Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az utolsó képek Erőss Zsoltékról
  2013-06-03 12:42:02, hétfő
 
  A képeken az látszik, hogy a csúcson még jó állapotban volt mind a két magyar hegymászó.

A két magyar hegymászó halálával végződött Himalája-expedíció közzétette az utolsó képeket Erőss Zsoltról és társáról, Kiss Péterről. Csütörtökön az időjárási körülmények miatt lefújták a csúcs közelében május 20-án eltűnt öt hegymászó, köztük Erőss Zsolt és Kiss Péter utáni kutatást. A most megjelent képeken a két magyar hegymászó mellett látható a spanyol Oscar Cadiach és az olasz Mario Vielmo is. Nekik sikerült lejutniuk 8586 méterről. Az expedíció vezetője szerint Erőss és Kiss nagyon jó állapotban voltak a csúcstámadás előtt, de kevesebb távot kellett volna hagyniuk az utolsó napra. További képeket itt talál, az expedíció blogján itt: Link

Még több kép róluk: LinkLink

Forrás: origo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Himalája expedíciók  
Hiszem, hogy Istennél vannak
  2013-05-26 17:07:35, vasárnap
 
 Szerda délután óta sokan izgultunk érte, értük. Most már nincs semmi remény arra, hogy élnek. Ritkán fáj ennyire a halála valakiknek, akiket nem is ismertem. A hősé, akinek az élet mindent megadott - karizmatikus személyiséget, hivatást, kitartást, sikereket, ismertséget, családot - Erőss Zsolté. És az eddig csak sportkörökben ismert fiatalember, Kiss Péter halála talán még jobban fáj. Tragédiája a hérosz halálának árnyékába került.

Őrültség hegyet mászni. Igen, az.
De őrültség beülni az autóba nap mint nap, őrültség a zebránál várni a járdaszegélyen, és az is, hogy fel merünk szállni egy repülőgépre. Őrültek vagyunk mi, emberek. Ki ennyire, ki annyira. A hegymászók az őrültebbek közül valók. Akiknek azért kell megmászni egy hegyet, mert ott van.

,,Isten közelébe akarok kerülni", mondta egy barátom, amikor arról kérdeztem, miért szereti a hegyeket. Így van ez a magasság miatt és a teljesítmény miatt is. Ha Isten olykor "meg is torolja", ha valaki a közelébe merészkedik, mégis kell, hogy kedvelje akár a vakmerőket is. Mi, emberek elmélkedhetünk azon, hogy morálisan mit jelent 8600 méteres csúcsokat támadni, ha valakinek van két pici gyermeke. Isten ennél sokkal nagyvonalúbb. Nem erkölcsi a megközelítése, inkább lélekismerő.

Nekem könnyű. Erőss Zsolt és Kiss Péter nem tartozott a családtagjaim, rokonaim, barátaim közé. Nem nekem kell egyedül nevelnem két kisgyermeket. Könnyű azért is, mert hiszek a túlvilágban, az örök életben, a feltámadásban. Ezért a haláluk számomra szent. Az élet nagyszabású záróakkordja, amelynek havas-jeges szirtek, soha nem látott fények és hangok voltak a díszlete. Hegymászóélet - hegymászóhalál. Lehet-e más? Lehet-e szebb?

Hiszem, hogy Istennél vannak. Minden egyéb szócséplés.

"Van, aki sokat kockáztat, van, aki keveset, a mérték megítélése azonban nagyon szubjektív. Mindenki úgy érzi magáról, hogy az arany középúton halad, de ez lehetetlen, és mondhatjuk, hogy maga az élet is rejt magában bizonyos fokú kockázatot."


Forrás: (Erőss Zsolt: A kockázatról) Link
 
 
0 komment , kategória:  Himalája expedíciók  
Erőss Zsolt hegymászó gondolatai
  2013-05-24 22:35:05, péntek
 
  "Régebben sokkal közelebb volt az emberekhez a születés, a halál, a közösség együtt élte meg az ilyesmit. Ezek a dolgok mostanra eltávolodtak tőlünk, és olyan mintha nem is kéne, hogy az életünk része legyen. Tudnunk kell elfogadni, és közelebb engedni magunkhoz az elmúlást, még ha ez a kicsit önző, individualista társadalom úgy is viselkedik, mintha sosem kéne meghalnia. Mintha a vagyonfelhalmozás is arról szólna, hogy sose halok meg." Erőss Zsolt

Link


Erőss Zsolttal Veiszler Alinda beszélget: Videó: Link

 
 
0 komment , kategória:  Himalája expedíciók  
Magyar Himalája expedició 2013
  2013-05-24 22:26:27, péntek
 
 


Link

Egészen 1852-ig a Kancsendzönga volt a világ legmagasabb hegye, de a William Lambton által megkezdett, s George Everest által folytatott nagy háromszögelési felmérést követően visszacsúszott a harmadik helyre ,ekkor lett a Mount Everest (8850 m), illetve a K2 (8611 m) az első két helyezett. A Kancsendzönga első meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik. A brit expedíció tisztelte Szikkim lakosságának vallását, akik a csúcsot szentként tisztelik, s megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító (hegymászó) azóta is követi ezt a hagyományt.

Vajon a magyarok is tiszteletben tartották ezt a hagyományt?

05. 19. este Zsolt és Péter nem érték el a nagy melegben a felső négyes tábort, hanem felállítottak egy köztest 7250 méteren. Ezzel természetesen 350 méterrel megnövekszik a csúcstámadás hossza! Nem szerencsés, de nem lehetetlen.

20-a reggel 9 óra. Az elmúlt 14 órában folyamatos kapcsolatban voltam a fiúkkal, jó tempóban haladtak fölfelé és föltornázták magukat a hármas élbolyhoz. koreai, olasz! Együtt érték el a nagy rámpa végét és kezdték volna a csúcstraverz szikla útját, de a sherpák lemaradtak és nem helyeztek el fix köteleket (ez volt a múltkori megbeszélés lényege!!) a kitettebb helyeken, hogy ne kelljen külön kötélbiztosítást használni! Meglepő fordulat.

A csapatok meglepődtek is vagy 1 órán keresztül, mely helyzet hajnali fél öt körül eléggé fagyás veszélyes a -30 fokos hidegben álldigálni és új stratégiát kidolgozni. Persze ehhez a sherpás-oxigénes népség nem alkalmas, ehhez mászók kellenek. Be kell vállalni egy 200 méteres, biztosítás nélküli fölmenetet 8300 méteren.

A két magyar a 4 koreai és a 3 olasz bevállalta és haladnak a sziklás, kitett traverzban fölfelé. Persze ez erősen lelassítja a tempót, de megy. Lefelé, fáradtabban egy kicsit kényesebb, de körvonalazódik egy rövidköteles megoldás, hogy mégse teljesen biztosítatlanul kelljen lejönni.

05.20. 18 ó előtt néhány perccelmegszólalt a rádió és Zsolt viccelődött: Itt a csúcs, Lalikám merre vagy? Persze, hogy a kezemben volt, egész nap el sem eresztettem. Örömömben kétszer gratuláltam Petinek is, aki hálásan köszönte, de hideg van, és adta vissza Zsoltnak, aki megnyugtatott, hogy hosszú volt, jól elfáradtak, de rendben vannak és rögvest ereszkednek is le (mind a hatan: ők ketten, Oscar a Spanyol, Mario az olasz és két sherpa!) nem marad idő sok fotózásra, meg köd is van!

Rendben, vigyázni lefelé és a rámpánál, majd a négyes tábor elérésénél feltétlenül rádiózzatok!

Jött is a következő rádió Zsolttól 20 órakor: Lali, nagyon legyengültem, nem tudok tovább menni, Péterék előttem, lejjebb vannak 60-100 méterrel. Próbáltam fényjeleket adni, de nem ért semmit!

Ennél jobban régen lepődtem meg, hiszen semmi jele nem volt a hirtelen erővesztésnek és pont Zsoltnál.Úgy tűnt nálam csak Zsolt lepődött meg jobban.a hangján is éreztem, hogy komoly a baj!
és így maradtunk egész éjszaka, Kb. 8300 méteren -30 fokban.Félóránként beszéltünk a rádión.

05.21.Hajnal felé hívott és azt mondta, hogy kicsit összeszedte magát és elindul- lassan lefelé.

1 óra múlva beszéltünk és kérdeztem Petit. Még egy meglepetés, azt mondta -itt van mellettem! És úgy is volt. Peti átvette a rádiót és elmondta, hogy Zsozsó egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozza és lassan ereszkednek lefelé!Az nagyon jó, Mi pedig Jaroval szervezzük a segítséget és a mentést. Csakhogy, egyetlen embert se értünk el a környéken, mindenki ki volt kapcsolva a föntlévő sherpákkal együtt!

reggel 8 órakor indulhatott el az érdembeli rádiólánc. Közben a kettes tábort elvitte egy lavina és a koreai csapat balesetet szenvedett. Petiről nem tudunk semmit. A látható képen 1 ember maradt. Zsolt nem tudott magyarázatot adni, hiszen a beszéd is nagyon nehezére esett, de folyamatosan, lassan ereszkedett lejjebb. Egészen 8100 méterig. Ott lekuporodott és elaludt.

05.21. délelőtt 11 óra, Zsolt jól hallhatóan pihentebben és jól artikulálva hívott és elindult lefelé a négyes táborba.Közben sikerült egy 2 tagú, sherpa segítséget megnyerni (tetemes összegért), hogy érje el a négyes tábort holnap reggelre és segítse a fiúkat lejjebb ereszkedni, akár az alaptáborig.Reméljük, sikerrel !

05.21. délután 15 óra, Zsolt nem válaszol a hívásra

Zsolt és Peti bajba került

Két éjszakát töltöttek 8000 méter felett, a halálzónában, sátor, hálózsák, élelem és víz nélkül, miközben ott egyet sem szabadott volna.

A "Magyarok a világ nyolcezresein" az alábbi közleményt fogalmazza meg:

A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!

Kollár Lajos - 2013.05.22.

Forrás és további információk itt:
Link

HIMALÁJAEXPEDÍCIÓ http://himalajaexpedicio.postr.hu/
Link 
 
0 komment , kategória:  Himalája expedíciók  
Kancsendzönga 2013. május
  2013-05-24 21:05:08, péntek
 
 

Link

A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció

Dorji Phurba Sherpa (elhunyt)
Mingma Sherpa Pemba
Sherpa Bibash (elhunyt)
Sherpa Nima
Nuru Sherpa
Mario Vielmo (Olaszország)
Reza (Irán)
Erőss Zsolt (Magyarország, eltűnt)
Kiss Péter (Magyarország, elhunyt)
Hongbin Kim (Dél-Korea)
namsoo Park (Dél-Korea, elhunyt)
Luo Jing (hölgy, Kína)
Liu Honszhong (Kína)
Zhang Liang (Kína)

Forrás: http://desnivel.com/ Oscar Cadiach és Lluis Rafols elmondják, mi történt a Kancsendzöngán Link
 
 
0 komment , kategória:  Himalája expedíciók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 23
  • e Hónap: 2774
  • e Év: 2774
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.