeket kaptál? Nézz a kezemre, lábamra, oldalamra! Amíg köztetek éltem, állandóan bántottak. Azt mondtad, szeretnél szabadon élni. Ám legyen! Örök életet adok neked,... ha megbocsátasz. Igen, mindenkinek. Tudom, hogy "nem megy". Ezért VAGYOK...
És ekkor az apostolok halkan, szinte suttogva megszólaltak:
- Uram! Növeld bennünk a hitet!"

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
Ki van fizetve
  2014-07-29 01:04:06, kedd
 
 

A Sátán még mindig kísértgetett.
Nemrég hozott egy jegyzéket,
Amelybe bűneim sorba
Egyenként le voltak írva.

Elém tett, és rám vigyorgott.
Jaj, Istenem! Mi minden volt ott!
Minden bűnöm, vétkem felírva...
Ó, mi lesz velem? - kérdeztem sírva.

Hát mi lenne? - mondá ő nevetve -
Nem jutsz az örök életre!
Az üdvösségből ki vagy zárva...
S én zokogtam, mint egy árva.

Ekkor valaki hozzám lépett
És keresztülhúzta a jegyzéket.
A keze át volt szegezve.
És aláírta: KI VAN FIZETVE!

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
Valóban van bocsánat?
  2014-06-10 09:58:39, kedd
 
 
Adós rabszolga és úr egy személyben

Különös dolog az igazságszolgáltatás. Különösen, amikor bennünket bíznak meg a bíráskodással. Ráadásul saját ügyünkben, s nem jelenthetünk elfogultságot. Sértettek vagyunk, áldozatok, s szemben áll velünk a vádlott, aki ítéletre vár. Megbocsátás és meg nem bocsátás a lehetséges ítéletek, s vajon melyik mellett döntünk?
Úgy tűnik, ez csak rajtunk múlik, de valóban csak rajtunk múlik? Valóban mi ülünk abban a bírói székben? Valóban mi bíráljuk el a sérelmeinket? Valóban mi tartjuk kezünkben a peres eljárást?
Vagy a jól ismert két hang vív újra csatát a fejünkben:

,,Egy út van, a megbocsátás útja, a Szentírás is ezt tanítja"
,,Ugyan már! Csak nem gondolod, hogy az Isten ilyesmit vár tőled? Ő ismer, szeret, látja a sértettségedet, a fájdalmadat, és azt, hogy meghaladja az erődet, hogy megbocsáss"

Az erőtlenségünk volna az indok, a mentség? Mert az bizonyos, hogy a meg nem bocsátás bukás Isten szemében. Megtanít erre s az Isten országának rendjére Jézus egy példázatban, amelyet Máté evangéliumában olvashatunk:

,,Akkor Péter odament hozzá (Jézushoz) és ezt kérdezte tőle: Uram, hányszor vétkezhet ellenem atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is? Jézus így válaszolt: Nem azt mondom néked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is. Ezért hasonló a mennyek országa egy királyhoz, aki számadást akart tartani szolgáival. Amikor hozzákezdett, vittek eléje egy szolgát, aki tízezer talentummal volt adósa. Mivel nem volt miből kifizetnie, megparancsolta az úr, hogy adják el őt, és feleségét, gyermekeit és mindenét, amije van, és fizessen. A szolga erre leborult előtte és így esedezett: légy türelemmel hozzám és mindent megfizetek néked. Az Úr pedig megszánta a szolgát, elbocsátotta és elengedte az adósságát. Amikor azonban eltávozott az a szolga, összetalálkozott egyik szolgatársával, aki száz dénárral tartozott neki. Megragadta, fojtogatni kezdte, és ezt mondta neki: fizesd meg, amivel tartozol! Szolgatársa ekkor leborult előtte és így kérlelte: Légy türelemmel hozzám és mindent megfizetek néked. De az nem engedett, hanem elmenve börtönbe vetette őt, amíg meg nem fizeti tartozását. Amikor szolgatársai látták, hogy mi történt, nagyon felháborodtak. Elmentek, és jelentették uruknak mindazt, ami történt. Akkor magához hívatta őt ura, és így szólt hozzá: gonosz szolga, elengedtem minden tartozásodat, mivel könyörögtél nekem. Nem kellett volna neked is megkönyörülnöd szolgatársadon, amint én is megkönyörültem rajtad? Ekkor haragra lobbant ura, és átadta őt a hóhéroknak, amíg meg nem fizeti neki az egész tartozást. Így tesz majd az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátotok, mindenki az ő atyjafiának" (Mt 18, 21-35)

Szívből megbocsátani. Akkor is, ha ,,az én erőm kicsiny s a bűn erős nagyon", ahogy az ének mondja. Mert Isten országában nem a bűnösöket sújtja az ítélet. Ugyanis minden ember az, az Úr Jézus Krisztust nem számítva, aki egyszerre Isten és ember, de bűntelen.
Isten országában az irgalmatlanokat sújtja az ítélet. ,,Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek" - olvashatjuk a Hegyi beszédben. Vagyis az irgalmatlanok irgalmatlanságot nyernek?
Így lesz a bíróból vádlott? Az imént irgalmatlanul ítéltél ügyedben, ideje, hogy te is méltó ítélet alá essél.
El lehet kerülni ezt valahogy?
Az ítélkezés elkerülésével? Ne ítélj, hogy ne ítéltess? Talán, de ezek látszatmegoldásoknak tűnnek.
Ellenben a konfliktus rendezése az nem. De lehetséges, hogy van olyan konfliktus, amit nem lehet megoldani? Van olyan tett, amire nincs bocsánat?

Azok között, akik az Úr szolgálatában állnak, bizonyosan nincs. ,,Akinek vétke eltöröltetett" (32. zsoltár), az az ellene elkövetett vétkeket is el kell hogy törölje. Ez teszi hitelessé az egészet. Akik bocsánatot nyertek, azok képesek megbocsátani.

Egyrészt mert megtapasztalták ennek az ajándékát, szabadságát. ,,Amint vagyok, nincs semmi gát, kegyelmed mit ne törne át, hadd bízza lelkem rád magát! Fogadj el, Jézusom!" - énekeljük gyakorta. És ahogy a bűnbocsánattal átszakad Isten és ember között a gát és a szeretetkapcsolat helyreáll, így áll az emberek közötti viszonyban is.

Másrészt a hitre jutott, bűnbocsánatot nyert ember új természetet kap, amely már másként működik, amely képes Isten szavára hallgatni, amely képes az elengedés, a megbocsátás parancsát gyakorolni. Nem keresni, hanem megoldani a konfliktust, nem felhánytorgatni, hanem elsimítani a múlt feszültségeit, ,,békességre igyekezni" - ilyenek az Isten fiai - állítja szintén a Hegyi beszéd.
Harmadrészt látják egymást az Isten emberei. Látjuk egymáson ennek a gyakorlását, s megerősödünk abban, hogy tökéletlen kifogás az erőtlenség, bűnös kísértés, amelyen erőt kell venni, melyhez kérhetjük bizalommal Isten segítségét.

És innen már csak egy lépés az, hogy imádkozzunk ellenségünkért. Ehhez persze szeretni kell őket, legalább egy kicsit. De talán ez sem lehetetlen, hiszen általában azokra haragszunk a legjobban, akiket valaha szerettünk, s talán most is szeretünk, s fáj nekünk, hogy mégsem működnek úgy a dolgok, mint a régi szép időkben.

Az a csodálatos az egészben, hogy működhetnek úgy. De ehhez el kell engednünk egymás adósságait.

Mennyivel könnyebb lenne az emberek szíve, ha egyszer csak mindenki mindenkinek szívből megbocsátaná mindazt, amit atyjafia ellene vétett! Határozottan az a véleményem, hogy csodálatos lenne a világ, s a terheket is könnyebben viselhetnénk. Szépséges utópia, de távol áll a realitásoktól!

De az Ige nem is emberi realitások szerinti gondolkodásra hív, hanem isteni realitások szerinti gondolkodásra! És az Isten országában az elengedés a realitás. Ez különbözteti meg Isten országát a mi nyomorult világunktól. Attól a világtól, amelyet a barát szeretése, az ellenség gyűlölése határoz meg.

Ki ne élne szívesen egy olyan országban, Isten országában, amely nem e világból való ország, s amelyben realitás, sőt a törvények kulcsa az elengedés, a megbocsátás?
Ez az ország pedig itt van, bennünk, mondja Jézus. Akár mindnyájan polgárai lehetünk. Mindnyájan, akik elfogadjuk a bűnbocsánatot, magunkat hálából Istennek szenteljük, s magunk is készek vagyunk a megbocsátást gyakorolni.

De ehhez meg kell hallani az Ő hangját és ki kell zárnunk a másikat. Így működik ez, ilyen egyszerűen. És nem érdemes bonyolítani. Nem érdemes kimagyarázni. És nem érdemes Isten szájába adnunk olyan mondatokat, amiket soha nem mondana ki. Mert Ő soha nem fogja azt mondani, hogy ne bocsáss meg.

Nála mindig van bocsánat! Mindenkinek és mindig. És nálad? Hogy zárul a bírósági tárgyalás?
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
Bocsánatkérés
  2014-05-06 01:22:30, kedd
 
 
Keresztény életünkben a bocsánatkérés nem arra való, hogy igazságot szolgáltasson a megbántott félnek, hanem arra, hogy helyreállítsa a szeretet légkörét. A "jogállástól"- a valós vagy vélt igazságtól - függetlenül mindig az kér előbb bocsánatot a másiktól, akiben a rövidlátó büszkeségnél nagyobb a békesség és a Szeretet szeretete.

Simon AndrásLink
 
 
1 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
És Krisztus megbocsát
  2014-04-23 00:44:45, szerda
 
  Zene: Link

Ez éccakának éjjelén
Minden éjen át
Tűz és patak és gyertyafény
És Krisztus megbocsát!

Ez éccakának éjjelén
Minden éjen át
Tűz és patak és gyertyafény
És Krisztus megbocsát!

Ha innét más vidékre mész
Minden éjen át
A tövis-láphoz is elérsz
És Krisztus megbocsát.

Ruhát, cipőt ha már adál
Minden éjen át
Ülj le s vedd magadra már
És Krisztus megbocsát.

De hogyha nem adtál egyszer is
Minden éjen át
Csontig lecsupaszt a sok tövis
S majd Krisztus megbocsát.

A tövis-láptól el hogyha mész
Minden éjen át
A purgatóriumhoz érsz
És Krisztus megbocsát.

Ha nem adtál még ételt-italt
Minden éjen át
Csontig emészt el a tűz dühe majd
És Krisztus megbocsát.

Ez éccakának éjjelén
Minden éjen át
Tűz és patak és gyertyafény
És Krisztus megbocsát.

Tűz és patak és gyertyafény
És Krisztus megbocsát.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
A jel
  2014-03-06 23:18:40, csütörtök
 
  Egy fiatalember egymagában ült az autóbuszon. Kitekintett az ablakon. Alig múlt húsz éves, csinos, finom arcvonású fiú volt. Egy nő ült le a mellette lévő ülésre. Miután kicsit kedvesen elbeszélgettek a meleg tavaszias időről, a fiú váratlanul így szólt:

- Két évig börtönben voltam. Ezen a héten szabadultam, éppen úton vagyok hazafelé.

Áradt a szó belőle, miközben mesélte, hogy egy szegény, de becsületes családban nőtt fel, és az a bűntett, amit elkövetett, mekkora szégyent és fájdalmat okozott szeretteinek, akiktől a két év alatt semmi hírt nem kapott. Tudta, hogy szülei túl szegények ahhoz, hogy vállalják az utat és meglátogassák őt a börtönben. És azt is tudta, hogy túl tudattalannak érzik magukat ahhoz, hogy levelet írjanak neki. Mivel választ nem kapott, nem írt nekik többet.

Szabadulása előtt három héttel tett egy utolsó, reménytelen próbálkozást, hogy kapcsolatba lépjen velük. Bocsánatukért könyörgött, amiért csalódást okozott nekik.
Miután kiengedték, felszállt az első buszra, ami éppen a házuk előtt haladt el... Ott, ahol felnevelkedett és ahol még most is élnek szülei.

Szüleinek megírta, hogy ha megbocsátanak, egy jelet kér tőlük. Olyant, melyet jól lát az autóbuszból... Ha még visszafogadnák őt, kössenek egy fehér szalagot a kert almafájára. Ha nem látja ezt a jelet, nem száll le az autóbuszról, és örökre eltávozik életükből.

Az úti célhoz közeledve a fiút egyre nagyobb nyugtalanság töltötte el. Nem mert kinézni az ablakon. Biztos volt benne, hogy az almafán nem fogja meglátni a szalagot.
Útitársa végighallgatta történetét, majd udvariasan megkérte a fiút:

- Cseréljünk helyet! Majd én figyelek az ablakból.

Alig néhány ház előtt haladt el az autóbusz, amikor a nő meglátta az almafát.
Könnyeivel küszködve kedvesen megérintette a fiatalember vállát:

- Nézze! Nézze! Az egész fát szalagok borítják.

Állatokhoz hasonlítunk, amikor ölünk.
Emberekhez hasonlítunk, amikor ítélünk.
Istenhez hasonlítunk, amikor megbocsátunk.
/Bruno Ferrero /Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Megbocsátás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 263
  • e Hét: 1176
  • e Hónap: 3471
  • e Év: 7937
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.