Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Alázatosság
  2016-08-28 01:30:29, vasárnap
 
  Alázatosság
Ne igen gondolj arra, ki fogja pártodat, vagy ki támad ellened, hanem azon fáradj és gondolkodjál, hogy minden dolgodban Isten legyen veled. -- Legyen jó lelkiismereted, és Isten mindenben oltalmad lesz. -- Mert akit Isten segíteni akar, nem árthat annak senki gonoszsága. -- Ha tudsz hallgatni és tűrni, kétségkívül tapasztalod Isten segítségét. -- Ő tudja idejét és módját szabadulásodnak, azért teljesen Őreá kell bíznod magadat. -- Istené a segítés és minden gyalázattól való megszabadítás. -- Sokszor igen hasznos az alázatosság növelésére, hogy fogyatkozásainkat mások is tudják és megdorgálják. -- Mikor az ember hibáiért magát megalázza, akkor másokat is könnyen megengesztel, és kevés fáradsággal lecsillapítja, akik netalán neheztelnek reá. -- Az alázatos embert oltalmazza és megszabadítja Isten; az alázatost szereti és vigasztalja; az alázatoshoz kegyesen leszáll; az alázatosnak bőven nyújtja nagy kegyelmét, és elnyomatása után felemeli dicsőségre. -- Az alázatosnak kijelenti titkait, és édesdeden magához hívogatja és vonzza. -- Az alázatos ember, ha gyalázzák is, csendes békében marad, mert Istenre és nem e világra támaszkodik. -- Ne gondold, hogy valamennyire előrementél, ha magadat mindenkinél alábbvalónak nem tartod.

(Kempis: KK, 2:2)
 
 
0 komment , kategória:  - Kempis Tamás  
Időnként jót tesznek nekünk a bajok és nehézségek
  2016-07-11 21:24:48, hétfő
 
  Időnként jót tesznek nekünk a bajok és nehézségek, mert gyakran visszahívnak minket a szívünkbe... így Istenbe kell belegyökereznünk, hogy ne kelljen vigasztalást keresnünk sehol máshol.


(Kempis Tamás)
 
 
0 komment , kategória:  - Kempis Tamás  
Mindenkit Jézusért szeress
  2015-12-26 01:56:14, szombat
 
 
Link
Kempis szerint is a legfontosabb feladat: forduljunk "befelé", nézzünk a ,,lelkünkbe". Ott találhatunk rá az Igazság tanítójára, Krisztusra, tőle tudhatjuk meg, milyenné kell válnunk. "A befelé figyelő embert /Krisztus/ gyakran meglátogatja, kedvesen szól hozzá, gyöngéden vigasztalja" (91).

"Minél közelebb jut valaki ahhoz, hogy önmagával azonos legyen, (...) annál messzebb s annál följebb jut a megértésben, (...) mert onnan felülről kapja meg az értelem világosságát" (19).

"Milyen sivár és kemény az ember Jézus nélkül" (109). "Légy befelé élő, nyugodalmas ember, akkor nálad marad Jézus" (110). ,,Nyugalmad nem lesz soha, hacsak bensődben Krisztussal nem egyesülsz" (93).
Igazi, azaz krisztusi önmagunk megvalósítása küzdelmekkel jár. "Kinek kell keményebb harcot vívnia, mint aki önmagát igyekszik legyőzni?" (20). ,,Egy tart vissza sokakat a haladástól, önmaguk buzgó javítgatásáról: az, hogy irtóznak mindentől, ami nehéz; visszariadnak a küzdelemtől" (92).

Boldogságunkat, beteljesülésünket, tehát üdvösségünket azonban csak Krisztus szeretetében találhatjuk meg.

"Ó, igazság-Isten: hadd legyek eggyé veled az örökké való szeretetben! (...) Hallgasson hát minden tanító (...) és csak te magad szólj hozzám" (19).

"Aki szeret engem, beszédemet megtartja, hozzá megyünk, és lakóhelyet készítünk nála. Adj hát helyet Krisztusnak!" (92).

"Mindenkit Jézusért szeress, Jézust pedig önmagáért" (111).


LUKÁCS LÁSZLÓ A krisztusi identitás

 
 
0 komment , kategória:  - Kempis Tamás  
A kísértések elhárítása
  2015-05-24 15:54:19, vasárnap
 
  ,,Azért úgy volna rendjén, hogy mindnyájan figyeljünk a ránk leselkedő kísértésekre, és virrasztva imádkozzunk; alkalmat ne adjunk az ördögnek arra, hogy túljárjon az eszünkön, mert az ördög sohasem alszik, hanem körüljár, keresve, kit nyelhetne el.
A kísértések azonban gyakran igen hasznosak, ha mégoly keservesek és súlyosak is: mert megalázzák, megtisztítják és lélekben kiművelik az embert.
Minden szent sok megpróbáltatáson és kísértésen ment át, úgy haladt előre a jóban. Akik pedig nem bírták a kísértéseket elviselni, elvettettek, és semmivé lettek. (...)

Ember amíg csak él, teljesen sohasem lehet biztonságban a kísértésektől, mert bennünk van a kísértések forrása: hiszen rosszra hajló akarattal születtünk. Amint az egyik kísértés visszahúzódik, egy másik üti fel a fejét; mindig van, ami gyötörjön, mert elvesztettük hajdani kincsünket: a háborítatlan boldogságot.

Sokan azon igyekszenek, hogy elfussanak a kísértések elől: de még jobban beléjük bonyolódnak.

Pusztán futással nem győzhetünk: de a türelem és az igazi alázatosság által minden ellenségünknél erősebbek lehetünk.

Aki csak az alkalmakat kerülgeti, de a bűn gyökerét ki nem irtja, kevésre megy. Sőt mind gyorsabban visszatérnek hozzá a kísértések, s a dolga rosszabbra fordul. Lassan-lassan, kitartó türelemmel - Isten segítségével -, jobban győzedelmeskedel, mint nyers gorombasággal és önfejű heveskedéssel. (...)

Minden gonosz kísértés kezdete a lélek állhatatlansága s a kishitűség.

A vasat a tűz próbálja meg, az igaz embert a kísértés.

Sokszor nem tudjuk, mire vagyunk képesek, de a kísértés megmutatja, mik vagyunk.

Mégis résen kell állnunk főként a kísértés legkezdetén; mert akkor könnyebb az ellenséget legyőzni, ha szívünk ajtaján be sem bocsátjuk, hanem amint zörget, a küszöb előtt fogadjuk. Mert először csak egy puszta gondolat ötlik fel elménkben, aztán színes fantázia-kép, majd tetszés ébred, megmozdul az akarat, és megszületik a beleegyezés. Így lépésről lépésre egészen benyomul a gonosz ellenség, ha kezdetben ellenállásra nem talál. És minél tovább halogatja valaki az ellenállást, annál jobban elerőtlenedik, az ellenség pedig annál több erőre kap..."

Kempis Tamás: Krisztus követése (I./13. A kísértések elhárítása)

 
 
0 komment , kategória:  - Kempis Tamás  
Krisztus követése
  2014-04-02 11:08:39, szerda
 
 

Link


Kempis Tamás: Krisztus követése

16. Mások hibáinak elviselése


1. Amit az ember magában vagy másokban megjavítani nem bír, tűrje békében mindaddig, míg Isten másképp nem rendeli.

2. Gondold meg, hogy talán jobb így a te próbádra és türelmedre, amely nélkül nem kell nagyra becsülni érdemeinket.

3. Mégis az ilyen akadályok közt esedezned kell, hogy Isten megsegítsen és hogy amit rád bocsátott, békével viseld.

4. Aki egy vagy két intésnek nem enged, ne versengj vele; hanem hagyd Istenre, hogy legyen az ő akarata és dicsősége minden szolgájában, mert ő a rosszat is jóra tudja fordítani.

5. Mások hibáinak és akármilyen gyarlóságainak elviselésében türelemre törekedjél; mert tebenned is elég sok van, amit másnak kell eltűrnie.

6. Ha magadat nem teheted olyanná, aminőnek szeretnéd, miképpen akarsz mást kedved szerint alakítani?

7. Szívesen látjuk, hogy mások tökéletesek, de saját hibáinkat meg nem javítjuk.

8. Azt akarjuk, hogy másokat keményen megdorgáljanak, de magunk nem tűrjük, hogy minket megfeddjenek.

9. Nem tetszik mások szabados élete; de azért nem akarjuk, hogy megtagadják tőlünk, amit óhajtunk.

10. Azt akarjuk, hogy másokat szigorú törvény alatt tartsanak, de mi magunk sehogy sem tűrjük, hogy szabadságunkat megszorítsák.

11. Így tehát világos, mily ritkán merünk felebarátunknak úgy, mint magunknak.
12. Ha mindnyájan tökéletesek volnánk, mi szenvedni valónk lenne másoktól Isten kedvéért?

13. Most pedig Isten úgy rendelte, hogy tanuljuk meg egymás terhét viselni, mert senki sincs hiba nélkül, senki sincs teher nélkül, senki sem elég önmagának, senki saját bölcsességével be nem éri a maga dolgában; hanem szükséges, hogy mindnyájan egymás terhét hordozzuk, egymást vigasztaljuk, egymást segítsük, egymást oktassuk és intsük.

14. Kiben mennyi az erény, jobbadán viszontagság alkalmával tűnik ki.

15. Mert az alkalmak az embert gyarlóvá nem teszik, hanem megmutatják, ki milyen.


Ima-olvasás után.

Hajlítsd szívemet ajkad igéjére, Uram Istenem, örök igazság, ne talán meghaljak és terméketlen legyek, ha csak kívülről intenek és belül lángra nem gyulladok; és ne legyen ítéletemre a hallott, de nem teljesített, a megismert, de meg nem szeretett, az elhitt, de meg nem tartott ige. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  - Kempis Tamás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 212
  • e Hét: 1693
  • e Hónap: 3988
  • e Év: 8454
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.