Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
MAI IGE... Áldott Vasárnapot!
  2014-12-28 13:22:11, vasárnap
 
  MAI IGE 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
Karácsony utáni VASÁRNAP
  2014-12-28 13:19:49, vasárnap
 
 Karácsony utáni VASÁRNAP

a mai nap igéi

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét. (Jn 1,14)

Megfontoltan járj, amikor Isten házába mégy!... Hallgatva járulj oda! (Préd 4,17)

Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket. (Jak 1,21)

Lelki útravaló a mai napra

December 28.

Mária pedig mindezeket a dolgokat megőrizte, és forgatta a szívében. (Lk 2,19)

Isten nagyszerű szervező: pontosan időzíti az eseményeket. S ha az övéi rendszerint csak egy-egy lépést ismernek is, az események összefüggését utólag megvilágítja előttük.
Mária és József sem tudhatták előre, miért kellett a szülés előtti napokban hosszú, fárasztó útra kelniük. Érthetetlen lehetett az is, hogy a zsúfolt vendégfogadók egyikében sem szorítottak helyet a mindenórás fiatalasszonynak. Távoli rokonok közül sem esett meg senkinek a szíve rajtuk. Utolsó és egyetlen lehetőségként maradt "szülőágyként" az istálló szalmája, bölcsőként a jászol. Senki sem csodálkozna, ha mindezek miatt talán sóhajtoztak, netán elégedetlenkedtek volna.
Azután egyszerre a pásztorok tanúskodása meghozta a magyarázatot. Így most már minden érthető. Nem csupán az összeírás miatt kellett Betlehembe menniük. Tudtán kívül Isten akaratának engedelmeskedett Augustus császár a népszámlálás elrendelésével. De Isten rendezte azt is, hogy az istálló jászla legyen a kis Jézus fekhelye, így került közel az egyszülött Fiú mindenkihez, a legszegényebbekhez is. Mária pedig megerősödött hitében: a jászolban fekvő Gyermek az, akinek az angyal előre jelentette! A pásztorok minden szavát megfigyelte, azokat később is sokszor ismételgette, nem felejtette el, "szívében forgatta".
Az ember szíve hitének kincseskamrája. Gyűjtsünk hát össze minden áldott tapasztalatot: gyermekkorunk bibliai aranymondásait, a szószékekről meghallott és megértett evangéliumot, bűneinkből nyert feloldozást, tanúskodásra való indíttatást. A Krisztussal találkozás legkisebb mozzanatait is. Erre biztat Pál apostol:
"A rád bízott drága kincset őrizd meg a [...] Szentlélek által." (2Tim 1,14) A tele kincseskamrából mindig jut másoknak is!
Áldottak, akiknek van miből adniuk, akik vigasztalni és erősíteni tudnak. Áldottak, mert "mint aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige" (Péld 25,12).

Uram!
Ne engedd elfelejtenem, mit tettél értem! Bocsáss meg, hogy sokszor nem értettem szándékaid. Köszönöm, hogy visszatekintve értelmet nyertek a nehéz idők, s "javamra vált a keserűség". Ámen.


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
Lelki útravalónk Luther Márton: Jer, örvendjünk, keresztyének! c. könyvéből való.
 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
Áldott Vasárnapot!
  2014-12-28 12:25:27, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
Vasárnap van!
  2014-12-28 12:22:07, vasárnap
 
 


...... .....

 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
KARÁCSONY 2. Napja
  2014-12-26 22:29:29, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
Áldott, békés KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!
  2014-12-25 14:38:02, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
ADVENT 4. vasárnapja. Áldott Vasárnapot!
  2014-12-21 14:36:18, vasárnap
 
 Advent 4. vasárnapja

a mai nap igéi

Örüljetek az ÚRban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek. Az ÚR közel! (Fil 4, 4-5)

Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt. (Zsolt 103,11)

Kegyelem néktek és békesség attól, aki van, és aki volt, és aki eljövendő. (Jel 1,4)

Lelki útravaló a mai napra

December 21.

A sokaság pedig megkérdezte tőle: "Akkor hát mit tegyünk?" (Lk 3,10)

Egyre növekedett az Isten ítéletét meghirdető, bűnöket ostorozó prédikáció hallgatósága. Sokan vallották meg bűneiket, s álltak be megkeresztelkedni Keresztelő János mellé a Jordánba. Hitték, hogy a folyó sodró erejű vize nemcsak az út porát, de vétkeik terhét is lemossa róluk. Lutherral együtt valljuk, hogy a Jézus Krisztus parancsával elrendelt keresztség nemcsak "végzi a bűnök bocsánatát, [...] [de] örök üdvösséget [is] ad mindazoknak, akik hiszik azt, amit Isten igéje és ígérete mond" (Kis káté).
Ám ha meg vagyunk keresztelve, nekünk is meg kell kérdeznünk az egykori sokasággal, a vámszedőkkel és a katonákkal együtt: akkor most mit tegyünk? Hiszen az ingyen kegyelem, múltunk eltörlése, bűneink bocsánata nem jelenthet felelőtlenséget. Nem élhetünk tovább ugyanúgy, ahogyan eddig. Keresztelő János pontosan megfogalmazta, mi következik a bocsánat elnyeréséből. A gazdag ossza meg javait a szűkölködővel, a vámszedő ne követeljen senkitől többet az előírtnál, a katona pedig ne éljen vissza azzal, hogy pusztító fegyver van a kezében.
Meg vagyok keresztelve! Ingyen nyertem el az Isten bocsánatát, a menny polgárjogát. Észre kell vennem mások ínségét! Az Isten iránti hála legyen új életem motorja. A bűnbocsánatra épülő új élet pedig becsületes, igazságos, emberséges élet. Új élet nincs bűnbánat és megtérés nélkül! A bűnbánattal elnyert bűnbocsánat után valóban új következik: a kegyelmet nyert bűnös "Isten és emberek előtt való kedvességben" éli megújult, megváltozott életét. Így őrizheti meg a keresztségben elnyert örök üdvösségét.

Uram!
Szentlélek, Atya, Fiú Lelke! Te szültél engem újjá már keresztségemben.

Nagy kegyelmedet zengem: Jöjj, várva várlak téged!
Holt vesszőt, megszántál, Te tölts meg erőddel!
S a nemes tőbe engem [...] Tedd tisztává szívem,
Immár beoltottál. Hogy életem is áldjon,
De jöjj, és segíts hát, És szolgálatban járjon
Hogy növekedjem szépen, Mindhalálig híven!
És gyümölcs bőven érjen! (EÉ 299,2.4)
Végezd be jó munkád!

Köszönöm, Jézusom, hogy a keresztségben nevemen szólítottál. Segíts, hogy újra meg újra visszataláljak a keresztségben kapott kegyelmedhez. Segíts, hogy vargabetűk és bukások után erőddel újat tudjak kezdeni. Segíts, hogy mindhalálig tied maradhassak. Ámen.


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
Lelki útravalónk Luther Márton: Jer, örvendjünk, keresztyének! c. könyvéből való.
 
 
1 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
ADVENT 4. Vasárnapja
  2014-12-21 14:13:12, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
ADVENT 4. Vasárnapja
  2014-12-21 14:11:52, vasárnap
 
 


Vesd az Úrra terhedet, Ő gondot visel rád! (Zsoltárok 55,23)
Jó reggelt! Áldott békés napot mindenkinek! 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
ADVENT 3. Vasárnapja
  2014-12-14 13:28:27, vasárnap
 
 Advent 3. vasárnapja

a mai nap igéi

Építsetek utat a pusztában az ÚRnak! Az ÚR jön hatalommal. (Ézs 40, 3.10)

Nagyon vigyázzatok arra, hogy... szeressétek Isteneteket, az Urat, és mindenben az ő útjain járjatok! (Józs 22,5)

Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is. (Jn 12,26)

Lelki útravaló a mai napra

December 14.

Megtelt Erzsébet Szentlélekkel, és hangos szóval kiáltotta: "Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!" (Lk 1,41-42)

Mária mindenáron látni akarta gyermeket váró rokonát, az idős Erzsébetet, akinek áldott állapotáról magától Gábrieltől tudott. Amikor elindult hozzá, talán még eszébe sem jutott, mennyire fontos számára is az, hogy a vele történteket azonnal el kell mondania Erzsébetnek.
Tudatosan tette-e, vagy sem, mindenesetre nem várt addig Mária, amíg a nem leplezhető bizonyíték arra kényszerítette volna, hogy állapotára valamilyen magyarázatot találjon. Ki hitt volna neki akkor? Azonnal elment, hogy beszámoljon Erzsébetnek az angyal látogatásáról, az Istentől származó üzenetről, hogy gyermeke születik majd férfi érintése nélkül. Igen, utólagos magyarázkodás helyett már előre tett bizonyságot mindarról, amit Isten közelében átélt.
És még csak meg sem kellett szólalnia! Erzsébet megtelik Szentlélekkel, s látja a még nem láthatót, s tudja azt, amit Mária még el sem mondott neki. Szavainak értelme:
Áldott vagy, Isten áldott meg az áldott állapottal. Jézust hordozod szíved alatt, Jézust, aki nekem is Uram!
Erzsébet magzata is megmozdult méhében ("repesett" - olvastuk a régi fordítás szerint), ezzel "Keresztelő János - már születése előtt! - teljesíti útegyengető feladatát" (Prőhle Károly). Erzsébet pedig az első, aki Urának nevezi Jézust, a Messiást.
Mária nemcsak a találkozás első pillanatában, de az Erzsébettel együtt töltött három hónap alatt is erősödik hitében. Sőt egymás hitét is erősítik. Akik így hisznek, boldogok, mert átélik Isten ígéreteinek igazát. Végül is a hit útja mindig ugyanaz. Hangzik Isten ígérete, aki hisz, örök élete van..., aki hisz, övé az Isten kegyelme, bocsánata... Nem hisz az, aki előre követeli Isten ígéreteinek bizonyítékát, aki mindenáron "jelt" kíván, aki előzetes biztosítékot kér.
Viszont "boldogok, akik nem látnak, és hisznek" (Jn 20,29). Boldogok, mert a maga idejében meg is tapasztalják Urunk ígéreteinek megvalósulását!

Uram!
Szeretnék hinni benned, Uram, Teremtőm és Atyám! Boldogíts a bizodalmas hit ajándékával!
Szeretnék hinni benned, Uram, Jézus Krisztusom! Ajándékozz meg szeretetben munkálkodó, találékony és fáradhatatlan hittel!
Szeretnék hinni benned, Uram, Szentlélek Úristen! Ajándékozz meg az örök életbe vetett hittel, az üdvösség reménységével! Ámen.


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
Lelki útravalónk Luther Márton: Jer, örvendjünk, keresztyének! c. könyvéből való.
 
 
0 komment , kategória:  2014. Áldott Vasárnapot  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 206 db bejegyzés
e év: 2660 db bejegyzés
Összes: 34926 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 591
  • e Hét: 11160
  • e Hónap: 40126
  • e Év: 785748
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.