Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Életed nem sors, hanem hivatás
  2016-07-22 01:27:05, péntek
 
  AZ IMÁDSÁG ÚTJA SZENTTÉ LENNI
.
"Légy rajta, hogy az Úrban kapott hivatásodat teljesítsed" (Kol 4, 17).

Életed nem sors, hanem hivatás.

Van külső hivatásod: küldetésed, hogy ott, ahol élsz, tanúságot tégy Krisztusról egész magtartásoddal, s egy belső, mely neked szól egyedül. Egy név lebeg fölötted, melyet nem ismersz, de amelyen Isten fog szólítani az örökkévalóságban. "A győztesnek rejtett mannát adok, és egy fehér követ, a kövön új név áll, amelyet más meg nem ért, csak aki megkapja" (Jel 2, 17). Az ókor csiszolt, fehér kőlapja a mai belépőjegyek őse: névre szóló, névvel ellátott meghívó. Ez a név teljesen fedi majd énedet, s kifejezi azt az élő isteni gondolatot, aki vagy. Ez a név csak a tied lesz, senki másé, hiszen egyetlen példány vagy a világmindenségben. Nem fogod érezni az isteni szeretet különbözőségét, mert Isten az "egyetlennek" kijáró, sajátos szeretettel szeret.
Nem a küldetés nagysága számít, hanem az, hogy hogyan töltötted be.
Az űrhajósokat ünnepli a tömeg, van, aki ismertetést is olvas az űrkutatásról, de szakmának alig választja valaki.
Ez a szentek sorsa is: a nagyközönség megcsodálja őket, néhányan megveszik életrajzukat, de ki lép a nyomukba?
Az evangélium legszomorúbb mondata, melyhez az Úr könnye tapad: "De te nem akartad" (Mt 23, 37).
Ne álmodozzunk: rövid ahhoz az élet!
Az életszentség sok kicsiségből tevődik össze.
Úgy átitatódni Isten gondolataival, hogy gondolkozás nélkül is akarata szerint cselekedjünk: ez a szentség.
Vannak oltárra emelt testvéreink, nagybetűs SZENTEK, -- egy világkiállítás mintadarabjai, különböző korok és ízlések válogatása szerint. De hiába időtálló az életszentség lényege, a ma szent-eszménye eltér az előző századokétól. Nekünk elérhető, utánozható, "emberi" szentek kellenek, akik ebben a túlhajszolt életben, kultúrkörnyezetben és jól szabott ruhában élik elénk a legmélyebb Isten-közelséget.
A született szent: mese.
Az új lakótelepek kockaházai közé nem illik a gótika csipkéje, vagy a barokk aranyos faragása. Korszerű templomokat igénylünk, de addig is szükségkápolnákat.
Vajon Isten nem kívánja-e,
hogy "szükségkápolna" légy?
"Azok az embertestvérek, akik nem járnak templomba, nem az Oltáriszentségben fognak találkozni Krisztussal, hanem mibennünk, éspedig abban a mértékben, amennyire mi krisztusiak vagyunk" (H. Perrin).
A felismerés: hívás a követésre.
Nem valószínű,
hogy holnap megteheted azt, amit ma elmulasztottál,
hogy holnap majd lesz erőd szakítani a bűnnel,
hogy Isten szavát holnap is meg fogod hallani,
mert Ő ma hívott téged.
Isten szemében a te sorsod is van olyan értékes, mint a világtörténelem főszereplőié.
Nincs két egyforma út, legfeljebb csak hasonló. Minden emberéletnek megvan a maga egyéni ösvénye, melyen sem előtte, sem utána nem járt senki, és nem is fog járni soha.
Ha gyorsan akarsz haladni: dolgozz össze Istennel.
Ha valami világosodik benned: mélyítsd el azzal, hogy olvasol hozzá, hogy gondolkozol fölötte. Ha indítást érzel a jóra: tartsd ébren, mérlegeld, hogyan tudnál megfelelni.
Lehet Istennek olyan hívása is, ami nehezedre esik. A kegyelem sem föltétlenül hozza magával a lelkesedést. Számíts arra, hogy Isten mindent kívánhat. Keresztül húzhatja terveidet, megmásíthatja az emberi okosság útjait. Kimozdíthat a magányból az emberek közé, s a nagyváros forgatagából a tanyavilágba. Az is kegyelem, ha felvillan benned: élni kellene az Evangéliumot, most és itt, ahol vagy!
A kenyérhez arcunk verítéke tapad, de éppen úgy verítékbe kerül az Atya akaratának teljesítése is. Sok önnevelés kell addig, míg elmondhatjuk: az én eledelem az, hogy annak akaratát teszem, aki elküldött engem tanúságot tenni a mi Urunkról.
Ne glóriás szent akarj lenni, hanem igaz ember!

Szent-Gály Kata
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
Lélekben megmaradni fiatalnak
  2016-07-19 23:01:59, kedd
 
  Lélekben felnőtté válni éppen olyan nehéz, mint lélekben megmaradni fiatalnak.


Pennaforti Szent Rajmund


Forrás: Szent-Gály Kata: Esztendő
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
Isten országának nyelve az imádság
  2016-03-07 23:52:44, hétfő
 
 

Link
Isten országának nyelve az imádság


,,Mennyi időt fordítasz egy világnyelv elsajátítására? Isten országának nyelve az imádság, -- életkérdés, hogy megtanuld. Van-e már róla annyi áttekintésed, mint az orosz, angol vagy német nyelvtanról? És hol maradnak a szóhasználati finomságok: a germanizmusok, gallicizmusok,... a christianizmusok?!"

Az imádság ideje szent. Csak Istené és lelkedé. Úgyis kevés, amit kizárólagosan erre szentelhetsz, legalább olyankor add bele minden érdeklődésedet...

Kérted már az Urat, hogy tanítson imádkozni? Ő szívesen ad órákat. Csak nyisd ki a Szentírást azzal a kéréssel: Uram, beszélj nekem az Atyáról!...

Aki utolsó pillanatban fut be egy hangversenyre, legalább öt percet veszít a műsorból. Ennyi idő kell, hogy gondolataink összeterelődjenek, hogy tényleg feloldódjunk. Az imánál sincs másképpen. Kell valami kis előkészület, akár a hit felindítása, a Benne élünk tudatosítása, vagy a Miserere pár sora...

Isten egész szívet kér, a társbérletet ő is utálja."

Részlet Szent-Gály Kata Fény és Vallomás c. kötetéből
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
Adventi ráhangoló gondolatok
  2015-12-04 01:11:34, péntek
 
  LinkÁdventi ráhangoló gondolatok Szent-Gály Katával

- a forgatag
Bárhova megyünk, ne hagyjuk otthon keresztény felfogásunkat! 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
Ádventi ráhangoló gondolatok
  2015-12-04 01:08:35, péntek
 
  Link
Ádventi ráhangoló gondolatok Szent-Gály Katával

- a bűnbánat
Isten nem csak a bűneinket látja, hanem azt a vágyat is, mellyel felsírunk hozzá.

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
Ne sóhajtva mondd: legyen meg a Te akaratod
  2015-11-17 08:39:18, kedd
 
 
LinkAz evangéliumi tanácsok szelleme mindenkire kötelező.

Egyszerűen nem lehet elválasztani a keresztényélettől.

Feltétlen engedelmességgel egyedül Istennek tartozol, de nem vagy tiszteletlen, ha úgy mint Mária megállsz az érthetetlen előtt és , és megkérdezed az ő hangsúlyával: miért tetted ezt velem? Sőt, mindig ez volna a helyes magatartás: kutatni Isten sakkhúzásainak miértjét, és így tudatosan együtt dolgozni a kegyelemmel.

Ne sóhajtva mondd: legyen meg a Te akaratod. Az Úr nem így imádkozta a Miatyánkot, ez nem az ő akcentusa. Isten akaratának az igénylése, igen-e legyen benne, nem pedig a kényszerű beletörődésé. Ez a "legyen" a mi teremtő legyen-ünk, önmagunk Isten rendelkezésére bocsátása, tervének vállalása, vagyis az egység akarása, tudatosan.

A tökéletes szabadság: Isten akaratának maradék nélkül való teljesítése.

Istenen kívül vannak még fölötteseid - több, mint kellene -, itt mindig az okos engedelmesség a helyénvaló. Saját hatáskörébe joga van utasítást adni a főnöködnek, még akkor is, ha úgynevezett lehetetlen alak. Te pedig nem azért vagy köteles jól dolgozni, mert esetleg nem kapsz prémiumot vagy előléptetést, hanem mert az Úr az, akinek szolgáltok. Ha úgy érzed, hogy igazságtalan, hogy üldöz, Szent Péter igazít el? "Teljes tisztelettel engedelmeskedjetek gazdátoknak, nemcsak a jónak és engedékenynek" (1Pt 2,18). Keresztény módon viseld sorsodat, ha nincs rá mód, hogy máshova kerülj.

Az engedelmességgel rokon az engedékenység. Tulajdonképpen örömszerzés ez: legyen meg a kedve másnak is. Érvényesüljön más is. Rendelkezzék más is. Akinek Isten elég egyedül, az a jelentéktelen dolgokban szívesen alkalmazkodik mások tetszéséhez. Ismétlem: jelentéktelen dolgokban. Egyébként nem kell ebben valami nagy hőstettet látni, puszta udvariasság-kérdés az egész, ami nélkül senki sem boldogul az életben. Csak éppen nem tartozik a legkönnyebb dolgok közé, különösen a szűk otthoni körben. Aki nem tud engedékeny lenni másokhoz, az Istennek sem fogja átengedni a saját akaratát.

Szent Pál így oktat: "Ne ámítsátok magatokat! Sem parázna, sem bálványimádó, sem házasságtörő, sem fajtalan, sem kéjelgő, sem tolvaj, sem kapzsi, sem részeges, sem átkozódó, sem rabló nem részesül Isten országában" (1Kor 6,9).

Nem tudod elkerülni, hogy ne lásd a bűnt, de nézd Krisztus szemével. Légy egyike a tíz igaznak, akikért talán megkönyörül rajtunk az Isten? (Ter 13,32)

A nagyhangú ítélkezés helyett nézz körül a magad portáján: Igazán kifogástalan a viselkedésed társaságban? Egyedül is? Nem zavarna, ha hirtelen Isten jelenlétének tudatára ébrednél?

Mások kedvéért megengedsz-e olyan "kicsiségeket", amiket szívesebben nem tennél?

Tudsz-e szellemesen, vagy határozottan, vagy kérve (egyéniségedtől függően) közbevágni, ha egyesek ízléstelenkednek?

Van-e bátorságod néha nem nevetni?

Érdeklődsz-e a futó darabok minősége után, vagy úgy vaktában veszel jegyet?

Kritika nélkül, csak címre, kötésre vásárolsz könyvet? Így adod ajándékba is?

Ruháid betartja a jó ízlés határát?

Gyermekeidet te segíted át a fejlődés évein, vagy ráhagyod őket ismeretlen barátokra?

Lerázod-e őket egy-egy alkalmi mozijeggyel?

Házaséleted keresztény?

Tudod-e, hogy mi a megengedett és mi nem, olyan világosan, hogy a bizonytalanoknak tanácsot tudsz adni?


A sopánkodás korunk paráznasága fölött annyit ér, mint a jajveszékelés az átszakadt gát mellett. Itt cselekedni kell. Az első homokzsák a te életed legyen!

A kereszténység lényeges kívánalma: belső függetlenség az anyagi javaktól. Mert nem a nincstelenek a boldogok, hanem a lélekben szegények, akik tehermentesített szívvel tudnak élni a gazdagság közepette is.

Részletek: Szent-Gály Kata: AZ IMÁDSÁG ÚTJA című könyvéből

 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
Pár év múlva
  2013-11-07 15:07:17, csütörtök
 
 


Link

Van bennünk valami, ami ki nem tárul
soha, de soha.
Olyan, mint a régi, rég halott királyok
mohos csarnoka.
Mi vagyunk az őrök, kezünkben a kulccsal,
s halálig híven
vigyázzuk: ne lássa temető-kriptánkat
soha idegen.
Amikor meghalunk: felpattan az ajtó,
jegyzetek, levél
maradnak utánunk, s egy kis ideig még
susog is a szél,
azután csöndesül, rozsdás lesz a zár is,
és zárva marad.
Kit is érdekelne, hogy mit álmodoztunk
más csillag alatt?

( Szent-Gály Kata)
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
Kegyelem pillanata
  2013-10-10 23:50:34, csütörtök
 
 

Link

Isten átmegy a világon,
akkor is, ha nincs Karácsony.

Néha megáll - csend a csendben -
hogy sorsára fölszenteljen

szántóföldet: legyen bátrabb,
mikor a nagy ekék járnak,

tengervizet: hamar forrjon
benne össze a hajónyom,

kismadarat, hogy a szárnya
készüljön a magasságra,

hogy a kő, mit összezúztak,
útja legyen taposóknak, -


csendesülj le, hogy megértsed,
mire szentelt az Úr téged.


Szent-Gály Kata
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
A szeretet
  2013-09-19 08:12:44, csütörtök
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sz - Szent-Gály Kata  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 41
  • e Hét: 1522
  • e Hónap: 3817
  • e Év: 8283
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.