Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Isten éltessen tehát ma mindenkit
  2016-11-01 13:11:30, kedd
 
  Link

November 1. MINDENSZENTEK ünnepeNévnapot akkor szokás tartani,
amikor azt a szentet ünnepeljük,
akinek a nevét viseljük....
Igen, akkor ma mindenkinek névnapja van :)
Isten éltessen tehát ma mindenkit,
MINDENSZENTEK ünnepén!
MINDENSZENTEK ünnepén...
Az egyház ma nem csak az ünnepélyesen szentté avatottakat ünnepli, akiknek nevét a naptár is feltünteti, hiszen a ,,mindenszentek" csapata jóval nagyobb, mint a kalendáriumokban név szerint is megtalálhatóak sokasága...
A mennyei Jeruzsálem nagy közössége mindazok,
- akik egész szívvel folyvást azt keresték, hogyan szolgálhatnák testvéreiken keresztül is Isten dicsőségét;
- akik úgy éltek családi otthonukban, hazájukban, szerzetesházaikban, hogy soha nem felejtették el, hogy a földi lét csupán egy gyorsan leomló sátortábor, és hogy a mi örök hazánk a mennyben van;
- akiknek az élete zarándoklat volt, haláluk pedig mennyei születésnap!
Hozzájuk húz a szívünk,
Közéjük tartozni vágyunk,
Velük lenni egy nagy dicséretben...
már itt is s majd fent az mennyben

Virth József


 
 
0 komment , kategória:  Ü - Mindenszentek  
Harmónia föld és sír között
  2016-10-30 01:25:19, vasárnap
 
  LinkNovember 1. Mindenszentek ünnepe

,,Mondják, hogy a szentek élete bánatos élet: nem szeretheti a virágos földet, a kék eget, az illatos rózsát, a csillámló márványt, nem mosolyog és a halállal álmodik. Ellenkezőleg: szereti ezeket! De mivel az ég elborul, a rózsa elhervad, a márvány elporlik, - szeretete ezeken túl terjed, és harmóniát teremt föld és sír, idő és örökkévalóság, rózsanyílás és elmúlás között."

Prohászka Ottokár

Link

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Mindenszentek  
Mindenszentek ünnepe - reménybeli ünnep
  2016-10-30 00:17:11, vasárnap
 
 
LinkMindenszentek ünnepe

a mi saját - reménybeli - ünnepünk is ez a nap, mert mindnyájan arra vagyunk teremtve, hogy
egykor a mindenszentek közösségében éljünk a mennyben.

Ezekben a napokban amikor a temetőket járjuk, gyakran gondolunk a megdicsőült és a szenvedő egyház (a halál utáni tisztulás állapotában lévők) tagjaira, de arról megfeledkezünk, hogy már most is, mi is (a küzdő egyház tagjai ), hozzátartozunk a szentek közösségéhez.

Esztendőről esztendőre ez az ünnep rá akar döbbenteni bennünket arra. hogy megkeresztelkedésünk óta már mi is mindnyájan „szentek vagyunk (1Kor 6. 11), és az Egyházban mindenki meg van híva az életszentségre. Jézus mindenegyes tanítványát, bármi is legyen rangjuk vagy állapotuk, együttesen és egyénenként, különbségtétel nélkül hívja az életszentségre:

Legyetek tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes(Mt 5, 48). Az apostol szava szerint: „Az az Isten akarata, hogy szentek legyetek(1Tessz 4,3). Sőt mindent megkaptuk és megkapunk ahhoz, hogy szentek tudjunk lenni.

A keresztségben megkaptuk a megszentelő kegyelmet, az isteni élet részesei lettünk a Szentlélek által, vagyis a „szentség csíráját szinte életünk kezdetétől fogva magunkban hordozzuk. De ezt az ajándékba kapott megszentelődést Isten segítségével mindnyájunknak személyesen kell kibontakoztatnunk. A megszentelő kegyelem „Istennek tetszővé tesz bennünket, de a hit, a remény és a szeretet teszi tökéletesíti az Istennel való egységünket.

János apostollal együtt gondoljunk arra, hogy már „most Isten gyermekei vagyunk, de még nem nyilvánvaló, hogy mivé leszünk(1Jn 3,2).

Az ünnep prefációja szerint „a szentek nagyszerű példája sarkall minket, és imádsággal is
közbenjárnak értünk. Mindkettőre szükségünk van: a biztató példára és a közbenjáró imádságra.
Különösen is rászorulunk a szentek közbenjárására, hogy amit saját erőnkkel el nem érhetünk, azt közbenjárásukra Isten ajándékba adja meg nekünk.


(Dolhai Lajos: Mindenszentek in:Vigília: 2000. október 29. LVI. évf. 44. (2727.))

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Mindenszentek  
A sír összeköt, nem szétválaszt
  2016-10-29 15:39:10, szombat
 
  A HALÁLNAK ANNYI

A sír összeköt, nem szétválaszt

A következő napokban sokunk többet gondol a halálra, mint általában. Emlékezünk elhunyt szeretteinkre, rendbe tesszük sírjukat, imádkozunk értük.

Ősi, kereszténység előtti, kereszténységen kívüli hagyományok is megjelennek gondolatainkban, szokásainkban - kisebb-nagyobb változásokon átesve. Elvékonyodik ilyenkor a fal, ami elválaszt élőt és holtat, egyesek szerint ajtók is tárulnak, amin át túlvilági bolyongásaik közt a szellemek és az elhunytak lelkei korlátozott lehetőséget kapnak valamiféle egzotikus utazásra ezen a világon, közöttünk, alkalmasint jól rá is ijesztve egyesekre...

Amint a mag kicsírázik, szárba szökken, virágot bont és termést hoz, úgy születünk mi emberek erre a világra, időzünk itt valamennyit, érlelődünk, majd továbbállunk itt hagyva mindent, amire további utunkon már nincs szükségünk. Ha ezt megértve töltjük napjainkat, akkor válhatunk igazán szabaddá és válhat ünneppé földi utunk minden perce, minden eseménye, még a fájdalmak, a hiánytól szenvedők is. Akkor tudjuk magunkat egyre teljesebben odaadni úgy, hogy ugyanabban a föltárulásban magunknál többől részesülünk, s a zsigereinkben hordozott növekedési vágyból valami ismét megvalósul.

A mindeneket összetartó, a mindeneket hordozó és a mindenekről gondoskodó Titok, akiből minden születik, és akiben mindenek leronthatatlan otthona fénylik, úgy nyílik ránk örök jelenében súlyos keresztjével, pokolra szállásával és a megszabadított, magasba szálló foglyokkal, hogy már előre üressé rabolja a mi sírjainkat is, ha hagyjuk.
Köszönet neked, Úr Krisztus, aki megadod, hogy mindezt általad tisztuló látással már most lássuk, szereteted melegétől egyre teljesebben megéljük, hogy szemünket rólad le nem véve földi utunkon s odaát, ezen az egyetlen, feléd tartó úton a Te ugyanegy világodban teljességedre fölnövekedjünk.

Add, hogy tiszta szívvel engedjük magunkat ölelni mindenszentek ünnepén és egész esztendőben a Benned velünk egy, Hozzád már egészen hazaért üdvözült társaink beláthatatlan és egyre gyarapodó sokaságának minden egyes tagja által.
És add, hogy vigyázó, segítő földi szeretetünk táplálja halottak napján és egész esztendőben az innen már eltávozott, de hozzád mindenestül még el nem érkezett, örömteli tisztulást szenvedő testvéreinket feléd tartó útjukon, különösen azokat, akik az elmúlt esztendőben hunytak el, s akikre kevesen gondolnak.

Sajgó Szabolcs

 
 
0 komment , kategória:  Ü - Mindenszentek  
Ne állj meg sírva
  2013-09-16 19:06:28, hétfő
 
 

Link

Ne állj meg sírva nyughelyem előtt,

Ne hidd, hogy alszom, hisz ott sem vagyok.

A halkan fúvó szellőben találsz meg,

És a hóban, mely gyémántként ragyog.

Vagyok a napfény érett búzatáblán

Őszi eső, mely gyengéden alászáll.

Ha kora reggel egyszer arra ébredsz,

Hogy madárraj száll arra szárny suhogva,

Ha szíved csendes éjben engem érez,

Én sugárzom rád, csillagként ragyogva.

Ne állj hát sírva nyughelyem előtt,

Emlékezz rám, és a halál

nem vesz rajtam erőt!


Greg Schreiner
 
 
0 komment , kategória:  Ü - Mindenszentek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 530
  • e Hónap: 2061
  • e Év: 2061
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.