Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Magyar Anya
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 245 
Nk-Trianonról - A jelkép és annak színe változása
  2017-10-02 23:09:51, hétfő
 
  Bemutatjuk az október 15-én, a Bocskai István vezette győztes szabadságharc évfordulóján rajtoló Nemzeti konzultáció Trianonról jelképét. A jövő év végéig zajló konzultáció jelképének fő szimbóluma a nemzetiszínű szívgyűrű, rajta a trianoni üzenetet hordozó gyászszalaggal. Uralkodik fölötte a Szent Korona és az ég, amelyet a székelység fő jelképe, a Nap és a Hold testesít meg.

A jelkép az aláírásgyűjtés haladtával várhatóan több lépésben változik. Fekete gyászszalaggal indul, amely egyre halványodik, amint az aláírásgyűjtés halad, majd végképp eltűnik, amikor a Nemzeti konzultáció Trianonról eléri a célját.

A nemzetiszínű szívgyűrűt Nagy András grafikusművész tervezte 2004-ben. Ez volt a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadásáért indított, győztes IGEN-eket hozó népszavazás (2004. december 5.) jelképe. Azóta a Magyarok Világszövetségének kisebbik, avagy harci címere.

A Trianonról szóló nemzeti konzultáció jelképe Barcsik Géza grafikusművész alkotása.


Az indító jelkép:


Kétszázezer aláírás után:

Egymillió aláírás után:

Kétmillió aláírás után:

A cél elérése után:

MVSZ Sajtószolgálat
9341/170928


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Katalónia: 90% a függetlenség mellett
  2017-10-02 22:59:35, hétfő
 
  Katalónia: 90% a függetlenség mellett - Puigdemont, Pique, Messi

A katalán hatóság közzétette az október 1-jei függetlenségi népszavazás eredményeit. Ezek szerint a spanyol rendőrség brutális fellépése ellenére 3215 szavazókörből eredményt jelentettek. A szavazati joggal rendelkező katalánok 43,2 %-ának sikerült szavaznia. Közülük 2,26 millióan szavaztak Igen-nel, ami a szavazatok 90%-át teszi ki. Pique kész kilépni a spanyol válogatottból.

A katalán miniszterelnök, Carles Puigdemont kijelentette, hogy a spanyol állam brutális fellépése kikövezte a katalán függetlenség útját, amely ezek után egyoldalú függetlenségi nyilatkozattal is megszülethet. ,,Jogot szereztünk arra, hogy saját országunk legyen" - nyilatkozta a népszavazás éjszakáján a katalán vezető.

Érdekesség, hogy az FC Barcelona védője, a 91-szeres spanyol válogatott, Gerard Pique, aki részt vett a népszavazáson, majd Facebook oldalán egyértelműen függetlenségpárti üzenetet tett közzé, kijelentette, hogy kész a spanyol válogatottból még 2018 előtt visszavonulni. ,,Sokan vannak Spanyolországban, akik elítélik azt, ami ma történt, és hisznek a demokráciában... Csak arra volt jó, hogy még inkább elválassza egyástól Katalóniát és Spanyolországot, és ennek következményei lesznek" - nyilatkozta a sokszoros válogatott labdarúgó.

Lionel Messi csapata megpróbálta elhalasztatni vasárnapi mérkőzését a Las Palmas ellen, ám miután a spanyol labdarúgó szövetség erre nem adott engedélyt és büntetést helyezett kilátásba, a katalánok tiltakozásképpen zárt kapukkal játszották le a meccset, és 3:0 rányban győztek. Messi két gólt lőtt.

Összeállításunk a spiegel.de és a bbc.com tudósításai alapján készült, ahonnan a képeket is vettük.
Ünneplő katalánok a győztes népszavazás estéjén
Carles Puigdemont katalán miniszterelnök: ,,Jogot szereztünk
arra, hogy saját országunk legyen"
,,Ja he votat. Junts som imparables defensant la democràcia" (Szavaztam.

Együtt feltartóztathatatlanok vagyunk a demokrácia védelmezésében)-

írta Fb-oldalán Gerard Pique


MVSZ Sajtószolgálat
9344/171002


Forrás: Link


Új szakasz kezdődik a katalán-spanyol kapcsolatokban

Barcelona-Budapest, 2017. október 2. hétfő (MSZF)

A katalán függetlenségről szóló népszavazás eredménye új szakaszt nyit Madrid és Barcelona kapcsolatában még akkor is, ha Katalónia önrendelkezése nem tűnik közelinek - véli a Magyar Békekör hétfőn kiadott értékelésében.

A függetlenség mellett letett 90 százaléknyi voks még akkor is meggyőző, ha a szavazásra jogosultaknak csak 42,3 százaléka járult az urnákhoz. (Mellesleg ez nem kisebb annál, mint amilyen arányban annak idején az EU alkotmányáról szavaztak Spanyolországban, érvényesen.) A részvétel minden bizonnyal sokkal nagyobb lett volna, ha a spanyol rendőrség nem alkalmazott volna erőszakot a szavazók ellen, nem bántalmazott volna időseket és gyerekeket, nem lőtt volna gumilövedékkel a tömegbe. A madridi Mossosok, több tízezernyi spanyol "TEK"-es kikapcsolta a szavazatösszesítő informatikai rendszert, bezáratta a szavazóhelyiségek több mint a felét, elállta a szavazók útját, s számos szavazóhelyiségből elkobozta a leadott voksokat tartalmazó urnákat.

Lehet ugyan azt mondani, hogy ilyen körülmények között a népszavazás érvényességéhez kétségek fűződnek, ám ezt nem a katalánokon kell számon kérni, hanem azokon, akik minden áron, még a demokratikus jogok lábbal tiprásával is érvényt akartak szerezni a spanyol fennhatóságnak Katalónia felett, és megakadályozni, hogy a referendum jogalapul szolgálhasson a 7,5 millió lakosú, 32.108 km2-en elterülő spanyol autonóm tartomány különválásához a spanyol királyságtól. Márpedig a katalán elnök jogalapnak tekinti annak ellenére is, hogy Madrid nem. Marad a tárgyalás és a kompromisszum.

Katalónia minden eddiginél erősebb pozícióban ülhet tárgyalóasztalhoz. Erkölcsi fölény birtokában Madriddal szemben: népakaratot mutat fel a népakarat elfojtóival szemben. No de ki ne tudná jobban a magyaroknál, mit ér egy nép joga a szabadsághoz és az önrendelkezéshez, ha jogos harca túlerőbe ütközik. És nem csak a spanyolokéba, hanem annak a tágabb közösségnek a falába is, amelyet Európai Uniónak hívnak, s melyhez mindketten tartoznak.

Ez a közösség széltében-hosszában deklarálja ugyan a népek, kisebbségek, emberek jogát a szabad élethez, de amikor érvényt is kellene szereznie neki, hátat fordít népnek, kisebbségnek, emberi jognak, s csak egy dolgot tart szem előtt: a tőke szabadságát.+++Kiadta: MSZF SZK

www.mszfszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Nemzeti Konzultáció Trianonról MVSZ.
  2017-09-26 22:30:04, kedd
 
  Nemzeti Konzultáció Trianonról MVSZ. 2017.09.15


Link

Élj, gondolkodj, érezz úgy, hogy az a teremtett Életet szolgálja!
Tegyük jobbá együtt a világot!

 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Nk-Trianonról: A székelyek és a Nemzeti konzultáció Trianon
  2017-09-26 21:52:25, kedd
 
  Nk-Trianonról: A székelyek és a Nemzeti konzultáció Trianonról a Tündérkertben

Kétnapos őszi székely sokadalmat rendeznek a Kőbánya-Kispest metróvégállomásnál levő Székelyország Tündérkertje Látványparkban. A rendezvény keretében külön tanácskozás zajlik a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) és az Országos Trianon Társaság (OTT) által kezdeményezett Nemzeti konzultáció Trianonról. Előadást tart Patrubány Miklós, az MVSZ és Drábik János, az OTT elnöke, valamint Borsos Géza, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alapítója és Benkő Emőke, az SZNT alelnöke. A székely sokadalom díszvendége Bőjte Csaba atya OFM, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke. Jelen lesz és beszédet mond Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus főtitkára, Benke Csaba a Székelyek Világkongresszusának alapító tagja és sokan mások. Alább a szervezők által kiadott részletes program.

Tündérkerti őszi székely sokadalom


Székelyország Tündérkerje Látványpark 2017. szeptember 30. és október 1.

2017. szeptember 30. szombat

11:00 - 21:00Székelyhagyományos étkek kóstoltatása és vására Bíró Ernő a Székely Falat és a Hargita Gyöngye termékforgalmazója jóvoltából

11:00 - 12:30 ,,A székelyek és a Nemzeti konzultáció Trianonról I." - Borsos Géza, a Székely Nemzeti Tanács alapító alelnökének és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetség elnökének előadása

12:30 -13:30 Jó ebédhez szól a nóta

14:15 - 14:45 Gajda Péter Kispest polgármesterének ünnepi nyitó köszöntő beszéde

15:00 - 16:00 ,,Áldás, Hazám!" - Áldás Együttes műsora

16:00 - 16:20 ,,Ujgurok, székelyek, magyarok" - Dr. Horkovics-Kováts János, a Hun Tv tulajdonosának előadása

16:20 - 16:45 Ümit Hamit az Ujgur Világkongresszus főtitkárának előadása

16:45 - 17:15 Benke Csaba, a Székelyek Világszövetsége alapító tagjának gondolatai a székely önrendelkezésről (1.rész)

17:45 - 18:15 ,,Süvítő nyílvesszők" - Polgár Tibor hagyományőrző íjász bemutatója

18:15 - 18:50"Madéfalvi veszedelem, avagy a székelység, a magyarság és a csángók kapcsolata ezen eseményhez"- Baliga Csaba gyimesi csángó hagyományőrző előadása

18:50 - 19:00 Film az ujgur, magyar, székely testvér szerződéséről

19:00 - 21:00 ,,Holdvilágos éjjel..." - őszi székely vigalom Juhász Margaréta csíktapolcai nótaénekes jóvoltából

2017. október 1. vasárnap

11:00 - 19:00 Székelyhagyományos étkek kóstoltatása és vására Bíró Ernő a Székely Falat és a Hargita Gyöngye termékforgalmazója jóvoltából

11:00 - 12:30 ,,A székelyek és a Nemzeti konzultáció Trianonról II." - Benkő Emőke, a Székely Nemzeti Tanács alapító alelnökének és Drábik János, az Országos Trianon Társaság elnökének előadása

12:30 -13:30 Jó ebédhez szól a nóta

14:00 - 14:40 ,,Az őrvidék elvesztése, Ausztria" - Baliga Csaba gyimesi csángó hagyományőrző előadása

14:40 - 15:00 Benke Csaba, a Székelyek Világszövetsége alapító tagjának gondolatai a székely önrendelkezésről (2.rész)

15:00 - 15:55 ,,Úton Böjte Csabával" - Simon V. László könyvbemutatója

15:55 - 16:00 Szilágyi Béla: Székely miatyánk - Publik Antal székely előadóművész

16:00 - 16:10 Pio Atya Gyermekotthon - Kisiratos - növendékeinek műsora

16:10 - 17:00 ,,Az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni" - Böjte Csaba atya a Látványpark vendége

17:00 - 17:05 Dömötör Tibor: A harcnak még nincsen vége - Publik Antal székely előadóművész

17:05 - 17:40 ,,Kaptafák" - Baricz Gergő Trió koncertje

Házigazda: Bacsó András, a Székelyország Tündérkert Egyesület elnöke

Műsorvezető: Gaál István

Mindkét nap délelőtti plenáris előadása után - ,,A székelyek és a Nemzeti konzultáció Trianonról I-II." - szűk körű tanácskozásra kerül sör a Bujdosó Székely Étterem Címer Termében. Az egész rendezvény ideje alatt fel lehet iratkozni aláírásgyűjtésre a Trianonról szóló Nemzeti konzultációhoz.
A helyszínen a Hargita Kincse Kft. (Bíró Ernő +36-70-2788390) jóvoltából kóstolhatók és megvásárolhatók székely házi élelmiszerek, Csíkszentkirályról a Hargita Gyöngye borvíz, Csíkszentsimonról az IGAZI CSÍKI sör. Főtt és sült székely gasztronómiai különlegességek a Bujdosó Székely Vendéglő jóvoltából.
Mindenkit várunk székely vendéglátással!

Adjon Isten minden jót,
Székely léleknek valót,
Egy szekérderék apróságot,
Bús szívekbe boldogságot.
Bort, búzát, egészséget,
Jobb világra reménységet!

Elérhetőség:
cím: 1191 Budapest Szabó Ervin u. 37.
honlap: www.szekelyhon.hu, www.facebook.com/szekelyhon.hu, www.facebook.com/bujdososzekelyvendeglo
e-mail cím: szekfoglalo@gmail.com
mobil: +36-30-2830377 (Bacsó András házigazda),
+36-70-9469121 (Gaál István szervező)


MVSZ Sajtószolgálat
9340/170926Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Emlékünnepség és ősbemutató az MVSZ Magyarok Házában
  2017-09-26 21:47:53, kedd
 
  2017. szeptember 28-án, 17 órakor kerül sor az MVSZ Magyarok Háza (1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.) Széchenyi-termében, a Horthy Miklós Társaság szervezésében az otrantói tengeri győzelem 100. évfordulója évében rendezett emlékünnepségre, amelynek keretében bemutatásra kerül Dr. Csabai Mária Mondj igent rá! című drámája.

Az emlékünnepségen ünnepi beszédet mond Dr. Kőszegi Szabina, az Osztrák-Magyar Haditengerészet Hagyományőrző Baráti Társaság elnöke. Köszöntőt mondanak Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke.

A rendezvényre a belépés Meghívóval történik.
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
HUNAWIHR - Hunok utódai Nyugat-Európában
  2017-09-23 21:05:35, szombat
 
  Olvasónk, Kristály Tibor arra hívta fel a Magyarok Világszövetsége elnökének figyelmét, hogy Franciaországban létezik egy HUNAWIHR nevű település, amelynek neve - álláspontja szerint - a hunokra utal. A Magyarok Világszövetségének elnöke által megkérdezett szakértők visszaigazolták olvasónk felvetését. Timaru-Kast Sándor, a kelta-magyar kapcsolat Németországban élő kutatója bővebben kifejtette álláspontját, amelyet alább közzéteszünk.

Tisztelt Elnök Úr!

Örömmel fogadtam levelét, amely ismét ösztönzést jelent munkám folytatására. Nagyon érdekes vidék ez az Elzász, de amúgy egész Lotharingia. Mint ahogyan a Magyarságtudományi Füzetek egyik számában megjelent írásomban is említettem, itt éltek a Nemetek, egy kelta törzs, akiket Cezár is megemlített a De Bello Gallico könyvében, és amely törzsről utoljára a Kr.u. 4. századig hallunk. Ezzel kapcsolatosan jelent meg olyan germán történészi vélemény - amelyről manapság nem ildomos beszélni olümposzi körökben - mely szerint a germánok magyar neve ezen törzs nevéből származ(hat)ott. A franciák az allemánok nevét használjak manapság az összes germán megnevezésére.

A magyarok a kelta NEMET törzs nevét vetítették rá az egész germánok, azaz teut(on)ok > tótok megnevezésére. Lehetséges ez? - teszik fel sokan a kérdést, hisz a több mind 500 évvel későbben megjelenő magyarok, honnan hallottak is volna a már régen a ködben eltűnő (Niebelungen) nemetekről? Pedig igenis lehetséges. Csak akkor - a találkozás éveiben - a magyarokat még hunoknak hívták. Hogy hunok jártak errefelé, ehhez nincs kétség. A hunok emléke máig megmaradt.

Így, Hunsrücknek, azaz Hunhátnak hívják azt a hegyláncot, melynek lábainál keltek át a hunok a Rajnán a Bingen-i (Bingium) révnél - itt van a Lorelay (a kelta ,,síró szirt"). A Hunhát másik oldalán a Mosel (kelta ,,Kis Áztató / Mosó") mentén laktak a treverek, akiket Trebeta, a Gesta Treverorum szerint Nimród egyik fia telepített le Kr.e. kétezer évvel, a Hunhát és Erdőhát (Ardenne)[1] hegyek közti völgybe.

Tehát, hunok bizonyítottan jártak erre, és itt is marad(hat)tak egypáran. Itt a Hunhát mindkét oldalán ,,póci" a boci neve, a káposzta nem ,,kohl" vagy ,,kraut", hanem ,,kapesz", és még lármafákat (Lärmfeuer) is gyújtanak. Igaz, hogy azt állítják, hogy ez a szokás a rómaiaktól maradt rájuk, de hozzáteszik, hogy rómaiak az etruszkoktól örökölték.

Vissza a HUNokhoz. Itt nem csak a hatalmas körgyűrűket ,,Hunnenringe", azaz ,,Hungyűrűk"-nek nevezik, de olyan mendemonda is járja, hogy Attilát (Atillát vagy Atilát) ide, a Rajna ,,alá" temették Wormsnál (kelta ,,Bormező" - nem alkohol, hanem BOR, mint borvíz, ásványvíz, forrásvíz, mint Borszék vagy Bélbor). És még van olyan helység, melynek neve ,,Hünstetten" és határában emelkedő ,,Hunnengräber" - dombsírokkal, halomsírokkal. Ilyenekkel tele van a Hunsrück vidéke. Vannak még ,,hun" napok is a környéken. Egyszer egy évben (legalább is így volt még vagy három évvel ezelőtt) Dormagen-ben megünnepelték hun eredetüket a "Dormageneren Hunnen" társaság megrendezésével, gulyással, magyar borral, magyar táncokkal, ,,hun"-nak és sámánoknak felöltözve vonulnak végig Dormagen utcáin Szent Mihály napi vásár (Michaelismarkt) napján. Nagyon jó, hogy van, csak egy kicsit olyan farsangi jellegű. Dormagen már az ún. Hunaland vidéke. Sok észak-germán vezér is, főleg fríz, vette fel Attila nevét (lásd: ,,Aethelfried" - Atila békéje) és hunnak mondta magát és népét, mert akkor ,,dicsőséges volt hunnak lenni" - írják germán, azaz mai német történészek.

Ezek után nyilván, hogy a Hunawihrnek is lehet ehhez köze. Sőt, kissé délebbre van még egy Hüningen (Huningue) helység is, Bázelnál, a Rajna bal partján - nevének eredete természetesen (!) ismeretlen a mai történészek előtt - de, még van egy Hünningen vagy Hunningen város Belgiumban is, természetesen az Ardennek lábánál.

Hunawihrről azt mondják, hogy a 7. században alapította egy Huno nevű vezér Huna nevű feleségével. Ez nyilván egy rossz vicc (ez olyan mint: Pat és Patachon). Mindegy, ezt írták akkor a papok, annak a célnak érdekében, hogy "átírjuk" a történelmet, lesz, ami lesz. A történelemhamisítás már akkor is jól működött.

Azt is mondják, hogy a Huna név kelta eredetű, és Szent Hunáról is beszélnek, aki azért lett szent, mert Hunawihr kútjánál mosta ki a betegek ruháit. A Hunawihr nevében a "-wihr" az a germán "weiher" (halastó).

Visszatérve Hunához (Hunoról már többet nem mesél a történelemírás), előfordulhat, hogy létezett egy ilyen ,,kelta" név, még Angliában is előfordult, no de honnan származott a neve?

(H)ÚN - pontosabban mai írásmódban a vels -WN, egy helységnévrag, amely olyan értelemmel bír, mint: HON. Ez megmaradt az írben: CÓNAÍ (ejtsd: kóní) - magyarul HON. Innen az angol ,,county" - (vár)megye neve is. Amerikában a ,,county"-nak ,,megye, vidék" értelme van, vagyis ismét: HON.

Nem gondolom ellenben, hogy helységnevek elejére kerüljön egy rag (-hon). Ezért is elképzelhető, hogy a több helységnévben is jelentkező HUN-gyöknek lehet valamilyen ,,HUN" kapcsolata.

Ennyit sikerült összegyűjtenem, amúgy a gyors válasz érdekében. Ígérem, megpróbálok alaposabban utánanézni. Azért mondom, hogy megpróbálok, mert az eddig végignézett anyagok, amihez eddig hozzá tudtam jutni, nagyon szófukarok és semmitmondóak. De, ami késik, nem múlik...

Velünk az Isten!

Tisztelettel

Timaru-Kast Sándor
Dormagen nevű település (Németország) hun hagyományőrzői
------
A kép illusztráció, amelyet a levél szerzője küldött


[1]Szó szerint "Erdőség"-et jelent. Ugyanígy ARDUINA "istennő" (pontosabban: tündér) neve Erdőanyja értelemmel bír.MVSZ Sajtószolgálat

9335/170922


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
NK-Trianonról: A felvezető kampány nyitánya 2017
  2017-09-20 21:05:23, szerda
 
  NK-Trianonról: A felvezető kampány nyitánya 2017. szeptember 15-én

,,Csak egy dolog van, mi erősebb a világ összes hadseregénél: egy ötlet, aminek eljött az ideje" - ez a Victor Hugo-gondolat uralta a Trianonról szóló nemzeti konzultáció felvezető kampányának nyitányát szeptember 15-én, Budapesten.

Szeptember 15-én, este hat órakor kezdődött a Nemzeti konzultáció Trianonról felvezető kampánya. A kampány-nyitány első fellépőjeként Bottyán Zoltán, az MVSZ elnökhelyettese elszavalta Dsida Jenő Psalmus Hungaricus (Magyar Zsoltár) című versét. Felszólaltak Drábik János, az Országos Trianon Társaság elnöke és Fuksz Sándor, az MVSZ Petőfi Sándor Bizottságának vezetője. Az est házigazdája Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke volt.

A rendezvényen megszólalt több ismert közéleti szereplő, akik nyíltan támogatják a Magyarok Világszövetsége és az Országos Trianon Társaság által közösen kezdeményezett nemzeti konzultációt: Molnár V. József, a Magyarok Szövetségének szakrális vezetője (felvételről), Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós társaság elnöke, Balázsi László, v. mb. unitárius püspök, Mihályi Molnár László felvidéki író, politikus és mások.

Ugyancsak megszólalt több vezető MVSZ-tisztségviselő, elsőként v. Oláh István, az MVSZ Kárpát-medencei Térségének elnöke.
Távkapcsolással bejelentkezett Gyergyócsomafalváról Borsos Géza, a Székely Nemzeti Tanács alapító alelnöke, New York államból Botos László, az MVSZ Amerikai Országos Tanácsának elnöke, Bázelből Felber Zoltán, az MVSZ Kárpát-medencén Kívüli Térségének elnöke, Párizsból dr. Léh Tibor ügyvéd, az MVSZ Franciaországi Országos Tanácsának elnöke.

Az est záró versét - Petőfi Sándor: Élet, vagy halál! - Publik Antal szavalta.

A rendezvény ideje alatt aláírásgyűjtőket toboroztak az október 15-én kezdődő aláírásgyűjtésre.

Videó - NK-Trianonról: A felvezető kampány nyitánya 2017. szeptember 15-én


Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Petőfi és Trianon
  2017-09-18 22:38:35, hétfő
 
  NK-Trianonról: Fuksz Sándor beszéde a felvezető kampány nyitányán, 2017. szeptember 15-én

,,...élet- és vagyonmentés okán szinte mindent feladott a nemzet, kezet csókolt a vérengző császárnak, királlyá fogadta és elindult utána - ahogy a hóhérok után szokás - a vérpad felé" - mondta Fuksz Sándor, a Magyarok Világszövetsége Petőfi Sándor Bizottságának vezetője a Trianonról szóló nemzeti konzultáció felvezető kampányának nyitányán, így jellemezve a szabadságharc leverése utáni évtizedeket, amelyek célegyenesen vezettek Trianonhoz. ,,És nem a lakájok dáridóját látjuk ma is?" - hangzott szónoki kérdése.

Alább közzétesszük Fuksz Sándor beszédének teljes szövegét.

Petőfi és Trianon


Mindent vissza - ami jó és nemes! És pusztuljon - ami férges, ócska!
Milyen volt az az ország, amit elvesztettünk? Mit vesztettünk el egyáltalán?
Van-e és mi a felelősségünk ebben a tragédiában?
A válasz nem egyszerű és sok buktatót is rejt a vizsgálódás útja. Sérelmek, érthető indulatok kísérik a témát magát, a politika pedig aszerint viselkedik - leginkább hallgat -, hogy miképpen söpörhet be több szavazatot. Reméljük, jő idő, amikor múlt időben beszélhetünk róla!
Mivel a felkérésem erre vonatkozik (Trianon és Petőfi), próbáljuk megkérdezni, vallatni a legtisztább és legvilágosabb elmét, aki megfordult ebben a hazában.
Először nézzünk bele abba a tükörbe, amelyet Petőfi Sándor tart elénk a XIX. század fordulójához közeledve!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak kegyetlen őszintesége és szókimondása árnyalja sötétebbre a képet, amit az országról, a magyar társadalomról fest, de bizony ne áltassuk magunkat, mert nincs okunk az elégedettségre: a császári család félkegyelmű tagja a magyar király, gyarmati sorban a kettészelt nemzet, gazdaságunk, nyelvünk halódik, csak idegenek és császárhű magyarok ülhetnek a jog asztalához, aki szót mer emelni a nemzet érdekében, elhallgattatás és börtön a jussa. Táncsics, Kossuth, Wesselényi - igaz, nem a vérpadon végzik, mint Zrínyi Péter, Frangepán és a jakobinusok, de még az igazodó, a lojalitásáról ismert Széchenyit és óvatos, jobbító igyekezetét is rossz szemmel nézi a bécsi udvar. Mindenkinek és mindennek pusztulnia kell, ha magyar!

Petőfi hazaszeretete és éleslátása Rákóczihoz való viszonyában mutatkozik meg igazán. Ő, a ,,dicsőséges nagyurak" ádáz ellensége, szinte gyermeki csodálattal viseltetik a Fejedelem iránt. Aki mindenét a haza oltárán áldozta és nem volt hajlandó elvtelen békekötésre. Rákóczi című verse (melynek ,,Hamvaidnak elhozása végett..." c. sorát a Magyarok Világszövetsége jelszónak fogadta) több mint költői hódolat, tetemrehívás, amely az egész nemzetnek szólt és saját sorsát is belelátta. És másfél század kellett elmúljon, míg a ki- és megtagadott Fejedelem hamvai hazataláltak, ahogyan a barguzini csontok is. Igaz, ezeknek még nem jutott méltó sír a honban.
De vizsgálódjunk még: milyen világ övezte Petőfit és milyenné lett a levert szabadságharc után? A cenzor figyelme nem terjedhetett ki mindenre, ezért elhangozhattak ilyen sorok: ,,...Haza csak ott van, hol jog is van, S a népnek nincs joga..." Vagy másutt: ,,...Jogot a népnek, az emberiség Nagy szent nevében, adjatok jogot, S a hon nevében egyszersmind, amely Eldől, ha nem nyer új védoszlopot..." És eldőlt a hon! A heroikus küzdelem ellenére. Két császár serege tudott csak erőt venni az európai történelem egyik példaértékű szabadságharcán. Petőfi tükrében egy kicsit másképp fest ez a küzdelem is, amelyet a mai ember bizony hajlamos rózsaszín ködön keresztül szemlélni. Kegyetlen őszinteséggel bírálja az országgyűlést, az első felelős minisztérium munkáját, a hadvezetést és az olcsó békéért ácsingózókat, akik között hajdani barátai is ott tülekednek. Bem az, akit apjaként tisztel és szeret, aki megtestesíti szemében az igaz szabadságharcost, és aki röviddel Magyarországra érkezése után felismeri Görgeyben az árulót. Tisztábban kevesen látták a bukás okát, mint Ők ketten, de magukkal vitték titkukat. Az elkövetkező két évtizedet legjobb volna kitörölni történelmünkből: a gátlástalan pusztítás emberben és erkölcsben egyaránt. Az elvtelen és feltétel nélküli fegyverletétel Világosnál még csak egy emberhez köthető, de aztán mintha mindenki róla igyekezett volna példát venni, élet- és vagyonmentés okán szinte mindent feladott a nemzet, kezet csókolt a vérengző császárnak, királlyá fogadta és elindult utána -ahogy a hóhérok után szokás - a vérpad felé. Mai, már klasszikussá vált szóhasználattal, földübörgött a gazdaság, gyárak, vasutak, paloták épültek, cikáztak a szép rendőrtollak, bankok fényesedtek, csak a nép pusztult bele. Nem csodálkoznék, ha okos közgazdászok már akkor kitalálták volna, hogy az Amerikába kitántorgott másfél millió verejtéke a haza dicsőségét hirdeti. De boldog idők voltak ezek, mert kevesen voltak, akik emelni merték szavukat...

És homályossá vált a tükör is, Petőfi tükre; beszélni sem illett róla sokáig, aztán is csak ködösen, míg őt magát is ködbe nem burkolták. Elesett, mondták, holott nem látta senki elesni, tömegsírban nyugszik, mondták, de senki temetve nem látta. Amikor Török Aurél, az európai hírű antropológus föl akarta tárni a csatateret, elemi felháborodás söpörte el a tervét - a holtak nyugalma érdekében.
És tucat számra jöttek a hírek és üzenetek Szibériából, hogy több ezer magyar sínylődik ott a tajgán, bányákban aztán szétszórva, benépesítendő a lakatlan pusztaságot. Ők ott a végtelennek tűnő távolban elhitték, hogy nincs Magyarország, hogy a zsarnok császárok prédája lett. Elhitték, mert itthonról nem keresték őket, márpedig a haza nem hagyná szolgasorban hőseit - gondolták, és vártak türelemmel; szabadultak is néhányan, akik csak hozták a híreket, de az ország valóban úgy viselkedett, mintha már nem volna. Azaz nem volna magyar!
Elmúlt a század és a másik is. Közben 97 éve megtörtént, amit már rengeteg jelzővel illettünk: igazságtalan, megalázó, szégyenteljes - Trianon! Annál kevesebbszer hangzik el az, hogy ideiglenes, megváltoztatható, kijavítható - mintha örök kárhozat lenne sorsunk, pedig van isteni igazság a földön, csak azt ki kell érdemelnünk. Nem vagyunk jobbak, de talán rosszabbak sem a többi nációnál, mondjuk sokszor, mondjuk és hisszük, hogy joggal. Vajon így van-e? És mi van, ha nem? Gondolni is szörnyű lenne arra, hogy az Isten jogos büntetése teljesedik be rajtunk és taszít vissza-vissza a tisztítótűzbe, amikor már üdvözülni reménykedünk. Annál is fontosabb ez ma, amikor kilépni készülünk az európai politikai színtérre és harcba szállunk az igazságunkért: emlékezni és tanulni a múlt mulasztásaiból.

Hogyan történhetett, hogy mialatt idegen martalócok masíroztak fővárosunk utcáin, magyar hadifoglyok védték Szibériában a vörösök hatalmát? A fehérek ellen, akik történetesen csehek voltak! És mivel magyarázható, hogy máig jelöletlen tömegsírokban porladnak sok ezren, akiket még évtizedekig hazavártak feleségek, gyermekek, szülők, testvérek, rokonok...?
Lehet-e, szabad-e egy alkalmatlan hadügyminiszter alkoholizmusával magyarázni a nemzeti haderő szétzüllesztését és a haza kiszolgáltatását - majd száz évvel ezelőtt? És van-e ma hadra fogható seregünk?

Megelégedhetünk-e egy sérült gróf pellengérre állításával, amiért idegenek kezére juttatta az országot?
És kik irányítanak ma - száz év után?
A boldog békeidők mámorában meghallotta, meghallgatta-e valaki Móricz, Ady és Szabó Dezső figyelmeztetéseit? De vannak-e ma magyar figyelmeztetések? Amelyek nem rontani, de építeni segítenék a hazát. És nem a lakájok dáridóját látjuk ma is? Nem a hatalom szólamait visszhangozzák kórusban írástudóink?

Az országcsonkítás milliókat tett üldözötté, de már előtte földönfutóvá, nincstelenné váltak legalább ugyanannyian a grófi szérűkön és a városok peremén. Miattuk, értük senki nem írt Magyar Hiszekegyet. És nézzünk szét ma az országban! Mit látunk ott ma, száz év után? Kihalnak falvaink, de magyar kéz mossa a tányért Bécsben, és London is magyar szótól lesz egy kicsit magyar.
Innen kell, innen lesz szép nyerni! De honnan veszünk, honnan vehetünk erőt ehhez a győzelemhez? Ezer varázspálca sem lenne elég - ha lenne! Sajnos nincs, de azért születnek a költők, hogy lehozzák a megfoghatatlant a földre és fogékonnyá tegyenek minket a csodákra.
Az imént tükröt emlegettem, valóságosat, melyet Petőfi tartott elénk a múltat felidézendő.
Most próbáljunk belepillantani abba a képzeletbeli tükörbe, melyben Ő a jövőt mutatja. Most, amikor elhatároztuk, hogy szembesítjük a magyar társadalmat Trianon rontásával és erőt merítünk - a kissé elcsépelten konzultációnak nevezett - kölcsönös okoskodásból. Erdélyi János, városom, Nagykapos szülötte mondta: Hagyjuk egymást okoskodni, s okosabbak leszünk!
Örvendezhetünk, mert annyi nemes lelkesedést és bizalmat egy boldog Magyarország felépítésében, mint Petőfiben, sehol sem találunk. Amikor kíméletlenül pattog képzeletbeli ostora hátunkon, akkor is érezni lehet rendíthetetlen hitét a magyar jövőben és a magyarok Istenében, látnokként érzi meg az igazság mindent legyőzni tudó erejét és be is mutatja azt a földi paradicsomot, amely ránk vár, illetve várhat - ha az Ő útját járjuk! A tisztesség és a bátorság útját! Nem fogalmazódik meg ez eszme sehol szebben, mint a magyar szakralitást leghűbben kifejező népmesék édestestvérének is nevezhető János vitézben. Ha csak ennyit mutatna, ha csak ennyi biztatást adna is nekünk ez a csodálatos tükör, már ez is elég volna útravalóul a tarisznyánkba, jöhetnek zsiványok, boszorkányok, tatárok, óriások és oroszlánok - mindenen győzni fogunk! De van még egy kincses ládánk, amely felfedezésre, felnyitásra vár. Talán még elképzelni sem tudjuk, hogy milyen gazdagságot rejt, nem csak nemzetünk, az egész világ számára. Vélhetően ezért rejtegetik előlünk immár másfél évszázada.

Alig több, mint hét év adatott meg Petőfinek itthon az alkotásra, mégis a világirodalom páratlan bőségű termését hagyta hátra. És kapott még hét évet a Teremtőtől a Segesvár melletti csata után. Foszlányokban bár, de már ismerjük szibériai életét, írásait, volt szerencsénk találkozni ottani leszármazottjaival, és ha kell, a Magyarok Világszövetsége hegyeket is megmozgat, hogy a nemzet legnagyobb fia üldöztetése után újra visszataláljon Magyarországra. Nemcsak az ő fénye és szellemének kisugárzása hatványozódik ezáltal, hanem nemzetünk ereje is, és ez a pusztuló világ is reménykedhet egy új feltámadásban. És így lesz, mert:
Velünk az Isten!


MVSZ Sajtószolgálat
9328/170918


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Nk-Trianonról: Patrubány Miklós a KDNP-nél a kampány-nyitány
  2017-09-16 22:26:48, szombat
 
  Nk-Trianonról: Patrubány Miklós a KDNP-nél a kampány-nyitány előestéjén


Link


A kisebbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) XV. kerületi szervezete a Trianonról szóló nemzeti konzultáció kampány-nyitányának előestéjén előadásra hívta meg a Magyarok Világszövetségének elnökét. Patrubány Miklós Rákospalotán megtartott előadása, amelyet két órás kérdezz-felelek követett.
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
Nemzeti konzultáció Trianonról
  2017-09-09 21:55:26, szombat
 
  Patrubány Miklós szeptemberi nemzetpolitikai előadása: Nemzeti konzultáció Trianonról - a Magyarok Világszövetsége és a Trianon Társaság közös kampány-nyitánya

2017. szeptember 15-én, pénteken, este hat órakor kerül sor Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke következő nemzetpolitikai előadására az MVSZ Magyarok Házában (1052 Budapest, Semmelweis u. 1-3.), melynek címe:

Nemzeti konzultáció Trianonról a Magyarok Világszövetsége és a Trianon Társaság közös kampány-nyitánya

Meghívott társelőadók: Bottyán Zoltán, Drábik János, Fuksz Sándor

Az előadás élőben követhető és utólag is megtekinthető az

MVSZ YouTube csatornáján.


MVSZ Sajtószolgálat

9319/170908


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MVSZ közlemények  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 245 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 1186 db bejegyzés
Összes: 22634 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2348
  • e Hét: 38966
  • e Hónap: 148323
  • e Év: 1807690
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.