Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 118 
Tanuljuk meg Mindszenty bíborostól szeretni.
  2018-11-14 15:12:44, szerda
 
  Erdő Péter: Tanuljuk meg Mindszenty bíborostól szeretni és becsülni a családot!
2018. november 14. szerda 08:41
Mindszenty bíborosban ne csak a bátor tanúságtevőt tiszteljük, hanem forduljunk megújult figyelemmel afelé a keresztény tanítás felé, amit képviselt!
,,Egy nap Mindszenty bíborossal" címmel rendeztek konferenciát a magyar szentek és boldogok emléknapján, november 13-án Budapesten a Párbeszéd Házában. A konferencia záró szentmiséjét Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be a Szent István-bazilikában.
........


Az alábbiakban közöljük Erdő Péter bíboros szentbeszédét. Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Erdő Péter mécsest helyezett el elődei sírjánál
  2018-11-02 23:49:23, péntek
 
  2018. november 2. péntek 18:00
Erdő Péter bíboros november 2-án, halottak napján a hagyományoknak megfelelően szentmisét mutatott be az esztergomi bazilika altemplomában. A szertartást követően a prímás mécsest helyezett el elődei, a főegyházmegye elhunyt főpásztorainak sírjainál.
Isten minden embert az örök boldogságra hív, de már a mi felelősségünk, hogy meghalljuk ezt a hívó szót" - fogalmazott a főpásztor.

Bővebben Link

...... ........... ........... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Szentmise Esztergomban – mindenszentek ünnepén
  2018-11-02 23:15:41, péntek
 
  A mindenszentek és a halottak napja nem csak a gyász és szomorkodás ideje.
Át csillan rajta az örök élet hite és a feltámadás reménye. Hiszem a test feltámadását és az örök életet, - imádkozzuk és valljuk az apostolok hitével.
Ebben a hitben és reményben emlékezünk most az örök hazába költözött testvéreinkre.
2018. november 2. péntek 15:43
Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét mindenszentek ünnepén, november 1-jén az esztergomi bazilikában. A szertartáson koncelebrált Michael August Blume SVD, apostoli nuncius mellett Jacques Isaac katolikus káld érsek Erbílből, illetve az egyházmegye több papja
...... .....Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Megáldották a visegrádi templom felújított egykori oltárképé
  2018-10-28 13:27:21, vasárnap
 
  Megáldották a visegrádi templom felújított egykori oltárképét
2018. október 27. szombat 22:00
Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét október 27-én a visegrádi Keresztelő Szent János-templomban. A szentmise után megáldotta a templom régi - nemrég megtalált és restaurált - oltárképét.
Méltó helyre kerül a visegrádi templom elfeledett régi oltárképe. videó Link

A megjelenteket köszöntve Györök Tibor plébániai kormányzó elmondta, hogy a Keresztelő Szent Jánost ábrázoló egykori oltárkép megújulásának szimbolikus üzenete van. Az Istenbe vetett hit fénye talán megkopott, de nem veszett el. Az Úr kegyelméből újra felragyoghat.
Erdő Péter bíboros szentbeszédében azt emelte ki, hogy Jézus korában a ,,Dávid Fia" kifejezés a Messiás elnevezése volt. Sokan azt gondolták, hogy Dávid Fia győztes hadvezérként fog megjelenni. A vak Bartímeus, Tímeus fia (Mk 10,46-52) is Dávid Fiaként szólítja meg Jézust, azt kérve tőle, hogy lásson. Ő nemcsak Messiásnak tartja Jézust, hanem megérzi benne a prófétát, és hittel fogadja a benne közeledő Istent. Jézus pedig azt mondja neki, hogy ,,a hited megmentett téged!"
Erre a megmentő hitre van nekünk is szükségünk - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros. - Nekünk is Jézus nyomába kell szegődnünk, úgy, ahogyan azt a már látó Bartímeus is tette.
...... .......


,,Szólni is kell hozzá. Föl is kell állni, és ledobni az egyetlen vagyontárgyunkat, a köpenyt, otthagyva az út mellett vak létünkre, hogy sose találjuk meg esetleg, és elindulni felé, megtenni azt a néhány lépést. És ki kell mondani, hogy mit kérünk tőle."
De hogyan és miben követhetjük Jézust? - tette fel a kérdést a főpásztor. - Leginkább úgy, hogy megtisztulva a bűntől élő szeretetkapcsolatra lépünk vele. Ehhez pedig meg kell újítani életünket - fejezte be szentbeszédét Erdő Péter bíboros.
Ezt követően a főpásztor megáldotta a felújított Keresztelő Szent János képet.
A szentmise után a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói bemutatták a kép restaurálásának folyamatát
...... ........


- A Keresztelő Szent János-templom régi főoltárképéről 2015-ig sokan azt sem tudták, hogy létezik még egyáltalán. A tetőszerkezet felújítása során Kalász István plébános talált egy tekercset, melyről első pillantásra kiderült, hogy egy régi festmény - feltehetően a régi oltárkép - lehet.
Kalász István a visegrádi Mátyás Király Múzeum egykori igazgatóját, Szőke Mátyást hívta segítségül, aki - látva, hogy a kép milyen rossz állapotban van - azt javasolta, csak gondos előkészítés után kezdjék meg annak restaurálását. Kalász István a Keresztelő Szent János Visegrád Alapítványt bízta meg a munkálatok szervezésével. A felújítást - melyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor hallgatói végeztek el - elsősorban adományokból finanszírozták.
Kiderült, hogy a festmény valóban a templom főoltárképe volt; első írásos említése 1756-ra datálható, de valószínűleg 1732-ben már létezett.

Kalász István atya emlék képe
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Küldetés a világhoz
  2018-10-15 10:54:57, hétfő
 
  Erdő Péter a II. vatikáni zsinatot lezáró pápáról, VI. Pálról
2018. október 14. vasárnap 19:59
Ferenc pápa a fiatalokról szóló szinódus idején, október 14-én szentté avatta elődjét, VI. Pált, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda. Erdő Péter bíboros-prímást arra kértük, hogy ismertesse meg olvasóinkkal a II. vatikáni zsinatot lezáró pápa életét és működését.
- A Vatikán szeptember 22-én ideiglenes megállapodást kötött Kínával. Hogyan értékelhető a VI. Pál által képviselt Ostpolitik e megállapodás fényében, mely lépéseket sokan üdvözöltek, mások bíráltak akkor és most?
- VI. Pál személyes elgondolása rendkívül nagy ívű volt. A Szovjetunió későbbi összeomlásának tudatában persze ma könnyű a döntéseit bírálni. Napjainkban a kommunistáknak tett engedményként állítanak be olyan lépéseket, melyek valójában eredmények voltak. A püspöki kinevezések esetében az állami hatóságok előzetes hozzájárulása tulajdonképpen előrelépésnek számított. 1950-től kezdve, ha nem egyeztették az állammal a püspök személyét, akkor nem engedték működni.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
December 8-án szentelik püspökké Mohos Gábort
  2018-10-13 14:51:18, szombat
 
  2018. október 12. péntek 18:37
Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A püspökszenteléssel kapcsolatos információkat az alábbiakban olvashatják.
Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek 2018. október 4-én kelt ünnepi körlevelében olvasható, hogy Mohos Gábor püspökké szentelése 2018. december 8-án, szombaton délelőtt 10 óra 30 perckor lesz az esztergomi bazilikában.
Az új püspök jelmondata: ,,Quis sicut Dominus, Deus noster?" - ,,Ki olyan, mint az Úr, a mi Istenünk?" (Zsolt 113,5).
...... .......


Mohos Gábor 1973. szeptember 11-én született Budapesten. 1999. június 19-én szentelték pappá.
Filozófiai tanulmányait az Esztergomi Hittudományi Főiskolán végezte, teológiát Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen tanult.
Szolgálati helyei:
1999-2000: káplán Szentendrén
2000-2002: a római Pápai Szent Alfonz Akadémia ösztöndíjasa
2002-2003: káplán a Budapest-erzsébetvárosi plébánián
2003-2008: érseki titkár és szertartó az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatalban
2016-2018: plébános az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Karizmatikus Személyi Plébániáján
2008-2018: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára
2018 augusztusától a mai napig a Pápai Magyar Intézet rektora Rómában


Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; MKPK Sajtószolgálat
Fotó: Lambert Attila
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Dörömböl szívünk ajtaján
  2018-10-07 22:51:20, vasárnap
 
  Az egymás mellett ülő párok testtartása összetartozást üzent. Azt sugározták, örömmel vannak itt együtt, Isten színe előtt, és tudnak valamit abból a titokból, hogyan lehet ezt a sokszor nehéz összetartozást jól csinálni, hogyan élhető meg a boldog házasság.
Esztergomban ünnepelt a Házas Hétvége
2018. október 7. vasárnap 17:45
Október 6-án ismét Esztergomban tartott országos lelki napot a Házas Hétvége Mozgalom (WWME). Háromszáz házaspár és a közösséghez tartozó sok-sok pap gyűlt össze elmélyíteni a kapcsolatát egymással, Istennel és a közösséggel. A bazilikában Erdő Péter bíborossal ünnepeltek.
...... .....


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Mohos Gábor az Esztergom- Főegyházmegye új segédpüspöke
  2018-10-05 10:59:47, péntek
 
  Október 4-én Őszentsége Ferenc pápa főtisztelendő Mohos Gábor pápai káplánt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.
...... .......


Mohos Gábor az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye új segédpüspöke
2018. október 4. csütörtök 12:00
Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményét adjuk közre.
2018. október 4-én Őszentsége Ferenc pápa főtisztelendő Mohos Gábor pápai káplánt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.
Mohos Gábor 1973. szeptember 11-én született Budapesten. 1999. június 19-én szentelték pappá.
Filozófiai tanulmányait az Esztergomi Hittudományi Főiskolán végezte, teológiát Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen tanult.
Szolgálati helyei:
1999-2000: káplán Szentendrén
2000-2002: a római Pápai Szent Alfonz Akadémia ösztöndíjasa
2002-2003: káplán a budapest-erzsébetvárosi plébánián
2003-2008: érseki titkár és szertartó az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatalban
2016-2018: plébános az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Karizmatikus Személyi Plébániáján
2008-2018: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára
2018 augusztusától a mai napig a Pápai Magyar Intézet rektora Rómában

Fotó: MKPK Sajtószolgálat; Lambert Attila
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Terményeket áldott meg Erdő Péter bíboros Budapesten
  2018-10-01 21:28:07, hétfő
 
  Akkor vagyunk jó gazdái a teremtett világnak, ha Isten iránti hálával, az ő ajándékaként, felelősséggel fogadjuk el a környezetünket
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Erdő Péter a Sant’Egidio 50. születésnapján
  2018-09-30 21:59:15, vasárnap
 
  Szükség van imádkozó, cselekvő, bátor lelkiségetekre
2018. szeptember 30. vasárnap 13:28
Szeptember 29-én a józsefvárosi templomban ünnepeltek a magyarországi közösségek tagjai és barátaik Erdő Péter bíborossal, aki megállapította: ,,Egyházunknak ma is nagy szüksége van az egész világ felé forduló figyelemre és komoly szeretetre."
A szentmise kezdetén Michels Antal plébános üdvözölte az egybegyűlteket. Erdő Péter bíboros a hálaadó szentmise homíliájában az evangélium köré fűzte gondolatait, majd méltatta a Sant'Egidio közösséget. Elmélkedését teljes terjedelmében közöljük. Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 118 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 285 db bejegyzés
e év: 4363 db bejegyzés
Összes: 36005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 713
  • e Hét: 6703
  • e Hónap: 89849
  • e Év: 1631444
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.