Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
A Szentlélek Isten
  2017-01-25 00:01:51, szerda
 
  A Szentlélek Isten.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy amikor a Szentlélekre gondolunk, isteni titokkal állunk szemben!

Ismét hangsúlyozzuk a lényeget: mivel nem tudjuk teljesen megmagyarázni Istent és az Ő természetét, ezért óvakodnunk kell a kísértéstől, hogy megpróbáljuk emberi mércével, emberi fogalmakkal behatárolni, milyennek is kell az Istennek lennie. Ugyanakkor a Szentlélek istenségébe vetett hit több annál, hogy elfogadjuk a Szentháromságról szóló tantételt. Magába foglalja azt is, hogy ráhagyatkozunk és bízunk Isten megmentő munkájában, ami az Atya parancsa alapján, a Fiú kivitelezésében, a Szentlélek hatalma által történik. „

Számunkra lényegtelen, hogy pontosan meghatározzuk, ki a Szentlélek. Krisztus azt mondja, hogy a Pártfogó/Vigasztaló "az igazság lelke, aki az Atyától származik".

A Szentlélek természete titok.

Emberek nem tudják megmagyarázni, mert Isten nem nyilatkoztatta ki nekik.

Az emberek elképesztő meglátásai összehozhatnak az Írásokból részeket és emberileg értelmezhetik azokat, de e nézetek elfogadása nem erősíti az egyházat. Az emberi értelem számára túl mély titkokat illetően hallgatni arany”

(Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó, 34. o.).
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
Lélekben járok?
  2016-06-16 10:11:13, csütörtök
 
  Link
A Szent Lélek oltalmazása.

"Mi az én biztosítékom, hogy a Lélekben járok? Hogyan lehetek biztos abban, hogy a Lélek hangját hallom és nem valami másét?"

Először is, a Szent Lélek nem tud és nem fog vezetni egy olyan hívőt, aki nem adta magát teljes mértékben az Ő akaratának. Csak azokhoz beszél, akik készen állnak válaszolni és engedelmeskedni hangjára. És valami másra is gondoltam, mikor ezt az óriási tárgyat; a "Lélekben járást" fontolgattam. Ha ez a "járás" teljes bizalmat követel arra, hogy halljam a Lélek hangját, és azáltal legyek vezetve, hogyan leszek megvédve valami csalástól? Hogyan lehetünk biztosak, hogy a Lélek hangját halljuk, nem a magunkét vagy az ördögét?

Meg vagyok győződve, hogy sok-sok keresztény hívőben kétely merül fel, hogy hallgasson a Lélek hangjára, mert a múltban valahol rossz tapasztalatot szereztek. Azt gondolják, "Hogyan lehetek biztos abban, hogy most a Lélek beszél? A múltban biztos voltam, hogy hallottam hangját, de nem Ő szólt. Megcsaltnak éreztem magam". Mások pedig elfordultak, mert egyesektől állandóan azt hallották, "Isten mondta nekem.".

Ez a fontos dolog egy újabb, erős "Áment" követel arra, hogy bíznunk kell Istenben; hogy ígéretei szerint meg fog védeni minket.Manapság egy teljes keresztény nemzedék a Szent Lélek nélkül hoz döntéseket, anélkül, hogy a Szent Lélek által biztossá tenné. Sok hívő fájdalomból és félelemből cselekszik, egyszerűen gondolatuk szerint határoznak, érzés szerint.

Mi lesz a vége ezeknek? Mi történik, mikor Isten szolgái a Szent Lélek kormányzásán kívül működnek - mikor saját tervüket hozzák létre visszautasítva a Szent Lélek irányítását? Az ilyenek szellemi zavart okoznak, és ahelyett, hogy nyugalmat adnának, nyomort, zavartságot és fájdalmat hoznak.

A csendes, halk hang

Sokszor nem hallgattam a Lélek hangjára a múltban. A tény az, hogy könyvet tudnék írni azokról az esetekről, mikor a magam esze után szaladtam és cselekedtem, és persze a dolgok rémesen végződtek.

De az évek múltán megtanultam hogy hallgassak a Szent Lélek csendes, halk hangjára. És elhatároztam, hogy életemben "Igent és Áment" mondok tökéletes irányítására. Tudom, hogy igazságra fog mindig vezetni és akarata szerint vezet oda, ahová mennem kell, és megmutatja azokat az eseményeket, amiket akarata szerint tudnom kell. Igen, bizonyságot teszek, hogy ilyen élet lehetséges. És amint tanított engem, csak "Igennel" fogok válaszolni.
Hogyan fogsz te válaszolni?

Dicsőség az Ő Szent Nevének!


Link 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
Lélek szerint járni
  2016-06-12 16:01:55, vasárnap
 
  Felelősséged az,hogy naponta megfeszítsd önmagad (a "testet") /Róm8,13/ azáltal,hogy megtanulsz Lélekben járni /Gal 5,16/ és átrendezni régi gondolataidat értelmed megújulása által /Róm 12,2/

Talán a Szent Lélekkel telve imádkozunk és éneklünk, de ezen felül el kell kötelezni magunkat, hogy parancsait kövessük. Ha nem várunk mindenben iránymutatására, akkor igazában nem járunk a Lélekben. Pál tanítása világos erre, "Ha Lélek szerint élünk, Lélek szerint járunk." (Gal. 5:25)

Mit is jelent az, hogy "Lélek szerint járunk"?

Képtelen leszel a Lélekben járni, amíg el nem hiszed, hogy betöltött téged. És az igazság az, hogy a Szent Lélek állandóan velünk van, még akkor is mikor bűnbe esünk.Jézus megígérte, hogy a Szent Lélek bennünk lesz.

Jézus megígérte, hogy a Szent Lélek mintegy belső hanggal fog vezetni minket, hogy Jézus Krisztust dicsőítse bennünk.

Gondoljuk meg Isten ígéreteit és kérdezzük meg magunktól, hogy így válaszolunk-e?

Ámen Uram. Legyen így életemben!

Isten megígérte, hogy akárhol jársz bármikor, irányítással fog ellátni. "Minden a te útaidban megismered Őt; akkor Ő igazgatja a te Útaidat." (Példabeszédek 3:6) Elfogadtad irányítását akármilyen helyzetben is - szó szerint minden lépésedben a héten, napon, pillanaton keresztül? Rábíztad magad, hogy így járj? Tudod mondani "Igen és Ámen" erre?

Link

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
A Szentlélek erőszakot nem tesz rajtunk
  2016-05-16 23:47:44, hétfő
 
  A Szentlélek bennünk lakik és bennünk hat; az eredményeit megállapíthatjuk, de a cselekvés és hatás pillanatában nem is sejtjük őt.

A Szentlélek munkája észrevétlen simogatás:
tévedések megelőzése vagy elsimítása,
érzelmi vonakodások legyőzése s nemes elhatározások keltegetője,
akarati bénultságok megenyhítője s lanyhaságok életre-pezsdítője.

Egy lassú eső, mely észrevétlenül szikkad be a lelkünk földjébe s abból gaz és bojtorján helyett édes gyümölcsű hajtásokat termel ki.

Egy álomban bevett orvosság, amely vérünket tisztítja meg, bűnös lázakat lohaszt le az ereinkben s undok sebeket hegeszt be.

Egy láthatatlan jóbarát, aki mindig mellettünk van s okos, hasznos, nemes tanácsokat ad, amelyekről talán azt hisszük, hogy magunk adtuk magunknak.

Egy szellemkéz, amely minket helyes irányba terel, esés közben megragad s visszaránt, ráncokat simít el a homlokunkon, ködöket oszlat szét előttünk, tiltón emelkedik elénk, ha gonosz útra csalna a gerjedelmünk s édesen hívogat, bátorít, támogat, amikor fölfelé tartunk a meredek és rögös úton, amely az élet felé vezet.

,,Dulcis hospes animae"-nek, a lélek édes vendégének nevezi őt a liturgikus szekvencia s az is, mert bár csak a hatásaiban ismerjük fel őt, ezek a hatások végtelenül értékesek.

"Fáradságban nyugalmunk, hévben hűvös árnyékunk, sírásunkban örömünk."

A Szentléleknek ez a csodálatos működése azonban félelmetes felelősséggel is jár ránk nézve.

Mert a Szentlélek erőszakot nem tesz rajtunk, hanem önkéntes közreműködésünket kívánja s enélkül nem termi meg hatásait bennünk. Kimondhatatlanul gazdag kincseket hajigálunk el magunktól, amikor az ő ösztönzéseit süketül fogadjuk s az ő szándékait meghiúsítjuk. Ki tudja, milyen remekművet akarna ő alkotni belőlünk, de mi rövidlátóan s esztelenül ajtót mutatunk neki. Mintha félnénk, hogy ezáltal túlságosan jók és jámborok találunk lenni. Mintha a szentség és istenközelség fokozása valami átok és veszedelem lenne. Mintha az Úr igája nem volna áldás és az ő terhe nem lenne könnyű. Mintha a Szentlélek ajándékainak befogadása révén nem mi gazdagodnánk, nem mi ifjodnánk meg és szépülnénk meg s nem a mi lelki erőnk növekednék vele, a mi örömünk és békességünk.


Minden tudatos bűn a Szentlélek sugalmazásának visszautasításából származik.

Link


Bangha Béla: Pünkösd titka


 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
A „jámborság” ajándéka
  2016-05-15 20:18:33, vasárnap
 
 

LinkA Szentlélek olyan vallásosságot ad, amely megnyitja szívünket Jézus tanítása felé

A ,,jámborság" ajándéka.

A farizeusok, annak idején, éppenséggel is nagyon jámbor, nagyon vallásos embernek tartották magukat. Mégsem fogadták el, amikor az Isten tényleg szólt hozzájuk.

Miféle jámborság az, amit a Szentlélek ajándékoz nekünk? Manapság - ha szabad ezt a szót használni -, ebben a posztmodern korban, hajlamosak vagyunk arra, hogy vallásosak legyünk, de hívők ne. Hajlamosak vagyunk arra, hogy keressük a vallásos élményeket, a vallásos érzelmeket bárhol. Bármilyen felekezetnek, bármilyen közösségnek a művészetében, a zenéjében, a közösségi hangulatában. Jól érezzük magunkat akár a Katolikus Egyház szertartásán is, de aztán elfelejtjük, aztán életünk számára mintha semmit se jelentene. Tehát az érzelmi és szubjektív jellegű vallásosság nem a helyes jámborság, nem az, amire a Szentlélek tanít. A Szentlélek olyan vallásosságot ad nekünk, amely megnyitja szívünket Jézus Krisztus tanítása felé. Képessé tesz bennünket arra, hogy ráfigyeljünk Jézus személyére és tanítására, újra és újra, nap mint nap. Olvasva a Szentírást, ráemlékezve Jézus szavaira, személyes szóval imádkozva hozzá. Megkérdezve tőle reggel, hogy mi lesz ma az a helyzet az életemben, ahol az ő akaratával szembesülök, ahol veszélybe kerülök, hogy bűnt követek el, vagy lehetőségem van rá, hogy valami különlegesen jót tegyek. És aztán esténként bizony - lelkiismeret-vizsgálatnak mondjuk ezt - megkérdezhetjük magunktól: hogy sikerült ez a nap? Tényleg hallgattam arra, amit Isten üzent nekem? Tényleg meg tudtam tenni azokat a lépéseket, amelyek talán nehezek voltak? Vagy bocsánatot kell kérnem a mai napért? Így napról napra, nem szűnve meg fáradozni azon, hogy az ő akaratát keressük, így tudunk, igazán objektív módon vallásos és hívő, a hitben odaadó embernek lenni.

Ezt a fajta igazi vallásosságot ajándékozza mindannyiunknak a Szentlélek Úristen, mégpedig érzelmekkel és szeretettel, kedvvel és erővel, de mindig ennek a szilárd igazságnak, Isten akarata fáradhatatlan keresésének a következetességével.
Ámen.

Erdő Péter


Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
Isten Lelke folyamatosan jelen van a világban
  2016-05-15 08:16:54, vasárnap
 
  Link
A Lélek ajándéka - hogy használjon vele

Az első pünkösd eseményeit olvassuk az Apostolok cselekedeteiben. A mi nyelvünkön hirdetik Isten csodálatos tetteit. Isten szava érthető minden ember számára. Persze kell, aki hirdesse. A bérmálásban mindannyian megkaptuk a Lélek ajándékait, hogy használjunk vele, hogy szavainkkal és tetteinkkel hirdessük Isten csodálatos tetteit.

Pünkösd ünnepét megelőzően is a Lélek ott lebeg a vizek felett, szól a próféták szavával. Bár nem tudatosul, Isten Lelke folyamatosan jelen van a világban.

A Lélek kiáradásának következményei, hogy akik meghallották, akik befogadták, azok továbbadták hitüket. Így jut el az egész világra Krisztus üzenete, így formálódik az Egyház közössége a helyi közösségeken keresztül.

Ha megnézzük az első keresztények életét, azt látjuk, hogy a Lélek erejében, nagy lelkesedéssel élik meg hitüket, mutatják meg Isten iránti szeretetüket. A lelkesedés azt jelenti, hogy valamiért megteszek minden tőlem telhetőt. Hogy van bennem lendület, hogy nem veszítem el a kedvemet.
Persze sokszor megtapasztaljuk, hogy a lelkesedés és a feladat végzése összekapcsolódik, majd valahol a lelkesedés elpárolog, és már csak a feladat teljesítése marad meg. Hol veszítem el, hogyan tűnik el az életemből? Nem könnyű megtalálni.

Nézzük meg a kezdeti álmunkat, vágyunkat, célunkat! Ha sikerül felidézni a kezdeteket, akkor talán új lendületet vehetünk. Ha az első szeretetet felidézzük, ebből erőt meríthetünk a további úthoz, új lendületet kaphatunk. Pünkösd ünnepe mindig lehetőséget ad a Lélekkel való találkozásra, aki új tüzet, új erőt ad keresztény életünkhöz.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
Merj mindig újra kezdeni!
  2016-05-11 23:42:45, szerda
 
  Hidd és reméld, hogy a Szentlélek képes minden nehézség közepette - általad is - megújítani közösségedet és az Egyházat.
Ezt a reményt sugározzák életed és szavaid. (Vö. Róm 15,13, Ef 1, 17-19) (A reményt akkor tudod sugározni, ha az imában s a szentségekben is rendszeresen merítesz a Lélek "forrásaiból".)

Merj mindig újra kezdeni! Minél inkább magunkban bízunk, annál gyakrabban elesünk. Ha jobban a Szentlélek vezetésére bízzuk magunkat, csökkennek az elesések (Ez a fejlődés egész életünk útja. Róm 8,5-11)

Minden elesésed, gyengeséged ellenére - ha hiszel - a Lélek képes új szívet és új lelket adni beléd. (Ez 36,26, 2 Kor 3,17)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
A Szentlélek himnuszok
  2016-05-08 14:03:24, vasárnap
 
  Bölcsesség Lelke, gyújts bennünk világosságot, hogy a földi élet eseményeit az örök igazságok fényében ítéljük meg.

Értelem Lelke, tárd fel előttünk a kinyilatkoztatott igazságok értelmét, és őrizz meg a hitben való eltévelyedéstől.

Jótanács Lelke, add, hogy mindenben meglássuk és kövessük is az Isten akaratát, nehéz és kétes ügyekben világosítsd meg értelmünket, ha pedig kétségbeesés fenyeget, vigasztalj sugallataiddal.

Tudomány Lelke, mélyítsd el bennünk a megismerést, hogy tudjuk, mit miért kell hinnünk, képesíts az Úr igazságainak hirdetésére, és megvédelmezésére.

Erősség Lelke, adj nekünk erőt a kísértésben, béketűrést a szenvedésben, állhatatosságot a harcokban, és lendületes odaadást hivatásunk teljesítésében.

Jámborság Lelke, alakítsd ki bennünk Krisztust. Alakíts minket isteni finomságoddal, hogy Isten gyermekeinek szabadságával tegyünk bizonyságot az evangéliumról.

Istenfélelem Lelke, önts belénk szent tiszteletet az isteni fölség iránt, alapozd meg bennünk a szeretetet.

Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
A Szentlélek himnusza
  2016-05-08 14:00:36, vasárnap
 
  Puszta Sándor:
A Szentlélek himnusza


A Lelket várom, a Nagyszerűt,
Mi Szépségekben szíven üt.
A Lelket, ki az Atyától lett
S a vizek felett lebegett.
A Lelket, akiben élet forr,
És rózsáival teleszór...
A Lelket, mely gyújt, csodát mível,
És betölt kegyelmeivel.
Mi föntről, egekből árad át,
Az örök élet áramát.
Mi telít, ürít és újra tölt
És újjászületik a Föld!

A Lelket várom, az Ihletőt,
Ki megvigasztal szenvedőt,
Ki megihleti az alkotót,
Akartat velünk minden jót!
Ő áll mögötted, ha verset írsz,

Ha víg vagy és ha sírva sírsz.
És rádcsorog, mint hű, szende fény,
Mint piros szárnyú költemény.
A Lélekre várok, lesem én,
Mely örök ifjú, sose vén.
Ifjabb, akár e zengő tavasz
És szirmaival behavaz.

A Lelket várom, dús égi Szél,
Ott fú, hol akar és beszél.
Mond kimondhatatlan szavakat
És kormányoz világokat.
Mint Isten zord villáma repül,
Pápák szavára települ.
Zúgó Vihar, mi úgy rohan át,
Hogy elgörbülnek a koronák.
Mint irgalmas szellő lengedez,
Békéjével simít, legyez.
Megkérem, mondjon majd értem szót,

Védje az egyedülvalót.
Velem, veled, és vele legyen,
Hogy minden ember szent legyen!
Legyen, aki víg s ki bús, az is,
S legyenek mind a holtak is...

A Lelket várom, Vigasztalót,
Hogy szóljon és mondja azt a Szót,
Mi tisztán a Lélekből való,
S egyedül örökkévaló!
Amely minden szóba beleszól,
Melyre a cédrus meghajol,
Amely száll a Libanon felett,
És Kérdés is, meg Felelet!
Amely zengve zúg és zúgva zeng,
Magasságban s a mélyben lent!
Ki az Infernókban s Poklokon,
Az egyedüli Hatalom!
És ki egyedüli Úr csupán,
Pecsét, az Isten trónusán!
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
A jó tanács ajándéka kincset jelent
  2015-08-24 23:06:12, hétfő
 
 
LinkTudjuk, hogy milyen fontos, főleg életünk legkényesebb pillanataiban, hogy számíthassunk olyan bölcs személyek javaslataira, akik szeretnek bennünket. A jó tanács ajándéka révén maga Isten Szentlelke világítja meg szívünket, hogy így megértesse velünk a helyes beszéd módját, hogy hogyan viselkedjünk, és melyik utat kövessük.

Abban a pillanatban, amikor befogadjuk és vendégül látjuk szívünkben a Szentlelket, azonnal fogékonnyá tesz bennünket hangja iránt, és Isten szíve szerint irányítja gondolatainkat, érzelmeinket és szándékainkat. Ugyanakkor egyre inkább afelé irányít bennünket, hogy benső tekintetünket Jézusra szegezzük, legyen ő a példaképünk cselekedeteinkben, az Atyaistenhez és testvéreinkhez fűződő kapcsolatainkban. A jó tanács az az ajándék, amellyel a Szentlélek képessé teszi lelkiismeretünket, hogy választani tudjuk az Istennel való szeretetközösséget, Jézus és evangéliumának logikája szerint. Így a Szentlélek révén bensőleg pozitív módon növekszünk, a közösségben is. A Szentlélek segít, hogy ne váljunk az önzés, saját látásmódunk rabjává. A Szentlélek segít bennünket, hogy növekedjünk a közösségi életben is.

Ennek az ajándéknak a megőrzéséhez alapvetően fontos az ima.
Nagyon fontos az ima, az imádkozás. Mondjuk el azokat az imákat, amelyeket mindnyájan ismerünk gyermekkorunk óta, de imádkozzunk saját szavainkkal is, kérjük az Urat: Uram, segíts nekem, adj tanácsot: mit tegyek?
Az imával helyet készítünk a Szentléleknek, hogy jöjjön el és segítsen bennünket abban a pillanatban, adjon tanácsot, hogy mit tegyünk.

Az imát soha ne feledjétek el, soha! Senki sem veszi észre, amikor imádkozunk a buszon, az utcán: csöndben, szívünkkel imádkozzunk, használjuk ki ezeket a pillanatokat az imára. Imádkozzunk, hogy a Szentlélek adományozza nekünk a jó tanács ajándékát. Az Istennel való bensőséges kapcsolatban, szava meghallgatásában lassanként félretesszük személyes logikánkat, amelyet leginkább bezártságaink, előítéleteink, ambícióink diktálnak.

Tanuljuk meg ehelyett megkérdezni az Úrtól: mi a te kívánságod? Kérjünk tanácsot az Úrtól, és ezt az imában tegyük meg. Ezáltal megérlelődik bennünk egy mély, szinte velünk született összhang a Szentlélekben, és megtapasztaljuk, mennyire igazak Jézus szavai, amelyeket Máté evangéliumában olvasunk:

,,Ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok. Abban az órában majd megtudjátok, mit szóljatok. Hiszen nem ti beszéltek, hanem Atyátok Lelke szól belőletek" (vö. Mt 10,19-20). A Lélek az, aki tanácsot ad nekünk, de nekünk kell helyet adnunk a Léleknek, hogy tanácsot adjon és imádkozzunk, hogy a Szentlélek jöjjön, és mindig segítsen nekünk.

Mint a Szentlélek összes többi ajándéka, a jó tanács is kincset jelent az egész keresztény közösség számára. Az Úr nem csak szívünk belsejében szól hozzánk - igen, ott is, de nem csak ott. Szól hozzánk testvéreink hangja és tanúságtétele által is. Valóban nagy ajándék, hogy találkozhatunk olyan hitvalló férfiakkal és nőkkel, akik főleg életünk legbonyolultabb és legfontosabb szakaszaiban segítenek nekünk, hogy megvilágítsuk szívünket és felismerjük az Úr akaratát.

Ferenc pápa
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω SZENTLÉLEK  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 194
  • e Hét: 851
  • e Hónap: 12254
  • e Év: 278275
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.