Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Márton napi libacomb
  2014-11-18 20:13:21, kedd
 
  Őszi liba­comb pecse­nye a Kony­hai Élet novem­beri ajánlata:
Hozzávalók:
- 4 egész libacomb
- 20 dkg főtt gesz­te­nye (egész)
- 15 dkg aszalt szilva
- 20 dkg édes szőlő
- 2 dl Tokaji aszú
- só, őrölt bors, étke­zési keményítő

Elkészítése:
Az aszalt szil­vát meg­mos­suk, beáz­tat­juk a Tokaji borba. A szőlőt lesze­mez­zük, megmossuk.
A liba­com­bot meg­mos­suk, a bőrös felén bevag­dos­suk és besóz­zuk. A bőr­rel lefelé for­dítva egy lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő­vel lefedve fel­tesszük párolni. Puhára párol­juk, majd zsír­jára süt­jük. Itt már lassú tűzön süt­jük, a saját zsír­já­ban. Ha kevés zsír főtt ki belőle, tehe­tünk hozzá egy kis libazsírt.
Las­san pirosra, puhára süt­jük. Mikor meg­sült, óva­to­san kiszed­jük, a zsír­ját leönt­jük. Az edény­ben egy kevés zsírt hagyunk és a szil­vát a gesz­te­nyé­vel lepi­rít­juk. Párol­juk pár per­cig, majd hoz­zá­ad­juk a szőlőt, pici bor­sot, fel­önt­jük a bor­ral (ami­ben a szil­vát áztat­tuk), és csa­pott evő­ka­nál kemé­nyítő­vel sűrít­het­jük. Kicsit bevo­nó­ké­pes lesz a mártás.
Tála­lás előtt össze ­pá­rol­hat­juk a hús­sal, vagy csak mellé tálaljuk.

Köret­nek her­cegnő bur­go­nyát ajánlok.
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Irmus Márton napi kedves kívánsága
  2014-11-11 17:06:00, kedd
 
  Jó reggelt! Márton-napján,reád és családodra az egész házadra Isten áldását kérek,hogy Márton-nap utána is szép napjaitok legyenek. Puszi: Tóthné, Irmus
...... ...........


Köszönöm szépen, Maroka
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi libasült, párolt lilakáposztával
  2014-11-10 21:25:58, hétfő
 
  Nagyobb kép Link
...... ............


Hozzávalók
4 db libacomb
1 fej vöröshagyma
4 db fokhagymagerezd
4 evőkanál libazsír
2 dl fehér bor
őrölt bors
majoránna só

Párolt lila káposzta
1 kg lila káposzta
1 fej lila hagyma
4 evőkanál Rama margarin
1 evőkanál cukor
1 evőkanál 20 %-s ecet
1 kiskanál köménymag

Elkészítés
A libacombokat sóval, borssal, és majorannával meghintjük.
Libazsíron pár percig megkapatjuk mindkét oldalát.
Hozzáadjuk az aprított vöröshagymát, és fokhagymát. Beleöntjük a bort, és lassan, fedő alatt pároljuk 1,5 órát.
Ha megpuhult, 220 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és 25 perc alatt megsütjük. Sütés közben saját levével locsoljuk.
Amíg a libacomb sül, a káposzta torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Megsózzuk, majd kicsit pihentetjük.
Ezalatt a cukrot margarinon karamellizáljuk, a hagymát hozzáadjuk, és üvegesre pároljuk. Köménymaggal ízesítjük, majd hozzákeverjük a káposztát, meglocsoljuk ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon 30 percig pároljuk. Időnként megkeverjük.
Tipp: Fűszeres burgonyával is tálalhatjuk.
......

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Tréfás liba képek
  2014-11-10 21:21:03, hétfő
 
  .......



......



......



......



......



......



......

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi libaleves
  2014-11-10 21:02:35, hétfő
 
  ...... .....


Hozzávalók / 4 adag
1 kg libaaprólék (tetszés szerint hát, szárny, nyak, zúza)
4 db nagyobb sárgarépa
3 db nagyobb fehérrépa
1 db nagyobb vöröshagyma
1 db kisebb zeller
8-10 gerezd fokhagyma
10 szem egész fekete bors
1 db paprika
3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika
1 ág rozmaring
1 ágacska kakukkfű
só ízlés szerint
lúdgégetészta

Elkészítése
A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval.
Lassú tűzön főzzük a levest.
Közben a leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük.
Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön.
A leves akkor készül el, amikor a hús teljesen megpuhult.
Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest.
A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.
...... ......




Hozzávalók vagy 5 személyre:
2 libanyak, 1-2 szárnytő, 40 dkg liba szív,
50 dkg liba zúza,
5 sárgarépa, 2 fehérrépa, egy darab zellergumó, 1 kis karalábé,
1 közepes vöröshagyma,
8-10 gerezd fokhagyma,
1-1 egész paradicsom és paprika,
pár darab gomba egészben,
egy hüvelykujjnyi gyömbér gyökér,
egy mokkáskanálnyi bors, só ízlés szerint.
Esetleg lehet hozzá főzni lúdgége tésztát is, de természetesen külön, s csak tálaláskor teszem a levesbe.

Elkészítése:
egy nagy kukta fenekére teszem a szükség szerint feldarabolt húst, ráöntök 1,5 liter vizet, megsózom, beleteszem a borsot, a hagymás, a paprikát, paradicsomot, a gyömbért és erős tűzre teszem az edényt. Ezalatt megtisztítom a répákat, s a többi zöldséget. Ahogy elkészülnek, folyamatosan teszem a melegedő levesbe. Ha minden benne van, utána töltök még 1,5 liter vizet, lezárom a kuktát és a pöffenéstől kezdve 50 percig főzöm takarékon. Ekkor felnyitom a kukta tetejét, ami kb 20 perc múlva engedi el, amikor már megszűnik a forró gőz nyomása. Ekkor más tálalható is, a külön megfőtt tészta betéttel.
........

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Márton napi hagyományok - körkép
  2014-11-10 20:31:23, hétfő
 
  Olvasható Link
...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Narancsos libaleves ..........
  2014-11-10 20:25:01, hétfő
 
  Narancsos libaleves libatepertős maceszgombóccal
...... .....


Hozzávalók:
8 személynek:
4 db libacomb (a bőre és a zsírja leszedve, kisütve tepertőnek)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
5 dkg gyökér
5 dkg zöldborsó
4 db csiperke gomba
1 dl fehérbor
3 dl tejszín
3 l tyúkhúsleves
1 csokor petrezselyem

bors
2 evőkanál narancsos mustár (vagy narancs reszelt héja és 2 evőkanál mustár)

A gombóchoz:
10 dkg pászka
2 tojás
1 dl víz
3 dkg libatepertő
6 evőkanál libazsír

bors
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
1. A libacombot megtisztítjuk, a bőrét és a zsírját leszedjük, és a sütőben szépen lassan ropogósra kisütjük kb. 140 fokon. Leszűrjük, kihűtjük, ledaráljuk (ezt tesszük a maceszgombócba).
2. A pászkát apróra daráljuk, összekeverjük a hozzávalókkal úgy, hogy tejbegríz sűrűségű legyen. Pihentetjük kb. 1 órát. Közben elkészítjük a levest.
3. A libahúst levágjuk a csontról, összekockázzuk. A vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, rádobjuk a libahúst, és tovább pirítjuk. Ha elforrta a levét, hozzátesszük a kockázott zöldségeket, és felengedjük a fehérborral, húslével, tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Narancsos mustárral ízesítjük.
4. A masszából kis gombócokat formázunk, belefőzzük a levesbe.

.....

 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Aranyosi Ervin: Márton napi hagyomány
  2014-11-10 20:08:48, hétfő
 
  ........


Márton napkor minden háznál libát szokás enni,
mert aki nem eszik ludat, annak azt jelenti:
hogy jövőre éhezni fog, szűk esztendő vár rá.
jobb lenne, ha a lúd evést inkább kipróbálná.

A libából a püspöknek is küldtek ebédre,
ezért a falat darabért, hullt a liba vére.
Ezt a részét úgy nevezik, a püspökfalatja,
ebből látszik, hogy az ember nem szívesen adja.

Aztán, aki spicces lett a frissen fejtett bortól,
az új évben nem fáj feje, akármennyit kortyol.
Az újborról most derül ki, milyen finomsága,
úgy is mondják, Márton nap az újborok bírája!



Aranyosi Ervin ˆ 2014-11-07.
A vers és a festmény megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Ludas kása
  2014-11-10 19:55:51, hétfő
 
  ...... .....


Hozzávalók kb. 5 személyre:
A leveshez:
Kb. 1,3 kg libaaprólék (pl. szárnytő, nyaka, zúza, szív)
35 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa)
10 dkg zellergumó
10-10 dkg (mélyhűtött) zöldborsó és gomba
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál egész fekete bors (teatojásba zárva)
1 kis babérlevél
1 teáskanál lestyán
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
A rizshez:
35 dkg (basmati) rizs
4-5 evőkanál libazsír
1 kis vöröshagyma
őrölt fekete bors (bővebben mint más esetben)
2 csokor petrezselyem


Elkészítés:
Az aprólékot megtisztítom, langyos vízben megmosom, fazékba téve 1,5 liter vízzel felöntöm. Sózom, a teatojást beleteszem. A keletkezett habját a tetejéről leszedem.
Közben a zöldségeket megtisztítom, nagyjából feldarabolom, a vöröshagymával, fokhagymával, babérral, lestyánnal, szerecsendióval a leveshez adom, gyöngyöző forralással puhulásig főzöm. A gombát a végén adom hozzá egészben.
A levest egy kis fazékba szűröm, a visszamaradt húsdarabokat és a zöldségeket külön-külön tányérokban hűlni hagyom.
A leves tetejéről kb. 5 evőkanál zsiradékot evőkanállal leszedek, a levest tovább forralom (kb. 1 literre lesz szükség, jó, ha a felesleget elfőni, mert intezívebb ízű lesz).
A langyosra hűlt húst és a kihűlt zöldségeket, gombát kis darabokra aprítom.
Egy nagy tapadásmentes serpenyőben a levesről leszedett zsírt felhevítem, a rizst benne üvegesre futtatom. Beledinsztelem a kis fej finomra aprított vöröshagymát, a zöldborsót elkeverem benne, felöntöm háromszoros mennyiségű forró levessel. Sózom, bőven borsozom, lassan puhulásig párolom, kb. 15-20 percig (nem kell kevergetni, és a fedőt emelgetni). Finoman belekeverem az aprított húst, a zöldségeket, gombát és az aprított petrezselymet.
Pihentetem, frissen sütött kis darabokra aprított libatöpörtyűvel (véletlen lemaradt a fényképezésnél), házi vegyes savanyúsággal tálalom.
Megjegyzés:
Lehet, hogy kicsit soknak tartjátok a rizshez adott leves mennyiségét!
Horváth Ilona receptje szerint szoktam főzni ezt az ételt, a hozzávalókban némi eltéréssel. Én is fontosnak tartom, hogy ne legyen száraz a rizs, véleményem szerint is elbírja a háromszoros folyadék mennyiséget.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!


Hamár lúd, legyen kövér: Libaleves és Ludaskása egy füst alatt
Recept leírása Link
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Szent Márton - dal
  2014-11-10 09:52:12, hétfő
 
  Szent Márton hóban lovagolt,
lova a szélnél is gyorsabb volt.
Szent Márton lovagolt vígan,
meleg köpenybe burkoltan.

A hóban koldus vacogott,
nem viselt mást, hitvány rongyot.
"Ó, légy a segítségemre,
vagy megvesz az Isten hidege!"

Húzza Szent Márton a gyeplőt,
megáll a didergő előtt.
Szent Márton éles szablyája
a meleg köpenyt szétvágja.

Felét Szent Márton oda adja,
koldus hálásan fogadja,
de Szent Márton már vágtat el
köpenye másik felével.

Márton napján libát eszünk Videó Link

Szent Mártonnak ünnepén
Égő lámpást viszek én.
Világítson mindig minékünk,
ahol járunk, ahova megyünk.

Pogány volt ő katona
Úgy lett Isten bajnoka
Ketté vágta díszes köpenyét,
Betakarta koldus testét.

Osszuk szét a köpenyét,
Öröksége a miénk.
Pannon földnek drága fia,
Segíts minket, vígy a jóra.
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 204 db bejegyzés
e év: 3710 db bejegyzés
Összes: 32027 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 666
  • e Hét: 666
  • e Hónap: 88788
  • e Év: 1777413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.