Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Szabó Aida (Jampa Drolma): KÖSZÖNTŐ AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA ALK
  2023-10-01 17:28:53, vasárnap
 
 


Szabó Aida (Jampa Drolma): KÖSZÖNTŐ AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁ - vá. Fontolgattam magamban, hogy miért is eshetett októberre ennek az ünnepnek a jelölése, megünneplése. Talán, mert az emberes évekhez az emberes hónap illik legjobban!

Hasonlíthatjuk az életünket a négy évszakhoz, a napszakokhoz, de talán a legszebben mégis, egy fa szimbolizálja. Először még kis magonc, cseperedve csemete, majd sudár lesz a termete, tele lesz zöld levelekkel, rügyekkel, virágba borul, termést hoz, lehullajtja a sárguló leveleit, majd téli álmot alszik. Mi most hol is tartunk? A levélhullajtásnál, ami ősszel történik.
Ősz van a természetben, és ősz van az életutunkban is. Minden évszaknak, és ugyanúgy minden évnek megvan a maga saját csodája, csak észre kell vennünk, oda kell rá figyelnünk! Az ősz gyönyörű! Még bőven simogat minket a napsugár. Ilyenkor csodálatos színben tündököl a természet. Gazdagon bánik ecsetjével, csak úgy tobzódnak a bíborra, cinóberre, kárminra, okkersárgára, rozsda-bronz barnára, narancsra, rőtes-vörhenyesre festett bokrok, fakoronák, és a színes falevelek zizzenve, forogva-pörögve hullanak le. Ebben az időszakban van a betakarítás is, így az ősz kosara tele van a beérett gyümölcsökkel, a mogyoróval, a mandulával és a dióval. Ízük, zamatuk az egész év ízét, zamatát, illatát sejteti magában. Ha belegondolunk a mi életünk is erről szólt. Felneveltük, útjára bocsájtottuk gyerekeinket. Van, akiket körüldongnak a süvöltő unokák hangos hadai. Ott aztán van ricsaj, és a boldogan vállalt szolgálat is tovább folytatódik. Lehet ennél magasztosabb dolog a világon, mint új életeket terelgetni az útjukon? Mi is az élet értelme? Maga az élet megértése, megélése és a leglényegesebb az élet továbbadása. Ez történik az egész univerzumban, s ez viszi tovább a világot.
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
idősek világnapja
  2023-10-01 17:26:17, vasárnap
 
 


Hogy sokszor nehéz volt! Ki mondta, hogy könnyű lesz? De mit ér az, ha az ölünkbe hullnak a javak? Mennyire értékeljük azt, amiért nem kell megküzdenünk? S hogy értek kudarcok? Persze, de a kudarc magában hordoz egy újabb esélyt, és egy hatalmas tanítást. Sokszor a megtett utunk sokkal, de sokkal értékesebb volt, mint amit elértünk, mert próbára tettük magunkat. Voltak benne örömök, és buktatók, amin elbuktunk, de felálltunk. S ez a lényeg! Ezektől erősödtünk meg, ez adott további lendületet a haladáshoz.
Mi még a feladatunk? Az összegyűjtött javainkkal, erőinkkel jól sáfárkodjunk, hogy minden évnek, hónapnak, hétnek, napnak, órának, percnek és pillanatnak a varázsát vegyük észre, és élvezzük az élet aszúját, amit csepegtet - mert bizony csepegteti! -, csak kortyolni kell megtanulnunk! Egyszerűen csak éljünk, például úgy, mint egy virág.
Mindig létezik kapaszkodó. Mint ahogy a jó magában hordozza a rosszat is, ugyanúgy a rossz is magában rejti a jót. Lehet, hogy abban a pillanatban nem vesszük ezt észre, nem kell észrevennünk, mert nem azt az utat kell járnunk. De később az is feltárulkozik előttünk, mert minden itt van a szemünk előtt, majd ha szükségünk lesz rá, akkor fogjuk csak meglátni, ugyanis a képek mindig összeállnak. Az élet megéléséhez nélkülözhetetlen a türelem és az alázat is.
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
idősek világnapja
  2023-10-01 17:15:54, vasárnap
 
 


De azt is el kell ismerni, hogy az ősz is lehet borús, bánatos, szomorú, latyakos, és ugyanígy vagyunk ezzel mi is. Ilyenkor már csendesül az életnek színes, tarka, örvénylő, forgó kavalkádja. Már nem tudunk olyan könnyedén és gyorsan mozogni, hol itt fáj, hol ott fáj, és bizony sokszor sokat költünk a gyógyszerekre is, de szívünk az nem öregszik! Ott éppen azok a lurkók vagyunk, és bizony, bizony mindannyiunk szívében ott lapul az a copfos, pörgős-szoknyás, csicsergő, csivitelő kislány, vagy az a kemény, hetyke, ,,ki ha én nem" legényke, akik valamikor voltunk. S valljuk be őszintén, hogy időnként éppen úgy el is tudunk keseredni, és kétségbe tudunk esni, de tudunk röpködni a boldogságtól is. Most is sok-sok bolondságra rá lehetne minket venni, mint annak idején. Ki az, aki közülünk nem ropná a táncot órákon át - tán még egész éjszaka is! -, vagy úszná át a Dunát, a Tiszát, vagy futnánk zsákban, vagy ennénk a felakasztott lekváros fánkot keresvén a fogunkkal és a nyelvünkkel a forintot elgémberedett nyakkal, és lehet, hogy lisztet is fújnánk egy-egy tábla csokiért, illetve az áhított győzelemért. Legszívesebben ugrálnánk, és bármilyen csacskaságot megcsinálnánk. És miért nem csináljuk? Mi az, ami visszatart minket, mi az, ami megváltozott? Hát nem a szívünk és nem a lelkünk, mert az mindig fiatal marad, igaz időnként az is megfárad! Így már csak a fantáziánk játszik, vagy a régi emlékeket emlegetjük, mert olyan jó abban egy kicsit lubickolni, elidőzgetni. Ámbár amikor egymás között vagyunk, és nem figyelnek a fiatal megrovó szemek, akkor aztán...! Mert bizony, de hamar tudnak ítélkezni, hogy ebben a korban mi illik és mi nem! S mondják: ,,Nézd már azt az öreget, hát nem röhejes!" Áh, de honnan is tudnák, hogy mi mit érzünk, hiszen még nem élték meg ezt a kort! - Majd megtudják ők is!
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
idősek világnapja
  2023-10-01 17:13:36, vasárnap
 
 


Többször jutott már az eszembe, hogy talán azért nincsen az időseknek olyan tekintélyük, mint régen volt, mert úgy felgyorsult a világ. Mi keményen megéltünk egy elektronikai forradalmat. Bizony kapkodhatjuk a fejünket. Nem is olyan régen, amikor gyerekek voltunk akkor voltak az első TV adások, és azóta hol járunk már! Közülünk majdnem mindenkinek van mobiltelefonja, és többen használjuk, és álmélkodunk a számítógép által kitárult világon. Hát tényleg egy csoda! Mi aztán tudjuk értékelni, ezt a csodabogár masinát! Hogy az miket tud, és még mi mindent feltárt a tudomány!
És itt van a megfejtés kulcsa is! Most nem tőlünk kérdeznek, nem mi adjuk át a tudásunkat, hanem mi faggatjuk a fiatalokat, a gyerekeinket, az unokáinkat. Azok a csepp kis emberkék, már ügyesebben kezelik, és gyorsabban kiigazodnak az új herkentyűkön, mint mi. Pedig igyekszünk lépést tartani a rohanó világgal, még ha kissé lassabb is a ritmusunk, mert arra már rájöttünk, hogy felesleges annyira sietni.
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
idősek világnapja
  2023-10-01 17:08:57, vasárnap
 
 


Márai Sándor: Ajándék

És mégis, ma is, így is,
örökké mennyit ad az élet!
Csendesen adja, két kézzel,
a reggelt és a délutánt,
az alkonyt és a csillagokat,
a fák fülledt illatát,
a folyó zöld hullámát,
egy emberi szempár visszfényét,
a magányt és a lármát!
Mennyit ad, milyen gazdag vagyok,
minden napszakban,
minden pillanatban!
Ajándék ez,
csodálatos ajándék.
A földig hajolok,
úgy köszönöm meg.
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
Mécs László: Fényt hagyni magunk után
  2023-10-01 17:05:34, vasárnap
 
 


Mécs László: Fényt hagyni magunk után

Az élet örök búcsúzás.
Ó bár csak tudnánk távozáskor
fényt hagyni, mint a Messiás,
belészeretni a szívekbe,
apostolokba, mártírokba,
hogy átadják a századoknak,
a századok az ezredeknek!
Fényt hagyni, mint a Messiás!
Vagy legalább, mint az anyák,
kik egyre jobban megragyognak,
minél sötétebb lesz az éj,
és minél jobban porlanak
a bánat-barna hant alatt.
Fényt hagyni, mint a jó anyák.
Vagy legalább is, mint a Nyár,
amely almákba és diókba
szerette édes álmait,
és édességével világít
a hosszú, hosszú tél alatt.
Fényt hagyni, mint a drága Nyár.
Vagy legalább is, mint a Nap,
melyet elnyelt az alkonyat,
de a legbúsabb éjben is
világít még a gyöngyvirágban,
a liliomban, mécsvirágban.
Az életünk olyan tünékeny.
Ó szent fényt hagyni volna jó!
Fehéren és kéken.
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
Török Sophie - Múlandóság
  2023-08-26 16:09:18, szombat
 
 


Török Sophie - Múlandóság

Hányan meghaltak már
akik szerettek engem!
és szivükben őriztek engem
Hány énemet ismerték, mit én
már elfeledtem, hány arcomat, ki
sokféle voltam, de sok formában
hiánytalanul egy. Sorra elmennek,
s mindenik belőlem is elvisz valamit.
S mire én is meghalok
már csak töredék leszek
megfejthetetlen. Sorsom értelme
elfoszlik holtak porladó ajkain.

(Babits Mihályné Tanner Ilona)
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
Sárhelyi Erika - Hétköznapi józanság
  2023-03-06 00:07:34, hétfő
 
 


Sárhelyi Erika - Hétköznapi józanság

Csak apró vágyakkal él az ember.
Beéri azzal, ha ágyát megvetik,
ha az éjre ráköszön a reggel,
s ha ősszel eső, télen a hó esik.
.
Mert mivégre az ezernyi álom,
hogyha újra és újra ébredni kell?
Hiába lépne át minden határon,
kivel a sorsa egyre felesel.
.
Megtanul hát örülni a fénynek,
a nyugvó Napot két szemébe zárja,
tenyerében még érintések égnek
emlékezve néhány régi nyárra.
.
Megérti, mit susognak a hársak,
s miről zakatolnak messzi vonatok,
hinni tud tükre szelíd mosolyának,
s nem bánja meg sosem a tegnapot.
.
Míg apró vágyakkal él az ember,
s nem feszítik az elérhetetlenek,
egy esőcseppben elférhet a tenger,
és egy ébredésből álom is lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
Katona Bálint – Maradék idő
  2023-01-31 00:38:15, kedd
 
 


Katona Bálint - Maradék idő

Szeretni még egyszer,
halálosan , aki vár.
Mosolyt venni még,
mielőtt a bolt bezár.
Napot látni még,
mielőtt az est leszáll.
Élni még egy kicsit
mielőtt a szív megáll.

Utoljára valakiben
hinni volna jó,
ne vesszen kárba
a kimondatlan szó.
Örülni valaminek ,
ami szép, ami jó,
mielőtt a szívben
esni kezd a hó,
Mert a maradék idő
már nem eladó.
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
Öregszem.
  2022-11-23 19:33:29, szerda
 
 


Öregszem.

Biztos velem van a gond, mert én még köszönök... akkor is ha nekem nem köszöntek. (milyen elavult vagyok.....,Valami őskorból itt maradt lelet ) ha valamit elkezdtünk, azt szeretem lezárni, még akkor is, ha csak egy beszélgetésről van szó. Tudom ez már nem így megy, se puszi se pá, és összefolyik minden. Különben sem gondolhatom komolyan, hogy bárki is az értékes idejéből fel fog nekem áldozni egy szikrányi energiát még ha egy udvaron élünk is.

Manapság nem kommunikáció folyik az emberek között, hanem közlés. Senkit nem érdekel a másik reakciója, ő közölte amit akart, és pont ,....
ezzel vita le zárva , a te véleményed nem érdekel senkit.

Nincsenek mély beszélgetések, mert senkit sem érdekelnek a mélységek, a megéléseid, a fájdalmaid, vagy esetleg a céljaid..., de valamiért engem még mindig érdekel. Még mindig érdekel a másik ember belső világa, világlátása, eszméi, hite, gondja- baja, öröme.

Idegenek lettek az emberek egymásnak, és úgy élnek, mintha ez így természetes lenne.

Érdekes világot élünk.
Szokták mondani régen, amilyen az adj Isten, olyan a fogadj Isten...
De napjainkban már nincs Isten..., úgyhogy ezzel már nem kell bajlódni.

Mindent akarunk, amit nem kaphatunk meg, és semmiről sem gondoskodunk ami már a miénk. Elhanyagolásban élünk. Gondozásmentesen...
 
 
0 komment , kategória:  Öregség  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 140 db bejegyzés
e év: 576 db bejegyzés
Összes: 9716 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 288
  • e Hét: 718
  • e Hónap: 6010
  • e Év: 64233
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.