Regisztráció  Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Amikor a szem nincs blokkolva:
  2018-01-13 08:51:42, szombat
 
 

"Amikor a szem nincs blokkolva: az eredmény a látvány. Amikor az elme nincs blokkolva: az eredmény a bölcsesség. Amikor a lélek nincs blokkolva: az eredmény a szeretet."

Anthony de Mello 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Nemet mondani másoknak
  2018-01-03 11:37:12, szerda
 
 

"Nemet mondani másoknak: ez része a felébredésnek, ez gyönyörű. A felébredés része, hogy úgy éled az életedet, ahogy helyesnek találod. Értsd meg: ez nem önzés. Önzés az, mikor másoktól azt követeled, hogy úgy éljenek, ahogy te helyesnek látod. Az önzés.
Nem önzés, ha úgy éled a saját életed, ahogy helyesnek látod."

(Anthony de Mello)
 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony de Mello jezsuita atya a szeretetről
  2016-12-07 02:01:55, szerda
 
 

Anthony de Mello jezsuita atya könyveit vallásilag összetett környezetben írta, hogy más vallásúakat, agnosztikusokat és ateistákat segítsen lelki fejlődésükben.

Nektek, hallgatóimnak, azonban azt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót haragosaitokkal. Lukács 6,27


Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű, pedig esetleg korábban kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan viselkednek veled, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél. Vagy gondolj azokra az időkre, amikor rossz volt a kedved, ingerlékeny, aljas, gyanakvó voltál és talán még üldözési mániában is szenvedtél. Hamarosan azt vetted észre, hogy mindenki negatívan áll hozzád, s te pedig a gondolataid és érzelmeid által teremtett ellenséges világban élsz. Hogyan tudnál boldog, szeretetteljes és békés világot teremteni? Úgy, hogy megtanulod azt az egyszerű, gyönyörű, de fájdalmas művészetet, amit látásnak hívunk. Így kell csinálni: minden alkalommal, mikor dühös és ingerült vagy valakire akivel találkozol, az nem a másik ember, hanem saját magad. Nem azt kell megkérdezned, hogy ,,Mi a baja ennek az embernek?", hanem azt, hogy ,,Mit mond ez az ingerültség saját magamról?". Tedd is ezt meg most azonnal. Gondolj valakire, aki általában felingerel téged, s mondd ezt a fájdalmas, de felszabadító mondatot magadnak:
Ingerültségemnek az oka nem ez az ember, hanem én saját magam.

Miután ezt kimondtad, láss hozzá és keresd meg, hogy mivel okozod ezt az ingerültséget. Az első dolog az az, hogy gondolj arra a nagyon is reális lehetőségre, hogy ennek a személynek a hibái, vagy az úgynevezett hibái, benned is megvannak. Csakhogy te jól elnyomtad ezeket a hibákat, s ezért öntudatlanul kivetíted a másikra. Általában ez majdnem minden esetben így van, de jóformán senki sem veszi észre. Keresd tehát ennek az embernek a hibáit a saját szívedben és a tudatalattidban, és a bosszankodásod majd átalakul hálává, mert a viselkedése önmagad felfedezéséhez vezetett.

De van itt még valami más is, amit érdemes megvizsgálni: nem lehetséges, hogy azért vagy bosszús, mert amit ez a személy mond vagy tesz, az rámutat valami olyasmire, amit te nem akarsz meglátni? Gondolj csak arra, mennyire ingerültek leszünk a misztikus vagy a próféta láttán, aki ugyan egyáltalán nem tűnik misztikusnak vagy prófétának, de a létük vagy szavaik mégis kihívást jelentenek számunkra.

De még más is világos lesz itt: azért vagy ingerült erre az emberre, mert nem felet meg azoknak az elvárásoknak, amelyeket beléd programoztak. Lehet, hogy jogosan követelheted, hogy feleljen meg a programozottságodnak, ha az illető például durva, vagy igazságtalan, de azért gondold csak meg! Ha meg akarod változtatni ezt a személyt, ha szeretnéd, hogy abbahagyja ezt a viselkedést, nem lenne-e sokkal hatékonyabb, ha nem lennél ingerült? Az ingerültség csak elhomályosítja látásod, cselekedetednek pedig kisebb lesz a hatékonysága. Mindenki tudja, ha egy sportoló vagy bokszoló elveszíti önuralmát, nem tudja már összehangolni a mozgását sem. A legtöbb estben azonban nincs jogod azt követelni, hogy a másik feleljen meg elvárásaidnak; mert ha valaki más lenne a helyedben, az egyáltalán nem lenne bosszús. És te sem szereted, ha elvárásoknak kell megfelelned, ahelyett, hogy önmagad lehetnél. Csak gondolkodj el ezeken az igazságokon, és bosszúságod el fog szállni. Milyen butaság a részedről azt követelni, hogy a másik olyan normák és szabályok szerint éljen, amelyeket a szüleid ültettek beléd!

És az utolsó igazság, amit meg kell fontolnod: a hátterét, az élettörténetét és a tudattalanságát is figyelembe véve, ez az ember nem is viselkedhet másképp, mint ahogy viselkedik. Olyan jól megfogalmazták: ha mindent értenénk, mindent megbocsátanánk. ha igazán megértenéd ezt az embert, akkor nyomoréknak látnád és nem elítélendőnek, ingerültséged pedig azonnal megszűnne. Akkor hamarosan azt vennéd észre, hogy szeretettel fordulsz hozzá, és ő is szeretettel viszonozza a közeledésedet. S abban a szeretetteljes világban találnád magad, amit te saját magad teremtettél.


 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony de Mello: Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra
  2016-12-07 01:58:00, szerda
 
 

" Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű,
pedig korábban esetleg kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan
viselkednek veled, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél."

(Anthony de Mello)

A Mester mindig udvariasan fogadta az egyetemi professzorokat, akik meglátogatták, de sosem válaszolt a kérdéseikre, és sosem merült bele teológiai spekulációikba. Tanítványainak, akik nagyon csodálkoztak ezen, így magyarázta meg:
- Hogy tudna valaki az óceánról mesélni a kútban lakó békának, vagy az isteniről beszélni azoknak, akik beszűkítik magukat saját fogalmaikba?

Anthony de Mello 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony de Mello: Sufi Bajazid beszéli önmagáról
  2016-12-05 13:54:47, hétfő
 
 

Sufi Bajazid beszéli önmagáról:
Fiatal koromban forradalmi eszméket vallottam magaménak, és Istenhez csak így imádkoztam: "Uram, adj erőt,hogy megváltoztassam a világot!"
Közeledve életem deléhez rádöbbentem, hogy rámentek éveim, de egyetlen embert sem sikerült megváltoztatnom.
Módosítottam tehát könyörgéseimen: "Uram, add meg a kegyelmet, hogy megjavítsam azokat, akik környezetemben élnek, elsősorban családomat, barátaimat - és elégedett leszek!"

Most, amikor megöregedtem, és meg vannak számlálva napjaim, már csak így imádkozom:
"Uram, tedd lehetővé számomra, hogy megváltoztassam önmagamat!" Ha ezzel kezdtem volna
kéréseimet, nem pazaroltam volna el esztelenül egész életemet.

Anthony de Mello


 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony De Mello: KIVETÍTÉS
  2015-09-27 10:17:35, vasárnap
 
 

Anthony De Mello:
KIVETÍTÉS- Miért boldog itt mindenki rajtam kívül?

- Mert megtanulták, hogy mindenütt felfedezzék a jóságot és a szépséget.

- De miért nem látok én mindenütt jóságot és szépséget?

- Mert amit nem látsz magadban, azt rajtad kívül sem láthatod.


 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony de Mello: Vakság
  2015-09-27 09:43:26, vasárnap
 
 

"- Lehetek a tanítványod?
- Csak azért vagy tanítvány, mert szemed zárva van. Mihelyt megnyitod, már nem lesz mit tanulnod tőlem, vagy bárki mástól.
- Mi szükség van akkor Mesterre?
- Hogy megláttassa veled, mennyire haszontalan dolog Mesterre hagyatkozni."

(Anthony de Mello: Vakság)


 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony de Mello: Amikor a bölcs...
  2015-09-27 09:37:26, vasárnap
 
 

“Amikor a bölcs a holdra mutat, a féleszű csak az ujját látja."

(Anthony de Mello) 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony de Mello:A szív ébredése c. könyvéből
  2015-05-10 13:12:57, vasárnap
 
 

New Yorkban egy utas felszállt a vonatra, és közölte a kalauzzal,
hogy Fordham-be szeretne menni.
- Szombatonként nem állunk meg Fordham-ben -szólt a kalauz-,
de majd segítek. Amikor lelassítunk a fordhami állomáson, kinyitom
az ajtót, és ön kiugrik. Csak arra vigyázzon, hogy amikor földet ér,
akkor még fusson egy darabig a vonattal, különben elvágódik.
Fordhamnél kinyílt az ajtó, az utas leugrott, és futni kezdett a
vonattal. Egy másik kalauz, amint meglátta a vonat mellett futó
embert, szintén kinyitotta az ajtót, és egy mozdulattal berántotta
az illetőt. Eközben a vonat ismét felgyorsult.
- Öregem, roppant szerencséje van - mondta az újabb kalauz. -
Ez a vonat ugyanis nem áll meg szombatonként Fordham-en.

(Anthony de Mello: A szív ébredése c. könyvéből)


 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
Anthony de Mello...szavai
  2015-04-25 10:18:36, szombat
 
 


Anthony de Mello (Bombay, India, 1931. szeptember 4. - New York, Amerikai Egyesült Államok, 1987. június 2.) jezsuita szerzetes és pszichoterapeuta volt. Spiritualizmusról szóló könyveiről vált ismertté.

Sok országban tanult és tanított, főleg Spanyolország és az Egyesült Államok maradandóbb állomáshelyek. Indiában lelkiségi központot nyitott. Írásaival nem keresztény dogmákat akart terjeszteni, hanem más vallásúakat, agnosztikusokat, ateistákat akarta segíteni lelki fejlődésükben.[1]

Sokan azonban félreértették, illetve félremagyarázták gondolatait. Éppen ezért nagy gondot fordított arra, hogy mindig egyházi jóváhagyással jelentesse meg műveit.


Idézetek:

"Amikor imádkozunk, Isten a szívünket nézi, nem a szövegeinket."

"A lelkiség nem annak a tudása, hogy mit akarsz, hanem annak a megértése, hogy mire nincs szükséged."

"Mindkettő - amitől menekülsz, és ami után vágyódsz - benned van."

"A bölcsesség valójában nem valamilyen állomás, ahová megérkezel, hanem az, ahogyan utazol. Ha túl gyorsan utazol, nem látod a tájat."

"A dühöngő kos képes egy falat is ledönteni, de még egy rést sem tud helyrehozni."


Anthony de Mello...szavai


Egy fiatalember jött a mesterhez, és azt kérdezte: - Körülbelül mennyi idő kell ahhoz, hogy elnyerjem a megvilágosodást?
- Tíz év - mondta a mester. A fiatalember meghökkent.
- Olyan sok? - kérdezte hitetlenkedve. Mire a mester:
- Nem, tévedtem. Neked húsz év is kell.
- Miért dupláztad meg az éveket? - kérdezte a fiatalember.
- Ha jobban belegondolok, a te esetedben meglesz az harminc is - mondta a mester.
Egyesek sosem tanulnak meg semmit sem, mert túl hamar fel fogják a dolgokat. A bölcsesség valójában nem valamilyen állomás, ahová megérkezel, hanem az, ahogyan utazol.
Ha túl gyorsan utazol, nem látod a tájat.
Talán a legjobb módja annak, hogy másfelé menj, ha nagyon pontosan tudod, hogy hová akarsz jutni. Nincs mindenki elveszve, aki csak álldogál.

Anthony de Mello 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 63 db bejegyzés
Összes: 7015 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 196
  • e Hét: 3940
  • e Hónap: 21836
  • e Év: 21836
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.