Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Ebből a cuki kis virágból lesz a csoki: lenyűgöző fotókon
  2018-08-23 21:32:48, csütörtök
 
  Ebből a cuki kis virágból lesz a csoki: lenyűgöző fotókon a készítés folyamata

Nem a lila tehéntől van: érdekes képeken mutatjuk meg, hogyan készül a csokoládé napjainkban.





A csokoládé az egyik legrégebbi ismert édesség, már az aztékok is előszeretettel fogyasztották. A maja- azték háborúban a vesztes majáknak a hadisarcot kakaóbabban kellett megfizetniük a győzteseknek: ez is mutatja, hogy a csokoládé több, mint egy desszert, igazi érték.

A történelem során a csokoládé mit sem veszített népszerűségéből. Csukás István mesefigurája is szeret minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon. De vajon hogyan készül?


































Forrás: Link


40 éven belül eltűnhet a csokoládé: addigra nem lesz miből elkészíteni

Édességimádó vagy? Akkor lehet, hogy most a szívedhez kapsz: eltűnhet a csokoládé.





Fájdalmas esély van rá, hogy 2050-re a világ már csak hírből ismerheti a csokoládét, a kutatók szerint ugyanis nagyjából eddig húzhatja ki a kakaóbabtermés.

Amíg te lehet, hogy most is éppen csokoládét majszolsz, addig a Kaliforniai Egyetem munkatársai gőzerővel azon munkálkodnak, hogy ezt a nem is annyira távoli jövőben a leszármazottaid is megtehessék. A kezdeményezésükhöz csatlakozott a Mars édességipari vállalat is, és remélhetőleg hamarosan mások is követik majd a példájukat. Elvégre senki sem akarhatja, hogy a csokoládé végleg eltűnjön a föld színéről.

Az édesség napjai meg vannak számlálva

Kevesen tudják, de a kakaóbab termesztése korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet: csak kevés olyan esőerdő-övezet található ugyanis a Földön, ahol teljesülnek a zavartalan növekedéshez szükséges csapadékmennyiség, hőmérséklet és pára feltételei.

Egészen konkrétan körülbelül húsz fokot kell távolodni az Egyenlítő észak-déli irányába, hogy rálelhess ezekre a helyekre. És azt tudtad, hogy a világ összes csokoládé-alapanyagának több mint a fele Elefántcsontpartról és Ghánából származik?





Már ameddig kitart a készlet, az amerikai Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság ugyanis arra figyelmeztet, hogy 2050-re a termesztést csak akkor lehetne biztosítani, ha áttelepíthetnék a babokat a hegyvidéki területekre, mintegy háromszáz méterrel magasabb szintre.

Ez viszont nem lehetséges, mert korábban már vadvédelmi területté nyilvánították e vidékeket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kakaóbabot a legszegényebb családok termesztik, akik nem engedhetik meg maguknak a növényvédő szereket és az egyéb szükséges eszközöket.

Mit tehetnek a tudósok?

A szakemberek eddigi ismeretei szerint a dolog úgy áll, hogy ki kell dolgozniuk egy teljesen új géntechnológiát, mely a legmostohább körülmények között is lehetővé tenné a kakaóbab és ezzel együtt a kakaófák túlélését.

Hogy ezt végrehajthassák, az egyetem közös fenntarthatósági projektbe kezdett a Marssal, mely a pénztámogatáson kívül annak érdekében is erőfeszítéseket tesz, hogy 2050-re több mint felére csökkentse a cég ökológiai lábnyomát.

Myeong-Je Cho, a kutatás vezetője szerint, ha sikerrel járnak, és a technológia más növények termesztésénél is működik, ezzel talán a fejlődő világ éhezési problémájának megoldásához is közelebb jutnak.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kapor, az elfeledett csodaszer
  2018-07-05 22:34:56, csütörtök
 
 



Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt a fejfájás és a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.

Kaporral az egészségünkért

A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.

Konyhai felhasználása

A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele - gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan kísérője. De ízvilága tökéletesen harmonizál még a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig - akár édesen, akár sósan - elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.

Egyszerű, de mennyei kapros receptek

Kapros túrós metélt


Hozzávalók:

50 dkg tészta
50 dkg túró
5 dl tejföl
1 csokor apróra vágott kapor (esetleg szárított)
1 gerezd fokhagyma reszelve

olaj

Elkészítés:

Forró olajon barnára pirítjuk a tésztát, majd felöntjük vízzel, és megfőzzük. A túrót, a tejfölt, a kaprot, a fokhagymát egy tálkában összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. A tésztát leszűrjük, és a túrós keveréket ráhalmozzuk.

Kapormártás

Hozzávalók:

2 nagy csokor kapor
4 dl tejszín
1/2 dl fehérbor
5 dkg vaj

bors
frissen őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

Elkészítés:

Felolvasztjuk vajat, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott kaprot. Tejszínnel felöntjük, összeforrósítjuk, és hozzáadjuk a fűszereket, majd a bort. Pár percig még főzzük: nagyjából addig, amíg besűrűsödik, és ízlés szerint továbbfűszerezzük. Ha kész, különféle húsokhoz, de akár gombához és krumplihoz is fogyaszthatjuk.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A Márai – Gundel palacsinta sikertörténete
  2018-04-14 20:04:14, szombat
 
  Ha azt mondjuk Gundel palacsinta, akkor mindenki tudja miről van szó. De nem biztos, hogy a története is köztudott. Így hát járjunk utána. A történet 1857-ben kezdődött, amikor a 13 éves Johann Adam Michael Gundel, egy bajor pékmester fia harminc márkával a zsebében felkerekedett, hogy szerencsét próbáljon Budapesten. A sikeréhez vezető úthoz végigjárta a szakma összes lépcsőfokát majd 1869-ben meg is vette a Bécsi Sörházat.




Gundel Károly és felesége

Az üzlet annyira beindult, hogy 2 évre rá újabb éttermet vásárolt, a Virágbokor Vendéglőt, melynek törzsvendégei között tudhatta például Liszt Ferencet és Mikszáth Kálmánt is. A sikertörténetet fia, Gundel Károly folytatta. 1910-ben vásárolta meg a városligeti Wampetich vendéglőt. Az étterem meg is kapta egyből a Gundel nevet. A hely hamar híressé vált és Gundel Károly is nemzetközi hírnevet szerzett. A történet szerint a Gundel-palacsintát eredetileg Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelben tartottak bankettet, Lola pedig egy régi családi receptet felújítva elkészíttette saját desszertjét. Gundel Károlynak annyira ízlett az édesség, hogy Márai palacsinta néven felvetette az étterem étlapjára. De a Márai házaspár emigrációját követően 1949-ben az államosított étteremben ez a név az étlapon sem szerepelhetett, így Gundel palacsintára kellett átnevezni. A palacsinta és a Gundel család hírneve azóta is töretlen. A Gundel étterem a mai napig várja vendégeit, így ha arra járunk és megkívánunk egy palacsintát, akkor ne habozzunk. De természetesen otthon is elkészíthetjük ezt a mennyei desszertet.




Wampetich vendéglő (1907)




A Gundel étterem napjainkban




Gundel Palacsinta

Amennyiben kedvet kapott mindenki az eredeti recept elkészítéséhez és a kóstoláshoz, akkor itt található a recept:

Gundel Palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:

25 dkg liszt
2 dkg cukor
4 dl tej
2 tojás
1 kk. só
olaj

A töltelékhez:

25 dkg kristálycukor
20 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 ek. rum
3 dl tejszín
1 db citrom reszelt héja

Az öntethez:

5 dkg étcsokoládé
2 db tojássárgája
2 ek. kristálycukor
1/2 tk. vaníliás cukor
1 tk. kakaópor
1 ek. rum
2 dkg vaj
1 dl tej

ELKÉSZÍTÉS:


A palacsintatészta hozzávalóit összekeverjük és palacsintát sütünk belőle. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, egy kis szódavízzel hígítsunk rajta. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. Megkenjük vele a palacsintákat. Ezután félbe, illetve negyedbe hajtjuk őket. A csokoládéöntethez az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rumot és az olvadt csokoládét. A vajat a tojássárgájával, a kristály cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. A kicsit kihűlt csokoládés masszához keverjük hozzá a tojásos habot, majd forraljuk fel még egyszer. Végül a palacsintákat locsoljuk meg a csokoládéöntettel és porcukorral meghintve tálaljuk.






Forrás: Link

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A magok királynője: a lenmag
  2018-03-03 11:21:54, szombat
 
  Egyszerre a divat-és az élelmiszeripar királynője. Kényelmes és finom. Természetes és tápláló.

Bemutatjuk: Ő a lenmag!


Eleinte a ruhaiparban használták előszeretettel ezt a növényt. Mindannyian ismerjük a lenvászon anyagokból készült ruhák előnyeit. Később, a kutatások során rájöttek, hogy a lenmagban számtalan olyan anyag van, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

Talán az első, és egyik legfontosabb az esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít napjainkban. Megfigyelték, hogy azok az emberi sejtek, amelyek lenmagolajjal vannak telítve, sokkal inkább ellenállóbbak és kevésbé sebezhetőek, mint a közönséges zsírral telítettek.

A lenmag gyógyhatásai:


- Amennyiben megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle, úgy kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán, ily módon védi a kapillárisokat, illetve az agyban és vesében futó ereket.

- Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, hiszen ,,beolajozza" a porcokat, ezáltal megakadályozza a degeneratív betegségeket.





- Az autoimmun (Azok a fajta betegségek, amikor a szervezetünk a saját alkotóelemeit idegen anyagnak érzi, és törekszik az elpusztításukra. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint, ezek nem gyógyíthatóak.) megbetegedések kialakulásának megakadályozásában is komoly szerepe van.

- A légutak gyulladásos megbetegedéseit hatékonyan gyógyítja. A hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag vagy a lenolaj fogyasztása, hiszen a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti.

Hogyan használd?

2,5 dl forró vízbe tegyél másfél evőkanál lenmagot, és forrald harminc percen át, majd hagyd hűlni fél órát, hogy jól kiázzon! Melegítsd fel ismét, szűrd le, és idd meg! Ha édesíteni szeretnéd, ne cukrot, hanem mézet használj hozzá! Fontos, hogy a megfelelő ideig főzd, hiszen a kemény mag nem puhul fel néhány perc alatt!

A lenmag és a lenolaj nagyon jó hatással van a májunkra, s a zsírmáj gyógyításában is rendkívül hatékony. A májunkon keresztül hat a bőrünkre, hiszen ha ez a belső szervünk már telítődött a méreganyagokkal, akkor testünk a bőrünkön keresztül próbálja meg ,,kidobni" a méreganyagokat, ez pedig különféle bőrproblémákban - a legegyszerűbb pattanástól, az ekcémáig - mutatkozhat meg.





Ha sikerül tehermentesíteni a májat, akkor az újra képes lesz maximálisan ellátni a feladatát, így megszűnnek hozzá kapcsolódó bőrbántalmaink. Epe- vese- és húgyhólyagkő, illetve homok ellen is alkalmazhatjuk a lenmagteát, viszont ilyen esetekben tegyünk bele egy kanálka jó minőségű olívaolajat!

Miért jó ezekre a problémákra?


Azért, mert ezekben a szerveinkben hatásosan lazítja fel a megkeményedett anyagokat. Izomláz, izomfájdalmak esetén, belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható: főzzünk a fent említett módon lenmagteát, a beteg olyan melegen igya meg, amilyen melegen csak tudja! A szűrőben maradt pépet helyezzük a fájó testrészre! Naponta kétszer-háromszor ismételjük! A fájdalom nagyon hamar el fog múlni!

Prosztatabántalmakra is kiváló! Érdekes módon a prosztata őrének a tökmagot tartják, a benne lévő lionelic zsírsav miatt. Igen ám, de a tökmagban ez 15%-ban van meg, míg a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58% van! A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olajak fogyasztása tehéntúróval. Ezt a gyógymódot egy német tudósnő találta fel évtizedekkel ezelőtt, és azóta is hatásosan alkalmazzák.

Székrekedés esetén rosttartalma és zsírjai miatt használhatjuk hatásosan. Az őrölt lenmagból készült pép a csípésre helyezve nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a bőrből, ezáltal enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Gyulladt, gennyes sebekre - melyek egyrészt nagyon fájdalmasak, másrészt a sebekben felhalmozódott váladékot nagyon nehéz (és fájdalmas) eltávolítani - bátran használhatjuk a lenmagot!

Ennek elősegítésére használjuk a következő dunsztkötést: két kanál őrölt lenmaghoz adjunk egy kanál gyömbérport, keverjük össze, és készítsünk belőle pépet (vigyázzunk, hogy ne tegyünk hozzá túl sok vizet!)! Ezt a pakolást helyezzük a sebre, és kössük be egy kendővel vagy gézzel! Ha szükséges, cseréljük a kötést!





Hogyan használhatjuk még a lenmagot?

Otthon készített péksütemények, pogácsák tésztájába, tetejére is szórhatjuk. Nem csak egészséges, de finom is az így elkészített süti! Mivel a ledarált magot nehéz emészteni, ezért a súlyos betegek nyersen préselt lenmagolajat fogyasszanak, salátával, illetve túróval.

Az egészséges emberek építsék be a reggelijükbe: a frissen őrölt lenmagot keverjék össze szójával, napraforgóval, szezámmal!
Ízesíthetik lekvárral, gyümölccsel vagy sóval. Az őrlést házilag is elvégezhetjük kávédarálóval. Fontos, hogy mindig frissen őrölt magokat használjunk, hogy elkerüljük az avasodást, a romlást!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A puliszka
  2018-03-03 10:58:39, szombat
 
  VÉDI A MÁJAT, FEJLESZTI AZ IZOMZATOT ÉS MEGHOSSZABBÍTJA AZ ÉLETET. MÉGIS A SZEGÉNYEK ELEDELÉNEK NEVEZIK?

A szegények eledelének hívják, pedig élettani hatásait tekintve hívhatnánk akár szuper éteknek, vagy vega csodának is, hogy felzárkózzunk a mai trendekhez.





Pedig egy nagyanyáink által is jól ismert és gyakran készített ételről van csupán szó: a puliszkáról. Szakemberek szerint, mivel málélisztből készül rendben tartja a gyomorműködést, és fiatalító hatása is van, de ez még csak a kezdet!

VÉDI A GYOMOR ÉS A MÁJ EGÉSZSÉGÉT


A puliszka alapanyagául szolgáló kukoricaszemek aracin- és palmitinsavat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak az egészséges gyomorműködés szempontjából. A bélrendszerben könnyen felszívódnak, innen pedig átjutva a véráramba, megszabadítanak a toxikus anyagoktól.

A puliszkában levő savak 57 féle méreganyagot képesek semlegesíteni. A puliszka erős méregtelenítő hatással rendelkezik, segíti a máj működését, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk kenyér helyett puliszkát, hiszen savcsökkentő hatása is van.

MEGHOSSZABBÍTJA AZ ÉLETKORT

Kutatások szerint kiderült, hogy a puliszka napi fogyasztása akár 60%-al is csökkentheti a pajzsmirigy rendellenességek okozta idegi zavarokat. Szabályozza a vércukor-, és koleszterinszintet, ezért fogyasztása a cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott. A puliszka csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásának kockázatát is.

FEJLESZTI AZ IZOMZATOT

Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában található savaknak fontos szerepük van a izomrostok megerősödésében is. Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, étrendjükben pedig rendszeresen szerepel a puliszka.

A kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlott. Kutatások alapján megállapították, hogy a puliszka 9%-al növeli a 65 év feletti nők petefészek aktivitását.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Horthy diós
  2017-12-28 21:31:45, csütörtök
 
  Hozzávalók:

- a tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg puha margarin
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 dkg porcukor
1 csipetnyi só
2 dkg élesztő

Töltelékhez:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
3 db tojásfehérje habbá verve 1 csipet sóval

Tetejére: 1 tojás sárgája és 1 kávéskanál tej keveréke

Locsoláshoz sütés vége előtt 5 perccel: 1 dl langyos vaníliás tej

Elkészítése: A tészta hozzávalóit beteszem sorban a kenyérsütő gépbe. Beindítom a gyors programot, és 20 perc múlva kikapcsolom, amikor leáll a gép a dagasztással. Hagyom benne a tésztát kelni majdnem addig, míg a gép tetejére felér, kb. 50 percig.

Majd kiveszem a tésztát, gyúródeszkán téglalap alakúra jó vékonyra kisodrom. Kettévágom, és megkenem a jól kikevert kakaós-diós töltelékkel.

Feltekerem mindkét rudat, és mindegyiket 14 darab 2 cm-es széles téglalap formára vágom. Ezután egy 37 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek. A tésztákat belerakom a tepsibe, a közepén pedig az ujjammal lenyomom a tésztát.





Erre azért van szükség, mert a töltelék akkor sütés közben befele folyik, nem kifele! ... Bár a dió miatt nem olyan folyékony a töltelék.

Utána lekenem 1 tojás sárgája és kevés tej keverékével.

Ezután berakom a hideg sütőbe. Majd bekapcsolom a sütőt 170 fokra, és légkeveréssel sütöm 20 percig. Ekkor az 1dl langyos, vaníliacukros tejjel még meglocsolom, és 5 percig sütöm tovább.






Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
HORTHY POGÁCSA recept
  2017-12-28 21:24:12, csütörtök
 
  A változó időkben az uralkodó/kormányzó családja időnként vendégül látta az "arra érdemes környékbeli notabilitásokat". Ezeknek az ünnepségeknek nem tudott ellenállni a Horthy család sem, amely a Miklós- vagy Magdolna-napi vendégségeken tálalta az elmaradhatatlan finomságot, a Horthy-pogácsát.

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 12 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 dkg élesztő, kevés tej; a töltelékhez: 15 dkg dió, 15 dkg cukor, 5 dkg csokoládépor, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, ízlés szerint rum, 2 tojás habja.

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és megfelelően kidolgozzuk, majd elosztjuk a masszát két cipóra, s legalább fél óráig pihenni hagyjuk. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk. A töltelékhez a nagyon apróra vágott vagy darált diót, a csokoládéport, cukrot, fahéjat, citromhéjat, rumot és a tojások kemény habját alaposan elkeverjük, majd vizes kés segítségével a vékonyra kinyújtott tésztára kenjük. Ezután bejgliszerűen felcsavarjuk, jó szorosan, majd kisujjnyi vastagságúra vagdossuk. A tekercseket kizsírozott tepsibe fektetve sütjük ki.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Töltött paradicsom
  2017-08-09 21:00:05, szerda
 
 



Csodásan mutat, a gyerekek imádják, de a vendégeket is megkínálhatjuk vele, ha gyorsan szeretnénk összeállítani valami finomságot.

Hozzávalók:

- 4 nagy paradicsom
- 10 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti)
- 4 tojás
- só, bors
- friss zöldpetrezselyem
- olívaolaj

Elkészítése:

1.A paradicsomok tetejét levágjuk és egy kanállal kikaparjuk a belsejüket.

2. A reszelt sajtot elosztjuk a paradicsomokban.

3. A tojásokat feltörjük és minden paradicsomba csorgatunk egyet, fűszerezzük és pár csepp olívaolajat is kanalazunk a tetejére.

4. Egy tepsibe tesszük a megtöltött paradicsomokat és 5-6 perc alatt készre sütjük.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
10 dekás torta, mely minden gyümölccsel elkészíthető
  2017-08-09 20:53:10, szerda
 
 



Garantáltan nagy kedvenc lesz, ráadásul annyira egyszerű, hogy képtelenség elrontani.

Mivel tetszés szerint variálhatjuk a gyümölcsöket, ezért nem lehet megunni ezt a finomságot. A nevét onnan kapta, hogy a fő összetevőkből 10-10 dekára van szükség. Az egyszerugyorsreceptek.com segítségével mutatjuk is a receptjét.

Hozzávalók (20 szelethez)


10 dkg cukor/barna cukor, 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 10 dkg darált mandula vagy dió, 4 tojás, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília-aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1-2 teáskanál fűszer, ami illik a gyümölcshöz (például a fahéj, őrölt szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék), 50 dkg-1 kg gyümölcs, vagy ennek megfelelő mennyiségű (kb. 1 üveg) befőtt.

Elkészítése

Bekapcsoljuk és előmelegítjük a sütőt 190 C-fokra (légkeverésnél 170 C-fokra). Előkészítjük a gyümölcsöt (megmossuk, kimagozzuk, daraboljuk stb.) Kimérjük a hozzávalókat, feltörjük a tojásokat. Kivajazunk/olajozunk egy 24-26 cm átmérőjű szilikon tortaformát. A hHagyományos tortaformát ki is kell lisztezni, de használhatunk sütőpapírt is.

A cukrot a lágy margarinnal robotgéppel habosra verjük. Munka közben egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. A lisztet a többi hozzávalóval összekeverjük és kanalanként adagolva, a robotgéppel hozzádolgozzuk a tojásos krémalaphoz. Ezzel a tészta készen is van.

Ha a gyümölcs apró (pl. meggy), akkor azt őrölt dióba, mandulába vagy lisztbe forgatva belekeverhetjük a tésztába és úgy öntjük a sütőformába. Ha a gyümölcs nagy szemű (szilva, barack, ringló stb.), akkor negyedelve/felezve rakjuk rá a sütőformába öntött tésztára.

Sütési idő kb. 50 perc. Ha készen van, hagyjuk egy kicsit kihűlni, utána szeleteljük.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szörp fenyőrügyből–Ha megkóstolod, biztosan a kedvence
  2017-07-15 17:10:44, szombat
 
 



Ráadásul köhögésre, légutakra is kiváló hatású.





Nem kóstoltál még fenyőszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki! Rügyezik már a fenyő, elérkezett az ideje a szörp készítésének.

Fenyőfát bőséggel találunk a természetben,
de a vidéki kertekben is akad bőven belőle. Ajánlott a közlekedési utaktól ,,tisztes távolságra", ahol nem éri a sok por, füst, benzingőz. A szörphöz használandó zsenge hajtásvégeket ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek.

Minden fenyő megfelel

Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedű elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel. A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart, így kezdődhet az akció! A szörp elkészítésének technikája nagyon egyszerű.

Elkészítése

Szedünk annyi hajtásvéget, amennyit akarunk - persze bőven kell belőle - és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor bugyogni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Fedőt teszünk rá, s 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter fenyőlénk van, annyi kilogramm cukrot és literenként 1 dkg citromsavat adunk hozzá. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.





Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dúnsztba.

Hűsít és egészséges

E csodálatos ízű szörp színe barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké. Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Ha a nyári melegben fogyasztjuk, és szódával hígítjuk - egy beledobott citromkarika még rátesz az ízvilágára egy lapáttal.



Forrás: Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2141
  • e Hét: 5732
  • e Hónap: 95216
  • e Év: 1993427
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.