Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Aki szétrombolt egy előítéletet, akár csak egyetlenegyet is, az az emberiség ... Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 154 
Téli jázmin
  2021-12-07 18:42:14, kedd
 
 


Télen, hóban, hidegben jókedvűen virágzik.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Megemlékezés József Attila haláláról
  2021-12-03 16:12:08, péntek
 
 


A sínen egy vonat jön, én állok ablakaiban,"

/Cseh Tamás-Beremenyi Géza: József Attila/
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Rippl-Rónai József emlékére
  2021-11-26 17:36:01, péntek
 
 


Érniök kell a dolgoknak, hogy érthetőbbek legyenek. Vagy még helyesebben: a dolgok várnak, míg az emberek megértése hozzájuk fejlődik" - ilyen türelemmel szemlélte a világot Rippl-Rónai József, aki ma 94 éve, 66 éves korában halt meg Kaposváron.

Szabó Lőrinc emléksorai Rippl-Rónairól a Tücsökzenében:

,,Ülj csak le!", mordult rám, és máris új
papírt feszített deszkájára. Túl
a Róma villán, Kaposvár felett,
oly gyöngédség bolyhozta az eget,
mint a kabátom kékes hamva. ,,Ülj
csak le!", mondta megint, ,,most sikerűl
félóra alatt, vagy soha sehogy!"
S már fogta a krétáit. Hónyomok
integettek, sárguló, laza fény,
a barázdákból s a karók hegyén,
arrébb meg, barnán friss-zöld erezet,
vetés vonalazta a földeket.
Néztem a tájat s a Mestert (ahogy
engemet ők): tavaszi áramok
keverték köröttünk a színeket
s mikor az arckép kikerekedett:
,,Jól ment?", dörmögte ő, s gyors ujjai
szignálták a pasztellt: ,,Rippl-Rónai".


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Rabindranáth Tagore és Balatonfüred
  2021-11-13 19:17:27, szombat
 
 


,,Láttam a világ szinte minden országát, de sehol sem láttam az ég és a víz olyan szép harmóniáját, mint Balatonfüred partján" - vallotta a világ első nem európai irodalmi Nobel-díjasa, az indiai, a bangladesi és a Srí Lanka-i himnusz szerzője. Rabindranáth Tagore

,,Ha könnyezel, mert eltűnt a nap, eltűnnek a csillagok is" - hirdette igazi polihisztorként, noha nem mindig sikerült e gondolat szerint élnie. Ugyanakkor hitt a zene, a szerelem, a tanulás, az alázat, az igazság és a gyermeki lélek erejében, szépségében.

,,Nem tudsz átkelni a tengeren csupán bámulva a vizet" - tartotta, és aktívan dolgozott is azért, hogy nyomot hagyjon maga után. Több mint ezer vers mellett két tucat színdarab, nyolc regény, számos novella és mintegy kétezer dal fűződik a nevéhez, amelyeknek a szövegét és a zenéjét is ő írta. Komoly hatással volt rá az ír és a skót népzene, gyakran hallgatta ezeket a hindu klasszikusok mellett. Bengáli származásúként és érzelműként nagy szerepet játszott a bengáli művészeti élet modernizálásában, de hazája mellett oly módon is kiállt, hogy lemondott például az 1915-ben megkapott angliai lovagi címéről, tiltakozásul az Indiát érintő brit gyarmati politika ellen.Füred és a szerelem
Tagore Japánban, Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban is megfordult, mindenütt ünnepelték, de a legtöbb jót Magyarországtól, azon belül is Balatonfüredtől kapta. 1926 őszén Korányi Sándor professzorral kezeltette itt a szívbetegségét, miután Budapesten vett részt versolvasó konferencián, illetve beszédet mondott a Zeneakadémián, s közben meglehetősen kimerült. Gyógyulásában sokat segített, hogy sehol másutt nem tapasztalt annyi szeretetet, amennyit a Balaton partján kapott az emberektől, ezt a költő hindu kísérője is megfogalmazta egy visszaemlékezésében. Boldogan csodálta a vizet és az eget. Magyarul addigra már körülbelül harminc műve megjelent
Itt tartózkodása alatt ismerkedett meg egy füredi nővérrel a Szívkórházban, aki iránt állítólag szerelemre lobbant, még szerelmesleveleket is írt neki, így három nap alatt jobban lett.
Úgy tudni, a kórház második emeletén nyolc szobát ürítettek ki a tiszteletére, szinte lakosztályi körülmények között vigyázták az egészségét. A füredi Szívkórházban ma is van Tagore-szoba a tiszteletére. A helyiek úgy emlékeznek rá, mint aki sokat üldögélt a parton, főleg Jókai egykori kedvenc padján, akinek két regényét is olvasta és megkoszorúzta az emlékművét. Hullámos, ősz hajú úrnak írták le, akinek a barna szemei mindig mosolyogtak, és aki természetesen hindu köntöst viselt, mintha Az Ezeregyéjszaka meséiből lépett volna elő. Kíváncsi távolságtartással szemlélték őt, fényképeket készítgettek róla. Végül ő ültette az első fát a későbbi Tagore-sétány mellett, ezzel hagyományt teremtett Füreden, még sok nagy személyiség követte. Így alakult ki a parton a Nobel-díjasok ligete. Tagore nevét ma is minden füredi ismeri, később a szobrát is felavatták a városban.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A Skorpió (október 23. – november 21.)
  2021-10-26 19:05:14, kedd
 
 


A Skorpió (október 23. - november 21.)

Az egyik leginkább félreértett csillagjegy ez, ami részben annak köszönhető, hogy titokzatosak, és nehezen nyílnak meg, de Skorpiónak lenni ennél sokkal többet jelent.
A végletességéről és szenvedélyességéről híres Skorpió csillagjegyet sokan tartják elviselhetetlennek, pedig nagyon is kivételesek azok, akik ennek az állatövi jegynek a szülöttei. Mutatjuk is, miért!
Senkinek nincs mélyebb lelke a Skorpiónál
Való igaz, hogy a Skorpió senkinek nem felejti el, ha borsot tör az orra alá, sőt a bosszúállástól sem riad vissza, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez a csillagjegy lelketlen lenne, és csak az motiválja, hogy kamatostul visszaadja a másiknak, ha sérelem érte. A Skorpió valójában nagyon mély érzésű, hatalmas szívvel megáldva. Akit az a szerencse ér, hogy a Skorpió megszereti, az szoros kötelékre és intenzív érzelmekre számíthat. A Skorpió mind a pozitív, mind a negatív érzéseit megéli, ha boldog, a fellegekben jár, de ha rossz dolgok történnek vele, úgy érzi, a pokolban tesz látogatást.
2) A Skorpiónak elképesztően jók a megérzései
Néha maga a Skorpió is meglepődik azon, milyen fantasztikus intuícióval jött a világra - nem ritka, hogy messziről megérzi, ha a szívének kedves emberek bajba kerülnek, de az életeseményekkel kapcsolatos megérzései sem szokták cserben hagyni. A Skorpió feketeöves emberismerő, előtte nem lehet hosszú ideig ,,színészkedni", gyorsan átlát a szitán, ha valaki másnak mutatja magát, mint ami. A titkolózásra is kár energiát pazarolni egy Skorpió jelenlétében, mert veleszületett képessége, hogy felderítsen minden rejtélyt és leleplezze az összes hazugságot.
3) A Skorpió ki nem állhatja a középszerűséget
A Skorpió számára semmi nem lehet langyos, minden vagy forró, vagy hideg - nem hiába tartják a szélsőségek emberének. Az átlagostól szinte irtózik, mindenben az egyediségre törekszik, és arra, hogy felülmúlja a többieket. Ha kellő energiát fordít rá, ez szinte mindig sikerül is neki, ugyanis kivételesek a meglátásai, gyorsan jár az esze és a kreativitás is jó barátja. Leleményességének és szenvedélyességének épp ezért mindig megvan a jutalma, amire szüksége is van a Skorpiónak, pozitív visszajelzések nélkül ugyanis könnyen elbizonytalanodhat magában. A kemény páncél tehát nagyon is érző lelket rejt, sokat veszít, aki nem ad esélyt a Skorpiónak arra, hogy megmutassa, ki is ő valójában.

(forrás:https://marieclaire.hu/horoszkop)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Cica
  2021-10-13 18:25:00, szerda
 
 


Kedvemre való kép és még mozog is!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Lekottázták a Pi-t,
  2021-10-01 10:42:34, péntek
 
 


Lekottázták a Pi-t, az eredmény pedig meglepően szép.

Kinek ne lenne ismerős matematika tanulmányaiból a görög ábécé (azaz Pi) betűjével jelölt számsor, amit két tizedesjegy pontossággal alighanem mindenki fel tud idézni.

A (pi) egy matematikában és fizikában használt valós szám, értéke egészen pontosan nem meghatározható. A "Pi" a kör kerületének és átmérőjének hányadosa. Mivel irracionális szám, tizedestört alakja végtelen, számjegyei nem ismétlődnek periódikusan. Archimédész görög tudós 22/7 alakban használta. Közelítő értéke: 3,14...

David Macdonald volt az, aki ötven tizedesig lekottázta a Pi értékét, és zongoradarabot írt úgy, hogy a billentyűket számértékekkel látta el. Hallgassuk!

https://papageno.hu/intermezzo/2018/03/lekottaztak-a-pi-t-az-eredmeny-pedig-megle poen-szep/
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Ön, Mr. Einstein... Hisz Istenben?
  2021-09-27 09:44:22, hétfő
 
 


Amikor Albert Einstein előadást tartott az Egyesült Államok számos egyetemén, visszatérő kérdés volt:
"Ön, Mr. Einstein... Hisz Istenben?
Amelyre mindig azt válaszolta:
- Hiszek Spinoza Istenében."
Csak az értette, aki olvasta a Spinozát...
Spinoza egész életében a szent könyvek és filozófia tanulmányozásával töltötte, egy nap ezt írta:
′′Nem tudom, hogy Isten valóban beszélt-e, de ha mégis, akkor szerintem ezt mondhatta a hívőknek:
- Hagyd abba az imádkozást, és üsd magad mellkason!
Azt akarom, hogy menj ki a világba, hogy élvezd az életed.
Azt akarom, hogy jól érezd magad, énekelj, neveld magad... élvezd mindazt, amit érted tettem.
Ne menj tovább azokba a sötét és hideg templomokba, amiket magad építettél, és ne mondd, hogy ez az én házam!
Az otthonom a hegyekben, erdőben, folyókban, tavakban van.
Itt élek veled és kifejezem irántad érzett szeretetemet.
Ne vádolj többé a nyomorult életed miatt,
Soha nem mondtam neked, hogy bármi baj van benned, hogy bűnös vagy, hogy a szexualitásod vagy az örömöd rossz dolog lenne!
Tehát ne hibáztass engem mindenért, amit mondtak, hogy hidd el.
Ne olvass tovább olyan szent olvasmányokat, amelyekhez semmi közöm.
Ha nem tudsz olvasni engem hajnalban, egy tájon, a barátod, a feleséged, a férjed, a fiad szemében... Nem találsz meg egy könyvben!
Ne ijesztgesd magad.
Nem ítélkezem feletted, nem kritizállak, nem dühöngök és nem büntetek.
Tiszta szerelem vagyok... megtöltöttelek téged szenvedélyekkel, korlátokkal, örömökkel, érzésekkel, igényekkel, ellentmondásokkal... és szabad akaratot adtam neked...
Hogy hibáztatnálak, ha reagálsz valamire, amit beléd raktam?
Hogyan büntethetnélek azért, mert az vagy, aki vagy, ha én vagyok az, aki teremtett téged?
Tényleg azt hiszed, hogy teremthetek egy helyet, ahol elégethetem az összes rosszul viselkedő gyerekemet, az örökkévalóság hátralévő részében?
Miféle Isten képes erre?
Ha ilyen lennék, nem érdemelném meg a tiszteletet.
Ha csak imádatot akartam volna, csak kutyákkal lakattam volna be a földet...
Tiszteld a férfitársaidat, és ne tedd azt, amit nem akarsz magadnak.
Csak annyit kérek, hogy figyelj az életedre, hogy a szabadság váljon az útmutatóddá.
Te és a természet egy entitás vagytok... szóval ne hidd, hogy hatalmad van felette.
Te a része vagy.
Vigyázz rá és ő vigyáz rád.
Minden jót teremtettem és tettem neked elérhetővé, és nehezemre esne, hogy hozzáférj ahhoz, ami nem az.
Ne használd a zsenialitásod arra, hogy azt keresd, ami rossz.
Rajtad múlik, hogy az egyensúlyt sértetlenül tartsd.
A természet nagyon jól tudja, hogy kell tartani, csak ne zavard!
Teljesen szabaddá tettelek.
Teljesen szabadon teremthetsz mennyországot vagy poklot az életedben.
Nem mondhatom meg, hogy van-e valami az élet után, de adhatok néhány tanácsot:
Ne higgy többé bennem csak úgy, hinni feltételezés, kitalálás, elképzelés.
Nem akarom, hogy higgy bennem, hanem azt akarom, hogy érezz engem magadban.
Hogy érezzem magam benned, amikor a birkáidra vigyázol, amikor a kislányodat neveled, amikor a kutyádat simogatod, amikor a folyóban fürdesz...
Fejezd ki az örömöd, és szokj hozzá, hogy csak azt vedd el, amire szükséged van!
Az egyetlen biztos dolog, hogy itt vagy, hogy élsz, hogy ez a világ tele van csodákkal... és hogy ezekben a csodákban képes vagy pontosan tudni, mire van szükséged valójában.
Ne keress odakint..
Nem fogsz megtalálni...
Itt vagyok...
A Természet,
A Kozmosz...
Én vagyok az.

/Spinoza Baruch/

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Gondolkoztál már azon, hogy miért repülnek V alakban a vadlu
  2021-09-16 20:40:36, csütörtök
 
 


Gondolkoztál már azon, hogy miért repülnek V alakban a vadludak?

Mint minden állati viselkedésben, Istennek itt is jó oka volt arra, hogy ezzel az ösztönnel ajándékozza meg a ludakat.

Amikor egy-egy madár suhint egyet a szárnyával, felhajtóerőt képez az őt követő madár számára. Egy V alakban, az egész csapat legkevesebb 71%-kal hosszabb utat tud megtenni, mintha az egyes madarak egyedül repülnének. Amikor egy lúd kiesik a V alakból, hirtelen úgy érzi, mintha mázsás súly húzná lefelé és gyorsan visszatér a csapathoz.

Csakúgy, mint a ludak, azok az emberek, akik azonos irányba tartanak és közösséget alkotnak, gyorsabban jutnak el céljukhoz, mint azok, akik teljesen egyedül próbálják meg azt. Amikor egy lúd elfárad, hátra repül és egy másik foglalja el a helyét a V csúcsán.

Ha az embereknek lenne annyi józan eszük, mint a ludaknak, rájönnének, hogy a sikerük egyértelműen a közös munkájukon múlik, felváltva vállalva a munka nehezét és osztozva a vezetés terhein. A hátul repülő ludak hangos gágogással bátorítják az elsőket a sebesség növelésére.

Fontos, hogy a mi hátulról jövő ,,gágogásunk" bátorító legyen az előttünk haladóknak. Különben csak gágogás marad.

Amikor egy lúd megbetegszik, 2 másik lúd is lemarad vele a V alakzatból, és követi, hogy védelmet nyújthassanak számára. Addig maradnak vele, amíg erőre kap és újra repülni tud, vagy amíg meghal. Akkor útra kelnek, hogy beérjék saját alakzatukat, vagy csatlakozzanak egy másikhoz.

Bárcsak mi is ennyire önfeláldozók lennénk, hogy érdemesek lehessünk ilyen barátokra, akik a szükségben mellettünk állnak.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
D. Tóth Krisztina írása
  2021-09-15 09:55:49, szerda
 
 


D. Tóth Krisztina : A Jóisten kegyelmezzen nektek.

A Jóisten, akivel takaróztok. Aki mögé elbújtok. Gyáván, büszkén, bután, tapsolva, gyűlölve, hazudva, cinikusan. Kirekesztve azt, aki semmi mást nem akar, csak szeretni és szeretve lenni.
Élni.Tisztességben, egészségben, biztonságban nevelni a gyerekeit. Vagy pusztán egy esélyt arra, hogy valaha családja legyen.Egy másik nővel. Egy másik férfival. Vagy egyedül.Sűrű a mohó gőg köde, elhiszem, hogy nem látjátok: emberek, gyerekek, családok - igen, családok - életével játszotok.
Érvénytelenné teszitek a puszta létüket.Alaptörvény-ellenessé a magánéletüket. Billogot süttök rájuk, mert másképp éreznek, mást gondolnak, másra vágynak, mást hisznek.Mindent megtesztek a hatalomért, semmi nem drága. Persze hogy nem. Telik rá. Kifizetjük ezt is.
Csillagrendszereket hazudtok le az égről, vallást csináltok a tudományból, tudományt a vallásból.Bátorságnak hívjátok a gyávaságot, szabadságnak a kirekesztést, kereszténységnek a gyűlöletet, kormányzásnak a kampányt, győzelemnek a vereséget, információnak az elhallgatást, konzultációnak a manipulációt, versenynek a korrupciót, tisztességnek a színjátékot.Jutalmazzátok a meghasonulást, kivágjátok a fákat, feltöltitek a partot, átminősítitek a földet, átírjátok a törvényeket.
A magatok kénye-kedve szerint belezitek ki a fogalmainkat, megerőszakoljátok az anyanyelvünket. Magánvagyonná nevezitek át a közpénzt, az utolsó molekula oxigént is kiszívjátok a diskurzusból, a versenyből.A kétségbeesésbe taszítotok embereket. Propagandának hívjátok az életüket.
Célkeresztet rajzoltok a homlokukra, rájuk külditek a kutyákat.Egy tollvonással az egész létüket teszitek semmissé, mert nektek most éppen erre van szükségetek. Készültök. Megmutatjátok az irányt. És a rendszer teszi a dolgát. Ma már magától. Nem kell hozzá napi parancs, beleégett rég a küldetéstudat a homloklebeny szöveteibe.
Olajozottan működik az öncenzúra. Tudják, ki az ellenség, mondanotok sem kell. Indul a csatársor, passz a középpályán, felívelés, hosszú, lesvonalon túl a támadó, már fújna a bíró, de fél szeme a VIP-tribünön, egy pillantás alatt érti, mi a dolga, nem sípol, mehet a támadás, nincs megállás... a kapus keze gúzsba kötve, bokáján lánc... micsoda lövés! Gól. Felrobban a stadion.Az éjjel soha nem érhet véget. Varázsolj nekünk valami szépet.
Belenéztek a szemünkbe, és azt mondjátok: jogállam. Szabadságharc. Család. Kereszténység. Senkit nem hagyunk az út szélén. A magyar egészségügy világszínvonalú. A járványkezelés sikeres. Az oktatás Európa-hírű.Az Index kormányfüggetlen. Az SZFE-n agymosás megy.
Az alaptörvény gránitszilárdságú.Mindez miattunk. Értünk. Az egészségünkért. A gyerekeinkért. A nőkért. A lelkünkért. Meg kell védeni.Mi tudjuk, hogyan. Bízz bennünk. Te ne aggódj. Ha nő vagy, ne versenyezz. Legyen elég. Hesteg maradj otthon. Love me tender.
Szia uram.Beleírhatjátok az alaptörvénybe magatokat. Megmondhatjátok, mi a család, ki a magyar, mi a nemzet, kiben higgyünk, kit gyűlöljünk, mitől féljünk.
De azt, hogy kik vagyunk, hogy kit szeretünk és hogyan, nem vehetitek el tőlünk.
A Jóisten a miénk is. Imádkozunk hozzá - értetek is.

/Forrás: wmn.hu /

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 154 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 1871 db bejegyzés
Összes: 4949 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 64
  • e Hét: 3196
  • e Hónap: 6055
  • e Év: 157313
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.