Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 109 
Éjszakai zarándoklat Brenner János emléknapján Rábakethelyen
  2018-11-20 09:53:48, kedd
 
  Éjszakai zarándoklat Brenner János emléknapján Rábakethelyen
Hogyan lehetne méltóbb módon emlékezni Brenner János vértanúságára, mint az éjszakai órákban imádkozva végigmenni az ő utolsó útján - ugyanonnan indulva (a rábakethelyi templomból), megállva a gyilkosság helyszínén, majd oda érkezve (Zsidára), ahová a káplán érkezett volna azon az 1957. decemberi szombat éjszakán.
A Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd 2010 óta minden advent harmadik szombatján éjszakai gyalogos zarándoklatot szervez Szentgotthárd-Rábakethelyen Brenner János emlékére. Idén éppen december 15-én, a tavasszal boldoggá avatott káplán liturgikus emléknapján tartják a zarándoklatot.
.......


Hogyan lehetne méltóbb módon emlékezni Brenner János vértanúságára, mint az éjszakai órákban imádkozva végigmenni az ő utolsó útján - ugyanonnan indulva (a Rrábakethelyi templomból), megállva a gyilkosság helyszínén, majd oda érkezve (Zsidára), ahová a káplán érkezett volna azon az 1957. decemberi szombat éjszakán.
- Brenner János boldoggá avatásának évében december 15-én, szombaton 18 órakor a Szentgotthárd-máriaújfalui kis kápolnában szentmisével kezdődik az emlékzarándoklat, amit Székely János szombathelyi megyéspüspök mutat be. Ebben a kápolnában tartotta utolsó szentmiséjét Brenner János, a halála előtti délutánon. A kápolnába viszonylag kevés ember fér be, a kívül maradók számára kihangosítást biztosítanak.
Este nyolc órakor indul a gyalogos zarándoklat a Szentgotthárd - Rábakethelyi templomtól gyertyákkal, mécsesekkel, keresztutat imádkozva, a megyéspüspök vezetésével.
A cél a gyilkosság feltételezett helyszínén épült Brenner-kápolna a megépített keresztút állomásait érintve, majd onnan a vértanú káplán holtteste megtalálásának közvetlen közelében felállított emlékkereszt felkeresése Szentgotthárd Zsida városrészében (a távolság körülbelül két kilométer kavicsos, illetve aszfaltos úton).

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Jézus hogy ne fázzon ... Pannonhalma
  2018-11-13 12:28:09, kedd
 
  Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán
2018. november 12. hétfő 14:49
Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.
Szent Mártonról szóló ének:
Őrjáratba indult messzi Galliában,
mezítelen koldust lát az út porában.
Zord világunk telét megenyhíti Márton,
köpönyegét nyújtja - Jézus hogy ne fázzon."

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Zarándoklat Medjugorjébe és 20. imatalálkozó
  2018-11-08 18:23:44, csütörtök
 
  Videó Link

20. imatalálkozó
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Medjugorje látnokok!
  2018-11-08 18:21:14, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek
  2018-11-08 17:29:41, csütörtök
 
  Ígéretemet betartva elviszem a segítséget Kárpátaljára, a nagydobronyi magyar közösség megsegítésére. A Kárpát-medence legnagyobb ökumenikus jótékonysági missziója, a másodszorra útjára indított 100 templomi koncertsorozat hozzájárulásával újjáépíttetjük a nyár közepén felgyújtott református imaházat, és a több mint 60 Magyar ajkú roma kisgyermek nevelését segítő óvodát. Számomra az élet, a család biztonsága, Isten szeretete és a tudás elsajátítása a legfontosabb érték és feladat a világon, éppen ezért segítem a nagydobronyiakat, és állok ki büszkén és bátran a határon túli magyarság mellett, és utasítom el az erőszak, a rasszizmus minden formáját. A 100 templomi koncertsorozatnak köszönhetően már ezer hátrányos helyzetű gyermek megkapta az iskolakezdést segítő támogatásunkat, és a missziónk további állomásaival embertársaink ezreinek fogunk segíteni. Köszönet mindazoknak, akik közreműködnek a missziónk megvalósításában, és segítenek elérni céljainkat. Kérem, vigyék jó hírét összefogásunknak, mert jónak lenni jó!

Nagydobronyi templom - szentmise és Mága Zoltán ad koncertet. 2018.11.09
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Van egy jó hely oda megyek
  2018-11-07 16:18:39, szerda
 
  Fáklyás körmenet Czestochowában Képek:saját felvételeim 2018.06.26. Ének:Pálmai Árpád:Van egy jó hely oda megyek Ez a csatorna nonprofit és nem kereskedelmi! Videók tartalmazhat jogvédett anyagokat. Minden védjegy és szerzői tulajdonában maradnak a tulajdonosok.

albanocarrisi66 videója Link

Van egy jó hely, odamegyek.
Lerakom ott a terheket.
Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel,

A Golgotán áll a kereszt,
Ha bűnös vagy, odajöhetsz.
Emberekért ömlött a vér,
Kegyelmet kap az, aki kér.

Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel,
A Golgotán áll a kereszt,
Ha bűnös vagy, bátran jöhetsz.

Csodálatos ez a titok,
Szellemével megragadott.
Ott fenn a hegyen van az a hely,
Ahol a szív békére lel,

A Golgotán áll a kereszt,
Isten szívén megpihenhetsz.

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Vác hét kápolna kegytemplom
  2018-11-07 09:53:02, szerda
 
  Pest megyében, a Váci egyházmegyében lévő kegyhely.
Vác déli szélén, Vác - Alsóváros határán, közel a Duna-parthoz áll a kegytemplom, Pest megyében és a Váci egyházmegyében.
A kegyhely keletkezése összefüggésben van Vác városának legendás eredetével. A Salamon királlyal háborúzó Géza és László hercegek a mogyoródi csata (1074) előtt ezen a tájon tartózkodtak. Lászlónak, a későbbi szent királynak látomása volt: egy angyal szállt le az égből, s a királyi koronát Géza fejére tette - ezzel jelezte, hogy az uralkodás joga őt illeti meg. Géza fogadalmat tett: ha győz, templomot építtet a Boldogságos Szűznek. A győztes csata után a felépítendő templom helyét keresték, ami- kor egy szarvas jelent meg nekik, agancsain égő gyertyákkal. Ezt a jelenetet Kálti Márk Képes krónikába is megörökíti, s innen származott a kegyhely középkori neve: Maria de Cervo = Szarvasról elnevezett Boldogasszony. Megépült a Mária-templom, az angyaljelenés helyén pedig egy kápolna Szent Péter apostol tiszteletére.
A török hódoltság idején azonban mindkét szent hely elpusztult, s feledésbe merült a kegytemplom pontos fekvése is. Esterházy Pál 1696-ban megjelent, már többször idézett könyve ,,valahol Magyar Országban" helyezi el a Szarvasról elnevezett Boldogasszony kegyhelyét. A Szent Péter-kápolnára is csupán egy közeli forrás emlékeztetett.
Egy váci asztalosmester és családja súlyos betegségből felépülve, s fogadalmát beváltva a Pozsonyhoz közeli Máriavölgy kegyszobrának képmását állíttatta fel a forrás közelében. Így lett a képnek egy időben Kúti Kép neve. A hamarosan meginduló búcsújárások hatására a képet az itt emelt templom főoltárára helyezték. (A templomot a Vác történetében oly nevezetes szerepet játszó Migazzi Kristóf püspök építtette.)
1769-ben a kápolnához vezető út mellett Wirth Ferenc váci kanonok, kisprépost felállíttatta a Mária hét örömét és hét fájdalmát megörökítő képoszlopokat. Innen kapta a hely máig élő nevét: Vác-Hét kápolna.
A főoltáron lévő, megkoronázott kegykép körül üveg alatt számos fogadalmi ajándéktárgy jelzi Szűz Mária közbenjárását, az imameghallgatásokat és a csodás gyógyulásokat. A sok szív, láb, kéz és csecsemő mellett néhány hajóformát is látunk. Ezek jelzik, hogy a váci Hétkápolna Boldogasszonya a dunai hajósok segítsége is.
A templomot Mária nevére szentelték fel. A forrás vizéből sok búcsús orvosságnak visz haza. A zarándokok egy része éjjel a kápolnában virraszt. Éjfélkor kisebb csoportok gyertyás keresztúti ájtatosságot végeznek. A búcsú idején szokásos nagy kirakodóvásárt a város egy másik pontján tartják meg.
A kegykápolnán kívül, a szentély mögötti fülkében a híres bajor búcsújáró hely, Wies barokk kegyszobrának a mása látható: az oszlophoz kötözött Krisztus börtönében. A kápolna alatt a kövekkel kirakott ősi forrás van, benne a Szeplőtelen Szűz fehér szobrával. Közel a templomhoz áll az 1848-49-es honvédek obeliszkje, amelyet a váci csatában elesett honvédeknek emeltek (1868).
A Vác város címerében szereplő Boldogasszony az ősi Máriatiszteletre utal.
Németh Lászlónak az Alsóvárosi búcsú című regénye itt játszódik Vácon. Ebben nagy beleéléssel mutatja be a hétkápolnai búcsú atmoszféráját, s különösen szépen ír az offerálás, a viasz fogadalmi tárgyak felajánlásának szokásáról.
Vác gyorsan elérhető vonattal Budapest Nyugati pu.-ról, vagy pedig autóbusszal a 2-es főúton.


Története: Link

Vác Hét kápolna kálvária Link
Képen: A képoszlopok a váci Hét kápolnánál .Az alábbi feliratok szerepelnek a stáció-képek alatt: /Rózsafüzér
Az örvendetes titkok
...akit te, Szent Szűz, Szentlélektől fogantál,
...akit te, Szent Szűz, Erzsébetet látogatván hordoztál,
...akit te, Szent Szűz, a világra szültél,
...akit te, Szent Szűz, a templomban bemutattál,
...akit te, Szent Szűz, a templomban megtaláltál,
A fájdalmas titkok
...aki érettünk vérrel verejtékezett,
...akit érettünk megostoroztak,
...akit érettünk tövissel koronáztak,
...aki érettünk a nehéz keresztet hordozta,
...akit érettünk keresztre feszítettek,
A dicsőséges titkok
...aki a halálból feltámadt,
...aki a mennybe felment,
...aki nekünk a Szentlelket elküldte,
...aki téged, Szent Szűz, a mennybe fölvett
Képek az alábbi linken Link


Barangai Veronika a Csángó Miatyánk imádkozza Vácott a Szentangyalok kegyhelylátogató csoporttal 2018. november 10-én
Szabó László videója facebook oldal Link

Saját fotózás a Kirándulásról facebook oldal képtáram Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Vörsi Betlehem - Somogy Megye öröksége
  2018-11-05 17:15:53, hétfő
 
  1948-ban épült először Vörsön Betlehem, akkor még csak kis méretben. Az 50-es években egy kezdeményezés hatására a vörsi templom Jézus Szíve oltárt lebontották és annak a helyére egy nagyobb méretű Betlehemet építettek. 1988-ban Futó Péter vette át a Betlehem építését, akkoriban még csak a jelenlegi 50 négyzetméteres méretének körülbelül a fele volt. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül.
Az alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen. Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért az építői a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Az utóbbi években Futó Péter háttérnek egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festményt készített, és felújíttatta a festett gipszfigurákat is.
Nagyobb kép .Link
...... ......


Vörs Árpád-kori település. Nevét 1293-1364 között említették először oklevelek mint a Hahót nemzetség Buzád ágának birtokát. 1496-ban a Csányi családnak volt itt földesúri joga. Az 1536. évi adólajstromban Wers írásmóddal szerepel. 1563-ban a török kincstári adólajstrom szerint csak 6, 1573-1574-ben pedig csak 4 házból állt. Birtokosai 1583-ban Csányi Bernát, 1598-1599-ben János, 1626-1627-ben Bakó Farkas, 1660-ban pedig Sárkány Miklósné voltak. 1703 körül pedig már Festetics Pál birtokában találjuk. 1715-ben csak 8 háztartást írtak benne össze. 1726-1733-ban Festetics Kristóf, 1767-ben Csányi Ferenc, Imre és Györgyné, 1776-ban pedig Csányi Ferenc és Imre birtoka volt, a 19. század elején pedig gróf Festetics György és Sallér Judit, a 20. század elején herceg Festetics Tasziló volt a nagyobb birtokosa.
A 20. század elején Somogy vármegye Marcali járásához tartozott.
1910-ben 1005 lakosából 1004 magyar, ebből 987 római katolikus, 11 izraelita volt.

- 2014. november 28. péntek 14:26
Advent első vasárnapján Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel áldja meg és adja át a betlehemet a Somogy megyei, zarándokhellyé vált Vörsön, és nyitja meg a karácsonyi készületi időszakot - számolt be Mód Miklós plébános az MTI-nek november 28-án.
......


Példaértékű összefogással elkészült a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres bibliai életkép Vörsön, amely tavaly több mint 10 ezer embert vonzott a 480 lelkes somogyi faluba. A betlehemet advent első vasárnapjától február 2-áig lehet megtekinteni, naponta 9 és 17 óra között, ingyenesen.
Az szentírási jelenetet ábrázoló installáció megépítését 26 évig irányító Futó Péter idén elhunyt, így az ő tiszteletére a tavalyihoz hasonlóra, igen részletgazdagra építették most is a betlehemet, ami a bibliai tájat a magyar kultúra jellegzetes elemeivel vegyítve jeleníti meg, természetes alapanyagok felhasználásával.
A Kis-Balaton szomszédságában fekvő település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt. A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók az energiát. A helyi közösség kiemelten ápolja a térség hagyományát, a bábtáncoltató betlehemi játékot is.
A külföldiek és a külföldön élő, karácsonyra hazalátogató magyarok által is előszeretettel látogatott vörsi betlehem ünnepi megnyitója november 30-án, vasárnap 14 órakor lesz. Korzenszky Richárd tart előadást, majd ünnepi aranymisében áldja meg a bibliai életképet, megnyitva a karácsonyi készületi időszakot. A szentmisén közreműködik Pörneki Anikó énekművész, akit Pécsi László karnagy kísér orgonán. Arról, hogy a következő adventi vasárnapokon kik tartanak szentmisét és kik lesznek a fellépők, a vörsi betlehem honlapja közöl további információkat.
Az idei adventi időszakra eddig már harminc csoport jelezte érkezését Vörsre, amelynek betleheme 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk

Fotó: Vörsibetlehem.hu
Magyar Kurír


Képen: 2016-os adventi időszakban felépített vörsi betlehem központi része - Fotó: Győrffy Árpád
Nagyobb kép Link
...... ...........
Vörsi templom képei
Nagyobb kép Link
...... .........Nagyobb kép Link
........Bolyai Irén videója Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Máriaremetén emlékeznek meg a negyven éve elhunyt ....
  2018-10-30 09:19:50, kedd
 
  Máriaremetén emlékeznek meg a negyven éve elhunyt Werner Alajosról
2018. október 30. kedd 09:01
A jeles lelkipásztor és egyházzenész lelki üdvéért Beer Miklós váci megyéspüspök, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) elnöke mutat be szentmisét november 8-án, délután 4 órakor Máriaremetén. Werner Alajos tisztelőit és az énekeseket fél 4-re hívja énekpróbára az egyesület.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szűzanya 12 csillaggal
  2018-10-25 20:34:57, csütörtök
 
  ...... ..........


Fatimában a gyerekek megkérdezték - Milyen nevet választott a Szűzanya Medjugorjéban?
- Szűzanya ezt válaszolta:
Én vagyok a Béke királynője
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 109 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 17 db bejegyzés
e hónap: 283 db bejegyzés
e év: 4361 db bejegyzés
Összes: 36005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 5445
  • e Hónap: 88591
  • e Év: 1630186
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.