Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak
  2024-01-24 00:28:32, szerda
 
 


Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: ,,Én más vagyok, mint a tenger." Vagy a szikra: ,,Rajtam nem fog a tűz."

De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak, éppen olyan romlandó anyag, mint a tej vagy a medve húsa, mint minden, ami egy pillanatra megjelenik a világ nagy piacán, s aztán, a következő pillanatban, a szemét- vagy a pöcegödörbe kerül.

Az ember, testi mivoltában, nem is magas rangú eleme a világnak; inkább csak szánalmasan pusztulásra ítélt anyagok összessége. A kő, a fém is tovább él, mint az ember. Ezért mindaz, amit testünkön át jelentünk a világban, jelentéktelen.

Csak a lelkünk erősebb és maradandóbb, mint a kő és a fém - ezért soha nem szabad másképpen látnunk magunkat, mint lelkünk térfogataiban. Az erő, mely a romlandó testi szövetben kifejezi magát, nemcsak alkatrésze, hanem értelme a világnak. Ez az erő az emberi lélek. Minden más, amit a világban jelentünk és mutatunk, nevetséges és szánalmas.

Márai Sándor: Füves könyv - Arról, hogy az ember része a világnak
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Márai Sándor: Eszter hagyatéka (részlet)
  2023-10-20 17:49:53, péntek
 
 


Figyelj reám. A világ törvénye olyan, hogy ami egyszer elkezdődött, azt be is kell fejezni. Nem valami nagy öröm ez. Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben... két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak akkor, amikor megértek e találkozásra... Megértek, nem éppen hajlamaikkal vagy szeszélyeikkel, hanem belülről, valamilyen kivédhetetlen csillagászati törvény parancsa szerint, ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben és időben, hajszálnyi pontossággal, ugyanabban a másodpercben, amely az ő másodpercük az évmilliárdok és a tér végtelenségei között. Nem hiszek véletlen találkozásokban.

Márai Sándor: Eszter hagyatéka
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Néha megállok az utcán
  2023-09-16 13:41:43, szombat
 
 


Néha megállok az utcán, zsebembe nyúlok, úgy érzem, elvesztettem valamit. Otthon fiókokat nyitogatok, leveleket olvasok, régi ruhák zsebeit kutatom át. Valamit elvesztettem. Felébredek éjjel három felé, s egyszerre megértem: az álmot vesztettem el! Nem az éjszaka álmát, az alvás melléktermékét, azt a zagyva, édes sületlenséget, hanem azt az álomszerű érzést, hogy a valóság mögött van értelem, melyet nem lehet szavakkal kifejezni. Mi volt ez az álom? Miért fáj úgy, hogy nincs már? Miért kutatok utána? Az ifjúság volt? Nem tudom.
Csak azt tudom, hogy kiraboltak.

Márai Sándor
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Márai Sándor - Négy évszak - Május - virágok
  2023-05-21 01:05:37, vasárnap
 
 


Márai Sándor - Négy évszak - Május - Virágok

Úgy lépnek fel, sorban, mint egy divatbemutatón a próba-
kisasszonyok: sudáran, kacér illegéssel, kibontva pompáju-
kat, mely céltalan és érthetetlen. Az árvácska, ez a takaros
és szomorú erényesség, a gyöngyvirág, az elsö áldozás fe-
hérségével és csengettyüszavával, a tulipán, a bazsarózsa s
az elsö rózsák, harmatos díszükben, maradi formáikkal,
emésztö, édes szenvedélyük illatával. Ez a virágok bemuta-
tó-hónapja.
Uj virágok nincsenek. A szegfü, a rózsa ma is pontosan
olyan, mint volt Horatius idejében. Az ibolya nem fejlö-
dött. A lapulevél csökönyösen egyforma az évszázadok-
ban. Igaz, a rózsákat és tulipánokat keresztezik: van már
kék levelü rózsa is, láttam rózsaszín gyöngyvirágot. De a
természet nem hódol e múló divatoknak. Beéri ösi talál-
mányaival, s minden májusban ugyanazt mutatja, mintegy
szelídített, kisebbített, civilizált változatban. Lehet, hogy az
öskorban a rózsa oly termetes volt, mint ma a tölgyfák. De
akkor is csak rózsa volt: s a hozzávaló óriás letépte s át-
nyújtotta egy mitikus nönek, kinek feje a felhökbe ért.
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Márai Sándor: Március
  2023-03-07 06:03:28, kedd
 
 


Csak színe van és illata. Ez még nem a virágok parfümje, nem is az a meleg, állati földszag, amely néhány hét múlva, nedves erjedéssel, fehér és bódító gőzökkel fejfájást okoz és őrültségekre késztet. Kis, üde illat ez, olyan, mintha szellőztetnének. Szimatolva járok, meggyfabottal. A téli ruhákat még nem tanácsos kámforba tenni. A téli szerelmeket még nem tanácsos elfelejteni. Minderre szükség lehet még. De már ilyesmit gondolok: "Talpra, magyar!" Egyáltalán, márciusban mindig Petőfit olvasom, néha hangosan is.
Dideregve és kíváncsian ülünk a fényben, az égre nézünk. Nem várunk semmi különösen jót. De örülünk, hogy kezdik.

Márai Sándor: Március
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
A természet csodája
  2022-08-13 01:02:44, szombat
 
 


A természet csodáján túl van még valami, ami többlet. Az ember adott a természethez még valamit; csak ő, az ember, megtetézte az Alkotást alkotással, melyek gyűjtőneve a művészet. A tenger, a völgy, az erdő, a folyó, a síkság, minden föltétlen. De Bach egy fugája, Rilke egy verse, Cranach, vagy Goya egy képe, Palladio egy épülete, Goethe egy gondolata, Phidias vagy Rodin egy szobra az ajándék, melyet az ember, csak ő, egyedül az összes élőlények között, tulajdon akaratából hozzáadott a világ csodálatos művéhez.
S csak ez számít az ember számára: a művészet. Minden más csak létezés, anyag és erő kölcsönhatásának ütemes vegyülete."

Márai Sándor
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Az igazi (részlet) Márai Sándor
  2022-05-25 18:15:09, szerda
 
 


"Egy napon észrevettem, hogy szeretem. Miért?
A kérdés érdekelt mert ostoba volt, s a tetejébe megválaszolhatatlan.
Iparkodtam felelni e kérdésre. Így feleltem: szeretem ezt a nőt, másképp, mint a többit, másképp, mint mindenkit, aki előtte volt. Mikor átölelem, mikor karjaimba zárom, e mozdulattal szeretném megmenteni a világtól. Nem magamnak szeretném megmenteni: önmagának, esetleg az utókornak, a halhatatlanságnak. Úgy érzem, valami roppant becses és értékes, amit a sors személyében reám bízott.
Legszívesebben mindig csak adnék neki valamit, meleg ruhát, hogy ne fázzon, csillogó ékszert, hogy örüljön, valami szépséget, puhaságot, kedvességet szeretnék beleadni az életébe, hangsúly nélkül, sőt viszontszolgálat és szerelmi kamat nélkül. Ez az érzés beteges.
Valószínűleg nemcsak azért szeretem, mert szép. Sok szép nőt ismertem, és egyiket sem szerettem. Valami van benne, ami számomra elmondhatatlanul ismerős. Mintha egyszer már együtt lettünk volna, kígyók és Luciferek között, nagyon régen, a Paradicsomban.
Talán mirigyműködése miatt szeretem. Vagy, mert a szája lehelete ismerős.
Vagy, mert neve oly ismerősen cseng, hogy halódva is kimondom majd, mint az egyetlen nevet e földön, mint az élet értelmét.
Szeretni annyi, mint ismerni, egészen ismerni. Miért nem ismertem igazán a többit, miért ismerem ezt, első pillanattól?
Nem értem."


 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Márai Sándorra emlékezünk.
  2022-04-11 14:59:10, hétfő
 
 


Született: 1900. április 11., Kassa, Szlovákia
Meghalt: 1989. február 21., San Diego, Kalifornia, Egyesült Államok

Író, költő, esszéista. Iskoláit Kassán, Eperjesen, Budapesten végezte, ezt követően a Magyarország című lap munkatársa lett. 1919-ben a Kommün bukása után Prága, Lipcse, majd Frankfurt am Main lett tartózkodási helye, majd Berlin és Párizs volt a következő állomás, végül 1928-ban feleségével együtt Budapestre költöztek, itt újságíróként 1936-ig az Újság, majd a háború végéig a Pesti Hírlap munkatársa volt. Egy polgár vallomásai c. önéletrajzi regényével 1934-1935 a modern magyar prózairodalom egyik legjelentősebb műve született meg. 1928 és 1948 között a legolvasottabb és legtermékenyebb szerzők közé tartozott. Harminckilenc műve (regény, vers, esszék, elbeszélések) jelent meg több kiadásban. 1943 tavaszán kezdett memoárjainak írásához. A naplóírás életművének jellegzetes műfaja lett. A háború után a kommunista hatalomátvétel számára az emigráció kényszerét jelentette. 1948 nyarán emigrációba vonult. Svájcba, Olaszországba, 1952-ben pedig New Yorkba költözött. A Szabad Európa Rádió munkatársa volt 1951-1968 között. Az 1956-os magyar forradalom hírére Európába repült, de csak az orosz megszállás idejére ért ide. 1968-ban Salernóba, Olaszországba költözött, végül 1979-ben a kaliforniai San Diegóban telepedett le. Rövid idő alatt elveszítette feleségét, fogadott fiát, testvérét. 1989-ben, öregen, magányosan és betegen önkezével vetett véget életének. 1990-ben Magyarországon posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki, ettől kezdve adták ki újra műveit.

Műveiből ízelítő:

A gyertyák csonkig égnek
Füves könyv
Az igazi
Egy polgár vallomásai
Eszter hagyatéka

Igen közkedveltek a tőle származó idézetek, naponta olvashatjuk valamelyik média felületen és szeretjük.
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Márai Sándor - Köszönöm a sorsnak ..
  2022-04-11 14:52:07, hétfő
 
 


Márai Sándor - Köszönöm a sorsnak ..

Utolsó leheletemmel is
köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam
és az értelem egy szikrája világított
az én homályos lelkemben is.
Láttam a földet, az eget, az évszakokat.
Megismertem a szerelmet,
a valóság töredékeit,
a vágyakat és a csalódásokat.
A földön éltem és lassan felderültem.
Egy napon meghalok:
s ez is milyen csodálatos
rendjén való és egyszerű!
Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb?
Nem történhetett.
Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet,
az emberi sorsot.
Más és jobb nem is történhetett velem."

 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
Márai Sándor - 1900. április 11., Kassa, Szlovákia
  2022-04-11 14:49:18, hétfő
 
 


Egyik legtöbbet idézett író, költő, esszéista.
 
 
0 komment , kategória:   Márai Sándor  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 685 db bejegyzés
Összes: 9825 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 82
  • e Hét: 1315
  • e Hónap: 9125
  • e Év: 67348
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.