Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Néhány gondolat Popper Péter: A belső utak könyvéből
  2022-06-21 07:45:33, kedd
 
 






NÉHÁNY GONDOLAT POPPER PÉTER: A BELSŐ UTAK KÖNYVÉBŐL


Popper Péter: A belső utak könyve

Link








"Akiben zűrzavar van - zürzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van - rendet teremt maga körül."

A gyermek még főleg reaktív lény. Viselkedése válasz arra, ahogy a környezet viselkedik vele szemben. A felnőtt ember megszerezte a valódi aktivitás lehetőségét, formálni képes környezetét. Lelkiállapota akarva-akaratlanul kisugárzik környezetére. Bajainkért sokszor a külső körülményeket vádoljuk, holott mi formáljuk ilyenné azokat. Ha rendet teremtünk magunkban, legnehezebb helyzeteinkben is megtaláljuk a megoldást







"A múlt már nincs. A jövő még nincs. Egyetlen valóság : a jelen"

Gondolkodásunk fegyelmezetlensége következtében rengeteg fölösleges energiát pazarolunk el azzal, hogy túl sokat időzünk a múlt és jövő irrealitásában. Régi sérelmeinken rágódunk, vagy visszavágyódunk elmúlt állapotainkba; az elképzelt jövővel ijesztgetjük vagy vigasztaljuk magunkat. Eközben elsiklunk az aktuális valóság, a jelen felett, nem éljük át kellő mélységben és intenzitással. Ezért sokat tévedünk és mulasztunk. A jelenre kell elsősorban odafigyelni.







"Mindenről lemondhatunk, csak életünk fő gyökereit nem vághatjuk át. Keresem életem gyökereit."

Az életben nem lehetünk meg kompromisszumok nélkül. Alkalmazkodnunk kell másokhoz is. De nem szabad olyan kompromisszumokat kötni, amelyeket nem tudunk elviselni. Életünk alapjainak sértetlenül kell maradnia. Meg kell ismernünk ezeket az alapokat ~ a többi nem érdekes.







"Nem lehetek olyan fontos mások számára, mint önmagamnak. Saját dolgaim súlya nagyobb bennem, mint a külvilágban."

Milyen hamar megfeledkezünk mások problémáiról, nehézségeiről, kudarcairól! Mennyire átsiklunk mások sikerei, örömei felett! Egy másik ember ugyanígy van velünk. Ezért nem szabad túlértékelni a ,,Mit szólnak hozzá?" ~ jelentőségét. Az embereket nem foglalkoztatja annyira a mi problémánk, szégyenünk, kudarcunk, mint minket. Ugyanígy örömeink, eredményeink sem. Mennyit marcangoltuk magunkat, szégyenkeztünk értelmetlenül. Hányszor bántódtunk meg fölöslegesen.







"A beszédem akkor lesz egy velem, ha jóakarattal igazat és fontosat mondok annak, akit megillet."

Mennyi energiát fecséreltünk el fecsegésre, amikor üres szavakat váltottunk üres emberekkel. Sokat beszéltünk magunkról, keveset hallgattunk másokat. Már sok baj származott a fölösleges beszédből. Abból soha, ha hallgatni tudtunk. Nem fontos, hogy mindig szerepeljünk és érdekesek legyünk. Meg kell tanulnunk, hogy kinek mit érdemes elmondani. És hallgathatunk is, ha nincs lényeges mondanivalónk.







"A belső fegyelem megtart, mint testet a csontváz. A külső fegyelem páncél: véd és akadályoz."

A természetben az alacsonyabb rendű élőlényeket kitinpáncél védi. Kívül kemények, belül puhák. A páncél: fal köztük és a világ között. Ha áttörik, védtelenek. A magasabb rendű élőlényeknek gerincük van. Kívül lágyak, a tartásuk belül van. Szabadabb a viszonyuk a világhoz, s bár könnyebben megsérthetők, mégis nagyobb biztonságban vannak. Az emberi psziché szétesik fegyelem nélkül. A fejlődés útja az, hogy a külső fegyelem belső fegyelemmé változzon. Csak a belső fegyelem tanít meg élni a szabadsággal. Belső fegyelem nélkül a szabadság megbetegít. Ezért van olyan sok pszichés zavar a modern kultúrában.








"Csak az egyértelmű cselekvés hatásos. A bizonytalan cselekvés bizonytalan eredményt szül."

A világban az akció-reakció törvénye uralkodik. Amennyire koncentrált erőt fejtek ki egy irányban, olyan koncentrált hatást fogok elérni. Csak határozott kérdésre kapok határozott választ. Vannak alapvető élethelyzetek, amelyekben csak egyértelműen szabad cselekedni. Ha már töprengek, vacillálok -akkor ne cselekedjem. Ha gondolkozni tudok azon, hogy megházasodjam-e -akkor ne tegyem. Meg kell várnom, míg a dolgok egyértelművé tisztulnak bennem -akkor könnyen és határozottan tudok cselekedni. És ez meghozza az eredményt.







"Az élethelyzeteim adottak. Ebben determinált vagyok. Rajtam áll azonban, hogyan viselkedem e helyzetekben. Itt a szabadságom."

Élethelyzeteink nagy részét -családunkat, szociális körülményeinket, betegségeinket -szinte ,,készen kapjuk", vagy legalábbis igen sok, tőlünk független külső faktor határozza meg azokat. Viselkedésünk szabályozása azonban a hatalmunkban van, tőlünk függ. Így fonódik össze életünkben a determináció és a szabadság. Epiktétosz figyelmeztet arra, hogy azzal kell foglalkoznunk, ami tőlünk függ. Egy adott helyzetben sokféleképpen lehet viselkedni. Thomas Mann írja: ,,Eljött Petepré életének nehéz órája, amitől mindig félt -s lám, nemessé formálta azt." A szabadság értelme a nehéz helyzetek nemessé formálása viselkedésünkkel.







"Az igény valóságot szül. A dolgok megvalósulásának az a kezdete, ha makacsul rájuk gondolunk"

Minden, ami igazán fontos eljön az életünkbe. Személyiségünk, karakterünk, belső igényeink törvényszerűen formálják sorsunkat. A hívásokra válasz érkezik. Sokszor észrevehetjük, hogy vágyaink, igényeink megkeresik a tárgyat maguknak. Az emberek megérzik azt, ami bennünk van és eszerint közelednek vagy távolodnak. Azok felelnek, akikkel közös hullámhosszon működik az ,,adó-vevő berendezésünk." Ugyanabban a városban néha sokan körénk gyűlnek. Ezért írhatta tréfásan Füst Milán: ,,Apróhirdetés. Meglevő szenvedélyekhez tárgy kerestetik!" Szeretnénk szerelmesek lenni -és beleszeretünk valakibe. Ami fontos, azt csöndesen ébren kell tartani magunkban napról napra; egy pillanatra sem szabad elengedni. Egy napon valóság lesz.







"A hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik."

Filozófiai szempontból ismerjük az idő objektivitását. De életünknek van egy szubjektív időrendje is. A pszichológiai idő-élmény egyéni és sajátos. Mennyire aktuális lehet számunkra valami, ami tíz éve történt, és milyen közömbös egy tegnapi esemény. Milyen hosszú és unalmas lehet átélni eseménytelen nyári hónapokat. A napok végtelenül lassan vánszorognak. De visszatekintve egy röpke pillanatnak tűnik a nyár. Nem történt semmi, amit emlékezetünk megőrizhetett volna. Ám milyen gyorsan rohan el ugyanez az idő, ha eseményekkel zsúfolt. De visszapillantva rá végtelen hosszúságúnak érezzük, annyi minden történt. Így vagyunk az életünkkel is. Ezért kell bátran és kíváncsian élni. Nem szabad féltenünk magunkat az eseményektől, a megismerés kockázataitól. Mernünk kell élni és cselekedni a szívünk szerint: tartalmas és jó életünk lesz, bármeddig tartson is. A gyáva élet mindig rövid. Kung-Fu-ce írja: ,,Mikor húszéves voltam -sokat tanultam. Mikor harmincéves voltam -már tudtam, mit akarok. Mikor ötvenéves voltam -már tudtam hallgatni. S mikor hatvanéves lettem -már követhettem a szívemet, s a törvényt nem léptem át."







A szép rögtön kell. Az igazra alszunk egyet.

Szép Napot Kívánok Neked!










 
 
0 komment , kategória:  Popper Péter  
Popper Péter - Idézetek
  2022-06-20 19:15:55, hétfő
 
 







POPPER PÉTER - IDÉZETEK




Popper Péter (Budapest, 1933. november 19. - Budapest, 2010. április 16.) pszichológus, klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár, író.

Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa, könyveivel, előadásaival, tanácsaival az újságokban, a rádióadásokban, a televízióban segített az embereknek a mindennapok lelki gondjainak megoldásában, eligazodni a gyermeknevelésben.








"Akiben zűrzavar van - zűrzavart hoz létre környezetében.
Akiben rend van - rendet teremt maga körül."


Popper Péter: A belső utak könyve






Aki elindul egy úton, mindig kap felvezetőket, akik egy darabig mutatják neki a lehetséges irányokat. Aztán magára hagyják, hogy gyújtsa meg saját mécsesét, ha van neki, vagy tévelyegjen a szellem sötétségében.

Popper Péter: Várj, amíg eljön az órád







Aki nem mutogatja magát - ragyogni kezd. Aki nem dicsekszik - sikeres lesz. Aki nem követel tiszteletet, azt elfogadják vezetőnek. Aki nem küzd senkivel, azzal senki sem képes megküzdeni.

Popper Péter: Az Istennel sakkozás kockázata







,,Azért kell választani és dönteni, mert ez egyben tartja az embert."

Popper Péter - Limpár Imre idézi







Bizonyos emberek rosszul tűrik a hatalmat maguk felett: él bennük egy mániás vágy arra, hogy azt csináljanak, amit akarnak. Ezzel kezdődik az emberiség története is: "Csak két fa gyümölcséből ne egyetek", mondta az Isten. Mi a válasz? Csakazértis... Még az Isten hatalmát sem fogadom el, és azért is eszem abból, amiből nem lenne szabad. Az emberek egy része ilyen, de nem mindenki. Van, akinek éppen az ad biztonságot, ha pórázon van, létezik egy hatalom, akitől függ, aki védi, aki gondoskodik róla, és főleg felmenti a gondolkodás alól.

Popper Péter: Tűnődések napról napra







,,A biztonságot keresed? Legyél te a biztonság! Önmagad biztonsága. A békét keresed? Legyél te a béke! Önmagad békéje. A fényt keresed? Legyél te a fény! Önmagad fénye."

Popper Péter: Ingovány







,,A boldogtalanság (...) sokkal inkább tőlünk függ, mint a boldogság. A boldogság egy ajándék, vagy a hívők kedvéért mondhatom úgy is, hogy egy kegyelmi állapot - de a boldogtalanság okai mi magunk vagyunk. A boldogtalanság nem történik velünk, azt mi állítjuk elő."

Popper Péter: Lélekrágcsálók







,,Csak tagadáson nem lehet szilárdan megállni. Kell lennie egy IGEN-nek is"

Popper Péter







,,Csak a tudás átadható, tanítható, de a bölcsesség nem. A bölcsességre rá kell találni, lehet élni általa, de kimondani, közölni nem lehet."
Popper Péter: A nem értés zűrzavara







,,Egész életemben csak nőktől kaphattam meg azt a fényt és melegséget,
ami nélkül nem tudtam volna élni."

Popper Péter: Lelkek és göröngyök







,,Egy kormányváltás hatására egzisztenciák dőlnek össze, valaki könnyen a "rosszak" közé kerül a "jók" közül, és viszont. Újra meg újra át kell írni az önéletrajzokat, az élet folyamatossága tendenciózusan megfogalmazott epizódokra hullik szét, s a végén senki nem tudja már, hogy ki volt egykor, kicsoda most és ki lesz belőle az eljövendő években."

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







,,Egyszer sokáig és csillapíthatatlanul nagyon fájt a vállam. Gyógytorna, masszírozás, csodakrémek és kenőcsök. Semmi. Ám a sors, amit hajlamosak vagyunk véletlennek nevezni, összehozott
egy kínai mozgástudóssal, aki hosszan nézegetett engem, tapogatta, forgatni próbálta a karomat, a nyakamat hajlítgatta, majd azt mondta:
- Nem lehetséges-e, hogy nagyon sok ölelés benne maradt a váll- és karizmaiban? Többet kellene ölelnie. Először a párnáját, a kutyáját, aztán a rokonait, barátait, a szerelmeit. Ettől elmúlhat a fájdalom. Próbálja meg. Egyelőre ne tegyünk mást.
- S ha ehhez nincs bennem elég szeretet?
- Nem azt mondtam, hogy gyűlölködve vagy közönyösen öleljen. Amit mondtam, azt jelenti, hogy merjen ölelni. Érzem, hogy feszítik a nem vállalt érzelmek, amelyeket nem mer kifejezni. Az ölelés majd fellobbantja magában a szeretetet. Így hat a lélekre. Mint ahogy az elfojtott érzelmek a testre hatnak, és fájdalmat okoznak."

Popper Péter: Merj ölelni!- Unicafe Magazin







,,Egy emberért mindent vállalni kell. Egy helyzetért nem. Amíg számunkra egy ember fontos - addig mindent vállalnunk kell érte, és megéri. Ez igazi vállalás. Amikor nem az ember a fontos, hanem a helyzet megtartása: a lakás, a szociális és anyagi biztonság, a látszat, a környezet véleménye - akkor már megalkuvásról van szó. Ez is elvállalható, de csak őszintén, legalább önmagunk előtt. Ne csapjuk be magunkat ürügyekkel: a gyerekek érdekével, erkölcsi aggályokkal, a kímélettel. Gyávaságunk az újrakezdésre, félelmünk a változásoktól és az egyedül maradástól nehézzé teheti az együttélést, de fenntarthatja. Azonban hazugságra nem lehet alapozni tisztességes kapcsolatot: biztosan összeomlik."

Popper Péter: Belső utak







,,Egy embert szeretünk vagy utálunk a maga teljességében. Nem bonthatjuk fel tulajdonságokra, nem mondhatjuk, hogy vállaljuk belőle azt, ami kellemes számunkra, elutasítjuk, ami zavaró és bosszantó. Egyetlen kérdés létezik csak: Úgy, ahogy van és ha ilyen marad, kell-e nekem?"

Popper Péter: A belső utak könyve







,,Együtt kell élni, nem egymásban és nem egymás mellett. Egy kapcsolat nem adhat többet annál, mint hogy a nőt és a férfit egyaránt hozzásegíti rejtett lehetőségeinek kibontakozásához, ahhoz, hogy egyre inkább hiteles, egyre markánsabban önmaga legyen. Két szuverén-ember együttélésének ez az igazi értelme. Az "Én" nem oldódhat fel a "Mi" élményében. De ez a két Én nem is távolodhat el egymástól annyira, hogy a kapcsolat páros magánnyá változzon. Két szabad ember életét gondolatok, élmények; örömök és kínlódások megosztása ötvözi össze. De a megosztás is mérték szerint történjen. Minden embernek joga van ahhoz, hogy lelkében egy kis kamrát megtartson önmagának. Ez csak az övé. Ennek az ajtaját nem kell kinyitni."

Popper Péter: A belső utak könyve







,,Az ember akkor döbben rá, hogy az élet szép, amikor már túl késő. Amikor az élet végén, a halál előtt minden emlék még egyszer átfut az emberen. S aztán vége. A halál az élet természetes várója. Csak félünk tőle. A halál mindig köztünk jár. Nap mint nap szembesülünk vele. De akkor nem vesszük komolyan. Csak ha a közelünkben van. Nem tudjuk felfogni,hogy aki eddig ott volt velünk, az nincs többé! Sohasem lesz már! S ez fájó! Nagyon fájó! Aztán idővel elfogadjuk, hogy úgysem tudjuk megváltoztatni az élet rendjét. Mert nem lehet."

Popper Péter







"...az ember mindig és mindenkor irányítani akarja a sorsát.
Tehát sokszor kényszerül dönteni és választani. S e választások és döntések miatt mázsás terhek nehezednek a vállára.
Először is: mit válasszon, hogyan döntsön?
Aztán: vajon jól választott-e?
Hova vezet ez vagy az a döntése?
Még később: mi lett volna, ha...?
Mi múlt saját magán? Ajjaj! Nehéz csomag... ...
Elárulok egy titkot: aki elkerüli a döntéseket és választásokat, az sodródik.
Kiengedte kezéből élete irányítását. S aki választ és dönt? Az is.
Mert nem tudja kiszámítani döntésének a következményeit. ...
Tehát ne döntsünk, ne válasszunk?
Dehogynem!
Csak ne görcsösen, hanem könnyedén és mosolyogva-majdnem azt írtam, hogy vállvonogatva.
Mert nem az eredményességben kell hinni, hanem abban,hogy a választás és döntés bátorsága lelkileg megtart minket.
Tulajdonképpen nagyon kellemes gyávának lenni.
Annyi terhelő helyzetet ki lehet kerülni a gyávasággal.
Még sincs jó sora a gyáva embernek.
Az önféltés nehéz bilincs... ...ne féljünk a kínálkozó kalandoktól, a szerelmektől, az utazásoktól, a változásoktól, a vereségektől, a kudarcoktól, ne akarjunk mindig jól járni!
Aki nem viseli el, hogy néha behúznak neki egyet, sőt uramfia, még ki is ütik, az nem lehet bokszoló, nem mehet be a ringbe."

Popper Péter







,,Az ember nem azért tisztességes, mármint némely ember, mert az jó üzlet, hanem annak ellenére próbál tisztességes maradni, hogy tudja, rossz üzlet."

Forrás: idézi: Lux Elvira, Mohás Lívia és Popper Péter - Empátia










,,Az ember sokszor végtelen hosszú láncot vonszol maga után: a múlt emlékeit. S előfordulhat, hogy már csak életének romjai között él. (...) Ne a múltban élj, ami már nincs, (a jövőn se tépelődj, ami még nincs), csak a jelent éld teljes erőddel és odafigyeléssel. Így lesz hiteles az életed."

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







,,Az életen nem lehet "makulátlan fehér palástban" végigsétálni. Önmagunkhoz kell hűnek lennünk, nem elképzelt ideálokat kergetnünk. Legtöbbször úgy gyötörjük meg magunkat, hogy kellő önismeret híján, irreálisan magasra emeljük a mércét. Olyat követelünk magunktól, aminek nem vagyunk képesek megfelelni. Így állandósulhat a bűntudatunk, a kudarcérzésünk. Emberi mértékek szerint kell ítélni, akár rólunk van szó, akár másokról. Senkinek sem kell tökéletesnek lennie. Bőven elég a törekvés arra, hogy kicsit csiszolni próbáljunk magunkon. Ez elérhető, a tökéletesség eleve reménytelen. Sok minden zsúfolódik össze egy emberben: ,,sugár és salak" - ettől ember."
Popper Péter: A belső utak könyve







,,Az élet kikényszeríti, hogy az ember játszmákat játsszon. A kérdés csak az, hogy amit az élet kikényszerít, abba mindig bele kell-e egyezni? Az élet a háborúkat is kikényszeríti. Az élet a népek és a vallások közötti ellentétet is kikényszeríti. Most még sorolhatnám, hogy mi mindent kényszerít ki az élet: negatív indulatokat, gonosz cselekedeteket. Mindenre igent kell mondani? Attól, hogy a világ gonosz és züllött, nekünk is gonosznak és züllöttnek kell-e lennünk? Vagy inkább vállalni kell az ellenállás kockázatát, ami néha az ember egzisztenciájába, sőt az életébe kerülhet? Tudom, hogy ezt senkitől sem lehet megkövetelni, legfeljebb az ember követelheti meg önmagától. De azért nem kell a gyávaságot dicsőséggé emelni!"

Popper PéterLélekrágcsálók Játszmák és sorsok c. fejezet







,,Az élet nem arra való, hogy mindig jól járjunk.
Az életbe bele kell férnie kudarcoknak, vereségeknek, újrakezdéseknek is.
Ez kifejleszt bennünk olyan tulajdonságokat, lehetőségeket, megismeréseket,
amelyek a mindig párnázott úton rejtve maradnának."

Popper Péter: A belső utak könyve













,,Az élet tisztelete azt jelenti, hogy a születés és a halál végpontjai között
úgy bánunk egymással, hogy érdemes legyen a világon élni."

Popper Péter







,,A fegyelemnek belülről kell jönnie... belső fegyelem kell egy embernek ahhoz, hogy ép maradjon lelkileg, de ha nincs belső fegyelem, a külső is jobb, mint a semmi. És akármilyen paradoxul hangzik, a diktatúra megfegyelmezi az embereket, mert félnek, rettegnek. Megtanulják a nyelv fegyelmét, a beszéd fegyelmét, hogy nem mondhatnak bármit, bármikor, bárki előtt, tehát kialakul egy belső kontrollja a beszédnek."

Popper Péter: A kő, a víz és a kutya







,,Figyelj a kis cselekedetekre, akár jók, akár rosszak.
A csepegő víz is megtelíti végül a nagy edényt."

C Popper Péter: A nem értés zűrzavara







,,Hallgassunk minden olyan dologról, ami egy kapcsolat szempontjából jelentéktelen, s a másiknak csak fájdalmat, megaláztatást vagy féltékenységet okoz. Ne légy gyáva és gyenge, viseld egyedül a terheidet, ne akard a partnered vállára lőcsölni!"

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







Ha rosszak a mindennapok, végül rossz lesz az egész élet. A tartalmas, jó élet egyik legfontosabb titka, hogy nem szabad maradékot hagyni. Minden napot, minden élethelyzetet, minden életkori szakaszt a maga teljességében, maradékok nélkül kell végigélni.

Popper Péter: Lelkek és göröngyök







,,A hegycsúcsra sokféle út vezet. Vannak meredekebbek, és kényelmesebbek.
S a táj is különböző, ami a szemedbe tűnik, de azért ugyanazt a hegyet látod, különböző oldalairól.
Ezért hát, légy türelmes önmagaddal szemben...Találd meg a neked legmegfelelőbb utat...
De légy türelmes másokkal szemben is, akik másik ösvényt választottak...
Se a Te utad, se a másoké, nem az egyedül üdvözítő út.
Aki felfelé kapaszkodik, sokszor meghorzsolja magát, időnként elesik.
Ilyenkor fel kell állni,ne maradj fekve!Amíg úton vagy,nincs veled semmi baj.
A belső halál akkor kezdődik, amikor véglegesen letáboroztál a hegyoldalon."

Popper Péter: A belső utak könyve







,,- Hogyan lehet művelt az ember?
- Úgy, hogy olvas.
- És azután?
- Elgondolkodik azon, amit olvasott.
- És azután?
- Megint olvas.
- És?
- Megint gondolkozik.
- És?
- ... Ha szerencséje van, ez így tart mindhalálig."

Popper Péter: Ők én vagyok







,,Hol van a határ, amikor már törik a kapcsolat. Ezt mindenki kipróbálja, ki primitívebben, ki durvábban, ki finomabban. De enélkül nincs emberi kapcsolat, mert kell egy orientáció. Meddig, mit csinálhatok. Meddig terjed a másik ember toleranciája, tűrőképessége. Ezért áll be a pszichoanalitikus által annyira kultivált első és második dackorszaka a gyereknek. Az első dackorszak ugyanerről szól, de általában megmarad a verbális tiltakozás szintjén. Tehát azt mondjuk, hogy Sanyika gyere fürödni, hagyd abba a játékot. Nem jövök! És ott van öt perc múlva. Neki elég a verbális tiltakozás. Ez bizonyítja, hogy ő egy szuverén, vagy önállóság felé törő lény. És ez elég neki. Vagyis hibát követ el az a szülő, aki ebből cirkuszt csinál, hogy a gyerek azt mondta neki, hogy nem. Mert mondja, de megcsinálja, amit kér tőle.

Kamaszkorban már nem így van, ez a második dackorszak. Amikor már kezdi érezni a saját szuverenitását, a saját énjét és nem marad meg a verbális tiltakozás szintjén, hanem egyszerűen áthágja a szabályokat, áthágja a törvényt. Megsérti a szülő elvárásait és figyelmét. Ugyanis az én személyiségem addig terjed, amíg nem ütközik mások személyiségébe, mások követeléseivel, mások elvárásaival. Az is kérdés, hogy az ütközés milyen mértékű. Ha veszélyezteti a kapcsolatot, akkor leállok. Ha nem veszélyezteti a kapcsolatot, akkor tovább folytatom.

Erre szoktam elmesélni azt az asszonyt, aki egy tanárnő volt, és elvált és a gyerekével élt együtt, aki tizenkét éves korában elkezdte cukkolni, hogy az apához akarok költözni. Eljött hozzám utólag ez a nő, és azt mondta, hogy nézze, én tudom, hogy ezt emberi körökben hogy szokták megbeszélni. Leülnek hármasban. Tényleg apádhoz akarsz menni? Lehet, szabad ember vagy, de ide-oda rohangászni nem lehet apa és köztem. Ha elköltözöl, akkor ott kell élned egy jó darabig. De én nem ezt csináltam. Olyan dührohamot kaptam, hogy agyba-főbe vertem a gyereket, majdnem kinyúlt, már megijedtem, hogy kárt teszek benne. Közben azt üvöltöttem, hogy kuss, itt a helyed mellettem. És az a borzasztó, Tanár Úr, hogy az óta olyan jóba vagyunk. Mondtam, hogy ezen miért csodálkozik? Én nem tanácsolhattam volna mint pszichológus, hogy tessék jól megverni a gyereket. De hát van ennél nagyobb bók, hogy el akar hagyni a gyerekem, és én, az általában nyugodt mama olyan dührohamot kapok, hogy összeverem? Hát ennél nagyobb bók nincs, hogy ő ennyire fontos nekem. Én rengeteg olyan gyereket láttam a praxisom alatt, akinek semmi más baja nem volt, csak az, hogy a szülő soha nem szabott határt a gyereki viselkedésnek. Soha nem mondta azt, az asztalra csapva, hogy elég, ne tovább! Ezt így csinálod, mert apa így akarja. Ezt így csinálod, vagy ezt nem csinálod, mert Isten így akarja. Ugyanis nincs más indoklás."

Popper Péter: PárKapcsolat körkép










,,A hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik."

Popper Péter







,,Húzzuk magunk után ma már feleslegessé vált érzések, indulatok, tapasztalatok, élmények, emlékek végtelen hosszúságú sleppjét, amelyek ránk nehezednek, mint a kolonc, lelassítanak és gúzsba kötnek."

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







,,Jézus azt mondja a fiatalembernek: add oda mindenedet a szegényeknek, és kövess engem. A fickó nem képes erre. Ekkor hangzik el a példabeszéd, hogy nehezebb a gazdagnak bejutni a mennyországba, mint a tevének átlépni a tű fokán. Azt, aki üzletet csinál a vallásból, csalónak tartom. Az igazi buddhisták sem üzletelnek a filozófiájukkal. Ugyanakkor úgy gondolom, nem szabad megtagadni a világot. Pető András mondta nekem: ,,Nem tisztelem a szenteket, mert elvonultak kolostorokba vagy remetének. Egy nyilvánosházban legyenek szentek!" Miről ismerem fel, ha egy szellemi irányzat félrevezeti az embert? Ha el akarja tántorítani a saját kultúrájától. Nem tartom véletlennek, hogy ki hova született. Tibetben azt mondják: ,,Ha saját hazádban nem találod meg a szellemi utadat, akkor itt sem fogod." Hamisnak tartom azt az irányzatot, amelyik gőgössé teszi az embert, amelyik nem tűri a kételkedést és a humort, s amelyik szellemi bilincseket rak a tanítványaira."

Popper Péter







,,Lehet értelmetlen szenvedést, megalázást, félelmet okozni a másik embernek, vagy magára hagyni segítség nélkül, amikor erre lenne szüksége."

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







"A levél lehullhat, az ág letörhet, csak a gyökerek maradjanak épek."

Popper Péter: Belső utak könyve







"A lélekben nincsenek jó erők és nincsenek gonosz erők. Csak Erő van. (...)
A nagy kérdés az, hogy mire használod az erődet?
Vagyis jó ember vagy-e, vagy gonosz?
Tulajdonképpen az öregkor egyik legfontosabb kérdése: elpazaroltad-e butaságok
ra a kapott erődet, vagy értékes dolgokra fordítottad?
Romboltál vele, vagy építettél? Vigasztaltál, vagy bánatot okoztál?
Gyógyítottál, vagy megbetegítettél? (...)
Ezt jelenti az ember lelki szabadsága: egyedül tőled függ, hogy mire használod az erődet."

Popper Péter: Ingovány







,,Ma a tudósok azt állítják, hogy a közeledő világkatasztrófának az az oka, hogy az emberiség intelligenciájának a fejlődése teljesen elmaradt a technológia rohamos előrehaladásától. Hozzátehetjük: az olló szétnyílt. Nemcsak az intelligencia, hanem az erkölcsi érzék is ma már a béka feneke alatt van a technológiai csúcshoz képest. Lassan olyan a helyzet, mintha egy gorilla kapna kezébe egy kézigránátot. Vagy önmagát pusztítja el vele, vagy másokat is."

Popper Péter: Az irás







,,Mert végül is mi a szeretet? Az, hogy a másik ember jó érzése, öröme fontosabb nekem, mint a sajátom. Vagyis az ő öröme nekem is öröm. Ez a dolog lényege, de ez nagyon könnyen sérül. Sikerre nevelünk, de arra nem, hogy kudarcok is jönnek az életben."

Popper Péter







"Miközben kétségbeesetten hajszoljuk a fiatalságot, az elismerést, a pénzt, a sikert, állandóan rohanunk valahova, kényszeresen csinálunk valamit, nem vesszük észre, milyen lényeges dolgok történnek az életünkben. Ugyanis a lényeges dolgok csendben történnek. Az ember csendben változik, a fű csendben nő, a magzat csendben fejlődik. A nagy betegség csendben készül az emberben. Egy házasság is csendben romlik el, de milyen sokára - hány év, és mennyi önbecsapás után - veszik észre az emberek, hogy már nagy baj van, hogy a kapcsolat tönkrement... Minden, ami lényeges, a csendben történik, és nem a lármában, a zajban. Ha pedig a zaj, a rohanás elfedi az életet, a hétköznapot, akkor elfedi azt is, ami lényeges. Ami készül az emberben, amit idejében észre lehetne venni, ha nem menekülne el a csendtől, ha tudna egy kicsit befelé figyelni. Így nagyon sok rosszat megelőzhetne az életében."

Popper Péter: Hogyan választunk magunknak sorsot







,,Minden embernek joga van egy-két ajtót zárva tartania a lelkében, s ezt a jogát tisztelni kell az emberi méltóság nevében."

Popper Péter: Egy illúzió halála







"Minden kapcsolat történés, valahonnan valahová tart. Erre kell figyelni. Úton vagyunk-e még?
Vagy már csak ismételjük magunkat? Mit 'hoz ki' belőlünk az együttélés? Jót? Előre lépést, derűt, szabadságot, munkaképességet? Rosszat? Idegességet, beszűkülést, rosszkedvet?
A kapcsolat változik, és benne változunk mi is. Előfordulhat, hogy az utak szétágaznak.
Ha tartósan úgy érezzük, hogy már nincs dolgunk egymással, harag és gyűlölet nélkül is
el lehet búcsúzni. Azonban sokszor a másikra haragszunk, mert nem olyan vagy nem vált olyanná, amilyennek elképzeltük. Pedig nem tehet arról, hogy nem vagyunk elég jó emberismerők,
és olyat kértünk, amit nem tud megadni. Elmenni könnyen kell, ahogy a levél leválik a fáról.
Elmenni egyszer szabad csak és véglegesen. Egy foghúzás rossz, de elviselhető. De ha mindennap húznának rajta egy keveset - azt nem lehetne kibírni. Az ilyenfajta szétválásban tönkremegy két ember."

Popper Péter A belső utak könyve







,,Ne akarj mindenáron jó lenni, mert egyrészt nem fog sikerülni, másrészt nem fogják sem megbocsátani, sem megbecsülni!"

Popper Péter: Ingovány










,,Ne fájjon a szíved azért, ami elmúlt! Ami fontos volt belőlük, az már benned van, az már te vagy. S ha ott maradsz a romok között, ugyan hova épülhet mindaz, ami még előtted van?"

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







,,Ne félj a csendtől. Minden fontos dolog a csendben történik.
Csendben sarjadnak a növények, csendben fejlődik a magzat,
csendben cikáznak a gondolatok, csendben borít el a szerelem."

Popper Péter: Egy illúzió halála







,,Ne kapj hisztériás rohamot, ha életed hajója néha megbillen egy markánsabb hullámtörésen. Már százszor megijedtél, hogy elsüllyed, és még mindig a nagy vízen hajózol."

Popper Péter: Tűnődések napról napra







,,Ne menj a romok közé! Ne töprengj azon, hogy alakíthattad volna-e másképp a múltadat. Legfőbb lelki erőd csak a megtörténtek vállalása lehet. Fogadd el, hogy ami történt veled, amit cselekedtél, az a törvényed. Ezért űzz messze magadtól minden megbánást, bűntudatot, lelkiismeret-furdalást, minden olyan belső történést, szégyent, ami megaláz."

Popper Péter







,,Nem az a babonás, aki hisz a manókban, hanem az, aki azt képzeli, hogy szabad szemmel láthatók."

- Popper Péter










,,Nem az a lényeg, hogy milyen világban élsz, hanem hogy milyen világ él benned!"

Popper Péter







,,Nem akarjuk látni és tudomásul venni, hogy mi minden van a "lelki zsákunkban".
Pedig a zsákot akkor is visszük, ha nem nézünk bele."

Popper Péter: Lelkek és göröngyök







,,Nem lehetek olyan fontos mások számára, mint önmagamnak. Saját dolgaim súlya nagyobb bennem, mint a külvilágban."

Popper Péter







"Nem tehetünk eleget mindenki elvárásának, nem szolgálhatjuk ki mindenki igényeit. Az emberek annyira sokfélék, és olyan sokfélét és ellentéteset követelnek tőlünk, hogy szét kellene szakítanunk magunkat a megsemmisülésig, ha mindennek meg akarnánk felelni. Ez nem lehet magatartásunk mértéke. Szelektálnunk és választanunk kell az elvárások között, ennek mértéke pedig saját meggyőződésünk, lelkiismeretünk. Ezért adott esetben tudnunk kell nemet mondani."

Popper Péter: A belső utak könyve







,,Nincs olyan inga, amelyik csak egy irányban leng ki! Ha a sors nagy örömöket hozott, elhozza a nagy szenvedéseket is. Persze lehet apró örömök és pirinyó bánatok között is élni... De érdemes?"

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







"Otthona sokfelé lehet az embernek, hazája csak egy van."

Popper Péter: Széthasadt kárpit







,,A politikáról
1. A politikusnak minden pártban vannak ellenfelei. Ellenségei csak a saját pártjában.
2. A honi politika hagyományos útja: átalakulni fejlődés nélkül. A múltat nem befejezni, hanem abbahagyni.
3. A politikában soha nem a legtehetségesebb győz, hanem a könyörtelenebb.
4. Zsarnok úgy születik, hogy a felszabadult rabszolga hatalomra kerül. Aki egyszer rabszolga volt, mindörökre az marad. Félni fog a szabad emberektől és elpusztítja őket.
5. A sikeres politikusnak csak két érzésre van szüksége: hogy unatkozzon a politikán kívüli életben és féktelenül vágyjon a hatalomra.
6. A politikus szemében lényeges dolog csak a politikában történhet.
7. A politikus viselkedésének egyetlen szabályozó elve, hogy az adott pillanatban mi hasznos és mi káros neki. Freud nyomán ez az ún. "politikai örömelv" amit soha nem vált fel semmiféle társadalmi "realitás elv".
8. Küldetés, nemzetsors, humanizmus, felelősség, erkölcs, nép, - e sokat hangoztatott szavak a politikában azt a szerepet töltik be, mint a zománcozott rózsa a bilin.
9. A politikus barátsága olyan, mint a követváltás a diplomáciában. Kellemes atmoszférába bujtatott hírszerzés az esetleges jövendőbeli ellenfél gyengéiről.
10. Az erkölcs és a szociális érzékenység pusztító hatású, ha nem csak jelszó, hanem valóban beszabadul a politikába. Ekkor keletkeznek a dilettáns döntések.
11. Értékes ember csak akkor maradhat talpon a politikában, ha sürgősen kifejleszti azokat a kötelező bűnöket, amelyek nélkül a politikai közélet soha nem fogadná be.
12. A zseniális politikus nem mutatkozik és nem pofázik túl sokat a nyilvánosság előtt. A túl sok magamutogatás, a túl sok beszéd előbb-utóbb leleplezi. Mindenkin van leleplezni való és mindenki követ el hibákat. Az egyistenhit azért győzte le a bálványimádást, mert az Úr láthatatlan és megközelíthetetlen volt.
13. Döntéskor a politikus soha nem veszi figyelembe azt, ami térben vagy időben messze van.
14. Minél sikeresebb a kormányzás, a politikus annál inkább irtózik a kockázatok vállalásától. Minél inkább a csőd felé tántorog, annál hajlamosabb nagy, mégnagyobb, sőt irreális rizikókat vállalni, csakhogy hatalmát néhány történelmi másodperccel meghosszabbítsa.
15. Változás egy forradalom árán - ez a politikai középszerűség kommersz útja. Forradalmat csinálni változás nélkül, ez a politikai tehetség teljesítménye.
16. A politika évezredek óta egy jottányit sem változott, nem tud sem fejlődni, sem romlani. Macchiavelli, Nagy Frigyes és Gracián ma is aktuális. Ezért a jó politikus történelmi precedensek után igazodik. Semmi szüksége nincs a haladásra, s a haladásnak sem a politikusra.
17. A politizálásnak kétféle személyes haszna van: ismertté válni, alkotás nélkül és kiválasztottként élni, kiválasztottság nélkül.
18. Kétféle politikus nézhet sikeres pályafutás elé: a racionális szörnyeteg, mert őt nem lehet legyőzni. A tisztán érzelem- és indulat vezérelt mániás, mert ő soha nem veszi tudomásul, hogy legyőzték.
19. A politikus úgy van a nyilvánossággal, mint félénk ember a harapós kutyával. Utálja, de koncot dob neki, hogy ne bántsa.
20. A politikust üldöző legfélelmetesebb mumus a nevetségessé válás. És mert paranoiás, titokban egy kicsit mindig nevetségesnek érzi magát."

Popper Péter.







,,Rá kell jönnünk, hogy elsősorban önmagunkért felelünk, saját lelkiismeretünknek tartozunk számadással. Belső ügyeinkben nincs külső felelősségre vonás, büntetés vagy jutalom. Magunk ítélünk magunk felett."

Popper Péter: A belső utak könyve







,,Régi sérelmeinken rágódunk, vagy visszavágyódunk elmúlt állapotainkba; az elképzelt jövővel ijesztgetjük vagy vigasztaljuk magunkat. Eközben elsiklunk az aktuális valóság, a jelen felett."

Popper Péter: A belső utak könyve







,,A romok között a múlt szelleme haldoklik. Köszönj el tőle véglegesen! A múlt haldokló szelleme életerőt keres, és ez nem lehet más, mint a te hited. A te hited az ő örök életében, örök jelenvalóságában."

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







,,Senkinek sem kell tökéletesnek lennie. Bőven elég a törekvés arra, hogy kicsit csiszolni próbáljunk magunkon. Ez elérhető, a tökéletesség eleve reménytelen. Sok minden zsúfolódik össze egy emberben: "sugár és salak", ettől ember."

Popper Péter: Az Istennel sakkozás kockázata







,,A simogatás lényege nem az érintésben van, hanem a szándékban,
az érzelemben, ami a kezet vezeti."

Popper Péter: Lelkek és göröngyök







,,Sohasem volt olyan fa a világon, amelynek törzse karcsú, s felső ágai nehezek, erősek.
A dolgoknak oka és következménye van, az emberi ügyeknek kezdete és vége."

Popper Péter: Lelkek és göröngyök







,,Sokáig azt gondoltam, a kutyák utálják a pórázt, mint ahogy az emberek is, amikor függenek valakitől. Lurkó tanította meg, hogy a póráz hasznos dolog. Kapocs, aminek az egyik végén mi lógunk, a másikon pedig olyasvalaki, aki fontos nekünk. Ez biztonságot ad, s ha hiányzik, akkor megbetegszik a lelkünk."

Popper Péter idézi: Bellér Ágnes - Mélységek és magasságok







,,Sötétben és hidegben nem lehet élni. Meg kell őriznünk önmagunk és kapcsolataink fényét és melegét. A kapcsolatok fő anyaga a törődés."

Popper Péter: Tűnődések napról napra







,,A szerelem lopakodó gyilkosa a lustaság.
Amikor a megszerzett boldogság biztonsága elkezdi rongálni a hétköznapokat.
Amikor már lusták vagyunk udvarolni, csábítani, kívánatossá tenni magunkat - a mosakodást, a fogmosást, a fésülködést, a kölni használatát és a vonzó ruhát, pizsamát is beleértve.
Minek?
Hiszen már a miénk.
Csakhogy ezzel kondul meg a halálharang egy férfi-női kapcsolat felett.
Mert a szívünkbe kellene beírni csupa nagybetűvel:
AZ EMBER NEM TULAJDON!"

Popper Péter







,,A szeretet két ember között azt jelenti, hogy a másik öröme, jó érzései (...) fontosabb, mint az enyém. A szeretet lemondást jelent az önző, egocentrikus életvitelről. A szeretet szívesen vállalt áldozatokkal jár utólagos számlabenyújtások, megbánások nélkül. A szeretet - ha már megszűnt is - visszaragyog a múltból, mint az élet legfontosabb ajándéka. Még egyszerűbben: a szeretet annak az öröme, hogy a másik a világon van."

Popper Péter: Ne menj a romok közé!







,,A túlhajszoltság legnagyobb átka, hogy elveszi örömeinket, örömtelen kötelességgé válik sok minden, ami önmagában életünk örömforrása lehetne."

Popper Péter: A belső utak könyve







,,Végül is meddig él egy kapcsolat? Házasság vagy barátság - mindegy. (...) Ameddig úton vannak. Amíg még tartanak valahonnét valahová. Amikor már csak önmagukat ismétlik, végszavaik vannak, monológok hangzanak el, amelyek a beszélgetést helyettesítik, akkor véget ért."
Ne menj a romok közé!










POPPER PÉTER - Széthasadt kárpit

"Otthona sokfelé lehet az embernek, hazája csak egy van."
 
 
0 komment , kategória:  Popper Péter  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1102
  • e Hét: 9339
  • e Hónap: 35962
  • e Év: 173334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.