Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 123 
Ha van valami halhatatlan az emberben
  2014-04-29 12:32:22, kedd
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 123. rész.

Ha van valami halhatatlan az emberben, az a röhögés. Onnan jön belőlünk, ahol nincs halál.

Biztos figyelted már magad: ha nevetsz, fölülről nevetsz. Kívül és fölül vagy a drámán. Bármi nyomaszt, letör, vagy boldogtalanná tesz, bármitől rosszul érzed magad, ha sikerült fölemelni a gubancos hétköznapokból a lelkedet, hirtelen kisüt a nap, és felderülsz.

Minden nevetés: felszabadulás. Ilyenkor nem baj a baj. Azon is nevetsz. Zorbász, a görög, aki nevetni tanította barátját, akkor röhögött a legjobban, amikor életük terve összeomlott. "Uram! - kiáltotta a fiúnak röhögve a romok között. - Látott már ilyen gyönyörű összeomlást?!" És ezután következett a híres Zorba-tánc. A szirtaki. Lassan indul, aztán gyorsul, egyre gyorsul, s a végén önfeledt, közös pörgésben végződik.

A nevetés szentebb, mint bármilyen komor szentség. Az emberben lévő legspirituálisabb élmény. Egy magasabb világ élménye. Felhők feletti napfény élménye. Gyerekek a Napot mindig röhögve ábrázolják. A görög színházakban, ha a tragédiák befejeződtek, utána komédiát játszottak.

A szabad emberek anyanyelve a nevetés. Figyeld meg, ha valamin nevetni tudsz: szabaddá válsz. És erősebbé. És ez kölcsönös: ha érzed az erődet, derűsebb is leszel. A legszebb feladat az embereket megnevettetni. Ennél csak egy szebb van: ha magadon tudsz szívből és őszintén nevetni.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link


 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Ha velem jössz, veled megyek.
  2014-04-22 11:09:17, kedd
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 122. rész.

Ha velem jössz, veled megyek.

Ez egy nagy arab szufi költő versének a szép és igaz sora a szeretetről. A párkapcsolatban ugyanis szüntelen mozgásban vagyunk. Mint a táncosok. Mozdulatainkkal meghatározzuk egymást. Én téged - te engem.

Egymást kölcsönösen áthatva forgunk, keringünk - s közben telik az idő. Öregszünk is. Más vagyok már, mint amikor táncra kértelek - s te is más lettél már. Ha figyeled az életet, látod majd, hogy vannak, akik hamar kiszédülnek a táncból. "Nem megyek tovább, mert nem jössz velem." Van, amikor ezt ki kell mondani. "Én mennék még, örömmel mennék - de te már nem. Isten veled!"

De ha éles szemmel figyeled a viszonylag tartós párkapcsolatokat, azt tapasztalod, hogy nem egyformán szeretik egymást. Az egyik jobban szeret. A másik kevésbé. De azért mégis megy vele. Az egyik mágnes rendszerint erősebben húz. Néha már ez is elég az összetartozáshoz.

Sok minden tarthat össze két ember. Nem csak a szerelem. A közös sorsuk is.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
A szavakkal az a baj, hogy...
  2014-04-16 13:14:20, szerda
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 121. rész.

A szavakkal az a baj, hogy mindenkinek mást jelentenek. Ha azt mondom: szerelem, egy egészen más film indul a lelkedben, mint az enyémben.

És ráadásul ezt nem is tudjuk. Se te, sem én. Azt hisszük, ugyanarról beszélünk, pedig dehogy. Lehet, hogy neked halálos örvényt jelent, nekem boldog lebegést; neked egy felejthetetlen arcot vagy szemet, nekem egy kívánatos testet. Valami közös van az élményben, de nagyon kevés. Más-más szinten éljük meg ugyanazt az élményt. És mást is jelent számunkra.

Ezért nincs értelme a vitáknak. Mert csak a szavakon vitázunk és észre sem vesszük, hogy nem is értjük egymást. Csakis az a tiéd, amit megéltél - akár a valóságban, akár a képzeletedben. Ezzel én is így vagyok. Talán azzal a különbséggel, hogy én író is vagyok, s ez olyan képességet vagy adottságot jelent, hogy ki tudok mondani olyasmit, amit sem én, sem te nem éltünk még meg. Csak a lelkünk legmélyén van, fölfedezetlenül.

Ott már hasonlítunk. És egy nyelvet is beszélünk. Az általános élettapasztalatok szintjén nem! De ne felejtsd el, hogy minden szint élménye érvényes. Ahogy a fény sokféle színné törhet, úgy a szónak is ezerféle jelentése van. Ismertem olyat, aki a kutyájába volt szerelmes. Olyat is, aki önmagába. És olyat is, aki az Istenbe. Azt már meg sem mertem kérdezni, ki az ő Istene, mert lehet, hogy nem is hasonlít az enyémre. Még akkor sem, ha egy a vallásunk. Vita helyett inkább tanuld meg érteni és tisztelni más ember valóságát.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Villámgyorsan elfelejtem a bajaimat...
  2014-04-08 08:14:44, kedd
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 120. rész.

Villámgyorsan elfelejtem a bajaimat. Valahogy nem figyelek oda.

Azt hiszem, aki távoli célokért él, mind így van ezzel. Annyira vonzza a jövőbeli cél - elfelejti, hogy sánta. Időnként belenyilall a jelen fájdalma, eszébe jut, hogy "Juj! Most nem jó! Sőt, rossz! Fáj!" ...de aztán mégis fut tovább. És hamar elfelejti a baját.

Amíg sportoltam, a túllépésnek ez a művészete fokozottan működött bennem, gyakori élményemmé vált. Nemigen vettem észre, hogy megsebesültem. Ha fölrepedt a szemhéjam, csak onnan, hogy nem jól láttam. Nem éreztem a sebemet és hamar gyógyult.
Úgy hívtam magamban ezt, hogy a "Gyors kioldás művészete."

Lélektani oka pedig az, hogy a jövőnek élek. Még akkor is, ha látom, hogy csak egy hosszú, vaksötét alagúton jutok el hozzá. Valahonnan valahová tart az életem. Úgy is mondhatnám: szüntelen "fejlődésben" vagyok. (Mert lehet megállni, de az már visszafejlődés, a bukás kezdete.) Jövőtlen ember nemigen tudja élvezni a jelenét.

Nyugodtan leülni és boldognak lenni csak akkor tudok, ha egy biztató jövő áll előttem. Nem tudom, mi az, de legalább sejtem. Az ember: átmenő. A szó igazi értelmében csak egy átfutó pillanatig "van otthon." És a halál? - kérdezed. Természetesen az ilyen életszemlélethez az kell, hogy tudd: nincs halál. A halál is csak átmenet.

Van, aki földbirtokos. Te légy jövőbirtokos. Arcod fordítsd a Nap felé. Koromsötét éjszaka is.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Nagy izgalommal merültem el...
  2014-04-01 11:25:28, kedd
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 119. rész.

Kedves Péter, mi a különbség Teremtő és Létrehozó között? Nagy izgalommal merültem el a Férfiélet, női sors című könyvedben, de itt megakadtam.
A kettőt nem igen lehet elválasztani, de azért olvasd el ezt: A Gondolat ereje teremt - a mérnök és a munkás létrehozza. A férfi ondósejtje teremt, az asszony a méhében kilenc hónapig érleli, s végül létrehozza. Így is mondhatnám: megvalósítja. Gyereket létesít magában - néhány sejtből, gondolatból létrehoz egy bőgő és kedves Pistikét. Nem a férfi "csinál" gyereket, mert arra képtelen, hanem együtt csinálják.

Nem minden "teremtés" jön létre. Ezt ugye tudod? Valami nem ölt testet. Láthatatlanul már elindult és valahol már lehetőségként él - de a láthatóban nem valósul meg. Nő nélkül nem is fog soha. Nem minden szikrából lesz láng és tábortűz.

Hányszor van ilyen! A teremtés és a létrehozás a kreatív folyamat két fázisa. Férfias az egyik, és női a másik. Egyik a másik nélkül nem működik. Hiába van teremtő Atya - Mária nélkül nincs Jézus. És soha nem is lenne. Nemcsak azért, mert nem lenne, aki megszüli, hanem az sem lenne, amit Mária a saját lelkéből, véréből, sejtjeiből, őseinek génjeiből, vágyaiból és reményeiből hozzáadott. Jézus arca és talán emberi természete is Máriára hasonlított - pedig az Atyja volt a teremtő.

Minden, ami van, férfi-nő, pozitív és negatív, jin és jang közös műve. A Teljességben mindkettő beletartozik. És egyik sem magasabb rendű, mint a másik. Ez a lényeg. Apa és Anya csakis ketten együtt hasonlítanak az egy Istenhez. Külön nem.

Üdvözöl, szeretettel, M. PéterLink
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Valamit elengedni annyit jelent,
  2014-03-25 11:47:18, kedd
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 118. rész.

Valamit elengedni annyit jelent, mint megváltozva tovább menni.

Ezt nem én mondtam, hanem Bert Hellinger. Az ilyen gondolatok mögött az ősi indiai bölcsesség fogalmai állnak. Itt az azonosulásról van szó. Azonosulsz azzal, akit nem tudsz elengedni. Beléd épült. Te vagy az. Éned részévé vált, amit nem lehet levenni, mint egy kabátot.

Ha elválsz, és újra megházasodsz, már nem ugyanaz az ember leszel, mint aki az elsőben voltál. Hasonlítsz rá - de nem vagy már az. Azt elengedted. Kiléptél belőle. Lejött rólad. Mintha nem is te lettél volna. Valami persze átszivárgott a régi életedből, de mégis egy más ember lettél.

Ugyanez történik, ha elveszted azt, akit szeretsz. Ahhoz, hogy elengedd, más emberré kell lenned. Meg kell változnod. Mintha nem is te lettél volna, a régi. Az a szereped elmúlt, befejezted, s csak azután kezdhetsz élni egy másik szerepet. Nehéz megcsinálni. Nehéz megváltozni.

Valójában: átváltozni nehéz. Ezért maradsz anyuka kisfia vagy kislánya, örökké. Még akkor is, ha nem él már az anyukád. Úgy maradtál. Az "elengedés" azért csalóka szó, mert úgy tűnik, mintha fognál valamit. Nem erről van szó. Hanem arról, hogy olyan vagy. Rád sült a szereped, s nem jön le. Tehetetlenül éled tovább.

Ahhoz nagyon érett és szabad lélek kell, hogy tudjon átváltozni. Benne van, eggyé válik vele, éli - és egy rövid idő után már nincs benne, nem azonos vele és nem éli. Amin túllépünk, annak meg kell halni bennünk. Csak utána lehet "föltámadni" - új életet kezdeni.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Csak az merjen ítélve és kutatva végigemlékezni a múltján
  2014-03-18 11:31:07, kedd
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 117. rész.

Csak az merjen ítélve és kutatva végigemlékezni a múltján, aki már úgy teheti, mintha kívülálló második személyről volna szó.
Nő mondta ezt, de nem női mondás. A személytelenség tiszta, objektív látásához az kell, hogy az ember felülemelkedjen önmagán. Eltépje azokat az érzelmi szálakat - vagy láncokat -, amelyek a múltjához kötik.

Ugyanő mondta, hogy "én nem felelhetek ma annak a tetteiről, akit húsz évvel ezelőtt az én nevemen hívtak." Nő ritkán mond ilyesmit, mert a nők érzelmi emlékezete roppant erős. Te már rég elfelejtetted, ő még mindig emlékszik, mit érzett valaha. Nem múlik el benne olyan könnyen.

Te nem tudod már, mit szerettél valakiben - ő még tudja. Emlékszik rá. Már régóta nem szereti, de az érzésre emlékszik. A sérelemre, a bántásra, de a boldogságra is. Fel tudja idézni. Ha férfi vagy, tudd, hogy így van ez. Tudd, hogy a nő anyanyelve az érzelem. A megértést már úgy tanulja, később. De ha megtanulta, olyan zseni lesz belőle, mint Kaffka Margit, akitől e két mondat származik.

Felejteni az Érzelem csak lassan, vagy sohasem tud. Felejteni csakis a hűvös és tiszta Megértés tud. Miért? Mert nem fáj neki annyira.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Egy vödörben ugyanaz a víz lehet
  2014-03-11 19:02:07, kedd
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 116. rész.

Egy vödörben ugyanaz a víz lehet, mint a tengerben. Ami hiányzik belőle - az a végtelenség.
Szereted a tengert? Nem a fürdést, az úszást, a folyót és a tavakat - hanem a tengert. Azért szereted, mert végtelen. Határtalan világban lebegsz. Óriási, végtelen és iszonyúan erős. A mélyét nem ismered, még a legtisztább tengernek sem, mert odáig nem látsz le; nem is sejted, milyen titokzatos világ felszínén úszkálsz. Ki tudja, honnan érkezett az a halraj, amelyik a lábadhoz simul. Te a korlátok, határok világában élsz, ő a határtalanban.

Van a tengernek egy napsütéses, nyugodt, szép és szelíd arca... van, amikor játékos és hullámzik... lecsúszhatsz a hullámok hátáról... És van, amikor dühbe gurul és háborog, s ilyenkor veszélyt jelent mindenre és mindenkire, akinek határa van. Elsöpri...

Ha átadod magad a tengernek, olyan, mintha az Istenben lebegnél. Van, aki fél tőle. Van, aki szereti. Van, aki a tengerbe hazamegy, mert ne feledd: születésed előtt, mielőtt a szárazföldre vetődtél volna, mint egy hajótörött, ilyen vízi világ lakója voltál. Pici embrió korodban még kopoltyúcskád is volt.

Vannak népek, akik a tengert nőneműnek érzik. Vannak, akik férfinak. (Il mare, la mer) Én nőnek. És ha valaha tengerpartra jutottam, igyekeztem olyan helyre keveredni, ahol nem látszik a túlsó part. Nincs szemben egy látható sziget. És alkonyatkor látom a fáradtan izzó napot a tenger alá bújni.

Szeretem az alkonyt. Alkonyatkor a napod beérik, s minden, ami értékes benned, édessé és ehetővé válik. Van, aki "későn" szül, "későn" találja meg a párját, "későn" talál magára. Sohase mondd, hogy késő! Hanem azt, hogy eljött az ideje.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Az ember könnyen lesz önző...
  2014-03-05 12:21:09, szerda
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 115. rész.

"Az ember könnyen lesz önző, ha nagyon szeretik."

Ezt nő mondta. Bölcs nő, aki figyelte önmagát és lelke működését. Az ember szívesen elteszi magának, amit kap. Az enyém! Pedig nem csak a tiéd. Örülhetsz, neki, boldog lehetsz tőle, arcod sugározhat, és vidáman ébredhetsz, de ha ezt az adományt nem osztod széjjel, garantáltan el fogod veszteni.

Akit szeretnek, annak tovább kell sugározni az érzelmeit. Nemcsak a családjának, a kutyájának, a macskájának - de idegeneknek is. Az emberi élet legnagyobb élményeit nem szabad csakis magáncélokra hasznosítani. Örömből, szeretetből, boldogságból, jókedvből másoknak is kell juttatni. Tovább kell adni a fényt, mert akkor tovább is tart.

Nő, aki szül, s akiben fölébred az anyai szeretet, rendszerint azt tapasztalja, hogy nemcsak a saját babáját szereti, hanem a világ összes gyerekét. Ha eddig nem volt az, most gyerekszeretővé válik. (Feltéve, ha jó anya!) Átéli ugyanis azt, hogy nem valamiféle magánélmény történt vele, hanem egy egyetemes esemény: ANYA lett. Egyetlen gyereké, de a lelkében életre kelt archetípus szerint minden gyereké. A szomszédnak, ha dolga van, bátran rábízhatja az új anyára a saját gyerekét, mert a maga módján azt is szeretni fogja.

Ha nagyon mélyen belenézel az anyaság misztériumába, azt látod, hogy gyermekével együtt az egész emberiséget megszereti. A saját gyerek létrehozatalával megtanulta, hogy milyen vonzással, áldozattal és megnevezhetetlen érzésekkel jön az EMBER a világra. Nem csak az övé - mindenkié.

Ugyanez vonatkozik minden isteni adományra. Szét kell tudni osztani. Legalábbis adni belőle másoknak. Ha szeretnek, neked is jobban kell szeretned. Nem csak azt, aki szeret - az idegent is. Nagy költők sokszor megírták, hogy a szerelmes, ha jól szeret, az egész világba szerelmes lesz. És ezért - minden feszültség, dráma, fent és lent ellenére - szeret élni!Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
Győzelmet az életben csakis...
  2014-02-26 12:31:56, szerda
 
 

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

Heti útravaló - 114. rész.

Győzelmet az életben csakis a saját harcmodorodban tudsz elérni.

Ezt sokszor tapasztaltam. Ha nem úgy cselekedtem, ahogy belőlem jött: veszítettem. A "belőlem" pedig jelenti a genetikus múltamat, az ösztöneimet, a vérmérsékletemet, a neveltetésemet, a megszokásaimat. De még a személyiségemet és a jellememet is. Ezen nem lehet változtatni. Bajban, szorult helyzetben például hátraléptem. Nem előre, hanem hátra. Nem neki, hanem elmentem, és otthagytam. Ha csak lehetett, elmentem.

Van, aki nekimegy. Mert ez a harcmodora. Győzelemre esélyed csak akkor van, ha önmagadat követed. Persze, veszthetsz is, de ez már a helyzettől függ. De vannak pillanatok, amikor önmagad fölé léphetsz! Amikor egy angyal, vagy Isten segít. Ilyenkor olyanra is képes vagy, amire egyébként sohasem. Több leszel, mint önmagad. Olyan, amilyen valójában az élet hétköznapjaiban nem vagy.

Ilyenkor többet tudsz és többet mersz, mint bármikor az életedben. És szinte idegenként és csodálattal figyeled önmagad. Nem tudtad, hogy ilyesmire képes vagy. De erre nem lehet számítani.Link
FORRÁS: http://www.life.hu
Link 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter Útravalói  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 123 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 100 db bejegyzés
Összes: 104010 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3303
  • e Hét: 31745
  • e Hónap: 191569
  • e Év: 1118846
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.