Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Magyar Anya
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
Irakban járt Böjte Csaba
  2017-05-11 22:21:17, csütörtök
 
  Irakban járt Böjte Csaba - A kereszténység a legüldözöttebb vallás a 21. század elején (videó)

Különleges magyar küldöttség járt nemrég Irakban. A csoport az üldözött keresztény közösségeket kereste fel a háború sújtotta országban, arra keresték a választ, hogy tudnának új életet kezdeni az emberek a lerombolt területeken. Irakban az elmúlt években százezrek kényszerültek elmenekülni, csak azért mert keresztények.

A magyar küldöttség most olyan helyekre is eljutott, ahová csak nagyon kevesek tudnak bemenni. A közmédia stábja is elkísérte őket. Exkluzív beszámoló Irakból.

Kiégett templomok. Célpontoknak használt oltárok. Széttépett Jézus kép. Ledöntött Krisztus szobor. A vallási szimbólumok meggyalázása, az iszlám hadsereg keresztények iránti mély gyűlöletének megnyilvánulása. És nemcsak Karakoshban.

Az üzenet egyértelmű: ha keresztény vagy fizess, tagadd meg hitedet, ha pedig nem, akkor fuss, vagy meghalsz. Így történhetett meg, hogy 2014 nyarától kezdve százezrek kényszerültek elmenekülni szülőföldjükről, maguk után hagyva házat, hazát, egész korábbi életüket.

30 perc alatt kellett elhagyni az otthonunkat - mondta egy a férfi, aki jelenleg az erbili menekülttábor egyik konténerében húzza meg magát családjával.

Nagyon közel vannak

A karakoshi székesegyház kiégett falai között a magyarul elhangzó imát némán hallgatták a háború okozta sokkból lassan magukhoz térő keresztények. Böjte Csaba szavait nem értették ugyan, de az ima ereje itt különösen elementáris erővel tud hatni.

Három óra alatt ideértünk repülővel. Nagyon közel van Kelet-Európához. Már látjuk a menekülteket, ez a gyűlölet, félelem, erőszak ne borítsa el a mi drága szülőföldünket - mondta.

A Böjte Csaba ferences szerzetes által még itthon, Magyarországon elindított ima kilenced ötödik napján a történelmi Ninive újjáépítéséért a keresztény felekezetek közösen imádkoztak.

A célunk mindig is az volt és az is lesz, hogy az emberek maradjanak Irakban. De ehhez biztonságra van szükség - fogalmazott Bashar Warda Káld katolikus érsek.

A legüldözöttebb vallás

A szír ortodox egyház moszuli metropolitája szerint a világ semmit nem tesz a keresztények kiirtása ellen.

Nem érezzük, hogy tényleg akarna bárki is segíteni rajtunk. Szenvedünk. Három éve szenvedünk, és senki nem segít. - mondta Nicodemus Sharaf.

Mára történelmi ténnyé vált, hogy a 21. század elején a legüldözöttebb vallás a keresztény vallás lett.


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba gondolatai
  2017-04-22 23:12:38, szombat
 
 Számomra olyan csodálatos, hogy Jézus Krisztusban egy olyan Isten fedte fel arcát, akivel lehet párbeszédet folytatni, aki az ő kishitű, gyámoltalan apostolainak, nagycsütörtök, nagypéntek után, a galileai tenger partján lobogó, pattogó tűzön halat süt reggelire.

Aki nemcsak szeret bennünket, hanem tőlünk is elvárja azt minden gyengeségünk, gyarlóságunk ellenére, hogy szeressük Őt. A keresztény egyházak Istene nem egy világ fölött álló szuper hatalom, egy vak törvény vagy kérlelhetetlen erő, hanem egy bölcs, szeretni tudó és szeretetet elváró, irgalmas, megbocsájtó, jóságos Isten.

A keresztény ember nem kell elveszítse a személyiségét, egyénisége nem kell felolvadjon valami nagy világtudatba, hanem éppen ellenkezőleg, lángoló szeretettel imádnia kell az őt néven szólító élő Istenét.

A keresztény ember számára éppen ezért, a halál utáni élet nem egy rózsaszín köd, hanem személyes találkozás az élet Urával és szeretteivel, a szentek társaságában. Húsvét fényében támadjon fel szívünkben a vágy és tegyünk meg mindent, hogy találkozni tudjunk a kissé gyengén szereplő apostolainak parázson, tűzön halat sütő Jézus Krisztussal.

Egészen biztos, hogy tőlünk se azt fogja kérdezni, hogy merre jártunk és mit csináltunk mostanáig, hanem kitárt karral ugyan azt amit Pétertől is kérdezett: szeretsz-e engem?

Szeretettel,

Csaba t.


Feltámadása után Jézus egy alkalommal így jelent meg tanítványainak a Tibériás-tó partján: Együtt voltak Simon Péter és Tamás, melléknevén

Didimusz (vagyis Iker), továbbá a galileai Kánából való Nátánáel, Zebedeus fiai és még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt hozzájuk: ,,Elmegyek halászni." ,,Mi is veled megyünk" - felelték. Kimentek és bárkába szálltak.

De azon az éjszakán nem fogtak semmit. Amikor megvirradt, Jézus ott állt a parton. A tanítványok azonban nem ismerték fel, hogy Jézus az. Jézus megszólította őket: ,,Fiaim, nincs valami ennivalótok?" ,,Nincs" - felelték.

Erre azt mondta nekik: ,,Vessétek ki a hálót a bárka jobb oldalán, ott majd találtok." Kivetették a hálót, s alig bírták kihúzni a tömérdek haltól.

Erre az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: ,,Az Úr az!"

Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét - mert neki volt vetkőzve -, és be-ugrott a vízbe. A többi tanítvány követte a bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire. Amikor partot értek, izzó parazsat láttak, s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt nekik:

,,Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok." Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely tele volt nagy halakkal, szám szerint százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el a háló. Jézus hívta őket: ,,Gyertek, egyetek!" A tanítványok közül senki sem merte megkérdezni: ,,Ki vagy?" - hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus fogta a kenyeret, és adott nekik. Ugyanígy a halból is. Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent tanítványainak.

Jn 21,1-14


Forrás : Link


A SZENT FERENC ALAPÍTVÁNY HONLAPJA :


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Csaba testvér elmélkedése a Mária Rádióban
  2017-01-08 02:41:53, vasárnap
 
  Csaba testvér elmélkedése a Mária Rádióban


Link


Böjte Csaba atya írja:

2020 - Együtt egy úton!!!!

2020 szeptemberében Budapesten rendezik az Eukarisztikus Világtalálkozót! Ez a rendezvény a Katolikus Egyház négyévente megrendezett legnagyobb találkozója, melyre a színes nagy világ valamennyi egyházából, közösségéből zarándokok jönnek, hogy megismerjenek bennünket, hogy ők is bemutatkozzanak és együtt keressük, találjuk meg a Megváltónkat! Hitünk, keresztény világnézetünk nemcsak Európa, de az egész felbolydult világ számára, életadó békés oázis!! Sokan megrendülve a különféle politikai pártokban, ideológiákban, emberek alkotta gyilkos vallásokban, reménykedve néznek a kereszténységre! Arra a keresztény Európára, mely a karácsonykor közénk jött Krisztussal való találkozásból született, és mely hiszem, hogy ugyancsak a vele való élő találkozásból születhet újra!

Jézus Krisztus, a mi Megváltónk, kétezer évvel ezelőtt karácsonykor, egy fiatal Szűz, Istennek adott igenjére, ember r
é let t
! Egyházunk ősi tanítása, hogy minden egyes szentmisében papjaink, és a jelenlevő hívek igenjére ugyanaz az Isten kenyé r
ré lesz, Oltáriszentség g
é! Keresztény hitünk alapja, hogy Isten nem zárkózik el gyermekeitől, Ő aki szeretetből teremtette világunkat, megszólítható, elérhető! Ő aki Betlehemben ember r
é lett, az Oltáriszentségben valóságosan közénk jön, és ahogyan kétezer évvel ezelőtt a pásztorok, a bölcsek meglátogatták, köszöntötték, ugyanúgy mi is találkozhatunk vele a szentmiseáldozatban! “Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő
én velem." Jelenések 3,20

2020 .
szeptemberében, hisszük, hogy az ég a földel összeér Budapesten, és az Óltáriszentség előtt élő hittel leboruló sok -
sok imádkozó ember fohásza meghallgatásra talál!! Hisszük, hogy ha komolyan előkészülünk e nagy találkozóra, és a világnak felmutatjuk, hogy az evangélium fénye, Krisztus szentségi jelenléte képes s
é tesz bennünket jótestvérekként együtt élni, dolgozni, akár egy ilyen nagy rendezvényt szépen megszervezni ,
akkor a XXI .
században nem csak bátran mondhatjuk, hogy keresztény Európ ában
élünk, de vendégeink közül sokan magukkal is fogják vinni Krisztus urunk életadó jelenlétét!! Igen ez a találkozó nem csak megmérettetése hitünknek, Szent István által Nagyasszonyunkra bízott népünknek, de lehetőség arra is, hogy az általunk hordozott értékeket a nagyvilágban tovább adva Isten Országát építve méginkább otthonunkká tegyük ezt a földet!! Ne hagyjuk, hogy a gyilkos világ gyűlölettel bemocskoljon minket, mi szenteljük meg környezetünket, világunkat a szeretetparancsal közénk jött élő Isten jelenlétével!

A 2020-as Eukarisztikus találkozó nemcsak Budapest, hanem az egész Kárpát -
medence, az egész világ üdvösségét szolgálja! Ezért is szeretnénk szépen felkészülni e nagyszerű eseményre, melyre gyermekeinkkel együtt bennünket is meghívtak! A meghívást elfogadtuk, remélem, hogy sikerül egy vonatot béreljünk, és ahogyan a Budapestiek Csíksomlyóra zarándokolnak, úgy mi is eljutunk Budapestre!! Az előttünk álló 3 év során szeretnénk lelkünket, közösségünket ünnepi ruhába öltöztetni. Azt szeretném, hogy az Eucharisztikus Találkozóra velem jövők mindannyian részt vegyenek az ünnepség csúcspontján, a szentmisén és szentáldozáshoz járuljanak. Ahhoz, hogy ide felnőjünk, szükséges, hogy megismerjük Isten drága parancsait, és a szentségeket gyógyító, életet adó áldását! Így a találkozó valósággá vállik, a liturgikus és a magán imádságban megtaláljuk Istenünket, ki lelkiismeretünk által mindannyiunkat egy új világba vezet!!

Az előttünk álló három év során három nagyon fontos célt tüzünk ki magunk elé: a
2017-es esztendőt, Szent László vezetésével ,
a boldogságra vezető isteni parancsolatok tanulmányozására, megismerésére szentelnénk. Tanuljunk meg Isten kezét fogva boldogan élni, eredményesen dolgozni, jó testvérekként ezen a földön.

2018-ban Jézus Krisztus által alapított szentségek, szentelmények felfedezésének, megismerésének az éve lesz. Szeretnénk nemcsak elméletileg megismerni, de életünkben gyakorlatba is megélni a szentségek életet adó, gyógyító, lendületet, bölcsességet, fényt hozó áldott jelenlétét.

2019. számunkra az imádság éve lesz. Ebben az évben szeretnénk megismerni a különféle liturgikus és magán imákat, szeretnénk nagyon sokat Mária példájára Jézus Krisztus lábainál időzni imádságos összeszedettségben elmélyülni! Hitünk erős karjaival nemcsak átölelni akarjuk Mesterünket, de vele párbeszédet folytatva szeretnénk életünket újratervezni, világunkat tovább teremtő akarata szerinti sínre tenni!!

2020-ban a megismert és megtanult boldogságra vezető parancsolatok, szentségek fényében hiszem, hogy készen leszünk a nagy találkozóra, mindazokra a kegyelmekre melyet talán ma nem is remélünk!!

Bármilyen hosszú út is egy lépéssel kezdődik! Az én első lépésemet, a Mária Rádióban elhangzott beszédemet, melyben Isten első parancsolatáról elmélkedek, szeretettel megosztom! - "Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!! Ebben a beszédben próbálom körüljárni és megszerettetni Istenünknek első parancsát mindazokkal, akik velünk együtt készülnek a 2020-as budapesti nagy találkozóra.

Közösen készüljünk erre a találkozóra, ezért szeretettel kérlek, hogy ti is szóljatok hozzá az elmélkedésemhez! Mit jelent számomra "Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj"? Kinek szolgálok? Döntéseimbe, mindennapi életembe mennyire folyik bele Isten akarata? Bízom-e Istenben, szeretem, imádom Őt? A lelkiismeretem csendjében felhangzó tiszta vágyaimat, meglátásaimat mennyire merem Isten akarataként vállalni, megélni?

Kisebb testvéri szeretettel várom hozzászólásotokat, kérdéseiteket, sőt akár provokáló megjegyzéseiteket is.


Szeretettel, Csaba t.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba atya üzenete
  2017-01-05 22:00:58, csütörtök
 
  Áldott, boldog új évet kívánok! Az új év, új lehetőség is, mi a gyermekekkel, Erdély védőszentjének, Szent László vezetésével, szeretnénk a boldogságra vezető Isteni parancsolatok útjára lépni!

Januári témánk: Boldog az az ember, ki Urát Istenét imádja, és csak neki szolgál!!

Nagy szeretettel várunk, gyere induljunk el Szent László nyomában a boldogságra vezető parancsolatok útján, Csaba t.


Forrás: Link

Csaba testvér elmélkedése:


Link


Teljes szentmise:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba Szentmiséje-Karácsony Jézus Krisztus születése
  2016-12-26 07:12:51, hétfő
 
  Karácsony Jézus Krisztus születése


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba atya karácsonyi köszöntése
  2016-12-25 11:39:58, vasárnap
 
  Kedves Testvérem!!

Karácsony éjjelén megnyílt az ég és Isten a szeretet élő parancsát, Önmagát adta drága ajándékul nekünk!! Lelkünk mélyén mi is arra vágyunk, hogy ajándékká váljunk, ajándékot adjunk szeretteinknek!! Advent elején én azt láttam, hogy a legóhajtottabb égi ajándék a "béke" a mai ember számára! Ezért advent folyamán, minden nap itt - ott ahol éppen lennem adatott tartottam egy szentmisét, előadást az áldott békéről, s mivel érzem korlátaimat, ezért naponta segítségül hívtam Isten szentjei közül egy - egy "béketeremtő bajnokot"!! Sajnos Antal atya halála, - a jó Isten nyugtassa - néhány elmélkedésemet gyökeresen átrendezte, de azért kigyűlt a XXVI elmélkedés, melyeket most Antal Tamás a www.magnificat.ro oldal gazdája csokorba szedett, és én karácsonyi ajándékként megosztok veled!!

Gyengeségemet, gyarlóságomat kérlek nézd el, s ha valamelyik gondolat megtetszene, vidd magaddal, örvendenék, ha a lelked üdvére válna! Hálából csak annyit kérek, hogy mondj el egy - egy fohászt az árva gyermekekért!

Áldott ünnepeket kívánva maradok kisebb testvéred, Csaba t.


--------------------------------

I. Béke bajnok Szent József:


Link


II. Béke bajnok Szűz Mária:


Link

Link

III. béke bajnok Szent Péter:

Link


Link

IV. Béke bajnok Szent Pál:


Link


Link

V. béke bajnok antiochiai Szent Ignác:

Link


Link


VI. Béke bajnok Remete Szent Pál:


Link


Link

VII. Béke bajnok Tours- i Szent Márton:


Link


Link


VIII. Béke bajnok Szent Ágoston:


Link


Link

IX. Béke bajnok Nagy Szent Leó pápa:


Link


Link


X. Béke bajnok Szent Miklós:


Link


Link


XI. Béke bajnok Szent Ambrus:


Link


XII. Béke bajnok Gábriel arkangyal:


Link


Link

XIII. Béke bajnok Szent Adorján vértanú:


Link

Link


XIV. Béke bajnok Szent Ivó:


Link


Link


XV. Béke bajnok Szent Ferenc:

Link


Link


XVI. Béke bajnok Szent Erzsébet:


Link


Link


XVII. Béke bajnok Szent Rita:


Link


XVIII. Béke bajnok P. Bíró Antal ofm:


Link


Link


XIX. Béke bajnok - A testi halál:


Link


Link


XX. Béke bajnok Szent László:


Link


Link


XXI. Béke bajnok Szent Anna:

Link


Link


XXII. Béke bajnok kalkuttai Szent Teréz:


Link


Link


XXIII. Béke bajnok Szent Kamill:

Link


Link


XXIV. Béke bajnok Szent Patrik:


Link


Link


XXV. Béke bajnok Boldog Gizella:


Link


Link


XXVI. Béke bajnok Szent II. János Pál pápa:


Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
A boldogságról
  2016-12-11 20:01:43, vasárnap
 
  A boldogság útszéli szemét - mondja Weöres Sándor - szedhet eleget ki lenyújtja kezét!

Most ősszel három "boldogság" konferenciára hívtak. Elmentem, meghallgattam néhány előadást, én is beszéltem, de nyugtalan volt a lelkem! Mindenki arról tanácskozott, hogy ezen a földön az ember, hogy lehet boldog?! Ez a nagy boldogságkeresés nekem gyanús!? A boldogság konferencia arról szól, hogy én, az ember boldog akarok lenni, rólunk szolt, ez egy önmegváltás! Elgondolkoztam, és rádöbbentem, hogy én nem a boldogságot keresem, mert én Weöres Sándorral együtt nem magammal akarok foglalkozni, hanem csakis Ővele, aki a kotló magányos csendjében az élettelent élővé teszi! Igen, én mindenről megfeledkezve, - még a boldogságról is -, szeretnék rácsodálkozni a cselekvő, élő Istenre, ki az ajtóm előtt áll és zörget, mert találkozni akar velem! Lehet, hogy első hallásra idegen lesz amit mondok, de, ha maga Isten adná a boldogságot, azt is el kellene taszítanunk, mert legvégső soron nem az ajándékra, hanem az Ajándékozóra szomjazik a Végtelenre táruló lelkünk!


Szeretettel,
Csaba t.


Videó - Weöres Sándor: A boldogságról

A verset Für Anikó adja elő.Link


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba: ... étkezni haza kellett menni
  2016-08-10 00:24:31, szerda
 
  Édesanyám még azt sem tűrte el gyakran, hogy a nagyszüleimnél étkezzünk a húgommal. Számára a család összetartó szentélye a konyha volt, és bárhogy is alakult a programunk, étkezni haza kellett menni! Ezt kikövetelte és jól is tette, mert e rohanó világban könnyen elsodródhatunk egymástól örökre, ha nem tudunk, mint család egy asztalhoz ülni! Jó dolog egyrészt a kiskertben megtermelni, másrészt gondosan bevásárolva, szeretetből hazacipelni a mindennapihoz szükségeseket. Jó dolog a család részévé válva, szüleinktől tanulva elkészíteni együtt az ünnepi ebédet, és azt, a szépen megterített asztalnál együtt elkölteni s közben nyugodtan mindent megbeszélni!

Felnőtt fejjel visszanézve, 100% meggyőződéssel mondhatom, hogy gyermekkorom leghasznosabb iskolája emberré válásomban, a legtöbbet adó tevékenység, a mindennapi élelem előállításához, annak elkészítéséhez és elfogyasztásához kötődik! Ezen tevékenységek végzése alatt nem csak táplálékhoz jutott a testem, hanem megtanultam tisztelni, szeretni szüleimet, nagyszüleimet, rokonaimat, akikkel együtt keményen dolgoztunk, ugyanakkor a becsületes munkát végezve megtanultunk egy sok - sok szakmát, olyan készségeket tanultam, melyek az életben hasznomra váltak, s mely nélkül úgy gondolom, e világban csak sodrodó falevél lennék! A létfenntartás kemény küzdelmét vállalva megtanultuk tisztelni, szeretni a drága anyaföldet, mely ha verejtékes munkával is de eltart, enni ad nekünk és végezetül megtanultuk alázattal megköszönni a Mindenhatónak a mindennapi betevő falatot!

Örvendek, hogy abban a régi, segélyektől mentes korban nőttem fel, hogy nagyszüleim, rokonaim, édesanyám mellett megtanultam előre gondolkodva tervezni, kitartóan dolgozni, a bajban együtt sírni, a jól végzett munka gyümölcsének együtt örvendezni és ünneplőbe öltözve a templomba menve, Teremtőnknek mindenért gyermeki szeretettel hálát adni! Végtelenül sajnálom azokat a gyermekeket, kiktől mindezt elveszik!

Aggodalommal, Csaba t.

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Böjte Csaba: "egymás nélkül csak pokol az életünk"
  2016-05-24 20:58:00, kedd
 
  A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, sok ezer nehéz sorsú kisgyermek pártfogója, Böjte Csaba atya szentelte fel a főváros XIX. kerületében a Székelyföld kincseit bemutató Székely Tündérkertet.


VIDEÓ : NAPI AKTUÁLIS - Böjte Csaba: Egymás nélkül csak pokol az életünk


LinkVIDEÓ : Böjte Csaba estjén Dévai Nagy Kamilla énekel


Link

A felvétel készült 2016. 05.20-án, Budapesten, az Aranytíz Művelődési
Központban, a Budapesti Székely Kör szervezésében

(A színpadon még a Török Testvérek, közreműködik: Frigyesy Ágnes)
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
Jézus sem enged be mindenkit az országába
  2016-05-17 20:23:43, kedd
 
  Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, a közelmúltban Szigetszentmiklóson mutatott szentmisét, ezt követően válaszolt a blogstar.hu kérdéseire.

- Ha megengedi kezdjük egy még mindig aktuális kérdéssel. Mit kezdjünk a boltok vasárnapi nyitva tartásával?

- Kezdtünk hozzászokni ahhoz, hogy az élet olyan, mint egy svédasztal. Van minden és ami ízlik nekünk azt vesszük el. Ott vannak előttünk a lehetőségek, de egy keresztény embernek el kell tudnia dönteni, hogy mit tegyen. Meg vagyok róla győződve, hogy a vasárnap az nem a vásárlás ideje, hanem a családé, az imádkozásé, a jókedvé, a barátkozásé. Egész héten annyit lehet dolgozni, annyit lehet kínlódni, a vasárnap az nekem másról szól.

- Azt mondta a szentmisében, hogy a szeretet veszélyes.

- A szeretet az egy nagy kaland. Valakire rámosolyogni, megfogni a kezét, vagy egyenesen megkérni a kezét, családot alapítani, gyereket vállalni ezek mind veszélyes dolgok. De ez az élet sava-borsa, ezek nélkül nem sok értelme van annak, hogy megszülettünk. Mindenkit csak bíztatni tudok arra, hogy ebbe a kalandba dobja bele magát és bizalommal szeretettel élje a mindennapjait.

- Ha jól figyeltem arra, amit mondott, a szeretet ,,igeneket" eredményez.

- Az életben a ,,nemek" a halált, háborúkat és pusztulást hoznak, az ,,igenek" azok, amik előre visznek, gazdagabbá tesznek. Minden ember elgondolkodhat, hogy miből fakadt öröm. Ráadásul a ,,fél szájjal" kimondott igen nem elég, bizalommal kell ezt megtennünk.

- Szót ejtett a bevándorlási hullámról is. Mit kell tennie egy keresztény embernek ebben a kérdésben?

- A legnagyobb baj az, hogy ebben a kérdésben csak a két véglet van - Hófehérke, vagy vasorrú bába. Felnőhetnénk és észrevehetnénk, hogy a világban van szürke, vagy kék is. Elítélem azt, aki feltétel nélkül mindenkit beenged. Én több, mint ötezer gyereket fogadtam be, de csak azt, aki kérte, aki tényleg segítségre szorult és azt aki kész volt velem együttműködni. Egy partneri viszonyt alakítottam ki a gyerekekkel. Megkértem őket, hogy tanuljanak, fogadjanak szót és ezért vállaltam, hogy szállást, kosztot és atyai szeretet adok neki.

- Vonható ebben így párhuzam?

- Mereven azt mondani, hogy hozzánk aztán senki se jöjjön be, az nem magyar emberhez méltó viselkedés. Ájultan hagyni, hogy bárki jöjjön és azt csináljon, amit akarjon, az is nagyon furcsa, beteges dolog. A házamon van egy ajtó, azon be lehet kopogni, ha beengedem be lehet jönni, de a vendégnek is méltónak kell lenni ehhez a fogadtatáshoz. Ebben az ügyben fontos szerepe van a rendőröknek, a határőröknek. Nekik kell megállapítani, hogy ki milyen céllal érkezik hozzánk és logikus, hogy aki bajban lévő emberként, de barárként érkezik azt segíteni kell.

- Ebben a népvándorlási helyzetben kell félnie a keresztényeknek?

- Mi magyarok a történelem során egy párszor voltunk kultúrák találkozásának a középpontjában. Veszélyesek ezek a helyzetek, de én hiszek abban, hogy a párbeszéd segít ezeket mindannyiunk előnyére fordítani és nem válik gyilkos indulatokká.

- Mekkora feladata van ebben egy papnak?

- Ha az ember az evangéliumra, Istenre figyel és nem okoskodni próbál, akkor ez nem nagy teher. Jézus Krisztus irányt mutatott, eljött a földre és meghívta az ő országába az egész emberiséget, vagyis nagylelkűen befogad, integrál. Ennek a fényében Ferenc pápa döntése, hogy elmegy Leszbosz szigetére és elhoz tizenkét menekültet érthető és világos. Az biztos, hogy Jézus sem nyakló nélkül enged be mindenkit a mennyek országába. Nem elég csak mondogatni, hogy ,,uram, uram", hanem tenni is kell érte.

- Hihetetlen erőt sugároz. Miből meríti ezt?

- Van egy titkos doppingszerem, amit soha senki nem tud kimutatni. A gyerek a legjobb orvosság mindenre. Ebéd előtt egy kicsit az ember feldobja a levegőbe - ebéd után nem ajánlatos - és a kicsi elkezd harsányan nevetni, átöleli a nyakunkat ad egy nagy puszit, ez annyit segít, hogy tíz évvel tovább élünk. Ha adnának egy nagy receptes könyvet, hogy írjak orvosságot az embereknek, akkor az állna a papíron, hogy minden család merjen gyermeket befogadni. A mennyei atya 2000 évvel ezelőtt is mit adott az emberiség bajára? Egy gyermeket, a kis Jézust, aki akkor még sírt, kacagott. Ő volt Isten válasza az emberek bajára. Amikor gyerek születik, akkor minden megváltozik, hiszem, hogy erre a csodaszerre mindenkinek szüksége van.

- Most jelent meg az új könyve. Miről írt?

- Ezek a kiadványok egy-egy témát járnak körbe. Volt, amikor a gyerekek neveléséről írott gondolataim szedték össze, akkor arról írtam, hogy merjünk napfény lenni, mert ha a kis virágmag tőlünk fényt kap, akkor nemcsak kibújik a Földből, hanem virágba is borul. A mostani könyvben a zarándoklatokról, az Istenhez és az önmagunkhoz való viszonyunkat jártam körbe. Ajánlom azoknak, akik létkérdésekkel foglalkoznak. Olyan kérdésekre próbálok válaszokat adni, ami sokunkat foglalkoztat.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba Atya elmélkedései  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 213 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 1402 db bejegyzés
Összes: 22850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3259
  • e Hét: 23073
  • e Hónap: 90320
  • e Év: 2219848
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.