Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Ördögpirula
  2022-09-26 21:14:43, hétfő
 
  Hozzávalók

300 ml víz
100 g vaj
2 tk porcukor
1 csipet só
200 g liszt
3 db tojás

A beleforgatáshoz

2 ek porcukor
2 ek kakaópor
1 tk fahéj
Az ördögpirula nevű fánkhoz először egy égetett tésztát készítünk:
a vizet felforraljuk, belerakjuk a vajat, a cukrot, a sót, majd a lisztet,
és addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Ezután belerakjuk egy edénybe, majd egy habverővel elkezdjük keverni.
1-2 perc múlva, amikor már elkezdett kigőzölögni, egyesével beleütjük a tojásokat,
és alaposan elkeverjük.

Az olajat 170-180 fokra melegítjük, és egy evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát.
Oldalanként 3 percig sütjük, majd egy papírtörlőn lecsepegtetjük.
A porcukrot, a fahéjat és a kakaóport összekeverjük, és ebbe forgatjuk a fánkokat.

https://streetkitchen.hu/fantasztikus.../ordogpirula/
 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
diós félholdak
  2022-09-21 20:22:09, szerda
 
  Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
4 tojássárgája
20 dkg margarin (olvasztott)
só (csipet)
2 mokkáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
tej (annyi, hogy egy kissé sűrű, de folyós tésztát kapjunk)
A tetejére:
25 dkg cukor
28 dkg darát dió
4 tojás fehérje
3 evőkanál víz
A tészta lekenéséhez:
sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy fakanállal jól összekeverjük, beleöntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe (20 x 36 cm-es), és egyenletesen elsimítjuk.
(Én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy egyenletesen barnuljon a teteje, és nehogy kissé megégjen.)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük és hűlni hagyjuk.
A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a darált diót, a cukrot, a 3 evőkanál vizet és az egészet jól összekeverjük.
A kihűlt tésztát megkenjük a lekvárral, majd egyenletesen rákenjük a diós masszát és megint vissza tesszük a sütőbe sülni 180 fokra, kb. 20 percre. (Ha van rá lehetőségünk, akkor a sütőnek csak a felső sütési programját használjuk, mert most csak a tetején a habot kell megsütni)
Ha megsült a diós hab is a tetején, kivesszük, hűlni hagyjuk és pogácsa szaggatóval holdakat szaggatunk belőle. A tetejét tálalás előtt porcukorral leszórjuk.


 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Szilvalekváros bejgli
  2022-09-21 20:18:04, szerda
 
 
Kelesztés nélkül azonnal készíthető
Hozzávalók: ( 3 rúd lesz a tésztából )
1 pohár tejföl ( 2 dl )
1 pohár sertés zsír ( 2 dl )
2 egész tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
1 cs élesztő ( 5 dkg )
kb 50-60 dkg liszt
Kenéshez :1 tojás

Töltelékhez:
1 üveg szilvalekvár

Elkészítés:
Egy 2 dl-es pohárba kimérjük a tejfölt és a szoba-hőmérsékletű sertés zsírt.Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel.Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük a lekvárral. Feltekerjük (ne szorosra) ,lekenjük tojással,oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával. és már süthetjük . Előmelegített kb 180 fokos sütőbe tesszük. Ne süssük keményre!



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Karfiolos-borsós csirkemell alagút,♥️
  2022-09-20 20:40:10, kedd
 
 
Egészség-Szer-Tár ♥️
Hozzávalók:
1 db 30x10 cm-es formához
50 dkg csirkemell filé
20 dkg szeletelt bacon
10 dkg trappista sajt (vagy hasonló jellegű félkemény sajt)
1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 teáskanál szárított)
2 tojás
3 evőkanál finomliszt
4 evőkanál tejföl
kb. 35 dkg karfiol (egy kisebb fej)
15 dkg borsó
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
+ pici vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és félpuhára főzzük. A kifejtett friss borsót is megmossuk és szintén félpuhára főzzük egy kis lábasban. (Ha konzerv borsót használunk, nem kell külön megfőzni.) A karfiolt és a borsót is leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.
De közben - amíg fő a karfiol és borsó - a csirkemellet megmossuk és apró kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, a megmosott/lecsöpögtetett petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Majd összeállítjuk a zöldséges-húsos 'egyveleget': a csirkemellet, karfiolt, borsót, petrezselyemzöldet egy tálba tesszük. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a lisztet, mellyel simára keverjük, majd mehet bele a megtisztított/zúzott fokhagyma és só, őrölt bors ízlés szerint, valamint a sajt - alaposan összekeverjük. Ezt a masszát ráöntjük a zöldséges csirkemellre és kézzel jól összekeverjük.
A formát kikenjük vajjal (nem kell sok vaj, de a sarkokat is jól kenjük ki). Majd a bacon szeleteket keresztben helyezzük a formába egymás mellé úgy, hogy a forma két oldalán egy picit kilógjon (lásd az alsó fotón). A tölteléket egyenletesen eloszlatva beletesszük, ráhajtogatjuk a bacon szeleteket.
Sütőpapíros tepsire tesszük a formát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, egy késsel óvatosan körbelazítjuk a tölteléket a forma oldalainál, majd egy kesztyű vagy konyharuha segítségével kiborítjuk a sütőpapíros tepsibe. Visszatesszük a sütőbe és 220 fokon tovább sütjük kb. 10-15 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
Hidegen és melegen is fogyasztható, illetve köret nélkül vagy párolt rizzsel,bulgurral.



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Fahéjas fonott finomság
  2022-09-15 20:41:51, csütörtök
 
 



Igazi finomság, amit minden családtag imádni fog!
Hozzávalók:
- 2 és negyed bögre liszt
- fél teáskanál só
- háromnegyed bögre langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 15 g friss élesztő
- 30 g olvasztott vaj
- 1 tojássárgája

A töltelékhez:
- negyed bögre (50 g) lágy, szobahőmérsékletű vaj
- 4 vagy 5 evőkanál cukor
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 3 teáskanál darált mandula, ez opcionális

Elkészítés:

1. Egy közepes méretű tálba tegyük bele az élesztőt és az egy evőkanál cukrot, keverjük el a langyos tejjel, és adjuk hozzá az a tojássárgáját, valamint az olvasztott vajat.

2. Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet és a sót, majd töltsük rá a tejes, élesztős alapot. Fogjunk hozzá a gyúrásnak, amíg a tészta el nem válik az edény falától, addig kell vele dolgozni. Formázzunk egy kis labdát a tésztából, fóliával födjük le a tálat, és pihentessük egy órát, hogy kétszeresére keljen. Tegyük a konyha melegebb sarkába.

3. A töltelék elkészítéséhez keverjük össze az 5 evőkanál cukrot az őrölt fahéjjal és vajjal.

4. Ha megkelt a tészta, lisztezzük ki a gyúródeszkát, és egy sodrófával nyújtsuk ki a tésztánkat. A fahéjas tölteléket kenjük szét a téglalap alakú tésztán. Ezután szórjuk meg az egészet darált mandulával. Egy kanálkával hagyjunk meg a töltelékből, hogy maradjon a sütemény tetejére is. Az egészet tekerjük fel óvatosan. Majd a közepén ejtsünk bevágást, hogy két nagyobb csíkot kapjunk. Ezután ezeket a hosszú tésztákat össze kell fonni. Az egészet majd kör alakúra kell formázni. Tegyük majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A végén kenjük meg a maradék fahéjas töltelékkel.

5. Előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon 20-25 perc alatt gyönyörűen elkészül. Az utolsó 10 percben a sütőt beállíthatjuk 180 fokra.

6. Fogyasszuk langyosan, tejjel. A legjobb finomság.

 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Szilvás kígyórétes
  2022-09-08 23:01:11, csütörtök
 
  Hozzávalók a tésztához:

2 rúdhoz

50 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zsír - esetleg vegyesen)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál kristálycukor
2 dl langyos tej


A töltelékhez:
kb. 1 kg szilva
2 evőkanál búzadara
3 evőkanál darált háztartási keksz
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
kb. 15 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja - kezeletlen (elhagyható)

+ a tetejére 1 kisebb tojás sárgája és pár csepp víz





Elkészítés:
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk cikkekre, keverjük össze a cukorral és csepegtessük le.
Amíg a szilva lecsepeg, összeállítjuk a tésztát: az élesztőt 1 evőkanál cukorral a langyos tejben keverjük simára és futtassuk fel (kb. 10 perc).
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, a maradék 1 evőkanál cukorral, morzsoljuk el benne a vajat/zsírt, adjuk hozzá az 1 egész tojást és az 1 tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze. Lágy, kellemes tapintású, könnyen kezelhető, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Nem kell pihentetni.
A töltelékhez a lecsepegtetett cukros szilvát keverjük össze a többi hozzávalóval: a búzadarával, darált keksszel, őrölt fahéjjal, a citrom reszelt héjával.
A tésztát vegyük ketté: enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra. A hosszabbik részt tekintve, gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd a középső részen egyenletesen eloszlatjuk a szilvás töltelék felét (lásd az elkészítés alatti fotókon). A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk - ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre. Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire.
A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
A tojássárgáját pár csepp vízzel keverjük össze és kenjük le vele a rétesek tetejét.
Előmelegített, légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A tetejét meghintjük porcukorral és langyosan vagy kihűlve szélesebb szeletekre vágjuk. (Langyosan még kicsit lágy a tölteléktől, kihűlve viszont szépen szeletelhető.)
Tipp:
Miután összekevertük a töltelékhez valókat és túl folyósnak, lágynak érezzük a tölteléket még a lecsepegtetés után is, öntsük le alóla az esetleges levet. Valamint mielőtt ráhalmozzuk a tésztára, nyugodtan hintsük meg a tésztát 1 evőkanálnyi darált keksszel és erre helyezzük a szilvás tölteléket.
A megmaradt 2 db tojásfehérjét fagyasszuk le, gyűjtsük össze és készíthetünk belőle legközelebb olyan süteményt, amelyhez sok tojásfehérje kell.
Munkafolyamatok







Sütés után



GABRIELLA KONYHÁJA
 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Sós krumplis kelt
  2022-09-06 16:34:32, kedd
 
  Sós krumplis kelt,mi így hívjuk ez igazi retro!

receptet 🥰
1 kg rétesliszt,
3 dkg élesztő,
2 egész tojás,
2 ek. olvasztott zsír,
2 db.tojás nagyságú kihűlt főtt burgonya
amit lereszelünk,só ízlés szerint, langyos tej.
Az összetevőket sokkal lágyabbra kell bedagasztani,mint a kalácsra.
Ezután a tálat lefedjük és egy éjjelre betesszük a hűtőbe.
Másnap hidegen lisztezett deszkára tesszük a tésztát,
amit vizes kézzel finoman széthúzunk olyan
1 1/2 ujjnyi vastagra, majd kiszaggatjuk( kiszúrjuk).
Hagyjuk kicsit még kelni,aztán bő zsiradékban sütjük.
( én olajban sütöttem). Jó sütögetést,mert finom!



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Tejfölös-sonkás párna
  2022-09-05 20:24:50, hétfő
 
  : tejföl kicsi liszttel, sóval, borssal, fokhagymával összekeverni.
Sonka, zöldhagyma apróra vágva.
Belekeverni a tejföllel + reszelt sajt.
Leveles tészta tetszés szerint felvágott.
Töltelék bele, összehajtani.
Tetején tojás+ sajt.
Derelye formába is jó.





Sonkás rétes:
5 réteg réteslap egyenként olvasztott vajjal megkenve sajttal megszórva.
6. lap tojással megkenve sajttal, sonkával megszórva. Tetejét tojással lekenni+ sajt.





Sonkás rétes



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Dominó szelet
  2022-09-03 17:43:52, szombat
 
 
45 dkg liszt, 1 db ráma, 25 dkg porcukor, 25 dkg dió, 2 db tojás, 1 sütőpor.
Összedolgozzuk és két részre osztjuk.
A tepsi nagyságúra nyújtani, megkenni vastagon szilva lekvárral, a másik lap rá .
Mi csokimázzal vonjuk be, de lehet porcukorral megszórni.





 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
Mákos pite:
  2022-09-01 16:08:33, csütörtök
 
 
Tészta: 30 dkg Liszt, 3 tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 1/2 pohár tejföl, 15 dkg margarin, 1 citrom héja, 1 cs sütőpor
Töltelék:
17 dkg cukor, 17 dkg Liszt, 15 dkg mák, 5 dkg margarin, 2 dl tej, 1/2 cs sütőpor, 3 tojás habja, 3 cs van. cukor
A tésztából 2 lapot nyújtunk. Az egyik lapot megkenjük 4-5 kanál lekvárral, utána ráöntjük a tölteléket, ezután tesszük rá a 2. lapot. A tészta tetejét megszurkáljuk villával.

[lep] https://scontent.fbud6-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/301456943_812110900159391_18 05497836468396067_n.jpg?stp=cp1_dst-jpg&_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5 cd70e&_nc_ohc=Hvllhy9AFn0AX9bfBvW&_nc_ht=scontent.fbud6-3.fna&oh=00_A T-n0MlsEVmA0QjUwh22hT4x7QDPNovu5-oACy-2pCoJmg&oe=631636F7[/kep]

 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 8509 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1095
  • e Hét: 2392
  • e Hónap: 19164
  • e Év: 214444
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.