Belépés
haaapci.blog.xfree.hu
Az élet egy nagy vászon, Te az olló. Csak rajtad múlik, hogy mit szabsz ki belőle. Szeresd nagyon, ami van, mert ha rájössz, hogy elveszítheted, már le... Who are you? to tell you my name?!
2012.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Videószerkesztőknek: ProShow Producer 5
  2013-02-10 16:43:59, vasárnap
 
 Videószerkesztőknek: ProShow Producer 5


Adok egy letöltési linket, abban minden benne van

Ha már telepítetted az 5-ös verziót és benne van az idegesítő jelzés, akkor mindenképpen töröld a programot, tehát uninstalláld!

Aztán töltsd le ezt:

http://data.hu/get/4718870/Photodex_ProShow_Pr...

Nem akarom leírásokkal húzni az időt. Készítettem egy részletes telepítési útmutatót. Nézd át alaposan és kövesd az útmutatást. Itt a videó (kattints majd a ,,Zárd be ezt a fejlécet" feliratra a jobb felső sarokban, mert a Netlog nem irányít át a You Tube-ra):

http://www.youtube.com/watch?v=mZkkPhpFE-g

MÓDOSÍTÁS:

Akinek gondot okozna egy egyszerű kicsomagolás vagy telepítés, másolás, az használja a portable verziót! Ez nem igényel telepítést. Csak rákattintasz arra, amit letöltöttél és indul.

Először töröld a programot, amit telepítettél korábban.
Aztán használd ezt a portable verziót:

http://data.hu/get/4726862/Photodex_ProShow_Pr...

Ha ki akarod tenni az ikonját az asztalra, nyomj a fájlnál egy jobb klikket, válaszd ki a listából a Küldést, majd azon belül az Asztal funkciót és katt rá!

Ennyi!

Még egy megjegyzés.. Mindenkinek ismerni kell saját gépét annyira, hogy az egyszerűbb műveleteket el tudja végezni. Ez alap dolog. Sok bosszúságtól ment meg.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Türelem...
  2013-01-10 08:02:25, csütörtök
 
 
TÜRELEM...


Volt egyszer egy nagyon rossz természettel megáldott fiú.
Az apja adott neki egy zsák szöget, és azt mondta neki, verjen be egyet a kert kerítésébe minden alkalommal, mikor elveszti a türelmét, és összeveszik valakivel, vagy valami rosszat mond valakiről.
Az első nap 37 szöget vert be a kerítésbe. A következő hetekben megtanult uralkodni az indulatain, és a bevert szögek száma napról napra csökkent.
Rájött arra, hogy sokkal egyszerűbb volt uralkodni az indulatain, mint beverni a szögeket a kerítésbe.
Végre elérkezett az a nap is, mikor a fiúnak egy szöget sem kellett bevernie a kerítésbe. Ekkor odament az apjához, és elújságolta neki, hogy aznap egy árva szöget sem vert be a kerítésbe.
Az apja azt mondta neki, húzzon ki egy szöget minden egyes nap, mikor nem vesztette el a türelmét, és nem veszekedett senkivel sem, vagy meg tudta állni, hogy rosszat mondjon valakiről.
Teltek a napok, s a fiú végre azt mondhatta az apjának, hogy kihúzta az összes szöget a kerítésből.
Az apa ekkor odavitte a fiát a kerítéshez, és ezt mondta neki: "Fiam, szépen viselkedtél, büszke vagyok rád, hogy így megváltoztál. Állj meg egy pillanatra, nézd csak, mennyi lyuk van a kerítésben.
Ez a kerítés soha többé nem lesz már olyan, mint régen volt. Ha veszekszel valakivel, vagy rosszat mondasz valakiről , megsebzed őt. Egy ugyanolyan sebet hagysz az ő lelkében, mint ezek a lyukak itt.
Hátba szúrhatsz egy embert, majd kihúzhatod a kést a hátából, a seb örökre ott marad.
Akárhány alkalommal is kérsz bocsánatot, a seb talán örökre ott marad.
A szóbeli, sértés ugyanakkora fájdalmat okozhat, mint a testi.
Nagyon nehéz meg nem történtté tenni meggondolatlanságból elkövetett dolgainkat.
A kiengesztelődés és a megbocsátás titka lehet az, ami segíthet a lyukak eltüntetésében.


 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Csernus doktor 10 parancsolata...
  2013-01-10 07:36:21, csütörtök
 
 Csernus doktor 10 parancsolata...1. Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt.

2. Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit!
És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz...

3. Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget.

4. A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!

5. Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?

6. Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.

7. Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra!

8. Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.

9. A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj, hogy lehess büszke is magadra!

10. A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A karácsonyi hagyományok története...
  2012-12-21 11:18:21, péntek
 
 

A karácsonyi hagyományok története...


Már a középkorban is fontos ünnep volt a karácsony, melyhez számos hagyomány és szokás kapcsolódik hogyan ünnepelték a régiek a karácsonyt.

Karácsony a középkorbanA 14-15. századi emberekre a mély vallásosság jellemző, életüket az egyház szigorú normák, keretek között szabályozta. Vallásosságuk leginkább az ünnepek alkalmával nyilvánult meg.

A középkor egyik fontos ünnepe volt a karácsony, melynek időpontja egybeesett a téli napfordulóval. A 4. századig nem volt fix dátuma az ünnepnek, majd I. Gyula pápa (337-352) határozta meg karácsony napjának december 25-ét.

A mai karácsonyi ünnepektől eltérően a középkorban hosszabb ideig tartott az ünneplés, a karácsony egyfajta lezárása volt az évnek. Mivel a munka ilyenkor szünetelt, ezért a családi ünnepek és a pihenés hónapjai ezek. Az egyház az ünnepnapokon tiltotta a munkát, persze ez alól mindig akadtak kivételek. Karácsony este együtt üldögélt a család a tűz mellett, majd együtt indultak a templomba.

A karácsony előtti időszak, advent a böjt időszaka, amiben bizonyos ételek fogyasztása tilos volt (pl tojás, hús). Ez volt a bűnbánás időszaka, amikor az emberek a túlvilági dolgokra koncentráltak, misékre jártak, elmélyültek vallásukban. Emiatt is várták annyira a karácsonyi ünneplést, a bőséges lakomákat. Az advent kezdetét éjféli harangozás jelezte. A keresztények kezdetben csak egy adventi vasárnapot ünnepeltek meg, illetve az egyházban nem is volt kötelező az advent ünneplése. A 7. században Nagy Szent Gergely pápa rendelte el a négy adventi vasárnap megtartását, illetve majd csak V. Pius pápa tette kötelezővé az advent ünneplését 1570-ben.

Karácsony második napja az adakozás napja, amikor az előljárók (a király, a nemesek, kézművesek és kereskedők) pénzt adományoztak a szolgálóiknak, inasaiknak kifejezve ezzel bőkezűségüket. Az ünneplés és lakomázás után a karácsonyi ünnepkör egészen Vízkeresztig folytatódott. A vízkereszt, vagy háromkirályok napja különlegesebb és vidámabb ünnep volt. A távolról érkezett három király jobban megragadta az emberek képzeletét. Vízkeresztkor csoportok járták körbe a várost és eljátszották a királyok érkezését.

Karácsony ünnepéhez számos hagyomány és szokás kapcsolódik, melyeket többnyire a római és a pogány hagyományokból (pl. a "Dies Natalis Solis Invicti" vagy a Saturnaliák ünnepe) vett át a keresztény egyház.

Karácsonyi örömtűz...

Karácsonyfa
Karácsonyi örömtűz
(forrás: wikimedia)
A téli napfordulóhoz kötődő pogány hagyományokban még nem szerepel a mai értelemben vett karácsonyfa, azonban a fák és örökzöldek fontos szimbólumok voltak. A téli napforduló idején örökzöld növényekkel díszítették a házak belsejét és külsejét egyaránt, hogy elűzzék a hideg tél egyhangúságát. A keresztény világban ezért lettek az örökzöldek az élet és az örökkévalóság szimbólumai. A füzérbe font örökzöldekkel, a fagyönggyel, a repkénnyel és a magyallal díszítettek. A keresztények úgy hitték, hogy a magyal bogyóit Krisztus vére színezte pirosra, mikor a töviskoronát viselte.

A középkorban a templomokat Szenteste (amit Ádám és Éva napjának hívtak) almával díszített faágakkal ékesítették. A fákat ekkor még nem vitték be a házakba. A 16. századi Németországban Szenteste papír virágokkal díszített fenyőket vittek a város főterére, ahol nagy ünneplést tartottak, a feldíszített fákat körbetáncolták, majd a szertartás részeként elégették. A karácsonyi faágak, fatuskók égetése, illetve az ehhez tartozó örömtüzek, ünneplések más nemzetek hagyományaiban is jelen voltak.

Az első írásos feljegyzés a mai értelemben vett karácsonyfáról a 15. század végéről, Strasbourgból származik Sebastian Brant német író tollából. Ekkoriban a fákat almával, ostyával díszítették A gyertyával díszített karácsonyfát elsőként 1660-ból jegyezte le Lisolette pfalzi grófnő egy 1708-ban írt levelében. A karácsonyfa-állítás szokása hazánkban a 19. században jelent meg, főleg a német ajkú városi lakosság körében. Az első ,,magyar" karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította Aszódon. Magyar jellegzetesség a szaloncukor, amit a díszekhez hasonlóan a karácsonyfa ágaira akasztanak.
Középkori lakoma - részlet a Bayeux-i szőnyegről


Étkezés

Az adventi szigorú böjtölés után mindenkinél más került az ünnepi asztalra, kezdve a vadkantól a libáig. Persze ezt is az emberek anyagi helyzete nagyban meghatározta, mindenesetre a liba népszerű étel volt. A pulyka csak az 1520-as évektől terjedt el Európában, miután a spanyolok behozták az újvilágból (hazánkba török közvetítéssel került be).

Speciális ünnepi ételek és italok is megjelentek, ilyen volt az angol wassail. Ez egy forró fűszeres ital, amit sörből és mézből készítette és gazdagon fűszereztek. A wassail szó nagyjából jó egészséget jelent.


Szórakozás Mivel a karácsony a pihenés időszaka volt, ezért több idő jutott a szórakozásra is. A nagyobb ünnepeken színielőadásokat tartottak, annak ellenére, hogy az év többi részében az egyház tiltotta a színjátszást. Karácsonykor az emberek színjátékok, históriák formájában láthatták a Jézus születését, a három király érkezését, a szent családot.

A színjátékok mellett a karácsonyi énekek is népszerűek voltak a középkorban. Elterjedt volt a Karácsony 12 napja című zenei játék, melynek lényege, hogy mindenki elénekli a dal egy-egy versszakát, hozzá énekelve az előtte elhangzott versszakokat is.


Ajándékozás

Az ajándékozás szokása is a pogány hagyományokból ered. Bőkezűségük jeleként karácsony ünnepén a feljebbvalók adtak ajándékot a szolgálóiknak.

Az ajándékozás szokása is kezdetben egyházi keretek között zajlott, a mise alkalmával adományokat gyűjtöttek, amit a szegények között osztottak szét. Mikor hivatalosan is december 26-a lett az adakozás napja, a szegények házról házra jártak, énekekkel, versekkel köszöntötték a házaikat, akik ezért ajándékokat, de többnyire pénzt adtak. Ez a hagyomány a mai Angliában is él, a neve ,,Boxing Day".

A XVII. század folyamán aztán fontosabbá vált a család összetartása, az együtt és a gyerekekkel töltött idő, ezért a gyerekek kerültek karácsonyi ünneplés középpontjába, ekkortól terjed el a gyerekek megajándékozása. Hazánkban a karácsonyi ajándékozás csak az 1930-as évek után vált hagyománnyá.


VásárokA német városokban alakult ki a karácsonyi vásározás szokása, mely a XVIII-XIX. század fordulóján vált széles körben ismertté. A vásárokon főként a kézművesek termékeit árusították. A XIX. századtól pedig egyre nagyobb méretekben világszerte elterjedtek a karácsonyi vásárok.

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A Kávé története...
  2012-12-17 07:42:05, hétfő
 
 

A történelem homálya fedi a kávé felfedezését, és azt sem tudjuk, ki jött rá, hogy a kávé emberi fogyasztásra alkalmas. Mégis számos legenda foglalkozik ezzel a témával. A legvalószínűbb Kalid etiópiai kecskepásztor elbeszélése, amely a Krisztus utáni 3. évszázadból származik. Kalid megfigyelte, hogy kecskéi egy bizonyos bokor leveleinek és gyümölcsének elfogyasztása után nagyon izgatottá váltak és éjszaka sem tudtak nyugovóra térni. Kíváncsiságában megkóstolta a gyümölcsöt, és az élénkítő hatást önmagán is tapasztalta. Stimuláló hatása miatt kávét először Etiópia kora keresztény kolostoraiban készítettek, hogy elnyomják a hosszan tartó vallási ünnepségek során tapasztalható fáradékonyságot.

Ha a feketekávé eredete homályba vész is, az eltérő források abban megegyeznek, hogy a kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik. Innen terjedt el Jemenbe, Perzsiába, Arábiába és Egyiptomba.
Egy arab szerző, Sehabeddin Ben, úgy véli, hogy a kávéivás rituáléját az adeni mufti, Gemaleddin honosította meg a XV. század közepén Boldog Arábiában. Gemaleddin Perzsiában látta néhány honfitársát kávézni, és mikor hazatérve betegeskedni kezdett, maga is próbára tette az italt. Nemcsak meggyógyult, hanem megtapasztalta a kávé serkentő, áloműző hatását is. Fogyasztani kezdte, és ajánlotta, hogy a dervisek kávéval élénkítsék magukat az imával töltött éjszakákon.

A kávé hamarosan egész Adenben elterjedt, sôt eljutott Mekkába, Medinába, Kairóba, Damaszkuszba, Konstantinápolyba is, ekkor azonban még csak hívő mohamedánok fogyasztották. Később, az 1500-as évek derekán megnyitottak az első kávéházak, de mikor éppen divatba jöttek volna, a vallásos mohamedánok kötelezték a muftit, hogy zárassa be őket, mivel a pörkölt kávé szénféleség, nem tetsző dolog a mohamedán vallásnak.
A tiltás ellenére az emberek otthonukban, zárt ajtók mögött hódoltak a kávézásnak, és a későbbiekben olyannyira elterjedt, hogy semmi sem szabott gátat ellene.

A XVI-XVII. században a Balkán és Észak-Afrika felé előretörő török birodalom magával vitte a kávézás szokását.A kávé tehát hamarosan megjelent Velencében. Francesco Morosini, a Velencei Köztársaság követe, 1582-es konstantinápolyi jelentésében megemlíti, hogy Keleten számos olyan üzlet van, ahol az emberek naponta többször találkoznak egymással egy forró, sötét ital mellett. Az 1600-as évek elején megnyílt az első velencei kávéház, és az olasz ízlésre újjáalakított kávézók gyorsan sokasodtak az itáliai városokban. A fanatikus hívők ezúttal VIII. Kelemen pápát próbálták rávenni arra, hogy tiltsa be “az ördögi italt". VIII. Kelemen a legenda szerint megkóstolta a kávét, és úgy vélte, kár lenne, ha csak a hitetlenek fogyasztanák.

Az első párizsi kávéházat 1672-ben nyitotta meg egy örmény kereskedő, de a várt siker elmaradt. Később más örmény és perzsa vállalkozók is kísérleteztek sajnos eredménytelenül. Minden bizonnyal nem ismerték a francia szokásokat. Nemsokára ugyanis franciák rendeztek be elegáns, tágas helyiségeket, ahol kávét, teát, csokoládét, egyéb frissítőket kínáltak, s ide már szívesen eljöttek az írók és a társasági emberek. Ötven év múlva több mint háromszáz kávézó volt Párizsban, ám Dubois bíboros a régenskorban az 1700-as években betiltotta a kávéházi csevegéseket, és rendőri figyelem alá vonták a kávéházakat. Az első londoni kávéház néhány évvel maga mögött hagyta a párizsit. Az angol törvénykönyvek 1660-ban említik először a kávét. A kávéárusokra gallononként négy penny adót róttak ki. 1675-ben Károly király betiltotta a kávéházakat, amelyeket felforgató eszmék terjesztésével vádoltak, de a tilalmat néhány napon belül visszavonta.
Az európai piacokra többnyire Alexandria és Szmirna kikötőiből érkezett a kávé. Az ital növekvő közkedveltsége és a nagy kikötői adók miatt azonban megpróbálták a kávét a gyarmatokon is meghonosítani. A hollandok az Indonéz-szigeteken, a franciák Martinique-on és az Antillákon, az angolok, spanyolok és portugálok Ázsia és Amerika trópusi vidékein létesítettek ültetvényeket. A két leggyakoribb faj, a Coffea arabica és a Coffea robusta, Afrikából került a világ különböző tájaira.

A kávé Magyarországon...

Az első kávézásra vonatkozó adat 1714-ből származik, amikor is a “katolikus rác" Cavesieder Blasius (=Kávéfőző Balázs) házat vásárolt Pesten. 1729-ben három kávés civakodásáról tanúskodik a pesti tanács jegyzőkönyve: az említett Balázs és a német Franz Reschfellner tesz panaszt az olasz Francesco Bellieno olcsó árai miatt, amellyel rontja az üzletüket... A 20. század elején már csaknem 500 kávéház működött a fővárosban, ami alkalmat adott a legkülönbözőbb foglalkozású embereknek beszélgetésre és politizálásra. Később hazánkban is kultúrtörténeti jelentőségre tesz szert maga kávéház, számos történelmi esemény dől majd el, egy csésze forró fekete mellett.

Kóstold meg a DXN kávéit, melyekhez csak pecsétviasz gombát adagoltak, semmi mást!!! Így még egészségesebb!

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Advent II. hete: A földi küldetésed nem csupán rólad szól...
  2012-12-09 07:05:44, vasárnap
 
 

Advent II. hete: A földi küldetésed nem csupán rólad szól...


Míg advent első hete a mély belső összehangolódás időszaka volt, addig a második héten már az emberekkel való kapcsolataidra kerül a figyelem. Tudomásul kell venned, hogy nem egyedül létezel a világban ezért minden, amit teszel egyszer és mindenkorra hatással van azokra az emberekre is, akik körülvesznek téged.

Az életed küldetése, amit az önmagaddal való összehangolódás során felismerhetsz és amit az egész életed során betöltesz és kinyilvánítasz a külvilág számára nem csak rólad szól. Amennyire számodra fontos, hogy összhangban légy önmagaddal és képes legyél betölteni a küldetésedet, éppen annyira fontos a világ számára is, hiszen a küldetéseddel nem csak te magad szerezhetsz tapasztalatokat, de másokat is tanítasz és formálsz, akár tudsz róla, akár nem.

Egyedül álló egyéniséggel rendelkezel

Egyedülálló egyéniséggel rendelkezel, amit nem rejthetsz el a világ szeme elől. Amennyire képes vagy ezt az egyedülálló egyéniségedet kinyilvánítani a világ olyan mértékben fog gondoskodni róla, hogy semmiben sem szenvedj hiányt. Rá kell ébredned a világgal való összhangod fontosságára.

Az életed tudatos teremtése csak a világgal összhangban történhet meg. Törekedj arra, hogy kiváló kapcsolatot alakíts ki azokkal az emberekkel, akik körülvesznek téged. A jó kapcsolat alapja azonban soha sem a szerepjáték, hanem az őszinte önátadás. Keresd azoknak
az embereknek a társaságát, akik mellett igazán képes vagy önmagadat adni. Az ilyen emberek társaságában mindig önfeledten és fesztelenül tudod kinyilvánítani önmagad.

Van akivel nem egy úton jársz

Ha vannak emberek, akik társagában nem tudsz önmagad lenni, akkor inkább dönts úgy, hogy búcsút veszel tőlük, hiszen így tudod a leginkább szolgálni őket. Nem lehetsz jóban mindenkivel, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az utatok egy irányba halad. Neked is járnod kell a sajátodat és másokat sem terelhetsz el az útjukról.

Soha nem kell senkit sem kell hibáztatnod azért, amilyen életet él, hiszen mindenki saját maga felel a döntéseiért. Ha úgy érzed, az utatok nem egy irányba halad, a legnagyobb szeretettel dönts inkább úgy, hogy te mész másfelé. Soha ne érezz bűntudatot azért,
mert búcsút veszel valakitől.

Vannak kapcsolatok, amik idővel véget érnek

Ha te folyamatosan fejlődsz, akkor könnyen lehet, hogy az az energia, ami egy másik emberrel korábban összetartott, most már inkább teher, mint áldás. Ez gyakran bekövetkezhet házasságban, párkapcsolatban és barátságban is. Ilyenkor érdemes őszintén
beszélgetned azzal az emberrel, akit szeretsz, hiszen ezzel esélyt adhatsz neki arra, hogy képes legyen o is fejlődni. Időnként azonban a legszorosabb kapcsolat is felbomolhat ha már nem szolgálja a közös fejlődést.

Ismerd fel a szerepeidet és ha kell dönts úgy, hogy nem játszod tovább őket!

Ha jobban megfigyeled azt, ahogyan élsz, akkor rá fogsz jönni, hogy a jelenlegi életed sokszor inkább egy színdarabhoz hasonlít, ami napról-napra ugyanabban a formában játszol el, ugyanazokkal a szereplőkkel, ugyanazok között a díszletek között, ugyanabban a
jelmezben.

Az egész olyan, mint egy ördögi mókuskerék, amiből első ránézésre nincs kiút. Olyan, mintha a szereped rabja lennél és soha nem adhatnád igazán önmagad. Az egyéniséged, vagyis az a forma, ahogyan a benned lévő erő a külvilág felé megnyilvánul sokkal több mint egy színpadi szerep és sokkal több lehetőség lakozik benned.

Egyszerűen tegyél meg annyit saját magadért, hogy elkezded figyelni magad és elkezded figyelni a környezetedet. A figyelem egy egészen új fajta tudatosságot eredményez számodra, azt a tudatosságot, amire az emberiség új időszaka épül. Az új tudatosság megszerzésének folyamata, pedig nem más, mint a TUDATI DIMENZIÓVÁLTÁS
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Amit az adventről tudni kell...
  2012-12-03 11:29:41, hétfő
 
 
Amit az adventről tudni kell...

|
Általában az emberek természetesnek veszik, hogy karácsony előtt 4 héttel meggyújtják az adventi koszorú első gyertyáját, majd sorban vasárnaponként a maradék hármat is. Sokan azonban ennek ellenére sincsenek tisztában azzal, mit is jelent valójában az advent?Advent

Az advent szó latin eredetű, jelentése megérkezés (az Úr érkezése), eljövetel. A karácsonyra való előkészület ideje, kezdete pedig András naphoz (november 30.) legközelebb eső vasárnap.
Mint minden ünnephez, az adventhez is tartoznak hagyományok, hiedelmek: régen az ünnep kezdetét harangszó jelezte éjfélkor, a vallásos emberek ilyenkor szigorú böjtöt tartottak, falun pedig hajnalban misékre jártak Szűz Mária tiszteletére. A régi adventi hagyományokhoz tartozik még Borbála (dec. 4.), Miklós (dec. 6.) és Luca (dec. 13.) napja is.
Szent-Borbálát a legenda szerint kereszténységéért lefejezték. A lányok pártfogójuknak tekintették, és ezen a napon a cseresznyefa ágát vízbe tették, ha karácsonyra kivirágzott, az házasságot jelentett.
Szent Miklós püspök egyszer egy ablakon dobott be aranyakat három hajadonnak, akik ezért tisztességgel férjhez mehettek. Innen ered a szokás, hogy gyermekek a mai napig kiteszik az ablakokba cipőiket, és várják a Mikulást.
Szent Luca napja az év legrövidebb napja. Ekkor a fiatal eladósorban lévő lányok 13 darab papírra felírtak 13 különböző férfinevet, majd minden nap kidobtak egyet, és az utolsó papíron szereplő név jelentette a leendő férj nevét.

Az adventi koszorú

Az advent szimbóluma a violaszín vagy lila, amely az összeszedettség, a fegyelem és a bűnbánat színe. Talán az egyik legfontosabb szimbólum mégis az adventi koszorú, amely 1860-ban „keletkezett”, és eredetileg a lelki megtisztuláshoz segítette hozzá az embereket. A koszorú hagyomány szerint kerek, mert a kerekség az örökkévalóságot jelképezi, bár manapság a modern formák kedvelői négyszög alakúakat is készítenek vagy vásárolnak. A koszorú alapanyaga az örökzöld növény (fa, hajlékony vessző esetleg szalma), melyet mohával vagy fenyőágakkal díszítenek, és elengedhetetlenek a szalagok, tobozok, műhó, szárított narancs vagy citrom, és persze a 4 gyertya.

Az egyik adventi gyertyagyújtással kapcsolatos mítosz szerint, minden vasárnap, amikor gyertyát gyújtunk, angyalok szállnak a Földre. Ezek az angyalok segítenek minket, hogy eredményes legyen a karácsonyra való várakozás.

Angyalok adventkor:

Angyalok adventkor:

- Első vasárnapon négy héttel karácsony előtt kék köpenyben egy angyal száll le közénk, hogy megkeresse azokat az embereket, akik meghallgatják őt.

- Második vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll alá, egy serleget hozva magával, hogy abban szeretetet vigyen fel a mennybe.

- A harmadik vasárnapon egy fehér angyal jön a mennyből, hogy békét, tiszta szeretetet és boldogságot hozzon az embereknek. Kezében fénysugárral megérint mindenkit, akinek a szíve tiszta.

- Negyedik vasárnapon egy angyal lila lepelben lantot pengetve és énekelve járja be a Földet. Ettől az énektől rügyeznek ki tavasszal a magok.

Az adventi naptár

Az adventi naptár

Az adventi szimbólumok közé tartozik még a naptár. Állítólag egy leleményes édesanya találta ki kisfiának az adventi naptár alapötletét, hogy a gyermek tudja, hányat kell még aludni karácsonyig. A naptárnak sokféle változata létezik: készítik fából, papírból, hol bibliai idézeteket tesznek az ablakok mögé, hol pedig csokit vagy bonbont. Csak arra kell odafigyelni, hogy imádott porontyunk nehogy idő előtt felfalja az összes csokit az ablakok mögül.


Adventi finomságok

Az ünnep persze nem ünnep finomságok, édességek nélkül, így az advent sem. Ilyenkor olyan süteményeket kell készíteni, amelyek illatukkal és ízükkel is kellemesebbé teszik az ünnepi várakozást. Általában édes apró süteményekkel szoktak a karácsonyra készülni a háziasszonyok, mint például az adventi muffin, bejgli, csokis szívek, püspökkenyér, fahéjas csillagok, habcsókok, mandulás-mézes sütik és a jellegzetes illatukkal hódító narancsos nyalánkságok.

Miután az összes adventi ételt végigkóstoltuk, jöhetnek a karácsonyi és szilveszteri nem teljesen kalóriaszegény étkek, majd (amivel szerintem minden hölgy már most tisztában van) az újévi fogadalomként kötelezően betartandó januári fogyókúra.

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
A december elhozza az utolsó nagy ugrást ebben az évben
  2012-12-03 06:23:40, hétfő
 
 A december elhozza az utolsó nagy ugrást ebben az évbenA 2012-es év az ugrásszerű fejlődés éve. Az idei év ízelítőt adott neked abból, hogy milyen elképesztő ütemben fog változni körülötted az élet az előtted álló időszakban. Az év végére a tudatod készen áll arra, hogy dimenziót váltson.

A tudatod teremtő képessége megnyílt számodra az idei év volt a felkészülési folyamat utolsó lépése. Egy rendkívül hosszú és nehézségekkel teli út áll mögötted, aminek során fokozatosan felkészülhettél erre a csodás átalakulásra.

Ettől a pillanattól fogva már kizárólag rajtad múlik

Mikor veszed észre, hogy a gondolataid egytől-egyig valósággá válnak? Ha pedig ez így van, akkor elég ha megtanulod uralni a gondolataidat és képes leszel uralni a körülötted levő valóságot.

A december hónap energiája egy óriási lendületet ad számodra

A tudatod ugrásszerű fejlődésnek indul. Most van itt a pillanat, amikor előre kell tekintened és meg kell fogalmaznod magad számára milyenné akarod formálni a valóságod az előtted álló években.

Meg kell tanulnod vizuálisan gondolkodni, mert a következő évben az határozza majd meg a valóságod, hogy mennyire vagy képes tisztán és világosan magad elé vetíteni mindazt, amire vágysz. Itt az alkalom, hogy kigondolj valami csodálatosat, amire a szíved legmélyéről vágysz, hogy a következő évben belevághass annak megvalósításába.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Advent I. hete: Ismerd fel isteni önmagad!
  2012-12-02 08:01:43, vasárnap
 
 
Advent I. hete: Ismerd fel isteni önmagad!


Advent első hetében a mély belső összehangolódás kerül a középpontba. Ebben az egy hétben érdemes számban venned, hogy mi az, aminek az elvégzését erre az évre tervezted és mi az ami ebből megvalósult.

A legbelső vágyaid azok, amik a legszorosabb kapcsolatban vannak az isteni önmagaddal. Ha a vágyaid többnyire valóra válnak, akkor az isteni önmagaddal összhangban éled az életed, ahol folyamatosan jelen van önmagad legbelsőbb igazsága is.

Ki az isteni önmagad?

Az isteni önmagadat más néven felettes énnek, vagy angyali énnek is nevezheted, de úgysem ez a lényege, hanem a szellemiség, ami az elnevezés mögött húzódik. Az isteni önmagad egy olyan szellemi MAG az életedben, ami az egész életutadat, a vágyaidat és a tetteidet is meghatározza. Ha boldogan, elégedetten és sikeresen éled az életed, akkor biztos lehetsz abban, hogy összhangban vagy az isteni önmagaddal.

Mi történik, ha nem vagy összhangban az isteni önmagaddal?

Amikor sikertelennek és boldogtalannak érzed magad, akkor egy falat húzol fel isteni önmagad és az életed közé, ami megnehezíti, hogy aktív kapcsolatban légy az életterveddel és döntéseidet azzal összhangban tudd meghozni.

Amikor fal van az életed és a benned élő isteni között az nem azt jelenti, hogy nincs jelen benned az isteni csupán azt jelenti, hogy tudattalanul elzártad magad a vele való aktív kapcsolattól. Amikor ez megtörténik, akkor abban érheted tetten, hogy görcsössé és erőltetetté válnak a tetteid, bizonytalanná válnak a döntéseid. Ilyenkor az az érzésed lehet, mintha kicsúszna a talaj a lábad alól és elveszítenéd a biztonságot az életedből.

Hogyan találhatsz utat az isteni önmagadhoz?

Az elzárt állapotból az egyetlen kiút az összehangolódás útja, amihez több módszer is rendelkezésre áll. Az egyik egyszerű meditatív technika, ha néhány percig elvonulsz, akár naponta több alkalommal és semmi mást nem teszel, mint a légzésedre figyelsz behunyt szemmel.

Ez a folyamat segít kikapcsolni a pörgő gondolatokat, aminek következménye, hogy akár másodpercek alatt leomolhatnak a falak, amik elválasztanak az isteni önmagadtól és újra képessé válsz befogadni azt az inspirációt, ami minden pillanatban a rendelkezésedre áll.

Az isteni önmagaddal összhangban az életed gördülékennyé és spontánul sikeressé válik, de ennek gyakorlati alkalmazásához időre és kitartásra van szükséged. Advent első hete arra hívja fel a figyelmedet, hogy vizsgáld meg, hogy az elmúlt egy évben mennyire tudtad összhangban élni az életed isteni önmagaddal, ami esélyt ad neked arra, hogy újra felépítsd az elveszett kapcsolatot.

 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Van egy olyan mosószer, amelyet nem kell előállítani,mert a
  2012-11-28 17:13:57, szerda
 
 
Van egy olyan mosószer, amelyet nem kell előállítani,mert a fán terem...A napjainkban használt mosószerek alkalmazása köztudottan
környezetszennyezést okoz. Mosást követően a szintetikus,
el nem bomló alapanyagokból készült mosószeres víz
szennyvízként a víz természetes körforgása által a természetbe
jut, ahol vegyi anyagok lebomlása hosszú időt vesz igénybe,
ez alatt felszívódik a növényekbe, így az állatok
szervezetébe is bejut, az élő szervezetek működésére negatívan hat.

Mosódió: a természetes, környezet- és bőrbarát,növényi mosószer 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 464 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12
  • e Hét: 12
  • e Hónap: 1536
  • e Év: 1536
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.