Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Szent Mónika 08.27
  2020-08-27 09:53:57, csütörtök
 
  Szent Ágoston édesanyja, a férjes asszonyok és anyák védőszentje.
...... ........... ............


Gyerekkorában öreg szolgálójuktól tanulta az Isten iránti szeretetet, az önmérsékletet és a mértéktartást.
Fiatalon feleségül adták a pogány Patriciushoz, akit hűtlensége és dühkitörései ellenére türelemmel szeretett és végül megtérített: férje a halálos ágyán megkeresztelkedett.
Amikor Mónika néhány év múlva fia keresésére indult, Milánóban találta meg, ahol Ágoston időközben Szent Ambrus püspök tanítványa lett, szakított a manicheusokkal és a keresztény tanítást kezdte el tanulni. 387 nagyszombatjának éjszakáján, április 25-én megkeresztelkedett és elhatározta, hogy visszatér Africa tartományba. Ezzel Mónika 14 évnyi szenvedése és imádkozása beteljesedett. Fiát nem tudta követni szülőhazájukba, mert a kikötővárosban, Ostiában megbetegedett és meghalt. Kívánságának megfelelően ott helyezték végső nyugalomra, a Szent Aurea-templomban. Viszont sírját ma a római Szent Ágoston templomban találhatjuk, a Navona téren.
- Szent Ágoston így fejezi be édesanyja történetét:
,, Nyugodjék békében a férjével együtt, aki előtt és aki után nem volt más férje, akinek szolgált, s akiben megtermette a türelem gyümölcsét, mert őt is megnyerte, Uram, neked. Add, hogy mindnyájan, akik ezt olvassák, oltárodnál megemlékezzenek Mónikáról, a te szolgálódról, és vele együtt Patriciusról is, aki egykor az ő férje volt, s kinek testéből, nem tudom hogyan, engem is erre az életre vezéreltél. A jámbor lelkek emlékezzenek meg róluk, akik az én szüleim voltak ebben a mulandó világosságban, s akik most már belőled, az Atyából és a katolikus Anyából a testvéreim, és velem együtt a mennyei Jeruzsálem polgárai, ahová a te néped, a kivonulástól kezdve egész a megérkezésig oly forrón vágyakozik.
Képen: Mónika és Ágoston
...... ........... ........... ......


Forrás: Wikipedia

- Igenaptár oldalon Link

- Útravaló oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link

- Szent Mónika Élete Link

Istenünk, szomorúak vigasztalója, ki Ágoston megtérése által megmutattad, hogy irgalmasan elfogadtad Szent Mónika fiáért ontott könnyeit, közbenjárására kérünk add meg, hogy bűneinket megsirassuk, és kegyelmedből bocsánatot nyerjünk!

- Jeles napok oldal Link

- Katolikus oldal Link

- Böjte Csaba:testvér: Szent Mónika, az édesanyák pártfogója Link

*
- Szent Mónika imája Link

- Ima Szent Mónika oldalon Link

- Vecsési oldalon Link
"Elfogadom a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságunkat.
Ígérem, hogy Krisztusnak és az ő egyházának törvényei szerint nevelem őket."
(Házasságkötési eskü szövege)

- Budakeszi plébánia Link

- Szentmise Déva Videó Link

- Csíksomlyó szentmise Videó Link

- Gazdagrét Szentangyalok plébánia videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent Mónika közösség  
Egy misszionárius magyar házaspár élete Peruban
  2020-03-26 08:14:55, csütörtök
 
  ,,El kell mennünk oda, ahová mások nem jutnak el, tovább, mint ameddig a kiépített utak vezetnek, hogy megkeressük a gyengéket és a kitaszítottakat. Bennük akarjuk felismerni Krisztus arcát" - vallják a Szegények Szolgái Missziós Mozgalom tagjai.
Közösségeik 1986 óta élnek Peruban a legszegényebbek között. Hozzájuk viszik el az embert gyermekeiként szerető Isten tanítását, az Egyház kincseit a szentségekben, az átfogó keresztény szellemi és szakmai nevelést.
Bakonyi Gábor és Melinda is elhagyta a járt utat. A közgazdász házaspár előtt napfényes élet állt: jól fizetett munka, szerető család, baráti közösség, ház Békásmegyer-Ófaluban. Ezt tette teljessé a megtérésük, a katolikus hitben megismert örömhír. Isten azonban ennél többet vagy mást kért a fiatal pártól. ,,Az ember sokszor maga szeretné megmondani, mire szól a Jóisten hívása. Engedjük meg ezt Istennek" - tekint vissza Gábor az életük elmúlt húsz évében meghozott döntéseikre.
A házaspár otthonába voltunk hivatalosak. Teával és süteménnyel vártak bennünket, és két lányuk is be-be kapcsolódott a beszélgetésbe. A Bakonyi család - a 11 éves Boróka, a 8 éves Ilus és a 3 éves Ambrus - január 24-én visszaindult Peruba, az Andok vonulatai közé, a 3000 méter magasan rejtőző Andahuaylillas faluba, ahonnan két év után látogattak haza. Karácsonyra jöttek, ünnepelni, találkozni a szeretteikkel, és ügyeiket intézni, hogy folytathassák a missziót a perui őslakosság körében, amelynek igen nagy hányada lelki-szellemi értelemben teljesen magára hagyatott életet él.
...... ........... ........


Gábor és Melinda a Szegények Szolgái Missziós Mozgalom közösségének tagjai. Elköteleződésük 2001-ben kezdődött, a magyarországi misszió alakulásának kezdeteivel egy időben. A Harmadik Világ Szegényeinek Szolgái Missziós Mozgalom néven Giovanni Salerno Ágoston-rendi szerzetes, pap és orvos által 1986-ban alapította mozgalom ugyanis húsz évvel ezelőtt Magyarországon, Budapest VIII. kerületében is elindította a szegények szolgálatát, ma pedig már Mexikóban és Kubában is jelen vannak.
Itthon elsőként az esztergomi ferences diákok figyeltek fel a mozgalomra. ,,Gimnazista fiúk imájából indult a közösség. Hogyan jut arra egy 15 éves srác, hogy felvegye a kapcsolatot Giovanni atyával és meghívja Magyarországra? Mi most azért lehetünk Peruban, mert ők akkor elkezdtek imádkozni, és a nyolcadik kerületben létrejött a cigány gyerekek számára egy tanoda jellegű foglalkoztató, a Magyarok Nagyasszonya Központ" - mutat rá Gábor, mekkora ereje van az imának. Feleségével 2001-ben kapcsolódtak be a szolgálatba. Gábor a munkaideje lejártával felállt az íróasztaltól, és ment a gyerekek közé. Tanultak, játszottak és imádkoztak. ,,Lakli cigány fiúval rózsafüzért imádkoztunk, éveken át képes volt erre" - meséli meghatározó élményeit azokból az időkből. 2004-ben aztán felkérést kapott Szkladányi László magyar elöljárótól, hogy végezze főállásban a közösség ügyvitelét. Feladta a közgazdászi állását, és Melinda támogatásával teljesen a szolgálatnak szentelte magát.
,,19 évesen ismertük meg egymást a tanulmányaink alatt, pedig egymás melletti lépcsőházban laktunk. Már komoly udvarlási szakaszban voltunk, amikor találkoztunk a mozgalommal. Részt vettünk Várnai Péter atya lelkigyakorlatán, ahol megismerkedtünk két, a budapesti központban önkénteskedő fiúval" - mesél Melinda a mindkettőjüket mélyen megérintő kezdetekről. Gáborék szolgálatot vállaltak a gyerekek között, és letették az első fogadalmukat, ami megerősítette az elköteleződésüket. A mozgalomban évente tesznek fogadalmat a családosok. ,,Nekünk az első a házasság szentsége. Ezen belül kapunk meghívást arra, hogy munkatársak legyünk a misszióban. A szentség egy életre szól, az elköteleződési fogadalom pedig évente megújítandó, hiszen egy család életében bármi előfordulhat" - mondja Gábor.
A Szegények Szolgái Kempis Tamás Krisztus követése című művét tekintik a regulájuknak. Napokra szakaszolva olvassák és elmélkedik át tanítását. Gyerekek és családok körében szolgálnak, a maguk és neveltjeik életében is a középpontba helyezve Istent. A napjukat átszövi az ima: a szentmise, az elcsendesedés a szentségimádásban, a közös rózsafüzér.
Peruba a misszió és a közösségi élet vágya viszi az elköteleződő házaspárokat. Melindáék megtanultak spanyolul, és 2014 és 2016 között már az indián őslakosok körében szolgáltak. 2017-ben aztán újra útra keltek. Két évre vállalták a szolgálatot, de az elöljáró kérésére igent mondtak a folytatásra is. ,,Visszamegyünk. Hogy meddig maradunk, azt még nem tudjuk. Ahogy kérik, és ahogy bírjuk." Most már hárman döntöttek, a 11 éves Boróka véleményét is megkérdezték. ,,Nagy kaland a kereszténység, ha az ember komolyan veszi, de máshogyan nem is érdemes. Soha nem gondoltunk arra, hogy külföldön éljünk karriervágyból vagy tapasztalatszerzés céljából. Csodálatos hely Magyarország. Nagyon szeretjük a hazánkat, és reméljük, itthon is lesz másik házaspár, amely a Szegények Szolgái missziója mellett dönt majd" - mondja Melinda, bízva abban, hogy a kétezres évekhez hasonlóan itthon is újra működni fog a szolgálat.
Most azonban Peru jelenti a folytatást. Nem volt könnyű meghozniuk a döntést, amely egyre nagyobb gyerekeik életéről is szól. A két lány iskolás, Boróka most kezdi a felső tagozatot. ,,Át kellett gondolnunk, hogy a perui oktatásban maradjanak-e a gyerekek. Úgy látjuk, ebben a mindennapokat teljesen átszövő keresztény közegben nagyon sok mindent kapnak. Többet, mint itthon. A tanulmányokat be lehet pótolni, de ezekben a meghatározó korai években hiteles keresztény nevelést kapni, amelyben a szülőnek igazi partnere az iskola, nagy érték" - véli Melinda. Nem kételkedik abban, hogy a gyerekeik jó helyen vannak. Miközben hármuk játékát figyeljük, a perui életüket bemutató filmet nézzük, és lelkes beszámolójukat hallgatjuk, mi is megbizonyosodunk erről. A családfő szerint ,,lelki izomzattal" felvértezve kell majd kilépniük a gyerekeiknek a világba, hogy értsék, mi történik körülöttük.

Folytatás Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent Mónika közösség  
Varga Zoltán plébános köszöntője 10.05
  2019-10-05 18:06:35, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Szent Mónika közösség  
Kürtösi Krisztián atya tanítása és Szentségimádás
  2019-10-04 18:16:17, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Szent Mónika közösség  
Szent Mónika Közösségek Találkozója 2019.10.01
  2019-10-03 14:08:30, csütörtök
 
  Mohos Gábor segédpüspök szentmiséje.
Videó Link

Szent Mónika Szent Ágoston édesanyja, a férjes asszonyok és anyák védőszentje.
...... ........... .............


Mónika életének titka az Isteni Bölcsesség, a megtestesült Ige iránti szeretet.
- Szent Ágoston így fejezi be édesanyja történetét: a könyvében.
Nyugodjék békében a férjével együtt, aki előtt és aki után nem volt más férje, akinek szolgált, s akiben megteremtette a türelem gyümölcsét, mert őt is megnyerte, Uram, neked. Add, hogy mindnyájan, akik ezt olvassák, oltárodnál megemlékezzenek Mónikáról, a te szolgálódról, és vele együtt Patriciusról is, aki egykor az ő férje volt, s kinek testéből, nem tudom hogyan, engem is erre az életre vezéreltél. A jámbor lelkek emlékezzenek meg róluk, akik az én szüleim voltak ebben a mulandó világosságban, s akik most már belőled, az Atyából és a katolikus Anyából a testvéreim, és velem együtt a mennyei Jeruzsálem polgárai, ahová a te néped, a kivonulástól kezdve egész a megérkezésig oly forrón vágyakozik.
Istenünk, szomorúak vigasztalója, ki Ágoston megtérése által megmutattad, hogy irgalmasan elfogadtad Szent Mónika fiáért ontott könnyeit, közbenjárására kérünk add meg, hogy bűneinket megsirassuk, és kegyelmedből bocsánatot nyerjünk!
...... ........... .......


*
- Szent Ágoston visszaemlékezései alapján édesanyjának, Mónikának igen sok nehézséggel kellett megküzdenie ahhoz, hogy a keresztény anyák példaképe lehessen. Első sorban magával és iszákosságával. Fia ugyanis - valószínűleg anyja visszaemlékezése és jóváhagyása alapján - leírja, hogy Mónika apja házában gyakran szájához emelte a boroskancsót, s ez előbb szokássá, majd függőséggé vált. A fiatal lány odáig jutott, hogy már ,,élvezettel húzott le egy kisebb kancsónyit is. Mikor ezt az egyik öreg szolgáló meglátta, megdorgálta érte. A dorgáló szóra a leány fölényesen odavágott valamit, mire a szolgáló iszákos nőnek bélyegezte. Ettől Mónika magára eszmélt, s a szolgáló szava úgy maradt benne, mint valami nagy tövis, és kigyógyította hibájából."- írja visszaemlékezéseiben Szent Ágoston. - Mindennapi oldalon
*
- A Szent Mónika közösség 2004 évben alakult meg András atya kezdeményezésére.
Szolgálatunk felemelő érzést ad azáltal, hogy nem csupán saját, vagy közösségünk tagjainak gyermekeiért imádkozunk, hanem valamennyi gyermekért, különös tekintettel, a fogyatékkal élőkre és a nehéz sorsú gyermekekre.
Forrjunk össze az imában, és éljük meg közösen a szeretet parancsát!
 
 
0 komment , kategória:  Szent Mónika közösség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 14315
  • e Hónap: 26991
  • e Év: 260738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.