Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Most tanultam meg, hogy nem arra kérem Istent, hogy teljesítse azt, amit én elterveztem, hanem hogy segítsen megérteni, mi az értelme annak, amit ő tesz velem. ... Ballán Mária
1957.12.09
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
Töltött paradicsom
  2017-08-09 21:00:05, szerda
 
 



Csodásan mutat, a gyerekek imádják, de a vendégeket is megkínálhatjuk vele, ha gyorsan szeretnénk összeállítani valami finomságot.

Hozzávalók:

- 4 nagy paradicsom
- 10 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti)
- 4 tojás
- só, bors
- friss zöldpetrezselyem
- olívaolaj

Elkészítése:

1.A paradicsomok tetejét levágjuk és egy kanállal kikaparjuk a belsejüket.

2. A reszelt sajtot elosztjuk a paradicsomokban.

3. A tojásokat feltörjük és minden paradicsomba csorgatunk egyet, fűszerezzük és pár csepp olívaolajat is kanalazunk a tetejére.

4. Egy tepsibe tesszük a megtöltött paradicsomokat és 5-6 perc alatt készre sütjük.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
10 dekás torta, mely minden gyümölccsel elkészíthető
  2017-08-09 20:53:10, szerda
 
 



Garantáltan nagy kedvenc lesz, ráadásul annyira egyszerű, hogy képtelenség elrontani.

Mivel tetszés szerint variálhatjuk a gyümölcsöket, ezért nem lehet megunni ezt a finomságot. A nevét onnan kapta, hogy a fő összetevőkből 10-10 dekára van szükség. Az egyszerugyorsreceptek.com segítségével mutatjuk is a receptjét.

Hozzávalók (20 szelethez)


10 dkg cukor/barna cukor, 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 10 dkg darált mandula vagy dió, 4 tojás, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília-aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1-2 teáskanál fűszer, ami illik a gyümölcshöz (például a fahéj, őrölt szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék), 50 dkg-1 kg gyümölcs, vagy ennek megfelelő mennyiségű (kb. 1 üveg) befőtt.

Elkészítése

Bekapcsoljuk és előmelegítjük a sütőt 190 C-fokra (légkeverésnél 170 C-fokra). Előkészítjük a gyümölcsöt (megmossuk, kimagozzuk, daraboljuk stb.) Kimérjük a hozzávalókat, feltörjük a tojásokat. Kivajazunk/olajozunk egy 24-26 cm átmérőjű szilikon tortaformát. A hHagyományos tortaformát ki is kell lisztezni, de használhatunk sütőpapírt is.

A cukrot a lágy margarinnal robotgéppel habosra verjük. Munka közben egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük és kanalanként adagolva, a robotgéppel hozzádolgozzuk a tojásos krémalaphoz. Ezzel a tészta készen is van.

Ha a gyümölcs apró (pl. meggy), akkor azt őrölt dióba, mandulába vagy lisztbe forgatva belekeverhetjük a tésztába és úgy öntjük a sütőformába. Ha a gyümölcs nagy szemű (szilva, barack, ringló stb.), akkor negyedelve/felezve rakjuk rá a sütőformába öntött tésztára.

Sütési idő kb. 50 perc. Ha készen van, hagyjuk egy kicsit kihűlni, utána szeleteljük.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szörp fenyőrügyből–Ha megkóstolod, biztosan a kedvence
  2017-07-15 17:10:44, szombat
 
 



Ráadásul köhögésre, légutakra is kiváló hatású.





Nem kóstoltál még fenyőszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki! Rügyezik már a fenyő, elérkezett az ideje a szörp készítésének.

Fenyőfát bőséggel találunk a természetben,
de a vidéki kertekben is akad bőven belőle. Ajánlott a közlekedési utaktól ,,tisztes távolságra", ahol nem éri a sok por, füst, benzingőz. A szörphöz használandó zsenge hajtásvégeket ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek.

Minden fenyő megfelel

Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedű elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel. A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart, így kezdődhet az akció! A szörp elkészítésének technikája nagyon egyszerű.

Elkészítése

Szedünk annyi hajtásvéget, amennyit akarunk - persze bőven kell belőle - és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor bugyogni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Fedőt teszünk rá, s 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter fenyőlénk van, annyi kilogramm cukrot és literenként 1 dkg citromsavat adunk hozzá. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.





Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dúnsztba.

Hűsít és egészséges

E csodálatos ízű szörp színe barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké. Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Ha a nyári melegben fogyasztjuk, és szódával hígítjuk - egy beledobott citromkarika még rátesz az ízvilágára egy lapáttal.



Forrás: Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Paradicsomos cukkini: krémes kedvencünk lesz
  2017-07-15 17:01:50, szombat
 
 



Nyár közepén ontja kertünk a cukkinit. Ha már kipróbáltunk minden jó cukkinis receptet, és már nem fűlik fogunk e zöldséghez, akkor téliesítsük. A paradicsomos cukkinikrém friss puha kenyérrel önmagában is fenséges, de húsok mellé is tökéletes.

Hozzávalók

3 kg cukkini
50 dkg sárgarépa
50 dkg kaliforniai paprika
5-8 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom
2,5 teáskanál csípős pirospaprika
10 dkg cukor
2 evőkanál só
2 dl olaj
Elkészítés

A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük. Tisztítás után a cukkinit, répát meghámozzuk , és a paprikával együtt ledaráljuk, turmixoljuk. A zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük, és közepes erősségű hőfokon főzzük 40 percig. Néhányszor keverjük meg, adjuk hozzá a csípős pirospaprikát, majd további 10 percig főzzük.

A forró cukkinikrémet kanalazzuk sterilizált befőttesüvegekbe, majd szorítsuk rá a tetejüket. Fordítsuk fejjel lefelé néhány percre, majd tegyük dunsztba amíg ki nem hűl. Hűvös helyen tároljuk.

További jó recepteket a témában a befőtt, kompót, savanyúság oldalán találtok.

http://www.befottkompotsavanyusag.com/paradicsomos-cukkinikrem-telire-ha-ezt-megk ostolod-tobbe-nem-kened-meg-massal-a-kenyered.html
Link


Forrás: Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mentsük el a nyár ízeit télre!
  2017-07-03 22:06:57, hétfő
 
  Mentsük el a nyár ízeit télre! Így készül a finom, rostos gyümölcslé





Ha valódi gyümölcslére vágyunk, ami valóban 100 százalék gyümölcsöt tartalmaz, akkor vegyük fel a kötényünket és lássunk neki. Készítsük el otthon!

Valljuk meg, hogy 100 és 100 százalékos gyümölcslé között elég nagy lehet a különbség. Nem véletlen, hogy a bioboltok polcain lévő gyümölcslevekért többszörösét is elkérik, mint az szupermarketekben. A különbség egyrészt abból adódik, hogy a drágább italok biogyümölcsökből készülnek, nem utolsó sorban pedig hígítatlanok.A legtöbb esetben viszont visszahígított leveket vásárolunk. Azért száz százalékosak, mert gyártóik ugyanannyi vizet pótolnak vissza a sűrítményekhez, mint amennyit korábban elvontak belőlük. Érdemes tehát nekilátni, és otthon elkészíteni saját 100 százalékos gyümölcsleveinket.





Két módon is elkészíthetjük, az egyik a meleg, a másik a hideg változat. Talán a legnehezebb az, hogy eldöntsük, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Míg a meleg változat esetén a hő hatására csökkenhet a gyümölcsök vitamintartalma, addig a hideg változatnál kénytelenek vagyunk tartósítószert használni. Bármelyik módot is választjuk, minkét esetben érett, egészséges gyümölcsöt válasszunk.

Meleg változat

1. Az üvegek sterilizálása. Mint minden befőzésnél, itt is fontos, hogy az üvegeket alaposan mossuk át meleg vízzel. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor egy nagy fazékban főzzük ki! A kupakokon nem érdemes spórolni, a legbiztosabb, ha minden évben újat veszünk. Ellenkező esetben ezeket is sterilizáljuk.

2. Miután átválogattuk a gyümölcsöket, 2-3- szor mossuk át (a málnát, szedret nem szükséges ).

3. A nagyobb darabokat szeleteljük, és tegyük egy fazékba.

4. Egy kevés vízzel, kilónként 1 dl-el kezdjük el főzni. Forrástól számított 5-10 perc után zárjuk le, hiszen ennyi idő alatt megpuhul annyira a gyümölcs, hogy könnyen dolgozhatunk vele.

5. Várjuk meg, míg egy kicsit lehűl, és kezdjük el turmixolni. Ha valaki szűrt levet szeretne, akkor szűrőn vagy harisnyán paszírozza át a sűrítményt.

6. Az elkészült gyümölcslevet kóstoljuk meg, és szükség esetén ízlés szerint tehetünk bele cukrot és vizet. Ha a valódi gyümölcs ízét szeretnénk érezni, kár elcukrozni.

7. Újra felmelegítjük, tegyünk hozzá kilónként 1 kávéskanál citromsavat, és forrást követően töltsük az üvegekbe.

8. Ha alaposan fertőtlenítettük az üvegeket és a kupakot, nem feltétlen szükséges a celofánozni és tartósítószert hozzáadni. A biztos siker érdekében viszont érdemes az üveg tetejére celofánt tenni, arra egy csipetnyi tartósítót, majd újra celofánt, végül jöhet a kupak. Fontos, hogy jól csavarjuk rá, hogy légmentes legyen.

9. Dunsztba tesszük, és hagyjuk egészen addig, míg ki nem hűl.

10. Hűvös helyen tároljuk.





Hideg változat

Az üvegek sterilizálása itt is nagyon fontos. Miután ennél a változatnál kimarad a hőkezelés, így mindenképp szükséges tartósítót tenni a gyümölcsléhez. Ha a gyümölcsöt megmostuk, daraboltuk és mixeltük, ízesítettük és kevés vízzel hígítottuk, tegyünk hozzá nátrium benzoátot vagy szalicilt ( újra vásárolható a mezőgazdasági üzletekben). Töltsük üvegekbe, tegyük rá a kupakot, és mehet a kamrába vagy a spajzba.





Végezetül jó, ha ezt is tudjuk:

Nektárnak nevezzük azokat a gyümölcsleveket, amelyek gyümölcstartalma 25-99 százalék között van, de általában, gyümölcsfajtától függetlenül, 25-60 százalék közötti gyümölcstartalommal kerülnek forgalomba.

A juice 100 százalékos gyümölcslé. Nem tartalmaz édesítőt, állományjavítót és mesterséges színező anyagokat.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Néhány nap múlva megváltoznak a kenyér összetevői
  2017-06-19 21:55:04, hétfő
 
 



Az egészséges táplálkozást tekintve mindenképpen jó hír.

Olyan változások jönnek a hazai kenyerek világában, aminek az egészséges táplálkozás hívei bizonyára örülnek majd. A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai 2017. június 22-én lépnek hatályba. A változásokat Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere foglalta össze az Indexnek:

- A rozskenyereknél a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom arányát. A rozsos kenyerekben pedig a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat.

- Eddig egy teljes kiőrlésű kenyér estében elég volt csupán 5%-os arányban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznia. Ezután csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amik bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti részben készülnek teljes kiőrlésű lisztből.

- Hasonlóképp módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet.

- A házi kenyér elnevezés megszűnik, helyett az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet árulni. Kézműves kenyérnek június 22. után csak azokat a kenyereket hívhatják, amik főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.

- A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

- A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét ezentúl kötelesek lesznek a csomagolatlan terméken is feltüntetni.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Nagyanyáink még tudták: a dióféléket felhasználás előtt
  2017-02-18 21:25:51, szombat
 
  Nagyanyáink még tudták: a dióféléket felhasználás előtt mindig be kell áztatni!

Így aktiválod a szervezeted számára.

A babról és a lencséről mindenki tudja, hogy be kell áztatni. Áztatjuk a mazsolát is, mielőtt bekeverjük az ételbe. Ugyanígy be kell áztatni a héjas olajos magvakat, mert ezzel lényegében aktiváljuk őket a szervezetünk számára.

Miért jó?

Az áztatás során a magvak és diófélék elindulnak a kicsírázáshoz vezető folyamaton, és lebomlik a fitinsav tartalmuk. A fitinsav egy olyan enzim, ami gátolja a magvakat az idő előtti kicsírázásban, és a felszívódást is gátolja!
Az áztatást követően így a magvakban lévő, és szervezetünk számára fontos tápanyagokat az emésztés során megfelelően tudjuk majd hasznosítani.





Ajánlott áztatási idő:

- dió: 4-8 óra
- mandula: 8-12 óra
- mogyoró: 8 óra
- lenmag 6 óra
- makadámdió: 4 óra
- kesudió: 3-6 óra





Áztatás folyamata:

- Folyóvíz alatt mosd meg a magot.
- Öntsd egy öblösebb tálba és töltsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.
- Takard le egy konyharuhával.
- Várd ki az előírt időt. Ha sokáig kell áztatni, ajánlott 3 óránként vizet cserélni.
- Öntsd le róla a vizet, majd folyó vízzel öblítsd le, és hagyd megszáradni.

Amit nem használunk fel rögtön, azt ki kell szárítanunk, különben penészes lesz!

Ne lepődj meg: áztatás hatására a mag térfogata jelentősen nőni fog!


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Zöldségkrémek többféle változatban - karácsonyra
  2016-12-14 16:23:38, szerda
 
 



A zöldségek nagyon egészségesek. Bizony ezt nem igazán értettem gyermekkoromban, ezért a párolt zöldség gyakran maradt a tányéromon egy-egy ebéd alkalmával. Nyersen pedig egyáltalán nem tudtam megenni, pedig ha tudtam volna, hogy mennyi értékes tápanyag van benne, akkor bizonyára nem finnyáskodtam volna. Felnőttként már nem viselkedem ilyen infantilisen és rengeteg zöldséget fogyasztok. Nyersen, párolva, grillezve és zöldségkrémek formájában. A zöldségkrémeket aztán lehet kenni pirítósra, de szendvicskrémként is megállja a helyét, de akár még ajándékba is adhatjuk szeretteinknek. A következőkben három nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes és tápláló zöldségkrém receptjét olvashatja.

A cukkinikrémhez hámozzon és mosson meg alaposan három nagyobb darab zöldséget, majd vágja kockára azokat. Ugyanígy járjon el egy közepes fej vöröshagymával és karikázzon fel egy közepes méretű póréhagymát is. Egy serpenyőbe tegyen egy-két evőkanálnyi olívaolajat, majd adja hozzá a felvagdalt zöldségeket. Menet közben adjon hozzá 2-3 gerezd fokhagymanyomón kipréselt fokhagymát is. Ízesítse borssal és sóval. Majd amikor a zöldségek megpárolódtak, akkor pépesítse azokat botmixer segítségével. Még az edényben ízesítheti a cukkinikrémet egy kevés kakukkfűvel, egy citrom frissen facsart levével és némi darált és pirított diót is adhat a krémhez. Majd tegye azt kisebb méretű befőttesüvegbe.

A zellernek különleges íze és illata van, nagyon ízletes levesként vagy salátaként elkészítve, de zöldségkrémként is megállja a helyét. 2-3 nagyobb zellert hámozzon és mosson meg, majd vágja apró kockákra. Vajon párolja körülbelül tíz percig, majd engedje fel nagyon kevés vízzel. Közben adjon hozzá 1-2 nagyobb meghámozott, felaprított sárgarépát. Ízesítse egy csipetnyi sóval a zöldségeket. Amikor a zöldségek megpuhultak, szűrje le azokat, majd adjon hozzájuk egy-két felaprított fokhagymát, egy kevés olívaolajat és egy teáskanálnyi kaprot. Botmixer segítségével pépesítse, hogy egy sűrű, de még krémes krémet kapjon. Végül fűszerezheti még egy kevés kaporral, sóval és borssal, sőt egy kevés citromlé is mehet bele. Végezetül tegye a zellerkrémet üvegekbe.

A lilahagymából készíthet dzsemet. Elsőre nagyon furcsán hangzik, de egy nagyon érdekes ízvilágot ismerhet meg, ha kipróbálja, és garantáltan több alkalommal is el fogja készíteni. Egy edényben olvasszon meg 2 kanálnyi cukrot, majd adjon hozzá 50 dkg apróra vágott lilahagymát. Öntsön az edénybe egy deciliter vörösbort és egy evőkanálnyi balzsamecetet. Amikor az elegy el kezd forrni, akkor a fűszerek következnek. Néhány csipetnyi só, ízlés szerint szegfűszeg, fahéj és egy kevés méz. Addig szükséges a dzsemet főzni, amíg az összes lé elpárolog. Végezetül turmixolja le a hagymadzsemet, és töltse azt kisméretű befőttesüvegekbe.


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Temesvári Gabriella : A GYÓGYÍTÓ KONYHA
  2016-12-13 18:42:19, kedd
 
  Temesvári Gabriella : A GYÓGYÍTÓ KONYHA

A TELJES KÖNYV AZ ALÁBBI LINKEN TÖLTHETŐ LE:


Link








BEVEZETŐ

- Az Ön betegségének gyökere táplálkozásában van.
Étkezési szokásait kissé meg kellene reformálnia és le kellene
mondania a húsevésről.

- Elhagyni a húst? Akkor mit egyek?

Ilyen, és ehhez hasonló párbeszédek ihlették a könyv születését.
Rájöttem, hogy az olyan embereknek, akik a hagyományos étrenden
felnőve, most akarnak áttérni a reformtáplálkozásra
nincs igazán megfelelő szakácskönyvük. Van szakácskönyv a
reformtáplálkozásra már teljesen áttértek részére, de az a
hagyományos étrendhez szokottaknak első olvasatra eléggé ijesztő és
nem túl vonzó.

Nos, ez a könyv a híd szerepét hivatott betölteni.
A megszokott magyaros ízeket részben megtartva, apró lépésekkel
segít áttérni az egészségesebb táplálkozásra, ezért a könyv
elsősorban nem a kezdőkhöz szól, hanem a főzni tudókhoz,
akik az egészségesebb alapanyagok kiválasztásához, az ételek
egészségesebb elkészítéséhez ötletet meríthetnek belőle.
A táplálkozási irányzatok közül kiválaszthatja, melyik tetszik
Önnek, melyiket tudja célként kitűzni maga elé.
Az esetleges betegségét gyógyító alapanyagokat be tudja iktatni
étrendjébe.

Újdonság, hogy a konyhai alapanyagoknak elsősorban az
egészségre gyakorolt hatását és - eddig talán ismeretlen - gyógyító
felhasználási lehetőségeit ismertettem. Egyúttal szerettem volna
megcáfolni azt a tévhitet, hogy a reformtáplálkozás sokkal drágább,
mint a hagyományos. Kérem, ítélje meg Ön.

Én a reformtáplálkozás segítségével számtalan apróbb-nagyobb
nyavalyámból kigyógyultam, higgye el, Önnek is sikerülni fog.
Ha Ön háziasszony - egész családja egészsége is az Ön
kezében van. Vigyázzon rá! Ez a könyv segíthet ebben.

Használja egészséggel.

Kelt Budapesten, 1995. tavaszán

A szerző



Ajánlás

- Ajánlom könyvem dr. Oláh Andor emlékének és
munkatársainak, akik megismertettek a
reformtáplálkozással,

- István fiam emlékének, aki minősítette és meg is ette
főztömet,

- azoknak, akiktől segítséget, bíztatást kaptam a könyv
megírásához,

- és mindazoknak, akik e könyv segítségével fognak
meggyógyulni.


Temesvári Gabriella : A GYÓGYÍTÓ KONYHA

EGYSZERŰEN, OLCSÓN, JÓT, EGÉSZSÉGESET





 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Pompás püspökkenyér
  2016-11-29 21:06:31, kedd
 
 


A püspökkenyér

Bár a gyermekkori emlékeim csodásak voltak erről a sütiről, az első néhány próbálkozásom, hogy elkészítsem magamnak... Nos, finoman szólva is csúfos kudarcba fulladt. Egyszer túl sok csokit tettem bele, máskor egy zacskó gumicukrot, néha a tészta volt rágós és gumis, vagy a töltelék teljesen lesüllyedt a tésztában... Ezt a sütit gyakorlatilag az egyetemi éveim alatt minden hónapban megsütöttem, és ki is dobtam... Ennek ellenére 101-edjére is csak nekiálltam, csak kihagytam valamit és hozzáadtam valami mást, csak tettem még tejet a tésztába... És SIKERÜLT!!! Azóta minden nagyobb ünnepen ezt sütöm, sőt Péter már ragaszkodik is hozzá szülinapokon, karácsonykor, baráti összejöveteleken.

Eljött az idő, hogy ezt a receptet veletek is megosszam, hiszen:
,,A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja, /A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle." (Hamvas B.)

Hozzávalók: (2 őzgerinc formához)
(1) Tészta:
45 dkg liszt
5 tojás
2,5 dl tej (+ 0,5 dl tej a gyümölcsöt beáztatni)
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 vanília rúd
1 evőkanál rumaroma
5 cl fehér rum, vagy pálinka
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
(2) Töltelék: (össztömeg max. 35 dkg)
6 dkg durvára vágott dió
6 dkg aranymazsola
6 dkg aszalt gyümölcskeverék
6 dkg cukrozott gyümölcskenyérbe való aprított gyümölcskeverék
6 dkg töltött csoki (pl. Autós, Sport szelet, Bohóc csoki, banános vagy epres csoki)
6 dkg meggybefőtt
(Tehetünk bele plusz 5 dkg 1:1-es, jó minőségű aprított marcipánt is, ebben az esetben minden felsorolt hozzávalóból 5-5 dkg kerüljön csak bele. A töltelék max. 35 dkg legyen!!!)
(3) Máz:
175 g jó minőségű étcsokoládé (70%-os)





Ez a sok minden mind belekerül a sütibe!
Előkészületek:
A vaníliarudat középen hosszába felhasítjuk, majd egy határozott (!) mozdulattal kikaparjuk a magokat. (Közben igyekszünk nem megrészegülni a bódító vanília illattól.) A 2,5 dl tejet feltesszük melegedni a kikapart vaníliarúd magjaival. (A vaníliarúd hüvelyét 2-3 darabra aprítjuk, ezt cukor közé dugjuk, 1 héten belül ledaráljuk és kész is a bourbon vaníliás cukor!) A tejet kb. 80-90°C-osra hevítjük, - nem kell forrnia, csak gőzölögnie - és néha megkeverjük. Ebbe a meleg vaníliás tejbe belereszeljük a megmosott citrom héját, majd ha meghűlt az 1 evőkanál rumaromát is belekeverjük. Amíg a tej hűl, előkészítjük a tölteléket.

(1) A diót durvára összeaprítjuk.
(2) Az aranymazsolát is összevágjuk, de elég csak a szemeket elfelezni. (Sokan nem szeretik a mazsolát, pedig ha kisebbre összevágjuk, mindjárt barátságosabb! Érdemes a hagyományos mazsola helyett aranymazsolát használni, ennek sokkal lágyabb az íze!)
(3) A szárított gyümölcsből a nagyobb darabokat összeaprítjuk, majd összekeverjük a mazsolával és beáztatjuk a tejbe.
(4) Az tölteléknek való csokoládét összeszeljük. Én ált. valamilyen kókuszos, vagy gyümölcsös (eper, banán, citrom) töltelékkel töltött tejcsoki szeletet vásárolok, azt aprítom össze kisebb darabokra. (Kedvencem a kókuszos Autós szelet, vagy a Bohóc csoki.) A töltelék mindig kemény, sosem folyós!!!
(5) A meggybefőttet kinyomkodom és összeaprítom, majd meglocsolom fehér rummal, vagy pálinkával. (Ami éppen van itthon, azt teszem bele. Szíverősítőnek ált. inni is szoktam egyet, hogy biztosan tudjam, megfelel-e a minősége a sütibe.) A meggybefőttet anyukám késziti, sima főzés nélküli cukrozott meggy!
(6) A gyümölcskenyérbe való vágott gyümölcsöt beforgatom lisztbe, hogy annyira ne ragadjon. Ettől a gyümölcstől senki ne ijedjen meg, Magyarországon pl. a Sparban is lehet kapni, a sütis részlegen megtalálható kb. 100 g-os kiszerelésben. Már több országban is láttam, nálunk a Dr. Oetker gyártja, de mindenhol ugyanúgy nevezik, hogy ,,Gyümölcskenyér keverék". Ez ált. cukrozott aprított koktélcseresznye, papaja stb. Elég snassz íze van, igazán csak ebben a sütiben érvényesül.

Tipp:
Ha a tölteléket előkészítettük, akkor vajazzuk ki a formát. Lisztezni ekkor még nem szabad, hiszen még jó 5-10 perc, mire a tésztát összeállítjuk. Addig a liszt beszívja a vajat, és a formaleválasztó hatás nem érvényesül. Lisztezni csak közvetlenül akkor kell, mikor a tésztát beleöntjük a formába! Ekkor ugyanis a vaj réteg még elkülönül a liszt rétegtől, majd a forró sütőben a vaj felhevül, a liszt elválik a vajtól és így egyetlen mozdulattal kifordítható a kész sütemény! (Ez a trükk minden sütinél alkalmazható, de itt különösen fontos, hiszen ha egy ragadós csoki-, vagy gyümölcsdarab a tészta aljához kerül, jó időben végzett vajazás-lisztezés híján letapad a süteményünk... És akkor sírhatunk! J )

A tészta összeállítása:
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét szép fényesre felverjük egy csipet sóval és 5 dkg cukorral. A tojások sárgáját jó alaposan, fehéredésig habosítjuk a maradék 15 dkg cukorral egy nagyobb tálban. (Ez a tál jó nagy legyen, mivel ebben fogjuk a végleges tésztát összeállítani.) Erre a tojáshabra ráöntjük a vaníliás-rumos tejet, amit aztán teljesen simára kell keverni. Erre a keverékre rászitáljuk a sütőporos-lisztes keveréket, majd határozott mozdulatokkal csomómentesre keverünk. Ezután ezt a nagyon sűrű, palacsinta-szerű tésztába több részletben beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Itt mondanám, hogy óvatosan, O-alakú mozdulatokkal dolgozzunk, de a tészta olyan sűrű, hogy ezt vajmi kevéssé lehet betartani. Azért próbáljuk meg a fehérjét nem nagyon összetörni.
Ezután már csak a tölteléket kell elkeverni a tésztában (dió, gyümölcsök, meggy, csoki-kockák), majd a kész tésztát kivajazott, és ekkor kilisztezett formába öntjük. A sütőt 190°C-ra előmelegítjük és kb. 40 percig sütjük. A tűpróbát ne feledjük, de vigyázzunk, ne tévesszük össze az olvadt csokiragacsot, a tészta ragacsával!




A tészta születése!

Mázazás:
A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd egy határozott mozdulattal kifordítjuk egy szilikonpapírra. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd óvatosan a tésztára simogatjuk. A csokit jó folyósra kell olvasztani, a hideg tésztán azonban így sem fog lefolyni, kb. 1-2 mm-es bevonatot képez majd.
Úgy is készíthetjük, hogy közvetlenül a forró sütit borítjuk be a forró csokival, ekkor kevesebb, kb. 130-150 g csoki fog kelleni és így egy vékonyabb csokiréteget lehet kialakítani a süteményen. Ki hogy szereti, ugyebár!

Csokitrükkök:
A tésztába semmiképpen ne tegyünk több csokoládét, csak azt a néhány dekányit, azt is főleg töltöttet. Régebben próbálkoztam a csokimennyiség növelésével a tésztában, de mivel sokáig kell sütni a tésztát, ezért a csoki benne megkeseredik, szétsül. Jobb a sütibe gyümölcsöt, magokat tenni és csokival bevonni, így ízletesebb is, meg nem is ég le a süti a formában a csokitól.





A lecsokizás.
Ne használjunk tejcsokit a tészta burkolására! Sokan nem szeretik az étcsokit, mert keserűbb, nem olyan édes. Mivel itt a tészta maga is édes, ezért vétek elrontani egy tejcsokival. Az étcsoki kihozza a fűszereket, a gyümölcsök ízét, míg a tejcsokitól csak egy édes, jellegtelen ízt érzünk. (A Túró Rudin sem véletlenül van étcsoki!) Merjünk bátran étcsokival sütni, körökkel finomabb lesz minden, mint tejcsokival!

Vanília:
Régebben mindig vaníliás cukrot, vagy aromát használtam, de újabban szívesebben sütök vaníliarúddal. Ha meggondoljuk, hogy mennyi kell tenni az aromából, akkor könnyen belátható, hogy érdemesebb venni egy vaníliarudat, aminek a magjait felhasználhatjuk ehhez a sütihez, a hüvelyből bourbon vaníliás cukor készíthető. Egy vanília rúd akár 2 sütihez is elég, plusz még vaníliás cukrot is tudunk készíteni. Árban kb. ugyanott vagyunk, de minőségben és ízben sokkal jobb lesz minden süti, ha vaníliarúddal készítjük el!

Töltelék trükkök:
A töltelékbe szánt összes anyagnak (meggy, dió, mazsola, szárított gyümölcsök és töltött csoki) azonos, vagy hasonló méretűre kell aprítani! Ennek nem kell nagyon kicsinek lennie, de nem jó az sem, ha túl nagy! Azonos méretű darabok esetén a töltelék nem süllyed le, szépen eloszlik a tésztában!
A ragacsosabb anyagokat - mint pl. töltött csoki, cukrozott gyümölcs- megforgathatjuk egy leheletnyi lisztben, így sem összetapadni, sem a süti aljára letapadni biztosan nem fognak!

Érdemes ebből a sütiből egyből 2 rúddal készíteni, az egyiket akár le is fagyaszthatjuk... Nekem erre még soha esélyem sem volt, hiszen nálunk az első rúd a kisülés után valahogy szinte azonnal eltűnik. (Nem is értem, miért?!)
A tészta összeállítása nagyon egyszerű, bár az előkészületek picit tovább tartanak! Ajánlom mindenkinek, mert ha egyszer megkóstoltad, onnét már nincs megállás...




A világ legfinomabb süteménye, a püspökkenyér!


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 1011 db bejegyzés
Összes: 22459 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2424
  • e Hét: 2424
  • e Hónap: 133687
  • e Év: 1391865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.