Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Márton napi libacomb
  2014-11-18 20:13:21, kedd
 
  ....


Őszi liba­comb pecse­nye a Kony­hai Élet novem­beri ajánlata:
Hozzávalók:
- 4 egész libacomb
- 20 dkg főtt gesz­te­nye (egész)
- 15 dkg aszalt szilva
- 20 dkg édes szőlő
- 2 dl Tokaji aszú
- só, őrölt bors, étke­zési keményítő

Elkészítése:
Az aszalt szil­vát meg­mos­suk, beáz­tat­juk a Tokaji borba. A szőlőt lesze­mez­zük, megmossuk.
A liba­com­bot meg­mos­suk, a bőrös felén bevag­dos­suk és besóz­zuk. A bőr­rel lefelé for­dítva egy lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő­vel lefedve fel­tesszük párolni. Puhára párol­juk, majd zsír­jára süt­jük. Itt már lassú tűzön süt­jük, a saját zsír­já­ban. Ha kevés zsír főtt ki belőle, tehe­tünk hozzá egy kis libazsírt.
Las­san pirosra, puhára süt­jük. Mikor meg­sült, óva­to­san kiszed­jük, a zsír­ját leönt­jük. Az edény­ben egy kevés zsírt hagyunk és a szil­vát a gesz­te­nyé­vel lepi­rít­juk. Párol­juk pár per­cig, majd hoz­zá­ad­juk a szőlőt, pici bor­sot, fel­önt­jük a bor­ral (ami­ben a szil­vát áztat­tuk), és csa­pott evő­ka­nál kemé­nyítő­vel sűrít­het­jük. Kicsit bevo­nó­ké­pes lesz a mártás.
Tála­lás előtt össze ­pá­rol­hat­juk a hús­sal, vagy csak mellé tálaljuk.

Köret­nek her­cegnő bur­go­nyát ajánlok.
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
köszönöm ezt guszta ünnepi ebédet:
  2014-11-13 21:34:40, csütörtök
 
  köszöntelek kedves Marika köszönöm ezt guszta ünnepi ebédet: :) szinte az illatát érzem Klári
...... ........... ......


Egészségedre, Maroka
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi libaságok
  2014-11-11 23:27:50, kedd
 
  Receptek: Link

......

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Irmus Márton napi kedves kívánsága
  2014-11-11 17:06:00, kedd
 
  Jó reggelt! Márton-napján,reád és családodra az egész házadra Isten áldását kérek,hogy Márton-nap utána is szép napjaitok legyenek. Puszi: Tóthné, Irmus
...... ...........


Köszönöm szépen, Maroka
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi libasült, párolt lilakáposztával
  2014-11-10 21:25:58, hétfő
 
  Nagyobb kép Link
...... ............


Hozzávalók
4 db libacomb
1 fej vöröshagyma
4 db fokhagymagerezd
4 evőkanál libazsír
2 dl fehér bor
őrölt bors
majoránna só

Párolt lila káposzta
1 kg lila káposzta
1 fej lila hagyma
4 evőkanál Rama margarin
1 evőkanál cukor
1 evőkanál 20 %-s ecet
1 kiskanál köménymag

Elkészítés
A libacombokat sóval, borssal, és majorannával meghintjük.
Libazsíron pár percig megkapatjuk mindkét oldalát.
Hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, és fokhagymát. Beleöntjük a bort, és lassan, fedő alatt pároljuk 1,5 órát.
Ha megpuhult, 220 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és 25 perc alatt megsütjük. Sütés közben saját levével locsoljuk.
Amíg a libacomb sül, a káposzta torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Megsózzuk, majd kicsit pihentetjük.
Ezalatt a cukrot margarinon karamellizáljuk, a hagymát hozzáadjuk, és üvegesre pároljuk. Köménymaggal ízesítjük, majd hozzákeverjük a káposztát, meglocsoljuk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon 30 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
Tipp: Fűszeres burgonyával is tálalhatjuk.
......

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Tréfás liba képek
  2014-11-10 21:21:03, hétfő
 
  .......



......



......



......



......



......



......

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi libaleves
  2014-11-10 21:02:35, hétfő
 
  ...... .....


Hozzávalók / 4 adag
1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
4 db nagyobb sárgarépa
3 db nagyobb fehérrépa
1 db nagyobb vöröshagyma
1 db kisebb zeller
8-10 gerezd fokhagyma
10 szem egész fekete bors
1 db paprika
3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika
1 ág rozmaring
1 ágacska kakukkfű
só ízlés szerint
lúdgégetészta

Elkészítése
A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
Lassú tűzön főzzük a levest.
Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
...... ......




Hozzávalók vagy 5 személyre:
2 libanyak, 1-2 szárnytő, 40 dkg liba szív,
50 dkg liba zúza,
5 sárgarépa, 2 fehérrépa, egy darab zellergumó, 1 kis karalábé,
1 közepes vöröshagyma,
8-10 gerezd fokhagyma,
1-1 egész paradicsom és paprika,
pár darab gomba egészben,
egy hüvelykujjnyi gyömbér gyökér,
egy mokkáskanálnyi bors, só ízlés szerint.
Esetleg lehet hozzá főzni lúdgége tésztát is, de természetesen külön, s csak tálaláskor teszem a levesbe.

Elkészítése:
egy nagy kukta fenekére teszem a szükség szerint feldarabolt húst, ráöntök 1,5 liter vizet, megsózom, beleteszem a borsot, a hagymás, a paprikát, paradicsomot, a gyömbért és erős tűzre teszem az edényt. Ezalatt megtisztítom a répákat, s a többi zöldséget. Ahogy elkészülnek, folyamatosan teszem a melegedő levesbe. Ha minden benne van, utána töltök még 1,5 liter vizet, lezárom a kuktát és a pöffenéstől kezdve 50 percig főzöm takarékon. Ekkor felnyitom a kukta tetejét, ami kb 20 perc múlva engedi el, amikor már megszűnik a forró gőz nyomása. Ekkor más tálalható is, a külön megfőtt tészta betéttel.
........

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi hagyományok - körkép
  2014-11-10 20:31:23, hétfő
 
  Olvasható Link
...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Narancsos libaleves ..........
  2014-11-10 20:25:01, hétfő
 
  Narancsos libaleves libatepertős maceszgombóccal
...... .....


Hozzávalók:
8 személynek:
4 db libacomb (a bőre és a zsírja leszedve, kisütve tepertőnek)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
5 dkg gyökér
5 dkg zöldborsó
4 db csiperke gomba
1 dl fehérbor
3 dl tejszín
3 l tyúkhúsleves
1 csokor petrezselyem

bors
2 evőkanál narancsos mustár (vagy narancs reszelt héja és 2 evőkanál mustár)

A gombóchoz:
10 dkg pászka
2 tojás
1 dl víz
3 dkg libatepertő
6 evőkanál libazsír

bors
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
1. A libacombot megtisztítjuk, a bőrét és a zsírját leszedjük, és a sütőben szépen lassan ropogósra kisütjük kb. 140 fokon. Leszűrjük, kihűtjük, ledaráljuk (ezt tesszük a maceszgombócba).
2. A pászkát apróra daráljuk, összekeverjük a hozzávalókkal úgy, hogy tejbegríz sűrűségű legyen. Pihentetjük kb. 1 órát. Közben elkészítjük a levest.
3. A libahúst levágjuk a csontról, összekockázzuk. A vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, rádobjuk a libahúst, és tovább pirítjuk. Ha elforrta a levét, hozzátesszük a kockázott zöldségeket, és felengedjük a fehérborral, húslével, tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Narancsos mustárral ízesítjük.
4. A masszából kis gombócokat formázunk, belefőzzük a levesbe.

.....

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Aranyosi Ervin: Márton napi hagyomány
  2014-11-10 20:08:48, hétfő
 
  ........


Márton napkor minden háznál libát szokás enni,
mert aki nem eszik ludat, annak azt jelenti:
hogy jövőre éhezni fog, szűk esztendő vár rá.
jobb lenne, ha a lúd evést inkább kipróbálná.

A libából a püspöknek is küldtek ebédre,
ezért a falat darabért, hullt a liba vére.
Ezt a részét úgy nevezik, a püspökfalatja,
ebből látszik, hogy az ember nem szívesen adja.

Aztán, aki spicces lett a frissen fejtett bortól,
az új évben nem fáj feje, akármennyit kortyol.
Az újborról most derül ki, milyen finomsága,
úgy is mondják, Márton nap az újborok bírája!



Aranyosi Ervin ˆ 2014-11-07.
A vers és a festmény megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 235 db bejegyzés
e év: 1652 db bejegyzés
Összes: 30010 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1779
  • e Hét: 15251
  • e Hónap: 168307
  • e Év: 802091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.