Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
jó kis kecskesajttal, reggelire
  2019-04-24 14:08:07, szerda
 
  omlett, nemsok tudomány mégis mishelin csillagos reggelire ajánlom, vagy csak egy kiadós vacsorának! Rámolrzsoloma sajtot Hidegen sjatolt mogyoróolajjal, sherry paradicsommal és egy kevés balzsamecettel a legfinomabb. Előtte sültvajon süssük meg a spárgát! Igai bácskai különlegesség!






Házi hajszál vékonyra szeletelt sonkába göngyölt zöldspárga! 5 perc sütés grill función és kész!!! Egy jó tavaszi zöldsalátával! Egy kis fokhagymás olívaolajjal, citromlável hmmmmm




 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
Spárgaszósz
  2019-04-24 14:00:40, szerda
 
  Hozzávalók:
50 dkg spárga
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors

1 marék fenyőmag
1 marék szeletelt mandula
1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A megpucolt spárgákat 4-5 centis darabokra vágom, olvasztott vajban megforgatom, majd hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket, és felöntöm a tejszínnel. Sózom. A fenyőmagot és a mandulát megpirítom. Tésztát főzök, és a spárgaszósszal, valamint a pirított magokkal tálalom.

De ugyanakkor finom egy reggeli omlettel, egyszerűen földieperrel és egy kis piaci kecskesajttal,



 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
Zőld spárga a piacokon
  2019-04-24 13:59:39, szerda
 
  A zöld spárga kevésbé fásodik, és nem kell megpucolni

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.

SPÁRGALEVES
Hozzávalók:
50 dkg spárga
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt

cukor
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.
3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.



 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
Spárga besamelmártásban sajttal
  2018-04-25 14:09:06, szerda
 
  "Aki megfőzi a spárgát, azután vajban megsüti, majd ráüti a tojássárgáját, és meghinti illatozó őrölt fűszerezéssel, s ezt az ételt rendszeresen fogyasztja, annak felpezsdül a vére, fokozódik férfiereje, és heves vágy ébred benne"
(Muhammad an-Nefzawi: Az illatos kert című XV. századi szexológiai könyvéből)

A spárgákat megpucoltam és sós vízben puhára főztem. (Ha tényleg zsenge a spárga, akkor elég párolóedényben párolni gőz fölött)



10 dkg vajon világosra pirítottam 5 dkg lisztet, felengedtem - állandó keverés mellett - 3 dl tejjel. Sóztam, borsoztam, felfőztem. Hozzáadtam 2 dl tejfölt. Kivajazott tál aljára tettem a spárgasípokat, leöntöttem a besamellel és bőségesen megszórtam reszelt füstölt sajttal. Addig toltam be a sütőbe, amíg a sajt megolvadt.
 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
Spárga - jó tudni!
  2015-04-21 13:50:48, kedd
 
  Ha megteheted, tegyél az asztalra!
Kipróbált recept-ötleteim az írás végén... smile hangulatjel

A spárga hazánkban is évről-évre egyre kedveltebb lesz.
A szezon elején még drágábban, de a napok múltával egyre kedvezőbb áron vásárolható meg ez a sokoldalúan felhasználható, különleges zöldség.

A spárga legértékesebb része a feje (rügy vagy síp), ennek épségére érdemes különösen ügyelni vásárlásnál, tárolásnál, de főzésnél is. Hazánkban általában a zöld és fehér fajtával találkozunk. A spárga receptek elkészítéséhez íme néhány hasznos tipp a spárga előkészítése és főzése témában.

Előkészítés

A spárgát a felhasználása előtt elő kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy megmossuk, a fás alját levágjuk és zöldséghámozóval, vagy speciális spárgahámozóval meghámozzuk. A módszer a fehér és zöld spárgánál eltérő. A zöld spárga esetében elegendő, ha az alját levágjuk, és az alsó harmadát meghámozzuk. Sőt, ha nagyon vékony és zsenge zöld spárgával dolgozunk, elég csak az alját levágni, hámozni nem kell. Akik bizonytalanok: fogjuk egyik kezünkbe a spárgát (a fejére vigyázzunk!), és a másik kezünkkel törjük le az alsó részét ott, ahol a spárga megadja magát. Ezzel lehet, hogy nagyobb részt letörünk a spárgából, viszont főzni sem kell, így tehetjük serpenyőbe, pár perc alatt megpárolódik, de mégis kellemesen ropogós marad.

A fehér spárga száraz, fás alját vágjuk le, és az egész spárgát (különösen vastagabb példányok esetében rögtön a rügy alatt indítva) hámozzuk meg. A hámozás a fej környékén lehet vékonyabb, lejjebb szükség szerint.

Spárga főzése (alaprecept)

A nagyon felkészülteknek és spárgát gyakran fogyasztóknak spárgafőző edényük van. Ez egy olyan lábas (vagy fazék), amihez szűrő is jár, így a spárga könnyen kiemelhető a főzés végén. Ha ilyenünk nincs, nem gond, összeköthetjük a spárgát köteggé főzés előtt, de ez is elhagyható, ha elég gyorsan és ügyesen ki tudjuk szedni a spárgát a vízből (hogy ne törjön el). A főzésre előkészített köteg amúgy nagyon szép látvány. Ne kössük meg szorosan, és vágjuk a spárgákat egyforma hosszúra. Főzőedénybe véleményünk szerint nem érdemes invesztálni, és főként ne olyanba, amelyikben áll a spárga, mert nagyon sokáig tart, amíg a víz felforr benne. Ennek előnye viszont, hogy a spárga feje kilóg belőle, és csak párolódik. Ezért ha tökéletesen szeretnénk eljárni a főzésnél, jobb, ha a rügyek nem érnek a vízbe és csak párolódnak a gőzben.

A főzés során az előkészített spárgát forró vízbe tesszük és a fehér esetében kb. 10-15, míg a zöld esetében kb. 5 percig főzzük. A főzési idő inkább iránymutató. A főzési időt a szín (és frissesség) mellett ugyanis alapvetően a spárga vastagsága befolyásolja, amely a fenti főzési időt meghosszabbíthatja.
A vízbe tehetünk kevés fehér kenyeret vagy toast kenyeret (esetleges keserű íz ellen), alapvetően azonban kevés cukrot, sót, esetleg vajat (ritkább esetben citromlevet vagy csak fehér spárgánál fehérbort).
Ha hajlamosak is vagyunk a túlfőzésre, a spárga esetében ezt semmiképpen se tegyük! Ha bizonytalanok vagyunk, előbb főzzünk meg egy darabot és teszteljük a főzési időt.
Amint a spárgát a főzőedénybe tettük, vegyük vissza a hőfokot és közepes tűzön főzzük. A fehér spárgát fedő alatt, a zsenge, vékony zöld spárgát akár fedő nélkül is. Mielőtt befejeznénk a főzést, egy darabbal érdemes tesztelni az állagot.
A főzőlevet (és a végekkel, lehámozott héjjal készülő alaplevet is) felhasználhatjuk alaplevesek, rizottó, szószok készítéséhez, le is fagyasztható.
Finom “al dente" lesz a zöld spárga, ha hideg vízben tesszük fel főzni, és ki is vesszük a vízből, amint felforr. Különösen a zöld spárga esetében érdemes a ropogós állagig főzni a spárgát.
Ha egy recept fehér és zöld spárgát is előír, először a fehér spárgát tegyük a vízbe főzni.

A fenti leírást a spárga főzés alapreceptje. Az így megfőzött spárgát fogyaszthatjuk a klasszikus verzióban mártással és főtt burgonyával. Természetesen az egyes receptek más-más módon írhatják elő a spárga főzését, ezt vegyük figyelembe.

(forrás: tutitippek.hu)

Ezeket már kipróbáltam, és ajánlom:
Húsmentes egytálételként (borsóval, zöldbabbal):
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/zoldseges-lasagne-toscan-paradicsomsalata val/
Itt a brokkoli mellé vagy helyett simán tehető spárga:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/kompromisszum-fogas/
Sült spárga köret:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/csipos-grillezett-csirkemell-sult-spargav al-tepsis-ujkrumplival/
Pácolt spárga-köret:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/15-percig-pacolt-zoldsparga/
Hús alatti zöldségágy részeként:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/mozzarellas-sertesszelet-zoldsegagyon/
Spárgás tészta (ráadásul mákos):
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/spargas-makos-penne/
Egy másik tésztás spárga:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/sparga-carbonara/
Tejszínes raguként a spárga, mondjuk, gnocchival:
http://anyablog.hu/vivica-recept-blogja/gnocchi-tejszines-sparga-raguval/
 
 
0 komment , kategória:  Spárgás ételek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 47 db bejegyzés
Összes: 8290 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 981
  • e Hónap: 3069
  • e Év: 45650
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.