Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 487 
Ki is nekem a felebarátom? - Ferenc Pápa írása
  2018-11-19 09:41:47, hétfő
 
  Annak, aki éhes, nem csak egy tányér levesre van szüksége
A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentjére Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk a mai napon. Nem tett különbséget, Jézust látta a rászorulókban, a szükséget szenvedőkben ugyanúgy, mint a nemesekben. A felebaráti szeretet szentjeként ismerte meg az egész világ.
A mi Istenünk fenntartás nélküli ajándékozás, határt nem ismerő megbocsátás, támogató és fejlődést segítő kapcsolat. Istent szeretni azt jelenti, hogy nap nap után energiát fektetünk abba, hogy az ő munkatársai legyünk felebarátaink fenntartás nélküli szolgálatában, a határt nem ismerő megbocsátásra való törekvésben, a közösséget és testvériséget teremtő kapcsolatok ápolásában.
Mindenki felebarát, akivel összehoz a sors, akivel a nap során találkozom.
Nem válogathatom meg, ki a felebarátom: ez nem keresztény magatartás!
Ha azt gondolom, az a felebarátom, akit magamnak kiválasztok, ez nem keresztény, hanem pogány hozzáállás. Ehelyett arra kell törekednem, hogy legyen szemem meglátni felebarátomat és legyen szívem az ő javát akarni.
Ha begyakoroljuk azt, hogy Jézus szemével lássunk, akkor mindig meghallgatjuk és segítjük a rászorulókat. Felebarátaim szükségletei nyilvánvalóan hatékony válaszokat igényelnek, ám ezeket megelőzően osztozásra késztetnek.
Egy konkrét példát mondok: annak, aki éhes, nemcsak egy tányér levesre van szüksége, hanem arra is, hogy rámosolyogjunk, meghallgassuk, imádkozzunk érte, s ami még jobb: imádkozzunk együtt vele. Figyeljünk oda legszegényebb testvéreink nélkülözésére, főleg arra, hogy észrevegyük, mennyire szomjazzák a testvéri közelséget, a gyengédséget, annak érzését, hogy érdemes élni.
Isten, aki szeretet, szeretetből teremtett bennünket, és azért, hogy vele egységben maradva szeretni tudjuk a többi embert.
Illuzórikus lenne a felebarát szeretetére törekedni anélkül, hogy Istent szeretnénk, és ugyanígy illuzórikus lenne Isten szeretetére törekedni anélkül, hogy a felebarátot szeretnénk.
A szeretetnek, az Isten és a felebarát iránti szeretetnek ez a kettős dimenziója a maga egységében jellemzi Krisztus tanítványát.
Szűz Mária segítsen bennünket, hogy el tudjuk fogadni ezt a ragyogó tanítást, és életünk minden napján tanúságot is tudjunk tenni róla!

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
A Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnep
  2018-11-18 23:45:54, vasárnap
 
  A Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepe.
2018. november 18. vasárnap 11:00
Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilikák felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük, közbenjárásukkal segítsenek bennünket.
A Szent Péter-bazilika helyén álló első templomot 326 és 350 között I. (Nagy) Konstantin császár és fia, II. Constantius emelte Szent Péter sírja fölé a kereszténység győzelmének jegyében. A mai székesegyház 1506 és 1626 között épült.
Már V. Miklós pápa tervbe vette 1450-ben egy új bazilika építését, mert a Konstantin-féle építményen erősen meglátszottak a több mint ezer esztendő viszontagságai. II. Gyula pápa, aki az Egyház nagyságát, szépségét és szentségét kívánta méltó módon kifejezésre juttatni az új templomban, itt akarta fölállíttatni a saját síremlékét is. A tervrajz elkészítésével Donato Bramantét bízta meg. Bramante a Kr. e. 27-ben épült kerek Pantheon és a Forum Romanumon álló Maxentius-féle csarnokbazilika mintájára centrális, egyenlő szárú kereszt alakú épületet tervezett, hatalmas kupolával. 1506. április 18-án tették le az alapkövét.
Urunk, Istenünk, Szent Péter és Szent Pál apostol vezetésével védelmezd Egyházadat, hogy azok pártfogásával növekedjék az idők végezetéig hitben és szeretetben, akik először hirdették neki evangéliumodat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Mindannyiunknak számot kell adnunk életünkről!
  2018-11-18 23:41:11, vasárnap
 
  2018. november 18. vasárnap 21:58
November 18-án délben, az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a napi evangéliumról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a végső időkről szóló szentírási szövegek a jelen pillanat felelős megélésére akarnak figyelmeztetni.
...... .........


Ferenc pápa beszédének fordítását teljes egészében közzétesszük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Jeruzsálem maradjon a béke városa
  2018-11-18 14:09:07, vasárnap
 
  A Szentatya arra biztatta az államfőt, hogy bizalommal vegyék föl a tárgyalásokat a palesztinokkal, illetve őrizzék meg Jeruzsálemet mint a zsidók, keresztények és muszlimok szent városát.
Ferenc pápa november 15-én magánkihallgatáson fogadta Reuven Rivlin izraeli elnököt. A Szentatya arra biztatta az államfőt, hogy bizalommal vegyék föl a tárgyalásokat a palesztinokkal, illetve őrizzék meg Jeruzsálemet mint a zsidók, keresztények és muszlimok szent városát.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!
  2018-11-15 18:16:09, csütörtök
 
  Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!
HETI HITTAN Ferenc pápával
A pletykafészkek megölik az embert, megölnek másokat, mert a nyelv ugyanúgy öl, mint a kés. Vigyázzatok!
2018. november 14. szerda 21:35
November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk
Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közöljük. Link


- Az Egyház nem az eseményeken keresztül növekszik, hanem a tanúságtételen, az imádságon és a Szentlélek vonzásán keresztül, ami belülről fakad. Természetesen az események is segítenek, de az Egyház valódi növekedése csöndben zajlik, titokban.
Ferenc pápa: Túl gyakran engedünk a feltűnés kísértésének
2018. november 15. csütörtök 17:24
Az Egyház az egyszerűségben, a csöndben, a dicséretben, az eucharisztikus áldozatban, a testvéri közösségben növekszik, ahol mindenki szereti egymást. A vértanúk által is növekszik az Egyház, akik ma sokan vannak, de a világ elhallgatja ezt - mondta a pápa november 15-i miséjén a Szent Márta-házban.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Egy börtönben ülő volt maffiózó tervezte a Vatikán 2018-as .
  2018-11-14 15:19:55, szerda
 
  Egy börtönben ülő volt maffiózó tervezte a Vatikán 2018-as karácsonyi bélyegeit
2018. november 13. kedd 18:22
Marcello D'Agata maffiózó volt, 25 éve tölti büntetését, részt vesz az olasz börtönökben néhány éve működő Filatélia projektben.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa üzenete november 13-án
  2018-11-13 22:41:20, kedd
 
  Jézus Krisztus megismerésének az első lépése az, hogy felismerjük a saját szegénységünket, és azt, hogy megváltásra van szükségünk.  
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa felhívása: A békébe és ne a háborúba fektessünk
  2018-11-12 10:15:09, hétfő
 
  Soha többé háborút! Imádkozzunk az I. világháború áldozataiért!
Ferenc pápa felhívása: A békébe és ne a háborúba fektessünk be!
2018. november 11. vasárnap 20:48
November 11-én délben, a Szent Péter téren mondott beszédében a Szentatya megemlékezett az első világháború befejezésének centenáriumáról.

Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled, áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse, Jézus. Asszonyunk, Szűz Mária, Istennek szent Anyja, imádkozzál érettünk, bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen

Ferenc pápa az Angelus elimádkozása után a következő szavakkal fordult a Szent Péter-téren összegyűlt zarándokokhoz:
,,Ma száz éve, hogy véget ért az első világháború, melyet elődöm, XVI. Benedek hasztalan mészárlásnak nevezett. Ezért ma helyi idő szerint 13.30-kor megszólalnak a harangok az egész világon, így a Szent Péter-bazilika harangjai is. Az első világháború szigorú figyelmeztetés mindenki számára a háború kultúrájának elutasítására és minden jogszerű eszköz igénybevételére a világ számos területén még ma is áldozatokat követelő konfliktusok beszüntetésére. Úgy tűnik, nem tanulunk a történelemből. Miközben imádkozunk annak a borzalmas tragédiának összes áldozatáért, mondjuk ki határozottan: a békébe és ne a háborúba fektessünk be!
Nézzünk a nagy Tours-i Szent Márton emblematikus alakjára: ő kettévágta köpenyét, hogy megossza azt egy szegénnyel. Az emberi együttérzésnek ez a mozdulata mutassa meg mindenkinek a béke építésének útját!"

,,Ez azt jelenti, hogy amikor ,,adunk" Istennek az imában és az embereknek a szeretet cselekedeteiben, mindig menekülnünk kellene a ritualizmustól és a formalizmustól."


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa: A templomok ne váljanak piaccá!
  2018-11-11 22:18:03, vasárnap
 
  Egyes szertartások a világiasságba csúsznak át. Igaz, hogy a szertartások legyenek szépek, de ne világiasak, mert a világiasság a pénzistentől függ.
Ferenc pápa: A templomok ne váljanak piaccá!
2018. november 9. péntek 18:35
A Szent Márta-ház kápolnájában november 9-én, pénteken reggel bemutatott szentmisén a pápa a templom megtisztításáról szóló evangéliumi részről (Jn 2,13-22) beszélt.
A templomok legyenek ,,Isten házai", ne pedig piacok vagy a világiasság által uralt társasági szalonok - elmélkedett Ferenc pápa szentbeszédében. János evangéliumának részletéről szólva a Jézust motiváló hevességről szólt, amelytől hajtva erővel kiűzte a kufárokat a templomból. Isten Fiát a szeretet, az Úr háza iránti lelkesedés sarkallta tettére. A templomot ugyanis piaccá alakították a kereskedők.
A templomba belépve, ahol ökröket, juhokat és galambokat árultak a pénzváltók jelenlétében, Jézus felismeri, hogy ezt a helyet bálványimádók töltötték meg, akik készek a pénzt szolgálni Isten helyett. A pénz mögött a bálványimádás húzódik - mutatott rá a pápa. A bálványok mindig aranyból vannak, és rabszolgává tesznek.
Ez a jelenet elgondolkodtat minket arról, hogy mi miként kezeljük templomainkat. Valóban Isten házai, az ima, az Úrral való találkozás helyei? A papok ezt segítik elő? Vagy a piacra hasonlítanak templomaink? Előfordult, hogy láttam árlistát kifüggesztve, nem itt, Rómában, hanem a világ más részein - jegyezte meg a pápa. Vajon a szentségekért fizetni kell? Nem, felajánlásról van szó. Ha a hívek felajánlást akarnak adni vagy azt kell adniuk, tegyék azt titokban, hogy senki se lássa, mennyit adnak. Ma is fennáll ez a veszély. Mondhatnánk azt is: De hát fenn kell tartani a templomot! Igen, ez igaz. De tegyék azt a hívek felajánlásaikkal, ne kifüggesztett árlista alapján - nyomatékosította Ferenc pápa.
A pápa felhívta a figyelmet a világiasság kísértésére. Gondoljunk csak néhány szentség kiszolgáltatására vagy egyes megemlékezésekre, amikor nem tudjuk, hogy Isten háza vajon egy istentiszteleti hely, vagy egy társasági szalon. Egyes szertartások a világiasságba csúsznak át. Igaz, hogy a szertartások legyenek szépek, de ne világiasak, mert a világiasság a pénzistentől függ. Tiszta bálványimádás! Ez elgondolkodtat minket: milyen a mi lelkesedésünk templomaink iránt? Milyen tisztelettel lépünk be oda?
Ezt követően Ferenc pápa Szent Pálnak a Korintusiakhoz írt első leveléről elmélkedett. Hangsúlyozta, hogy mindenkinek a szíve egy templom: Isten temploma. Annak ellenére, hogy tudatában vagyunk bűnös mivoltunknak, mindenkinek meg kellene vizsgálnia saját szívét, hogy ellenőrizze, vajon túlságosan világias-e, vagy bálványimádó-e.
Nem azt kérdezem, hogy mi a te bűnöd, vagy az enyém. Azt kérdezem, hogy benned él-e egy bálvány vagy a pénz istene. Mert amikor bűn van benned, az irgalmas Isten megbocsát, ha hozzá fordulsz. De ha egy másik úr lakozik ott, a pénz istene, akkor bálványimádó vagy, vagyis romlott. Nemcsak bűnös, hanem romlott - nyomatékosította a pápa. A korrupció lényege a bálványimádás: az, hogy eladod a lelked a pénzistennek, a hatalom istenének. Ez a bálványimádás - figyelmeztetett reggeli homíliája végén Ferenc pápa.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ferenc pápa buzdító szavai a budapesti eucharisztikus ......
  2018-11-11 22:14:22, vasárnap
 
  Ferenc pápa buzdító szavai a budapesti eucharisztikus világkongresszusra
November 10-én a Szentatya fogadta az eucharisztikus világkongresszusok szervezőit, köztük az Erdő Péter bíboros, prímás által vezetett magyar küldöttséget.
A pápa beszédében olyan ,,eucharisztikus kultúra" terjesztését jelölte meg feladatként, amely közösségteremtésben, önzetlen szolgálatban, életadó irgalmasságban mutatkozik meg.

Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.Link

- A találkozó első napján Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél beszámoltak a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 487 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 285 db bejegyzés
e év: 4363 db bejegyzés
Összes: 36005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 713
  • e Hét: 6703
  • e Hónap: 89849
  • e Év: 1631444
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.