Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Vegyétek és egyétek!
  2016-05-28 17:05:48, szombat
 
 
LinkVegyétek és egyétek!

Az Egyház két misztériumot tár elénk egymás után. A Szentháromságot és az Oltáriszentséget. Szemlélni szeretnénk a misztériumot! Jézus jelenlétét látom benne. Jelen van a templomban, jelen van a szentségben, jelen van bennem, amikor a szentáldozásban magamhoz veszem Őt!

A kenyérszaporítás csodájánál a tanítványok meglepődhettek, amikor Jézus azt mondta: ,,Ti adjatok nekik enni!" Ma nekünk szól a jézusi felszólítás! Mit tudok adni a másik embernek? Persze, kenyeremből, de sokkal inkább magamból. Időmből, energiámból, képességeimből.

Jézus az utolsó vacsorán mondott szavait minden Szentmisében ismételjük: 'vegyétek és egyétek ... igyátok! Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!' Jézusnak ez a hívása azt jelenti, hogy jelen akar lenni közöttünk. Nekünk pedig el kell vinnünk Őt, hogy jelen legyen a világban! Jézus szavára életünkkel válaszolunk. Megtöröm életemet, és szétosztom azoknak, akik éheznek és szomjaznak, akik a kegyelemre éheznek és szomjaznak.

Ahhoz, hogy ünnepelni tudjuk az Eucharisztiát, meg kell élnünk, hogy az Eucharisztia nem ott kezdődik, amikor belépek a templom kapuján. Ott azt ünneplejük, amit egész héten megéltünk. Visszük mindazt, amik vagyunk, mindazt, amink van, megtörjük, mondván: vegyétek és egyétek.
Amikor a pap a kenyeret és a bort, emberi munkánk gyümölcsét, az oltárra teszi, vele mindaz oda kerül, amit életükkel a hívek odavisznek a templomba. Megtört és megosztott életünk Krisztust viszi el a világba.

Fontos tudatosítanom magamban, hogy az áldozás pillanataiban magam is tabernákulummá válok, Krisztus bennem van. Őt viszem magammal, őt viszem a világba. Így kapom vissza azt, amit az oltárra tettem.


Mindez nem csupán egy visszaemlékezés egy kétezer évvel ezelőtti eseményre. Krisztus ma is él, ma is jelen van közöttünk, ma is munkálkodik Lelke által. Az Oltáriszentségben jelen van közöttünk, táplál és erősít bennünket. Éljünk bátran kegyelmi erejével!

Link

 
 
1 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
A legjobbat, vagy semmit!
  2015-08-19 00:15:20, szerda
 
  A LEGJOBBAT VAGY SEMMIT!

Hiába a háromszög a karosszéria elején, ha nem dobog benne benz motor, biza nem mercedes az.

Hiába valakin a katolikus jelző, ha nem dobog benne az Eucharisztia, biza nem katolikus az..

Aki nem éhezi, nem eszi, nem éli az Eucharisztiát, abból éppen a katolikusság lényege hiányzik.

"Jézus ezt mondta: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek. " Jn6.53

LinkA II. Vatikáni Zsinat
SACROSANCTUM CONCILIUM
kezdetű konstitúciója a szent liturgiáról.

10. Mindazonáltal a liturgia az a csúcspont, mely felé az Egyház tevékenysége irányul; ugyanakkor az a forrás is, amelyből fakad minden ereje. Az apostoli munkának ugyanis az a rendeltetése, hogy mindazok, akik a hit és a keresztség által Isten gyermekei lettek, jöjjenek össze, az Egyház közösségében dicsérjék Istent, vegyenek részt az áldozatban, és vegyék az Úr vacsoráját.

A liturgia arra ösztönzi a hívőket, hogy "a húsvéti szentségekkel" töltekezve, "legyenek jámboran egyetértők";[26] imádkozik, hogy "éljék azt, amit hittel elfogadtak";[27] s az Úr és az emberek közötti szövetség megújítása az Eucharisztiában a Krisztus sürgető szeretetére vonzza és gyújtja meg őket. Tehát a liturgiából, elsősorban az Eucharisztiából, mint forrásból fakad számunkra a kegyelem; s általa valósul meg Krisztusban a leghatásosabb módon az emberek megszentelése és Isten dicsőítése, melyre mint célra az Egyház minden más tevékenysége irányul.
(Tudatos, tevékeny és gyümölcsöző részvétel)

11. Ez a teljes hatékonyság azonban csak úgy valósulhat meg, ha a hívők jól fölkészült lélekkel vesznek részt a liturgiában, szívüket szavukhoz igazítják, és együttműködnek a mennyei kegyelemmel, hogy kárba ne vesszék bennük.[28] Ezért a szent pásztoroknak ügyelniök kell arra, hogy a liturgikus cselekmények végzésénél ne csak érvényesség és megengedettség szabályait tartsák meg, hanem a hívek e szent cselekményekben tudatosan, tevékenyen és gyümölcsözően vegyenek részt.

"A szentmise csúcs és forrás, ha benne mi is átváltozunk. Ha megengedjük, hogy az Ige újjáteremtsen. Hogy újrakezdje bennünk az ő művét, az ő szentmiséjét. Mert az Ige Istennél volt, és minden őáltala lett, és benne élet volt. Mi pedig odaadjuk, amik vagyunk és lehetünk - őáltala, ővele és őbenne."

Martos Levente Balázs
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
Úrnapjára
  2015-06-07 16:48:34, vasárnap
 
  Link
"Az oltáron látott, Isten igéje által megszentelt kenyér Krisztus teste.

Az Isten igéje által megszentelt kehely, pontosabban e kehely tartalma, Krisztus vére.

Általuk akarta az Úr Krisztus átadni nekünk testét és a bűnök bocsánatára kiontott vérét.

Ha helyesen veszitek, azzá lesztek, amit magatokhoz vesztek. Az Apostol ugyanis azt mondja: Egy kenyér, egy test vagyunk sokan (1Kor 10,17). Így magyarázta az Úr asztalának szentségét. E kenyérben az egység szeretetét ajánlják nektek. Talán nem egy magból lett az a kenyér? A búzának pedig sok magja volt, ugye? Mielőtt azonban kenyérré lettek, szétválasztották őket, majd az összetöretés után a víz által egybekapcsolódtak. Hiszen ha nem őrlik meg a búzát, és ha nem hintik meg vízzel, nem nyeri el azt a formát, amelyet kenyérnek hívunk. Hasonlóképpen történt veletek is.

Előbb úgymond megőrölt titeket a böjt és bűnbánat, majd elérkezett a keresztség ideje, és mintegy meghintettek a vízzel, hogy elnyerjétek a kenyér formáját. Tűz nélkül azonban nincsen kenyér. Mit jelez a tűz, vagyis az olajból készült krizma?

A tűz, mely táplál, a Szentlélek misztériuma. ... A Lélek fölizzítja ugyanis a szeretetet, amely Isten iránt hevít bennünket, mi megvetjük a világot, és elég bennünk a szalma. Így szívünk megtisztul, mint az arany. Eljön tehát a Szentlélek, a víz után a tűz, és mi azzá a kenyérré leszünk, amely Krisztus teste."

(Részlet Szent Ágoston 227. beszédéből)

Forrás: Link Heidl György blogja
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
Engedd, hogy Isten rád nézzen
  2014-08-16 03:50:24, szombat
 
  Imádkozni csak azáltal lehet megtanulni, ha imádkozunk. Nincs recept, nincs tankönyv, ami megtanít minket pontosan imádkozni. Bármikor, bárhol elkezdheted, csak nyitott szívvel tedd.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Link


A szentségimádás a lehető legegyszerűbb találkozás Jézus Krisztussal és az Atyával. Nem kell semmit csinálnod. Nem kell pótolnod az egész évi imalemaradásodat, nem kell szégyenkezned, hogy ,,jaj, elaludtam!". Ha így lesz, nagyon jó pihenést kívánok Jézus Krisztus nevében. Ha a gondolataid ezerfelé szétmennek, akkor ne birkózz velük, hanem várd meg, amíg visszajönnek! Legyen annyi humorod, hogy nevess magadon! Ne vedd annyira komolyan magadat, hogy idegeskedj azon, hogy lehetsz ilyen keresztény!

Az Atya teljesen ismeri a szívedet. Nem kell előtte jólfésültnek, nagyon fegyelmezett, nagyon jó kereszténynek látszanod. Pontosan ismeri a szívedet, a gondolataidat. Mivel hozzá tartozol, a gondolataid is hozzá tartoznak. Amikor visszatértél elkalandozásaidból, köszönd meg: ,,De jó, újra jelen vagyok, újra tudok figyelni!", és örülj neki. Aztán, ha újra elkalandoztak a gondolataid, ne ess kétségbe, majd újra összeszedetté válsz.

Jézus a szentségimádásban kiteszi magát teljesen mezítelenül, szegényen, egyszerűen, áttetszően eléd, s azt kéri, hogy te is tedd ki magadat eléje teljesen csendben. Ne teljesíts semmit, csak legyél jelen. Egyszerűen csak legyél jelen, mert ő az, Aki van, ő a Jelenlét. Nem probléma, ha egy óra szentségimádásból csak negyedórát tudsz figyelni. Ez Istennek egyáltalán nem zavaró. Ne feledd, Isten előtt szabad kimondanod a dühödet, a haragodat is! Azt, aki vagy.

Engedd, hogy Isten rád nézzen, és nézd őt! Legyél jelen! Nem kell semmi technika, módszer, meditációs gyakorlat ehhez. Ő itt van, te itt vagy, minden rendben.

Forrás: Varga László A rohanástól a lélek nyugalmáig
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
Lelkünk mindennapi tápláléka
  2014-07-08 14:18:51, kedd
 
 


Link


Az Úr Jézus a legszentebb Oltáriszentségben nemcsak örökös Királyunk, hanem lelkünk mindennapi tápláléka és életünk vigasztalója. A szentek közül a legjobban talán Szent Paszkál, az egyszerű ferences testvér értette ezt meg s azért tiszteljük benne az eucharisztikus egyesületek pártfogóját. Az emberek ma mind többen és többen kezdik megérteni és értékelni a Legméltóságosabb Oltáriszentségben az Úr legdrágább ajándékát.

Akik az Oltáriszentség előtt térdelve az erősség lelkéért, vigasztalásért és lelkükben tartós békéért esedeznek, azoknak Szent Paszkál élete és erényei legyenek útmutatók az égi haza felé vezető ösvényeken.

 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
Imádlak téged odaadón, rejtőző Istenség
  2014-04-22 22:36:20, kedd
 
  Link"Boldogok akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot"*... a szent kenyeret ... benne Jézust, aki maga az igazság. Én vagyok az út, az igazság és az élet, és a szent kenyérben van földi lakásom.
Boldogok, akik a szent kenyérre éheznek, Krisztust szomjúhozzák ... ők megelégíttetnek.

Krisztus után vágyódva, ha éhséggel járulunk a szent asztalhoz, akkor a szent áldozás valóságos egyesülés lesz Krisztussal.

A nagy vágyakozás pótolhatja a szent áldozást, ha a szent asztalhoz valamiért nem járulhatunk és a vágyakozásunk szeretetből fakad. Ez a lelki áldozás.
Ha nem juthatunk a szent asztalhoz, így áldozzunk.
* Máté evangéliuma 5,6


Adoro te devote, latens Deitas (Ford.: Imádlak téged odaadón, rejtőző Istenség)
video Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
Nagycsütörtök eseménye
  2014-04-17 18:08:04, csütörtök
 
  Semmi sem szebb annál, amikor elér és meglep bennünket az Evangéliumban, Krisztus.

Semmi sem szebb, mint ismerni Őt, és közölni másokkal a vele való barátságot.


LinkNagycsütörtök eseménye

Jézus ezen az estén fogyasztotta el Utolsó Vacsoráját; a bárányt zsidó szokás szerint készítették el.
Húsvét ünnepe az Egyiptomból való kiszabadulás ünnepe volt a zsidóknál. Ezt ünnepelte meg Jézus tanítványaival. Azért ettek bárányt, mert annak idején a bárány vérével megjelölt házakban hagyták csak élve az elsőszülötteket. Így menekültek meg a csecsemők.

A három szent nap eseményei miatt a keresztények máshogy és mást ünnepelnek.

1. Nagy ajándékot hagyott ránk Krisztus: a Szeretet csodáját. Vacsora előtt megmosta tanítványai lábát - azok legnagyobb megdöbbenésére. Nem is akarták hagyni. Ezzel önmagát lealázta, kiüresítette, szolgáit (minket) a maga csodálatos egyszerűségével fölemelte. Ő képes a legtisztátalanabb részünktől megszabadítani. Ő képes minket megtisztítani. Parancsa szerint nekünk is ugyanígy kell egymással bánnunk. (Aki nagynak érzi magát, szolgálja a kisebbeket.)

2. Krisztus megalapította az Oltáriszentséget (Eukarisztia): a vacsorán kezébe vette a kenyeret (saját magát), megtörte és tanítványainak adta. Egy nappal később ez történt vele a Kereszten: meghalt, Teste megtört, mint a kenyér, hogy tápláléka legyen minden éhezőnek.
Hagynunk kell, hogy Krisztus bennünk támadjon föl. Mi kellünk ehhez. A búzaszemhez hasonlítja magát: a mag a földben marad, elsorvad, de belőle új élet fakad. Tíz, ötven, száz mag születik.

3. Befejezésül ezt mondja: ,,Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre" - megalapítva a papi rend szentségét.

Beszélgetés közben megjósolja, hogy elárulják, azt is tudja, ki: aki vele egyszerre nyúl a tálba. Iskarióti Júdás keze volt a tálban.

Menj és tedd a dolgod! - ezzel küldte el, és mindenki azt hitte, gazdasági ügyeket kell intéznie, mert hogy ő kezelte a pénzüket.

Jézust elfogták, bár a tanítványok védeni próbálták, Ő megtiltotta nekik. Péter levágja Marcus jobb fülét, de Jézus visszaforrasztja. Egyszerűen. Mintha mi sem történt volna. Miért ismerjük név szerint ezt a római katonát? Nyilvánvaló: ha az maradt volna, aki eddig volt, semmit se tudnánk róla. Egyértelmű, hogy kereszténnyé lett s az írások megőrizték nevét.

Az Oltáriszentség, a papi rend szentsége és a Szeretet parancsa

Forrás: Edit Bozsó
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
Mindent megkaphatnánk
  2014-02-03 19:09:57, hétfő
 
  Gyakran gondolok rá, hogy amikor Krisztus imádására jövünk, mindent megkaphatnánk, amit csak akarunk, ha élő hittel és tiszta szívvel kérnénk tőle. Csakhogy lám!... Mi hit nélkül, remény nélkül, vágyakozás és szeretet nélkül élünk...

Vianney Szent JánosLink
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
Tápláló Szent Kenyér
  2013-08-20 23:31:35, kedd
 
 

Link

TÁPLÁLÓ SZENT KENYÉR

Tápláló szent kenyér,
Tápláló drága vér,
Betölti szívemet a végtelen.
Békémnek záloga,
Lelkemnek otthona,
Formáld át életem,
Légy velem!

Szerző: Gável testvérek

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Eucharisztia  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 205
  • e Hónap: 2956
  • e Év: 2956
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.