Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A vasról, jó tudni...
  2013-09-12 11:58:00, csütörtök
 
  Név
Vas
Típus Mikroelem
Leírás Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz, ennek legnagyobb részét a vér oxigénszállító molekulájához, a hemoglobinhoz kötve. Másik része a különböző szállítófehérjékhez kötődik. A vas legfontosabb feladat az oxigén és a szén-dioxid szállítása, ezt különböző kémiai reakciókon keresztül valósítja meg.
Hatás A vas olyan alapvető funkciókban vesz részt a szervezetben, mint az oxigén- és széndioxid szállítás, az elektrontovábbítás, a hemoglobin és a mioglobin szintézis, szállító és tároló fehérjék képzése, enzimek működése. Várandós anyáknál dupla mennyiségű vasra van szükség, ezért esetükben elengedhetetlen a vas pótlása.
Hiány Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, azaz kevesebb oxigént képes szállítani a vér. Hiánya következtében fáradtság, szédülés alakulhat ki, csökken az izmok munkavégző képessége és a szellemi teljesítőképesség. A fáradtságon kívül a töredezett haj, a repedezett körmök utalhatnak még a vashiányra. Súlyos esetben a vashiány meddőséghez, várandós anyáknál pedig a magzat fejlődési rendellenességéhez, magzatelhaláshoz vezethet.
Túladagolás Túlzott vasbevitel esetén csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, fokozódik a kórokozó baktériumok szaporodása. A vas hatására romlik a réz és a cink hasznosulása, a két mikroelem hiánytünetei jelentkezhetnek.
Szükséglet "A vas hasznosulása függ a szervezet vas-ellátottságától: ha kevés a vas a szervezetben, akkor több szívódik fel, ha viszont elegendő a szintje, akkor kevesebb. A vas felszívódásához elengedhetetlen a C-vitamin, így a vitamin hiánya rontja a felszívódási arányt. Hasonló hatása van olyan anyagoknak, mint a teákban előforduló csersavak, a gabonafélékben megtalálható fitátok, és a sóskában, spenótban is lévő oxalátok. Ezek oldhatatlan komplexet képeznek a vassal, és nem engedik felszívódni. Vasszükséglet (mg): 0-6 hónap 6; 7-12 hónap 8; 1-3 év 8; 4-6 év 10; 7-10 év 10; 11-14 év 15 (nő) 12 (ffi); 15-18 év 15 (nő) 12 (ffi); 19-30 év 15 (nő) 12 (ffi); 31-60 év 15 (nő) 12 (ffi); 60 év felett 12; Terhesség 15; Szoptatás 15; Nehéz fizikai munka 15; Stressz 15; Dohányzás 20 (nő) 18 (ffi); Alkohol fogyasztás 20; Menopauza 12."
Táplálékforrás A növények is tartalmaznak vasat, ám a viszonylag magas vastartalom (például a spenót esetében) megtévesztő, a növényi táplálékokban szereplő vasvegyületek felszívódási aránya ugyanis sokkal rosszabb, mint az állati eredetű élelmiszerekben található, fehérjékhez között vasforrásoké. A legjobb vasforrásoknak ezért a húsok, a máj és az egyéb belsőségek számítanak.
 
 
0 komment , kategória:  Mikroelemek  
A réz
  2011-03-23 17:56:48, szerda
 
  Réz
Típus Mikroelem
Leírás A réz nagyobb mennyiségben mérgező, kis mennyiségben viszont nélkülözhetetlen mikroelem. A szervezet körülbelül 80 mg-ot tartalmaz, többségében a cöruloplazmin nevű fehérjéhez kötődve, illetve számos enzim alkotórészeként. Legnagyobb mennyiségben az agyban, a szemben, a májban, a szívben, a vesékben és az izmokban találjuk.
Hatás A réz fontos szerepet játszik a vérképzésben, az oxidációs-redukciós folyamatokban, és a központi idegrendszer működésében. Vashiányos vérszegénység, keringési zavarok, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint kezelésére alkalmazzák, illetve fejfájás, őszülés, hajhullás, derékfájás, reumatikus és ízületi fájdalmak esetén is. A fokozott rézbevitel cinkhiányt eredményez, ezért ilyenkor a cink pótlásáról is gondoskodni kell.
Hiány Réz hiányában vérszegénység, csontfejlődési és növekedési zavarok tapasztalható, megemelkedik a koleszterinszint.
Túladagolás A réz szokásos mérgezési tünetei jelentkezhetnek: hányinger, hányás, hasmenés, szédülés.
Szükséglet "A réz természetes élelmiszerekből 35 és 70 százalék közötti arányban szívódik fel. A szervezet rézszükségletére nézve a következő értékek irányadóak (mg): 0-6 hónap 1; 7-12 hónap 1; 1-3 év 0,6; 4-6 év 0,7; 7-10 év 0,8; 11-14 év 1; 15-18 év 1,2; 19-30 év 1,4; 31-60 év 1,4; 60 év felett 1,4; Terhesség 1,8; Szoptatás 1,8; Nehéz fizikai munka 1,4; Stressz 1,5; Dohányzás 1,5; Alkohol fogyasztás 1,5; Menopauza 1,4."
Táplálékforrás A legtöbb réz élelmiszereink közül a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a májban található.

 
 
0 komment , kategória:  Mikroelemek  
Molibdén
  2011-03-03 19:00:11, csütörtök
 
  Molibdén
Típus Mikroelem
Leírás Rendkívül kis mennyiségben található molibdén a szervezetben, így a pontos adatok, a hiánytünetek és túladagolási tünetek leírása nem is áll rendelkezésre.
Hatás Az eddigi kutatások szerint a molibdén a purinanyagcsere folyamatában és egyes (aldehideket, szulfátokat oxidáló) enzimekben vesz részt.
Hiány Nem ismert.
Túladagolás Nem ismert.
Szükséglet "A szervezet molibdén szükségletéről és a felszívódási arányról csak becslésekkel rendelkezünk, az alábbi értékek az irányadóak: 0-6 hónap 0,03; 7-12 hónap 0,04; 1-3 év 0,05; 4-6 év 0,08; 7-10 év 0,15; 11-14 év 0,25; 15-18 év 0,25; 19-30 év 0,25; 31-60 év 0,25; 60 év felett 0,25; Terhesség 0,25; Szoptatás 0,25; Nehéz fizikai munka 0,25; Stressz 0,25; Dohányzás 0,25; Alkohol fogyasztás 0,25; Menopauza 0,25."
Táplálékforrás A legtöbb molibdén a tejben, a húsban, a gabonafélékben és a hüvelyesekben található.


 
 
0 komment , kategória:  Mikroelemek  
A jódról....
  2011-02-08 20:46:10, kedd
 
  Jód
Típus Mikroelem
Leírás "Egy egészséges felnőtt szervezetében mintegy 15-20 mg jód található. A pajzsmirigy-hormonok egyik alkotója, illetve ""sugárzásvédő"" hatásáról ismert még, hiszen elegendő jód esetén a szervezet nem építi be a káros környezeti sugárzásokkal szennyezett, radioaktív jódot."
Hatás A jód elsődleges szerepe a pajzsmirigyhormonok termelése. Mivel a pajzsmirigyhormonok az anyagcsere legfőbb szabályozói, ezért a szervezetbe bevitt jód mennyisége erőteljesen befolyásolja az anyagcserét, a testsúlyt, a hormonrendszer működését, de kihat az idegrendszer és a vérkeringés szabályozására is. Jód hiányában a pajzsmirigy alulműködik, túlsúly alakul ki, lassul a szellemi tevékenység, romlik a memória, nő a testsúly, energiaszegénnyé válik a szervezet, esetleg a szívritmus, a pulzus is lelassul. Megfelelő mennyiségben a jód elégeti a felesleges zsírt a szervezetben, több energiát ad a szervezetnek, javítja az agytevékenységet, hozzájárul a bőr, a haj, a köröm és a fogak egészségéhez.
Hiány Jódhiány esetén általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása. Az anyagcsere lassul, megnő a zsiradékok szintje a szervezetben, depresszió lép fel, fiatalkorban kreténizmus alakulhat ki. Várandós anyáknak különösen fontos a jód, annak hiányában fejlődési rendellenesség jelentkezhet a magzatnál, előfordulhat spontán vetélés vagy a magzat elhalása.
Túladagolás A túlzott jódbevitele fokozott pajzsmirigyműködést eredményez, toxikus tünetekkel együtt.
Szükséglet "A jód felszívódásának mértéke függ a szervezet jódtelítettségétől, a fogyasztott táplálékoktól (fokozza a kelkáposzta, fejeskáposzta, retek, kelbimbó) és a bevitt ásványi anyagoktól (gátolja a fluorid és a nitrát). A radioaktív jódot nem építi be a szervezet. A javasolt mennyiségek a következők: 0-6 hónap 0,04; 7-12 hónap 0,05; 1-3 év 0,07; 4-6 év 0,09; 7-10 év 0,12; 11-14 év 0,15; 15-18 év 0,15 (nő) 0,115 (ffi); 19-30 év 0,15; 31-60 év 0,15; 60 év felett 0,15; Terhesség 0,18; Szoptatás 0,2; Nehéz fizikai munka 0,15; Stressz 0,15; Dohányzás 0,18; Alkohol fogyasztás 0,18; Menopauza 0,15"
Táplálékforrás A legjobb jódforrást az emberi szervezet számára a tengeri halak, a kagylók, a tengeri só, és a jódozott só jelenti. Jódtartalma ellenére a napjaink táplálkozási szokásai mellett egyébként is túlzott mértékű nátriumbevitel miatt a só fokozott fogyasztása nem ajánlható.

 
 
0 komment , kategória:  Mikroelemek  
Cink
  2011-01-26 19:06:37, szerda
 
  A cink


Csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a cink kedvező élettani hatásai?

Legfontosabb szerepe talán a sejtek határoló hártyájának, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik, amely a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után. Mindezek függetlenek a sejttípustól, vagyis valamennyi sejtre jellemzőek.
A cink szerepe szervezetünkben

Mint a nyomelemek legnagyobb része, a cink is kiemelkedő szerepet tölt be a szervezetben lezajló enzimatikus folyamatok szabályozásában. Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább a fehérjetermészetű enzimek térszerkezetének stabilizálásán keresztül. De a cink ugyanígy részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetének helyes beállításában is.

Emellett az inzulin térszerkezetének megfelelő stabilizálása is cink jelenlétéhez kötött. Így áttételesen részt vesz a vércukorszint szabályozásában, amely újabb összetevője a szervezet komplex anyagcsere állapotának. A cink kiemelten fontos az anyagcserefolyamatok általános, helyes módon történő lezajlásának biztosításában.

Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Az egészséges spermiumok kialakulása szintén cinkhez kötött. Egyrészt direkt módon befolyásolja a képződésüket, másrészt semlegesíti az olyan nehézfémek spermiumképződésre kifejtett esetleges káros hatását, mint az ólom és a kadmium. Emellett a cink ezen nehézfémek egyéb ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.

Bőrgyógyászati jelentősége

A cinknek kedvező hatásai vannak bőrünkre, ezért széles körben alkalmazzák a gyógyításban. Cinktartalmú készítmények használatosak például a pattanásos, aknés bőr kezelése során, illetve a sebgyógyulás és hámosodás elősegítése is gyakran cinket tartalmazó szerekkel történik. Mindez amiatt lehetséges, hogy a cink antibakteriális hatással bír, amelynek alapvető szerepe van a gyulladt, pattanásos bőr kezelésében. Emellett a cink hámosító hatással is rendelkezik, amely nagy segítség a bőr sérüléseinek gyors kijavításában, az ekcéma elleni kezelésben.

A cink jó hatású a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás által okozott tünetek csökkentésében is.
A gyermekek testsúlykilogrammra vonatkoztatott cinkszükséglete magasabb, mint a felnőtteké, mivel a cink relatív nagyobb mennyisége szükséges az intenzív növekedési folyamatok, a nemi érés időszakában. Gyermekeknek napi 3-10 milligramm, felnőtteknek napi 15 milligramm bevitelére van szükségük az egészség megőrzéséhez.

A cink forrásai

A cink bőségesen megtalálható az olyan fehérjében gazdag ételekben, mint a hüvelyesek, a tojás, a tej, a húsfélék és mindenféle tengeri herkentyűk, halak. Ezen táplálékokból a cink felszívódása kiegyensúlyozott, ám egyidejű magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása vagy tetraciklin szedése rontja a felszívódás sebességét és mértékét. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén így cinkkiegészítők szedése nem szükséges, ám egyoldalú táplálkozás vagy valamilyen betegség fellépésekor a cinkpótlás jó hatású lehet.

A cinktartalmú táplálékkiegészítőket is orvosi felügyelet mellett érdemes szedni. A hideg évszakokban, kiváltképp influenzaszerű megbetegedések halmozódásakor a sejtek ellenállásának megnövelése miatt érdemes pótolni. Egyébként hatékonyan csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás következtében létrejövő kellemetlen tüneteket. Bőrproblémák fennállásakor is érdemes fokozott mennyiségben fogyasztani.

Cinkhiány esetén gyermekeknél lassú növekedés, krónikus hiány esetén fejlődésbeli elmaradás tapasztalható. A szükségesnél kisebb mennyiség bevitele csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és gyakoribbá válnak a vírusos megbetegedések. A bőr szárazzá és repedezetté válik, ekcéma alakulhat ki. A haj és a köröm egészségtelen megjelenésű lesz. A hormonrendszer egyensúlya felborul és zavar támad a nemi funkciók terén is.

A cink túlzott mértékű bevitele általános rosszullétet: hányingert, hányást okoz, illetve tartós túladagolás esetén rézhiány kialakulásához vezet.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)
 
 
0 komment , kategória:  Mikroelemek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1065
  • e Hét: 1065
  • e Hónap: 20853
  • e Év: 20853
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.