Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
A legszebb nap : A ma. Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 899 
Számos népi megfigyelés
  2017-09-02 23:44:23, szombat
 
 

18 népi megfigyelés, ami a hideg telet jelzi


Számos népi megfigyelés bizonyítja, hogy az állatok a maguk sajátos módján előrejelzik az időjárás változásait. Sokat közülük már a kutatók is alátámasztottak bizonyítékokkal és tudományos magyarázatokkal. Ha megfigyeljük a természetet, a környezetünkben élő állatokat és növényeket, akkor mi is olvashatunk" a jelekből.

Ezek az állatok a különböző kimenetelű időjárás-változásokra meglepő viselkedéssel, tőlük nem várt hangokkal hívják fel az emberek figyelmét.

Hideg télre számíthatunk, ha

- a kukoricahéj vastagabb az átlagosnál


- a mezei egerek mélyre ásnak
- a harkályok egy fán osztoznak
- vastagabb a megszokottnál a szőr a tehén nyakán, hátán
- sűrű és gyakori a köd augusztusban
- a gólya korán költözik délre
- bőséges a makktermés és a mókus korán kezdi gyűjteni


- a rovarok sorban és nem kanyargósan haladnak
- a hangyák magas bolyokat építenek
- a vadludak már szeptemberben délnek indulnak
- a darazsak még októberben is csoportosan láthatók
- a vakondok ősszel magasra túrnak
- a pókok a szokásosnál nagyobb hálót fonnak, és nagy számban telepednek meg a házban


- a méhek korán behúzódnak a kaptárba
- a róka hosszasan vonyít
- a varjak tömegesen a városokban repkednek
- a sertés sok szalmát túr a fekhelyére.

A népi tapasztalás azt mutatja, hogy a tél milyenségét leginkább Orsolya (okt. 21.) és Dömötör (okt. 26.) napja árulja el, akiknek napján ha hideg szél fúj, igen hideg lesz a tél is.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
A majoránna
  2017-08-25 20:31:17, péntek
 
 
Ezért érdemes mindennap majoránnát fogyasztani
Milyen pozitív hatásai vannak az egészségünkre?

A majoránna népszerű, sokféleképpen felhasználható fűszernövény, lágy és jellegzetes aromával. Húsételek, köretek, levesek ízesítéséhez is kipróbálhatjuk, de azért is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert számos pozitív egészségügyi hatása van.
A majoránnát a legtöbbet emésztésjavító, hasfájást csökkentő és görcsoldó hatásairól ismerik. A majoránnából készült tea enyhíti a hasi görcsöket, a puffadást, és a fokozott gázképződés ellen is nagyszerű gyógyír. Alkalmazhatjuk tea formájában, ebben az esetben egy teáskanál szárított majoránnát forrázzunk le két deci vízzel, fedjük le, hagyjuk tíz percig állni, majd szűrjük le és kortyolgassuk el. Ha nincs lehetőségünk teát készíteni, tegyünk néhány csepp majoránna illóolajat egy pohár meleg vízbe és ezt igyuk meg.
A majoránnának fájdalomcsillapító hatása is van, egyrészt izom- és ízületi fájdalmak esetén alkalmazhatjuk sikeresen, másrészt akkor is bevethetjük, ha a stressz vagy a feszültség miatt megfájdul a fejünk. Keverjünk el öt-tíz csepp majoránna illóolajat három evőkanálnyi alap- vagy vivőolajban (például búzacsíra-, édes mandula- vagy olívaolajban), és ezzel masszírozzuk meg az érintett izmokat és ízületeket. Az olajjal a halántékunkat is bemasszírozhatjuk, ez a fejfájást enyhíti, de ha az enyhe, már az is segíthet, ha alaposan belélegezzük a majoránna illóolaját (ez utóbbi módszerhez cseppentsük az olajat egy tiszta textilzsebkendőre, és tegyük a zsebünkbe, táskánkba).
A majoránnának antibakteriális és vírusellenes hatása is van, és akkor is érdemes akkor fogyasztani a belőle készült teát, ha ételmérgezésre vagy vírusos gasztritiszre gyanakszunk. Hasmenés esetén is elkortyolgathatjuk, meggyorsítva ezzel a gyógyulást. Amennyiben a majoránna illóolaját meleg vízbe cseppentjük, és ezzel öblögetünk, gargalizálunk, segíthetjük az immunrendszerünket a nátha, influenza és a különböző szájüregi fertőzések elleni küzdelemben.
A majoránnából készült erős teának is van antibakteriális és antivirális hatása, így nemcsak belsőleg, de külsőleg is alkalmazhatjuk. Ezzel segíthetjük megelőzni a különböző bőrfertőzéseket, például abban az esetben, ha sebek vannak a bőrünkön. A majoránnából készült főzetet a fejbőr ápolására is felhasználhatjuk, főleg, ha korpásodással, súlyos fejbőrviszketéssel vagy seborrheás dermatitisszel küzdünk.

A hagyományos gyógyászat szerint a majoránna vízhajtó és elektrolit-kiegyensúlyozó hatásainak köszönhetően a vérnyomásunkra is normalizáló hatással van. Azoknak is ajánlott a majoránnából készült tea fogyasztása, akik egy-két kilótól szeretnének megszabadulni.

A majoránna alkalmazásának azonban “ellenjavallata" is van: egyáltalán nem ajánlott azoknak, akik a szexuális életüket szeretnék felpezsdíteni. A majoránna ugyanis nyugtató hatása miatt csökkentheti a nemi vágyat.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
9 tünet
  2017-08-19 21:50:43, szombat
 
 
9 tünet, ami arra utal, hogy rákos daganat növekszik a szervezetedben

A rákos megbetegedések kezelése legtöbbször azért nagyon nehéz, mert nincsenek könnyen felismerhető tünetek, a rettegett kór alattomos módon alakul ki. Ezért lenne fontos a rendszeres orvosi szűrővizsgálat, mert minden betegség, még a rák esetében is, a korai felismerés életmentő lehet. A következőkben 9 olyan tünetet ismertetünk, amelyek daganatos megbetegedések kialakulására utalhatnak.

1. Csomó a bőr alatt

Ha azt érezzük, hogy a bőrünk alatt kisebb csomó, dudor alakult ki, főként a mellekben, herékben, a nyakon, hónaljon hasfalon, akkor érdemes orvoshoz fordulni, főként, ha egyik napról, hétről a másikra valami elváltozást tapasztalunk.

2. Változások a bélrendszerben

A rendszeres gyomor, hasi fájdalmak, a véres, megváltozott széklet, a hasmenés, vagy éppen a székrekedés arra utalhat, hogy valami odabent nincs rendben. Forduljunk orvoshoz ilyen esetben is.

3. Étvágycsökkenés, nyelési nehézségek

Ha ezek a problémák is huzamosabb ideig fennállnak, kérjünk kivizsgálást, mert jobb időben kezelni a bajt, mint később.

4. Hólyagok a szájüregben, nyelven

Ha fehéres színű hólyagok alakulnak ki a szájüregben, a fogínyen, a nyelven, akkor ez is rákos elváltozásra utalhat. Gyorsan keressünk fel egy orvost.

5. Vérzés

A nőknél, ha a menstruáció kívüli időszakban, bármilyen vérzés keletkezik, ami a kialakulhat a méhben, a hüvelyben, azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni.

6. Rendszeres köhögés

Ha nem vagyunk megfázva, tehát minden rendben van, mégis sokat köhögünk, ez a tüdőrák első tünete lehet, de egyes esetekben a gyomorrákkal is összefüggésben van.

7. Sebek, amelyek nem akarnak beforrni

Ha elvágod az ujjad, és az sehogy sem akar begyógyulni, félő hogy az immunrendszerrel lesz gond, amely nem a kórokozókat támadja meg, hanem az egészséges sejteket.

8. Hangváltozások

Ez a probléma arra utal, hogy valami káros változások indultak el a gégében.

9. Viszkető bőr

Az immunrendszer a rákos sejteket is megpróbálja elpusztítani, akárcsak a baktériumokat. Ezt a fehérvérsejtekkel igyekszik megoldani, így ahol ezek a sejtek összpontosulnak, ott gyakran alakul ki viszketés.

Szerző: tudasfaja.com
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Vérnyomáscsökkentés természetesen
  2017-08-19 11:06:51, szombat
 
 
Vérnyomáscsökkentés természetesen
Segítenek a gyógynövények

Egyes fűszernövények remekül csökkentik a vérnyomást

A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, hiszen nagyon sokáig látványos tünetek nélkül roncsolja a sejtjeinket, ezért gyakran csak későn veszik észre. A magas vérnyomás ellen számtalan gyógyszer áll rendelkezésre, de természetes módszerekkel is küzdhetünk ellene.
Az oreganóban található egyik vegyület, a carvacrol (mely az oregano jellegzetes aromáját is adja) vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletekkel bizonyították. Emellett az oregano nátriumban szegény, viszont intenzív ízű, így só helyett is használható, ezzel pedig még tovább csökkenthető a vérnyomás. Az oreganót ihatjuk teaként, de a főzéshez is felhasználhatjuk. Különösen jól illik tésztaételekhez, paradicsomos fogásokhoz.
A valeriána, vagyis az orvosi macskagyökér természetes nyugtató, segít az izmok ellazításában, így a vérnyomás csökkentésében is. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek a stressz káros hatásai, pihentetőbbé válik az alvás és izomlazító hatásának köszönhetően akár a fejfájás bizonyos típusai ellen is bevethető.
Szintén stresszcsökkentő hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztani a bazsalikomot is. Ez a kellemes aromájú fűszernövény mellett segít megelőzni a stressz által kiváltott káros biokémiai reakciókat, javítja a szervezetünk ellenálló képességét, növeli az energiánkat és a kitartásunkat, serkenti az immunrendszer működését is. Hatékonyan támogatja a keringést, és vérhigító hatásai is vannak, így a vérnyomáscsökkentés mellett más módokon is óvja a kardiovaszkuláris rendszert. A bazsalikom egyszerűen használható például illóolaj formájában, de készíthetünk belőle teát, és természetesen az ételeinkbe is keverhetjük.
A levendula is híres nyugtató hatásáról, például illóolaj formájában alkalmazva. Mivel képes ellazítani a vérereket, a vérnyomást is csökkenti. A levendula illóolaját keverhetjük fürdővízbe (ez rendkívül előnyös lehet egy hosszú, stresszes nap után), vagy alapolajba is, és ezzel átmasszírozhatjuk a testet. A levendulát teaként is fogyaszthatjuk, ezzel nemcsak nyugtató hatásait használhatjuk le, de az álmatlanság ellen is bevethetjük.
Talán a legismertebb vérnyomáscsökkentő gyógynövény a fokhagyma. Rendkívül népszerű ízesítő, a fokhagymás ételek mellé kevesebb só kell, emellett erősíti és védi a szervezetünket, mert antibakteriális, antivirális hatásai is vannak. Csökkenti a koleszterinszintet, így megakadályozza, hogy a vérerek leszűküljenek, emellett pedig ki is tágítja, el is lazítja azokat, így járulva hozzá a magas vérnyomás elleni küzdelemhez. A fokhagymát nyersen is fogyaszthatjuk, de ha nem szeretjük az ízét, akkor fokhagyma tartalú étrend-kiegészítők jelenthetnek könnyű és hatásos megoldást.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Döbbenet!
  2017-08-16 22:53:47, szerda
 
  Döbbenet! Ez történik a testeddel ha éjszaka meztelenül! alszol, döbbenet!

Kár, hogy ezt csak most tudtuk meg!

Te miben alszol? A legtöbb ember ragaszkodik ahhoz, hogy milyen öltözékben alszik. Van aki egy pólóban, van aki csak fehérneműben, de olyat is láttunk már, hogy van olyan aki nyáron a legnagyobb hőségben is pizsamában és zokniban alszik. Viszont egyre többen vannak akik éjszaka nem vesznek fel semmit, úgy néz ki, hogy nekik van igazuk!

1.Nyugodtabb alvás

Azok, akik ruha nélkül alszanak, sokkal nyugodtabban, és szabadabban tudnak aludni. Ha pizsamában alszunk, az éjszaka folyamán jobban megnövekszik a testhőmérsékletünk, és forgolódni kezdünk. Ruha nélkül azonban kényelmesen, és nyugodtan alszunk.

2.Elkerülhetjük a baktériumokat

Ha ruha nélkül alszunk elkerülhetjük a gombák, és a baktériumok elszaporodását. Ha ránk is kerülnek, a száraz bőrfelületen nem élnek túl sokáig. Ezzel ellentétben egy, a pizsama alá befülledt test ideális lehet számukra.

3.Fogyás

Ha meztelenül alszunk, csökken a kortizol szintünk, nyugodtabban alszunk, és ennek hatására a fogyási folyamatok is beindulhatnak. Ha fogyni szeretnénk, aludjunk pizsama nélkül.

4.Fájdalomcsillapító

Az éjszaka folyamán a meztelen bőrünkön keresztül olyan pontok stimulálódnak, hogy azok jó hatással vannak a vérkeringés serkentésére. Ezáltal csökken a fájdalom is, ez főleg a hasfájás esetében lehet hatékony.

5.Javítja az önbecsülést

Sokan azért nem alszanak meztelenül, mert szégyellik. Próbáljuk ki, először csak egy éjszaka aludjunk meztelenül, meglátjuk reggelre tele leszünk önbizalommal. Szakemberek szerint, minél több időt tölt valaki meztelenül, annál nagyobb lesz az önbizalma.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
A szilva
  2017-08-15 07:35:43, kedd
 
 
A Berlini Egyetemen nemrég elvégzett kutatás szerint azok az emberek, akik három héten keresztül, naponta legkevesebb hat szem szilvát, akár nyersen, vagy szárítva elfogyasztanak, megelőzhetik a csontbetegségeket, csökkenthetik a rossz koleszterinszintet, és a vastagbélrák kialakulását is elkerülhetik.

Ha kicsit több szilvát eszünk a kelleténél, akkor érvényesülhet ennek a csodálatos gyümölcsnek a hashajtó hatása, ami azért remek, mert a fölösleges salakanyagoktól megszabadulhat szervezetünk. Emellett az idegrendszerünkre, a májunkra, a gyomorsavtúltengésre, a gyomorfekélyre, a vesékre, és a vastagbélre is gyógyítólag hat.

A szilva sötétkék, sötét vöröses színét egy sajátos polifenol anyagnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns, ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-, és hússzor, mint a C-vitamin.

A szilvából készült finom lé, étkezés előtt egy félórával elfogyasztva, nagyszerűen serkenti az immunrendszert, így védve leszünk a fertőzésektől. Segít beindítani az emésztést, megszünteti a székrekedést, és még a fogyókúrázók is bátran ihatják a szilva levét, hiszen megszabadít a felesleges zsírszövetektől, méregtelenít. Legalább napi egy pohárral ajánlott meginni.

Íme, a szilva még jó néhány egészségvédő tulajdonsága

1. Ha naponta legalább három szilvát megeszünk, az erős antioxidánsok eltávolítják azokat a hibás agysejteket, amelyek a memória romlásáért felelősek.

2. A szilva kalóriában szegény, egy szemben mindössze 30 kalória van, ez a napi szükséglet (2 ezer kalória) 1,5 százalékát teszi ki.

3. Megelőzhetők a szívet érintő betegségek is. A szilva ugyanis zsírokban szegény, egy darabban 0,2 gramm természetes zsír található, ami ráadásul nem is telített, amely a keringési rendszernek is gondot okoz ugyebár.

4. A nyers gyümölcs tele van egészséges szénhidráttal, azonban vigyázni kell a szárított változattal, mert ebben már a szénhidrát mértéke igencsak magas, ezért óvatosan kell fogyasztani, hiszen hosszabb távon megemelkedhet a vércukorszint.

5. C-vitaminban gazdag gyümölcsről van szó, a napi szükséglet 7 százalékát fedezi egy szilva.

6. Megvéd a rákos betegségektől, mivel antociánt tartalmaz, de a vérszegénységben szenvedőknek is naponta kellene a szilvát fogyasztani.

7. Megelőzhető a nyers gyümölcs rendszeres fogyasztásával a cukorbetegség, a vesék és csontok élettartama tovább tarthat.

A végére pedig egy érdekesség: 1905-ben egy kaliforniai szilvatermelő úgy döntött, hogy a gyümölcsök szedésére 500 majmot ,,alkalmaz". Nos, a terve nem vált be, mert a majmok ugyan leszedték a kerekded finomságokat, de meg is ették nyomban azokat.

Forrás:VIA
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
A kakukkfű
  2017-08-11 15:41:36, péntek
 
  A kakukkfű több mint egyszerű fűszernövény - sokkal inkább tartozik a gyógynövény kategóriába. Gyulladásgátló hatású, segíthet csökkenteni a vérnyomást és bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét, és még ezeken felül is számos pozitív egészségügyi hatása van.

Antibakteriális hatású

A kerti kakukkfű olaja nagyon erős baktériumölő, ezért ha például torokgyulladásunk vagy valamilyen szájüregi gyulladásunk van, érdemes kipróbálni. Egy pohár langyos vízbe tegyünk egy-két cseppet, és ezzel gargarizáljunk, öblögessünk.

Gyulladáscsökkentő hatású

Ha néhány csepp kakukkfűolajat elkeverünk egy kevés növényi alapú bázisolajjal, hatékony szert kapunk ízületi- és izomfájdalmakra. Óvatosan masszírozzuk az érintett területbe a keveréket! Fejfájás esetén a halántékunkat is bedörzsölhetjük vele.

Pattanások ellen

A kakukkfűből készült tinktúra (úgy készül, hogy a kakukkfüvet alkoholba áztatják) hatékonyabb pattanás és akné elleni szer a drogériákban kaphatóaknál - ráadásul házilag is elkészíthető. Arra ügyeljünk, hogy csak közvetlenül a pattanásokra kenjünk belőle!

Felső légúti megbetegedések ellen

A kerti kakukkfűből készült tea fogyasztása az egyik legjobb házi szer köhögés és torokgyulladás ellen. Azt is kipróbálhatjuk, hogy az olajából néhány cseppet forró vízhez adunk, és ezzel gőzölünk, hogy a légutakba kerülve fejthesse ki gyógyító hatását.

Gombaölő hatású

A felmosóvízhez adva segíthet távol tartani a penészt és a gombát a különböző helyiségektől, de lábgomba ellen is hatásos lehet egy kakukkfüves lábfürdő: cseppentsünk néhány csepp olajat egy lavór langyos vízhez, és ebbe áztassuk a lábunkat.

Rovarriasztó hatású

Olívaolaj és kakukkfű-olaj keverékével (egy teáskanál olívaolajhoz négy csepp kakukkfűolajat adjunk) a szúnyogokat és a rovarokat is hatékonyan távol tarthatjuk. Kenhetjük a ruhánkra, de közvetlenül a bőrünkre is.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  2017-06-18 18:05:53, vasárnap
 
 
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a...

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult,de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. (Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegséget, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

MÁKKAL CSONTRITKULÁS ELLEN:

A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (OMEGA4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó. Az egészséged védelmében, az ehhez kapcsolódó leírás: MIT JELENT AZ AMINÓSAV ÉS AZ ENZIM HIÁNYA, oldalt is érdemes elolvasni. Klikk a menüben.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:

És most következzék a cékla. A cékla Rála Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légző fermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.

LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:

Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet,savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését

BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:

A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.

PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.

SZŐLŐ:

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.

ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

Ha nem is étkezésre használjuk, de érdemes megemlíteni a homoktövist. A homoktövis tea növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések esetén is.

E-vitamin- és esszenciális zsírsav tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális téli gyógyszer.

Hasznos volt? akkor ne felejtsd el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Tallóztam
  2017-06-05 11:31:21, hétfő
 
  20 meglepő tény, amit nem tudtál a vízről


1.

A Földön megtalálható víz mennyisége egy állandó érték, folyamatosan körforgásban van és idővel újrafelhasználódik. Így biztos lehetsz benne, hogy a víz, amit épp a poharadba töltesz, része volt a dinoszaurusz korszaknak is.

2.

Megállapítást nyert, hogy a víz bevitele 80%-kal növeli a fizikai álló- és a munkavégző képességet. Ha nem iszol elég vizet, a vér besűrűsödik és nehezebben folyik. Ez nem csak a szervekben és a szövetekben okozhat nehézségeket, de a szívben is, mert annak most ezt az eliszaposodott vért kell pumpálnia. Ezért a nappali fáradtság leggyakoribb oka valójában az enyhe kiszáradás.

3.

A víz az egyetlen olyan anyag, ami három fajta halmazállapotban is előfordul a természetben: folyadék, gáz és szilárd.

4.

Az emberi test kétharmad része és az agy 75%-a víz. Az emberi vér 83%-a, a csontok 25%-a víz. Víz teszi ki a paradicsom 90%-át, az ananász és a kukorica 80%-át és egy fa 70%-át. A lényeg: akárhova nézel, a víz ez élő szervezetek legfontosabb építőeleme.

5.

Üdítők, kávé és tea hiába szinte teljesen vízből készülnek, de koffein tartalmuk miatt, enyhe vízhajtó hatásuk van, és ezzel megakadályozzák, hogy a víz a szervezet minden fontos részébe eljusson. Mikor megiszol egy csésze kávét, az három pohár vizet hajt ki a szervezetedből.

vízivás fontossága

6.

Az ivóvíz színtelen, szagtalan, íztelen és természetes pH értéke 7, ami se nem savas, se nem lúgos, hanem semleges érték.

7.

Víz több anyagot old, mint bármely más folyadék. Bárhol folyjon, a szervezetben vagy a vízvezetékekben, a víz vegyi anyagokat, szennyeződéseket, ásványi anyagokat és tápanyagokat hordoz magával.

8.

Amikor valakinek szomjúság érzete támad, addigra a szervezet már 1%-ot veszített víz háztartásából. Inni még az előtt kell, hogy a szomjúságérzet jelentkezne.

9.

Ha egy cigarettacsikket száraz talajon eldobnak, az 1 köbméternyi talajvizet szennyez be. Ha ezt a cigarettacsikket vízbe dobják, akkor a tönkretett víz mennyisége ennek ötszöröse.

10.

Az otthoni vízhasználat körülbelüli 74%-a történik a fürdőszobában, 21%-a mosásnál és kb. 5%-a konyhában.

11.

Egy 10 perces zuhanyzás 75-200 liter vizet használ el. Érdekesség, hogy kb. 150 ezer liter víz kell egy közönséges személygépkocsi előállításához, beleértve a gumikat is.

12.

A klórozott vízben való fürdésnél tudni kell, hogy a nedves bőr két oldala között 100-200 millivoltos potenciál különbség alakulhat ki, ami a szervezetből az elektronokat valósággal “kiszivattyúzza". Legyengült immunrendszer esetén, a klóros vízben való rendszeres fürdések után a legkülönbözőbb allergiás jelenségek léphetnek fel.

13.

A vesében a teljes vérmennyiség 20-25 alkalommal kerül megszűrésre naponta. A vese önmagában körülbelül 150 liter folyadékot szűr át egy nap alatt. Ezzel szemben egy nap kb. 2-4 liter víz vész el a vizelettel, légzéssel vagy verítékkel az emberi szervezetből. Emiatt, ha nem folyamatosan iszunk vizet, a vesék nem tudják ellátni a funkciójukat és ez vesebetegséget eredményezhet.

14.

1986 végén, a World Health Organization hivatalosan is kijelentette, hogy a betegség-előfordulások gyakorisága világszerte 80%- esne, ha minden embernek hozzáférhető lenne a tiszta ivóvíz.

15.

A víz segít fenntartani az egészséges testsúlyt, mert szabályozza az étvágyat és az anyagcserét. A vízfogyasztás jobb egészséghez vezet azáltal, hogy kiöblíti a szervezetből a salakanyagokat és baktériumokat, amik betegséget okozhatnak. A víz az elsődleges szállítási módja a tápanyagoknak a szervezetben, és elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez is. A víz segíti az emésztési folyamatot és megelőzi a székrekedést is.

16.

Megfelelő mennyiségű víz bevitele képes csökkenteni bizonyos rákos betegségek kockázat, úgymint vastagbélrák, hólyagrák, és a mellrák. A vízivás jelentős mértékben csökkentheti az ízületi fájdalmat és a hátfájást is.

17.

A víz a legjobb ránctalanító, mert természetesen hidratálja a bőrt, és biztosítja a sejtképződését a bőr rétegei alatt, hogy az egészséges és ragyogó legyen.

18.

Magyarországon a csapvizet 95%-ban felszín alatti vizekből nyerjük, ellentétben más országokkal, ahol kénytelenek folyók és tavak tisztított vizét inni, ami sokkal jobban ki van téve a szennyezéseknek. Nálunk sok helyen karsztvíz vagy ásványvíz minőségű víz folyik a csapból.

19.

A csapvíznek a benne található klór miatt van keserű mellékíze. Ahogy a klórt eltávolítjuk a csapvízből, a víz nagyon finom és iható lesz.

20.

Akár minden nap karsztvizet vagy ásványvizet ihatunk, ha felszerelünk egy konyhai vízszűrőt. A klór eltávolítása utána a magyar csapvíz minősége vetekszik a legdrágább ásványvizek minőségével.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Házipatika .
  2017-06-04 15:49:09, vasárnap
 
  Házipatika .A paradicsomot és az uborkát egyetlen betegség sem támadja meg, mióta ezzel befújtam!
A paradicsomot és az uborkát egyetlen betegség sem támadja meg, mióta ezzel befújtam!

Sokan nem használnak vegyi anyagokkal kevert öntöző szereket a zöldségeskertben, hanem inkább természetes növényvédő szereket alkalmaznak. Ma egy olyan házilag elkészíthető növényvédő szert mutatunk be nektek, amelyet bárki el tud készíteni és a növényekre gyakorolt hatása egyszerűen zseniális! Semmi másra nem lesz szükség csak vízre, élesztőre és cukorra. Ez a keverék nem csak növényvédő szer, hanem segít a növekedésben, erőteljesebbé teszi a zöldségek színét és ízét. Most nézzük, hogyan is kell elkészíteni!

Melegítsünk fel 4 liter vizet 35 fokosra, majd tegyünk a vízbe 15 evőkanál cukrot és 15 g porélesztőt. A víz nem kell 35 fokosnál melegebb legyen, mert az élesztő elveszíti a hatását. Hagyjuk az elkészített keveréket állni 8 órán keresztül, közben kavarjuk egyet - egyet rajta. Nagyon fontos tudni, hogy a növényvédő szert egy nagyobb edényben készítsük el (kb. 10 literes) mert az élesztőtől megnőhet, pezseghet.

Ha ezt a szert reggel elkészítjük, akkor már estefele ki is próbálhatjuk. Én először meglocsoltam a paradicsomot, majd az uborkát vízzel, ezután 6 liter vízzel felhígítottam a házi növényvédő szert, majd mindegyik növényre öntöttem 1 litert ebből a keverékből. Ha nagyobb kerted van, készíts nagyobb adagot a természetes növényvédő szerből, hogy ne legyen túlságosan felhígítva. A fenti mennyiséghez 6 liter víz elégséges. Az uborka ennek a növényvédő szernek a hatására gyorsabban terem, csak úgy mint a paradicsom.

Egy részét ennek a keveréknek szórófejes flakonba tettem és a növények leveleit bespricceltem vele, hogy védve legyenek a betegségektől. Ez az otthon elkészíthető növényvédő szer nem igényel anyagi befektetést és mégis nagyon hatásos ezért ha szeretnétek, hogy a zöldségeskertetekben a növények egészségesek legyenek, próbáljátok ki minden képen ezt a csodaszert!

Megosztásokat köszönöm

forrás: blogmania
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
     1/90 oldal   Bejegyzések száma: 899 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 167 db bejegyzés
e év: 2028 db bejegyzés
Összes: 38895 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 792
  • e Hét: 792
  • e Hónap: 122387
  • e Év: 1477393
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.