Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
Isten örök pillanatában vagyunk
  2018-09-18 18:56:13, kedd
 
  Egyházmegyei zarándoklat a Szent Vér-ereklye jelenlétében Bátán
2018. szeptember 18. kedd 15:01
Szeptember 15-én az ország egyetlen Szent Vér-kegyhelyére, Bátára szervezett zarándoklatot ötödik alkalommal a Pécsi Egyházmegye. A több mint ezer résztvevő - Udvardy György püspök kérésére - idén elsősorban a papi hivatásokért imádkozott. A Szent Vér-ereklyét új tartójában láthatták a zarándokok.
Szent vér ereklye
...... ...........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Péliföld - őrzik a Szent Kereszt darabjait
  2018-09-14 08:27:43, péntek
 
  ...... ........... ........... .........


A hagyomány szerint égi útmutatás segítségével Nagy Konstantin császár édesanyja találta meg a Golgotán Jézus és a két lator keresztjeit. Azt hogy melyik lehetett Krisztusé nem lehetett megállapítani, mert az INRI-tábla, amit Pilátus tűzetett a keresztre, külön került elő. A Szent Kereszt kiválasztására Makárius - Jeruzsálem akkori püspökének - javaslatára egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő nőhöz vitték őket, és azt a keresztet nyilvánították Jézusénak, melynek érintésére a nő meggyógyult.
A szegeket, melyekkel Jézus testét a fára feszítették, a császárné a fiának ajándékozta, aki zablát és sisakot csináltatott belőlük. Amiket aztán a csaták közben használt. A kereszt egy részét Rómába vitette és tiszteletére felépítette a Szent Kereszt bazilikát. A másik részét ezüst tokba foglaltatta és Jeruzsálemben hagyta, ezt a püspök minden nagypénteken nyilvános imádásra tette ki. A megtalálás helyén szintén bazilikát emeltettek.
A VII. században II. Hoszrou perzsa uralkodó serege elözönlötte a kelet-római birodalomnak országával határos részeit. A Szent Ilona által megtalált kereszt jeruzsálemi darabját magával vitte. Herakliosz császár azonban győzelmet aratott a betolakodók felett, és visszaszerezte a legszentebb ereklyét. Jeruzsálemi diadalmas bevonulásakor egy angyal megállította Heraklioszt, és felszólította, hogy alázkodjék meg. A császár levetette díszeit, és gyalogosan, saját kezében vitte a relikviát a városba, majd a keresztet oltárra helyeztette. A fogságba esett Hoszrout emberáldozat képen kivégeztette.
A Szentkereszt megtalálását eleinte szeptember 14-én ünnepelték, mert a legenda szerint Ilona császárnő a keresztet ezen a napon találta meg, de a VII. század fordulóján I. Gergely pápa május 3-ára helyezte át az ünnepet. A 350 körül megtalált kereszt darabjait a világ minden tájára szétküldték, így került hazánkba is.
Az ereklyét az ősi zarándokhelynek számító Péliföld szentkereszten találjátok. Hajdanán a templomos lovagrend háza állt itt. Ennek romjain épült fel a mai barokk templom. A kolostort kicsivel később Barkóczy Ferenc hercegprímás építtette. A rendházban jelenleg szalézi szerzetesek élnek. A templomhoz tartozik a Szent Vendel kápolna (téli kápolna, zsolozsmázás). A kegytemplom legértékesebb kincse a Szent Kereszt ereklye, hitelességét 1735-ben igazolta XIV. Benedek pápa.
A kolostor mögötti erdei tisztáson áll a Schmidt Sándor bányaigazgató által építtetett Lourdes-i barlang. A hangulatos erdei pihenőn tiszta vizű forrásokat találtok, melyek a néphit szerint gyógyító erővel bírnak. A "Szentkút" jéghideg vize a löszfalból fakad, míg a Mária-kút a tisztáson található.
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Mária-búcsú a délvidéki Doroszló-Szentkúton
  2018-09-12 23:32:06, szerda
 
  Anyámnak, az Egyháznak szívében szeretet leszek!" -
,,A legméltóbb válasz, hogy rábízzuk az életünket a mi mennyei Atyánkra. Ezt a bizalmat kontinentális erők akarják megrendíteni bennünk, újra és újra gyanúba fogva Isten szeretetét irántunk. Mikor tragédia vagy konfliktus adódik, az első kérdés mindig az: tényleg szeret az Isten?
Nagy erők próbálják megtörni Isten iránti bizalmunkat, a Szeretetbe vetett bizalmunkat. Naponta meg kell újítanunk Isten iránt ezt a bizalmat, válaszolva az ő szeretetére"
2018. szeptember 12. szerda 16:06
Szeptember 7-én és 8-án mintegy hatezer zarándok gyűlt össze a Vajdaságban, a doroszlói Mária-kegyhelyen Kisboldogasszony ünnepén. A búcsúi szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be.
A szentmise után Varga László megáldotta a kegytárgyakat, majd a zarándokok oltáriszentségi körmenetben indultak a szentkúthoz, ahol közös szentségimádságon vettek részt.
......


Bővebben Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A Segítő Szűz Máriát köszöntötték a turbéki búcsún
  2018-09-12 23:30:10, szerda
 
  2018. szeptember 12. szerda 09:43
Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be a turbéki búcsú szentmiséjét szeptember 9-én. A közel félezer ünneplő hívő Szigetvárról és a környező falvakból, valamint Csáktornyáról és Túrmezőről érkezett. Az olvasmány horvátul is elhangzott.
Bővebben Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Mária neve napi búcsúi szentmise Celldömölkön
  2018-09-11 13:26:15, kedd
 
  2018. szept. 11. videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Az „öröm és a félelem napja - Máriaradnai kegyhely
  2018-09-09 13:13:10, vasárnap
 
  Erdő Péter bíboros vezette a máriaradnai kegyhely jubileumi búcsúját
2018. szeptember 8. szombat 20:50
Szűz Mária születése (Kisboldogasszony) ünnepén Erdő Péter bíboros, prímás vezette a zsúfolásig megtelt Máriaradna kegytemplomban a nagy búcsút, a kegykép adományozásának 350. jubileumi évében.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Kápolna a strand közelében - Baska
  2018-09-08 17:02:05, szombat
 
  2018. szeptember 8. szombat 15:06
Aki még az ősz korai heteiben eljut Krk szigetének legdélibb és talán legnépszerűbb településére, Baškára, az ottani templomok közül feltétlenül ,,belebotlik" a mindig zsúfolt nagy strand közelében látható, nappal is, este is szépséges Szent Márk-kápolnába, amely 1514-ben épült
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Teljes búcsút nyerhetnek a jubiláló magyaróvári .......
  2018-09-08 16:50:02, szombat
 
  Teljes búcsút nyerhetnek a jubiláló magyaróvári plébániatemplomba látogatók.
2018. szeptember 8. szombat 14:35
A mosonmagyaróvári Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd-templom felszentelésének 350., patrónusa, Szent Gotthárd halálának 980., és a szent ereklyéje befogadásának 10. évfordulója alkalmából jubileumi évet hirdetett, mely során már teljes búcsút is nyerhetnek a templomba látogatók.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Kápolna a Kőhegyen Budaörs
  2018-09-06 22:14:57, csütörtök
 
  A Dunántúl irányából Budapestre tartó utazó Budaörs magasában balkézről hófehér kápolnát pillant meg a Kőhegyen. A látvány különösen sötétedés után megkapó, hisz a kivilágított fehér falak még jobban dominálnak az apró fénylő pontokkal teleszórt sötét domboldalon.
Valószínűleg csak kevesen ismerik a kápolna történetét, még kevesebben pedig építőjének és építésének kalandos históriáját. Minderről itt és most nem kívánok részletesen szólni, hisz több, a témáról szóló kiadvány, például: A kőhegyi-kápolna búcsúja című, Grósz András által 2011-ben írt és a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány segítségével 2014-ben megjelentetett füzetecske híven tudósít. (A budaörsi plébánián bárki ingyen hozzájuthat a szép kiállítású, korabeli fényképekkel gazdagon illusztrált anyaghoz.)
Célom, hogy a magyarországi Mária-jelenések és a későbbi zarándokközpontok sorában értelmezzem, valamint magyarázni próbáljam miért nem vált (mindeddig) Budaörs-Kőhegy ismertebbé a magyar és külföldi hívek körében, amikor az egyházilag igazolt csodás momentumok vetekednek Isten Anyjának lourdes-i vagy fatimai jelenéseivel. Különösen, hogy a ,,kőhegyi remete", látnok és kápolnaépítő Wendler Ferenc születésének bicentenáriumát ünnepelhetjük 2015-ben.
A Mária Terézia császárnő által Budaörs környékére betelepített német földműves családok egyikének, a szászországi Meissenből származó Wendlerek Ferenc névre keresztelt fiúgyermeke 1815. június 29-én látta meg a napvilágot. Álombéli Mária-látomásai 1841-ben kezdődtek. 1853-ban pedig egy agyagbánya beomlása okozta balesetben - állítása szerint - csak a Szűzanya oltalma mentette meg az életét. Ekkor határozta el, hogy semmilyen anyagi nehézséggel sem törődve kápolnát épít a Steinberg (Kőhegy) csúcsán. Ez a cél az akkori budaörsi plébános, az esztergomi prímás, a Wendler família és a budaörsi német közösség összefogásával 1855. október 15-ére megvalósult. A jelenések hitelességét vizsgáló egyházi szervek magához a szentatyához, IX. Pius pápához fordultak, aki jóváhagyta a kápolna felszentelését, sőt fogadalmi Mária-szobrot is küldött tisztelete jeléül. Wendler Ferenc felesége halála után felköltözött a kápolna mellé, és itt élt remeteségben, míg 1897-ben ő is elhunyt. A kápolna gondozását fia, Wendler András, később pedig a budaörsi egyházközség vállalta. A II. világháborúban, majd az azt követő kommunista diktatúrában a kápolna szinte teljesen megsemmisült.
Kegyeletes lelkek, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata, valamint számos kül- és belföldi adakozó hozzájárulásával épülhetett újjá a rendszerváltást követően. A székesfehérvári püspök 2003. október 15-én, a kápolnabúcsú napján szentelte fel az eredetivel azonos formában elkészült fogadalmi kápolnát.
Eddig a múlt. És a jövő? A Kőhegy, a kápolna, a rekonstruált Szentháromság-szobor a budaörsi hívek liturgikus és kulturális életének részét képezik. Visszatért a Passiójáték háború előtti megrendezésének hagyománya is. Mindezek ellenére látogatottsága, közismertsége messze elmarad Máriapócs, a nemzeti kegyhely rangra emelt Mátraverebély-Szentkút és egyéb neves búcsújáró helyek mögött. Bár a jelenéseket direkt csoda csak Wendler Ferenc személyében igazolta, az azokat vizsgáló egyházi bizottságok nem mehettek el annak ténye mellett, hogy Wendler már a Szeplőtelen Fogantatás dogmájának 1854. december 8-án történt kihirdetése előtt Szeplőtelen Fogantatásként beszél a Szűzanyáról az álombeli kinyilatkoztatás nyomán. Ekkor még a lourdes-i jelenés előtt vagyunk legalább négy évvel, és IX. Pius megítélése is pozitív a budaörsi jelenségeket illetően. Felvetődik tehát: míg Lourdes-ban immár 156 éve folyik milliók zarándoklata a Massabielle-barlang előtt, a portugáliai Fatimában pedig 1917 óta, nem tarthat-e a budaörsi Kőhegy, Wendler Ferenc életáldozata és nem utolsósorban a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Mária oltalma nagyobb figyelmet (ha kell további vizsgálatokat, kutatást) az erre hivatott egyházi személyek és szervezetek részéről?
Itt az alkalom, a kőhegyi remete születésének 200. évfordulója. Az ünnepi esemény elkövetkeztéig még sok mulasztást lehet pótolni.

/Karner András/
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Budaörsi Kőhegyi Kápolna Búcsú
  2018-09-06 16:48:57, csütörtök
 
  Hosszú évek hányattatásai után 2003-ban újult meg a budaörsi Kőhegyi kápolna. Ez a szent hely majd 100 éven keresztül a Buda- és Pest-környéki hívek szívesen látogatott búcsújáró helye volt.
...... ........... ...........


Videó Link


- Budaörsi Kőhegyi Kápolna ismertetése Link

- Kőhegyi kereszt
Dolomit szikla tetején álló fémkeresztet 1895-ben állították a Kőhegyen, amelyet az 1950-es évek elején szervezett vasgyűjtés keretében távolítottak el. A Budaörsi Honi Egyesület, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és Budaörs Város Önkormányzata összefogásával egy négy és fél méter magas újabb kereszt készült, melynek elhelyezésére és felszentelésére - az eredeti helyén - 1995. június 17-én került sor.
...... .........


Forrás: Budaörsi Lexikon - Grósz András és Filipszky

- Szeplőtelen fogantatás kápolna Budaörs
A Szeplőtelen fogantatás kápolna (Budaörs) a budaörsi Kő-hegyen álló kápolna, amelyet Wendler Ferenc földműves építtetett 1854-től 1855-ig. Ez a kis kápolna nemcsak korábbi, mint bármely Szeplőtelen fogantatás-templom a világon, hanem egy budaörsi kinyilatkoztatás szerint megelőzi a híres lourdes-i látomást, amely szerint a Szűz Mária maga állította egy tudatlan lánynak, hogy ő a szeplőtelen fogantatás. Sőt, a dogma pápa által való deklarálása előtt született meg Wendler Ferencben az elhatározás, hogy kápolnát építsen Budaörsön.
Látomás:
1847 június 29-én 32. születésnapja éjszakáján azt álmodta, hogy a kőhegyi csipkebokor előtt áll, és a virágain megjelent Szűz Mária mosolygós arca. Ezután élesen látta a rózsa levelein "Én vagyok a szeplőtelen fogantatás". Amikor 39 évesen is a születésnapján is Máriáról álmodott, úgy gondolta ez nem lehet véletlen, a Boldogságos Szűzanyának terve van ővele..
A pápa és a kápolna:
Weindler a kápolna építési szándékáról értesítette a helyi plébánost, Brunner atyát. Ő megkérdezte kinek szeretné szentelni a kápolnát. A válaszon meglepődött, mert nem értette miért annak és honnan tudja, hogy van ilyen fogalom. Wendler erre elmondta álmainak tartalmát. majd a válaszaival együtt levelet küldött Rómába egy kérvénnyel. 1854 december 8.-án kihirdette a pápa a szeplőtelen fogantatás dogmáját. Hogy a plébános levele megerősíthette-e a pápát abban az elhatározásában, hogy kihirdeti a Szeplőtelen fogantatás dogmáját, az csak valószínűsíthető. 1854 december 20.-án a pozitív válasz megérkezett Budaörsre, és rögtön szerződést írtak alá Wendlerrel, hogy felépüljön a kápolna. IX. Piusz pápa egy Mária-szobrot ajándékozott a kápolnának.
1855 tavaszán elkezdték építeni az utat fel a hegyre. Scitovszky János hercegprímás adott engedélyt a kápolna felépítéséhez. Weindler 1872-ben egy barlangot ásott a kápolna mellett kereszt alakban, ahová beköltözött, és ott élt haláláig.
A kápolna:
1855 október 15-én lett felszentelve a szeplőtelen fogantatás tiszteletére. Valószínűsíthető, hogy a világban ezt a kápolnát szentelték fel elsőként erre a névre. A híres lourdesi jelenés is csak három évvel később történt - aminek az elfogadásához nagymértékben hozzájárult, hogy a francia látnoknő egy olyan fogalmat mondott - hogy a látott nő így nevezte magát Szeplőtelen fogantatás -, amivel nem találkozhatott előtte. A bejárat felett német nyelvű felirat[1] a Bibliából (Újszövetség, János Jelenések Könyve - görögül: Apokalypsis, Előszó/Prologos) idézve:
Am Anfange war das Wort, und das Wort war bei Gott, und Gott war das Wort. Dieses war am Anfange bei Gott. Magyarul: Kezdetben vala az Ige (Logos). És az Ige Istennél vala. És Isten vala az Ige.
A kápolnánál búcsút tartottak szeptemberben, reggel a harangozás után négy díszlövést adtak le egy mozsárból, hármat a Szentháromság tiszteletére, egyet a Szűz Mária tiszteletére. Majd zászlós körmenetekben menetek fel a búcsújárók a hegyre.
A kápolna sorsa Wendler halála után:
A kápolna gondozását fia András vitte tovább, és 1920-tól Grósz Mátyás az ő unokája.[3] Mátyás a kápolna melletti kereszt alakú barlangot kibővítette, majd 1932-től ő is itt lakott. 1946 után a németség kitelepítése után a kápolnának nem volt felügyelője. A felújítását a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat végezte el, 2003. október 15-én újra felszentelték.
......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 283 db bejegyzés
e év: 3535 db bejegyzés
Összes: 35180 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 335
  • e Hét: 22261
  • e Hónap: 70934
  • e Év: 1316675
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.