Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Reményik Sándor: Bánk Bán utolsó monológja /részletek
  2018-02-15 22:11:20, csütörtök
 
  Egy kicsi-kis leányka-csillagot
Láttam egyszer sok esztendő előtt,
Pozsony várából napnyugatra ment
A csillag-gyermek, s szent asszonnyá nőtt.

A fáma mint a rózsaillatot
Nevét országokon át lengeti,
Be jó volna a köntöse szegélyét
Ájtatos ajkakkal megérinteni.

Idegen népek jóltevője lett,
Míg anyja itthon dúlt a magyaron...
Most anyja vére ég a kezemen - -
Mért mentél el, király kisasszonyom?

Szűz lelked egyetlen lehellete
Szétfújta volna a tragédiát, -
Vagy úgy kellett, hogy későn, s messziről
Szívjuk be lényed rózsaillatát?
************************
Megyünk, megyünk, feléd Erzsébetünk.
Boldog, ki leghamarább odaér
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szentimrei Jenő:: Szent Erzsébet
  2018-02-15 21:45:53, csütörtök
 
  Csodálatos egy történet:
Árpádházi szent Erzsébet
Özvegyet, árvát istápolt,
Könnyet törölt, sebet ápolt.

Szegényeit napról-napra,
Alkonytájt meglátogatta,
Üres kézzel sohse látták,
Mindenütt örömmel várták.

Férje, Ottó, mondta egykor:
Sok is már az irgalomból
S megtiltotta nem egy rendben,
Hogy szegényeihez menjen.

Hallja egy nap Szent Erzsébet:
Szegény beteg lát szükséget.
Bort, almát tett kötőjébe
S hozzá indult, lopva, félve.

Ám találkozik Ottóval,
Ki rátámad kemény szóval:
"Megtiltottam tegnap éppen
S ma itt állasz tetten-érten?"

Szent Erzsébet szólt ijedten:
Itt a kertben rózsát szedtem
S kötényembe gyüjtögettem,
Nem tudom, mi rosszat tettem?

Belepirult szégyenkezve,
Hogy hazug szót ejt ki a nyelve.
Férje ránéz. Kérdi tőle:
"Lássuk, rózsa van a kötődbe?"

Reszketett a szent királylány,
Kis kötényét széjjel tárván
S ime benne illatozva
Rózsa volt csak, csupa rózsa.

...... ........... ........... ......


...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
A lourdes-i Szent Szűz 70. csodájaként ismerték .....02.11
  2018-02-12 09:37:10, hétfő
 
  A lourdes-i Szent Szűz 70. csodájaként ismerték el a francia szerzetesnővér gyógyulását
A lourdes-i Szűzanya közbenjárására egy francia apáca, Bernadette Moriau több éve fennálló, súlyos bénulásos betegségéből gyógyult meg. Az Egyház elismerte a csodát, jelentette be Jacques Benoît-Gonnin, a Beauvais-i Egyházmegye püspöke február 11-én, a Mária-jelenések 160. évfordulóján Lourdes-ban.
...... ...........[kephttps://www.magyarkurir.hu/img.php?id=84864&p=1&img=c _501.jpg][/kep]
A hetvenkilenc éves Bernadette Moriau gyógyulása az Egyház által elismert 70. lourdes-i csoda. A nővér a 1960-as évek végétől úgynevezett lófarok szindrómában (cauda equina syndroma) szenvedett, amelyet az ágyéki idegek gerincvelőből kilépő és lófarokra emlékeztető gyökeinek sérülése okoz. A betegséget az ágyéki idegnyalábok funkcióvesztése kíséri, amelynek következtében Bernadette 1987-től deréktól lefelé megbénult és járóképtelenné vált.
A Sacré Coeur nővér gyógyulása 2008. július 11-én történt, de csak ma, Szűz Mária lourdes-i jelenésének emléknapján, a betegek világnapján ismerték el hivatalosan is csodaként. Az ünnepélyes bejelentést Jacques Benoît-Gonnin beauvais-i püspök tette meg a lourdes-i a kegyhelyen, a jelenések 160. évfordulóján.
Bernadette Moriau tanúságtételében elmondta, hogy 2008-ban az orvosa egy egyházmegyei zarándoklatra hívta Lourdes-ba. Mióta megbetegedett, nem járt a kegyhelyen. ,,A barlangnál titokzatos módon éreztem a Szűzanya és a kis Bernadette jelenlétét (...) Sohasem imádkoztam a gyógyulásomért, hanem csupán a szívem bűnbánatáért, hogy legyen erőm betegként folytatni az utamat" - fogalmazott visszaemlékezésében a szerzetesnővér.
1858. február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya. Összesen tizennyolc alkalommal jelent meg július 16-áig, bűnbánatot és engesztelést kérve. Február 25-én fölszólította Bernadette-et, fakasszon forrást a barlang meghatározott pontján, igyon belőle és mosdjon meg benne.
- Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Lourdes a világ egyik legkeresettebb kegyhelye
  2018-02-11 16:37:08, vasárnap
 
  Forrás: Szűz Mária blog
70 ezer beteg) mintegy 130 országból, ezzel Lourdes a világ egyik legkeresettebb kegyhelye, aminek egyik oka a zarándoklatok kitűnő szervezettsége is.

...... ...........


A Lourdes melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Soubirous Szent Bernadettnek 1858- ban 18 alkalommal jelent meg a Boldogságos Szűz Mária: február 11, 14, 18, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 27, 28, március 1, 2, 3, 4, 25, április 7, és július 16.-án.
Bernadett február 11-én egyik testvérével és egy barátnőjükkel rőzsét gyűjteni indult.
A folyóhoz érve édesanyja intésének engedelmeskedve megállt és levetette a zokniját, nehogy a sekély vízen átlábolva a zokni elázzon, s ő megbetegedjen a ködös, hideg időben.
Bernadett ......


Emiatt lemaradt két társától. A közeli barlangban meglátott egy különlegesen szép, fehér ruhás hölgyet: kék övet viselt, lábain egy-egy sárga rózsa, a kezében rózsafüzér volt.
Bernadett nem tudta, kit lát, társai semmit sem észleltek.
A jelenés február 24-25.-én a bűnbánatra, a bűnösökért való imádságra intette.
Február 25.-én fölszólította, hogy fakasszon forrást a barlang meghatározott pontján, igyon belőle és mosdjon meg benne.
Március 2.-án megbízta, ,,mondja meg a papságnak, hogy építsenek kápolnát és jöjjenek körmenetben" a jelenések helyére.
Egyre többen, március 4-én már több mint 10 ezren kísérték el Bernadettet a barlanghoz, de a látomásokban csak a kislány részesült.
Március 25-én a hölgy lourdes-i dialektusban megmondta Bernadettnek: ,,Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás" (a szeplőtelen fogantatás dogmáját 1854. december 8-án hirdette ki IX. Pius pápa).
Természetfeletti jellegét 1862-ben a tarbes-i püspök, 1891-ben XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte.

- Lourdes kisváros Franciaországban, a Pireneusok északi lábánál, a Gave de Pau folyó partján, a tarbes-i egyházmegyében.
Lakossága 1850 körül 4 ezer, 2001-ben 16 ezer fő.
A központjában lévő dombon ősi vár áll, mely 1789-ben börtön, később laktanya, a 20. század végén a Pireneusok múzeuma.
A lourdes-i jelenések színhelye, a világ egyik leglátogatottabb Szűz Mária-búcsújáró helye.
...... .........


A polgármester 1858. júniusában: ,,higiéniai okokból" elbarikádoztatta a barlangot és a forrást.
Laurence tarbes-i püspök, aki már a jelenések idején is járt a helyszínen, 1858. július 28-án vizsgálóbizottságot állított fel, melynek megállapításai (Bernadett teljes józansága, szerénysége, kétségtelen őszintesége), valamint a csodás gyógyulások alapján 1862. január 18-án hivatalosan elismerte a jelenések valódiságát és megadta az egyházi hozzájárulást a Lourdes-i Boldogasszony kultuszához.
Ekkor a barlang körüli terület már egy éve a Tarbes-i püspökség tulajdonában volt.
Bernadett leírása alapján Joseph Fabisch elkészítette a ,,fehér hölgy" szobrát, melyet 1864-ben állítottak föl a jelenések barlangjában. Ekkor kezdték építeni a Szeplőtelen Fogantatás neogót templomot is, melyben 1871-ben mondták az első misét. 1876-ban basilica minor rangot kapott, s a pápa franciaországi nunciusa megkoronázta a kegyszobrot. A zarándokok egyre növekvő száma miatt e bazilikától kissé lejjebb 1889-ben Rózsafüzér titkaira szenteltek templomot 15 kápolnával.
XIII. Leó pápa (ur. 1878-1903) a vatikáni kertekben lourdes-i barlangot építtetett.
A tarbes-i egyhmegye hivatalos neve 1912-től Tarbes és Loudes-i Egyházmegye lett.
A centenárium évében, 1958-ban Roncalli bíboros (a későbbi XXIII. János pápa) fölszentelte a Szeplőtelen Fogantatás-bazilika alatti kriptát és a föld alatti Szent X. Pius pápa-templomot.
1870 óta az asszumpcionisták francia nemzeti zarándoklatot, a domonkosok rózsafüzér-zarándoklatot vezetnek évente Lourdesba.
A zarándokok száma 1870-ben 30 ezer, 1930-ban 220 ezer, 1950-ben 1,6 millió, 1958-ban (a centenárium évében): 6 millió, 1970-ben 2,1 millió, 2000-ben kb. 5 millió (ebből kb. 70 ezer beteg) mintegy 130 országból, ezzel Lourdes a világ egyik legkeresettebb kegyhelye, aminek egyik oka a zarándoklatok kitűnő szervezettsége is.

- Egy 14 éves parasztgyermeknek Szűz Mária összesen 18 alkalommal megjelent. A kislány közlését, miszerint a közelben lévő barlangnál megbúvó patak gyógyító erejű, eleinte hitetlenkedés fogadta, később azonban az egyház is mellé állt. Lourdes azóta is a gyógyulni vágyók egyik legközkedveltebb zarándokhelye, ahol a mai napig csodáknak lehetünk szemtanúi.
- A jelenések óta több ezer gyógyulás és számos csodás esemény történt Lourdes-ban, elsősorban a forrás körül, de a barlangnál és a templom előtti nagy téren is, mely a szentségi körmenetek alkalmával tele van (hordágyon, tolókocsiban) betegekkel.
A forrás vizének kém. összetétele megegyezik az ivóvizével, ebből látják el a fürdőt, melynek vizét naponta 2x cserélik (a forrás vízhozama a 20. század végén napi közel 150.000 liter).
Az első csodás gyógyulás 1858 március 1-én Catherine Latapie-val történt, akinek évek óta béna karja a forrás vizébe mártva hirtelen meggyógyult.
Louis Borriette kőfaragó 20 éve volt vak fél szemére, amikor 1858. márciusában a forrásból hozott víztől visszanyerte látását. Az orvosok kezdettől központi szerepet játszanak Lourdes történetében.
Az 1858. április 7-i jelenésnél jelen volt a jelenések valódiságában kételkedő Pierre Dozous helyi orvos is, s megállapította, hogy Bernadett kezét az elragadtatás közben kb. 10 percig minden károsodás nélkül égette egy gyertya lángja.
1861-ben egy bizottság Vergez professzor vezetésével 100 gyógyulásból 15-öt minősített csodásnak. 1882 óta orvosi hivatal vizsgálja ki a gyógyulásokat, melyeket 1 év elteltével ellenőriznek, s megállapításaikat elküldik a párizsi Lourdes-i Nemzetközi Orvosi Bizottságnak.
Az elfogadott eseteket a gyógyult személy egyházmegyéjébe küldik, ahol egy bizpttság ajánlása alapján a megyéspüspök. nyilvánítja csodásnak a gyógyulást (2001-ig 66 esetben).
A csodás gyógyulások rövid összefoglalása a bazilika előtti téren, fényképekkel illusztrálva látható.
Loudes-ban tért meg a Nobel-díjas orvos és író, Alexis Auguste Carrel.

- Bernadette rövid, betegségekkel sújtott földi élete 1879. április 16-án, 35 éves korában ért véget.
...... .......


Nevers város püspöke, orvosok és más hivatalos személyek jelenlétében 1909-ben exhumáltatta a holttestet. Nagy megdöbbenésre az épen maradt, miközben a kezében lévő kereszt és rózsafüzér eloxidálódott. A tíz évvel későbbi második kihantolás is hasonló eredményt hozott, az egyben maradt test önmagától mumifikálódott.
Szent Bernadette - 1933-ban avatták szentté - testét 1925-ben arany- és üvegkoporsóba tették, a szülői házánál lévő, róla elnevezett kápolnában, Nevers-ben ma is látható.

Szent Bernadette a betegek, a szegények és a családok védőszentje.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Betegek világnapja. Lourdes - Szűzanya jelenése 02.11
  2018-02-11 16:01:10, vasárnap
 
  ...... .........


Lourdes-ban gyógyít a Szűzanya
A francia Lourdes városa a Pireneusokban, a spanyol határ közelében fekszik. Itt élt az elszegényedett molnár helyi molnár François Soubirous és népes családja. Legidősebb lánya, Bernadett 1844-ben született, míg szülei dolgoztak, rendre ő vigyázott a kicsikre, vagy az állatokra. Tanulatlan, de áhítatos lány volt, rózsafüzérét mindig magánál hordta, és gyakran imádkozott.
Egy napon, 1858. Február 11-én az akkor 14 éves Bernadett, 12 éves húga, Toinette és egy 13 éves barátnőjük, Jeanne Abadie rőzsét gyűjteni ment a massabielle-i szikla közelébe. Hideg, ködöd és borongós idő volt, amikor a sekély folyóhoz értek, Bernadett megállt, hogy levegye cipőjét és zokniját - ahogy édesanyja meghagyta neki, nehogy a lábbeli átázzon, a lány pedig megfázzon.
Eleinte szentelt vízzel védekezett
Ekkor lemaradt a többiektől, mikor egy fuvallathoz hasonló hangot hallott. Amikor másodszor is felhangzott, a lány körülnézett, és a közeli barlangban meglátott egy gyönyörű nőt.
Hófehér ruhában állt, derekán kék öv, mezítelen lábain egy-egy sárga rózsa, kezében rózsafüzér volt. Bernadett imádkozni kezdett, és látta, hogy a gyönyörű női alak is ezt teszi némán. Mindez percekig tartott, de a jelenésből a másik két lány semmit nem érzékelt.
- Második alkalommal már Bernadett “kereste a találkozást", de felkészült - egy üveg szenteltvizet vett magához, és anyja határozott tiltása ellenére két társával együtt visszament a barlanghoz. Ott buzgó imádságba kezdtek, mire a hölgy ismét megjelent. Ismét csak Bernadett látta, és menten elkezdte rá szórni a szenteltvizet: “Ha Istentől van, maradjon, ha nem, távozzon!"
A titokzatos hölgy mosolygott, a lány szórta a vizet és imádkozott, majd a jelenés ismét eltűnt. Február 11. és július 16. között a Szűzanya, mert természetesen ő volt a titokzatos hölgy, 18 alkalommal jelent meg a lánynak.
Imádkozz a bűnösökért
A harmadik alkalommal szót is váltottak. Bernadett történetének ekkor már híre ment a városban, több felnőtt is elkísérte, papírral és ceruzával a kezében küldték be a barlangba. A kislány illedelmesen előadta, amire megkérték, hogy írassa fel a hölggyel a nevét.
Nem szükséges - jött a válasz, majd a nő kért: Legyen olyan jó, és jöjjön tizenöt napon át ide a barlanghoz Mikor a lány ezt megígérte, a hölgy azt mondta: “Szeretném, ha sokan jönnének erre a helyre". A kislány még ekkor sem tudta, hogy Szűz Máriával találkozott. Egyre többen tartottak vele, a hatodik jelenés azt mondta Bernadettnek: “Imádkozz a bűnösökért!". Nyolcadik alkalommal már vagy két-háromszáz ember volt tanúja, ahogy Bernadett a térdén csúszik, megcsókolja a földet, és motyogja: bűnbánat, bűnbánat, bűnbánat - mert ezt kérte tőle a hölgy.

Forrást fakasztott a kislány
A következő napon kísérői úgy vélték, a lánynak elment az esze. Ásni kezdett a barlang padlóján, a felbugyogó sáros vízből pedig inni próbált. Minél mélyebbre ásott, annál bővebben folyt a víz, negyedik próbálkozásra inni is tudott belőle. Pedig nem ment el az esze, a Szűzanya közölt vele.
Leányom, egy utolsó titkot bízok rád amely reád és csak reád vonatkozik, és amit senkinek sem mondhatsz el. Most igyál, és mosakodj meg a forrásnál és egyél a fűből, amely ott nő - és a barlang egy bizonyos pontjára mutatott.

De mi a hölgy neve?
A lányt szülei, a rendőrség, az ügyész és az iskolaigazgató is faggatta, de mind arra a következtetésre jutottak, hogy tényleg lát valamit. Naponta egyre népesebb kísérettel kereste fel a barlangot, ivott a vízből és evett a fűből. A tizenkettedik jelenésnek volt először szemtanúja felszentelt pap, Dezirat abbé így emlékezett vissza: Milyen tökéletes béke, micsoda nyugalom! Milyen fennköltség! Lehetetlen, hogy egy gyerek ilyesmit kitaláljon: olyan szinte, természetes, és kedves! Mintha a paradicsom küszöbén álltam volna!
tizenharmadik alkalommal a hölgy ismét kért: “Mondd meg a papoknak, hogy építsenek ide egy kápolnát. Azt szeretném, hogy az emberek körmenetben jöjjenek ide." Bernadett tolmácsolta is a kérést, de a plébános előbb a hölgy nevét akarja tudni, amit az továbbra sem árult el a lánynak, csak mosolygott a faggatózásán.

- A harmadik jelenéskor megjósolt 15. találkozáson, 1858. március 4-én már 10 ezres tömeg tolongott a barlangnál, a rendőrség a környező településekről kért erősítést. Majd 20 nap szünet következett, mert Bernadett egyszerűen nem érezte az ellenállhatatlan késztetést, ami eddig hívta.
Március 25-ének hajnalában viszont ismét felkereste a helyszínt, ahol a hölgy már várta, és a negyedik kérdésre végre a nevét is elárulta:
Én vagyok a Szeplőtlen Fogantatás. Ezzel a Szent Szűz megerősítette IX. Piusz pápa alig négy éve kihirdetett dogmáját, miszerint Mária életének első pillanatától fogva mentes volt az áteredő bűntől, és a megszentelő kegyelem állapotában volt.

Csodás gyógyulások
Bernadett csak ekkor, művelt férfiakkal való beszélgetések után értette meg, hogy a Szent Szűz jelent meg előtte - azt ugye mondanunk sem kell, hogy bármilyen tömeg is kísérte, a jelenésekben mindvégig egyedül ő részesült. Ezután a lány még kétszer látogatott el a barlanghoz, egy alkalommal az elragadtatás ideje alatt keze 15 percig ért egy gyertya lángjába, de nem szenvedett égési sérülést. A forrás feletti sziklára bazilikát emeltek, fürdő is épült, ahol a bűnbánó zarándokok tisztító fürdőt vehetnek. A Bernadett útmutatásával elkészült a Lourdes-i Szűzanya szobra, amelynek különféle másolatai ma már a világ minden táján megtalálhatók. Ez a forrás ma is bőven tör elő a földből, amit zarándokok százezrei keresnek fel évről-évre. A forrás vizétől ezrek gyógyultak meg megmagyarázhatatlan módon, elsősorban paralízis, tuberkolózis (TBC), rák és szembetegségek esetén tartják hatásosnak. Az egyház 67 esetet ismer el hitelesen csodás gyógyulásnak.
A Lourdes-i jelenések természetfeletti jellegét XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte 1891-ben. Az első jelenés napján, február 11-én pedig az egyház a betegek világnapját ünnepli 1993 óta, célja, hogy ,,Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését".
Lourdes Szűzanya a gyógyító
...... ....../Forrás: 24.hu/

Akkor odajött hozzá egy leprás, és térdre esve így kérlelte: ,,Ha akarod, meg tudsz tisztítani engem." Jézus megkönyörült rajta. Kinyújtotta kezét, megérintette, s azt mondta neki: ,,Akarom, tisztulj meg!" Amikor ezt kimondta, azonnal eltűnt róla a lepra, és megtisztult. Erélyesen ráparancsolt, és azonnal elküldte őt e szavakkal: ,,Vigyázz, senkinek se szólj erről; hanem eredj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld föl tisztulásodért, amit Mózes rendelt, bizonyságul nekik." (Lev 13,49) De az, mihelyt elment, híresztelni kezdte a dolgot, úgyhogy Jézus már nem mehetett nyilvánosan a városba, hanem kint a puszta helyeken tartózkodott; és hozzá gyülekeztek mindenfelől.
Magyar Kurír

Igenaptár
OLVASMÁNY Mózes harmadik könyvéből
Az Úr ezt mondta Mózesnek és Áronnak: ,,Ha egy embernek a bőrén duzzadás, kiütés vagy fénylő folt keletkezik, bőrleprára lehet gyanakodni. Vezessék Áron paphoz, vagy az ő fiai közül valamelyik paphoz. Az ilyen ember leprás és tisztátalan. A pap nyilvánítsa tisztátalannak, mivel leprája van. A leprás, akit a betegség megtámadott, szaggassa meg ruháját, a haját hordja kibontva, a szakállát takarja be, és kiabáljon: »Tisztátalan, tisztátalan!« Ameddig a betegsége tart, addig tisztátalan, s mivel tisztátalan, lakjék elkülönítve, tartózkodjék a táboron kívül."
Ez az Isten igéje.
Lev 13,1-2.44-46

VÁLASZOS ZSOLTÁR
Válasz: Te vagy, Uram, menedékem, * a szabadulás örömével veszel körül engem. 6. tónus.
Előénekes: Boldog, akinek az Úr megbocsátotta bűneit, * akinek betakarta gonoszságát.
Boldog az, akinek vétkét az Úr fel nem rója, * kinek lelkében nincsen álnokság.
Hívek: Te vagy, Uram, menedékem, * a szabadulás örömével veszel körül engem.
E: Bűnömet eléd tártam, * nem rejtettem el vétkem előled.
Így szóltam: † ,,Gonoszságomat megvallom, Uram," * és te megbocsátottad vétkeimet.
H: Te vagy, Uram, menedékem, * a szabadulás örömével veszel körül engem.
E: Vigadjatok és ujjongjatok, igazak, az Úrban, * és örvendezzen minden tiszta szívű.
H: Te vagy, Uram, menedékem, * a szabadulás örömével veszel körül engem.
Zsolt 31,1-2.5.11

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testvéreim! Akár esztek, akár isztok, vagy bármi mást tesztek, tegyetek mindent Isten dicsőségére. Se zsidót, se pogányt, se Isten egyházát ne botránkoztassátok meg, mint ahogy én is mindenkinek kedvében járok. Nem azt keresem, ami nekem hasznos, hanem ami másoknak van javára, hogy üdvözüljenek. Legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok!
Ez az Isten igéje.
1Kor 10,31-11,1

Imádság
Urunk, Istenünk! A bűn elszakít bennünket tőled és az Egyház közösségétől. A bűnöktől való szabadulást egyedül te adhatod meg nekünk. Lelkünk bűneitől nem szabadulhatunk meg saját erőnkből. Ha bűnbánatot tartunk és a szentgyónásban megvalljuk bűneinket, ez a cselekedet annak a kifejezése, hogy szeretnénk helyreállítani a megsértett kapcsolatot veled, a mi irgalmas Atyánkkal és az Egyház közösségével. Amikor bocsánatot nyerünk vétkeinkre, te visszafogadsz bennünket a szeretet közösségébe. Urunk, megvalljuk bűneinket, és alázattal fordulunk hozzád: bocsáss meg nekünk!

Elmélkedés: C. Horváth István Sándor
Irgalomból fakadó tett
Jézus nyilvános működésének első napjait Márk evangélista meglehetősen sűrítve közli. Az események gyorsan következnek egymás után. Jézus meghívja az első tanítványokat, kiűzi az ördögöt egy megszállottból, betegeket gyógyít, köztük Péter anyósát, majd pedig sietve továbbindul, hogy máshol is tanítsa az embereket. Ezek után az evangélista kissé lelassítja az események menetét, több időt szentel azok bemutatására. A leprás ember meggyógyítása már ezt a jellegzetességet hordozza magán, hiszen itt már a beteg és Jézus beszélgetését is közli. Természetesen a korábbi gyógyítások alkalmával is beszélhetett Jézus a gyógyulni kívánó személyekkel, csupán az evangélista nem rögzítette ezeket. Most végre nagyobb jelentőséget tulajdonít e párbeszédeknek, hiszen belőlük megismerheti az olvasó a betegek indítékait és hitét, amelyek tanulságként szolgálnak számára.
A leprás ember meggyógyítása az első olyan csoda, amely már egészen részletes. A bibliai időkben mindenféle súlyos bőrbetegséget leprának neveztek, ezek abban a korban gyógyíthatatlannak számítottak. A leprás beteg a zsidó törvények szerint tisztátalan volt, azaz nem vehetett részt az istentiszteleteken, valamint nem érintkezhetett a társadalom többi tagjával. Ennek nyilvánvalóan elsősorban egészségügyi oka volt, ilyen módon igyekeztek megakadályozni a betegség terjedését, a további fertőzéseket. A beteg elszigeteltségének valós helyzetét jól jellemzi, hogy egyedül megy Jézushoz, őt tehát nem a rokonai vagy a barátai viszik, mint némely más esetben. Ez egyúttal az akkori leprás betegek helyzetét is jelzi, senki nem törődött velük, senki támogatására nem számíthattak.
A történetben szereplő leprás, amikor Jézushoz ér, azonnal térdre borul előtte és így adja elő kérését. Leborulásában észrevesszük az alázat, a gyenge ember alázatát a hatalommal rendelkező Isten előtt. Szavaival azt fejezi ki, hogy hisz, mégpedig feltétel nélkül hisz Jézus gyógyító hatalmában, erejében. Ezt mondja az Úrnak: ,,Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem!"
Nem mehetünk el szó nélkül amellett, ahogyan az evangélista jelzi Jézus reakcióját. Az Úr még nem mond semmit, nem kérdez semmit, nem tesz semmit, hanem ,,megesett rajta a szíve." Több ez, mint szánalom vagy együttérzés. Ez irgalom, amely teljes mélységében átérzi a beteg nyomorúságát. Irgalom, amellyel Isten fordul az ember felé. Irgalom, amely képes szabadulást hozni annak, aki hisz. Irgalom, amely Isten ingyenes ajándéka. Irgalom, amely nem szavakban, hanem cselekedetekben nyilvánul meg. Ez az irgalom indítja Jézust arra, hogy csodát tegyen a leprással, megszabadítsa őt betegségétől.
A gyógyító érintés után Jézus kettős parancsa következik. Ez egyrészt azt tartalmazza, hogy az immár meggyógyult ember menjen el a paphoz, akinek a törvény által biztosított feladata, hogy egészségesnek nyilvánítsa őt és ezzel visszafogadja, visszaengedje a társadalomba, az egészséges emberek közösségébe. A parancs másik része arra irányul, hogy a beteg ne beszéljen senkinek arról, hogy mi módon gyógyult meg, kinek köszönheti a leprától való megszabadulását.
Jézus szándéka azonban meghiúsul, mert az illető mindenkinek híreszteli, hogy Jézus tett vele csodát. Cselekedetében ne azt lássuk, hogy megszegi Jézus kifejezett parancsát, hanem azt, hogy Isten országa nem marad rejtve: aki megtapasztalta Isten irgalmát, az hirdetni fogja azt, s ennek köszönhetően növekszik az Isten országa.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Skolasztika szűz
  2018-02-10 09:41:48, szombat
 
  Igenaptár oldalon Link

Katolikus oldalon Link

Magyar kurír oldalon Link
...... ........... ..........


Szent Skolasztikára, Szent Benedek nővérére emlékezünk liturgikus emléknapján, február 10-én.
Szent Skolasztika szűz emlékezetét ünnepelve kérünk, Istenünk, hogy példáját követve szívünk tiszta szeretetével szolgáljunk neked, és elnyerjük örök szereteted boldogító ajándékát. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Kérünk Téged, irgalmas Istenünk, Szent Skolasztika szűz érdemeiért tekints jóságosan házad népére, és ahogy imádságára záport hullattál a földre, úgy közbenjárására áraszd el szívünket kegyelmeddel!'
SZENT SKOLASZTIKA 480 körül - talán 485-ben - az umbriai Nursiában - amit ma Norciának neveznek - született. Édesanyja a szüléskor meghalt. Vagyona és szépsége sok kérőt vonzott, de ő egyedül Istennek akart szolgálni. Szent Benedek ikertestvére volt, arcban is, alakban is, de lelkileg is óriási hasonlóság volt köztük. Nagy terveiket együtt hajtották végre.
Megalapította a bencés apácák rendjét. Piombariolában Benedek segítségével építették fel első zárdájukat, itt a férfi bencés Regula szabályai szerint éltek. A bencés jelszó - Imádkozzál és dolgozzál!; Ora et labora! - szellemében dolgoztak és imádkoztak. Létszámuk olyan gyorsan nőtt, hogy hamarosan újabb kolostort kellett építeni számukra.
Alázatos elvonultságban és Isten iránti szeretetben kiváló volt. Magával szembeni hajthatatlan szigora, sok imája, az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása töltötte ki idejét. Fivérével sokszor találkozott, ilyenkor megbeszélték lelki ügyeiket, a közösség ügyeit és saját problémáikat. Egyszer amúgy hosszúra nyúlt megbeszélésüket úgy tudta Skolasztika megnyújtani, hogy imádkozott és az ima nyomán kitört vad vihar testvérét maradásra kényszerítette, így megbeszélhették amúgy nagyon fontos dolgaikat. Erre emlékezve villámláskor szokták Szent Skolasztika segítségét kérni.
Monte Casino közelében hunyt el 542, vagy 547 táján. Benedek a saját sírjába temette el, ma is együtt nyugszanak Monte Cassino bazilikájának kriptájában. A longobárdok ugyan a 6. század végén feldúlták Monte Casinót, de az ereklyéket frank szerzetesek megmentették és később Zakariás pápa segítségével visszakerülhettek eredeti helyükre.
Példája: Imádkozz és dolgozz, ezt az elvet Te is megélheted!
'Szent Skolasztika szűz emlékezetét ünnepelve kérünk, Istenünk, hogy példáját követve szívünk tiszta szeretetével szolgáljunk neked, és elnyerjük örök szereteted boldogító ajándékát. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.' Amen.
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Könnyező Szűz Mária szobrok Pásztón?
  2018-02-08 17:05:27, csütörtök
 
  2017. június 25. Pásztó. Egy Mária szobor könnyezni kezdett, majd pár nappal később egy másik is. S állítólag azóta is "könnyeznek" szünet nélkül.
- Minden videóban szereplő embernek elmondtam, hogy szeretném hangjukat felhasználni egy, a témáról készülő videóhoz és ebbe beleegyeztek (ezért is készülhetett felvétel).
- A végső következtetés a saját szubjektív véleményem, egyet lehet érteni vele avagy sem.
- Több riportot is megnéztem ezzel kapcsolatban, amiben elhangzik, hogy mások is törölgették, felfogták a "könnyeket", tehát hozzáértek a szobrok arcához. Így ezt nem lehet a szememre vetni, hogy én is hozzáértem és mintát próbáltam venni
- Állítólag patakokban is folyt már a könny, de ezt soha nem látta mindenki egyszerre, sosem fotózta le senki, sosem videózták le; pedig bőven lett volna rá lehetőség. Mindenki felvételein ugyanolyanok a szobrok "könnyei", mint az enyéimen. Sőt, valamely egyházi személy sosem látta a patakokban folyást, pedig rendszeresen jár a helyre.
- Nem lehet azt sem mondani, hogy éppen rosszkor voltam ott és nem sírt a szobor: több hívőt végig kérdeztem (nem mindenki szerepel a videóban természetesen), akik szerint akkor is sírt - míg mások szerint pont hogy nem, vagy csak könnycsepp van a szemében -, tehát elvileg könnyezéskor voltam ott és könnyezéskor akartam mintát venni.
Videó Link

- Pásztói könnyező Mária EREDETI FELVÉTEL videó Link
Hozzászólás:
Lakkréteg. Nyilván egy kicsi, kiálló részen (orr, alsó szemhéj) felhalmozódott, amikor festették/fújták. Ezért csillog. Ha könnyezne, akkor folyna is, de csak sima csillogás látszik.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Bakhita Szent Jozefina Szűz február 08.
  2018-02-08 11:29:51, csütörtök
 
  Forrás: Katolikus sk
...... ........... .....


Szent Bakhita Jozefina 1869-ben született egy kis szudáni faluban, Darfúr régióban. Gyermekkorában elrabolták, és eladták rabszolgának. Születésekor nem Bakhitának nevezték, szörnyű élményei hatására azonban elfelejtette azt a nevét, melyet szülei adtak neki. Bakhitának, mely ,,szerencsés"-t jelent, elrablói nevezték el. El Obeid és Kartúm rabszolgapiacain egyik gazdától a másikhoz kerülve mind fizikai, mind erkölcsi értelemben megtapasztalta a rabszolgák megalázottságát és szenvedéseit.
Kartúmban (Szudán fővárosa) Bakhitát megvásárolta Callisto Legnani olasz konzul. Kellemes meglepetésére elrablása óta most először nem korbácsolta senki, miközben megkapta feladatait, ehelyett szeretettel bántak vele. A konzul házánál Bakhita békét, meleg légkört és az öröm pillanatait élte át, még ha nosztalgiával gondolt is talán örökre elvesztett családjára. Amikor a politikai helyzet miatt a konzulnak vissza kellett térnie Olaszországba, Bakhita engedélyt kért és kapott, hogy elmehessen gazdájával és annak egyik barátjával, Augusto Michielivel. Miután megérkeztek Genovába, Michieli feleségének kérésére Legnani hozzájárult, hogy Bakhita velük mehessen. Új ,,családja" Zianigóban (Mirano Veneto közelében) lakott. Mikor megszületett kislányuk, Mimmina, Bakhita lett a dajkája és játszótársa.
Michieli megvett egy nagy szállodát Suakinban, a Vörös-tenger partján, s a felesége is odaköltözött. Ügyvezetőjük, Illuminato Checchini tanácsára Mimminát és Bakhitát addig Velencében a kanossziánus nővérek gondjaira bízták. Itt szerezte Bakhita első ismereteit Istenről, akit gyermekkora óta ,,ott érzett a szívében, anélkül, hogy tudta volna, ki Ő". ,,Elnézve a Napot, a Holdat és a csillagokat, azt mondtam magamban: ki igazgathatja ezeket a gyönyörű dolgokat? És nagy öröm töltött el, hogy láthatom Őt, ismerhetem Őt és hódolattal adózhatok neki..."
A nővéreknél eltöltött néhány hónap után 1890. január 9-én Bakhita megkapta a keresztény beavatás szentségeit és a keresztségben a Jozefina nevet. Öröme határtalan volt. Nagy, kifejező szemeinek csillogása mély érzelmekről árulkodott. Attól kezdve gyakran látták, hogy megcsókolja a keresztkutat, és azt mondja: ,,Itt lettem Isten leánya!" Minden nappal egyre többet tudott arról, ki ez az Isten, akit ismer és szeret, aki titokzatos módon, a kezét fogva vezette el őt Magához. Amikor Michieli asszony visszatért Afrikából, s haza akarta vinni a lányát és Bakhitát, az utóbbi szokatlan határozottsággal és buzgalommal kérte, hogy a kanossziánus nővérekkel maradhasson és szolgálhassa azt az Istent, aki annyi bizonyságát adta az Ő szeretetének. A fiatal afrikai lánynak, aki akkortájt lett nagykorú, az olasz jog biztosította a választás szabadságát. Bakhita tehát ott maradt, ahol szerzetesi hivatását kapta, és a Canossai Szent Magdolna Intézetben az Úrnak szentelte magát. 1896. december 8-án örök fogadalmat tett Istennek, akit ,,Mester"- nek szólított.
A következő ötven évben ez az egyszerű nővér Isten szeretetének igaz tanúja volt: a schiói közösségben főzött, varrt, kézimunkázott, kapusnővér volt. A kapunál gyakran simogatta meg a kanossziánus iskolába járó gyerekek fejét. Hazája ritmusait és zenéjét hordozó kedves hangja örömet okozott a kicsinyeknek, jól esett a szegényeknek és a szenvedőknek, és bátorította azokat, akik bekopogtak az intézetbe. Alázatossága, egyszerűsége és örökös mosolya mindenkinek megnyerte a szívét.
Nővértársai nagyra becsülték töretlen jókedélyéért, elragadó jóságáért és azért, mert mélységes vágy élt benne, hogy másokkal is megismertesse az Urat. ,,Légy jó, szeresd az Urat, imádkozz azokért, akik nem ismerik Őt. Milyen nagy kegyelem ismerni Istent!" - mondogatta. Idősebb korában hos.- szú évekig betegeskedett, de ekkor is a hit, a jóság és a keresztény remény tanúja maradt. Azoknak, akik meglátogatták és megkérdezték, hogy van, mosolyogva így válaszolt: ,,Ahogy a Mester kívánja." Haláltusájában újra átélte rabszolgaságának szörnyű napjait, és nemegyszer könyörgött az őt ápoló nővérnek: ,,Kérlek, vedd le a bilincseimet... olyan nehezek!" A Boldogságos Szűz Mária szabadította meg minden szenvedéstől. ,,Miassszonyunk, Miassszonyunk!" - ezek voltak utolsó szavai, és az Úr Anyjával való találkozását utolsó mosolya tanúsította.
Halála után hamarosan nagy tömeg gyűlt össze a konventben, hogy utoljára lássák ,,Moretta Anyát" és mennyei segítségét kérjék. Szentségének híre elterjedt valamennyi földrészen, és közbenjárására sokan nyertek kegyelmeket. Schióban is mindenki úgy beszél róla: Moretta, ,,Fekete Anyánk".
Boldoggá avatási perét 1959-ben kezdeményezték, és egyházunk 1978. december 1-jén hivatalosan elismerte, hogy hősies fokon gyakorolta az erényeket. II. János Pál pápa avatta szentté 2000. október 1-jén, három évvel a darfúri konfliktus kirobbanása előtt. Az ottani keresztények most az ő közbenjárását kérik, hogy a fegyveres konfliktus befejeződjön. ,,Azt mondhatom, hogy Ő Isten igazi ajándéka,, - nyilatkozta Kartúm segédpüspöke.
Az emberkereskedők áldozatainak védőszentje
Az angol katolikus egyház modernkori rabszolgaság ellenes tevékenysége a ,,Bakhíta Kezdeményezésben" (The Bakhita Initiative) testesül meg. Az egyházon belüli kisebb csoportok (Juctice and Peace Groups) nemcsak rendszeresen imádkoznak a békéért és az igazságosságért, nemcsak élelmiszert, tárgyi adományokat gyűjtenek, segítenek a migránsok elhelyezésében, hanem előadásokat tartanak a témában, hogy felhívják a figyelmet a migráció mellett kialakuló emberkereskedelemre és az ellene folyó küzdelemre.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Ágota szűz és vértanú
  2018-02-05 23:42:19, hétfő
 
  Egyike annak a hét női szentnek, akik Szűz Mária mellett név szerint szerepelnek a szentmise kánonjában.
...... ........... .......Katolikus oldalon Link

ktp oldalon Link

Wikipedia Link
Szent Ágota (231 körül - 251. február 5.) szűz és vértanú, keresztény szent. Ünnepét február 5-én tartja az egyház. Ágota a szicíliai Cataniában született és 251 körül szenvedett vértanúságot. Egyike annak a hét női szentnek, akik Szűz Mária mellett név szerint szerepelnek a szentmise kánonjában.

Előkelő cataniai (Palermo-i) családból származott. Décius császár üldözése alatt Quiniliánus helytartó feleségül kérte, de Ágota visszautasította azért, mert fogadalmával egész életét Krisztusnak szentelte. A helytartó kegyetlenül megkínoztatta, de Ágotát nem tudta megtörni. Az ismételt kegyetlen kínzások után imádságos lélekkel halt meg 251-ben. Az Egyház kezdettől fogva tisztelte, és nevét a római misekánonba is felvette. Szicilia lakói az Etna kitörése ellen szokták pártfogását kérni.
EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Kérjük, Testvéreim, a vértanúk Erősségét, Urunkat, Jézus Krisztust, hogy erősítsen meg Szent Ágota közbenjárására minket is a hitben.
Add, Urunk, hogy jófeltételeinkben és elhatározásainkban megmaradjunk.
Add, hogy tudatosan törekedjünk életünkkel hitvallást tenni Rólad.
Add, hogy szenvedéseinket és élet-keresztünket szeretetből vállaljuk.
Add, Urunk, hogy lelkünket eltöltse a hitvallók buzgósága.
Add, hogy földi életünk utolsó perce végső tanúságtétel lehessen Irántad való szeretetünkről.
Urunk, Jézus Krisztus! Kegyelmed erősítette Szent Ágota vértanúdat, hogy testi-lelki tisztaságát megőrizze a kínzások alatt is, és hűséges maradjon. Kérünk, erősíts minket is kegyelmeddel, hogy életünk minden pillanatában hűségesek maradjunk Hozzád. Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. Amen

Vértanúsága:
A helytartó szemet vetett a szépséges lányra, és prostitúcióra próbálta kényszeríteni. Ágota ellenállt, ezért a helytartó a keresztényellenes rendeletet kihasználva börtönbe vetette és megkínoztatta.
Miután Ágota a kínzások ellenére kitartott hitében és szüzességében, a helytartó megcsonkíttatta mellét. A következő éjszakán megjelent előtte Szent Péter és meggyógyította, kínzói azonban a nyilvánvaló csoda ellenére sem tértek meg, és 250. február 5-én halálra verték.
...... ........... ..........


Már folyt Decius császár keresztényüldözése, amikor a szépséges lányt Quinlianus helytartó kiszemelte magának. A lány azonban akkor már elhatározta, hogy életét Krisztusnak szenteli és a helytartó közeledését visszautasította. A helytartó megtudva, hogy Ágota keresztény bosszúból egy hírhedt örömtanyára vitette, hogy ott átneveljék. Ágota azonban minden kísérletnek ellenállt. Ekkor a helytartó nagy haragra gerjedt és Ágotát bíróság elé állíttatta. A börtönben néhány nap leforgása alatt a kínzások egész sorát kellett kiállnia, de Ágotát nem tudták megtörni. Amikor a feldühödött bíró látta, hogy a lánnyal nem boldogul iszonyúan megverette és melleit levágatta. Legendája megőrizte ekkor elmondott szavait:
"Embertelen zsarnok! Nem szégyelled, hogy egy nő testéről azt vágatod le, amiből mint gyermeket anyád téged is táplált? Tudd meg, hogy lelkemben továbbra is épek melleim, melyeket Istennek szenteltem. Belőlük merítek erőt magamnak."
Legendája szerint az ezt követő éjszakán megjelent előtte Szent Péter és teljesen meggyógyította. A zsarnok ezután éktelen haragra gerjedt és addig kínoztatta, míg a kínzásokba belehalt.


- Csodás gyógyulása miatt lett a mellbetegségben szenvedők égi pártfogója. Halálának első évfordulóján szülővárosa lakói a vértanú sírjáról hozott fátyollal siettek az Etnáról hömpölygő lávafolyam elé, hogy városuk megmentéséért esedezzenek az Úrhoz. A láva megállt, Szent Ágotát pedig azóta a tűzvész, földrengés és más természeti katasztrófák elleni védőszentként tiszteli a nép.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Fohász a Béke királynőjéhez
  2018-02-01 12:10:09, csütörtök
 
  Miasszonyunk a Béke Királynője!
A szenvedőkért fohászkodunk Hozzád!
Fohászainkban és könyörgésünkben,
A szenvedések enyhüléséért imádkozunk,
A békéért esedezünk, a békéért a lélekben és a világban.

A szenvedőkért, akik a békétlenségtől szenvednek.
A szenvedőkért, akik az üldöztetéstől szenvednek.
A szenvedőkért, akik testi és lelki gondoktól szenvednek.
A szenvedőkért, akik másokért szenvednek.

Hallgasd meg imáinkat és könyörgésünket!
Adj enyhülést a szenvedőknek,
Adj békét a világunkban,
Járj közben bűneink bocsánatáért! Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 378 db bejegyzés
e év: 833 db bejegyzés
Összes: 33161 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3094
  • e Hét: 24671
  • e Hónap: 116894
  • e Év: 309979
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.