Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
Célkeresztben a D-vitamin
  2020-11-11 11:37:15, szerda
 
 




Célkeresztben a D-vitamin


A D-vitamin hasznosságáról, életmentő szerepéről egyre többet lehet olvasni az internetes médiában. Egyre másra jelennek meg azok a cikket, amik felhívják ennek a vitaminnak a jelentőségét az immunrendszer működése, a fertőzésre való fogékonyságunk csökkentése szempontjából.

Éppen tegnap, november 2-án jelent meg egy újabb cikk a 24.hu hírportálon, amiben az olvasható, hogy a Covid-19 betegség esetén a D-vitamin nagyban elősegíti a betegségből való felgyógyulást.

A cikk szerint a tüdőben termelődő bradikinin nevű anyag lebomlását a betegség lassítja, és így ez az anyag felhalmozódik és végül egy gélszerű réteget képez a tüdőben.

A cikkben Falus András Széchenyi-díjas magyar immunológus, egyetemi tanár szavait idézik, miszerint ezt a bradikinint a szervezetünk szokásos módon is termeli, és a jelenléte egy bizonyos szintig nagyon fontos, mivel csökkenti a vérnyomást, tágítja a hajszálereket, és növeli azok áteresztőképességét, és ezzel javul a szervezet oxigénellátottsága.

A Covid-19 betegség során a gyulladás alatt levő tüdőben ez a máskor hasznos anyag felszaporodik, és emiatt hialuronsav képződik. Ez utóbbi száraz szivacsra hasonlít, ami nedvesség hatására gélszerűvé válik, így már gátolja a tüdő oxigénfelvételét.

Ennek a gélszerű anyagnak olyan a hatása, mintha az ember egy vizes rongyot az arca elé szorítva kényszerülne lélegezni.

Korábban az orvosok a betegség káros mechanizmusaként a vírusfertőzés miatti gyulladást keltő citokinek felszaporodásáról beszéltek, de ma már ehelyett ennek a bradikinin nevű anyag imént leírt hatásáról van szó.





A D-vitamin közvetlen bizonyítékokkal alátámasztható módon gátolja a bradikinin túlzott termelődését.

Falus professzor úr azt is hangsúlyozza, hogy a D-vitamin önmagában nem úgy hatékony a koronavírussal szemben, hogy csak a szedésével megelőzhető lenne a fertőzés, hanem a kezelés során az orvosok által megszabott dózis segíti a betegek állapotának a javulását.

Falus doktor úr azt is kiemelte, hogy a védekezőképességünk ,,csúcsra járatásához" önmagában kevés az immunrendszer vitaminokkal való stimulálása, és legalább ilyen fontos még a megfelelő táplálkozás, pihenés, mozgás, és az aktuális egészségi állapot javítása, valamint a lelki jól-lét. Összegezve, egy helyes életmód!

A fertőzés megelőzése érdekében tehát fontos az egész szervezet optimális körülményeinek a fenntartása. Egy egészséges immunrendszer az őt ért kihívásoknak megfelelően reagál.

Baj abból lehet, ha valamelyik tápanyagból, vitaminból, nyomelemből hiány van. Ha a hiány már jelentkezik, akkor a pótlás a szervezet ideális működéséhez kell és nem a ,,felturbózásához" fontos.

A korábban említett, főleg ősszel, télen szükséges C- és D-vitamin, valamint más tápanyagok pótlása tehát magának a tápanyaghiánynak az elkerülése miatt fontos.

Falus professzor úr és Dr. Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos ezzel a problémakörrel kapcsolatos cikke a Magyar Tudományos Akadémia honlapján itt érhető el.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A D-vitamin helyes adagolásáról
  2020-11-11 11:28:21, szerda
 
 




Szendi Gábor: Mennyi az annyi?
A D-vitamin helyes adagolásáról

A D-vitamin adagolása tudomány és nem hiedelmek kérdése. Még a legújabb ajánlás is bőven alatta van a valódi szükségleteknek.

Most, hogy itt az ősz sokan érdeklődni kezdtek a D-vitaminszedés iránt, ismét fény derült arra, milyen sötétség él az orvosok fejében a D-vitaminnal kapcsolatban. Nem véletlen, mert hasonló sötétség ül azoknak a fejében is, akiknek el kéne tudni igazítani őket ebben a kérdésben. Az utóbbi években elég sok szakirodalom jelent meg, amely azt mutatta be, hogy a D-vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmunbetegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. S mivel a D-vitamin, mint hormon, fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is, a népességszintű D-vitamin hiány az egyik oka a rákjárványnak. A D-vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is, és az alacsony D-vitaminszint a vizsgálatokban bejósolta idős emberek önellátó képességének és kognitív képességeinek szintjét. A magzat fejlődésében a D-vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezet, csecsemőkorban pedig pl. véd a cukorbetegség vagy később multiplex szklerózis vagy asztma ellen. Gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D-vitaminra megszűntek a felsőlégúti betegségei.

A D-vitamin véd a felsőlégúti betegségekkel szemben. Az influenzajárványok kialakulásának oka az, hogy a népességben kritikus szint alá csökken télen a D-vitaminszint. Az újabb vizsgálatok aztr bizonyítják, hogy a magas D-vitaminszint jelentős védelmet nyújt a SarsCov-2-vel szemben is.

Az orvosoknak és az embereknek meg kéne végre érteni, hogy a D-vitamin nem csupán a csontok "vitaminja", hanem egy rendkívül fontos hormon, amely évmilliókon keresztül az emberi szervezetben -mivel állandóan napon voltunk - igen magas szintű volt. A ma érvényes nevetséges napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki. Sőt, mint 2014-ben kiderült, az amerikai Orvosi Intézet által kibocsájtott ajánlás, amit minden komolyabb nemzeti közegészségügy magáévá tett, durva számítási hibán alapszik, s napi 600 NE helyett 6-8000 NE a valós D-vitaminszükséglet. Ezek az ajánlások felelősek igen sok megbetegedésért és közvetve igen sok halálért. Ideje volna legalább a szakembereknek elolvasni a szakirodalmat. És ideje volna megszüntetni azt az abszurd helyzetet, hogy ósdi nézeteket valló orvosok és közegészségügyisek makacsul ragaszkodjanak az elavult dózisokhoz, és a D-vitaminból csak nevetségesen alacsony dózisokat hajlandók felírni. Évtizedekig fizettük a TB-t a semmiért, és nem mindneki engedheti meg magának, hogy webshopokban vásároljopn vitaminokat.

Bruce W Hollis and Carol L Wagner: A terhesség és szoptatás alatti D-vitamin szükséglet felmérése.

Forrás: Bruce W Hollis and Carol L Wagner: Assessment of dietary vitamin D requirements during pregnancy and lactation. Am J Clin Nutr 2004;79:717-26.

Kivonat: Szendi Gábor

Bevezetés

Ennek az összefoglalónak az elsődleges célja, hogy újraértékelje a napi ajánlott D-vitamin mennyiséget, mivel a jelenleg ajánlás gyakran vezet D-vitamin hiányhoz, különösen az afroamerikai nők körében. Az egészséges felnőtt népességen végzett vizsgálatokat tekintjük modellnek arra, mennyi vitaminra lehet szükségük a terheseknek és a szoptató anyáknak. D-vitamin alatt a cholecalciferol (D3) vitamint értjük, és nem a D-vitamin hormon formájátt (1,25-dihydroxycholecalciferol).

A D-vitamin étrendi ajánlása: mik a tények?

Vieth kiváló összefoglalója rámutatott arra, milyen önkényesen állapították meg a D-vitamin szükségletet. 1997 előtt csecsemőknek a napi ajánlott D-vitamin adag 10 µg (400 NE) volt. Ennek tudományos alapja annyi volt, hogy egy teáskanálnyi csukamájolajban ennyi volt, és ezt a mennyiséget biztonságosnak és elégségesnek találták az angol kór megelőzésére. A felnőttek D-vitaminszükséglete még ennyire se volt jól definiálva. Negyven évvel ezelőtt egy szakértőcsoport anekdotikus adatokra támaszkodva a csecsemők dózisának a felét ajánlotta felnőtteknek, mondván, hogy biztos a táplálékból is felvesznek valamennyit. Angliában 100 NE volt a megállapított szükséglet naponta, mert 7 súlyos csontritkulásban szenvedő felnőtt nőnél ennyi elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy csontjuk reagáljon. Így a 200 NE dózist már nagyvonalú előírásnak tekintették. Mindezek az előírások akkor születtek, amikor még nem tudták mérni a vérben a 25(OH)D (azaz 25-hydroxyvitamin D) koncentrációját.

A megfigyelt legalacsonyabb, már káros mennyiség szintje

Fontos megállapítani, mennyi az a legalacsonyabb mennyiség, amelynél már káros hatást figyeltek meg (mert népesség szinten ehhez kellene mindenkinek igazodni, semmint, hogy akár csak egy embernek is baja legyen az ajánlás alapján -Sz. G. megj.). Erre azonban nincsenek megfelelő adatok. 1989-ben pl. az USA Ajánlott Napi Adagja (RDA) leírása szerint a napi adag ötszöröse már káros. Ezt egy 1963-as szakértői jelentésre alapozták, amely viszont egy 1938-as adatra hivatkozott, amely szerint egy csecsemőnél a napi 1800-6300 NE napi adagra az egyenes csontok növekedése megállt. Felnőtteknél nem végeztek ilyen vizsgálatot, tehát tudományosan nincs megállapítva felnőtteknél ez a felső határ. Az Amerikai Orvosok Szövetsége 1987-ben azt állította, hogy hónapokon keresztül szedett napi 10 000 NE súlyos kalciumháztartás zavarokat, sőt halált okozhat. Két cikkre hivatkozott ez a közlemény. Az egyikben szó sem volt a D-vitamin toxicitásáról, a másik pedig 1948-ból való volt, amelyben 10 betegnél 150 000 és 600 000 NE dózist adtak, és megjegyzendő, hogy mindegyik beteg felépült. 1990-ben a kérdést újra felvetette egy terheseknek szóló ajánlás. Ez egy vizsgálatra hivatkozott, amelyben hat "normál" alanynál 3800 NE napi adására a kalciumszint vérszintje 11mg/dl volt. Ezt nevezték el a már káros legalacsonyabb szintnek, és a napi 2000 NE-t a még nem káros szintnek. Csakhogy ebben a vizsgálatban pl. nem mérték a vér 25(OH)D szintjét. (Nem tudni, menyi D-vitaminhoz jutottak egyéb forrásból, mennyi szívódott fel, stb. Sz.G.- megj.) Vagyis felnőtteknél a legkisebb káros dózis és a még nem káros dózis megállapítása teljesen tudománytalan alapon történt.

A D-vitamin napi ajánlott adagja a csecsemőknek, gyermekeknek és felnőtteknek testsúly kilogramm alapján

Évek óta fúrja kutatócsoportom oldalát a következő kérdés: hogy lehet egy 1 kg-os koraszülöttnek, egy 3.5 kg-os csecsemőnek és egy 90 kg-os felnőttnek is a napi ajánlott D-vitamin mennyiség 400 NE? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, miként hat a bevitt D-vitamin a csecsemő és a felnőtt vérben keringő D-vitamin szintjére. Vagy 10 évvel ezelőtt közöltük már az eredményeinket, mely szerint mind koraszülötteknél, mind csecsemőknél a napi 400 NE a normál határon belül emeli meg a vérben a D-vitamin szintjét (15-80 ng/ml).
Milyen hatással van egy felnőttre, ha hónapokon át napi 400 NE D-vitamint kap? Semmi. A vérében vagy nem változik, vagy csökken a D-vitamin szintje.
A kérdés tehát az, mennyit kéne bevinni a D-vitaminból ahhoz, hogy ne csökkenjen, vagy még inkább, a megfelelő mértékig növekedjen a vér D-vitaminszintje felnőttben és terhes nőkben?
A kérdés először az, mennyi a normál szintje a D-vitaminnak a vérben. A Mayo Orvosi Laboratóriumok mérése szerint 15-80 ng/ml közt van. A D-vitamin vérszintje azonban függ a szélességi foktól és az évszaktól, napsütötte helyeken élőkben 54 és 90 ng/ml között van.

Az ember 20 000-50 000 NE D-vitamint szintetizál a napból napsütéses időben fél óra alatt. Az afro-amerikaiaknak kb. ötször annyi időre van szükségük, hogy ugyanennyi D-vitamint szintetizáljanak. A nagyon barnára sült fehéreknek már 50%-ra csökkent a D-vitamin szintézis. Ha ruhát viselünk, vagy napvédő krémmel vagyunk bekenve, akkor nem képződik D-vitamin. Mindezek fényében a napi 400 NE gyászosan kis adag a normál D-vitaminszint fenntartásához minimális napfény hatás mellett. (Ahogy ma élünk, amennyi fény ér minket kora ősztől nyár elejéig. Sz.G. meg.)

A szükséges D-vitamin mennyiség a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához

Aki rendszeresen napon van, annak ez nem kulcskérdés. A nyugati népesség azonban fél a naptól a bőrrák és a bőr öregedése miatt.
Az első vizsgálatot Vieth és munkatársai végezték 2001-ben. Egészséges embereknek napi 1000 ill. 4000 NE-t adtak 5 hónapon át. Az első dózistól 27.5 +-6.8 ng/ml-re emelkedett, a második csoportban 38.6 +- 5.8 ng/ml-re emelkedett. A hatvan ember közül senkinél nem tapasztaltak semmiféle káros mellékhatást.
Heaney és mtsi. 200, 1000, 5000 és 10 000 NE-t adtak öt hónapon át összesen 67 embernek. A 200-as csoportnak csökkenni kezdett a D-vitamin vérszintje. A másik három csoportnak a dózis függvényében nőtt a vérében a D-vitaminszint. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy minden 40 NE D-vitaminra 0.28 ng/ml-el nőtt meg a vérszint az 5 hónap alatt. A 90. napra mindenkinél kialakult a végső szint, amely már nem nőtt tovább. A három csoportban tehát a vérszint a következő volt: 2.8, 7.0, 28, és 70 ng/ml.(Ez az a szint, amely fölött már komoly rákellenes hatása van a D-vitaminnak. Sz. G. megj.) Mindegyik érték a normál értékhatáron belül van. Egyetlen személynél sem volt megfigyelhető a kalciumháztartás bármiféle zavara sem.
A csoportunk szoptatós anyák két csoportjának 2000 és 4000 NE D-vitamint adagolt három hónapon át, és a kialakult vérszintek 36 ng/ml és 44 ng/ml volt. A babáknak is javult a D-vitaminszintje és végig normál övezetben maradt.

Az adatok alapján láthatjuk, hogy a jelenleg érvényben lévő ajánlott és szükséges napi adagokról és a káros szintről teljesen téves és ártalmas adatok vannak forgalomban.

A D-vitamin túladagolás

Mennyitől alakul ki a D-vitamin túladagolás? Vieth szerint ez napi 20 000 NE naponta. Mi úgy gondoljuk, akkor beszélhetünk D-vitamin mérgezésről, ha a vérszint meghaladja a 100 ng/ml-t. Ekkor kezdődik el a kalcium ürítés, a vér túl magas kalciumszintje és a szövetek meszesedése. Ekkora vérszint elérésére hónapokon át kell szedni napi 10 000 NE-t. Mivel azonban napozás során, amikor napi 10-20 ezer NE képződik, még soha nem fordult elő D-vitamin túladagolás, így a napi 10-20 000 NE bevitel a fiziológiai limitet jelenti csupán. A D-vitamin túladagolás egy rendkívül ritka állapot.

Nagy adag D-vitamin kiegészítés csecsemőknél

A II. világháború után az angoloknál a tejet, a müzlit és még sok minden D-vitaminnal dúsítottak, így egy csecsemő becslések szerint napi 2000-3000 NE D-vitamint kapott. Mivel sok gyerek ennél jóval többet kapott (pl. sok tejet ivott, sok müzlit evett), így sok gyereknél vitamin túladagolás tüneteit tapasztalták. Ekkor még nem tudták mérni a vér D-vitaminszintjét. Így sosem tudjuk, mennyi D-vitamint fogyasztottak azok a csecsemők, akiknél a túladagolás tünetei megjelentek. Mivel a Williams szindróma is okoz D-vitamin túladagolást, ez is belejátszhatott, de ezt sem tudjuk utólag, hány túladagolásban szenvedő gyermek szenvedett Williams szindrómában.
Finnországban a kérdést úgy oldották meg, hogy csak egy forrásból juthatott a csecsemő D-vitaminhoz, így garantáltan szabályozható volt a bevitel. Kezdetben , 1964-ig a finn csecsemők napi 4000-5000 NE-t kaptak naponta. 1964-ben ezt lecsökkentették 2000 NE-re, majd 1975-ben 1000 NE-re, majd az USA ajánlást követve, 1992-ben 400 NE-re.
E szabályozott keretek közt adott vitaminadagolásnál még a korábbi magas dózisra sem alakult ki egyetlen gyermekben sem vitamin túladagolás, viszont a korai időszakban, amikor még magas volt a napi D-vitamin adag, drámaian alacsony volt a fiatalkori cukorbetegek aránya!

Az állatkísérletekben, ahol a túladagolás hatását vizsgálták, akkor dózisokat adtak, ami egy 60 kg-os felnőtt ember esetében napi 15 millió NE-nek felelt volna meg.
Az állatkísérletek viszont azt is megmutatták, hogy az anya D-vitaminhiánya a magzatban szív-, komoly agy- és csontfejlődési zavarokat idéz elő.

Embervizsgálatok a terhesség alatti D-vitamin pótlásról

Terhes anyáknál a mellékpajzsmirigy alulműködése miatt napi 100 000 NE D-vitamint alkalmaztak. Születéskor a gyermekekben 250 ng/ml D-vitaminszint volt mérhető, mégis, 16 éves korukig követve őket, semmi káros hatást nem tapasztaltak egyik életkorban sem náluk. Ez azt bizonyítja, hogy még napi 100 000 NE sem károsította a magzatokat.

A nyolcvanas években végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő anyák gyermekei éretlenebbek és az első évben lassabban fejlődnek.
Újkeletű vizsgálatban 160 anyának adtak 800-1600 NE D-vitamint egész terhessége alatt. Az induló D-vitaminszintjük 5.8 ng/ml volt, és ez növekedett meg átlagosan a 11-17 ng/ml szintre. Az USA-ban a 15 ng/ml szintet normális értéknek tekintik, holott ez már a D-vitamihiány kezdete. Az ilyen anyáknak már a terhességük D-vitaminhiánnyal indul! És 800 vagy 1600 NE pótlása gyakorlatilag csak megőrzi az éppen csak vitaminhiányos állapotukat. Mások és a csoportunk adatai szerint terhesség alatt napi 2000-10 000 NE D-vitamin szedése szükséges naponta ahhoz, hogy a normál D-vitamin vérszint fenntartható legyen.

A vizsgálatok szerint az újszülöttek vérében a D-vitaminnak az anya vérszintjének 50-60%-a mérhető. Vagyis az anya D-vitamin ellátottsága erősen meghatározza a magzat D-vitaminszintjét.
Végül vessünk egy pillantást a következő jelenetre, ami naponta esik meg az USA-ban (és nálunk is). A nőgyógyász a terhes anyának felírja a napi 400 NE D-vitamint, és mindketten azt hiszik, ez elég. Valójában napi 1000 NE is csak a D-vitaminhiányos állapot konzerválására volna elég. Mint kutató és mint gyógyító, ezt egyszerűen nem fogadhatjuk el tovább. A terhesség alatt szükséges D-vitaminszükségletet tudományos alapokon kell meghatározni.

Szoptatással hasonló a helyet. Napi 400 NE nemhogy szinten tartaná az anya D-vitaminszintjét, hanem még csökkenti is. Valójában soha senki nem vizsgálta ezt a kérdést.
Egy finn vizsgálat azt mutatta ki, hogy az anyatejen tartott csecsemők D-vitaminszintje csak onnantól javult, ha anyjuk legalább 2000 NE D-vitamint szedett. Csoportunk vizsgálata szerint 4000 NE esetén mind az anya, mind a csecsemő D-vitaminszintje normál intervallum közepén helyezkedett el.
Mivel a fentebb idézett vizsgálatokban azt találták, hogy a napi 10 000 NE alatti mennyiség fél éven át is biztonsággal szedhető, úgy véljük, ideje volna a napi ajánlott bevitel és a napi ajánlott szükséglet mértékét végre tudományosan felülvizsgálni.

Fontos!

A D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul (lásd. az erről szóló cikket), és a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor kerül megfelelő helyre (a csontokba az érfal helyett), ha K2-vitamint is szed mellé (erről lásd. a vonatkozó cikket itt)

A D-vitaminreceptorok aktiválásához szükség van A-vitaminra is. Ebből 2-5000 NE a napi szükséglet. Ha lehet, részben béta-karotinból fedezzük a szükségletünket, ezzel el lehet kerülni a túladagolást. Pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknél azonban a béta-karotin nem aktiválódik, ők szedjenek retinol típus A-vitamint.

A túlzott fruktózfogyasztás semlegesíti a D-vitamint!

Ajánlott olvasmány:Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Ezek a legjobb vírusölő növények
  2020-11-07 11:01:49, szombat
 
  Ezek a legjobb vírusölő növények


Nyakunkon a hideg idő és az influenzaszezon, egyre jobban ki vagyunk téve a fertőző betegségeknek. A természet gyógyító tárházához most is bátran fordulhatunk, cikkünkben összegyűjtöttük a leghasznosabb vírusölő növényeket, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a betegségek ledöntsenek a lábunkról, és még az immunrendszerünket is erősíthetjük velük.
A vírusok nagyban különböznek a baktériumoktól, sokkal kisebbek náluk, és a túléléshez mindig egy gazdatestre van szükségük. Sajnos nincs olyan antibiotikum, amely megölné a vírust, azok csak a bakteriális fertőzéseket iktatják ki. A jó hír az, hogy a saját immunrendszerünk is sok vírus ellen védelmet nyújt, a vírusölő gyógynövények segítségével azonban sokkal hatékonyabbá tehetjük a szervezetünk védekező mechanizmusait.


Fokhagyma

A történelem során a fokhagymát számos betegség kezelésére használták. A vizsgálatok kimutatták, hogy a fokhagymakivonat hatékony lehet a megfázás és az influenza ellen, valamint csökkenti a betegség hosszát és súlyosságát. A fokhagymaolajat a fülfertőzések kezelésére és a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére is használják. A fokhagymakivonat nyers szeletelt fokhagymából készül, amelyet 1,5 évig etanolban tároltak.





Gyömbér


A gyömbér több száz éve használatos a keleti gyógyászatban. A friss gyömbér antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik. A gyömbérről sokan azt gondolják, hogy a vírusfertőzést a test hőmérsékletének növelésével akadályozza meg. Többféle módon is használhatjuk: mindennap rágjunk el egy kis darab friss gyömbért, vagy keverjünk össze gyömbérlevet mézzel, és ezt fogyasszuk el. Gyömbérteaként ugyancsak kitűnő orvosság lehet.





Oregánó


Az oregánó önmagában nem vírusölő, de olyan anyagokat tartalmaz, amelyek antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes betegség esetén oregánóolajat használnunk, amely akár főzéshez is jó lehet, ugyanis levesekhez és szószokhoz is adható.





Bodza

A bodza gyógyszerként történő használata egészen régre nyúlik vissza. Vizsgálatok kimutatták, hogy természetes módon javítja a megfázás és az influenza tüneteit. Használatával csökkenthető az influenza időtartama, és az orrot is tisztítja. A bodza még az áfonyánál is több flavonoidt (a flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoportok, sok gyógynövény nekik köszönheti előnyös tulajdonságait) tartalmaz. Emellett kitűnően csökkenti a vércukorszintet is.





Kasvirág


Az egyik legnépszerűbb gyógyír az influenza és a megfázás megelőzésére, emellett a fájdalom enyhítésére és a székrekedés csökkentésére is alkalmazható. Az kasvirág, másnéven echinacea természetes gyulladásgátló. A kasvirágot sokféle módon vihetjük be a szervezetünkbe, de a leggyakoribb a kivonat formájában történő alkalmazás.





Körömvirág


A körömvirág nagy koncentrációban tartalmaz flavonoidokat és antioxidánsokat. A virágából készült kenőcsöt gyakran használják vágások, zúzódások és égések kezelésére, valamint a fertőzések csökkentésére. A körömvirág kitűnően alkalmazható még a fülfertőzések és bőrgyulladás kezelésére is.




 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Én is ezt tudom ajánlani, a szintén kovis
  2020-10-31 10:40:08, szombat
 
 




Egy koronavírus által igazoltan megfertőződött, külföldön élő orvos levele, aki kéri, hogy osszuk meg az eddigi tapasztalatait.

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A svájci-német határon élek, igazoltan fertőzött vagyok. Jelenleg lábadozom, a szervezetem lassan 2 hete küzd a vírussal.
Kérem szépen Önöket, hogy a túlélési tippjeimet terjesszék el, hogy minél többen túlélhessék a betegséget!
A legfontosabb:
Mellkasi fajdalom jelentkezése eseten semmiképpen se aludjanak a hátukon fekve! Vagy ülve bóbiskoljanak, vagy az oldalukon fekve, és mozogjanak minél többet, az ágyban is, a házban is, akar a szabadban, friss levegőn is, mert attól beindul a keringés, és felerősödnek tőle!
A vírusos tüdőgyulladás okozza ugyanis a haláleseteket, és a tüdő károsodását is. Ha nem mozognak, a tüdőgyulladás súlyosbodik!
Nem igaz, hogy a vírus csak az idősekre és a betegekre veszélyes!!!
Fiatal vagyok, jól táplált, egészséges, edzett, mégis nagyon legyengített!
Ha nem keltem volna fel az ágyból, és nem mozogtam volna, valószínűleg most halott lennek, mert a tüdőgyulladás megölt volna, annyira legyengít! Csak akkor lettem jobban, mikor felkeltem, és mozogtam, egyébként levegőt sem kaptam volna...
Aki a hátán fekszik végig az ágyban, és nem mozog semennyit, az teljesen legyengül, meghal, higgyék el nekem!
Bármennyire gyengének érzik magukat, keljenek fel, minden nap sétáljanak egyet, akar a házban is, nyitott ablaknál, ez mentett meg engem is.
Ha csak fekszenek, súlyosbodik a tüdőgyulladás, és belehalnak jó eséllyel!
Ülve legyenek, ha járni, mozogni nem tudnak, mert ez a testhelyzet kedvez a légzésnek, a fekvés pedig nehezíti.
Ha tehetik, minden nap fogyasszanak sok fokhagymát, zöld teát, és nagy dózisban vitaminokat, pl. borászoktól szerezzenek be tiszta C-vitamint, megéri felerősíteni magukat a helyes táplálkozással!
Az egészségügy már most is túlterhelt, és a helyzet csak romlani fog egy darabig, mindenki elkapja, ezért semmilyen orvosi segítséget ne várjanak, hanem magukon és egymáson segítsenek!
Ismétlem: Aki nem mozog, az meghal!
Ezt a betegséget nem lehet csak úgy kiheverni ágyban fekve, mint az influenzát!
Keljenek fel, és járjanak!

Isten óvja Önöket!"

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Ha ön maszkot visel...
  2020-06-02 12:19:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A Magnézium
  2020-06-02 09:15:24, kedd
 
 




A Magnézium


"A magnézium nélkülözhetetlen, vagyis esszenciális makroelem. Az orvostudomány úgy véli, hogy kb. napi 300 mg bevitelére van szükség. Szív- és érrendszeri betegségeknél hiány lép fel belőle, ami akár váratlan, előzmények nélküli szívgörcsöt és halált is okozhat. Emellett a magnézium mintegy 400 enzimnek az aktivátora, oldja a simaizomgörcsöket, és még sok más funkciója is van, például elősegíti a csontosodást.

A magnézium egyik legfontosabb hatását a simaizomzatban fejti ki. Ennek azért van nagy jelentősége, mert az a 110 000 km hosszú hajszálér hálózat mely az emberi testben megtalálható lényegében simaizomból épül fel.

Tudni kell, hogy a magnézium valósággal kiveszett a talajból azáltal, hogy az agrotechnikában a természetes alapú trágyázás helyett uralkodóvá vált a kálium-, foszfor- és nitrogénalapú műtrágya. Elromlott a talaj természetes makro-, mikro- és nyomelemállapota. Ez azt jelenti, hogy hiába eszünk sok zöldséget, abban már nem kapjuk meg azt a magnéziummennyiséget, mint régebben, tehát be sem jut a szervezetbe, vagy ami bejut az egyáltalán nem biztos, hogy fel is fog szívódni és így az sem valószínű, hogy eljut a perifériákra.

Az Ősi Magnézium olaj és gél nagyszerűsége abban rejlik, hogy a bőrön keresztül, direkt módon jut be a szervezetbe pontosan oda, ahol legnagyobb a szükség rá. Elmondható, hogy az Ősi Magnézium olajjal és géllel pótolható az a nagymértékű magnézium hiány mely jellemző a mai emberek többségére. Természetgyógyászati szempontból óriási jelentősége van például a hirtelen szívhalál megelőzésében.

Masszőri oldalról sincs kisebb jelentősége, hiszen a beszívódó olaj például az izmokban lévő hajszálerek falának a görcseit oldja, így az izomgörcsök egyik okát szünteti meg. A tapasztalatok szerint szinte kivétel nélkül 5-10 percen belül oldódnak ,,olvadnak el" a görcsök, megkönnyítve így a masszőr munkáját. Nem elhanyagolható szempont továbbá a vendég elégedettségének a nagymértékű növekedése sem, melyet a masszírozás hatásának az időben történő meghosszabbodása vált ki. Különösen igaz ez a csuklyás izomra.

Betegbeszámolók szerint 3-4 napon belül szűnik meg a kellemetlen éjjeli, vagy reggeli lábgörcs a mindennapos használat mellett. "

Szenyán Zoltán

Egészségtanár
Természetgyógyász
Reflexológus
Bioenergetikus
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Dr.Patkó Katalin írása: Otthoni higiénés rendszabályok!!!!
  2020-04-04 09:24:46, szombat
 
 




Dr.Patkó Katalin írása: Otthoni higiénés rendszabályok!!!!


Erről szinte senki nem ír, ezért mondok párat:
Amikor hazaértél:
- kabát, cipő legjobb, ha az ajtón kívül marad, de ha nem megoldható, vedd le az ajtóban és csak egy helyre pakoljátok le!Táskákat, szatyrokat is!
- irány a fürdőszoba: kézmosás! Utcai cucc le, szennyes kosárba be! Kézmosás, arc mosás, tiszta otthoni ruha fel.
- fertőtlenítővel lefújod a táskád fülét,(a gyerekét is!), a szatyor fülét, a telefont, a kulcsokat - slusszkulcsot is! - na most kipakolhatod, amit vásároltál, de lehetőleg mindent moss meg, főleg a csomagolt terméket kívülről - ki tudja, hányan tapizták össze!
- kabátot, cipőt lehet napoztatni, szellőztetni, de a többi felsőruhát mosd ki, ne használd többször, főleg, ha tömegközlekedsz! A sálat, sapkát, kendőt is! Sőt azt mindig csak egyszer vedd fel! Jó, ha a hajadra is teszel valamit, ha elmész otthonról, mert teleköhöghetik!)
- mosd le a cipődet szappanos vízzel, legalább a talpát! (ha jól megszáradt a felsőrész, bekenheted cipőápolóval, impregnálóval, ha olyan)

Otthon:
- legyen otthoni ruhád, papucsod, v. cipőd, amiben NEM MÉSZ KI! Sehová! Nem ugrasz le benne a kisboltba se! A teraszra, erkélyre esetleg, de akkor is válts cipőt!
- SOHA NE feküdj az ágyra utcai ruhában! Legyen az ágyad a legtisztább "szent hely", hisz ebben töltöd a legtöbb időt szinte védtelenül!
- mielőtt leviszed a szemetet, válts utcai cipőre, mikor visszértél, papucsra és kézmosás!!
- gyakran moss kezet! Ha pénzt fogtál meg, akkor utána mindenképpen! (a pénztárcádat is lemoshatod kívülről!)
- naponta fertőtlenítsd le a bejárati ajtó és a fürdőszoba-WC ajtó kilincseit!
- nem kell agyonhipózni a lakást! A felmosóvízbe tegyél egy kevés ilyesmit, vagy alkoholt - /a Biocomosak is!!! /
- Legalább most az elején csinálj egy nagyobb takarítást, mosd le a ablakkilincseket is, utána már csak fenn kell tartani a tisztaságot és a bejárat körül kell fertőtlenítő felmosás naponta.
- naponta moss hajat, de legalábbis azokon a napokon, amikor utcán jártál, főleg, ha fedetlen fővel!
- minden este zuhanyozzál! Vannak, akik csak reggel szoktak...nekik üzenem, hogy az egész nap összeszedett cuccost este le kell mosni, különben egész éjszakára bele áztatod magad!
- sűrűbben cseréld a törölközőt, ágyneműt,konyharuhát, mint szoktad.

Ha elmész otthonról:
- legyen nálad maszk! Szinte mindegy, hogy milyen, mert a legsilányabb is véd a cseppektől és figyelmeztet, hogy ne piszkáld az arcod, szemed, orrod.
- húzz kesztyűt! Mindegy, hogy milyet, a sima textil is jó, mert kevesebb kórokozó tapad meg a bőrödön, és figyelmeztet, hogy ne nyúlkálj a szemedhez, szádhoz, orrodhoz, arcodhoz!
- ha dúl a járvány, húzz valamit a fejedre, hajadra: kendő, sál, sapka, mindegy, csak ne gyűjtse a hajad a szálló kósza cseppeket, amit utaznak a vírusok.
- legalább 2 m-t tarts másoktól! Így még beszélgetni is lehet az utcán.
- ha süt a Nap, napozz, sétálj, de olyan helyen, ahol mások nem járnak! Szerencsés vagy, ha kertes házban laksz, vagy teraszod, erkélyed van,használd ki!
- lehetőleg NE EGYÉL AZ UTCÁN! Semmit! a kocsiban is csak akkor, ha fertőtlenítetted előtte a kezed! Az ember óhatatlanul, reflexesen is hozzányúl a kajához, szájához, vagy lenyalja az ujját! Hát ez most elég necces!

Boltban:
- legyen bevásárló listád! Ne ténferegj erre-arra, célirányosan szedd össze, ami kell és a lehető legrövidebb időt töltsd bent!
- ne tapizz össze semmit! A zöldséget, gyümölcsöt se! A pékárút meg végképp ne, mert azt nem mossuk meg! Zero waste ide, vagy oda, most fogd meg zacskóval és mindjárt húzd is rá! - a kocsi-kosár füle tele van nünükével és eddig azt fogtad!
- a pénztárnál is tartsd a 2m távolságot, ha lehet
- lehetőleg pakolj be mindent a szatyrodba, mielőtt a pénzhez nyúlsz!
- ha visszatoltad a kocsit is, és van kitéve kézfertőtlenítő, most használd.(Befelé a boltba is lehet, de kifelé mindenképpen!)
- a legrövidebb úton menj haza, lehetőleg ne tömegközlekedve - már csak a kapaszkodók miatt is!

Ha kérdésed lenne, fordulj bizalommal tisztaság-mániás kényszerbetegekhez - vérprofik!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Vesekő kialakulásának megelőzése
  2020-04-04 09:13:55, szombat
 
  Vesekő kialakulásának megelőzése


A vesekő okozta görcs az egyik, ha nem a legfájdalmasabb dolog a világon. Emberek egész serege kerül be minden évben a sürgősségi osztályokra ennek a kínzó állapotnak a következtében. Pedig egy friss kutatás szerint a megelőzés nagyon egyszerű lenne.

A vesekő által okozott fájdalom szinte elképzelhetetlen azok számra, akik még nem élték át. Azon nők szerint, akik korábban már szültek és a vesekő okozta fájdalmat is megtapasztalták, a vesekő sokkal fájdalmasabb tud lenni. Ráadásul a vesekő nagyon ijesztő is tud lenni, hiszen a tünetek hirtelen jelentkeznek, mindenféle előjel nélkül. Aki nem jön rá, hogy mi is okozza valójában a fájdalmat, nagyon meg tud ijedni, szabályos halálfélelem lehet úrrá rajtunk.

Egy friss kutatás szerint a vesekő természetes módon megelőzhető.

A vesekő általában egy homokszem nagyságú vagy kisebb, tűhegyes kristályokból felépülő konglomerátum, mely a húgyutakban helyezkedik el és okozza a borzalmas fájdalmat. A kövek többsége beavatkozás nélkül távozik a szervezetből. Akiben már volt vesekő, 50% eséllyel újra kialakulhat benne, egyes embereknek több kővel is meg kell birkózniuk életük során. A legtöbben a betegeknek azt tanácsolják, hogy fogyasszanak sok folyadékot és kerüljék a kalcium tartalmú ételeket, mivel a vesekövek egyik alkotóelem a kalcium. Mégis a kalcium kiiktatása étrendünkből, nem mindig előzi meg az újabb vesekő kialakulását, azonban utat nyithat a csontritkulásnak.

Egy friss kutatás szerint a vesekő megelőzésének legjobb és legolcsóbb módja, ha minden nap elfogyasztunk egy pohár friss citrus dzsúszt, pl. egy pohár citromos vizet.

A vesekövek a vérben lévő kalcium feleslegből képződnek. A feloldódni nem képes kalcium kristályokká alakul, áthalad a vesén és bejut a húgyutakba, ahol a fájdalmat okozza. A citrusfélékből készített frissítő levek citromsavat tartalmaznak, ami segíti a kalcium oldódását a vérben, így az az emésztőrendszeren keresztül távozhat szervezetünkből.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a vesekő megelőzésére a legjobb a citromlé, illetve a narancslé,kevésbé hatásos a grapefruitlé és a tőzegáfonya kivonat. Ez utóbbiak bizonyos esetekben még növelték is a vesekő előfordulását. A citrom és narancslén felül még szóba jöhet az almalé is, mely szintén tartalmaz olyan vegyületeket, melyek jótékony hatással vannak a vesekő megelőzésére.
Forrás:drtihanyi

Megjegyzés : a lándzsás útifű magja a legtöbb fajtájú vesekövet ha lassan is de oldja(sajnos kereskedelmi forgalomban csak maghéj kapható) Fontos,hogy fagyit ne fogyasszunk együtt pl nesteával, túl dús ásványvízzel stb.
Kerüljünk az oxalát tartalmú ételeket pl spenót, sóska ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Dr. Shiva Ayyadurai: Az igazság a koronavírusról
  2020-03-29 10:29:34, vasárnap
 
 




Dr. Shiva Ayyadurai:
Az igazság a koronavírusról
Fordította:Szendi Gábor
Forrás: Dr. Shiva Ayyadura videóbeszéde
Dr. Shiva Ayyadurai a Massachusetts Institute of Technology-n 4 PhD szerzett kutató professzor egy videóban fejtette ki nézeteit a koronavírus helyzetről.

A videó eredetiben is megtekinthető, én csak röviden összefoglalom a professzor mondandóját.
Bevezetőjében éles kirohanást intéz a politikai elit és az egészségügyi vezetés ellen. Szerinte a társadalom vezetőrétege semmit nem tett az ellen, hogy ez a helyzet kialakuljon, és most is a haszonélvezője akar lenni. Véleménye szerint a koronavírus járványt teljesen megtévesztő vírusjárványnak nevezni és a megfékezésére drasztikus adminisztratív intézkedéseket tenni. Mindez csak előkészíti a terepet arra, hogy majd a gyógyszer- és vakcinaipar válhasson a megmentőnkké, és még inkább függjünk majd tőlük.
Nem a vírus öl meg minket, hanem a saját legyengült, vaktában bármire támadó immunrendszerünk.
Bemutatja a hagyományos immunrendszer felfogást, amely szerint az immunrendszer a veleszületett és a tanulásra képes adaptív immunrendszerből áll, amit, ha megtámad egy vírus, akkor vagy tudunk ellene védekezni, vagy sem. A társadalom irányítói most azt állítják, hogy nem tudunk védekezni a vírussal szemben, mert ez olyan, amely mindenkit leteríthet.

A valóságban az immunrendszer kiegészül még a mikrobiommal (bélflóra), az interferon rendszerrel és az idegrendszer immunrendszert moduláló részével is. Ez a szisztéma, ha egészségesek vagyunk, képes megküzdeni a koronavírussal, mint azt maga az élet mutatja. A kínai járványban sokan megfertőződtek és sokan meg is haltak, de ezek elenyésző részét képezik annak a hatalmas tömegnek, aki megkapta/megkaphatta a fertőzést. Miért van az, hogy minden országban a súlyosan megbetegedettek vagy meghaltak mind, már előzőleg is elhízott, cukorbeteg, szívbeteg, rákbeteg emberek voltak? Azért, mert ezeknek az embereknek alapbetegségeik miatt már eleve legyengült, összezavarodott immunrendszerük volt. A társadalom többsége nem betegszik meg a koronavírustól.
A professzor szerint a társadalom vezetői a felelősek azért, hogy arra sosem reagáltak pánikkal, hogy hogyan táplálkozik a társadalom, hogy milyen szennyezett levegőt szív, milyen mérgezett vizet iszik, stb. Ezt sosem tekintették megoldandó kérdésnek, mert ebből él az ipar és a gyógyszeripar. Valójában hagyták, hogy a társadalom nagy része, követve, amit mondtak neki, elfogyasztva, amit elébe tesznek, eltűrve azt a környezetet, amit teremtenek neki belebetegedjen. Ennek a beteg, sérült immunrendszerű társadalomnak elég egy enyhe kis vírus, ami egy egészséges embernek meg sem kottyan, de a végletekig tönkrement egészségű embereknek ez a kis fuvallat is orkánerővel hat.
De még most sem azt tűzik a zászlóra, hogy éljünk egészségesen, térjünk vissza a normális táplálkozáshoz, hanem radikális korlátozó intézkedésekkel akarják elérni, hogy ez a vírus nehogy eljusson az emberekhez. A média partner ebben a hisztériakeltésben, mert a pánik és a félelem a hatalmon lévőket erősíti. Látszatintézkedéseikkel azt sugallják, ők a megmentői az embereknek, holott ők hagyták, hogy idáig fajuljanak a dolgok.
A professzor elmagyarázza, hogyan terítette le az ebola az embereket. Mivel az ebola vírus az erek falába épült be, ezért a túlreagáló immunrendszer az ereket kezdte támadni, és ezért kezdett el testszerte vérezni az ebolás beteg. (Emlékezzünk, hogy a spanyolnáthában is, a betegekkel nem is a vírus végzett, hanem az un. citokin vihar, azaz a tüdőre a túlreagáló immunrendszer olyan mennyiségű gyulladást termelő citokint zúdított, hogy a betegek ebbe haltak bele.) Mivel a koronavírus a tüdőszövetekbe fészkeli be magát és ott készteti a gazdasejtet a vírus termelésére, a túlreagáló, elszabadult immunrendszer a tüdőt kezdi támadni és ezért alakul ki a súlyos tüdőgyulladás. Ez a citokinvihar.

Azaz, hangsúlyozza újra és újra a professzor, nem a vírus öl meg bennünket, hanem a saját rosszul működő immunrendszerünk.
Példaként elmondja, hogy a nyugati ember táplálkozásában rengeteg cukor van. Ez elősegíti a kandida és más gombák elszaporodását a szervezetben, amelyek gliotoxint termelnek. A gliotoxin elpusztítja a T-sejteket és a makrofágokat, az immunrendszer katonáit. A sok cukor tehát pusztítja az immunrendszert, amely ezért nem tud megfelelően védekezni.
Összefoglalóan az életmód tényezőket, a legyengült szervezetet a rossz táplálkozás, a sport hiánya, a stressz, a kevés alvás, a dohányzás, a szennyezett levegő, a szennyezett víz és a szennyezett élelem okozza.
A professzor - talán kicsit eltúlozva - kiemeli az A-vitamin szerepét, amely felelős a nyálkahártya megfelelő kiépüléséért a tüdőben és a bélrendszerben, s szerinte ez az a fal, amely az első védelmi vonat a vírussal szemben. Miért pont az idősekben romlik le ez a védelem? Mert csökken a pajzsmirigyhormon termelés, és a táplálékkal elfogyasztott béta-karotin nem tud A-vitaminná konvertálódni. Az A-vitamin az immunrendszer normál működéséhez is szükséges. Így az immunrendszer képes lesz kordában tartani a citokineket, s így nem alakul ki a citokin vihar. Ezután példákat hoz arra, hogy pl. az A-vitamin véd a kanyaróval és egyéb betegségekkel szemben. (A Tévutak az orvoslásban c. könyvemet írva, a szakirodalom alapján bennem is felmerült olyan eretnek gondolat, hogy a kanyaró attól olyan veszélyes betegség, mert a gyerekeknek A-vitaminhiánya van.) A professzor említi még a D-vitamint is, amely antimikrobiális fehérjéket termel, és persze kitér röviden a c-vitaminra is. A professzor előadását inkább példabeszédként lehet értelmezni, hiszen kiemelt egy-két fontos vitamint, plusz a megfelelő táplálkozást, ami összességében úgy foglalható össze: adjuk meg a szervezetnek, amit az igényel. De hallottunk valaha is orvosoktól, politikusoktól vitaminokról vagy a valóban egészséges táplálkozásról? (Nem arról a röhejes és veszélyes ajánlásról, amit a dietetika szorgalmaz, és amit valójában az élelmiszer ipar diktál le nekik.) Nem, soha. Ők a megfelelő oltásban reménykednek, amely majd megállítja a vírust a szaporodásban, de az őket nem érdekli, milyen mellékhatások árán fogja ezt elérni. És ha jön majd egy következő vírus, az ugyanúgy készületlenül éri majd a legyengült társadalmat, és kezdődik minden elölről. Majd megint egy oltás, majd megint egy fog minket megmenteni?

Beszéde végén - tekintve, hogy független jelöltként indul Massachusetts szenátorságáért - éles kirohanást intézett a jelenlegi uralkodó osztály ellen, amely abból él, hogy mi betegek vagyunk. Az áthallásokért nem felelek, a professzor az USA-ról beszélt.
Zárószavai: nem a koronavírus a mi problémánk, hanem a leépült szervezetünk, amit annak az uralkodó rendnek köszönhetünk, amely eltűri azt az étrendet, azt a légszennyezést, azt az orvoslást és gyógyszeripart, amely beteggé tesz minket és betegségben tart minket, mert ez hozza számukra legtöbb profitot. A túlsúlyosak és elhízottak aránya meredeken nő, gyermekeink fizikailag és mentális is betegek.
A professzor szavait továbbgondolva: a járvány oka a nyugati világ népességének legyengült immunrendszere. Az eddigi járványadatokból is világos, hogy nem mindenki egyformán fogékony a koronavírus betegségre, hanem csak a legyengült, beteg és idős szervezetek. A világméretű korlátozásokat, a gazdaság visszaesését, rengeteg ember nyomorát az okozza, hogy olyan életmódot diktálnak a társadalomnak, amely védtelenné teszi az embereket viszonylag ártatlan vírusokkal szemben is. Ebből a járványból nem az a tanulság,hogy fokozzuk az oltóanyagipar kapacitását, költsünk még többet az egészségügyre, hanem az, hogy tegyünk minél többet az egészséges immunrendszerünkért. Megfelelő táplálkozással (én a paleót ajánlom), megfelelő vitaminbevitellel, megfelelő mozgással, a dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyásával. És amit jelen helyzetben tudunk tenni: az immunrendszer stimulálásával. Pontosabban azt is mondhatnám: hozzuk fel az immunrendszerünket arra a szintre, amin mindig is működnie kellett volna.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Szegedi virológus professzor: a koronavírusról
  2020-03-19 10:08:10, csütörtök
 
  Szegedi virológus professzor: Rengeteg vírussal élünk együtt, de attól félünk, amit még nem ismerünk





Kanyaróban száznegyvenezer gyerek halt meg tavaly világszerte, szinte tudomást sem vettünk róluk. Koronavírusban eddig nagyjából hétezren vesztették életüket és majdnem bedőlt a tőzsde. Pedig ez távolról sem a leggyilkosabb kór. Azért félünk tőle ennyire, mert nem ismerjük, de könnyen lehet, hogy itt marad és meg kell majd tanulnunk együtt élni vele - állítja a szegedi virológus professzor, Duda Ernő.

-Sok a tévhit a koronavírust illetően. Akadnak, akik most is bagatellizálják, mások pedig valóságos armageddont vizionálnak. Van okunk a félelemre? Mennyire veszélyes ez az új kór?

- Ahhoz, hogy egy vírusról meg tudjuk mondani, mennyire veszélyes, két paraméterét mindenképpen ismernünk kell: az egyik a fertőzőképessége, azaz hogy egy beteg hány másik embert fertőz meg, a másik pedig, hogy mekkora a betegség halálozási rátája.

A koronavírus nagyjából annyira fertőző, mint a szezonális influenza, és tízszer kevésbé, mint a kanyaró, de elmarad a mumpsz vagy a szamárköhögés fertőzőképességétől is.

- Mit mutatnak az úgynevezett mortalitási adatok?

- Ami a halálos áldozatok arányát illeti, a veszettség száz százalékos, a fekete himlő közel 30 százalékos arányával áll szemben a szezonális influenza 0,1, valamint az új vírus 2-3 százalékkal.

A koronavírus-fertőzés leginkább a szívelégtelenségben, keringési betegségekben, a TBC-ben szenvedőkre, valamint a kemoterápiában részt vevő daganatos betegekre, a szervátültetettekre és az immunhiányos betegekre nézve lehet igazán veszélyes.

- A hét elején új szakaszába lépett a védekezés: minden nyilvános rendezvényt betiltottak, korlátozták a boltok nyitva tartását. Elég ez, vagy még ennél is szigorúbb intézkedéseket kellene hozni?

- A lényeg nem a további szigorításokon van, hanem azon, hogy az emberek mennyire képesek öntudatosan és fegyelmezetten viselkedni, betartani a már meglévő ajánlásokat.

A fertőzöttek felderítésében viszont lehet, hogy hibát követtek el a hivatalos szervek, sokkal hamarabb kellett volna jóval több tesztet elvégezni. Mindenkit ellenőrizni kellett volna, aki csak a betegség legkisebb tünetét mutatta.




- Ezek után hogyan lassítható a vírus terjedése?

- Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg nincs hatékony vakcina, addig a tömeges szűrés és az érintettek elkülönítése lassíthatja a járvány terjedését.

Ezért az elkövetkezendő napokban, hetekben minden a tömeges tesztelésen áll vagy bukik. Mindenekelőtt a gyanús esetekben a vírus tesztelése, és a betegek elkülönítése lenne a legfontosabb feladat.

Csak Szegeden legalább húsz olyan labor van, ahol ezt meg is tudnák csinálni, de ez a helyzet Pécsen, Debrecenben és Budapesten is. Ha így el tudjuk érni, hogy kevesebb ember fertőződjön meg, akkor a járvány lefolyásának görbéje ellapul, és nem lesz szükség rengeteg lélegeztető gépre. Ha sikerül a fertőzötteket elkülöníteni az egészséges emberektől, akkor a járvány előbb-utóbb lecseng.

- Külföldi szakértők között akad olyan vélemény is, hogy szabadjára kellene engedni a vírust, ha sokan megfertőződnek, később kialakul egy úgynevezett nyájrezisztencia. Ez az út járható lehet?

- Influenzában most már azért csak félmillió ember hal meg évente, mert az idősek az elmúlt években már átestek egy-két influenzán és védettek lettek, így már csak a fiatalabb korosztályt fenyegeti az újabb vírustámadás, de egy betegséget szándékosan szabadjára engedni biztosan nem járható út, hiszen abba az idősek szinte mindannyian belehalnának.

- Tíz éve egyszer már legyőztük a H1N1 vírust, most mégis sokkal nagyobb a riadalom. Miért ez a nagy félelem?

- Mert ezt még nem ismerjük. Valójában ennek a riadalomnak nincs semmilyen tudományos alapja. Tavaly kanyaróban 140 ezer életerős gyermek halt meg, pedig ez ellen már majd hetven éve van védőoltás, és fel sem figyelt rájuk a világ. A koronavírustól eddig alig több mint hétezer, döntő többségében beteg, idős ember halt meg, és majdnem összedőlt a tőzsde.



Duda Ernő szerint öt forgatókönyv lehetséges arra, hogy mi történik a koronavírussal a jövőben (fotók: Szabó Luca)

- Elképzelhető, hogy megtanulunk majd együtt élni a koronavírussal, akárcsak a kanyaróval vagy az influenzával?

- Mivel ez egy teljesen új vírus, és szinte alig tudunk még valamit róla, öt különböző forgatókönyv lehetséges. A legoptimálisabb az, hogy egyik napról a másikra ugyanúgy eltűnik, mint a SARS-1 vagy a MERS. Miután ez is egy náthavírus, ami általában szezonális, a második lehetőség az, hogy egy hónap múlva önmagától lecseng, de ennek kicsi a valószínűsége. A harmadik lehetőség, hogy megszelídül, és a mostaninál enyhébb betegséget okoz, de akkor terjed tovább, mert a vírushordozók mozgásképesek maradnak és szétszórják a kórokozókat, ellentétben a súlyos betegekkel, akik otthon vagy a kórházban fekszenek az ágyban. A következő, rémisztően hangzó lehetőség pedig abból fakad, hogy ez is egy zoonótikus, azaz állatról emberre átterjedt kórokozó, és idővel a mutációk következtében egyre jobban adaptálódik az emberhez, és egyszer csak egy iszonyatosan gyilkos kór lesz belőle.

- És az utolsó, ötödik lehetőség?

- Ez tűnik most a legvalószínűbbnek, eszerint itt marad velünk és mi megtanulunk vele együtt élni. Évek során az egész világon elterjed, az érzékeny emberek egy részét elpusztítja, de közben kialakul vele szemben az a bizonyos nyájvédettség. Igaz, még ez sem biztos, mert sok náthavírussal szemben nem alakul ki tartós védettség. Ma is rengeteg vírus együtt él velünk, egyáltalán nem lenne szokatlan, ha ez is itt maradna.

- Mi a helyzet a védőoltás kifejlesztésével? Sikerül versenyt futni az idővel?

- A hivatalos adatok szerint a már létező, megelőzésre is alkalmas, többféle védőoltás aligha lesz hozzáférhető ősz előtt. A gyógyszer-kombinációkra is legalább augusztusig várni kell, de már folynak a klinikai kísérletek.

- Akkor akár optimisták is lehetünk, hogy ilyen gyorsan találnak megoldást a tudósok?

- Jelenleg az a helyzet, hogy éppen az emberek védelmében hozott törvények miatt nem lehet már holnap védőoltással megelőzni a megbetegedéseket. A klinikai teszteken ezeknek a készítményeknek is át kell esniük, ezek pedig hónapokat vesznek igénybe.

- Addig hogyan védekezhetünk?
- A megelőzés szempontjából most kiemelkedően fontos lehet a D-vitamin és a szelén. Se a kígyóháj, se a medvezsír, se a C-vitamin, se a tőzegáfonya, se az égig érő vascsicsergő nem segít. Nem szabad elhinni a világhálón keringő mindenféle biztosnak mondott tippet. Aki pedig betegnek érzi magát, az maradjon otthon. Ha nem lázas, ha tüsszög, biztos nem koronavírusos, mégse menjen orvoshoz, mert ott is elkaphatja. Ha magas láza van, köhög, és nem kap levegőt, hívja fel az orvost, ő majd intézkedik. Semmiképp ne menjen emberek közé.

- Akadnak olyan becslések is, amelyek egy-két héten belül ötvenezerre teszik a hazai vírusfertőzöttek számát. Ön mit gondol?

- Öt üveg Bailey's-be fogadtam, hogy április 10-ig nem lesz tízezer magyar beteg. Lehet persze olyan rosszul kezelni ezt a járványt, hogy legyen, de ezt nem tartom valószínűnek.

Névjegy
Duda Ernő Budapesten végzett, a ma Semmelweis Egyetem névre hallgató intézmény Orvosi Vegytani intézetében doktorált. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont felépítése után Straub F. Brúnó beválogatta a szegedi csapatba. 42 éven át dolgozott az SZBK Biokémiai Intézetében, közben kutatott az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Japánban. Húsz éve a Szegedi Tudományegyetem professzora, előbb az Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetben, majd az Orvosi Biológiai Intézetben dolgozott. Szeged mellett oktatott a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi egyetemeken.


Eredet: https://szeged.hu/hirek/33621/szegedi-virologus-professzor-rengeteg-virussal-elun k-egyutt-de-attol-felunk-amit-meg-nem-ismerunk?fbclid=IwAR2kI_EvksjLrXNF3D6LwYpxH 21SNPmIk4GoPSf0HwJlDXBDsJv5xmsIQ8A

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 98 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 334 db bejegyzés
Összes: 10854 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 1550
  • e Hónap: 17987
  • e Év: 277748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.