Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A böjt ereje
  2015-02-19 09:50:03, csütörtök
 
  Lelki zarándoklat

Egy zarándok tudja jól, hogy alaposan át kell gondolni, mennyi mindent visz magával az útra, mert minden fölösleges teher mázsás súlyként fog rá nehezedni az úton. Éppen ezért a zarándoklatra készülve az ember számba veszi, mi az, ami nélkülözhetetlen, és mi a nélkülözhető az életében. A rutinos utazók, kirándulók többnyire csak a legszükségesebbeket viszik magukkal az útra, és a megszokott kényelmüket szolgáló dolgaikat otthon hagyják.

A nagyböjt egy lelki zarándokút, mely a Föltámadás öröméhez vezet(het) el bennünket. Itt is érvényesek az utazás szabályai: át kell gondolnunk, mi az, ami Életünkhöz elengedhetetlen, ami minden körülmények közepette fontos.
A nagyböjti utazás arra hív bennünket, hogy rádöbbenjünk, mennyi minden dologgal vesszük körül magunkat, amik nélkül valójában nyugodtan tudunk élni. Aki képes őszintén számba venni az életét megtöltő dolgokat, láthatja, hogy sok idő, energia elmegy igazán lényegtelen események követésével, üres időtöltéssel, vagy olyan értéktelen szórakozással, ami nem teszi teljesebbé, jobbá az embert. A nagyböjt arra hív bennünket, hogy a megszokott, kényelmes napi rutinunkat értékeljük át, az időbeosztásunkat vizsgáljuk fölül. Ha komolyan vesszük mindezt, föl fogjuk ismerni, hogy sokszor csupán üres kifogás a sokszor elhangzó mondat: ,,Nincs időm!" A nagyböjt, akárcsak a zarándoklat, képes új ismeretekkel megajándékozni bennünket, újabb és újabb lelki kincseket tárni elénk.

A lelki zarándoklás feltétele azonban, hogy elszántságunk, elhatározásunk ne csupán ideig-óráig tartson, hanem végig kitartsunk lemondásainkban, fogadalmainkban. A böjt erejét sokszor lebecsüljük, és legyintünk rá, mint a régi korokból itt maradt emlékre. Pedig maga Jézus figyelmeztet bennünket, amikor tanítványai kérdezik, hogy miért nem tudták kiűzni az ördögöket:
,,Ez a faj nem űzhető ki, csak böjt és imádság által!" (Mk 9,29)

Pontosan emiatt, illetve, hogy maga a sátán is tudja, mekkora ereje van a lemondásnak és a böjtnek, mihelyst az ember lemond valamiről vagy megfogad valamit Istennek, a sátáni incselkedés következtében a kísértés szinte azonnal megjelenik. Nem könnyű a nagyböjtöt botlás nélkül végigélni, de a küzdelmet érdemes újból és újból fölvenni, még akkor is, ha netán elbotlottunk. Isten másképpen szemlél bennünket, mint mi emberek egymást: Isten nem (csak) az elért eredményt nézi, hanem a befektetett munkát, a küzdelmet, mert végső soron maga a küzdelem az, ami segít, hogy érettebb, jobb emberekké váljunk a böjti időszakban. Ha jól töltjük a böjt idejét, akkor a lelki küzdelmeink gyümölcseként valóban teljesebb emberekké tudunk válni; újra tudjuk rendezni az életünket, és a böjt be tudja tölteni a szerepét: jobb emberekként el tud vezetni bennünket Istenhez, és a Föltámadás mindent beragyogó fényéhez.


Gulybán Gergely,a Mária Út lelki vezetője

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
Aki halandó, csak halandót szerethet halhatatlanul
  2014-03-05 01:47:30, szerda
 
  ,,Hamvazószerda jele, szürke hamuja arra figyelmeztet, ami sorsunkban törékeny, emberségünkben esendő. Arra, hogy halandók vagyunk. Mivel csak így, ennek teljes tudomásulvételével érthetjük meg azt a másik - gyengeséget - , - isteni gyengeséget -, amire hamvazószerdán fölkészülünk: Krisztus halálát.
A nagyböjt első napja nem véletlenül a halandó emberé, ahogy az utolsó se véletlenül a sírba fektetett Istené. Krisztus halandóságunkban adhatott nekünk egyedül halhatatlan találkozót, ahogy ezt a József Attila-sorok szándékuk ellenére is megfogalmazzák:

»Aki halandó, csak halandót / szerethet halhatatlanul«.

Ez az isteni szeretet legmélyebb titka, mely épp veszendőségünket választotta örök találkozóhelyül.
A hamu keresztjéről a kereszt halottjáig egyenes út vezet, egyazon út különböző stációin át. Minden állomás veszendőségünk egy-egy fejezete: tökéletes osztozkodás Isten és ember közt - halálban és halhatatlanságban."
(Pilinszky János)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
A böjt, mint lelkünk orvosa
  2014-03-05 00:09:28, szerda
 
  A böjt, mint lelkünk orvosa az egyik kereszténynél megalázza a testet, a másiknál megfékezi a haragot, az egyiktől elűzi az álmot, a másikat serkenti a több erénygyakorlatra, az egyiknél tisztítja az értelmet és szabaddá teszi a gonosz gondolatoktól, a másiknál megköti a féktelen nyelvet, és Isten félelmével mint fékkel erősíti azt, nem engedve meg neki, hogy üres és illetlen szavakat mondjon, a másiknál pedig nem engedi meg a szemeknek, hogy ide-oda nézzenek és kíváncsiskodjanak, mit csinál ez vagy a másik, hanem elrendeli, hogy mindenki fordítson saját magára figyelmet.

(Teológus új szent Simeon)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
A böjt az irgalmasságból meríti erejét
  2014-03-05 00:05:19, szerda
 
  A böjt az irgalmasságból meríti erejét. Ha irgalmasság nélkül böjtölsz, akkor böjtöd nem böjt.

(Aranyszájú szent János)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
A szentatyák gondolatai a böjtről
  2014-03-05 00:03:42, szerda
 
  Nekünk így kell tennünk: nemcsak egyszerűen eltölteni a böjt heteit, hanem kutatni a lelkiismeretet, vizsgálni a gondolatokat és megjegyezni, hogy mit voltunk szerencsések ezen a héten csinálni, mit a másikon és mi újat kezdtünk meg, hogy elérjük a következőn és milyen szenvedélyekből javultunk meg. Ha mi nem fogunk ilyen módon megjavulni, és nem mutatunk fel ilyen gondoskodást lelkünkért, nem lesz semmi hasznunk a böjtből és a megtartóztatásból, amelynek magunkat alávetettük.
(Aranyszájú szent János)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
A keleti egyház nagyböjti imádsága
  2014-03-04 23:58:28, kedd
 
 


Link

Szíriai Szent Efrém:
A keleti egyház nagyböjti imádsága


Életem Ura és Uralkodója,
ne engedd hozzám a jóra való restség,
könnyelműség, pénzvágy
és megszólás szellemét!

Ajándékozd inkább szolgádnak
a józanság, alázatosság,
állhatatosság és szeretet lelkét!

Igen, Uram és Királyom,
add, hogy megismerjem bűneimet
és meg ne ítéljem felebarátomat,
mert Te áldott vagy mindörökké,

Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
Hamvazószerdán
  2014-03-04 23:55:12, kedd
 
  Szíveteket szaggassátok meg, úgy térjetek meg!

A hamu a homlokomon ma hideg maradványa egy hatalmas, fényt és meleget, arany ragyogását adó tűznek.
Uram, ígérem, hogy láng leszek! Akik a közelembe jönnek, meleget és bátorítást találnak nálam.
A hamu a homlokomon ma fekete jele a tűzbe vetett gyomoknak, melyek megakadályozták, hogy kikeljenek a magok.
Uram, ígérem, kiirtom a szavaimban és tetteimben növekedő rosszakarat tüskéit, a vetélkedés és megszólás töviseit!Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
2. A böjt képessé tesz meghallani Isten akaratát
  2014-02-23 02:36:57, vasárnap
 
  Semmi sem lesz lehetetlen nektek!

Hosszú idővel az eset előtt a Lélek a pusztába vezette Jézust, ahol 40 napot és 40 éjjelt étel és ital nélkül töltött. "Ez a fajzat ki nem megy, hanem ha könyörgés és böjtölés által." Jézusnak nem jelentett lehetetlen feladatot ennek a makacs démonnak a kiűzése. Ha Jézus böjtölés nélkül is el tudta volna végezni ezt a feladatot, akkor minek böjtölt volna? Isten Fia, aki igazi ember volt, tudta, hogy vannak olyan természetfölötti dolgok, melyek csak így hozhatók mozgásba. Magától értetődőnek kellene lennie a böjtnek a mi életünkben!

A böjt mindenkié

Talán most erre gondolsz: "Még mindig nem világos, mi köze ennek az én életemhez. Én nem űzök ördögöket, mindez nem vonatkozik rám."Link


Jézus szavai szerint viszont a böjtölés minden követőjének kötelessége. Amikor a farizeusok megkérdezték Tőle, hogy a tanítványai miért nem böjtölnek, így felelt: “Böjtöl-e a násznép, míg velük a vőlegény? Majd jönnek napok, amikor a vőlegény elvétetik tőlük, és azokban a napokban majd böjtölni fognak." (Lukács 5:34-35)

Ez egy kijelentés: böjtölni fognak. De Jézus nem vár el tőlünk olyat, amit Ő maga ne tett volna. Ő mindenben a példaképünk. (Péter 2:21)

“Nem feljebbvaló a tanítvány az ő mesterénél. Mikor tökéletessé válik, mindenki olyan lesz, mint a mestere." (Lukács 6:40)

Isten örömét leli a jutalmazásban

Amikor az adás, imádkozás és böjtölés gyakorlata jelen van az életedben, akkor Isten nem késlekedik a nyilvános megjutalmazással. (Máté 6) Ezen fejezet végén vessünk egy pillantást Dániel történetére.

Dániel böjtölése Isten nyilvános jutalmát vonta maga után: a birodalom minden más lakójánál nagyobb bölcsességgel áldotta meg Dánielt. Dániel 3 hétig nem evett kívánatos ételt, sem húst, és nem ivott bort. Böjtje megtörte Perzsia fejedelmének erejét, és felszabadította Isten angyalait annak érdekében, hogy Isten akarata beteljesedjen.

És még ez is csak a jéghegy csúcsa. Ahogy tovább olvasol a böjtről, megmutatom neked, hogyan működik a hármas kötél életed minden területén.

Szeretnéd tudni Istennek az életedre vonatkozó akaratát? Tudni szeretnéd, kivel házasodj össze vagy mit tegyél életed egy válságos időszakában?

Bebizonyítom neked, hogy a böjt képessé tesz világosan meghallani Isten akaratát. A böjtölésed kihat gyermekeid életére is. A böjtölés gyógyulást hoz a lelkednek és egészséget a testednek, sőt pénzügyi fellendülést és Isten áldásait vonja maga után. Akár közelebb akarsz kerülni Istenhez, akár áttörésre van szükséged életed valamelyik területén, ne feledd: semmi sem lehetetlen Isten gyermeke számára.

Forrás: Jentezen Franklin Böjt - avagy változtasd meg az életed c. könyve
Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
1. A böjt: a titokban megvalósult fegyelem
  2014-02-22 23:59:22, szombat
 
  "Amikor úgy érzem, kezd kiszáradni a szellemem, amikor nem érzem a Szentlélek metsző erejét és szükségem van egy felüdítő és szárnyakat adó találkozásra Istennel, a böjt az a titkos kulcs, ami feltárja a Menny ajtaját és bevágja a pokol kapuit."

Jentezen FranklinLink

Mi a böjt?

Először tisztázzuk, mit NEM jelent a böjt, pontosabban a Szentírás szerinti böjtölés. A böjt nem pusztán azt jelenti, hogy egy ideig nem veszünk magunkhoz táplálékot. Az a koplalás, vagy fogyókúra. És nemcsak a világtól elzárt szerzetesek privilégiuma vagy életmódja. A böjt az Istennel való mélyebb kapcsolat természetes alkotóeleme.
.
Néhány napos böjt alatt az ember szelleme megtisztul a világi gondolatoktól és bámulatosan fogékonnyá válik Isten valóságára. Ahogy Dávid írta a 42. zsoltárban: "Mélység mélységet hív elő." Dávid böjtölt. Isten iránti éhsége nagyobb volt, mint a táplálék utáni természetes vágya. Végül eljutott arra a pontra, amelyben törékenysége és gyengesége megtapasztalásának mélyéről kiáltott Isten mélységeihez.

Ha csak egyszer is megtapasztalod ezt a fajta bensőséges együttlétet a világegyetem Teremtőjével - és az a rengeteg áldást és jutalmat, amit ez magával hoz -, akkor az egész hozzáállásod meg fog változni! A böjt a világ előtt ismeretlen titkos erőforrás.

Forrás: Jentezen Franklin Böjt - avagy változtasd meg az életed c. könyve
Link
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
A böjt a test imádsága
  2013-12-30 00:06:03, hétfő
 
 

Link

"A böjt a test imádsága. "Utánad szomjúhozik az én lelkem, szintúgy vágyódik utánad az én testem is a puszta és járatlan és vizetlen földön" (Zsolt 63,2). A test is vágyik a Teremtőjére, szeretne bekapcsolódni Isten dicsőítésébe. A komolyan böjtölő embernek minden porcikája tudja, hogy jeles idő van, ha akarna sem tudna megfeledkezni róla. Aki jócselekedettel akarná "kiváltani", az akár meg is feledkezhetne róla, de a korgó gyomor ezt nem engedi. Szamár testvér mindig csak az elején követelőzik, de ha látja, hogy ki az úr, akkor megadja magát, és engedelmesen bekapcsolódik az imába.

Ima nélkül nem sokat ér a böjt. Azt hívjuk inkább fogyókúrának. Nem sok köze van a kettőnek egymáshoz. Összekeverni sem szabad őket. Mintha egy nemes italba kis saras vizet is vegyítenénk. Épp benne van mindkettő, de hát mégis a hitványabb győz a másik fölött. Ha nem Istenre figyelve végzem a böjtöt, ha nem válik tudatos fölajánlássá a lelkemben, ha nem Isten szerelméért teszem, akkor bármilyen cudarul gyötröm is magam, csak "zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom." Nincs benne érték, nincs benne tartalom. Akinek fölajánlom, Ő teszi értékessé a böjtöm. Én magam arra képtelen vagyok.

A lemondással csak a helyet tudom biztosítani önmagamban. Ha a böjttel alkotott hiányt és űrt nem a Lélek tölti meg, melyet imával hívok le, akkor megjelenik benne más: az ítélkezés, a gőg és egyéb hitványságok. Sok olyan fajta van, ami "csak imádsággal és böjttel űzhető ki", aki tehát e kettővel él, sokra juthat a lelki küzdelemben."

Forrás: a Mária Rádió 2010. márciusi hírleveléből.
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω Böjt  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 168
  • e Hét: 3178
  • e Hónap: 10452
  • e Év: 276473
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.