Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az Eucharisztia a Jelenések könyvében
  2015-10-31 23:13:38, szombat
 
 
LinkAz Eucharisztia szó a Jelenések könyvében mindössze kétszer szerepel (Jel 4,9; 11,7), de egyik esetben sem jelenti kifejezetten azt, amit Oltáriszentségnek nevezünk. A Jelenések könyve az eucharisztia kifejezést még tágabb értelemben használja: a szó az Isten iránt érzett hálát, a kötelező hálaadást jelenti. Egyébként elég hamar, már a II. század óta (vö. Didaché, Antióchiai Szent Ignác levelei) eléggé általános lett, hogy ez a kifejezés a keresztény szóhasználatban az Eucharisztia megünneplését és annak eredményét az Eucharisztiát jelenti, vagyis azt, amit az elmúlt évszázadokban inkább Oltáriszentségnek neveztünk.
A Jelenések könyvében ismételten megjelenik az örök élet lakomája és a mennyei liturgia. Az egzegéták szerint lehet, hogy az ószövetségi liturgia, lehet, hogy az őskeresztény eucharisztikus lakoma áll a Jelenések könyvének leírásai mögött, de az a legvalószínűbb, hogy mind a kettő. Számunkra az a fontos, hogy a Jelenések könyvének idevonatkozó helyei, az egyes bibliai hasonlatok és képek eucharisztikus jellegű értelmezése jogos és megalapozott. Nyilvánvaló, hogy vannak a Jelenések könyvében más (rejtett manna: Jel 2,17, az élet fája: Jel 22,14), eucharisztikus jelképek is, de ezek jelentése nem annyira nyilvánvaló, és nem voltak komoly hatással az Egyház liturgikus életére.

A Jelenések könyvében főként két összefüggésben találkozunk az Eucharisztiával. Az Újszövetség utolsó írásműve ismételten beszél az eszkatologikus lakomáról, és többször is találkozunk benne a mennyei liturgiával. Mindez azért fontos számunkra, mert az Egyház hite szerint a szentmise mint lakoma az örök élet lakomájának elővételezése, a földi liturgia pedig a mennyei liturgiának, az örök élet liturgiájának földi képmása. Már az első eucharisztikus imádság, a római kánon is emlékeztet bennünket az Eucharisztiának erre a kettős vonatkozására: ,,Könyörögve kérünk, mindenható Istenünk, szent angyalod vigye áldozatunkat mennyei oltárodra isteni Fölséged színe elé, hogy mi, akik erről az oltárról Fiad szentséges testében és vérében részesülünk, minden mennyei áldással és kegyelemmel elteljünk."

A II. Vatikáni Zsinat liturgikus konstitúciója külön pontban és emelkedett hangnemben fejti ki a földi liturgia és a mennyei liturgia közötti összefüggést: ,,A földi liturgiában a mennyeinek elő-ízét élvezzük, és annak a liturgiának leszünk részesei, amelyet a szent városban, Jeruzsálemben ünnepelnek. Odatart zarándokutunk, ott ül Krisztus az Isten jobbján, mint a szentélynek és az igazi szövetség-sátornak szolgája. A földi liturgiában a mennyei seregek egész sokaságával együtt énekeljük az Úrnak a dicsőség himnuszát; tiszteljük a szentek emlékét abban a reményben, hogy némi részünk és közösségünk lesz velük. Várjuk az Üdvözítőt, Urunkat Jézus Krisztust, amíg maga meg nem jelenik, mint a mi életünk, és vele együtt mi is meg nem jelenünk dicsőségesen" (SC 8).
II. János Pál pápa Az Egyház az Eucharisztiából él kezdetű enciklikája is kifejti ezt a kettős szempontot (18-19.p.). Az Eucharisztia eszkatológikus irányultsága a harmadik évezred kezdetén élő keresztények számára is fontos: ,,Az Eucharisztia valóban az ég megnyílása a Föld felé. A mennyei Jeruzsálem dicsőségének egy sugara, mely áthatol a mi történelmünk felhőin, és megvilágítja utunkat" (19.p.).

Dolhai Lajos
 
 
0 komment , kategória:   Α - Ω Irgalmasság  
Mi is az irgalom valójában?
  2014-11-17 21:52:51, hétfő
 
  Gondolatok megfontolásra és imádságra, erre a hétre - Dióssy Iván atya ajánlásaLink

Az irgalom szó vissza-visszatér az imádságainkban. De mi is az irgalom valójában? Mit jelent, mikor azt mondjuk, hogy Isten irgalmas? Hogyan legyek én irgalmas? Szerintem két szóval lehet kifejezni, mit jelent Isten irgalmassága.
Ez a két szó a megbocsátás és az átalakulás.

Megbocsátás.

Isten megbocsátó Isten. Feltétel nélkül szeret, és ez az alapja a megbocsátásának is. Nem számít, mit tettünk, vagy mennyi ideig voltunk távol tőle, Isten meleg szeretettel, tárt karokkal fogad vissza. Amikor megbánjuk bűneinket, és elismerjük bűnös voltunkat, újra és újra visszatérünk Istenhez. Ezzel pedig bizonyítjuk, hogy hajlandóak vagyunk radikálisan megváltozni.

Átalakulás.

Isten megbocsátása és szeretete nem csak azt jelenti, hogy elönt valami meleg, puha érzés, és tiszta lappal indulhatunk tovább. Megbocsátásával Isten arra hív, hogy változzunk meg. Azután feladatot is ad nekünk: nemcsak az a dolgunk, hogy kerüljük a rosszat, hanem hogy győzzük is le jó cselekedetekkel.


Forrás:
Becky Eldredge írása az IgnatianSpirituality.com Link honlaphoz tartozó dotMagis blogon Link
 
 
0 komment , kategória:   Α - Ω Irgalmasság  
Isten legfőbb tulajdonság az irgalmasság
  2014-04-26 22:18:09, szombat
 
  Isten legfőbb tulajdonságának Fausztina nővér az irgalmasságot tartja (Napló 301), amelyet máshol a szeretet virágának (Napló 651) nevez.
Ez a csodálatos üzenet, hogy az Isten, a mi Urunk irgalmas és vár bennünket amíg nem késő, szépen terjed a világon, s amelynek terjesztésére mi is meg vagyunk hívva.

Urunk Jézus, aki végtelen szeretetedben irgalmas vagy irántunk és megbocsátasz nekünk, ne tekintsd bűneinket, hanem a bizalmat, amelyet végtelen jóságodba helyezünk. Hallgass meg, Urunk!

Link

 
 
0 komment , kategória:   Α - Ω Irgalmasság  
Az Isten irgalma erősebb mint a nép bűnei
  2014-04-26 21:07:23, szombat
 
  Link
Az Isten irgalma erősebb mint a nép bűnei (Dives in misericordia 20).

''Nem tudom megbüntetni, még ha a legnagyobb bűnös is lenne, azt, aki irgalmamra hivatkozik, hanem felmentem őt mérhetetlen és kifürkészhetetlen irgalmamban.'' (Napló 1146)

Ez a szelíd biztatás azonban figyelmeztet is. Válaszolni kell rá.
Az iménti idézet így folytatódik: ,,Mielőtt eljövök mint igazságos Bíró, előbb szélesre kitárom irgalmam kapuját. Aki nem akar az irgalom kapuján átmenni, annak igazságosságom kapuján kell áthaladnia.'' (Napló 1146)

Nem új tanításról van szó. Az ,,irgalmasságában gazdag Isten'' (Ef 2,4), a tékozló fiú atyja, aki "hűséges marad atyaságához, és hűséges a szeretethez, melyet ő a maga részéről soha nem vont
meg a fiától'' (Dives in misericordia 37), feltárja irgalmának mélységét és gazdagságát, s felajánlja azt az atyai házból eltévedt gyermekeinek. Aki elfogadja és megismeri ezt a túláradó lehetőséget, gazdagon tudja gyümölcsöztetni önmaga lelki életében és az evangelizációs munkában.

Forrás: Szent FAUSTYNA KOWALSKA nővér NAPLÓ

Az Isteni Irgalmasság üzenete


 
 
0 komment , kategória:   Α - Ω Irgalmasság  
Az irgalmasság cselekedetei
  2013-08-17 23:58:27, szombat
 
 

Link

Az irgalmasság testi cselekedetei:


1. Az éhezőknek ételt adni,

2. a szomjazóknak italt adni,

3. a szegényeket ruházni,

4. az utasoknak szállást adni,

5. a fogságban levőkért imádkozni,

6. a betegeket látogatni,

7. a halottakat eltemetni.


Az irgalmasság lelki cselekedetei:


1. a bűnösöket meginteni,

2. a tudatlanokat tanítani,

3. a kételkedőknek jó tanácsot adni,

4. a szomorúakat vigasztalni,

5. a bántalmakat békével tűrni,

6. az ellenünk vétkezőknek megbocsátani,

7. az élőkért és holtakért imádkozni.
 
 
0 komment , kategória:   Α - Ω Irgalmasság  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 112
  • e Hét: 328
  • e Hónap: 1859
  • e Év: 1859
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.