Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Mi a lelkigondozás?
  2014-08-15 01:35:10, péntek
 
 
A címben megfogalmazott kérdésre nagyon röviden válaszolva, azt kell mondanunk, hogy ,,a lelkigondozás az életkérdésekről folytatott beszélgetés".[1] Ezek az életkérdések általában valamilyen válsághelyzetben kerülnek előtérbe. Válsághelyzet kialakulhat például valamely családi, munkahelyi, iskolai probléma kapcsán, életkori váltásoknál,[2] balesetnél, betegségben.[3] Ezekben a helyzetekben az ember lelke mélyéig megrendülhet. Kérdések fogalmazódnak meg benne, amelyekre nem vagy csak nehezen talál választ. Ilyenkor az élet alapjait érintő témákra[4] és egyszerűen a folytatásra (,,hogyan tovább?") egyaránt rákérdezhet. Feszültség, békétlenség alakul ki a válsághelyzetben lévő emberben, amely természetesen kapcsolataiban is megjelenik. A lelkigondozás e problémaegyüttes megoldásában igyekszik segítséget nyújtani.

A lelkigondozás a kialakult hit-, érték- és kapcsolati válság megoldásában támogatja a bajba jutott embert, de nem konkrét javaslatokkal, hanem abban segítve, hogy ő maga felismerje: saját belső erőit mozgósítva miként tud válaszokat találni kérdéseire, hogyan találja meg életútján a továbbhaladás lehetőségét.

Gyökössy Endre lelkigondozói hitvallását felhasználva azt mondhatjuk: a lelkigondozás az a segítő foglalkozás, amely az ember ,,egész-ségét" szolgálja. Erről az egészségről, pedig akkor beszélhetünk, ha ,,háromdimenziós" kapcsolati rendszerben szemléljük a lelkigondozottat, aki kapcsolatban van az Istennel (,,fölfelé"), önmagával (,,befelé"), illetve embertársaival és a természettel (,,kifelé").[5] Egyik irányba sincs olyan sérülés, amely előbb-utóbb ne vonná maga után a másik két kapcsolati szál problémáját is.

H. C. Piper ,,párbeszédnek" nevezi e kapcsolatrendszert. A lelkigondozás célja, hogy az önmagammal, Istennel, felebarátommal és a természettel folytatott dialógusomat megbékéltség jellemezze.[6] Ennek hangja csendül ki a bevezetőben idézett 131. zsoltárból is.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  L- Lelki egészség  
A test egészsége a lélek erőnlététől függ
  2014-06-17 01:22:25, kedd
 
  Krisztusnak volt hatalma a betegségek meggyógyítására. Miért nem gyógyított meg mindenkit? Miért megy imádkozni? Nem időpazarlás ez? Miért az evangéliumot akarja hirdetni, ahelyett, hogy gyógyítana? Fontosabb ez, mint az egészség? Van valami, ami fontosabb, mint az egészség?

Azért lehet fontosabb, mert nem tüneti kezelést akar, hanem a betegség gyökerét látja, és ott akar rendet teremteni. Olyan ez, mintha a ciánnal mérgezett vízből sok-sok ember inna, megbetegedne, és nem keresnék a betegség okát, nem keresnék azt a helyet, ahol a méreg kerül az ivóvízbe. De még ennél is előbbre lehet látni. Ahol ciánt tartanak, ott olyan óvintézkedésekre lenne szükség, hogy véletlenül se kerülhessen a méreg az ivóvízbe.

Másrészt nem egyedeket lát maga előtt, hanem az egészet. Látja az emberi nem egységét. Ezt az egységet akarja szolgálni az evangélium hirdetésével. A betegség sokféle. Az ok, a gyökér, a főgyökér, mely legmélyebbre hatol egy. Az evangélium ott hat. A test egészsége a lélek erőnlététől függ, a lélek erejét pedig Isten igéje adja és növeli.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  L- Lelki egészség  
Lelkiismeret vizsgálat az erények tükrében
  2014-06-17 00:37:38, kedd
 
 
Az alábbi provokatív kérdések segítségével őszintén megvizsgálhatod szívedet és életedet szobád csendjében vagy az Oltáriszentségben valóságosan jelen lévő Jézus előtt. Ha sokszor elbotlunk is, Isten irgalma messze felülmúlja bűnösségünket.
,,Ahol elhatalmasodik a bűn, túlárad a kegyelem" (Róm 5,20). Bízzál Istenben!Link


1. IRGALOM? Isten késedelmes a haragra, de kész a könyörületre és a megbocsátásra. Késedelmes vagy a haragra és kész a megbocsátásra, vagy könnyen haragszol és nehezen könyörülsz?

2. ÖNMÉRSÉKLET? Azt eszed, amit szeretsz, vagy azt, ami egészséges a testednek, amely a Szentlélek temploma és az élő Isten tabernákuluma? Az evésért élsz, vagy azért eszel, hogy élj?

3. SERÉNYSÉG? Amint megszólal az ébresztő, felkelsz és elkezded a reggeli imát (az Opus Dei alapítója a hősiesség pillanatának nevezte ezt :) vagy benyomod a szundit és lustálkodol?

4. TISZTASÁG? Élvezed a rossz gondolatokat, vagy élvezettel foglalkozol velük?

5. SZOLGÁLAT? Elvárod, hogy kiszolgáljanak, vagy arra törekszel, hogy te szolgálj másoknak?

6. ÖRÖM? Mindenkor örvendezel az Úr Jézusban és a Szentlélekben, vagy mindig találsz okot és módot a panaszkodásra?

7. TÜRELEM? A türelem megtestesítője vagy, vagy azt akarod, hogy a dolgok akkor és úgy történjenek, ahogy te elgondotad? Jellemző rád ez az ima? ,,Uram, adj nekem türelmet, de azonnal!"

8. ENGEDELMESSÉG? Kész vagy engedelmeskedni Isten akaratának, ahogy a törvényes hatalom, az Egyház, a körülmények kívánják, vagy ,,szent és sérthetetlen" jogaidat véded?

9. ÖNMEGTAGADÁS? Kész vagy és készséges vagy, hogy megtagadd magad, felvedd a keresztedet és kövesd az Úr Jézust, vagy mindig kibúvót és könnyebb utat keresel?

10. SZELÍDSÉG? Igyekszel a Mester példáját követni, aki szelídnek és alázatos szívűnek mondta magát, vagy nyers, sértő, követelőző, bántó vagy másokkal?

11. HIT? A hit embere vagy (a hegyeket mozgató hité), vagy olyan, akinek a hite bizonytalanul tántorog és folyton változik, mint a széljárás?

12. BIZALOM? Az Úrban bízol, aki kősziklád és várad, vagy érzéseid és érzelmeid csalóka útján jársz?

13. SZERETET? Teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel szereted Istent, vagy engeded, hogy az önzés és az egoizmus uralkodjék rajtad?

14. REMÉNY? Mindig és mindenütt Istenben remélsz, vagy az élet megpróbáltatásai, kudarcai közepette átadod magad a kétségbeesésnek?

15. ERŐSSÉG? Túl nagy terhet jelentenek válladnak az élet keresztjei és szenvedései, vagy készen állsz rá, hogy Jézussal együtt egészen a Kálváriáig vidd a keresztet, hisz ez az út a feltámadás dicsőségébe vezet?

16. MENNYORSZÁG? Mindig a földi dolgokat és az evilági értékeket tartod szem előtt, vagy szíved, elméd és lelked az örök célra, a mennyországra irányulnak?

17. SEGÍTÉS? Mindig készen állsz, hogy azonnal segíts bárkinek - főként otthon a családban -, vagy folyton azt várod, hogy mások segítsenek neked?

18. IMÁDSÁG? Lelked lélegzetvétele, belső életed éltető vérárama az imádság, vagy lanyha és hanyatló az imaéleted?

19. ISMERET? Szeretnél folyamatosan növekedni Isten ismeretében és szeretetében, vagy mindez megrekedt, unalmassá és érdektelenné vált számodra?

20. ALAP ÉS ÉRTÉKREND? Isten a léted alapja és meghatározója? Értékrendedben Isten áll az első helyen; mindig Ő a legfontosabb számodra?

21. MEGBOCSÁTÁS? Életed során mindig, mindenütt megbocsátasz, vagy vannak emberek, akikkel szemben még mindig van benned harag vagy neheztelés? Ez lehet lelki békétlenséged oka.

22. ÉHSÉG? Jézus azt mondta, hogy nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten ajkáról származik. Te mire éhezel? Hatalomra? Élvezetre? Hogy tiszteljenek? Hogy csodáljanak? Hogy te légy a középpontban? Vagy Isten után éhezel? ,,Keressétek először az Isten országát és az Ő igazságát, s minden más megadatik hozzá!"

23. SZENVEDÉS? Panaszkodásra, haragra, keserűségre indít a szenvedés? Vagy egyesíted szenvedésedet Jézuséval, és engeded, hogy megszenteljen a szenvedés?

24. JÉZUS? Jézus számodra a kezdet és a vég, az alfa és az ómega, az Út, az Igazság, az Élet, Táplálékod és életed értelme? Vagy hamis bálványok állnak életed oltárán? Pénz? Élvezet? Pornó? Alkohol? Drog? Hiúság? Hírnév? Szerencsejáték? Tévé? Internet? Elektronikus média? Mi uralkodik rajtad?

25. MÁRIA? Lelki életed árva, mert hiányzik belőle a Szűzanya? Vagy életed, édességed, reménységed Ő: Édesanyád, akire egész életedet rábízhatod: örömeidet, bánataidat, sikereidet, kudarcaidat, kísértéseidet, sőt bukásaidat is?
25 kérdés, melyek segítségével az erények tükrében vizsgálhatod meg szívedet és életedet

Forrás: Link

Eredeti angol forrás: Link

 
 
0 komment , kategória:  L- Lelki egészség  
Szorongás, az érthetetlen félelem
  2014-02-01 23:53:48, szombat
 
 
Nincs olyan ember aki ne szorongott volna, ne ismerné ezt az érzést. Az emberi élet velejárója, hogy bizonyos helyzetek aggodalmat, rossz előérzetet váltanak ki. A szorongás tehát valamilyen negatív érzelem, hasonló a félelemhez, annak konkrét tárgya nélkül. Éppen ezért a szorongást gyakran tárgytalan félelemként írják le, mert az a legjellemzőbb rá, hogy nem tudjuk miért szorongunk, vagy ha tudjuk is, nem értjük, miért ennyire. Ez a bizonytalansági mozzanat a legelviselhetetlenebb. Kínzó, mert nincsen támpont, nem tudjuk, hogyan kerüljük el ezt a fenyegetettséget, amelyről nem is sejtjük, honnan ered.

A szorongás mindig a jövőre irányul, valami rossznak az előérzetét tartalmazza és az elkerülhetetlenség érzésével jár együtt.

A szorongás is - mint minden pszichés élmény - az idegrendszer működéséhez kapcsolódik. Köznyelvünk bőven alkalmaz olyan fordulatokat, amelyek a szorongásnak megfelelő testi érzéseket és változásokat fejezik ki: elszorul a torka, elcsuklik a hangja, reszket, mint a nyárfalevél, stb.
A szorongó embernek a viselkedése is megváltozik. Minél nagyobb fokú a szorongás, annál kevesebb viselkedési alternatíva áll a szorongó ember rendelkezésére. Ennek következtében - a szorongás fokozódásával egyre nagyobb mértékben - beszűkül szabadsága. Ilyenkor konfliktus alakul ki a külvilág és annak észlelete között. Megváltozik a külvilág értékelése: másnak látja a világot, mint amilyennek várta. A szorongó ember valamiképpen érthetetlen helyzetbe kerül.
Napjainkban az orvoshoz forduló betegek egyharmada olyan zavarban szenved, ami a szorongásra vezethető vissza.Link

A modern ember egyre inkább eltávolodik a természettől, egyre inkább a saját maga által teremtett környezetben él. Azt gondolhatnánk, ez valóban emberre szabott, itt nincsen okunk félelemre, szorongásra. Ugyanakkor a természeti ember állandóan ki volt téve a természet kiszámíthatatlan játékának, fenyegető elemeinek, vagyis igazán volt oka a félelemre. De mindig tudta mitől fél. A mi félelmünk elviselhetetlenebb, mert tárgytalan.

Forrás: Szám Mária: Lelki egészségünk
 
 
0 komment , kategória:  L- Lelki egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 321
  • e Hónap: 11724
  • e Év: 277745
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.