Regisztráció  Belépés
dundulino.blog.xfree.hu
Az élet szép, vagy tudni kell széppé tenni! Demeter Zsuzsanna
1976.10.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
legyen kaja blog is egyben?
  2016-05-11 07:43:10, szerda
 
  Többször kapom az üzeneteket, hogy írjak recepteket,adjam át őket, hiszen gyermekeim lisztérzékenysége miatt sok ilyen péksüteményt, süteményt, kelt tésztát sütök .
A múltkori perec nagy sikert aratott itthon, a drágáim mindent letesztelnek, és ahogy egyre nagyobb a recept "repertoár" előszeretettel adják a tanácsot, hogy éppen melyikhez lenne kedvük <3
persze ezekről a receptekről tudni kell, hogy nagyon fontos a tészta állaga. Én mindig eltérek az adott adagoktól, hogy elérjem a kívánt, az általam kívánt textúrát.
De az alap az mindig a receptben szereplő mennyiségek. A lisztfajtákhoz annyira nem ragaszkodom, mert ugye nem lehet mindig itthon éppen abból a lisztből. Minden hónapban beszerzek jó néhány kiló lisztet ebből,abból, melyikeket szeretem. Sajnos ezeknek a liszteknek az ára az egekben van. Nem titok, hiszen sokan fogyasztják ételallergiájuk miatt. Ezeknek kilója mind 1000 ft körül van, de a jobbak bizony 1400-1600 körül mozognak. Nos , ilyenkor bizony nagyon megfontolandó, hogy elkészüljün és ehető legyen az a finomság, vagy a kukában landol, mert úgy megkeményedik a sütés során, hogy ki kell dobni. Mert bizony ez is előfordul! Velem is ...

A perec az egyik legnagyobb kedvenc most! 9 db készül belőle, úgy, hogy én a kenyérdagasztó gépben még teszek ezt azt, kihozható belőle 10 db, és így egy azé marad, aki csinálta :-D
Szóval a recept
500 g Glutenix fehérkenyér lisztkeverék - és Nutri Free-ből csináltam először, és mennyei lett
100 g liga vagy egyéb zsiradék
25 g cukor- ha édesebbre szeretnél tegyél 2x annyit
1 tojás sárgája
200 ml víz - langyos, vagy meleg
5 g só
40 g élesztő

Lágy tészta állagra törekszünk, de még gyúrhatóra! Fontos a tészta lágysága!!!
Deszkán 35 cm hosszú újnyi vastagságú rudacskákat nyújtunk, görgetünk ki, vagy sodrunk....és perecformájúra alakítjuk. Lehet összecsavarni is, ki hogy szereti.
tetejére tojás, reszelt sajt, vagy amit szeretnénk. Nálunk a sajt vált be!
duplájára kelesztjük. 180 fokos sütőben 15 - 18 perc alatt készre sütjük!

amior elkezd a kenyérsütő gép keverni, kavarni, kap egy kis vizet még a liszt, majd mikor már sima a tészta apránként adagolom hozzá a lisztet, hogy csodás állagúra tudja dagasztani. imádom a kelt tésztát nézni, gyúrni és azzal dolgozni.!
Sok sikert kívánok hozzá! nekem sokáig nem sikerült, kellett hozzá a megfelelő recept, de ez fantasztikus ! A gyerekek imádják! Hetente sütök belőle egy adagot :-)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
túrófánk
  2015-01-16 19:29:18, péntek
 
  50 dkg túró
3 tojás
10-12 dkg liszt
10 dkg cukor
1 citrom héja reszelve

A túrót , tojás sárgáját összekeverjük. Cukrot a tojásfehérjével felverjük, majd összekeverjük. Hozzáöntjük a lisztet, amennyit felvesz. Én szoktam egy kis sütőport is teni bele, ha a lányok lisztjéből készítem. Kanállal szaggatok formácskákat, igaz nem lesz szabályos fánk formája, de az íze mennyei.
Én kókusz zsírban sütöm ki, így nem lesz olyan szagos a lakás, és kicsit talán egészségesebb is, ha nem hidrogénezett a kókuszzsír. És a kezemnek is jót tesz :-)
NAGYON FINOM! Minden farsangi időszakban ez a kedvenc.
Természetesen a hagyományos szalagos fánk is finom, és ma is készült belőle egy fél adag. Sajnos rum nem volt itthon, de egy kipótoltam mással ;-)
Jó sütögetést!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sikerült! juhéj! Gluténmentes kenyér
  2014-11-03 20:56:55, hétfő
 
  Nagyon nehezen vettem rá magamat, hogy kenyeret süssek a lányoknak egy elég drága lisztből, de örülök, hogy rászántam magam. Kerestem egy receptet, ami elég biztatónak tűnt, és lám, sierült. Macerás, elég sokáig tart az elkészítése, hiszen csak a kelesztés másfél óra, de majdnem olyan az íze, mint a rendes kenyérért. Amint kivettem a sütőből, le is meóztattam a lányokkal. Mondták, hogy holnap két szendvicset visznek belőle :-) Szuper, mert ha reggel is jó lesz, akkor bizony, rá kell szoknom az esti kenyérsütésre <3

Itt is van a recept:
250 gr Nutri Free Mix kenyér liszt
1 ek burgonya pehely
210 ml langyos víz
1 tk citrom leve
15 gr friss budai élesztő
1.5 kanál olaj /én ezt felváltottam sült disznózsírral :-) Most ez a módi nálunk, majd kapok a kardiológustól, ha magasabb lesz a koleszterin ;-)
1 kockacukrot írt a blogger, de én egy teáskanálnyit tettem bele
3 gr só

Nos, az állaga szuper volt, és formázható. A tetejét megkentem még egy kis disznózsírral, és sütés közben, bármily hihetetlen kevés szódavízzel kenegettem. Nem lett aranybarna, nem mertem tovább sütni, féltem, hogy kővé válik, ami már megtörtént párszor, és a gyerekek várakozása csalódottsággá vált. Nem akartam csalódást okozni nekik, így ott álltam a sütő mellett, és lesegettem ahogy sül. Miután dagasztógép összegyúrta a tésztát, a sütő táljában, ami ki volt zsírozva, lisztezve /GM liszttel/ betettem a melegített sütőbe. Bizony másfél órát kellett keleszteni,de fura szivacsodnak tűnt az állaga. Nem kelt meg annyira mint ahogy kellett volna szerintem, így sűrűbb lett az állaga, de az íze és a lányok csillogó szeme nagy boldogságot okozott nekem!


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
csilizselé
  2014-10-07 10:38:39, kedd
 
 
Miből mennyi került az én zselémbe?
Kettő kisebb kápia paprika,
10 csilipaprika ( a kettő együtt ledarálva 15 dkg lett)
- ez az a nagyon kicsi, de brutális fajta -,
35 dkg cukor,
1 dl mézecet (fehérborecet),
1 csipet só,
4,5 dl víz
és a tasak leírása szerinti mennyiségű 3:1 befőzőcucc:
ez ennyi mennyiséghez nekem 2 dkg-ra jött ki. De beletehetjük az egész tasaknyi zselésítőt is, akkor sem lesz túl kemény a zselénk.
(A tasak 2,5 dkg-os.) Nem Oetker, hanem Haas.
Ha nincs fehérborecet kéznél, akkor a sima mezei ecet is megteszi, csak abból kevesebb kell: tehát először jóval kevesebbet tegyünk bele és kóstolgassuk, apránként adjuk hozzá a sima ecetet.

A lényeg az, hogy lemértem a lábost üresen. Aztán lemértem úgy is, mikor már benne volt az ecet, víz, cukor; plussz lemértem egy külön kis tálkában a darált paprikát. A kettőt összeadtam, így könnyű volt kiszámolni, mennyi zselésítőt keverjek a darált paprikába.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Meggyes- mákos habos torta! Mennyei!
  2014-09-02 14:36:07, kedd
 
  http://csiperke.blogspot.hu/2013/04/meggyes-makos-habos-torta.html
A recept itt megtalálható! Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Meggyes pite
  2014-06-28 09:45:47, szombat
 
  35 dkg liszt
17 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
2 kanál tajföl
ezt összegyúrjuk két cipót készítünk belőle, és amíg a tölteléket összerakjuk , bemehet a hűtőbe.

töltelék: 1 kg meggy vagy cseresznye...stb
15 dkg cukor
kicsi fahéj
15 dkg kekszmorzsa vagy dió

A tésztát kinyújtjuk és a kikent tepsibe helyezzük. Majd rásimítjuk a tölteléket, Jöhet a másik kinyújtott tészta a tetejére. Villával megszurkáljuk és egy kevés tejföllel megkenjük. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sül. Kicsit hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük. A gyerekek kedvence : -) Szerintem senki nem tud neki ellen állni :-)))))

Jó étvágyat!
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Anyukám csöpögtetős receptje!
  2014-06-28 09:40:36, szombat
 
  4 tojás
1 pohár joghurt
2 ua.pohár cukor
3 pohár liszt
3/4 pohár olaj
1 sütőpor
meggy

összekeverünk mindent, lehet belereszelni fél citrom héját és mehet a sütőbe, amíg szép aranybarnára nem sül.
A meggyet előtte ki kell magozni, lecsepegtetni és be lehet forgatni kekszmorzsába, kenyérmorzsába vagy darált sióba is akár :-)
Jó sütögetést és jó étvágyat hozzá!
Én tegnap egy tepsivel sütöttem belőle és egy tepsi meggyes pitét. Reggelre egy darab sem maradt :-)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Amerikai saláta a vacsi
  2013-10-07 20:44:23, hétfő
 
  AMERIKAI káposztasaláta: a KFC titkos receptje
&#8226; Az eredeti recept hozzávalói:
&#8226; 4 1/2 teáskanál (22,5 ml) tárkonyecet
&#8226; 6 1/2 evőkanál (97,5 ml) olaj (semleges ízű)
&#8226; 3/4 csésze (180 ml) finomra vágott hagyma
&#8226; 2 1/2 csésze (600 ml) Miracle Whip* (light majonézzel kiváltható)
&#8226; 1 csésze 240 ml kristálycukor
&#8226; 2 közepes sárgarépa
&#8226; 2 fej közepes méretű friss fehér káposzta
&#8226; Elkészítése: keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá a tárkonyecetet. Keverjük bele a majonézt (eredetileg: Miracle Whip). Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jól keverjük össze. Ezzel el is készült. Helyezzük egy légmentesen záródó dobozva, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Én sima ecetet használtam és érzésre kevertem mindent, nem méricskéltem. Mindig így csinálom, mert mindenkinek más jön be szerintem.
Viszont a sok majonézt felesbe tettem kék laktózmentes tejföllel.
Lehet egy kis sót is belecsempészni, mert attól valahogy felpezsdülnek benne az ízek.

A káposzta szerzemény volt. A szombati káposztás ételek napján kaptam. Kinéztem, mert olyan hatalmas volt,teljesen elcsábított :-)
Itthon már láttam, hogy egy szinte 5 kilós káposztával nem fogok megküzdeni, így Dórival megfeleztük.
Jól tettem, mert így sem tudtam az egészet leturmixolni. Ja igen, mindent a késes turmixban aprítok fel, a kívánt méretre.
Hozzá két-3 sült virslit tálaltam fejenként. A gyerekek odáig voltak tőle. Az Aldiban glutén és laktózmentes virslihez is hozzá lehet jutni....
Vacsorára roppant praktikus, gyors és laktató. A gyerekeim imádják...hogy más gyerek hogy áll hozzá? Dóri lánya nem éppen zöldség barát, de díjazza ő is. Kis répa, kis káposzta... hm.....
Szóval jöhet,gyerekbarát :-) És nem lehet belőle eleget készíteni :-D
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
tepsis krumpli megbolondítva
  2013-09-27 10:58:47, péntek
 
  Egy kedvenc és gyors étel.
A megtisztított burgonyát felkarikázom egy hőálló edénybe, vagy tepsibe, sózom borsozom, majd hagyma szeletek, kukorica, répakarikák,kolbász kerül rá, majd a krumpli karikákkal zárom a sort, hogy elfedje mindezt. Ismét sózom, borsozom, majd tejföllel locsolom meg a tetejét. Néha vajat darabokat teszek rá, ma szalonna csíkokkal bolondítottam meg, kb 8-10 szelettel. Kisül a zsír belőle, és az ízek átjárják az ételt,mivel fóliával lefedve kezdem sütni egy teljes órát. Mikor a krumpli megpuhult, leveszem a fóliát és még pirítom kb 20 - 30 percet. Ilyenkor a szalonna a tetején ropogósra sül.
Mennyei és gyors ebéd. Savanyú uborkával, vagy házi csalamádéval kínálom. a lányaim nagyon szeretik, és tesznek még rá tejfölt vagy majonézt is. Sosem elég a jóból :-D
A levesen még gondolkodnom kell, vagy mégsem...borsó leves! A lehető legjobb választás :-) Vagy a bab leves, Moncsi és Robika kedvence! Valamelyik a kettő közül !
Jó étvágyat! Ebédre pont elkészül, és emellett még lehet tevékenykedni is itthon.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mai menü
  2013-09-17 08:11:10, kedd
 
  A lányok tojás levest és rakott makarónit rendeltek. Most már figyelnem kell, hogy sokkal nagyobb adagot készítsek, mivel minden nap visznek ebédet is be a suliba. Sokkal könnyebb nekik így a nap, hiszen a többiekkel együtt ebédelhetnek az ebédlőben. Persze ez nem azt jelenti, hogy itthon nem ennének :-) Hát nem arról híresek az én drágáim. Reggelire pizzás melegszendvicset kaptak, és azt tettem be uzsonnára is. Ma szeretnék nekik fokhagymás bagettet is sütni, honapi tízóraira, na meg ma uzsira. Gondoltam a palacsintára is, de pénteken buli lesz nálunk. Gyerekbuli 1000 gyerekkel. És a kedves párom felajánlotta segítségét, hogy besegít a palacsintáknál.Már előre tudom, hogy egész nap azt fogjuk sütni, mert szeretnék pudingos palacsinta karikákat, és almás palacsintát, na meg túrósat, lekvárodat, csokisat és fahéjasat is, és nem maradhat ki az én nagy kedvencem sem, a MÁKOS! Nyami!
A tojás leves a maga egyszerűségével, és a kis tojás csíkocskákkal elvarázsolta a lányaimat. Ma Robika sem ebédel a suliban, így ő is itthon eszik. A rakott makaróniból nem lehet elég sokat csinálni. Mindenki kedvence. És ez is igen egyszerű étel. Csak megfőzök másfél csomag makarónit. Egy kiló darálthúst elkészítek pörkölt alapon, jó fokhagymásan, paprikásan, és a tészta ágyra teszem, majd beborítom csőtésztával. Tejföllel megkenem, és reszelt sajttal zárom a sort. Sütőbe teszem, míg meg nem barnul a széle, és a sajt aranybarnává válik, és már fogyasztható is. Imádják. Bemásolom!
A fokhagymás bagett hozzávalók 4 főre
&#8226; 50 dkg liszt
&#8226; 2,5 dkg élesztő
&#8226; 2 dl langyos víz
&#8226; kevés cukor
&#8226; 2 ek tejföl vagy kefír (mindegy)
&#8226; 1 tojás
&#8226; 1 kk só
&#8226; 20 dkg vaj
&#8226; fokhagyma
&#8226; zöldhagyma
&#8226; petrezselyem

1. Az élesztőt, a langyos vizet a liszt közepébe tesszük, és hagyjuk, hogy felfusson, majd ha kész, belerakjuk a többi hozzávalókat, és jól összegyúrjuk, ha kíván még egy kevés vizet, lehet hozzá adni.
2. Tálba letakarva bőven duplájára kelesztjük.
3. 20 dkg vajat vagy margarint kikavarunk ízlés szerinti mennyiségű fokhagymával sóval, zöldhagymával, petrezselyemmel vagy bármilyen zöldfűszerrel.
4. A tésztát kivesszük a tálból, újra átgyúrjuk, és annyi darabra vagdossuk, ahány baguettet akarunk csinálni.
5. Minden darabot kinyújtunk, és megkenjük a fűszeres vajjal, feltekerjük, ahogy tudjuk, kicsit hagyjuk a tepsiben újra kelni őket, majd megkenjük egy felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
költség: 400 Ft
költség egy főre: 100 Ft
Glmentesen sajnos sokkal több, de a kis szemecskék és a jóllakott pocakok mindent megérnek nekem :-)
Mivel én jó feleség szeretnék mindig lenni ezért a kedvesemnek is megcsinálom ugyanezt búzalisztből. Kicsit gondban leszek, mert nagyon nedves odakinn az idő, hiszen a teraszon szoktam összeállítani a gluténos /Zsani szavajárásával/ kelt tésztákat, de lehet most kiköltözök hátra a kis kuckóba. Hamarosan elkészül ott is az én kis főzősarkom és már sokkal egyszerűbb lesz megoldani ezeket a dolgokat.
Jó főzőcskézést minden háziasszonynak!




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 104 db bejegyzés
Összes: 1668 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 52
  • e Hét: 1431
  • e Hónap: 8180
  • e Év: 60061
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.