Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
A fokhagyma valódi kincs az orchidea számára!
  2018-10-29 11:59:23, hétfő
 
  A fokhagyma valódi kincs az orchidea számára! Egy hónap alatt kivirágzott az orchideám!







Még egy gyermek is tudja, hogy a fokhagyma rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Viszont nem minden orchidea tulajdonos tudja, hogy a növényének is jót tehet. A fokhagyma elősegíti az orchidea virágzását.

Ahhoz, hogy az orchidea rengeteg fantasztikus virággal lepjen meg, készíts számára egy oldatot, amiben sok fontos tápanyag megtalálható, amire a növénynek szüksége van. Ahhoz, hogy elkészítsd az oldatot, vízre és fokhagymára lesz szükséged.

Hogyan készíts fokhagymás tápoldatot:

1 liter víz
3 gerezd fokhagyma

A vizet forrald fel és hagyd teljesen kihűlni. A fokhagymát tisztítsd meg és zúzd össze, vagy vágd apróra. Tedd a vízbe és hagyd állni legalább 1 napig.

Majd szűrd le és öntsd egy tálba. Az orchidea cserepét tedd bele a tálba és hagyd, hogy felszívja a szükséges nedvességet. Majd vedd ki a tálból, hagyd lecsepegni és tedd a helyére.

Alkalmazd ezt a módszert havonta egyszer. A fokhagymás vizet ne használd fel többször, mindig készíts frisset. Az orchidea nevelése nem olyan nehéz, ha nem virágzik a növényed, érdemes kipróbálnod ezt a tippet.
Link
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
A nagymamám rendszeresen ecettel permetezi a kertet
  2018-09-25 19:06:01, kedd
 
  A nagymamám rendszeresen ecettel permetezi a kertet







Az ecet a kertben történő használata igazán hasznos csodaszerként szolgál, számos drága kerti vegyszer kiváltható a használatával.
Hirdetés

Többször hallhattunk már arról, hogy az ecet mennyi mindenre jó. Többek között a takarításnál, a mosásnál, a tisztításnál és sok esetben betegségeknél is bizonyította már jótékony hatását. Itt az ideje megismerni, mint kerti csodaszert!

Csigák ellen

A csupasz csigák látványa sokak számára nem túl kellemes érzés, megszabadulni és távol tartani őket nem egy egyszerű feladat. Az ecettel azonban mégis megoldható ez a probléma, ha 1:1 arányban felhígítjuk az ecetet vízzel és arra a helyre permetezzük, ahol a legtöbb alkalommal láttunk csigát.

Gyomirtóként

Az ecet, mint sav tökéletesen alkalmas a gyomok irtására. Az ecetsav ugyanis elszárítja a gyomok föld feletti részét. A legtöbb esetben gyorsabbnak és hasznosabbnak bizonyult, mint más gyomirtó szerek.Vigyázni kell arra, hogy az élő növényekre ne permetezzük, mert azokra veszélyt jelent.

Hangyák ellen

Az egyik legjobb megoldás a hangyák ellen, mint az ajtókat, ablakokat bepermetezni ecettel és már meg is oldottuk a hangya problémákat. Ha túl sok a hangya az udvarunkon, nyugodtan alkalmazhatjuk ott is, a hangyák pedig rohanva hagyják majd el a helyet.

Szerszámokra

Ha rozsdássá válik a kerti szerszámunk, nem kell megijedni, az ecet ugyanis ezzel is felveszi a harcot. Más maró hatású szer lehet gyorsabb megoldás lehet, de árban még egy sem veszi fel a harcot az ecettel.Éjszakára áztassuk be a kerti szerszámokat ecetes vízbe és reggelre nyoma sem lesz a rozsdának.

Permetezés

A kártevő rovarokkal szemben nem drága permetszereket venni, amelyek ráadásul a növénybe szívódva nem hatnak túl jól az egészségünkre. Körülbelül 20 liter vízhez keverjünk 0,5-1 liter 20%-os ecetet és permetezzük vele végig a kívánt területet.

(Tudásfája)
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Születésnapok jelentése
  2018-09-22 17:55:14, szombat
 
 


Születésnapok jelentése


Melyik nap születél?


1. Aki a hónap első napján született, az kiváló vezetői képességekkel rendelkezik, öntudatos és erős akaratú. Gyakran ragadja a kezébe a kezdeményezést, és jól ért a motiváláshoz. A precízség azonban ritkán tartozik az erősségei közé. Érzékeny típus, de ezt többnyire igyekszik eltitkolni. A szerelemben egy kicsit naiv, ám nagyon hűséges. A barátai mindig számíthatnak rá.

2. A másodikán születetteket általában az érzelmeik irányítják. Melegszívűek, érzékenyek, és sok szeretet igényelnek. Nehezen mondanak nemet, emellett gyakran hangulatemberek, és hajlamosak a melankóliára. A legjobban szűk baráti körben érzik magukat, nagy társaságban inkább zavarban vannak.

3. Aki harmadikán jött a világra, az energikus és életvidám. Fantáziadús, sokoldalú, és mind szóban, mind írásban nagyon jól fejezi ki magát. Ránézésre lazának tűnik, de lezsersége mögött gyakran tanácstalanság bujkál. A szerelmet nagyon intenzíven éli meg: eleinte úgy érzi, a mennyekben jár, majd a pokol bugyraiban.

4. A negyedikén született ember felelősségteljes, praktikusan gondolkodik, komoly, és egy kicsit óvatos. Gyakran kissé önfejű és makacs. A biztonság és a stabilitás a legfontosabb a számára. Párkapcsolatában eleinte hűvösnek és túl józannak tűnik, de partnere teljes egészében megbízhat az érzelmeiben.

5. Aki ötödikén látott napvilágot, annak nagy élettérre, szabadságra és függetlenségre van szüksége. Szereti a változatosságot, és imád utazni. Nyitott, kedves, minden új érdekli. Ha viszont nem találja eléggé szórakoztatónak a helyzetet, könnyen unatkozni kezd, és gyakran türelmetlen. A felelősségtudat általában megijeszti, ennek megfelelően minden partnerkapcsolatában alaposan meggondolja, lekösse-e magát.

6. A hatodikán született harmóniára törekszik, együtt érző, nyitott és segítőkész. Fejlett igazságérzettel rendelkezik, ezért gyakran harcol az igazságtalanság ellen és a gyengébbek oldalán. Nagyon fontosak számára a családtagok és a barátok, így elfogultságában sokszor nem veszi észre, ha pont ő hibázott. Gyengéd, érzelemdús partnerre vágyik, akivel mindent megbeszélhet.

7. A hetedikei emberek individualisták, és kitűnő éleslátással rendelkeznek. Érdeklik őket a mélyreható, titokzatos témák, gyakran foglalkoznak spirituális és misztikus dolgokkal. A kritikára általában érzékenyen reagálnak. A szerelemben sok gyengédségre és testi kapcsolatra van szükségük, de sok időt és teret igényelnek kizárólag önmaguk számára is.

8. A nyolcadikán születetteknek jó az emberismeretük és az értékítéletük. Emellett nagyon jó szervezői és vezetői képességekkel rendelkeznek, s ezen tulajdonságok szerencsés kombinációjának birtokában esélyesek a sikerre. Barátaik a megbízhatóságukat értékelik bennük a legjobban. Olyan partnerre vágynak, aki feltételek nélkül szereti és elfogadja őket.

9. A kilencedik nap szülötte a kedvességéről, a toleranciájáról és a nagyvonalúságáról ismert. Teljes erőbedobással törődik másokkal, bár néha túlzottan ragaszkodik a saját igazához. Nagyon mély érzésű, és igen intenzíven tud szeretni. Ezt érzi mindenki a környezetében, de főleg a családtagjai, a kedvese és a barátai.

10. A tizedikeiek rengeteg energiával rendelkeznek, és született vezetőegyéniségek. Erős a kisugárzásuk, és nagyon fontos számukra a függetlenség. Bombabiztos fellépésük ellenére belül gyakran bizonytalanok. A szerelemben romantikusak, hiszen mély, igaz érzelmekre vágynak.

11. A tizenegyedikén ünneplők idealisták, hajlamosak az álmodozásra, kreatívak és temperamentumosak. Szívesen dolgoznak együtt másokkal, a céljaikat általában kedvességükkel és meggyőzőerejükkel érik el. Barátaikkal szemben nagyon figyelmesek, partnerkapcsolataikban szenvedélyesek.

12. A tizenkettedikén születettek kifejezetten kreatívak. Hihetetlen tudásszomjukat viszonylag gyorsan elégítik ki, hiszen könnyen és kedvvel tanulnak. Érzékenyek a világ történéseire. Nagyon sok minden érdekli őket, és pontosan emiatt hajlamosak arra, hogy egy csomó dologba belekezdjenek, amit azonban nem fejeznek be. Könnyen esnek szerelembe, de csak akkor kötik le magukat, ha nagyon komolynak és tartósnak ígérkezik a kapcsolat.

13. A tizenharmadikai emberek jó szervezők, és hajlamosak az irányításra, dirigálásra. Általában nem térnek le arról az útról, amit kijelöltek maguknak, és bármi áron elérik céljukat. A partnerkapcsolatban megbízhatóak és nagyon tudnak szeretni, habár kezdetben meglehetősen visszafogottak.

14. Aki tizennegyedikén jött a világra, az tele van ötletekkel, tervekkel és álmokkal. Haladó szellemű, minden újdonság érdekli. Határtalan szabadságvágy jellemzi, kedveli a kalandokat, és szívesen vág neki új, ismeretlen területek felfedezésének. Ezen tulajdonságai miatt nem mindig bizonyul ideális partnernek, hiszen sokáig nem tud megülni a fenekén.

15. A tizenötödikén születettek számára mindennél fontosabbak a családtagok és a barátok. Általában mindenki kedveli őket, gyakran igen tehetségesek valamiben. Tudásukat szívesen adják tovább. Nagyon jó a megfigyelőképességük. Sokszor túlzottan őszinték, ami a szívükön, az a szájukon. Harmonikus partnerkapcsolatra vágynak.

16. Aki tizenhatodikán jött a világra, képtelen kötöttségek között élni, rengeteget gondolkodik, és nagyon szeret egyedül lenni. Főleg a tudomány és a technika, valamint a vallás érdeki. Individualista, és nehezen alkalmazkodik. Szereti a társas létet, de elég nehezen mutatja ki az érzelmeit.

17. A tizenhetedik nap szülötte kiváló szervező és vezető, óriási a tudásszomja, és mindig a maga útját járja. Könnyebben kezd el, mint fejez be valamit, nagyvonalúan kezeli a dolgokat, és ezért gyakran megfeledkezik a részletekről. Nem szívesen vallja be, mennyire érzékeny, de ha egyszer megnyílik, nagyon odaadó partner lesz belőle.

18. A tizennyolcadikán születettek közösségi emberek és individualisták egyszerre. Toleránsak, nagyvonalúak, barátságosak, együtt érzők és önfeláldozók. Sok fantasztikus ötletük van, s a fellépésük gyakran szokatlanul teátrális. Ha szerelembe esnek, teljes szívüket a kedvesüknek ajándékozzák.

19. A tizenkilencedikei embereket majd szétveti az energia, és hatalmas a szabadságvágyuk. Gyakran azonban keményen meg kell küzdeniük érte. Ez csak azért nem nehéz számukra, mert erős akaratúak és magabiztosak, néha egy kicsit egocentrikusak is. Van úgy, hogy még egy jól működő partnerkapcsolatban is egyedül érzik magukat.

20. A huszadikán születettek melegszívűek és barátságosak. Mivel hangulatemberek és hajlamosak az idegeskedésre, gyakran nemcsak a saját életüket, hanem másokét is megnehezítik. Olyan partnerre vágynak, aki az igazi szerelem melle tt biztonságérzetet is nyújt nekik.

21. A huszonegyedikén világra jött emberek elbűvölően sármosak és vonzóak tudnak lenni, ha akarnak. Szórakoztató beszélgetőpartnerek, kreatívak és érzékenyek, de talán egy kicsit ingerlékenyek. A szerelemben gyengédek, odaadók, és partnerüktől is ezt várják el.

22. A huszonkettedik nap szülöttei meglehetősen ellentmondásos személyiségek. Néha cserfesek és nyitottak, máskor szótlanok és megközelíthetetlenek. A problémamegoldásoknál nagyon érdekes és egyéni ötleteik vannak, mégis magukban tartják őket, mert tartanak a visszautasítástól. Többnyire makacsul ragaszkodnak a meggyőződéseikhez. Mindennél jobban vágynak a szerelemre, de túlzottan félnek a csalódástól.

23. Aki huszonharmadikán ünnepli a születésnapját, az mindenekelőtt változatos életre vágyik. Gyors észjárású, és meggyőzően adja elő az ötleteit. Rugalmas, könnyen alkalmazkodik. A türelem nem erős oldala, és viszolyog a rutintól is. Nagyon fontosak számára a szerettei, de nehezen adja fel a függetlenségét egy párkapcsolat kedvéért.

24. A huszonnegyedikén születettek nagy adag felelősségérzettel rendelkeznek, és erős késztetést éreznek arra, hogy védelmükbe vegyék a rászorulókat. Remek érzékük van a béke megteremtésére, ezért konfliktusok esetén kiválóan alkalmasak a közvetítőszerepre. Gyakran nagyon fiatalon megtalálják a párjukat, akivel a kapcsolatuk egy életre szól. Innentől kezdve csak ő létezik számukra, abszolút hűségesek hozzá.

25. A huszonötödikei ember realista. Jó az analizálóképessége, racionálisan gondolkodik, és minden téma egészében, komplexen érdekli. Ezenkívül általában maximalista. Tulajdonságai alapján egy-egy terület kiváló ismerője válhat belőle. Érzelmeit jó mélyen elrejti magában, inkább a könyveinek él. Kedvese azonban kicsalogathatja csigaházából, így felszínre törhetnek vágyai.

26. A huszonhatodikaiak nagyvonalúak. Gyakran tehetséges művészek vagy kézművesek. Praktikusan gondolkodnak, és kiváló diplomáciai érzékkel is megáldotta őket a sors. Szerető és hűséges partnerre vágynak.

27. Aki huszonhetedikén született, annak nagyon sok barátja van, mert melegszívű, önfeláldozó, nyitott, toleráns és segítőkész. Néha azonban neki is szüksége van egy kis magányra, hogy olyankor csak önmagával foglalkozzon, és újra feltöltődjön pozitív energiával. Nagyon fontos számára az elismerés. A szerelemben idealista és mély érzésű.

28. A huszonnyolcadikaiak gyors felfogóképességűek, dinamikusak és magabiztosak. Igen céltudatosak és önállóak. Amit elhatároznak, azt meg is valósítják. Szívesen állnak a középpontban, szeretik, ha dicséretet kapnak. A szerelemben a felfokozott érzelmek és a szenvedély jellemzi őket. Imádják, ha partnerük apró figyelmességekkel kedveskedik nekik.

29. Akik huszonkilencedikén látták meg a napvilágot, kifinomult szépérzékkel rendelkeznek. A tudásuk mélyreható, amit szívesen tovább is adnak. Inspráló hatással vannak embertársaikra. Nehezen viselik a kritikát. Barátaiktól elvárják, hogy feltétlenül megbízhassanak bennük. Odaadó partnerre vágynak, akinél az első számú szempont szintén a bizalom.

30. Aki harmincadikán született, az nagyon kreatív, és ki is akarja használni ezt a tulajdonságát. Általában szellemes, jó humorú, és szereti, ha ezért értékelik. Nagyon fontos számára, hogy szeressék, a legnagyobb ellensége pedig az unalom. Bár alapvetően egy kissé félénk, ezt ügyesen kendőzi. A szerelemben nagyon romantikus.

31. A harmincegyedikén ünneplők komolyak, megbízhatóak és törekvőek, mindig készen állnak a legjobbat adni magukból. Barátként, partnerként is hűségesek és megbízhatóak, mivel leginkább tartós kapcsolatot keresnek. A logikájuk félelmetes, és elég makacsok is. Így tehát aki meg akar győzni egy e napon született illetőt valamiről, az gondosan gyűjtse össze előtte az érveit.


 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Az oregánó gyógyhatásai
  2018-09-22 17:52:31, szombat
 
 




Az oregánó gyógyhatásai


Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik.
Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré.

Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.
De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket
valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is
nyugtatja.
Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie.
A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve
kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága
a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos. A staphylococcus jelentős szerepet
játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár
antibiotikumra rezisztens. Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos

Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó
Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát.
A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult:
laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus
baktériumoknak 92 százalékát.
A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást,
fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium.
A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria gonorrhoeae
baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven memingococcus, amely
szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó
parazita. A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus
baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek.
Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és
az enterococcus 78 százalékát is.
A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus
baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek
elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák.
Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a
candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a
tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat
ölte meg).
Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta
hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös
antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal
szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria. Végül egy brit kutatás 25
különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő
képességét.
A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg az
emberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában, Itthon inkább
fűszerként ismerjük A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve
vadmajoránna leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon.
Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít.
Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják.

Teakánt elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják.
Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó,
bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit
adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön
átszürjük melyből napjában többször melegen iszogatunk.

Az élet gyógyfüve!
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet
három gyógyfüve.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Egy szál virággal is elmondhatjuk...
  2018-09-12 17:30:40, szerda
 
 




Egy szál virággal is elmondhatjuk, amit gondolunk, hiszen minden virágnak van jelentése.


Akác - Imádom, hogy zárkózott vagy.
Azálea - Nagyon vigyázz magadra.
Begónia: Az ábrándozás, a vágyak és álmok jelképe.
Fehér rózsa: A megszokott, kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet.
Frézia - Mindig megbízhatsz bennem.
Gyöngyvirág - Odavagyok a szépségedért.
Harangvirág - Mindenem a tiéd.
Hortenzia - Köszönöm a megértésedet!
Ibolya - A hűség mintaképe a párom.
Jácint - Próbálj megbocsátani.
Kaktusz - Megküzdök a szerelmedért.
Kamélia - Szerencsém van veled.
Kankalin - Nélküled halott vagyok.
Kék liliom - Titkos hódolódtól.
Kikerics - Örülök, hogy megkaptalak.
Kökörcsin - Őszinte vagyok, és te?
Körömvirág - Úgy érzem, nem szeretsz.
Krizantém - Kedvesem és barátom vagy.
Lila akác - Csókollak, csak úgy.
Lonc - Boldog minden veled töltött perc.
Magnólia - Lábaid előtt heverek.
Napraforgó - Bearanyozod a napjaimat.
Nárcisz - Maradj mindig ilyen édes.
Nefelejcs- Miénk az igaz szerelem.
Nőszirom - Hited reménnyel tölt el. Nőknek a befogadást, férfiaknak az odaadást jelképezi.
Orchidea - Kedvelem az érett nőket.
Őszirózsa - Csak téged szeretlek.
Páfrány: Jelentése virágnyelven elragadtatás, elbűvölés.
Petúnia - Ha velem vagy, megnyugszom.
Sárga nárcisz - Ugye, te is vágysz rám?
Sárga rózsa: Jelentése szolid érzelmek, kiegyensúlyozott, hűvös kapcsolat.
Szarkaláb - Baj, ha kicsit link vagyok?
Százszorszép - Örökké hűséges leszek. Természetessége miatt az ártatlanság a viszonzott szerelem növénye.
Szagosbükköny - Csók a boldog percekért.
Szegfű: Komoly szerelmet, szeszélyességet jelent.
Tulipán - Te vagy a tökéletes szerető. Szív formája miatt a lángoló érzelmeket és a szerelmet mutatja.
Vörös rózsa: A lángoló és birtokló szerelem virága.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Kávé zacc felhasználása másként!
  2018-08-30 17:45:11, csütörtök
 
 




Kávé zacc felhasználása másként!



Sok ember reggelente csak akkor képes teljesen felébredni, ha munka előtt megiszik
egy csésze, forró, illatosan gőzölgő kávét. A kávézaccot sokan egyenesen a
szemetesbe öntik, pedig nagyon sokféleképpen fel lehet használni, újra lehet azt
hasznosítani.

A kávézacc nagyon jó szagtalanításra. Helyezzen egy kis tálkára belőle és tegye a
hűtőbe. A kellemetlen szagok egykettőre elillannak. Súrolószerként is használhatja,
mivel tökéletesen megtisztítja a zsíros, olajos, rozsdás felületeket. Tisztára lehet
vele sikálni a sütőt, a grillsütőt, a lábasokat és a tűzhelyet is. A száraz zaccot
szórja a kívánt felületre, hagyja állni 10-15 percig, majd egy nedves szivaccsal
dörzsölje át a tisztítandó felületet.
Zsíroldó hatása a lefolyóba öntve is megmutatkozik. A kávézaccot egyszerűen öntse a
lefolyóba, erős, forró vízsugárral öblítse le, meglátja, hogy nem kell többé
eldugult lefolyó miatt szakembert hívnia.
A szőnyeg színét ugyanúgy képes élénkíteni, mint a szódabikarbóna. Csak szórjon egy
kevés zaccot a szőnyegre, majd nagyon alaposan porszívózza fel azt.

A kávézacc tartalmaz nátriumot, foszfort, káliumot és egyéb értékes ásványi anyagot,
amely nagyszerűen képes helyettesíteni a tápoldatot. Szórjon egy marékkal a
virágföldbe, egy kicsit bele is keverheti, majd a szokásos módon öntözze meg a
virágait.
A kertben élő növények is hálásak lesznek egy adag kávézaccért. Főként az örökzöldek
és a rózsák kedvelik a savas virágföldet.
A kávézaccot nyugodtan öntheti a komposztálóba is, amely szinte mágnesként vonzza a
gilisztákat, hogy aztán a szerves maradékokat értékes humusszá alakítsák át.
Ha nem szeretné, hogy cicája a virágágyásait játszótérnek tekintse, akkor is érdemes
némi kávézaccot szórni a virágok földjére. A kis házi kedvencek ugyanis nem szeretik
a kávé különleges illatát, éppen ezért többé nem fognak a virágok között
rosszalkodni sem, ha érzékeny orrocskájukkal megszimatolják a kávészagot.
A hangyák sem szeretik a kávézaccot. Nyugodtan szórja be a hangyák által kedvelt
területet kávézaccal, de a hangyabolyba is önthet belőle egy keveset, nem sok idő
kell és hamarosan odébb is állnak a szorgos, közösségalkotó rovarok.

Ha cserépkályhát vagy kandallót takarít, a legjobb, ha előtte szór egy kevés, nedves
kávézaccot a hamuba, így nem kell köhögőrohammal küzdenie a tisztítás során, ugyanis
a szokásos hamufelhő ezúttal el fog maradni.

A kávézacc a szépségápolásban is remekül hasznosítható. Ha főzés során valamilyen
zöldségnek, például a hagymának az erős szaga beleivódott a kezébe, dörzsölje át egy
kevés kávézaccal és a szagnak nyoma sem lesz, emellett az elhalt hámsejteket is
remekül eltávolítja. Akkor is hatásos lehet ez a módszer, ha például a sárgarépától
besárgul a kezünk, vagy a meggylé hagy nyomot dolgos kacsóinkon.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Konyhai praktikák
  2018-08-09 19:34:31, csütörtök
 
  Konyhai praktikák


Link
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Mire jó még az élesztő?
  2018-07-25 20:58:20, szerda
 
  Mire jó még az élesztő?







Az élesztőt szinte kizárólag a kelttészták készítésével kapcsoljuk össze, pedig a konyhában és azonkívül is rengeteg egyéb felhasználási módja létezik.



Ebből az alapanyagból mindig érdemes otthon tartani, mert amellett, hogy megkeleszti a tésztát, a benne lévő hasznos mikroorganizmusok sok másra is képesek!
Bármilyen rizs- vagy tésztaételhez

Az élesztőt hozzáadhatjuk bármilyen tésztás vagy rizses fogáshoz. Mivel nagyon magas a tápanyagtartalma, az elkészült ételt csak gazdagítani, egészségesebbé fogjuk tenni vele. Egy kivétel van: paradicsomszósszal készült ételekhez ne használjuk, mert az élesztő és a paradicsom nem működnek jól együtt.
Fehérjepótláshoz

Ha több fehérjét szeretnénk fogyasztani, annak a legegyszerűbb módja, ha némi élesztőt adunk az ételeinkhez vagy egyszerűen magában elrágcsáljuk az élesztőt. 2 evőkanálnyi élesztő fehérjetartalma megegyezik egy bögre tej vagy egy 30 grammos steak fehérjetartalmával.
A bőr felfrissítéséhez

Az élesztő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a bőr gyakran hiányt szenved. Hozzákeverhetjük a rendszeresen használt arckrémünkhöz, de készíthetünk belőle tápláló pakolást is, ha meleg vízzel elkeverjük.
A fényesebb hajért

Hogy a hajunk egészséges és fényes legyen, szüksége van B-vitaminokra. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha éppen megnöveszteni szeretnénk. Az élesztő magas B-vitamin tartalma miatt kitűnő tápanyagforrás a haj számára. Meleg vízzel elkeverve készítsünk belőle sűrű krémet, ezt vigyük fel a hajra és hagyjuk fenn fél órán át. Volumennövelőnek is kiváló.

Az erősebb körmökért

Ha a körmünk töredezik és képtelenek vagyunk megnöveszteni, az élesztővel megadhatjuk neki a szükséges támogatást. Rágcsáljuk gyakran, hogy a körmök erősödjenek és egészségesen tudjanak növekedni.
Csigák ellen

Az élesztőnek a konyhán és a fürdőszobán kívül a kertben is nagy hasznát vehetjük. Környezetbarát csigacsapdát készíthetünk, ha élesztőt, cukrot és vizet egy befőttesüvegben összekeverünk. Tegyük a kert egy hátsó szegletébe a befőttesüveget és 2-3 naponta ellenőrizzük a csapdát.
Komposztba

Mivel az élesztő tele van mikroorganizmusokkal, felgyorsítja a komposztban lévő szerves anyagok lebomlását. Arra azonban figyeljünk, hogy minél aktívabbak a mikroorganizmusok, annál magasabb hőmérsékletűre melegítik fel a komposztot. A magas hőmérséklet azonban a hasznos baktériumok halálát is okozza, ezért az élesztőt csak előtte lehűtött komposztba keverjük bele.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Nem is gondolnád mi mindenre jó a fogkrém! Elképesztő!
  2018-06-30 16:13:19, szombat
 
  Nem is gondolnád mi mindenre jó a fogkrém! Elképesztő!







A fogkrém nem csupán a fogmosáskor hasznos, hiszen pl. a fogkrém fehérít, políroz, illatosít, eltávolítja a foltokat, valamint helyreállítja és óvja a fogzománcot. Tisztító hatása azonban a fogainkon kívül számos más csodára is képes.
1. A rovarcsípések, hólyagok és sebek viszketésének enyhítése

Ilyen jellegű bőrsérülésekre kenve a fogkrém szárít, és csökkenti a duzzanatot. A legjobb, ha egész éjszakára rajta hagyjuk.
2. Égető forrázások csillapítása

Nyílt sebet nem okozó, enyhébb égési sérülésekre is enyhülést nyújt a fogkrém. Ha rögtön az égés kialakulása után az érintett területre kenjük, ideiglenesen csillapíthatjuk az égő fájdalmat, és megelőzhetjük a seb felnyílását.
3. Pattanás méretének csökkentése

Ha fel akarjuk gyorsítani egy pattanás gyógyulását az arcunkon, tegyünk egy kis fogkrémet az érintett területre éjszakára, és reggel mossuk le.
4. Körömtisztítás

Ha a fogkrém jó a fogzománc tisztítására, nagyon valószínű, hogy a körmünkre is jó. Ha tisztább, fénylőbb és erősebb körmöket szeretnénk, egyszerűen sikáljuk meg fogkrémmel és fogkefével.
5. Hajfixálás

A zselés fogkrémek ugyanazokat a vízben oldódó polimereket tartalmazzák, mint a hajzselék. Ha kifogytunk a hajzseléből, és szeretnénk rögzíteni legújabb hajkölteményünket, használjunk bátran fogkrémet.
6. Kellemetlen szagok eltüntetése

A fokhagyma, a hal, a vöröshagyma és más átható szagú élelmiszerek valósággal beleeszik magukat a bőrünkbe. Ha átdörzsöljük a kezünket és az ujjbegyeinket egy kis fogkrémmel, eltüntethetjük a kellemetlen szagokat.
7. Folteltávolítás

Fogkrémmel a ruhákról és a szőnyegekről is el lehet tüntetni a makacs foltokat. Ruhák esetében tegyük közvetlenül a foltra, és addig súroljuk, amíg el nem tűnik, aztán a szokott módon mossuk ki. Szőnyegfolt esetén tegyük a fogkrémet a szennyeződésre, súroljuk kefével, aztán azonnal öblítsük ki.
8. Piszkos cipők felújítása

Ugyanez a taktika cipők esetében is beválik. A szőnyegekhez hasonlóan tegyük a fogkrémet közvetlenül a piszkos felületre, dörzsöljük meg alaposan, aztán nedves ruhával töröljük át.
9. Zsírkréta eltávolítása a festett falakról

Óvatosan dörzsöljük le az összefirkált falat fogkrémes nedves ruhával, és a zsírkréta el fog tűnni.
10. Az ezüst ékszerek és tárgyak kifényesítése

Dörzsöljük meg az ékszert fogkrémmel, és hagyjuk rajta éjszakára. Másnap töröljük át egy puha ronggyal.
11. DVD- és CD-lemezek karcmentesítése

A módszer sikeraránya nem állandó, de nem túl mély karcok esetén általában beválik. Kenjük be vékonyan a lemezt fogkrémmel, óvatosan súroljuk meg, aztán öblítsük le.
12. Zongorabillentyűk tisztítása

Töröljük le a billentyűkről a rátapadt zsírt egy nedves, nem bolyhos ruhával és fogkrémmel. A fogkrém letörlése után polírozzuk ki a billentyűket egy másik puha ronggyal.
13. Cumisüveg szagtalanítása

Ha a cumisüveg savanyútej-szagot áraszt, fogkrémmel és üvegmosó kefével szagtalanítható.
14. Vasalótisztítás

Fogkrémmel a vasaló talpán felgyűlt odaégett szennyeződés is eltávolítható.
15. Szemüvegek páramentesítése

A könnyűbúvárok, úszók és triatlonosok talán már ismerik ezt a trükköt: kenjünk egy kis fogkrémet a szemüveg lencséire, öblítsük le, és íme! Többé nem kell drága páramentesítő zselét vásárolni.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
Mióta ezt tudom, mindig veszek néhány tasak citromsavat...
  2018-06-30 15:52:07, szombat
 
 




Mióta ezt tudom, mindig veszek néhány tasak citromsavat, hogy ha kell, legyen itthon!


Sokan nem tudják, hogy a citromsavat a tradicionális felhasználásán kívül még sok mindenre felhasználhatjuk. Jó az edények tisztítására, különböző felületek fényezésére és a növények ápolására is.


Tegyünk vizet a teafőzőbe, majd adjunk hozzá 30-50 g citromsavat, tegyük a tűzhelyre és főzzük fel benne ezt a keveréket. Ezután öntsük ki a citromsavas vizet, öblítsük ki a teafőzőt, majd töltsük meg még egyszer vízzel és főzzük fel benne. Így eltűnik a citromsav maradványa és a lerakódások is.
A vasalót is megtisztíthatjuk vele

Tegyünk 25 g citromsavat vízbe, töltsük bele a vasaló víztartályába. Kapcsoljuk a vasalót gőzvasalás funkcióra. Amikor a citromsavas víz elpárolgott, ismételjük meg a műveletet tiszta vízzel. Ez a legkönnyebb módja a vasaló megtisztításának.

Megtisztítja az ezüstöt

Tegyünk 30 g citromsavat 1 liter vízhez, öntsük rá az ezüst tárgyakra úgy, hogy ellepje. Kicsit hagyjuk állni benne, majd egy puha törlőkendővel töröljük át.

Kitisztítja a mosógépet

Tegyünk 150 g citromsavat az adagolófiókba, a mosószer helyére, majd indítsuk el a mosást 90 fokon. Ilyenkor nem kell ruhát tennünk a mosógépbe. Ha időnként így tisztítjuk a mosógépet, nem lesz rajta vízkőlerakódás.

Megtisztítja a kádat és a mosogatót

A mosogató, a kád, a csaptelepek, a zuhanyzó, a vécécsészé gyönyörűen megtisztítható citromsavval. Oldjunk fel 100 g citromsavat 250 ml vízben, mártsunk bele egy szivacsot majd, ezzel mossuk le a felületeket. Hagyjuk állni 5 percet, majd öblítsük le.

Nem csak takarításra alkalmas a citromsav

A virágok gondozásánál is alkalmazhatjuk, a növényeket időközönként meglocsolhatjuk 1 l vízben feloldott 0,5 teáskanál citromsav keverékével.

Ha szeretnénk, hogy a friss virágok tovább üdék maradjanak, tegyük 1 teáskanál cukrot és fél teáskanál citromsavat a vázába, erre öntsük a vizet.
 
 
0 komment , kategória:  ÉRDEKESSÉGEK  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 545
  • e Hónap: 4886
  • e Év: 54544
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.