Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 142 
Stressz-teszt
  2020-03-25 10:14:34, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Kanada: egy történelmi hóvihar Újfundland-ban
  2020-01-23 17:17:45, csütörtök
 
 
Canada : un Blizzard historique à Terre-Neuve
Kanada: egy történelmi hóvihar Újfundland-ban

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
"Szellem almák" "teremtek" a fákon.
  2019-02-10 08:19:41, vasárnap
 
 

Az ónos eső úgynevezett szellem almákat termesztett a fákra Michiganben.

Az USA-beli Michiganben a fagyos időjárási körülményeknek köszönhetően egy furcsa jelenség volt tapasztalható az egyik gyümölcsösben,

"szellem almák" "teremtek" a fákon.

Andrew Sietsema mesélte el, mit látott. Elmondása szerint szerdán az almafákat metszette Fruit Ridge övezetben, mely Michigan állam Kent megyéjében található, mikor egy furcsa jelenségre lett figyelmes. Az ónos eső a fákon maradt, megrohadt almákra is ráfagyott, miközben egy szilárd, jeges héjat alakított ki a felszínükön. Viszont az alma fagyáspontja alacsonyabb a vízénél, így elég meleg volt ahhoz, hogy a rohadt alma elkezdjen megkásásodni. Ezt követően a pépessé vált almák egy része alul kicsúszott a jégburokból, a fán pedig ott maradt a "szellem alma".


Képek forrása: Andrew Sietsema

Forrás: geek.com

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Atacama sivatag
  2018-08-10 11:40:49, péntek
 
  Mostanában nagyon heves esőzések mentek végbe Chile északi részén, ahol a világ legszárazabb sivataga, az Atacama sivatag található.

Az esőzések szokatlanul nedvessé tették a talajt.

Olyannyira, hogy a nedvesség olyan folyamatokat indított meg a föld, pontosabban a homok alatt, mely során egyszerűen kicsíráztak a ki tudja hány éve a csontszárad homokban lévő növények.

Ez pedig azt eredményezte, hogy az Atacama sivatag szokatlan módon szinte csaknem teljesen virágba borult.

A vidéket el is lepték a természetfotósok, botanikusok és a turisták.

Néha ez az esemény megesik, de nem túl gyakori, mivel tényleg a Föld egyik legszárazabb vidékéről beszélünk. A helyiek desierto floridónak azaz virágzó sivatagnak hívják ilyenkor az Atacama esővel érintett részét.

Elképesztő, de ilyenkor 200-nál is több növényfaj elevenedik fel a sivatagban.

Hasonló virágzás általában 5-7 évente történik, most azonban ez elég gyorsan követte az előzőt, legutóbb ugyanis 2015-ben borultak virágba az Atacama bizonyos vidékei.

Az Atacamának egyébként továbbra is vannak olyan részei is, ahol amióta feljegyzéseket készítenek az időjárásról, még sosem esett az eső. A sivatag nagyobb része általában kopár, és tényleg teljesen száraz.

Forrás: avilagtitkai.com

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
800 millió éves egy koporsóban fekvő lány?
  2018-03-03 14:23:57, szombat
 
  800 millió éves egy koporsóban fekvő lány?


A Tisulsky hercegnő az előző emberiség egy tagja lehetett.

Márványkoporsó a mélyben

Az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányt kavart ügye, és egyben legrejtélyesebb legendája a Tisulsky hercegnőhöz kapcsolódik.

1969-ben Kamerovoban, egy Tisulskago nevű faluban valami megdöbbentő dologra bukkantak a helyi szénbányában dolgozó munkások.

A bányászati munkák során ugyanis 72 méteres mélységben beleakadtak valamibe a talajréteg alatt.

A bányász - akit Karnaukhovnak hívtak - aki megtalálta a szokatlan dolgot, eleinte nem is tudta, hogy pontosan micsoda lehet. Több méter hosszú volt, és majdnem egy méter magas. Az anyaga márvány volt, és olyan volt, mintha egy hatalmas doboz lenne.


Amikor teljesen kibányászták a földből, és felszínre hozták, akkor döbbentek le a bányászok azon, amit találtak, az ugyanis egy hatalmas márványkoporsó volt.

Nagyon tanácstalanok voltak, ezért természetesen azonnal jelentették a hatóságoknak.

Alexander Alexandrovich Masalygina parancsnok minden munkát azonnal leállíttatott. A koporsót a felszínre hozták és elkezdték kinyitni, leszedegetve a széleiről a megkövesedett gittet, ami a nap hatására tiszta folyadékká vált.

A Tisulsky hercegnő rejtélye

A koporsó elképesztően masszív volt, korábban soha nem láttak ilyet. Duplán voltak a belső élek is szegélyezve, feltehetően azért, hogy nehéz legyen szétbontani, és kibírja a ránehezedő több száz tonnányi föld súlyát.

Néhány napig nem is sikerült kinyitniuk a munkásoknak, majd mire a végén sikerült fölfeszíteni a koporsót, valami ennél is megdöbbentőbb látvány tárult az emberek szeme elé.

Egy kék folyadékban úszó holttestet találtak benne. A nő látszólag úgy nézett ki, mint aki még él. ápoltak voltak kezei, és arca sem volt hulla fehér. Olyan volt mintha csak aludt volna.

A nőt nem mozdították el a helyéről, de szemmel láthatóan szokatlanul magas volt. Egyes becslések szerint elérte a 180 centimétert is. 30 év körüli, fehérbőrű, kaukázusi vonásokkal rendelkező nő volt.

Úgy volt felöltöztetve, mint egy igazi hercegnő, és mivel a koporsója is márványból volt, ebből gondolták sokan, hogy feltételezhetően tényleg fontos családból származhatott.


Csipkés ruhája, meseszép tekintete volt. A fejénél egy négyszögletű, egyik végén lekerekített fém doboz volt, mely nagyon hasonlított a mai modern mobiltelefonokra.

Senki sem tudta, honnan származhatott, ugyanis egyetlen történelmi királyi vagy uralkodói családra nem hasonlított, senkivel nem volt összefüggésbe hozható.

Több millió éves titok

Nem csak a helyi lapok, de az egész közösség beszámolt a felfedezésről, és így hamar híre ment a testnek, akit csak a Tisulsky hercegnőnek neveztek el.

Azonban 14 óra elteltével valami váratlan fordulat következett be a helyiek életében. Katonai helikopterek jelentek meg, melyek nagy csinnadrattával leszálltak, majd mindenkivel közölték, hogy távozzanak, mert a hely, és a megtalált test fertőző.

Az emberek bár nem érették a dolgot, így tettek, mert többen féltek, hogy a koporsóban lévő kék folyadék valamiféle vírus, vagy baktérium is lehetett.A rejtélyes katonai alakulatok mellett tudósokra hasonlító alakok is megjelentek, akik egy órán át sürögtek-forogtak a test körül, majd az egészet a koporsóval együtt egy helikopterre pakolták.

Azonban a márványkoporsó nehézsége miatt nem tudtak felszállni, ezért lecsapolták a kékes folyadékot belőle. Ennek hatására a hulla elkezdett nagyon gyors ütemben feketedni.


Korábban találtak már több millió éves emberi kőszerszámokat, melyek az ember keletkezése előtti időkből származtak...

Természetesen a tudósok megijedtek, ezért visszaszivattyúzták a folyadékot a testhez, amitől az újra úgy nézett ki mintha csak aludna.

Ezután a helikopter indult Novosibirsk felé. 5 nap múlva az öregedő professzor Novosibirskből Rzhavchikba jött és a helyi klubban felolvasta a laboratóriumi vizsgálat előzetes eredményeit. A professzor azt mondta, hogy ez a felfedezés a történelem rendkívüli felfedezése.

800 millió éves test

Olyan dolgok derültek ki, mely valóban alapjaiban kérdőjelezi meg az emberiség történelmét. Arról van szó ugyanis, hogy a radiokarbonos vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a test 800 millió éves.

Vagyis a temetést ennyi idővel korábban végezte el valaki. Ez pedig teljesen ellentmond a Darwin-elméletnek. Ha ugyanis ez igaz, akkor a hercegnő a paleozikus korban lett eltemetve, több millió évvel a dinoszauruszok előtt.

A koporsó eredetileg egy erdőben volt sűrű növényzettel körbevéve. A fék gyökerei aztán lassan benőtték, majd egy oxigénhiányos közeget hoztak létre, mely szilárd szénné vált, magába zárva a koporsót. Sokak szerint ezért tudott ennyire jól konzerválódni maga a test.Az előző emberiségre már számtalan később eltusolt bizonyítékot találtak a régészek

Adódott a kérdés, hogy mi lehetett a kékes folyadék a koporsóban, azonban erről soha nem esett szó többé. Egyesek szerint a kutatóknak végül nem sikerült megfejteniük az összetételét, de abban biztosak voltak, hogy köze lehetett az örök élet elixírjéhez, hiszen ezis hatalmas szerepet játszott a holttest konzerválásában.

A későbbi genetikai vizsgálat eredménye 100%-osan megegyezett egy modern emberével. Ez megint felvetette az evolúciós elmélet valótlanságát, ugyanis ez bizonyítja, hogy 800 millió év alatt az ember semmit sem változott.

Eltusolták az egészet

Az ügyet azonban később eltusolták, és mindenki mindent következetesen tagadott. Egyesek szerint azért, mert ez annyira alapjaiban változtatta volna meg a történelmünket, hogy nem engedhették, hogy ez megtörténjen.

Egy személy levelet írta a központi bizottságnak az üggyel kapcsolatban, de a hivatalos verzió szerint 1 éven belül meghalt, szívmegállás miatt. Egy év múlva autóbaleset ölte meg azt a 6 embert, akik felfedezték a koporsót.


1973-ban aztán mikor már elcsendesült az ügy, egyes belső források szerint újabb ásatásokat végeztek az eredeti sírtól mintegy 6 kilométerre.

A titkos ásatások a lehető legnagyobb titokban folytak, és senki sem tudott semmit a helyiek közül, hogy miért csinálják, vagy mit csinálnak ezek az idegen, láthatóan a kormányhoz köthető emberek.


Majdnem egy évtizeddel később egy korábban az ásatásokon résztvevő munkás nyilatkozta azt, hogy több száz hasonló sírt találtak a földben azon a területen, melyeknek mindegyikét elszállították további elemzésre.

Azóta sem tudni az egészről semmit, és a régész társadalom egy jó része azon van, hogy soha ne is tudódjon ki, hogy ezek a testek milyen civilizációtól származtak. Ha ugyanis kiderül, hogy az előző emberiség tagjait találták meg, az mindent megváltoztatna.

Forrás: avilagtitkai.com

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Híres tudósok, akik állítják hogy a Magyarok földönkívüliek.
  2017-10-12 09:34:45, csütörtök
 
  Remélem, hogy most sem keveredik az angol számítógépnyelvvel!!!!

Híres tudósok, akik állítják hogy a Magyarok földönkívüliek.


ENRICO FERMI olasz atomfizikus (1901-1954): Amikor Fermit megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: ,,Már itt vannak, Magyaroknak nevezik őket!"

ISAAC ASIMOV (1920-1992) scifi író: ,,Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

NICHOLAS LEZARD - The Guardien (2004): ,,A magyarok tulajdonképpen nem is földi lények, hanem egy szuper-intelligens földönkívüli-faj, amelynek sikerült egybeolvadnia az emberiséggel, s csak műveik zsenialitása és nyelvük teljes érthetetlensége árulja el őket."

GRIM JAKOB (1785-1863) az első német tudományos nyelvtan megalkotója: ,,A magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet."

Sir BOWRING JOHN (1792-1872): ,,A magyar nyelv messze magasan áll, magában. Egészen sajátos módon fejlődött, és szerkezetének kialakulása olyan időkre nyúlik vissza, amikor a legtöbb európai nyelv még nem is létezett. Önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött nyelv, amelyben logika van, sőt matézis, erő, a hangzatok minden hajlékonyságával és alakíthatóságával. E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb és legfényesebb emléke... A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat, annak is az első tételét..."

KRATZ S. GROVER (1931-2002) amerikai antropológus: ,,A magyarországi magyar nyelv ősisége ugyanilyen meglepő lehet... átmeneti kőkori nyelvnek tartom, mely megelőzi az újkőkor kezdetét... a magyar az összes helyben maradó európai nyelvek közül gyakorlatilag a legrégibb..."

ARNALDO DANTE MARIA NACCI, az Olasz Kultúrintézet igazgatója (2006): ,,...a magyar nyelv nem szorul senkire, nem kölcsönöz, nem üzletel, nem ad nem vesz el senkitől. Míg más országokban a nép formálja a nyelvet, addig itt a nyelv formálja a magyarokat. Azt hiszem, hogy a magyar nyelv a világörökség része is lehetne, mert tiszta nyelv. Semmilyen más nyelvnek nem sikerült tulajdonképpen behatolni és idegen kifejezéseket ráerőltetni...
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Csodák sora! A Mennyországgal szemben tehetetlenek a ...
  2017-09-18 09:49:15, hétfő
 
  Köszönöm Marika!

Csodák sora! A Mennyországgal szemben tehetetlenek a természeti erők!A pusztító természeti katasztrófák nem fognak Szűz Márián!1. Amerika, Robstown, Harvey hurrikán, 2017

Valami igazán megdöbbentő dolgot találtak a Harvey hurrikán által letarolt város romjai között: bizonyítékként arra, hogy a Szent Szűz legyőzi a gonoszt.

Mint ismeretes Amerikán végigsöpört a Harvey hurrikán, óriási károkat okozva, és számtalan területen gyakorlatilag mindent a földdel tett egyenlővé.

Arra azonban senki nem számított, hogy a hurrikán által letarolt városban, a romok között olyan dologra lelnek, ami a dolgok természetes folyását figyelembe véve egyáltalán nem lehetne ott.Nem érti senki, hogyan maradhatott meg egy Szűz Mária szobor teljesen sértetlenül, miközben minden ripityára morzsolódott és tört körülötte.

A róla készült fotó azóta az egész világot bejárta - isteni csodaként, a mennyei hatalom bizonyítékaként emlegetik.

A szobrot Robstown környékén találták meg, 20 mérföldre a Corpus Christitől. Egy családnak sikerült lefotóznia a romok közül kimagasló, egyetlen karcolás nélkül megmaradt Mária-szobrot. Senki sem tudja, mi lehet az oka annak, hogy nem lett semmi baja.

"Van valami csodálatos abban, ahogyan ez a szobor a pusztítás után is ott áll, a romok felett érintetlenül" - mesélte egy férfi, aki saját maga is látta az egészet a helyszínen.

Amerika és Texas történetének egyik legpusztítóbb hurrikánja söpört végig a térségen, semmi nem tudott ellenállni neki, sem beton, sem kő, egyedül a guadelupiai Szűz Mária szobra maradt ép, megmutatva a világnak, hogy e föld erőinek megvannak a határai.2. Guayaquil, Equador

Equadorban 2016 április 23-án egy 7.8 erősségű földrengés gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé Guayaquil városkát. 600 ember halt meg, rengetegen megsérültek, és tízezrek vesztették el otthonukat, minden vagyonukat azon a napon.

Ám a Szent Szűz üvegszekrényben (!!!) álló szobra tökéletesen érintetlen maradt.


"Nem csak a Szent Szűz szobra maradt épen, hanem Jézus Urunk is, az Oltáriszentség színe alatt" mesélte María del Carmen Gómez szerzetesnővér.

"Az Oltáriszentség egy kis kápolnában volt az iskolánk bejárata mellett, és teljesen el volt temetve a romok alatt. Mégis érintetlenül találtunk Rá néhány másik, a szentmiséhez használt liturgikus tárgy és egy kisebb, épen maradt Miasszonyunk szobor mellett."

Az iskolából, a kolostorból és magából a városból gyakorlatilag kő és portenger maradt.
3. Manila, Maribojoc, Bohol

Manilában a kis Jézust karjában tartó Szűzanya szobra maradt sértetlenül állva egy hatalmas földrengés közepette.


"A földrengés elpusztította a templomot, de a patrónánkat megkímélte." mondta Tom Balatayo plébános atya.

"Ahogy végignézek a templom romjain, szinte hallom az üzenetet, amit Assisi Szent Ferenc kapott Istentől: Építsd újjá egyházamat!" - mesélte Luis Antonio Cardinal Tagle püspök arról az érzésről, ami a romokat látva átjárta. - “Valójában a ripityára tört szíveinket kell újjáépíteni.

"Szívszorító látni, hogy mi lett a több évszázada álló, nemzeti kincsnek számító templomunkból, hogyan vált a földdel egyenlővé. Még azt sem tudjuk, lesz-e itt valaha újra templom!" - mondta a püspök.4. Atlanta, 1997


"Atlantában, 1997-ben, a Dunwoody negyedben tarolt a tornádó. A bátyám háza porig égett... Semmi nem maradt belőle, egyedül a Mária szobor maradt meg, egyetlen karcolás vagy füstnyom nélkül... Ez lehetetlen! ... Még mindig látom magam előtt a megégett földet, ami a ház után maradt, mintha csak háborús zónában lennénk... És a közepén ott állt békésen a mi mennyei Anyánk."5. Palm Sunday tornádo, 1965. április 11 - a katolikus templom Mária szobra
Palm Sunday tornado left Mary Statue untouched6. Breezy Point, Queens, New York 2012 - a Sandy hurrikán után


Queens Fire Sandy Mary Statue Still Standing
További tanúságtételek

"Ugyanez történt a Katrina hurrikán után is... A templom eltűnt, minden, ami megmaradt belőle, az Áldott Szűz szobra és a crucifix."

"A nagynéném Chalmette-ben mindenét elvesztette a Katrina miatt, minden megsemmisült, elszállt, kivéve a Mária szobrot, ami az ajtó jobb oldalán volt. Dicsőség Neki!!"

"Édesanyám háza porig égett, egyedül a prágai kis Jézus kerámia szobra maradt épen. MINDEN más hamuvá lett."

"1985-ben tűz ütött ki nálunk... Minden elszenesedett - a falon lógó crucifix és a rózsafüzérek viszont érintetlenül maradtak... Isten azon a napon ott volt a házunkban."

"Michigan-ben élek, és bármi történt nálunk, a Mária szobor mindig ugyanott állt a kertben. Egyik télen 70 centiméter magas hó esett, de Mária körül nem volt hó. Természet anyánk tiszteletteljesen bánt a Szűzanyával."

"A II. világháborúban a japánok földig rombolták a szülővárosomat. A mi házunk volt az egyedüli, amelyik nem lett a lángok martaléka, mert a hálónkban, a nagymamám régi oltárán állt Jézus Krisztus fából készült fejszobra. A szobor Spanyolországból való volt, amikor megvettük, azt mondták, csodatevő szobor."

"Egy barátunknak autóbalesete volt. A szélvédőjükre a Szűzanya képe volt kitéve. Több autót érintett a baleset, sajnos voltak sérültek is, de az ő autójukban senkinek a hajaszála sem görbült."Waveland, Szent Klára parókia (St. Clare's parish)

"New Orleans, a Katrina hurrikán idején. Templomok és házak lettek rommá pár óra alatt. De a Miasszonyunk szobra egyetlen karcolás nélkül érintetlenül állt a helyén. Mellékelem a képet is."

Our Lady was left standing and undamaged after Hurricane Katrina. St. Clare's parish in Waveland, Miss

"Több tűzoltó is beszélt arról, hogy a tornádó után érintetlen Bibliákat találtak a romok alatt. Csodálatos!"

"Ugyanez történt az unokatestvéreméknél Arizonában is, egy erdőtűzben leégett a házuk. A fából készült feszületet mégis érintetlenül találták meg."

"Nem vagyok meglepődve. A férjem helyi művész, olajképeket készít kedvenc képemről, ami a Lourdes-i Miasszonyunkat ábrázolja. A stúdiója pár éve leégett. Egyetlen dolog maradt meg belőle: az eredeti kép a Lourdes-i Miasszonyunkról."

További tanúságtételek:
https://www.catholiccompany.com/getfed/stories-holy-objects-surviving-storms-fire s-floods/

Szerintetek mi történhet abban a pillanatban, amikor egy templom hatalmas detonációval megsemmisül, és az üvegfal mögött álló Mária szobor sértetlen marad? Vajon angyalok állják körül, hogy megvédelmezzék Királynőjük képmását?

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Az ókori világ hét csodája
  2017-08-07 10:08:42, hétfő
 
  Az ókori világ hét csodája alatt az ókor hét legismertebb építményét értjük. A hét csodát először a szidóni Antipatrosz említette az i. e. 2. században írt epigrammájában. A műben a legimpozánsabb és a legpompásabb építmények szerepelnek, amelyek a következők, a Gízai piramisok, Szemiramisz függőkertje, Epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz Olümpiai Zeusz-szobra, a Halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és az alexandriai világítótorony. A felsoroltakból mára már csak a Gízai nagy piramis létezik. Az összes többi építményt elpusztították a földrengések, a háborúk, vagy tönkretette az idő vasfoga.
Halikarnasszoszi Mauzóleum

A Halikarnasszoszi Mauzóleum i.e. 353-350 körül épült Mauszólosz perzsa király számára. Miután meghalt, felesége és egyben nővére, Artemiszia (szokás volt a pénzt és a hatalmat a családban tartani) úgy döntött, épít számára egy fényűző sírt, egy olyan híres szerkezetet, hogy napjainkban is Mauszólosz nevét viseli az összes nagy sír mauzóleum néven. Az építmény annyira lenyűgöző és egyedülálló lett, hogy Szidóni Antipáter felvette a világ csodái közé. Artemiszia csupán két évet élt férje halála után. Hamvait a még befejezetlen sírba helyezték. A mauzóleumot egy 15. századi földrengés romba döntötte. Maradványait a bodrumi vár építéséhez használták fel.
Olümpiai Zeusz szobor

Az olümpiai Zeusz szobrot a görög szobrász, Phidiasz készítette i.e. 432 környékén. Az ülő szobor 12 m magas, olyan nagy, hogy úgy tartották, “ha Zeusz felállna, elérné a templom tetejét". A szobor egy hatalmas, cédrusból, elefántcsontból, aranyból, ébenfából és drágakövekből készült trónon ül. Zeusz jobb kezében található a koronás Niké, a győzelem istennőjének alakja, bal kezében egy arany jogar, melynek tetején egy sas gubbasztott. Elpusztulásának körülményei nagy vitákat váltottak ki, egyesek szerint elhurcolták Konstantinápolyba, ahol egy tűzben 475-ben megsemmisült, mások szerint a szobor a templommal együtt pusztult el a 425-ös tűzvészben.Alexandriai Világítótorony

Az Alexandriai Világítótorony i.e. 280-247 között épült egy szigeten Alexandriában, hogy utat mutasson a tengerészeknek éjjel a kikötő felé. Nagy, világos színű tömbökből épült a háromszintes világítótorony: az alsó négyszögletű, a középső nyolcszögletű és a teteje kör alakú. 120-140 m-es magasságával sok évszázadon át a Föld egyik legmagasabb épülete volt. A világítótornyot több földrengés is súlyosan megrongálta, míg 1480-ban teljesen eltűnt, amikor Egyiptom szultánja egy erődöt épített a helyére, felhasználva a világítótorony maradványait is. A sziget neve, ahol épült, Pharos, a világítótorony latin elnevezéséből ered.Artemisz-temploma

Artemisz temploma Epheszoszban egy görög templom volt, melyet Artemisznek, a vadászat, a vadállatok és számos egyéb dolog istennőjének szenteltek. 120 éven át építették, míg végül i.e. 550 körül elkészült. A márványból épült templom Szidóni Antipáter egyik legkedvesebb épülete volt a csodák között. Egy fiatalember, Herosztrausz felgyújtotta a templomot i.e. 356. július 21-én, hogy hírnevet szerezzen magának. A felháborodott epheszosziak halálra ítélték Herosztratuszt és megtiltották nevének kiejtését. Ugyanazon az éjszakán született meg Nagy Sándor. A templomot újjáépítették, majd a gótok lerombolták, ezután újra felépítették. 401-ben a templom végleg megsemmisült, a konstantinápolyi érsek által vezetett csőcselék rombolta le.Szemirámisz Függőkertje

A függőkertek Babilonban a hét csoda között a legrejtélyesebbek. Néhány történész még mindig vitatja, hogy a Függőkerteket előzetes tervek alapján vagy anélkül építették, hiszen a babiloni történelemben nem találtak ehhez kapcsolódó írásos forrásokat. Feltehetően a babiloni király, II. Nabukodonozor alatt építették, i.e. 600 körül. A feleségének építette, aki a hazájában, Perzsiában található fák és növények után vágyódott. Diodorus Siculus írásai szerint a többszintes kertek elérték a 22 m-es magasságot és öntözőrendszerrel voltak ellátva. A kerteket földrengések rombolták le az i.e. 2. században.Rodoszi Kolosszus

I.e. 292-280 között építették a Rodoszi Kolosszust, az görög isten, Héliosz hatalmas szobrát, mely Rodosz városa fölé emelkedik. A Kolosszus bronzból és vasból készült, több mint 30 m magas, ezzel az ókori világ egyik legmagasabb szobra volt. A hét csoda közül ez készült el utolsóként, de az első volt, melyet lerombolt egy földrengés i.e. 226-ban. A szobor a térdénél tört el és így zuhant a földre. Egyiptom fáraója felajánlotta, hogy kifizeti a rekonstrukció költségeit, de a Delphi jósda álláspontja miatt a rodosziak attól féltek, hogy Héliosz megharagszik, ezért nem engedték újjáépíteni.Gízai Piramisok

A gízai Nagy Piramist Khufu fáraó síremlékeként építették több mint 20 évek keresztül, i.e. 2560 körül. 2,3 millió mészkő téglából áll, melyet a közeli kőbányából hoztak. A hatalmas gránit kövek a Királyi Kamrában 25-80 tonna súlyúak voltak és Aswanból, több mint 500 mérföld távolságból szállították őket ide. A 146,5 m magas piramis a legmagasabb emberi kéz alkotta építmény volt a világon 3800 éven keresztül. A gízai Nagy Piramis a legrégebbi az ókori világ hét csodája között és az egyetlen, mely túlélt mindent. Ahogy egy arab közmondás mondja: “Az ember fél az időtől, de az idő fél a Piramisoktól."


Eredet: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Először videózták le a rejtélyes tengeri sárkányt
  2017-01-13 18:46:51, péntek
 
  Először sikerült levideózni természetes élőhelyén a rendkívül ritkának számító rubint tengeri sárkányt.

A csikóhalak közeli rokonainak, a tengeri sárkányoknak sokáig mindössze két faját ismerték: a bizarr külsejű leveles tengeri sárkányt (Phycodurus eques) és a közönséges tengeri sárkányt (Phyllopteryx taeniolatus).

Ám amikor amerikai kutatók 2015-ben a tengeri sárkányok két fajának genetikai tanulmányozásához kértek szövetmintákat egy ausztrál múzeumból, meglepő felfedezést tettek. A vizsgálatok közben kiderült, hogy egy addig ismeretlen faj szövetei is belekeveredtek a minták közé.
Rubint tengeri sárkány (Phyllopteryx dewysea)

A rubint tengeri sárkányt (Phyllopteryx dewysea) idáig nem tudták megfigyelni természetes élőhelyén, most azonban a nyugat-ausztráliai Recherche-szigeteknél mélybe küldött kutatójárművel végre sikerült lefilmezni az állatot - olvasható az IFL Science weboldalán.

Videó:

Link


Jelentősen eltér a másik két fajtól

Ahogyan az várható volt, az új faj külleme jelentősen eltér a másik két tengeri sárkányétól. Ennek oka az, hogy nem algák és hínárok, hanem szivacsok között él, így nincs szüksége levélszerű függelékekre az álcázáshoz. Az állat kunkorodó farka vélhetően megakadályozza, hogy a tengeri sárkányt a tengeráramlások elsodorják.


Az sem írható a véletlen számlájára, hogy az állat piros, ugyanis nagy mélységekben ez a szín nem veri vissza a fényt, a rubint tengeri sárkány tehát láthatatlan marad a ragadozók, illetve a préda számára.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
10 hihetetlenül szívós élőlény a Földön
  2017-01-11 09:20:06, szerda
 
 
A Föld legellenállóbb élőlényei elképzelhetetlenül extrém körülmények között is kiválóan eléldegélnek.


Egyes élőlények tagadhatatlan előnyt élveznek a többiekkel szemben, mivel szélsőséges viszonyoknak is képesek ellenállni. Rengeteg erős, vagy erősnek vélt állat él van a földön, de a TopTenz oldal szerint kétségkívül ők a legszívósabbak:


10. Himalájai ugrópók - a világ tetején


A világ legmagasabban élő teremtménye alighanem a himalájai ugrópók. 6700 méteren a pók - amelynek latin nevében, az Euophrys omnisuperstes az szerepel, hogy mindenek felett álló - főleg olyan bogarakkal táplálkozik, amelyeket a szél fúj fel a hegyre. A himalájai ugrópók nagyon kevés oxigénnel is képes túlélni az extrém magasságot.9. Óriás kengurupatkány - az állat, amelyik soha nem iszik


Ha elgondolkodtok, melyik élőlény képes a legtovább víz nélkül életben maradni, rendszerint a teve jut eszetekbe. De a teve csupán 15 napig képes a sivatagot víz nélkül túlélni és nem tárol vizet a púpjában - írja a TopTenz. Ezzel szemben létezik olyan állat, amelyik képes leélni a teljes életét anélkül, hogy akár egy csepp vizet is inna. A kengurupatkányok átlagosan 3-5 évet élnek. A túléléshez szükséges folyadékot a táplálékukból nyerik. Nem izzadnak - így nem veszítik el a testükben tárolt vizet. A Death Valley Nemzeti Parkban, Észak-Amerika legszárazabb és legforróbb helyeinek egyikén találhatók nagyobb számban, bár sajnos a veszélyeztetett fajok közé tartoznak.


8. Paralvinella sulfincola - a hőálló gyűrűsféreg


Mivel a víz hatékonyabban vezeti a hőt, mint a test, az 50 fokos forróság a nyílt tengeren sokkal veszélyesebb, mint ugyanaz a hőmérséklet a szárazföldön. Emiatt a baktériumlepte víz alatti élőhelyek általában túl forróak ahhoz, hogy egy többsejtű élőlény is életben tudjon maradni - olvashatjuk a TopTenzen.

A Paralvinella sulfincola nevű féreg azonban jól érzi magát az extrém forró tengervízben is. A tudósok egy akvárium falait egyenlőtlenül melegítették fel, és megfigyelték, hogy a férgek azokat a helyeket választották, ahol a hőmérséklet elérte a 45-55 °C-ot. Szakemberek úgy gondolják, hogy a férgek azért fejlődtek ki a magas hőmérséklet túlélésre, hogy kedvükre lakomázhassanak a baktériumokból, amelyeket semmilyen más élőlény nem ér el. Ez olyan, mintha beszabadulnátok egy hatalmas étterembe, ahol egyes-egyedül ti lakmározhattok kedvetekre.


7. Grönlandi cápa - az "alvó cápa"


Az egyik legnagyobb, mégis eddig kevésbé tanulmányozott cápafaj a világon. Habár olyan lassan haladnak a vízben, hogy egy amatőr úszó is meg tudja őket előzni, elég ritkán látott állatok, ugyanis kb. 1200 méter mélyen élnek a tenger alatt. Ők a leghidegebb helyen élő cápák, az 1-12 °C fokos vizet részesítik előnyben. Azért mozognak olyan lassan, mert a hűvös vízben így energiát tudnak megtakarítani - viselkedésükkel az "alvó cápa" becenevet sikerült elnyerniük. Ha ételről van szó, nem válogatósak, bármit megesznek, amit el tudnak kapni. Az a legenda járja róluk, hogy 200 évnél is tovább képesek élni - de amíg a tudósok nem végeznek további kutatásokat, ez csak legenda marad.


6. Ördögféreg - egy élőlény pokoli mélységekben


Évtizedeken át úgy gondolták a tudósok, hogy csak az egysejtű élőlények képesek életben maradni nagyon nagy mélységben. Az elméletük szerint azért, mert az oxigén hiányát, a nyomást és a szélsőséges hőmérsékletet egy többsejtű nem képes túlélni kilométerekkel a földfelszín alatt. Azután találtak egy mikroszkopikus férget több ezer méterrel a föld alatt.

A Halicephalobus mephistót, vagyis az ördögférget, amit egy német mondabeli démonról neveztek el, több mint 3,5 kilométer mély barlangból származó vízmintában fedezték fel, Dél-Afrikában. Bizonyos élőlények túlélnek extrém viszonyokat is (például fonálférgek túlélték a kolumbiai űrsikló katasztrófáját). Az ördögférgek felfedezése segíthet az élet kutatásában a Marson és máshol a galaxisban.


5. Erdei béka - a hibernálás bajnoka


A békák néhány fajtájánál megfigyelték, hogy a télre lényegében megfagynak, de így is képesek életben maradni, amíg megérkezik a tavasz. Észak-Amerikában öt ilyen ismert fajuk is van, közülük is az erdei béka a legelterjedtebb. Mivel az erdei békák nem ásnak valami ügyesen, mikor jön a tél, egyszerűen csak bebújnak a levelek alá és megfagynak a környezetükkel együtt. A testük speciális képességgel bír, amitől testük belseje nem fagy meg, akkor sem, ha a szívük megáll, csupán hibernálódnak. A békák májában termelődő magas koncentrációjú glükóz nagy szerepet játszik ebben az elképesztő túlélési technikában. Még ennél is hihetetlenebb, hogy ezek a békák a fagyás-felolvadás képességét egy laboratóriumban éppúgy tudják alkalmazni, mint a vadonban.


4. Mélytengeri mikrobák - ennél már nincs lejjebb


Mindannyian tudjuk, hogy a Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja - mintegy 11 ezer méter mélyen a Challenger Deep, ahol a nyomás 1100-szor nagyobb, mint tengerszinten. Néhány évvel ezelőtt a tudósok üveggömbbe helyezett nagy felbontású kamerák segítségével hatalmas amőbákat fedeztek fel az árok mélyén. Egy expedíció során, amit James Cameron támogatott, a tudósok más életformákat is találtak a tenger mélyén. A rendező természetesen semmit nem látott odalent szabad szemmel, de az üledékminták, amiket begyűjtöttek, bizonyítják, hogy az árok tele van mikroorganizmusokkal. Ami leginkább meglepte a kutatókat, hogy a mélység és a hatalmas nyomás ellenére ezek az életformák rendkívül hatékonyan működnek. És mivel ilyen mélyen az óceánban nem sok élőlény taláható, a mikrobák azzal a nagyon kevés lebomló anyaggal táplálkoznak, ami lejut ebbe a mélységbe.


3. Bdelloid kerekesféreg - a DNS-tolvaj


A bdelloid kerekesférgek nagyon apró, csak nőstényekből álló gerinctelenek, amelyek leginkább édesvízben élnek. A felfedezésük óta még egyetlen hím egyedet sem találtak. A bdelloidok ivartalanul szaporodnak, amiről úgy gondolják, káros lehet a DNS-ükre. És mi lenne jobb módja, hogy kiküszöböljék ezeket a káros hatásokat, mint megenni más életformák DNS-ét?

A lopott DNS-nek köszönhetően, a bdelloidok kifejlesztettek egy képességet, amivel ellen tudnak állni a dehidratációnak. Ami még ennél is érdekesebb, hogy képesek a radioaktív sugárzás olyan szintjét is túlélni, amelynél már más élőlények elpusztulnak. A tudósok úgy vélik, hogy ennek az élőlénynek a természetes DNS javító képessége eredetileg a rendkívüli száraz hőmérséklet túlélésre alakult ki, de mivel a sugárzás közvetlenül károsítja a DNS-t, az önjavító képességük máshogy is hasznosnak bizonyult.


2. Csótány - ami óvóhely nélkül is túlélné az atomháborút


Az anekdoták és városi legendák szerint egy nukleáris háborúban a csótányok maradnának az utolsó túlélők. Több hétig képesek élelem és víz nélkül létezni, emellett hetekig képesek fej nélkül is életben maradni. Körülbelül 300 millió éve jelen vannak, régebb óta, mint a dinoszauruszok. A Discovery tévécsatorna Állítólag... (Mythbusters) című műsorában különböző kísérleteket végeztek a rovarokkal, hogy megnézzék, igaz-e a sugárzás legenda. A kutatócsoport megállapította, hogy a vizsgált csótányok több mint fele életben maradt 1000 rados sugárzás után, ami egy egészséges embert 10 perc alatt megölt volna. Ennél is megdöbbentőbb, hogy 10 százalékuk a 10.000 rados sugárzást is túlélte - ami a hirosimai atomkatasztrófa erősségének felel meg. Sajnos, egyikük sem élte túl a 100.000 rados sugárzást.


1. Medveállatka - a végítéletet is megúszná szárazon


A medveállatka minden bizonnyal a legellenállóbb élőlény a földön. Ezek az apró, ruhába öltözöttnek tűnő édesvízi állatkák bármit képesek túlélni, legyen az rendkívüli forróság, vagy extrém hideg, magas nyomás vagy sugárzás. Az űrbe is kidobhatjátok - hogy aztán még mindig életben találjátok őket. A szélsőséges körülmények túlélésére az élőlény egy dehidratált állapotba süllyed, amiben 100 évig is képes életben maradni - élelem nélkül. Ha ezután vízbe tesszük, újra aktív lesz- egy apokalipszis sem tudná elpusztítani.

Szöveg és fotó forrása TopTenz


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 142 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 11393 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 2954
  • e Hónap: 5164
  • e Év: 413605
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.